Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s remarks at the session on ‘Accelerating Clean Technology Innovation and Deployment’ at COP26 Summit in Glasgow
02 NOV 2021 11:45PM by PIB Delhi
Excellencies
Namaskar!
Today, you are all welcome at the launch of 'One Sun, One World, One Grid'. With the initiatives from the International Solar Alliance and the UK's Green Grid Initiative, my many-year-old vision of 'One Sun, One World, One Grid' got a concrete shape today. Excellencies, the industrial revolution was fuelled by fossil fuels. Many countries have prospered by the use of fossil fuels, but our earth, our environment have become poor. The race for fossil fuels also created geo-political tensions. But today technology has given us a great alternative.
Excellencies,
In the Surya Upanishad, thousands of years ago, it was said, सूर्याद् भवन्ति भूतानि, सूर्येण पालितानि तु॥ (Suryaad bhavanti bhutani, suryen palitani tu)In other words, everything has originated from the Sun, the source of all energy is the Sun, and everything is sustained by the energy of the Sun. Ever since life originated on Earth, the life cycle of all living beings, and their routine, has been linked to the sunrise and sunset. As long as this natural connect has continued, our planet remained healthy. But in modern era, man in the race to overtake the cycle set by the sun, disturbed the natural balance, and caused great damage to his environment. If we are to re-establish a balanced life with nature, the path of this will be illuminated by our sun. We have to walk along with the sun again to save the future of humanity.
Excellencies
The quantum of energy that the entire human race consumes in a year, the sun gives the same amount of energy to the earth in one hour. And this enormous energy is completely clean, sustainable. The only challenge is that solar energy is available only during the day and is also weather dependent. ‘One Sun, One World, One Grid’ is a solution to this challenge. Clean energy from a world-wide grid will be available everywhere at all times. This will also reduce the need for storage and increase the viability of solar projects. This creative initiative will not only reduce the carbon footprint and cost of energy, but will also open a new avenue of cooperation between different regions and countries. I am confident that the synergy of One Sun: One World: One Grid and Green-Grid Initiatives will lead to the development of a cohesive and robust global grid.
I also want to inform today that our space agency, ISRO is going to present a solar calculator application to the world. With this calculator, the solar power potential of any place in the world can be measured based on satellite data. This application will be useful in deciding the location of solar projects and will also strengthen 'One Sun, One World, One Grid'.
Excellencies
Once again, I congratulate ISA, and thank my friend Boris for his cooperation. I would also like to express my gratitude to the leaders of all other countries for their presence.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গ্লাসগোগী সি.ও.পি.২৬ সম্মিত্তা ‘এসিলিরেতিং ক্লিন তেক্নোলোজী ইন্নোবেসন অমসুং দিপ্লোইমেন্ত’গী মতাংদা ফমখিবা সেসনদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
