Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with beneficiaries of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana in Gujarat
03 AUG 2021 3:39PM by PIB Delhi
Namaskar! Gujarat Chief Minister Shri Vijay Rupani ji, Deputy Chief Minister Shri Nitinbhai Patel ji, my colleague in Parliament and Gujarat BJP President Shri C.R. Patil ji, all the beneficiaries of the PM Garib Kalyan Anna Yojana, brothers and sisters!
The sustained process of development and belief in the last few years is taking Gujarat to new heights. The Government of Gujarat has implemented every scheme with the spirit of service in the interest of our sisters, farmers and poor families. Today, free ration is being distributed to lakhs of families of Gujaratunder the PM Garib Kalyan Anna Yojana. This free ration lessens concerns of the poor during the global pandemic andgives them confidence. This scheme is not starting from today, it has been going on for almost a year so that no poor in this country goes to bed hungry.
My dear brothers and sisters,
As a result, there is confidence among the poorbecause they feel that no matter how big the challenge, the country is with them. A little while back I had the opportunity to interact with some of the beneficiaries, and I found that they were brimming with a new self-confidence.
Friends,
After independence, almost every government had talked about providing cheap food to the poor. The scope and budget of cheap ration schemes went on increasing year after year, but the effect it should have had remained limited. The country's food reserves grew, but hunger and malnutrition did not decline in that proportion. A big reason for this was that there was no effective delivery system and some malpractices also creeped up in the system, along with selfish elements. The process was given a facelift after 2014 to alter the situation. New technology was made the medium of this change. Crores of fake beneficiaries were removed from the system. Ration cardswere linked with Aadhaar and digital technology was encouraged in government ration shops. Today the result is in front of us.
Brothers and sisters,
The biggest calamity of the century has not only befallen on India, but on the entire world, and the entire human race. There was a crisis in the livelihoodof people and trade and business came to a halt due to Corona lockdowns. But the country did not let its citizens sleep hungry. Unfortunately, along with infection, people in many countries of the world are facing a severe crisis of starvation. But India recognized this crisis from the very day of infection and acted on it. Therefore, the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana is being praised all over the world. Prominent experts are praising that India is providing free food grains to its more than 80 crore people during this pandemic. This country is spending more than Rs 2 lakh crore on this scheme. There is only one purpose that not a single Indian should go hungry. In addition to the quota of wheat at Rs 2/kg and rice at Rs 3/kg, 5 kg of wheat and rice is being given free to every beneficiary. In effect, almost double the amount of ration is being provided to the ration card holders than before this scheme was launched. This scheme is going to last till Diwali, and no poor will have to dip into their pocketsfor rations.In Gujarat also, about 3.5 crore beneficiaries are getting the benefit of free ration. I would also commend the Gujarat government for giving priority to the workers who came to work from other parts of the country. Lakhs of workers affected due to Corona lockdowns have benefited from the scheme. There were many such companions who either did not have ration cards, or their ration card was from other states. Gujarat is among the states which first implemented the scheme of One Nation, One Ration Card. Lakhs of workers of Gujarat are getting the benefit of the One Nation, One Ration Card.
Brothers and sisters,
There was a time when development in the country was limited to big cities only. There too, development meant building big flyovers, roads, metros in specific areas, and away from villages and towns. Development had nothing to do with the common man. Over the years, the country has changed this approach. Today the country wants to work in both directions and wants to move on two tracks. The country also needs new infrastructure. Lakhs of crores of rupees are also being spent on infrastructure, people are also getting employment, but at the same time, new norms are also being established for ease of livingto improve the quality of life of the common human being. Empowerment of the poor is being accorded top priority now.When two crore poor families are given houses, it means that they will now be able to live free from the fear of cold, heat and rain. Moreover, when a person has his own house, there is a realization of self-respect. He makes new resolutions and works very hard along with the family to realize those resolutions. When 10 crore families are liberated from going out to defecate, it means that their standard of living has improved. Earlier, the poor thought that only prosperous families had toilets in their homes. The poor had to wait for the darkness to go out in the open. But when the poor get a toilet, they see themselves at par with the rich and a new confidence is born. Similarly, when the poor of the country connect to the banking system through the Jan Dhan accounts andhave access to mobile banking,they feel empowered, they get new opportunities. It is said in our country:
सामर्थ्य मूलम्
सुखमेव लोके!
