Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at interaction with beneficiaries & stakeholders of Aatmanirbhar Bharat Swayampurna Goa programme
23 OCT 2021 2:01PM by PIB Delhi
I welcome all the Goans who fulfilled the dream of Atmanirbhar Bharat through Swayampurna Goa. It is truly a delight that the needs of Goans could be met in Goa itself, owing to your tireless efforts.
During interaction with the beneficiaries of Swayampurna (self-sufficient) Goa, we all experienced the change and the self-confidence that follows when there is synergy between the government support and the hard work of the people. Dr. Pramod Sawant ji, the popular and energetic Chief Minister who showed Goa the path of this meaningful change, my senior colleague in the Union Cabinet Shripad Naik ji, Deputy CMs of Goa Shri Manohar Ajgaonkar ji and Shri Chandrakant Kavlekar ji, other ministers of the state government, MPs, MLAs, all representatives of local bodies, Zilla Parishad members, Panchayat members, other public representatives and my dear brothers and sisters of Goa!!
It is said that Goa means pleasure, Goa means nature and Goa means tourism. But today I will also say that Goa means a new model of development. Goa is a reflection of collective efforts. Goa means solidarity for development from panchayat to administration.
Friends,
Over the years, the country has come out of paucity to make its goal of meeting the needs and aspirations. Top priority has been given to provide those basic facilities to the countrymen who were deprived for decades. This year on 15th August, I had also mentioned from the Red Fort that we now have to take these schemes to the target of saturation i.e. 100 percent. Goa is playing a leading role in achieving these goals under the leadership of Pramod Sawant ji and his team. India set the goal of being free from open defecation. Goa achieved this target 100 percent. The country set a target of providing electricity connection to every household. Goa also achieved it 100 percent. Goa became the first state again in achieving the 100 percent target in Har Ghar Jal Abhiyan! Goa also scored 100 percent as far as free ration to the poor is concerned.
Friends,
Two days ago, India crossed the huge milestone of giving 100 crore vaccine doses. In this too, Goa has achieved 100 percent as far as the first dose is concerned. Goa is now putting all its efforts to achieve the 100 percent target for the second dose.
Brothers and sisters,
I am happy that Goa is not only successfully implementing but expanding the schemes of the Central Government for the convenience and dignity of women. Goa has done a great job in providing facilities to women, whether it is toilets, Ujjwala gas connections or Jan Dhan bank accounts. It is because of this reason that thousands of sisters got free gas cylinders and money could be deposited in their bank accounts during the Corona lockdown. The Government of Goa has also given a lot of facilities to the sisters by providing tap water to every household. Now the Goa government is working to make the lives of the sisters of Goa even better with schemes like Griha Aadhar and Deen Dayal Social Security.
Brothers and sisters,
The true potential is known when times are tough and there are challenges ahead. In the last one-and-a-half years, Goa not only faced the biggest pandemic of hundred years, but also endured the horrors of severe cyclones and floods. I realize the hardships caused to the tourism sector of Goa. But in the midst of these challenges, the Government of Goa and the Central Government were engaged in providing relief to the people of Goa with double the strength. We did not allow development works to stop in Goa. I would like to congratulate Pramod ji and his entire team for making Swayampurna Goa Abhiyan the basis of Goa's development. In order to accelerate this mission, another important step has been taken and that is 'Sarkar Tumchya Dari' (government at your doorstep).
Friends,
This is an extension of the pro-people, proactive governance spirit with which the country has been moving forward for the last seven years. Governance where the government itself goes to the citizens and solves their problems! Goa has developed a good model at the village, panchayat and district levels. I have full faith that Goa will be able to achieve the rest of the goals very soon with everyone's efforts just as it has been 100 percent successful in many of the Centre's campaigns so far.
