প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আত্মনির্ভৰ ভাৰত, স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱা প্ৰকল্পৰ হিতাধিকাৰী আৰু অংশীদাৰসকলৰ সৈতে মত বিনিময় অনুষ্ঠানত প্রধানমন্ত্রীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 OCT 2021 2:01PM by PIB Guwahati
আত্মনির্ভৰ ভাৰতাছে সপন, স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱা এব-জণে-তলেন, সাকাৰ কৰপী গোয়কাৰাংক এবকাৰ৷ তুমছা-চাৰকা, ধড-পড-কৰপী, লোকাংক লাগূন, গোংৱা ৰাজ্যাছো গৰজো, গোৱাংতচ ভাগপাক ছুৰু জালাত, হী খোছয়েচী গজাল আছা,
যেতিয়া চৰকাৰৰ সকলো প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে জনগণৰ পৰিশ্রম জড়িত হয়, তেতিয়া কেনে ধৰণৰ পৰিৱর্তন আহে, কিদৰে আত্মবিশ্বাস গঢ় লৈ উঠে সেয়া আজি মই স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে কথা পতাৰ সময়ত বাৰে বাৰে অনুভৱ কৰিছো৷ গোৱাক এই সার্থক পৰিৱর্তনৰ পথ যি দেখাইছে, সেই জনপ্রিয় আৰু প্রাণশক্তিৰে ভৰা মুখ্যমন্ত্রী ড০ প্রমোদ ছাৱান্তজী, মোৰ কেন্দ্রীয় মন্ত্ৰীসভাৰ জ্যেষ্ঠ সহযোগী শ্রীপদ নায়কজী, গোৱাৰ উপ-মুখ্যমন্ত্রী শ্রী মনোহৰ অঝগাওকৰজি, উপ-মুখ্যমন্ত্রী শ্রী চন্দ্রকান্ত কেৱলেকৰজি, ৰাজ্য চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্রী, সাংসদ, বিধায়ক, সমস্ত স্থানীয় প্রশাসনৰ প্রতিনিধিবৃন্দ, জিলা পৰিষদৰ সদস্যসকল, পঞ্চায়ত সদস্যসকল, অন্যান্য জনপ্রতিনিধিসকল আৰু মোৰ প্রিয় গোৱাৰ ভাই-ভনীসকল,
কোৱা হয় যে গোৱা মানে আনন্দ, গোৱা মানে প্রকৃতি, গোৱা মানে পর্যটন৷ কিন্তু আজি মই কও যে গোৱা মানে উন্নয়নৰ নতুন আৰ্হি, গোৱা মানে সামগ্রিক প্রচেষ্টাৰ প্রতিবিম্ব, গোৱা মানে পঞ্চায়তৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্রশাসনৰ সকলো পৰ্যায়ৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি ঐক্যবদ্ধ প্রচেষ্টা।
বন্ধুসকল,
বিগত বছৰসমূহত দেশে বিভিন্ন অভাৱৰ পৰা বাহিৰ হৈ জীৱনধাৰণৰ বিভিন্ন প্রয়োজনীয়তা আৰু আকাংক্ষা পূৰণক নিজৰ উদ্দেশ্য কৰি লৈছে। যি মৌলিক সুবিধাৰ পৰা দেশৰ জনগণে বহু বছৰ ধৰি বঞ্চিত আছিল, সেই সুবিধাসমূহ প্রদান কৰি দেশবাসীৰ জীৱনক সহজ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক সৰ্বাধিক অগ্রাধিকাৰ দিয়া হৈছে৷ চলিত বৰ্ষৰ ১৫ আগষ্টত মই লালকিল্লাৰ প্রাচীৰৰ পৰা প্রদান কৰা ভাষণত কৈছিলো যে আমি এতিয়া এই প্রকল্পসমূহক গতি প্ৰদান কৰিব লাগিব, অর্থাৎ ১০০শতাংশ লক্ষ্য পূৰণ কৰিব লাগিব৷ এই লক্ষ্যসমূহ পূৰণৰ ক্ষেত্রত প্রমোদ ছাৱন্তজী আৰু তেওঁৰ দলৰ নেতৃত্বত গোৱাই অগ্রণী ভূমিকা পালন কৰিছে৷ ভাৰতে মুকলি স্থানত মলত্যাগৰ পৰা মুক্তিৰ লক্ষ্য লৈছিল। গোৱা ইতিমধ্যে সেয়া ১০০ শতাংশ বাস্তবায়িত কৰিছে। দেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালত বিদ্যুৎ সংযোগৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছিল, সেৱাও গোৱাত ১০০ শতাংশ সম্পূৰ্ণ হৈছে৷ প্রতিটো পৰিয়ালত খোৱা পানী প্ৰদানৰ অভিযানো গোৱাই সৰ্বপ্ৰথমে ১০০ শতাংশ সম্পূৰ্ণ কৰিছে৷ দৰিদ্রসকলক বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদানৰ ক্ষেত্রতো গোৱা ১০০ শতাংশ সফল!