That is the basis of our potential is the happiness of our life. We cannot get happiness by running after happiness. In order to ensure that we have to do the prescribed work, we have to achieve something. Similarly, empowerment also comes from good health, education, convenience and dignity. When crores of poor get free treatment through Ayushman Yojana, they are empowered health wise. When the facility of reservation is ensured for the weaker sections, then these sections are empowered through education. When roads connect villages with cities, when poor families get free gas and electricity connections, these facilities empower them. When a person gets health, education and other facilities then he thinks about his progress and the progress of the country. Now there are schemes like Mudra,SVANidhi to fulfill these dreams. There are several schemes in India which are providing a dignified life to the poor, becoming a medium of empowerment with respect.
Brothers and sisters,
Gujarat understands very well how life changes when the dreams of ordinary human beings get opportunities and when schemes start reaching their homes. Once, in a large part of Gujarat, mothers and sisters had to walk for many kilometers to get water. All our mothers and sisters are witnesses. A train had to be sent to Rajkot for water. One had to dig a pit outside the house and fill buckets with water with the help of a bowl from an underground pipe. But today, the water of mother Narmada is reaching even in the Kutch, where no one even imagined, from Sardar Sarovar Dam, SauniYojna and through the vast network of canals. There is a saying that remembering Mother Narmada leads to virtue. Today Mother Narmada herself goes to villages and houses in Gujarat. Mother Narmada herself comes to your doors and blesses you. It is the outcome of these efforts that today Gujarat is not far away from the goal of providing 100% tap water. Slowly, the entire country is feeling this speed, the change in the life of common people. Even after decades of independence, only 30 million rural households in the country were connected with the tap water. Now under the Jal Jeevan Abhiyan, more than 4.5 crore families have been connected with piped water across the country in just two years and that is why my mothers and sisters bless me.
Brothers and sisters,
Gujarat is also witnessing the benefits of the double engine government. Today, a new stream of development is not only flowing from the Sardar Sarovar Dam, but Gujarat has one of the world's biggest attractions in the form of the Statue of Unity. The upcoming Renewable Energy Park in Kutch is going to place Gujarat in the renewable energy map of the world. Modern and grand infrastructure projects related to rail and air connectivity are being developed in Gujarat. Metro connectivity is expanding rapidly in Gujarat's cities like Ahmedabad and Surat. Appreciable work is also being done in Gujarat in healthcare and medical education. Better medical infrastructure prepared in Gujarat has played a big role in handling the biggest medical emergency of 100 years.
Friends,
There are many such initiatives in the entire country, including Gujarat, which have led to the confidence of every countryman and every region. And it is this self-confidence which is a great sutra to overcome every challenge and to realize every dream. The recent example is the performance of our athletes in the Olympics. This time the highest number of players from India have qualified in the Olympics. Remember, we have done this while battling the biggest disaster of 100 years. There are many events in which we have qualified for the first time. Not only did they qualify, but they are also giving tough competition. Our players are doing their best in every event. The renewed confidence of New India is visible in every event in this Olympics. Our players are challenging the players ranked higher than them and their teams. The zeal, passion and spirit of Indian players is at the highest level today. This confidence comes when the right talent is identified and encouraged. This confidence comes when the systems change and become transparent. This new confidence is becoming the identity of New India. Today this confidence is visible in every small and big village, town, poor, middle class youth, in every corner of India.
Friends,
We have to continue with this belief in the fight against Corona and also in our vaccination campaign. In this environment of global pandemic, we have to maintain our vigilance continuously. While the country is moving fast towards 50 crore vaccinations today, Gujarat is also approaching the milestone of 30 million vaccine doses. We also have to vaccinate ourselves, wear masks and avoid being part of the crowd as much as possible. We are noticing that the countries, where the use of masks was discontinued, are requesting the people to wear masks again. We have to proceed with caution and safety.