Friends,
If I talk about Goa and there is no mention of football, it cannot be. Goa's craze for football is exceptional. Whether it is a defence or a forward in the game of football, all goals are (goal) oriented. While somebody has to save a goal and someone has to score a goal. This spirit of achieving their respective goals was never missing in Goa. But the earlier governments lacked a team spirit, to create a positive environment. For a long time, political interests prevailed over good governance in Goa. The political instability also harmed the development of the state. But in the last few years, the sensible people of Goa have converted this instability to stability. Pramod ji's team is sincerely giving new heights to Goa with the belief with which my friend late Manohar Parrikar ji took Goa forward. Today Goa is marching ahead with renewed confidence. The result of this new spirit of Team Goa is the resolve of Swayampurna Goa.
Brothers and sisters,
Goa also has a very rich rural economy and an attractive urban life. Goa also has farms and there are possibilities of development of a blue economy. Goa has everything needed for a self-reliant India. Therefore, the overall development of Goa is a big priority of the double engine government.
Friends,
The double engine government is paying special attention to the rural, urban and coastal infrastructure of Goa. Be it the second airport in Goa, the construction of a logistics hub, the second largest cable-bridge in India, the construction of a national highway with thousands of crores of rupees, all these projects are going to give new dimensions to the national and international connectivity of Goa.
Brothers and sisters,
The infrastructure being developed in Goa will also help in increasing the income of farmers, herdsmen and our fishermen. This year, Goa's fund has been increased five times as compared to earlier for modernization of its rural infrastructure. The central government has allocated Rs 500 crores to Goa for the development of its rural infrastructure. This will give a new impetus to the ongoing projects related to agriculture and animal husbandry.
Friends,
The Government of Goa is committed to the Central Government schemes of connecting farmers and fishermen with banks and markets. A large number of small farmers in Goa are either dependent on fruits and vegetables or engaged in the fisheries. Securing easy bank loans for these small farmers, herdsmen and fishermen was a big challenge. Keeping this problem in mind, the Kisan Credit Card scheme has been expanded. While small farmers are being given KCC on mission mode, herdsmen and fishermen are being linked to it for the first time. Hundreds of new Kisan Credit Cards have been issued in Goa in a short span of time and crores of rupees have been given. The farmers of Goa have greatly benefited from the PM Kisan Samman Nidhi scheme. Due to such efforts, many new friends are also adopting farming. Within a year, the production of fruits and vegetables in Goa has increased by about 40 percent. Milk production has also increased by more than 20 percent. I am told that the Goa government has made record procurements from farmers this time.
Friends,
The food processing industry is going to be a major force of the Swayampurna Goa. Goa can become India's strength, especially in fish processing. India has been exporting raw fish for a long time. Indian fish are processed in East Asian countries and then reach the world markets. To change this situation, the fisheries sector is being helped on a large scale for the first time. Incentives are being given at every level, from creation of a separate ministry to modernization of fishermen's boats for fish trade. Our fishermen in Goa are also benefiting under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
Friends,
The development of Goa's environment and tourism is directly linked to the development of India. Goa is an important center of India's tourism sector. The share of the tour, travel and hospitality industry is continuously increasing in India's fast growing economy. Naturally, Goa's share in this is also very high. For the last few years, every kind of help is being offered to give impetus to the tourism and hospitality sector. The Visa on Arrival facility has been expanded. In the last few years, the Central Government has given assistance of crores of rupees to Goa for the development of other tourism infrastructure besides connectivity.
Friends,
Special incentives have been given to the states of the country, including Goa, which are centers of tourism in India's vaccination campaign. Goa has also benefited a lot from this. Goa made round-the-clock efforts to administer the first dose of the vaccines to all the eligible people. Now the country has also crossed the 100 crore vaccine dose mark. This has increased the confidence of the people in the country and the tourists as well. Now that you are gearing up for Diwali, Christmas and New Year, this festive and holiday season will witness a new energy in Goa's tourism sector. The movement of both domestic and foreign tourists to Goa is definitely going to increase. This is a very good sign for the tourism industry of Goa.