02 NOV 2021 11:45PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সীস
খুরুমজরি!
ঙসি, ‘নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা’ হৌদোকপদা ময়াম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি৷ ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্সকী ইনিসিয়েতিব অমদি য়ু.কে.গী গ্রীন গ্রিদ ইনিসিয়েতিবকা লোইননা, চহি কয়া শুরবা ঐগী মংলান 'নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা’ অসিনা ঙসিদি মওং-মরিল তাবা সেফ অমা ফংখি৷ এক্সিলেন্সিস, ইন্দস্ত্রিএল রিবোলুসন অসি ফোজিল ফ্যুলশিংনা চলাইখি৷ ফোজিল ফ্যুলশিং অসি শিজিন্নদুনা লৈবাক কয়া অমনা চাওখৎলকখ্রে, অদবু ঐখোয়গী পৃথিবী, ঐখোয়গী অকোইবগী ফিভম অসিদি ফিভম শোকচিল্লকখ্রে৷ ফোজিল ফ্যুলগী হিদান্নবা অসিনসু জিও-পোলিতিকেল তেন্সনশিং থোকহনখি৷ অদবু ঙসিদি, তেক্নোলোজীনা ঐখোয়দা অফবা অল্তর্নেতিব অমা পীরে৷
এক্সিলেন্সীস,
সুর্য উপনিশদতা, চহি লিশিংগী মমাংদা, सूर्याद् भवन्ति भूतानि, सूर्येण पालितानि तु, হায়না হায়নরম্মী (সুর্য়াদ ভাবন্তি ভুতানি, সুর্য়েন পলিতানি তু)৷ অতোপ্পা লোনশিংদা হায়রগনা, খুদিংমক নুমিৎতগী হৌরকখিবনি, ইনর্জী খুদিংমক্কী সোর্স অসি নুমিৎনি, অমসুং খুদিংমক অসি নুমিৎকী ইনর্জীনা ঙাক্তুনা থম্লিবনি৷ পৃথিবীদগী থৱাই পানবা থোক্লকখিবদগী হৌদুনা, মীওইবা পুম্নমক্কী লাইফ সাইকল, অমসুং মখোয়গী রুতিন অসি নুমিৎ থোকপা অমসুং নুমিৎ তাবদা মরী লৈনৈ৷ মসিগী নেচরেল কন্নেক্ত অসি মখা চত্থরিঙৈ, ঐখোয়গী গৃহ অসি তেক-কাইদনা লৈগনি৷ অদবু মোদর্ন ইরাদা, নুমিৎনা থম্লম্লিবা সাইকল অসি থুগাইদুনা মীওইবনা লানখৎনা চৎনবা হোৎনরি, নেচরেল বেলেন্স থুগাইরি অমসুং মহাক্কী অকোইবগী ফিভমদা চাওনা মাংহন তাকহনখি৷ করিগুম্বা ঐখোয়না মহৌশাগা বেলেন্স ওইবা পুন্সি অমা অমুক হন্না শেমগৎপা ঙম্লবদি, মসিগী লম্বী অসি ঐখোয়গী নুমিৎনা মহাল পীরগনি৷ মীওইবা জাতিগী তুংগী ফিভমবু কন্নবা ঐখোয়না অমুক্কা হন্না নুমিৎতা লোইননা চৎমিন্নগদবনি৷
এক্সিলেন্সীস
চহি অমদা মীওইবা জাতি পুম্নমক্না শিজিন্নরিবা ইনর্জীগী ক্বান্তম, নুমিৎ অসিনা পৃথিবীদা নুমিৎ অমদা হায়রিবা ইনর্জীগী চাং অদু পী৷ নুংথিলগী মতমদা সোলর ইনর্জী ফমবা অমদি ৱেদরনা মখা পোনবা অসি খক্তনি থেংনরিবা চেলেঞ্জ অসি৷ ‘নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা’ অসিনা চেলেঞ্জ অসি সোলুসন ওই৷ ৱার্ল্দ-ৱাইদ গ্রিদ অমদগী ফংবা ক্লিন ইনর্জী অসি মতম পুম্নমক্তা মফম খুদিংদা ফংগনি৷ মসিনা স্তোরেজকী তঙাই ফদবা লৈরিবা অদু হন্থহল্লগনি অমদি সোলর প্রোজেক্তশিংগী বাইয়েবিলিতী হেনগৎহল্লগনি৷ মসিগী ক্রেতিব ইনিসিয়েতিব অসিনা কার্বোন ফ্রুতপ্রিন্ত অমদি ইনর্জীগী মমল হন্থহনবতা নত্তনা মসিনা তোঙান তোঙানবা লমদমশিং অমদি লৈবাকশিংগী মরক্তা কোওপরেসন পীনবগী অনৌবা মফম অমসু হাংদোক্লগনি৷ নুমিৎ অমা: মালেম অমা: গ্রিদ অমা অমসুং গ্রীন গ্রিদকী সীনর্জী অসিনা কোহিসিব ওইবা অমসুং অফবা গ্লোবেল গ্রিদ অমা শেমগৎপা ঙমহল্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ৷
ঐখোয়গী স্পেস এজেন্সী, ইসরোনা মালেম অসিদা সোলর কল্কুলেতর অমা খুদোল তৌগদৌরি হায়না ঙসি ঐনা ময়ামদসু ফোংদোকপা পাম্মী৷ মসিগী কল্কুলেতর অসি শিজিন্নদুনা, মালেম অসিদা লৈরিবা মফম অমা হেক্তগী সোলর পৱার পোতেন্সিয়েল অদু সেতলাইত দাতাদা বেজ তৌদুনা ওনবা য়াগনি৷ মসিগী এপ্লিকেসন অসি সোলর প্রোজেক্তশিংগী মফম লেপ্পদা কান্নহল্লগনি অমদি ‘নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা’সু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি৷
এক্সিলেন্সীস
অমুক্কা হন্না, আই.এস.এ.বু ঐনা থাগৎচরি, অমদি ঐগী মরুপ বোরিস্না কোওপরেসন পীরকপগীদমক থাগৎচরি৷ অতোপ্পা লৈবাক পুম্বগী লিদরশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবিবা অসিগীদমক ঐনা থাগৎ-ৱাহৈ ফোংদোকপা পামজৈ৷
অদোম্বু থাগৎচরি!