বন্ধুসকল,
দুদিন পূৰ্বে ভাৰতে ১০০ কোটি ক’ৰোনা টিকাৰ ড’জ দিয়াৰ সাফল্য অর্জন কৰিছে৷ এই ক্ষেত্ৰতো গোৱাত ১০০ শতাংশ প্রথম ড’জ সম্পূৰ্ণ হৈছে। গোৱাই এতিয়া দ্বিতীয় ড’জৰ ১০০ শতাংশ লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে সম্পূর্ণ শক্তিৰে কাম কৰি আহিছে।
ভাই-ভনীসকল,
মই অতিশয় আনন্দিত যে মহিলাসকলৰ বাবে অতি প্রয়োজনীয় বিভিন্ন ধৰণৰ সুবিধা আৰু সন্মানৰ প্ৰতি কেন্দ্রীয় চৰকাৰে যিবোৰ প্রকল্প আৰম্ভ কৰিছে, গোৱাত সেইবোৰ বাস্তবায়িত কৰাত সফল হৈছে৷ শৌচালয়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি উজ্জ্বলা ৰন্ধন গেছ সংযোগ বা জন ধন বেংক একাউণ্ট, গোৱাৰ মহিলাসকলে এই সকলো সেৱা প্রদানৰ ক্ষেত্রত ৰাজ্য চৰকাৰে যথেষ্ট ভাল কাম কৰিছে৷ ইয়াৰ ফলত ক’ৰোনা লকডাউনৰ সময়ত হাজাৰ হাজাৰ ভগ্নীয়ে বিনামূলীয়া ৰন্ধন গেছ চিলিণ্ডাৰ পাইছে, তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত টকা জমা হৈছে, ঘৰে ঘৰে নলসংযোগী খোৱা পানী প্ৰদান কৰি গোৱা চৰকাৰে বহুতৰ জীৱন অতি সহজ কৰি তুলিছে৷ এতিয়া গোৱা চৰকাৰে ‘গৃহ আধাৰ’ আৰু ‘দীনদয়াল ছ’চিয়েল চিকিউৰিটি’ৰ দৰে প্রকল্পৰ জৰিয়তে গোৱাৰ ভগ্নীসকলৰ জীৱন আৰু অধিক উন্নত কৰাৰ কাম কৰিছে৷
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া কঠিন সময় আহে, বিভিন্নধৰণৰ প্রতিকূলতা আহে, তেতিয়াই প্রকৃত সামর্থ্য উপলব্ধি কৰিব পৰা যায়। বিগত ডেৰ-দুই বছৰত গোৱাৰ সন্মুখত ১০০ বছৰৰ সর্ববৃহৎ মহামাৰী যেনেকৈ আহিছে, তেনেকৈ ভীষণ ঘূৰ্ণীবতাহ আৰু প্রলয়ংকাৰী বানৰ বিভীষিকাইও গোৱাবাসীক বিপৰ্যস্ত কৰিছে। মই অনুভৱ কৰো ইয়াৰ ফলত গোৱাৰ পর্যটন ক্ষেত্র কিমান ক্ষতিগ্রস্ত হৈছে৷ কিন্তু এই সকলো প্রতিকূল অৱস্থাক নেওচি গোৱা ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্রীয় চৰকাৰে দুগুণ শক্তিৰে গোৱাৰ জনগণক সাহাৰ্য প্ৰদানৰ কাম কৰি আহিছে৷ আমি গোৱা চৰকাৰৰ কামক ৰ’বলৈ দিয়া নাই৷ মই প্রমোদজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জনাও যে তেওঁলোকে স্বয়ংপূর্ণ গোৱা অভিযানক গোৱাৰ উন্নয়নৰ ভেটি কৰি লৈছে৷ এতিয়া এই অভিযানক আৰু অধিক দ্রুত কৰাৰ বাবে ‘চৰকাৰ তুমচ্চাদাৰী’ৰ ডাঙৰ পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এয়া ‘জনতাকেন্দ্ৰিক সক্ৰিয় প্ৰশাসন’ৰ সেই ভাৱনাৰে প্রতিফলন। ইয়াৰ ফলত বিগত সাত বছৰত দেশ বহু আগুৱাই গৈছে৷ এনে প্রশাসন য’ত চৰকাৰে নিজেই নাগৰিকৰ কাষলৈ যায় আৰু তেওঁৰ সমস্যাসমূহ সমাধান