Brothers and sisters,
Goa will become self-sufficient only when it will make 100 percent utilization of every such potential of development. Swayampurna Goa is the resolution to realize the aspirations of the common man. Swayampurna Goa is the trust of health, convenience, safety and dignity of mothers, sisters and daughters. In Swayampurna Goa, there are employment and self-employment opportunities for the youth. In Swayampurna Goa, there is a glimpse of Goa's prosperous future. This is not just a program of five months or five years, but it is the first step towards the vision for the next 25 years. Every person of Goa has to mobilize to reach this stage. Goa needs the continuation of the double engine development for this. Goa needs the existing explicit policy, a stable government and an energetic leadership. With the tremendous blessings of the whole of Goa, we will fulfill the resolve of Swayampurna Goa. With the same belief, wishing you all the very best!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আত্মানির্ভর ভারত স্বয়মপুর্না গোৱা প্রোগ্রামগী বেনিফিশরী অমসুং স্তেকহোলদর্শিংগা ৱারী শাবদা থমখিবা ৱাফম
23 OCT 2021 2:01PM by PIB Imphal
আত্মানির্ভর ভারতাচে সপন, স্বয়মপুর্না গোৱা য়েৱ-জনে-তলথেন, সাকার কর্পী গোয়কারঙ্ক য়েৱকার। তুমচ্যা-সার্খ্যা, ঘদ-পদ-কর্পী, লোকাঙ্ক লাগুন, গোনয় রাজ্যাচো গর্জো, গোয়ান্তচ ভাগপাক সুরু জল্যাৎ, হী খোসয়েচী গজাল আশা।
সরকারগী ঙাক্লৌ ফংদুনা মীয়াম্না হোৎনবা কল্লকপা মতমদা মতৌ করম্না অহোংবা পুরকই, ইশাদা থাজবগী ফিভম করম্না লাকই, মসিদি ঐখোয়না গোৱা স্বয়মপুর্নগী বেনিফিশরীশিংগা ৱারী শাবা মতমদা খঙবা ঙম্লে। অসিগুম্বা অহোংবা পুরক্নবা লম্বী তাকপীরিবা গোৱাগী থৱাই য়াওবা মুখ্য মন্ত্রী, দাঃ প্রমোদ সাৱন্তজী, ঐহাক্কী কেবিনেৎকী মরুপ শ্রীপদ নাইকজী, গোৱাগী দিপ্যুতী সি.এম., শ্রী মনোহর অজগাওঙ্করজী, গোৱাগী তাউন প্লান্নিং মন্ত্রী, শ্রী চন্দ্রকান্ত কেৱেলকরজী, রাজ্য সরকারগী অতোপ্পা মন্ত্রী, এম.এল.এ., এম.পি., লোকেল বোদীগী মীয়াম পুম্নমক, জিলা পরিশদ, পঞ্চায়ৎকী মরুপশিং, অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা গোৱাগী ইচিল-ইনাওশিং!!
গোৱা অসি শান্তি, মহৌশা, তুরিজমগী অতোপ্পা মমিংনি হায়নরিবনি। অদুবু ঙসিদি, ঐহাক্না গোৱাবু চাউখৎপগী অনৌবা মোদেল অমনি হায়নসু কৌরগনি। গোৱা হায়বদি পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবগী মমি হায়বনি। গোৱা হায়বদি পঞ্চায়ত্তগী হৌদুনা লৈঙাক ফাওবনা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক্তা অমত্তা ওইনা পুনবা হায়বনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা, লৈবাক্না অৱাত-অপা কয়াদগী থোক্লক্তুনা মীয়ামগী অনীংবা অমসুং অপাম্ববু মনীং থুংহনবনা পান্দম ওইদুনা লাক্লি। তঙাই ফদবা ময়াম