Friends,
Today when we are organizing such a grand program on Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, I want the countrymen to undertake one more resolution. This resolution is to awaken new inspiration for nation building. We have to take up this sacred resolution on 75 years of Independence, in the Amrit Mahotsav of Independence. In these resolutions, poor-rich, women-men, Dalit-deprived are equal partners. May Gujarat fulfill all its resolutions in the forthcoming years and further strengthen its splendid identity in the world!With this wish, I wish you all the very best. Once again, many congratulations to all the beneficiaries of the Anna Yojana !!! Many thanks to all of you!!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ সুফলভোগীৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ পাঠ
03 AUG 2021 3:39PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ! গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় ৰূপাণী জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নিতিন ভাই পেটেল জী, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ আৰু গুজৰাট ভাজপাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমান চিআৰ পাটিল জী, পিএম গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ সকলো লাভাৰ্থী ভাই আৰু ভনীসকল!
যোৱা বছৰবিলাকত গুজৰাটে বিকাশ আৰু বিশ্বাসৰ যি অহৰহ পৰিক্ৰমা আৰম্ভ কৰিছে, সি ৰাজ্যখনক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈ আছে। গুজৰাট চৰকাৰে আমাৰ বাই-ভনী, আমাৰ কৃষক, আমাৰ গৰীব পৰিয়ালৰ হিতাৰ্থে প্ৰত্যেক যোজনাক সেৱা ভাবেৰে মাটিলৈ নমাই আনিছে। আজি গুজৰাটৰ লাখ লাখ পৰিয়ালক পিএম গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ জৰিয়তে একেলগে বিনামূলীয়া ৰেছন বিতৰণ কৰি থকা হৈছে। এই বিনামূলীয়া ৰেছনে বৈশ্বিক মহামাৰীৰ এই সময়ত গৰীবৰ চিন্তা কম কৰিছে, তেওঁলোকৰ বিশ্বাস বঢ়াইছে। এই যোজনা আজিৰ পৰা প্ৰাৰম্ভ হোৱা নাই, যোজনা তো যোৱা প্ৰায় এবছৰৰ পৰা চলি আছে যাতে এই দেশৰ কোনো গৰীবে লঘোণে শুই নপৰে।
মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