কৰে৷ গোৱাইও গ্রাম্যস্তৰত, পঞ্চায়ত আৰু জিলাস্তৰত এটা ভাল মডেল গঢ়ি তুলিছে৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস, যিদৰে কেন্দ্রৰ বিভিন্ন অভিযানে এতিয়ালৈকে গোৱাত ১০০ শতাংশ সফল হৈছে, বাকী অন্যান্য লক্ষ্য পূৰণৰ বাবেও এই ধৰণৰ প্রচেষ্টাৰ জৰিয়তে আপোনালোকে দ্রুতগতিত সেইবোৰৰ সমাধান কৰিব পাৰিব৷
বন্ধুসকল,
মই যেতিয়া গোৱাক লৈ কথা কওঁ, তেতিয়া ফুটবলক লৈ একো নক’ম, এইটো কেতিয়াও হ’ব নোৱাৰে৷ ফুটবলৰ বাবে গোৱাৰ আকৰ্ষণ অতি পৃথক৷ ফুটবলৰ বাবে গোৱাৰ উন্মাদনা অতুলনীয়। ফুটবলৰ ৰক্ষণ বিভাগেই হওক বা আক্রমণ বিভাগ, সকলোতে ‘গ’ল অ’ৰিয়েণ্টেড’৷ কোনোবাই গ’ল বচাবলগীয়া হৈছে আৰু কোনোবাই গ’ল কৰিবলগীয়া হৈছে৷ নিজৰ নিজৰ গ’ল বা লক্ষ্য পূৰণৰ এই ভাৱনা গোৱাৰ জনগণৰ মাজত কেতিয়াও কম নহয়৷ কিন্তু পূৰ্বতে যিবোৰ চৰকাৰ আছিল, তেওঁলোকৰ কাম-কাজত এক ‘টীম স্পীৰিট’ বা ইতিবাচক পৰিৱেশ গঢ়ি দেখা নগৈছিল। বহু সময় ধৰি গোৱাত অনুশাসনৰ সৰ্বাধিক ডাঙৰ শত্রু আছিল ৰাজনৈতিক স্বার্থ। গোৱাত ৰাজনৈতিক অস্থিৰতাও ৰাজ্যৰ উন্নয়নক ক্ষতিগ্রস্ত কৰিছে৷ কিন্তু বিগত কেইটামান বছৰত গোৱাৰ জনগণে এই অস্থিৰতা দূৰ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ মোৰ বন্ধু স্বর্গীয় মনোহৰ পাৰিকৰজীয়ে গোৱাক দ্রুতগতিত উন্নয়নৰ জৰিয়তে যি আত্মবিশ্বাসেৰে আগুৱাই লৈ গৈছে, বর্তমান মুখ্যমন্ত্রী প্রমোদজীৰ টীমে সম্পূর্ণ সততাৰে এই উন্নয়নযাত্ৰাক নতুন উচ্চতা প্রদান কৰিছে৷ আজি গোৱাই নতুন আত্মবিশ্বাসৰে আগুৱাই গৈছে। ‘টীম গোৱা’ৰ এই নতুন ‘টিম স্পীৰিট’ৰে ফল হৈছে স্বয়ংপূর্ণ গোৱাৰ এই সংকল্প৷
ভাই-ভনীসকল,
গোৱাত এক অতি সমৃদ্ধ গ্রামীণ সংস্কৃতি আৰু এক আকর্ষণীয় নাগৰিক জীৱনো আছে। গোৱাত কৃষি-কাৰ্যও আছে আৰু সমান্তৰালভাৱে ‘নীল অৰ্থনীতি’ বা সমুদ্রসম্পদ আৰু সমুদ্রবাণিজ্য নির্ভৰ অর্থনীতি’ বিকাশৰ সম্ভাৱনাও আছে। আত্মনির্ভৰ ভাৰত গঢ়াৰ বাবে যিবোৰ প্রয়োজনীয় আছে, সেয়া গোৱাৰ ওচৰত আছে। সেইবাৰে গোৱাৰ সম্পূর্ণ বিকাশক আপোনালোকে দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে যথেষ্ট অগ্রাধিকাৰ দিছে৷
বন্ধুসকল,
দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ গোৱাই গ্রামীণ নাগৰিক আৰু সমুদ্র উপকূলৱর্তী সেৱাৰ উন্নয়নৰ দিশত বিশেষ লক্ষ্য লৈছে। গোৱাৰ দ্বিতীয় বিমানবন্দৰ আৰু লজিষ্টিকছ হাব নির্মাণ, ভাৰতৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম কেৱল ব্রিজ বা সেতু নির্মাণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কেইবা হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগৰ জৰিয়তে নেচনেল হাইৱে নির্মাণ-এইবোৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ কামে গোৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলি উন্নয়নৰ ক্ষেত্রত নতুন মাত্রা প্ৰদান কৰিছে৷
ভাই-ভনীসকল,
গোৱাত বিকশিত নতুন আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে কৃষক, পশুপালক আৰু আমাৰ মৎস্যজীৱি বন্ধুসকলৰ ৰোজগাৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্রত যথেষ্ট সহায়ক হৈছে৷ গ্রামীণ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে এই বছৰ গোৱাই যি পূঁজি লাভ কৰিব, সেয়া পূৰ্বৰ তুলনাত পাঁচগুণতকৈ অধিক৷ গোৱাৰ গ্রামীণ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে কেন্দ্রীয় চৰকাৰে গোৱাক ৫০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে কৃষি আৰু পশুপালন ক্ষেত্রত গোৱাত চলি থকা কামে নতুন গতি লাভ কৰিব৷
বন্ধুসকল,
কৃষক আৰু মৎস্যজীৱিসকলক বেংক আৰু বজাৰৰ সৈতে জড়িত কৰাৰ বাবে যিবোৰ আঁচনি কেন্দ্রীয় চৰকাৰে প্ৰস্তুত কৰিছে, সেইবোৰ প্রতিগৰাকী নাগৰিকৰ কাষলৈ নিয়াৰ বাবে গোৱা চৰকাৰে অপ্রাণ চেষ্টা কৰিছে৷ গোৱাত যথেষ্ট সংখ্যক ক্ষুদ্র কৃষক আছে৷ তেওঁলোকে এফালে যেনেকৈ শাক-পাচলি খেতিৰ ওপৰত নির্ভৰশীল, আনফালে মৎস্যজীৱিসকলৰ বেংকৰ পৰা ঋণ পোৱাৰ যি সমস্যা আছিল, সেই সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰাত কিষাণ ক্রেডিট কার্ড আঁচনি প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে৷ এফালে ক্ষুদ্র কৃষকসকলে মিচন ম’ডত কিষাণ ক্রেডিট কার্ড দিয়া হৈছে, আনফালে পশুপালক আৰু মৎস্যজীৱিসকলক প্রথমবাৰলৈ ইয়াৰ সৈতে যুক্ত কৰা হৈছে৷ গোৱাত অতি কম সময়ত হাজাৰ হাজাৰ নতুন কিষাণ ক্রেডিট কার্ড দিয়া হৈছে আৰু কোটি কোটি টকা সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে৷ পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তেও গোৱাৰ কৃষকসকলক যথেষ্ট সুবিধা হৈছে৷ এই ধৰণৰ প্রচেষ্টাৰ বাবে বহু নতুন বন্ধুয়েও কৃষিক নিজৰ বৃত্তি কৰি ল’ব পাৰিছে৷ মাত্র এবছৰৰ ভিতৰতে গোৱাত শাক-পাচলি উৎপাদনৰ ক্ষেত্রত প্রায় ৪০ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। দুগ্ধ উৎপাদনৰ ক্ষেত্রতো ২০ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি হৈছে৷ মোক কোৱা হৈছে যে গোৱা ৰাজ্য চৰকাৰেও এই বছৰ কৃষকসকলৰ পৰা অভিলেখ পৰিমাণ খাদ্যশস্য ক্রয় কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