অমা মীয়ামদা দিকেদ কয়াদগী পীবা ঙমদনা লাকখিবশিংদু হৌজিক্তি খুদোংচাবশিংদুবু মীয়ামদা ফংহনবনা খ্বাইদগী অহানবদা মিৎয়েং চঙবা থৌওং ওইরে। ঐখোয়না স্কিম কয়া অসিবু লৈবাক মীয়ামদা ১০০%কী চাংদা ফংহনগনি হায়না ঐহাক্না ওগস্ত ১৫দসু হায়খ্রে। পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক্তা প্রমোদ সাৱন্তজী অমসুং মহাক্কী তীমগী লুচিং মখাদা গোৱানা মরু ওইবা থৌদাং পায়খৎলি। ভারতনা মপান্দা অমাংবা তৌদনবা পান্দম থমখি। গোৱানা মসিবু ১০০%গী চাংদা মাই-পাক্না পাংথোকখি। য়ুম্থোং খুদিংদা ১০০%গী চাংদা ঈশিং ফংহনবদা গোৱানা ইহান হানখি, ১০০%কী চাংদা লাইরবশিংদা রাসন পীবদসু গোৱানা খ্বাইদগী ইহান হানখি।
মরুপশিং,
নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ভারতনা ভেক্সিন দোজ করোর ১০০ কাপ্পগী চাউরবা পাঞ্জল লান্থোকখি। মসিদসু, গোৱানা অহানবা দোজ কাপ্পদা ১০০% য়ৌখি। অনিশুবা দোজ কাপ্পদসু গোৱানা ১০০% য়ৌনবা কন্না হোৎনরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
নুপীশিংগী খুদোংচানবা অমসুং মশাগী ইকায়খুম্নবা ঙাকচনবা কেন্দ্র সরকারনা স্কিম কয়া হৌদোকপসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। মসিবু গোৱানা মাই পাকহনবতা নত্তনা থৌওং অসিবুসু পাকথোক চাউথোকহল্লি। অমাংশঙ ওইরো, উজ্বালা গ্যাস কন্নেক্সন ওইরো, নত্ত্রগা জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত ওইরো, গোৱানা নুপীশিংদা খুদোংচাবশিং অসি পীবগী নীংথিরবা থবক পাংথোক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, কোরোনাগী লোকদাউন মনুংদা নুপী লিশিং কয়ানা লেম্না গ্যাস ফংখি, মখোয়গী একাউন্ততা শেল হাপখি। য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফনগহন্দুনা গোৱা সরকারনা নুপীশিংদা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লি। গোৱা সরকারনা হৌজিক্তি গৃহ আধার অমসুং দীন্দয়াল সোসিএল সেক্যুরিতীগুম্বা স্কিম কয়াগী খুত্থাংদগী গোৱাগী ইচে-ইচলশিংগী মপুন্সিবু হেন্না নুংঙাইহন্নবা কন্না হোৎনরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মতম্না লুশিল্লকপা খুদিংগী, অচৌবা শিংনবা কয়া মাংদা লাকই। মতাং অসিদা অশেংবা পাঙ্গলগী মশক খঙলকই। হৌখিবা চহি অমগা মখায়দা গোৱানা চহি ১০০গী খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎ অমসুং সাইক্লোন অমসুং ইচাও থোকপগী লুরবা ফিভম কয়া থেংনখি। মসিনা গোৱাগী তুরিজম সেক্তরদা অচৌবা চৈথেং পীখি হায়বা ঐহাক্না খঙই। অদুবু, শিংনবা কয়া অসি মাইয়োক্ননবগীদমক্তা গোৱা সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মপাঙ্গল অনি পুন্দুনা গোৱাগী মীয়াম্বু ৱাহন্দনবা কন্না হোৎনমিন্নখি। ঐখোয়না গোৱাগী চাউখৎপগী থবক অমত্তা লেপহনখিদে। ঐহাক্না প্রমোদজী অমসুং মহাক্কী অপুনবা তীম্বু স্বয়মপুর্না গোৱা অভিয়ানবু গোৱাগী চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইহনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। হৌজিক্তি, মিসন অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা ‘সরকার তুমচ্যাদারী’গী চাউরবা খোঙথাং অমসু পায়খৎলে।