গৰীবৰ মনতো ইয়াৰ কাৰণে বিশ্বাস জন্মিছে। এই বিশ্বাস, এই কাৰণেই আহিছে কিয়নো তেওঁলোকে বুজিছে যে প্ৰত্যাহ্বান লাগে যিমানেই ডাঙৰ নহওক, দেশ তেওঁলোকৰ লগত আছে। অলপ সময়ৰ আগতে মই কেইজনমান লাভাৰ্থীৰ সৈতে কথা পতাৰ সুযোগ পাওঁ, সেই চৰ্চাত মই অনুভৱো কৰো যে এক নতুন আত্মবিশ্বাস তেওঁলোকৰ ভিতৰত সোমাই আছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰ পৰাই প্ৰায় প্ৰতিখন চৰকাৰেই গৰীবক সস্তাত ভোজন দিয়াৰ কথা কৈছিল। সস্তা ৰেছনৰ যোজনাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু বাজেট বছৰে বছৰে বাঢ়ি গ'ল, কিন্তু তাৰ যি প্ৰভাৱ হ'ব লাগিছিল, সেয়া সীমিত হৈয়ে থাকিল। দেশৰ খাদ্য ভাণ্ডাৰ বাঢ়ি গ'ল, কিন্তু অনাহাৰ আৰু পুষ্টিহীনতা সেই অনুপাতে নকমিল। ইয়াৰ এটা ডাঙৰ কাৰণ আছিল এইটো যে প্ৰভাৱশালী ডেলিভাৰী ছিষ্টেম নাই আৰু কিছুমান বেমাৰো আহি গ'ল ব্যৱস্থাসমূহত, কিছুমান cutৰ কোম্পানীও আহি গ'ল, স্বাৰ্থপৰ তত্বও সোমাই পৰিল। এই স্থিতি সলনি কৰিবলৈ ২০১৪ চনৰ পিছত নতুন ব্যৱস্থাৰে কাম কৰা হয়। নতুন technologyক এই পৰিৱৰ্তনৰ মাধ্যম কৰা হয়। কোটি কোটি ভুৱা লাভাৰ্থীক ছিষ্টেমৰ পৰা আঁতৰোৱা হয়। ৰেছন কাৰ্ডক আধাৰৰ সৈতে লিংক কৰা হয় আৰু চৰকাৰী ৰেছনৰ দোকানত digital technologyক উৎসাহিত কৰা হয়। আজি পৰিণাম আমাৰ সন্মুখত।
ভাই-ভনীসকল,
এশ বছৰৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ বিপত্তিটো কেৱল ভাৰততে হোৱা নাই, সমগ্ৰ পৃথিৱীতে হৈছে, সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ ওপৰত হৈছে। জীৱিকাৰ ওপৰত সংকট আহিল, কৰোণা লকডাউনৰ কাৰণে কাম-ধান্দা বন্ধ কৰিবলগীয়া হ'ল। কিন্তু দেশে নিজৰ নাগৰিকক লঘোণত শুবলৈ দিয়া নাই। দুৰ্ভাগ্যক্ৰমে পৃথিৱীৰ কেইবাখনো দেশৰ জনসাধাৰণৰ ওপৰত আজি সংক্ৰমণৰ লগতে অনাহাৰৰো ভীষণ সংকট আহি পৰিল। কিন্তু ভাৰতে সংক্ৰমণৰ ঘটনাৰ পূৰ্বৰ দিনৰে পৰা, এই সংকটক চিনাক্ত কৰে আৰু ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰে। সেয়ে, আজি পৃথিৱীজুৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ প্ৰশংসা হৈ আছে। ডাঙৰ ডাঙৰ expertয়ে এই কথাৰ প্ৰশংসা কৰি আছে যে ভাৰতে নিজৰ ৮০ কোটিৰো অধিক লোকক এই মহামাৰীৰ সময়ত বিনামূলীয়া শস্য উপলব্ধ কৰাই আছে। ইয়াত ২ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক এই দেশে খৰচ কৰি আছে। উদ্দেশ্য এটাই-- ভাৰতৰ কোনো মোৰ ভাই-ভনী, মোৰ কোনো ভাৰতবাসী লঘোণে নাথাকক। আজি ২ টকা কিলো ঘেঁহু, ৩ টকা কিলো চাউলৰ কোটাৰ অতিৰিক্ত প্ৰত্যেক লাভাৰ্থীক ৫ কিলো ঘেঁহু আৰু চাউল বিনামূলীয়াকৈ দি থকা হৈছে। অৰ্থাৎ এই যোজনাৰ জৰিয়তে পূৰ্বৰ তুলনাত প্ৰায় ডবল মাত্ৰাত ৰেছন উপলব্ধ কৰাই থকা হৈছে। এই যোজনা দীপাৱলি পৰ্যন্ত চলিব, দীপাৱলিলৈকে কোনো গৰীবে পেট পূৰাবৰ বাবে নিজৰ জেপৰ পৰা পইচা উলিয়াবলগীয়া নহয়। গুজৰাটতো প্ৰায় ছাৰে ৩ কোটি লাভাৰ্থীয়ে বিনামূলীয়া ৰেছনৰ লাভ আজি পাই আছে। মই গুজৰাট চৰকাৰক এই কথাৰ বাবেও প্ৰশংসা কৰিম যে তেওঁলোকে দেশৰ আন ঠাইৰ পৰা ইয়াত কাম কৰিবলৈ অহা শ্ৰমিকসকলকো প্ৰাথমিকতা দিলে। কৰোণা লকডাউনৰ কাৰণে প্ৰভাৱিত হোৱা লাখ লাখ শ্ৰমিকে এই যোজনাৰ লাভ পাইছে। ইয়াত যথেষ্ট সংখ্যক এনেকুৱা বন্ধু আছিল, যাৰ ওচৰত ৰেছন কাৰ্ডতো নাছিলেই, বা তেওঁলোকৰ ৰেছন কাৰ্ড অন্য ৰাজ্যৰ আছিল। গুজৰাট সেই ৰাজ্যসমূহৰ অন্যতম যি সবাতোকৈ আগতে ৱান নেশ্যন ৱান ৰেছন কাৰ্ডৰ যোজনা বলৱৎ কৰে। ৱান নেশ্যন ৱান ৰেছন কাৰ্ডৰ লাভ গুজৰাটৰ লাখ লাখ শ্ৰমিক বন্ধুৱে পাই আছে।