খাদ্য প্রক্রিয়াকৰণ উদ্যোগে স্বয়ংপূর্ণ গোৱাৰ এক ডাঙৰ শক্তি হোৱাৰ দিশে গতি কৰিছে। বিশেষকৈ, মৎস্য প্রক্রিয়াকৰণত গোৱা ভাৰতৰ অন্যতম প্রধান শক্তি হৈ উঠিব পাৰে৷ ভাৰততে কিছু সময় ধৰি কেঁচামাল ৰপ্তানি কৰিছে৷ ভাৰতৰ মাছ পূব এছিয়াৰ দেশসমূহত প্রক্রিয়াকৰণ হৈ বিশ্বৰ সকলো বজাৰ পাবলৈ সক্ষম হৈছে৷ এই পৰিস্থিতি পৰিৱর্তনৰ বাবে দেশৰ মৎস্যপালন ক্ষেত্রক প্রথমবাৰলৈ ব্যাপক হাৰত সহায় কৰা হৈছে। মাছৰ ব্যৱসায়-বাণিজ্য নিয়ন্ত্রণৰ বাবে স্বতন্ত্র মন্ত্ৰালয় গঢ়ি তোলাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আমাৰ মৎস্যজীৱিসকলৰ নৌকাসমূহৰ আধুনিকীকৰণলৈকে প্রতিয়া পৰ্যায়ত উৎসাহ যোগোৱা হৈছে৷ প্রধানমন্ত্রী মৎস্য সম্পদা যোজনাৰ জৰিয়তেও গোৱাত আমাৰ মৎস্যজীৱিসকলে বহু সাহায্য লাভ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
গোৱাৰ পৰিৱেশ আৰু গোৱাৰ পর্যটন–উভয়ৰে উন্নয়ন ভাৰতৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ সৈতে প্রত্যক্ষভাৱে জড়িত৷ গোৱা, ভাৰতৰ পর্যটন ক্ষেত্রৰ এক প্রধান কেন্দ্র। ক্রমবর্ধমান ভাৰতৰ অর্থনীতিত ‘পৰ্যটন, ভ্ৰমণ আৰু আতিথ্য উদ্যোগ’ৰ অংশীদাৰিত্ব ক্রমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে৷ এই ক্ষেত্ৰত গোৱাৰ অংশীদাৰিত্ব স্বাভাৱিকতে যথেষ্ট বেছি৷ বিগত কেইবা বছৰ ধৰি পৰ্যটন আৰু আতিথ্য খণ্ডৰ উন্নয়নৰ গতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ সকলো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা লোৱা হৈছে, সহায় কৰা হৈছে৷ ‘ভিছা অন এৰাইভেল’ৰ সেৱা প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে৷ যোগাযোগ উপৰি অন্যান্য পর্যটন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে বিগত বছৰসমূহত কেন্দ্রীয় চৰকাৰে গোৱাক কোটি কোটি টকা সাহায্য প্ৰদান কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ টিকাকৰণ অভিযানেও গোৱাকে ধৰি দেশৰ সেই ৰাজ্যসমূহক বিশেষ উৎসাহ প্রদান কৰা হৈছে, যিবোৰ পর্যটনৰ প্রধান কেন্দ্র। ইয়াৰ ফলত গোৱাও যথেষ্ট লাভবান হৈছে৷ গোৱাই দিনে-ৰাতিয়ে চেষ্টা কৰি নিজৰ ৰাজ্যৰ সকলো যোগ্য ব্যক্তিক টিকাৰ প্রথম ড’জ প্ৰদান কৰিছে৷ এতিয়া সমগ্র দেশতে ১০০ কোটি ড’জ টিকা প্ৰদানৰ লক্ষ্য অতিক্রম কৰিছে৷ ইয়াৰ ফলত দেশৰ জনগণৰ মনত বিশ্বাস বৃদ্ধি