মরুপশিং,
হায়রিবশিং অসিদি মমাংগী চহি ৭তগী মীয়ামগী ওইবা, থৱাই য়াওবা লৈঙাক্কী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইরগা চত্থরক্লিবা থৌওংশিংগী মখা তারকপনি। মসিদি সরকার মশানা মীয়ামগী মনাক্তা লাকপা অমসুং মখোয়গী খুদোংচাদবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা লৈঙাক্নি। গোৱানা খুঙ্গং, পঞ্চায়ত, জিলাগী থাক্তা অফবা মোদেল অমা শেমখ্রে। কেন্দ্রগী স্কিম খুদিংদা গোৱানা ১০০%কী চাংদা পাংথোকপগুম্না, লেমহৌরিবা অতোপ্পা পান্দমশিংসু অদোম পুম্নমক্না হোৎনদুনা য়াম্না থুনা ফংবা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না চেৎনা থাজবা লৈরে।
মরুপশিং,
ঐহাক্না গোৱাগী ৱারী শাবদা ফুৎবোলগী ৱাফম পন্দবদি ওইথোক্লোই। গোৱানা ফুতবোলদা ঙাওজবা অসিদি মখল অমনি, গোৱাগী ফুতবোলদা ঙাওবগী তোঙানবা থৌওং অমা লৈ। ফুতবোলদা দিফেন্স ওইরো, ফোররৱার্দ ওইরো, পুম্নমক অসি গোলদা মিৎয়েং চঙবা ঙাক্তনি। অমনা গোল চনবা থিংগদবনি, অমনা গোল চন্নবা হোৎনগদবনি। মশা-মশাগী পান্দম ফংগদবনি হায়বা ৱাখল্লোন্দি গোৱাদা কৈদৌনুংদা ৱাৎপা লৈরোই। অদুবু, মমাংদা পাল্লম্বা সরকারনা তীম স্পিরিৎকী ফজরবা অকোয়বগী ফিভম শেম্বগী মতৌদি য়াওরমদ্রে। মতম কয়াদগী, গোৱাদা রাজনিতীগী কান্নবগী ৱাখল্লোন্না অফবা লৈঙাক পুরকপদা অয়েৎপা পীদুনা লাকখিবনি। রাজনিতীগী তংদু-লৈতাবা লৈতবা গোৱাদা অকায়বা পীখিবনি। অদুবু, হৌখিবা চহি খরদগী গোৱাগী মীয়াম্না ফিভম অসিবু তংদু লৈতাহল্লে। ঐহাক্কী মরুপ, লৈখিদ্রবা মনোহর পরিকরজীনা গোৱানা থুনা চাউখৎনবগীদমক্তা থাজবা অমগা লোয়ননা মাংজিল থানা হোৎনবীরম্ববু প্রমোদজীগী অপুনবা তীম্না পুকচেল শেংনা হোৎনদুনা অনৌবা থাক্তা পুখৎলে। ঙসিদি, গোৱানা মশাদা থাজবগা লোয়ননা তুংলমচৎকীদমক্তা চৎলি। তীম গোৱাগী অসিগুম্লবা তীম স্পিরিৎ অসিগী মহৈদি গোৱাবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবগী ৱারেপ অসিনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
গোৱাদা খুঙ্গংগী চাউরবা লন অমসুং পুক্নিং হুনীংঙাই ওইরবা অর্বানগী পুন্সি মহিং লৈ। গোৱাদা লৌ-ঈশিংসু লৈ অমসুং ব্লু ইকোনোমীগী চাউখৎপগী ওইথোকপা য়াবসু লৈ। আত্মানির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা তঙাই ফদবা হীরম খুদিংমক গোৱাদা লৈ। মরম অদুনা গোৱানা চাউখৎপা অসিদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙলিবনি।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকারনা গোৱাগী খুঙ্গং, শহর অমসুং কোস্তেল ইনফ্রসাত্রকচরদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। গোৱাগী অনিশুবা এয়রপোর্ত, লোজিস্তিক্স হব ওইবা, ভারতকী খ্বাইদগী অনিশুবা চাউবা কেবল ব্রিজ, করোর লিশিং কয়া চঙদুনা শাখিবা নেস্নেল হাইৱে- পুম্নমক অসিনা গোৱাগী নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কন্নেক্তিবিতীদা য়াম্না চাউনা তেংবাংগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