ভাই-ভনীসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া দেশত বিকাশৰ কথা কেৱল ডাঙৰ চহৰবিলাকলৈকে সীমিত হৈছিল। তাতো বিকাশৰ অৰ্থ কেৱল ইমানেই হৈছিল যে বিশেষ বিশেষ এলেকাত ডাঙৰ ডাঙৰ flyovers নিৰ্মাণ হওক, পথ নিৰ্মাণ হওক, মেট্ৰো হওক! অৰ্থাৎ, গাঁও-ভূইৰ পৰা দূৰত, আৰু আমাৰ ঘৰৰ বাহিৰত যি কাম হৈছিল, যাৰ সৈতে সাধাৰণ লোকৰ কোনো লেনদেন নাছিল তাকেই বিকাশ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। বিগত বছৰবিলাকত দেশে এই ধাৰণা সলনি কৰিছে। আজি দেশে দুয়োটা দিশত কাম কৰিব বিচাৰে, দুডাল চিৰিত গতি কৰিব বিচাৰে। দেশক নতুন infrastructureৰো প্ৰয়োজন। Infrastructureতো লাখ লাখ- কোটি কোটি খৰচ হৈ আছে, তাৰ ফলত মানুহে কৰ্ম সংস্থাপনো পাই আছে, কিন্তু লগতে সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰিবৰ বাবে, Ease of Livingৰ বাবে নতুন মানদণ্ডও স্থাপন কৰি থকা হৈছে। গৰীবৰ সবলীকৰণক আজি সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দি থকা হৈছে। এতিয়া ২ কোটি গৰীব পৰিয়ালক ঘৰ দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে যে তেওঁলোকে এতিয়া ঠাণ্ডা, গৰম, বৰষুণৰ আশংকাৰ পৰা মুক্ত হৈ থাকিব পাৰিব, ইমানেই নহয়, যেতিয়া নিজৰ ঘৰ হয়, তেতিয়া আত্মসন্মানেৰে তেওঁলোকৰ জীৱন ভৰি পৰে। নতুন সংকল্পৰে সাঙোৰ খাই পৰে আৰু সেই সংকল্পক সাকাৰ কৰিবলৈ গৰীব পৰিয়াল একত্ৰিত হৈ মনে-প্ৰাণে লাগি যায়, দিনে-ৰাতিয়ে পৰিশ্ৰম কৰে। যেতিয়া ১০ কোটি পৰিয়ালে শৌচ কৰিবলৈ ঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ যোৱাৰ বিড়ম্বনাৰ পৰা মুক্তি পায় তেতিয়া ইয়াৰ অৰ্থ এইটোৱেই যে তেওঁলোকৰ জীৱন স্তৰ উন্নত হৈছে। তেওঁলোকে আগতে ভাবিছিল যে সুখী পৰিয়ালৰ ঘৰত হে toilet থাকে, শৌচালয় তেওঁলোকৰ ঘৰত হে থাকে। গৰীবে তো বেচেৰাহঁতে আন্ধাৰলৈ অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল, মুকলি ঠাইলৈ যাবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু যেতিয়া গৰীবে শৌচালয় পায়, তেতিয়াই তেওঁলোকে ধনীৰ সমানে সমানে নিজকে দেখা পায়, এক নতুন বিশ্বাসৰ জন্ম হয়। এনেকৈয়ে, যেতিয়া দেশৰ গৰীবে জন-ধন খাতাৰ জৰিয়তে বেংকিং ব্যৱস্থাৰে জড়িত হয়, মোবাইল বেংকিং গৰীবৰ হাততো থাকে তেতিয়া তেওঁলোকে শক্তি পায়, তেওঁলোকে নতুন সুযোগ লাভ কৰে। আমাৰ ইয়াত কোৱা হয়-
সামৰ্থ্য মূলম্
সুখমেৱ লোকে!