পাইছে, পর্যটকসকলৰ মনত বিশ্বাস বাঢ়িছে। এতিয়া আপোনালোক যেতিয়া দ্বীপাৱলী, বৰদিন আৰু নৱবর্ষ উদযাপনৰ প্রস্তুতি লৈছে, তেতিয়া বিভিন্ন উৎসৱ আৰু ছুটিৰ সময়ত গোৱাৰ পর্যটন ক্ষেত্রত নতুন প্রাণশক্তি সঞ্চাৰ হোৱাটো আশা কৰা হৈছে৷ গোৱাত স্বদেশী আৰু বিদেশী–উভয় প্রকাৰ পর্যটকৰ অহা-যোৱা নিশ্চিতভাবে বৃদ্ধি পাবলৈ গৈছে। এইটোৱো গোৱাৰ পর্যটন উদ্যোগৰ বাবে ডাঙৰ শুভ সংকেত৷
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া গোৱাই এই ধৰণৰ উন্নয়নৰ প্রত্যেক সম্ভাবনাক ১০০ শতাংশ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব, তেতিয়াই গোৱাই স্বয়ংপূৰ্ণ হ’ব৷ স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱাই সাধাৰণ মানুহৰ আকাংক্ষা আৰু প্রত্যাশাসমূহক বাস্তবায়িত কৰাৰ সংকল্প লৈছে৷ স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱা মা, ভনী আৰু কন্যাসকলৰ স্বাস্থ্য সেৱা, নিৰাপত্তা আৰু সন্মানৰ ভৰসা। স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱাই আজি যুব সম্প্রদায়ৰ বাবে ৰোজগাৰ আৰু আত্মনির্ভৰ ৰোজগাৰৰ সুযোগ আনি দিছে৷ স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱাত ৰাজ্যৰ সমৃদ্ধ ভৱিষ্যতৰ ছবি পৰিস্ফুট হৈছে৷ এইটো কেৱল পাঁচ মাহ বা পাঁচ বছৰীয়াৰ এক আঁচনি নহয়, এয়া অহা ২৫ বছৰৰ প্রয়োজনসমূহৰ কথা ভাৱি গ্রহণ কৰা দূৰদৃষ্টিসম্পন্ন পদক্ষেপৰ প্রথম পর্যায়। এই পর্যায়ত উপনীত হোৱাৰ বাবে গোৱাৰ প্রতিগৰাকী নাগৰিকক জঁপিয়াই পৰিব লাগিব৷ ইয়াৰ বাবে গোৱাত ক্রমান্বয়ে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ বিচাৰো যাতে ৰাজ্যখনে উন্নয়নৰ নিৰন্তৰ সুযোগ পায়৷ গোৱাই এতিয়া যেনেকৈ স্পষ্ট নীতি বিচাৰে, তেনেকৈ ভৱিষ্যতে এতিয়াৰ দৰে স্থিৰ চৰকাৰ বিচাৰে, এতিয়াৰ দৰে প্রাণশক্তিৰে ভৰপুৰ নেতৃত্ব বিচাৰে৷ গোৱাবাসীৰ বিপুল আশীর্বাদত আমি স্বয়ংপূৰ্ণ গোৱাৰ সংকল্পক বাস্তবায়িত কৰিম, এই বিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনালো৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at interaction with beneficiaries & stakeholders of Aatmanirbhar Bharat Swayampurna Goa programme
23 OCT 2021 2:01PM by PIB Delhi
I welcome all the Goans who fulfilled the dream of Atmanirbhar Bharat through Swayampurna Goa. It is truly a delight that the needs of Goans could be met in Goa itself, owing to your tireless efforts.
During interaction with the beneficiaries of Swayampurna (self-sufficient) Goa, we all experienced the change and the self-confidence that follows when there is synergy between the government support and the hard work of the people. Dr. Pramod Sawant ji, the popular and energetic Chief Minister who showed Goa the path of this meaningful change, my senior colleague in the Union Cabinet Shripad Naik ji, Deputy CMs of Goa Shri Manohar Ajgaonkar ji and Shri Chandrakant Kavlekar ji, other ministers of the state government, MPs, MLAs, all representatives of local bodies, Zilla Parishad members, Panchayat members, other public representatives and my dear brothers and sisters of Goa!!
It is said that Goa means pleasure, Goa means nature and Goa means tourism. But today I will also say that Goa means a new model of development. Goa is a reflection of collective efforts. Goa means solidarity for development from panchayat to administration.
Friends,
Over the years, the country has come out of paucity to make its goal of meeting the needs and aspirations. Top priority has been given to provide those basic facilities to the countrymen who were deprived for decades. This year on 15th August, I had also mentioned from the Red Fort that we now have to take these schemes to the target of saturation i.e. 100 percent. Goa is playing a leading role in achieving these goals under the leadership of Pramod Sawant ji and his team. India set the goal of being free from open defecation. Goa achieved this target 100 percent. The country set a target of providing electricity connection to every household. Goa also achieved it 100 percent. Goa became the first state again in achieving the 100 percent target in Har Ghar Jal Abhiyan! Goa also scored 100 percent as far as free ration to the poor is concerned.
Friends,
Two days ago, India crossed the huge milestone of giving 100 crore vaccine doses. In this too, Goa has achieved 100 percent as far as the first dose is concerned. Goa is now putting all its efforts to achieve the 100 percent target for the second dose.
Brothers and sisters,
I am happy that Goa is not only successfully implementing but expanding the schemes of the Central Government for the convenience and dignity of women. Goa has done a great job in providing facilities to women, whether it is toilets, Ujjwala gas connections or Jan Dhan bank accounts. It is because of this reason that thousands of sisters got free gas cylinders and money could be deposited in their bank accounts during the Corona lockdown. The Government of Goa has also given a lot of facilities to the sisters by providing tap water to every household. Now the Goa government is working to make the lives of the sisters of Goa even better with schemes like Griha Aadhar and Deen Dayal Social Security.
Brothers and sisters,
The true potential is known when times are tough and there are challenges ahead. In the last one-and-a-half years, Goa not only faced the biggest pandemic of hundred years, but also endured the horrors of severe cyclones and floods. I realize the hardships caused to the tourism sector of Goa. But in the midst of these challenges, the Government of Goa and the Central Government were engaged in providing relief to the people of Goa with double the strength. We did not allow development works to stop in Goa. I would like to congratulate Pramod ji and his entire team for making Swayampurna Goa Abhiyan the basis of Goa's development. In order to accelerate this mission, another important step has been taken and that is 'Sarkar Tumchya Dari' (government at your doorstep).
Friends,
This is an extension of the pro-people, proactive governance spirit with which the country has been moving forward for the last seven years. Governance where the government itself goes to the citizens and solves their problems! Goa has developed a good model at the village, panchayat and district levels. I have full faith that Goa will be able to achieve the rest of the goals very soon with everyone's efforts just as it has been 100 percent successful in many of the Centre's campaigns so far.
Friends,
If I talk about Goa and there is no mention of football, it cannot be. Goa's craze for football is exceptional. Whether it is a defence or a forward in the game of football, all goals are (goal) oriented. While somebody has to save a goal and someone has to score a goal. This spirit of achieving their respective goals was never missing in Goa. But the earlier governments lacked a team spirit, to create a positive environment. For a long time, political interests prevailed over good governance in Goa. The political instability also harmed the development of the state. But in the last few years, the sensible people of Goa have converted this instability to stability. Pramod ji's team is sincerely giving new heights to Goa with the belief with which my friend late Manohar Parrikar ji took Goa forward. Today Goa is marching ahead with renewed confidence. The result of this new spirit of Team Goa is the resolve of Swayampurna Goa.
Brothers and sisters,
Goa also has a very rich rural economy and an attractive urban life. Goa also has farms and there are possibilities of development of a blue economy. Goa has everything needed for a self-reliant India. Therefore, the overall development of Goa is a big priority of the double engine government.
Friends,
The double engine government is paying special attention to the rural, urban and coastal infrastructure of Goa. Be it the second airport in Goa, the construction of a logistics hub, the second largest cable-bridge in India, the construction of a national highway with thousands of crores of rupees, all these projects are going to give new dimensions to the national and international connectivity of Goa.
Brothers and sisters,
The infrastructure being developed in Goa will also help in increasing the income of farmers, herdsmen and our fishermen. This year, Goa's fund has been increased five times as compared to earlier for modernization of its rural infrastructure. The central government has allocated Rs 500 crores to Goa for the development of its rural infrastructure. This will give a new impetus to the ongoing projects related to agriculture and animal husbandry.
Friends,
The Government of Goa is committed to the Central Government schemes of connecting farmers and fishermen with banks and markets. A large number of small farmers in Goa are either dependent on fruits and vegetables or engaged in the fisheries. Securing easy bank loans for these small farmers, herdsmen and fishermen was a big challenge. Keeping this problem in mind, the Kisan Credit Card scheme has been expanded. While small farmers are being given KCC on mission mode, herdsmen and fishermen are being linked to it for the first time. Hundreds of new Kisan Credit Cards have been issued in Goa in a short span of time and crores of rupees have been given. The farmers of Goa have greatly benefited from the PM Kisan Samman Nidhi scheme. Due to such efforts, many new friends are also adopting farming. Within a year, the production of fruits and vegetables in Goa has increased by about 40 percent. Milk production has also increased by more than 20 percent. I am told that the Goa government has made record procurements from farmers this time.
Friends,
The food processing industry is going to be a major force of the Swayampurna Goa. Goa can become India's strength, especially in fish processing. India has been exporting raw fish for a long time. Indian fish are processed in East Asian countries and then reach the world markets. To change this situation, the fisheries sector is being helped on a large scale for the first time. Incentives are being given at every level, from creation of a separate ministry to modernization of fishermen's boats for fish trade. Our fishermen in Goa are also benefiting under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
Friends,
The development of Goa's environment and tourism is directly linked to the development of India. Goa is an important center of India's tourism sector. The share of the tour, travel and hospitality industry is continuously increasing in India's fast growing economy. Naturally, Goa's share in this is also very high. For the last few years, every kind of help is being offered to give impetus to the tourism and hospitality sector. The Visa on Arrival facility has been expanded. In the last few years, the Central Government has given assistance of crores of rupees to Goa for the development of other tourism infrastructure besides connectivity.
Friends,
Special incentives have been given to the states of the country, including Goa, which are centers of tourism in India's vaccination campaign. Goa has also benefited a lot from this. Goa made round-the-clock efforts to administer the first dose of the vaccines to all the eligible people. Now the country has also crossed the 100 crore vaccine dose mark. This has increased the confidence of the people in the country and the tourists as well. Now that you are gearing up for Diwali, Christmas and New Year, this festive and holiday season will witness a new energy in Goa's tourism sector. The movement of both domestic and foreign tourists to Goa is definitely going to increase. This is a very good sign for the tourism industry of Goa.
Brothers and sisters,
Goa will become self-sufficient only when it will make 100 percent utilization of every such potential of development. Swayampurna Goa is the resolution to realize the aspirations of the common man. Swayampurna Goa is the trust of health, convenience, safety and dignity of mothers, sisters and daughters. In Swayampurna Goa, there are employment and self-employment opportunities for the youth. In Swayampurna Goa, there is a glimpse of Goa's prosperous future. This is not just a program of five months or five years, but it is the first step towards the vision for the next 25 years. Every person of Goa has to mobilize to reach this stage. Goa needs the continuation of the double engine development for this. Goa needs the existing explicit policy, a stable government and an energetic leadership. With the tremendous blessings of the whole of Goa, we will fulfill the resolve of Swayampurna Goa. With the same belief, wishing you all the very best!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.