গোৱাদা হৌজিক শেমগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংনা গোৱাগী লৌমী, শা-উচেক লোইবা অমসুং ঙামী মরুপশিংগী চাগা হেনগৎহনবদা য়াম্না চাউনা তেংবাংগনি। গোৱাগী খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু মতমগা চান্নহন্নবগীদমক্তা রাজ্যসিগী ফন্দসু মমাংগা চাংদম্নবদা শরুক ৫গী চাং হেনগৎখ্রবনি। গোৱাগী খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং চাউখৎহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ৫০০ কায়থখ্রবনি। মসিনা লৌউ-শিংউ অমসুং শা-উচেক লোইবগী সেক্তরদা গোৱাদা পায়খৎলিবা থবকশিংদা মপাঙ্গল হাপকনি।
মরুপশিং,
লৌমী অমসুং ঙামীশিংবু বেঙ্ক অমসুং কৈথেলগা শম্নহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা স্কিম খুদিংবু মীয়াম খুদিংদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা গোৱা সরকারনা কন্না হোৎনরি। গোৱাদা অপিকপা লৌমীগী মশিং য়াম্না লৈ, মখোয়না মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈদা কা হেন্না মখা পোনবা নত্ত্রগা ঙাগী কারবারগী মখা পোল্লি। অসিগুম্বা অপিকপা লৌমী, শা-উচেক লোইবা অমসুং ঙামীশিংনা বেঙ্কতগী লায়না লোন ফংবা অসি য়াম্না লুনা থোক্লম্মি। খুদোংচাদবশিং অসি য়েংলদুনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ স্কিম পুরকখি। অহানবদনা, অপিকপা লৌমীশিংদা মিসন মোদতা কে.সি.সি. পীরি, অনিশুবদনা, শা-উচেক লোইবা অমসুং ঙামীশিংবু অহানবা ওইনা মসিদা পুনসিনলে। গোৱাদা অতেনবা মতমদা অনৌবা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ অনৌবা কয়া পীথখি অমসুং লুপা করোর কয়াগী তেংবাংসু পীখি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী মখাদা গোৱাগী লৌমীশিংনা কান্নবা কয়া অমা ফংখি। মরম অসিদগী, অনৌবা মীওই কয়ানা লৌ-উবা হৌনবসু য়াওরে। শুপ্নগী চহি অমগী মনুংদা, গোৱানা মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈ পুথোকপগী চাংদা ৪০% হেনগৎখি। শঙ্গোম পুথোকপগী চাংসু ২০% হেনখি। গোৱা সরকারনা হন্দক্তি হান্নদগী হেন্না লৌমীশিংগী পোত্থোক লৈশিনখি হায়নসু ঐহাক্কী ইফমদা পাউদমলকখি।
মরুপশিং,
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীনা স্বয়মপুর্না গোৱাগী অনৌবা পাঙ্গল ওইরগনি। ফিশ প্রোসেসিংদা মরু ওইনা, গোৱানা ভারতকী মপাঙ্গল ওইরকপা য়ারে। ভারতনা মতম কুইনদগী ঙা অহিংবা এক্সপোর্ত তৌদুনা লাক্লি। ভারতকী ঙা অসি নোংপোক এসিয়াগী লৈবাকশিংদা প্রোসেস তৌরগা মালেমগী কৈথেলদা য়ৌই। ফিভম অসিবু ওন্থোক্নবগীদমক্তা, ফিশরীজ সেক্তরদা অহানবা ওইনা চাউনা তেংবাংলি। ঙাগী কারবারগীদমক্তা অনৌবা মন্ত্রালয় শেম্বদগী হৌদুনা মতমগা চান্নবা ঙা ফানবা জহাজ ফাওবগী হীরম খুদিংদা পুক্নিং থৌগৎলি। প্রধান মন্ত্রী সম্পদা য়োজনাগী মখাদা গোৱাদা লৈরিবা ঐখোয়গী ঙামীশিংদা য়াম্না চাউনা তেংবাংলি।
মরুপশিং,