অৰ্থাৎ, আমাৰ সামৰ্থ্যৰ আধাৰ আমাৰ জীৱনৰ সুখেই হয়। যেনেকৈ আমি সুখৰ পিছত দৌৰি সুখ আহৰণ কৰিব নোৱাৰো বৰং তাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত কাম কৰিবলগীয়া হয়, কিবা আহৰণ কৰিবলগীয়া হয়। তেনেকৈ সবলীকৰণো স্বাস্থ্য, শিক্ষা, সুবিধা আৰু গৰিমা বাঢ়িলে হয়। যি সময়ত কোটি কোটি গৰীবে আয়ুষ্মান যোজনাৰ পৰা বিনামূলীয়াকৈ চিকিৎসা পায়, সেয়ে স্বাস্থ্যৰ জৰিয়তে সবলীকৰণ হয়। যেতিয়া দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ বাবে সংৰক্ষণৰ সুবিধা সুনিশ্চিত কৰা হয় তেতিয়া এই শ্ৰেণীৰ শিক্ষাৰ জৰিয়তে সবলীকৰণ হয়। যেতিয়া পথে চহৰৰ সৈতে গাঁৱকো সংলগ্ন কৰে, যেতিয়া গৰীব পৰিয়ালক বিনামূলীয়া গেছ কানেকচন, বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ কানেকচন দিয়া হয় তেতিয়া এই সুবিধাৱলীয়ে তেওঁলোকৰ সবলীকৰণ কৰে। যেতিয়া এজন ব্যক্তিয়ে স্বাস্থ্য, শিক্ষা আৰু অন্য সুবিধাৱলী পায় তেতিয়া তেওঁ নিজৰ উন্নতিৰ বিষয়ে, দেশৰ প্ৰগতিৰ বিষয়ে চিন্তা কৰে। এই সপোনবিলাক সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আজি দেশত মুদ্ৰা যোজনা আছে, স্বনিধি যোজনা আছে। ভাৰতত এনেকুৱা অনেক যোজনাই গৰীবক সন্মানজনক জীৱনৰ পথ দি আছে, সন্মানেৰে সবলীকৰণৰ মাধ্যম হৈ আছে।
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া সাধাৰণ লোকৰ সপোনে সুযোগ লাভ কৰে, ব্যৱস্থা যেতিয়া ঘৰলৈকে নিজে আহিবলৈ ধৰে তেতিয়া জীৱন কেনেকৈ সলনি হয়, এই কথা গুজৰাটে ভালদৰে জানে। এসময়ত গুজৰাটৰ এটা ডাঙৰ অংশত মানুহে, মাতৃ-ভগ্নীয়ে পানীৰ দৰে প্ৰয়োজনৰ বাবে কেইবা কিলোমিটাৰ খোজকাঢ়ি যাবলগা হৈছিল। আমাৰ সকলো মাতৃ-ভগ্নী সাক্ষী আছে। এই ৰাজকোটলৈ তো পানীৰ কাৰণে ট্ৰেইন পঠিয়াবলগা হৈছিল। ৰাজকোটত যদি পানী ল'ব লাগে তেন্তে ঘৰৰ বাহিৰত গাঁত খান্দি তলত পাইপৰ পৰা পানী এবাটি এবাটিকৈ লৈ বাল্টি ভৰাবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু আজি চৰদাৰ সৰোবৰ বান্ধৰ পৰা, ছাউনী যোজনাৰে, লহৰৰ নেটৱৰ্কেৰে সেই কচ্ছতো মা নৰ্মদাৰ পানী পাই আছে, য'ত কোনেও ভবা নাছিল আৰু আমাৰ ইয়াত তো কোৱা হৈছিল যে মা নৰ্মদাৰ স্মৰণেৰেই পূণ্য পোৱা যায়, আজি তো স্বয়ং মা নৰ্মদা গুজৰাটৰ গাঁৱে গাঁৱে যায়, স্বয়ং মা নৰ্মদা ঘৰে ঘৰে যায়, স্বয়ং মা নৰ্মদা আপোনাৰ দুৱাৰলৈ আহি আপোনাক আশীৰ্বাদ দিয়ে। এই প্ৰয়াসৰ পৰিণাম স্বৰূপেই আজি গুজৰাট এশ শতাংশ নলীৰ পানী যোগানৰ লক্ষ্যৰ পৰা আজি বেছি দূৰৈত নহয়। এয়াই গতি, সাধাৰণ লোকৰ জীৱনত এয়াই পৰিৱৰ্তন, এতিয়া লাহে লাহে সমগ্ৰ দেশে উপলব্ধি কৰি আছে। স্বাধীনতাৰ কেইবা দশকৰ পিছতো দেশত কেৱল ৩ কোটি গ্ৰামীণ পৰিয়াল পানীৰ নলৰ সুবিধাৰে সংযুক্ত হৈছিল, যি নলৰে পানী পাইছিল। কিন্তু আজি জল জীৱন অভিযানৰ জৰিয়তে দেশজুৰি কেৱল দুবছৰত, দুবছৰৰ ভিতৰত চাৰে ৪ কোটিতকৈও অধিক পৰিয়ালক পাইপৰ পানীৰে সংযুক্ত কৰা হৈছে আৰু সেয়ে মোৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে মোক ভৰপূৰ আশীৰ্বাদ দি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ লাভো গুজৰাটে একেৰাহে দেখি আছে। আজি চৰদাৰ সৰোবৰ বান্ধৰ পৰা বিকাশৰ নতুন ধাৰাই বৈ থকা নাই, বৰং Statue of Unityৰ ৰূপত বিশ্বৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ আকৰ্ষণৰ এটা আজি গুজৰাটত আছে। কচ্ছত স্থাপন হৈ থকা Renewable Energy Parkয়ে গুজৰাটক সমগ্ৰ বিশ্বৰ Renewable Energy Mapত স্থাপিত কৰিব। গুজৰাটত ৰে'ল আৰু বিমান কানেক্টিভিটিৰ আধুনিক আৰু ভব্য Infrastructure Project নিৰ্মাণ হৈ আছে। গুজৰাটৰ আহমদাবাদ আৰু সুৰতৰ দৰে চহৰত মেট্ৰো কানেক্টিভিটিৰ বিস্তাৰ দ্ৰুত গতিত হৈ আছে। Healthcare আৰু Medical Educationতো গুজৰাটত প্ৰশংসনীয় কাম হৈ আছে। গুজৰাটত নিৰ্মিত উন্নত Medical Infrastructureয়ে ১০০ বছৰৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ Medical Emergencyক হেণ্ডেল কৰাত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটসহ সমগ্ৰ দেশতে এনেকুৱা অনেক কাম আছে, যাৰ কাৰণে আজি প্ৰতিজন দেশবাসীৰ, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়ি আছে। আৰু এয়া আত্মবিশ্বাসেই হয় যি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা পাৰ পোৱাৰ, প্ৰতিটো সপোন পূৰণ কৰাৰ এটা বহুত ডাঙৰ সূত্ৰ। এতিয়া শেহতীয়া উদাহৰণ হৈছে অলিম্পিকত আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ প্ৰদৰ্শন। এইবাৰ অলিম্পিকত ভাৰতৰ এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক খেলুৱৈয়ে কোৱালিফাই কৰিছে। মনত ৰাখিব লাগিব যে এয়া ১০০ বছৰৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ সংকটৰ সৈতে যুঁজি আমি কৰিছো। কিছুমান তো এনেকুৱা খেল আছে য'ত আমি প্ৰথমবাৰ qualify কৰিছো। কেৱল qualifyয়েই নহয় বৰং কঠিন টক্কৰো দি আছো। আমাৰ খেলুৱৈয়ে সকলো খেলত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। এই অলিম্পিকত নতুন ভাৰতৰ শক্তিশালী আত্মবিশ্বাস প্ৰতিটো gameত দেখা গৈছে। অলিম্পিকত নমা আমাৰ খেলুৱৈয়ে নিজতকৈ উন্নত ৰেংকিঙৰ খেলুৱৈক, তেওঁলোকৰ টীমক প্ৰত্যাহ্বান দি আছে। ভাৰতীয় খেলুৱৈৰ উদ্যম, উৎসাহ আৰু একাগ্ৰতা আজি সৰ্বোচ্চ স্তৰত আছে। এই আত্মবিশ্বাস তেতিয়া আহে যেতিয়া সঠিক টেলেণ্ট চিনাক্ত হয়, তেওঁলোকে উৎসাহ পায়। এই আত্মবিশ্বাস তেতিয়া আহে যেতিয়া ব্যৱস্থা সলনি হয়, transparent হয়।এই নতুন আত্মবিশ্বাস নিউ ইণ্ডিয়াৰ পৰিচয় হৈ আছে। এই আত্মবিশ্বাস দেশৰ কোণে কোণে, প্ৰতিখন সৰু-বৰ গাঁও-ভূইত, গৰীব মধ্য শ্ৰেণীৰ যুৱকে ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত এইটো বিশ্বাসলৈ আহি আছে।
বন্ধুসকল,
এই আত্মবিশ্বাসকে আমি কৰোণাৰে যুঁজত আৰু নিজৰ টীকাকৰণ অভিযানতো অব্যাহত ৰাখিব লাগিব। বৈশ্বিক মহামাৰীৰ এই পৰিৱেশত আমি নিজৰ সতৰ্কতা একেৰাহে অৱলম্বন কৰিব লাগিব। দেশ আজি ৫০ কোটিৰ টীকাকৰণৰ দিশত দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি আছে, গুজৰাটো চাৰে ৩ কোটি ভেকচিন ড'জৰ স্তৰৰ কাষ চাপি আছে। আমি টীকাও ল'ব লাগিব, মাস্কো পিন্ধিব লাগিব আৰু যিমান সম্ভৱ সিমান ভীৰৰ পৰা আতৰি থাকিব লাগিব। আমি পৃথিৱীত দেখি আছো। য'ত মাস্ক আতৰোৱাও হৈছিল তাত আকৌ মাস্ক লগোৱাৰ আহ্বান জনাবলৈ লৈছে। সাৱধানতা আৰু সুৰক্ষাৰ সৈতে আমি আগবাঢ়িব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ ওপৰত ইমান ডাঙৰ কাৰ্যক্ৰম কৰি আছো, সেয়ে মই আৰু এটা সংকল্প দেশবাসীক দিয়াব খুজিছো। এই সংকল্প হৈছে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণক নতুন প্ৰেৰণা জনোৱাৰ। স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰত, স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত, আমি এই পবিত্ৰ সংকল্প ল'ব লাগিব। এই সংকল্পসমূহত, এই অভিযানত ধনী-দুখীয়া, মহিলা-পুৰুষ, দলিত- বঞ্চিত সকলো সমতাৰ অংশীদাৰ। গুজৰাটে অহা বছৰবিলাকত নিজৰ সকলো সংকল্প পূৰণ কৰক, বিশ্বত নিজৰ গৌৰৱোজ্জ্বল পৰিচয় আৰু শক্তিশালী কৰক, এই কামনাৰে মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। এবাৰ আকৌ অন্ন যোজনাৰ সকলো লাভাৰ্থীক বহুত বহুত শুভকামনা!!! আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ!!!