Prime Minister's Office
Prime Minister’s comments at the Global COVID-19 Summit: Ending the Pandemic and Building Back Better Health Security to Prepare for the Next
22 SEP 2021 10:49PM by PIB Delhi
Excellencies,
The COVID-19 pandemic has been an unprecedented disruption. And, it is not yet over. Much of the world is still to be vaccinated .That is why this initiative by President Biden is timely and welcome.
Excellencies,
India has always seen humanity as one family. India's pharmaceutical industry has produced cost-effective diagnostic kits, drugs, medical devices, and PPE kits. These are providing affordable options to many developing countries. And, we have shared medicines and medical supplies with over 150 countries. Two indigenously developed vaccines have received "Emergency Use Authorization" in India, including the world's first DNA-based vaccine.
Several Indian companies are also involved in licensed production of various vaccines.
Earlier this year, we shared our vaccine production with 95 other countries, and with UN peace-keepers. And, like a family, the world also stood with India when we were going through a second wave.
For the solidarity and support extended to India, I thank you all.
Excellencies,
India is now running the world's largest vaccination campaign. Recently, we vaccinated about 25 million people on a single day. Our grassroots level healthcare system has delivered over 800 million vaccine dose so far.
Over 200 million Indians are now fully vaccinated. This has been enabled through the use of our innovative digital platform called CO-WIN.
In the spirit of sharing, India has made CO-WIN and many other digital solutions available freely as open-source software.
Excellencies,
As newer Indian vaccines get developed, we are also ramping up production capacity of existing vaccines.
As our production increases, we will be able to resume vaccine supply to others too. For this, the supply chains of raw materials must be kept open.
With our Quad partners, we are leveraging India's manufacturing strengths to produce vaccines for the Indo-Pacific region.
India and the South Africa have proposed a TRIPS waiver at the WTO for COVID vaccines, diagnostics and medicines.
This will enable rapid scaling up of the fight against the pandemic. We also need to focus on addressing the pandemic economic effects.
To that end, international travel should be made easier, through mutual recognition of vaccine certificates.
Excellencies,
I once again endorse the objectives of this Summit and President Biden's vision.
India stand ready to work with the world to end the pandemic.
Thank you.
Thank you very much

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ৰ ওপৰত আন্তর্জাতিক শীর্ষ সন্মিলনত প্রধানমন্ত্রীৰ বক্তব্যঃ মহামাৰীৰ অৱসানত আৰু ভৱিষ্যতৰ প্রস্তুতি হিচাপে উন্নত স্বাস্থ্য নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব
22 SEP 2021 10:49PM by PIB Guwahati
সুধীবৃন্দ,
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বত এক অভূতপূর্ব বিঘিনি ঘটাইছে। এই মহামাৰী এতিয়াও শেষ হোৱা নাই। পৃথিৱীৰ বেছিভাগ অংশতেই টীকাকৰণ হোৱা নাই। আৰু সেয়ে ৰাষ্ট্রপতি বাইডেনৰ উদ্যোগ অত্যন্ত সময়োচিত আৰু আমি ইয়াক স্বাগতম জনাইছো।
সুধীবৃন্দ,
ভাৰতে মানৱ জাতিক এটা পৰিয়াল হিচাপে বিবেচনা কৰে। ভাৰতৰ ঔষধ শিল্পই স্বল্প মূল্যৰ বিভিন্ন নমুনা পৰীক্ষাৰ কিট, ঔষধ, চিকিৎসাৰ কামত ব্যৱহৃত সৰঞ্জাম আৰু পিপিই কিট উৎপাদন কৰিছে। এইবিলাক উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্রসমূহলৈ স্বল্পমূল্যত পঠোৱা হৈছে। আৰু আমি ১৫০খনৰ বেছি দেশলৈ ঔষধ আৰু চিকিৎসাৰ কামত ব্যৱহৃত সৰঞ্জাম পঠিয়াইছো। জৰুৰী পৰিস্থিতিৰ বাবে ব্যৱহাৰৰ অনুমতি দিয়া হৈছে এই ধৰণৰ দুটা টীকা ভাৰতে উদ্ভাবন কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত এটা বিশ্বৰ প্রথম ডিএনএ ভিত্তিক টীকা।
বিভিন্ন ঔষধ উৎপাদনৰ বাবে নানা ভাৰতীয় সংস্থা যুক্ত হৈছে।
এই বছৰৰ আৰম্ভণিতে আমি ৯৫খন দেশলৈ আৰু ৰাষ্ট্রসংঘৰ শান্তিৰক্ষী বাহিনীলৈ আমাৰ টীকা পঠিয়াইছো। আমাৰ দেশত যেতিয়া কৰোণাৰ দ্বিতীয় লহৰ বিয়পি পৰিছিল তেতিয়া এটা পৰিয়াল হিচাপে সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতৰ কাষত থিয় দিয়ে।
ভাৰতৰ প্রতি সহযোগিতা আৰু সহমর্মিতা দেখুউৱাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে ধন্যবাদ জনাইছো।
সুধীবৃন্দ,
ভাৰতত বিশ্বৰ বৃহত্তম টীকাকৰণ অভিযান চলিছে। সম্প্রতি আমি এদিনত আঢ়ৈ কোটি মানুহক টীকা দিছো। তৃণমূল স্তৰত আমাৰ স্বাস্থ্যকর্মীসকলে ৮০ কোটিৰ বেছি টীকাৰ ডোজ দিছে।
২০ কোটিৰ বেছি ভাৰতীয়ই টীকাৰ দুটা ডোজেই পাইছে। আমি কোউইন নামে এটা ডিজিটেল প্লেটফর্ম উদ্ভাবন কৰিছো। এই প্লেটফর্মৰ কাৰণে টীকাকৰণৰ কামত সুবিধা হৈছে।
সকলোৰে মাজত ভাগ কৰি লোৱাৰ মানসিকতাৰ বাবে ভাৰতে কোউইন আৰু বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফর্মক বিনামূল্যে ব্যৱহাৰৰ বাবে অ'পেন ছ'ৰ্চ ছফ্টৱেৰ হিচাপে প্ৰস্তুত কৰিছে।
সুধীবৃন্দ,
ভাৰতত নতুন নতুন টীকা উদ্ভাবন হৈছে, আমি যিসমূহ টীকা আছে সেইসমূহৰ উৎপাদনো বৃদ্ধি কৰিছো।
আমাৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পালে আমি বিভিন্ন দেশলৈ টীকা সৰবৰাহ আকৌ আৰম্ভ কৰিম। ইয়াৰ বাবে কেচামালৰ সৰবৰাহ শৃঙ্খল মুক্ত ৰখা প্রয়োজন।
আমাৰ কোৱাড সঙ্গীসকলৰ সৈতে আমি এছীয় প্রশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে টীকা উৎপাদনৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিছো।
কোউইন টীকা, নমুনা পৰীক্ষাৰ কিট আৰু ঔষধৰ বাবে ভাৰত আৰু দক্ষিণ আফ্রিকাই বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাত ‘ট্রিপছ’ৰ অনুমোদন দিয়াৰ প্রস্তাৱ কৰিছে।
ইয়াৰ ফলত মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজে আৰু গতি পাব। আমি মহামাৰীৰ ফলত আর্থিক প্রভাবৰ বিষয়টোৰ দিশতো গুৰুত্ব দিব লাগিব।
আৰু সেয়ে আন্তর্জাতিক পর্যায়ত যাতায়াত আৰু সহজ কৰি তুলিব লাগিব, এই কাৰণে টীকাৰ শংসাপত্রৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি দানৰ প্রয়োজন।
সুধীবৃন্দ,
আকৌ এবাৰ মই ৰাষ্ট্রপতি বাইডেনৰ পৰিকল্পনা আৰু এই শীর্ষ সন্মিলনৰ উদ্দেশ্যক স্বাগতম জনাইছো।
ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৈতে এই মহামাৰীৰ অবসান ঘটাবলৈ একেলগে কাম কৰিবলৈ প্রস্তুত।
ধন্যবাদ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।