গোৱাগী মহৌশা অমসুং তুরিজম চাউখৎপগা ভারত চাউখৎপগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। গোৱা অসি ভারতকী তুরিজম সেক্তরগী য়াম্না মরু ওইবা মফম অমনি। খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎলিবা ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা তুর, ত্রাভেল অমসুং হোস্পিতালিতী ইন্দস্ত্রীনা য়ারিবা শরুক অসি নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি। মসিদা গোৱানা য়াম্না চাউনা শরুক য়ারি হায়বসি পুম্নমক্না খঙনরবা ৱাফম্নি। হৌখিবা চহি খরদা, তুরিজম অমসুং হোস্পিতালিতী সেক্তরবু খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা মখল খুদিংগী মতেং পীরি। ভিসা ওন এরাইভেলগী খুদোংচাবা লৈহনখ্রে। কন্নেক্তিবিতীগী মথক্তা তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা মমাংগী চহিশিংদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর কয়াগী তেংবাং গোৱাদা পীখি।
মরুপশিং,
ভারতকী তীকা থাবগী খোঙজংদসু গোৱা য়াওনা লৈবাক্কী তুরিজমগী মফম ওইবা রাজ্য ময়ামদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। গোৱানা মসিদগী কান্নবা কয়াসু ফংখি। গোৱানা অহিং-নুংথিল নাইদনা হোৎনদুনা, লমদমসিগী ভেক্সিন কাপ্পদা মতিক চাবা মীওই খুদিংদা অহানবা দোজ লোয়না কাপথোকহনখি। হৌজিক্তি, ঐখোয়গী লৈবাক্না ভেক্সিন দোজ করোর ১০০গী মশিং হেন্দোকখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক্কী মীয়াম অমসুং লমকোইবশিংদা থাজবা য়াম্না হেনগৎলে। হৌজিক ঐখোয়না দিৱালী, খৃস্তমাস অমসুং ন্যু য়রগী শেম-শারি, মসিগী কুমহৈ অসুং ছুতিগী কুম অসিদা গোৱাগী তুরিজম সেক্তরগী অনৌবা মপাঙ্গল অমা উবা ফংগনি। গোৱাদা লৈবাক্কী অমসুং মীরমগী লমকোইবশিংগী মশিং য়াম্না হেনগৎলক্কদৌরবনি। মসিদি গোৱাগী তুরিজম ইনদস্ত্রীগী য়াম্না য়াইফবা পুঙফম অমা লাক্কদৌরে তাকপনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
গোৱানা অসিগুম্বা চাউখৎপগী খুদোংচাবশিংবু ১০০%গী চাংদা কান্নবা লৌরকপা মতমদা গোৱানা স্বয়মপুর্না ওইবা শোইদবা ঙম্লক্কনি। স্বয়মপুর্না গোৱানা মীচম মীয়ামগী অনীংবা-অপাম্বশিং ফংহনবগী পাম্বৈ ওইরগনি। স্বয়মপুর্না গোৱানা ইমা, ইচে-ইচল, ইচানুপীশিংগী হকশেল, খুদোংচাবা, ঙাক-শেনবা অমসুং মশাগী ইকায় খুম্নজবগী পাম্বৈনি। স্বয়মপুর্না গোৱা অসি নহাশিংদা থবক পীনবা পাম্বৈনি। স্বয়মপুর্না গোৱাদা গোৱাগী নুংঙাই য়াইফবা মতমগী মমি তারি। মসিদি থা ৫ নত্ত্রগা চহি ৫গী প্রোগ্রাম অমা নত্তে, মসিদি চহি ২৫গী মিৎয়েংগী অহানবা তাঙ্কক্নি। তাঙ্কক অসিদা য়ৌনবগীদমক্তা গোৱাগী মীওই খুদিংনা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নগদবনি। মরম অসিনা, গোৱানা দবল ইঞ্জিন অসিবু লেপ্তনা মখা চত্থবগী মথৌ তাই। গোৱাদা হৌজিক ময়েক শেংবা পোলিসীগী মথৌ তারিবা অসিগুম্না, তংদু লৈতাবা সরকার অমগীসু মথৌ তাই, হৌজিক্কী থৱাই য়াওবা লুচিংবগুম্বগী মথৌ তাই। অপুনবা গোৱাগী য়াইফ-থৌজালনা ঐখোয়না পান্দম অসি শোইদনা ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না মীয়াম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
অদোম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি!