Prime Minister's Office
PM inaugurates Zen Garden and Kaizen Academy at AMA, Ahmedabad
What is ‘Zen’ in Japan is ‘Dhyan’ in India: PM
Inner peace along with outer progress and growth is
hallmark of the two cultures: PM
Kaizen is being used in many departments, institutions and schemes of the Central Government: PM
PM elaborates on his vision of creating a Mini-Japan in Gujarat
More than 135 companies, ranging from automobile, banking to construction and pharma, have made Gujarat their base: PM
We have the confidence of centuries old cultural relations and also a common vision for the future: PM
We have made a special arrangement of Japan Plus in PMO: PM
During pandemic India-Japan friendship has become even more important for global stability and prosperity: PM
PM conveys his wishes to Japan and people of Japan for Tokyo Olympic
27 JUN 2021 1:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated a Zen Garden and Kaizen Academy at AMA, Ahmedabad via video conference today.
Terming the dedication of the Zen Garden and Kaizen Academy, as a symbol of ease and modernity of India-Japan relationship, the Prime Minister thanked leaders of Hyōgo Prefecture specially the Governor ToshizōIdoand Hyōgo International association for their contribution in the establishment of the Zen Garden and Kaizen Academy. He also praised Indo-Japan Friendship Association of Gujarat for giving new energy to India Japan relations.
Pointing to the similarities between ‘Zen’ and Indian ‘Dhyan’, the Prime Minister dwelled on the emphasis on inner peace along with outer progress and growth in the two cultures. Indians will find the glimpse of the same peace, poise and simplicity in this Zen garden, which they experienced in Yoga through the ages. Buddha gave this ‘Dhyan’ this enlightenment to the world, said the Prime Minister. Similarly, the Prime Minister highlighted both external and internal meanings of Kaizen which not only emphasizes ‘improvement’ but ‘continuous improvement’.
The Prime Minister, recalled that, as Chief Minister, he implemented Kaizen in Gujarat administration. It was introduced in administrative training in Gujarat in 2004 and a special training camp was organized for the top civil servants in 2005. ‘Continuous improvement’ was reflected in refinement of processes, leading to positive impact on governance. Continuing with the importance of governance in national progress, the Prime Minister informed that, after becoming Prime Minister, he brought Kaizen related experience of Gujarat to PMO and other Central Government departments. This has led to simplification of the processes and optimization of office space. Kaizen is being used in many departments, institutions and schemes of the Central Government, said the Prime Minister.
The Prime Minister, underlined his personal connect with Japan and his appreciation for affection of people of Japan, their work culture, skills and discipline. He said that his assertion that “I wanted to create Mini-Japan in Gujarat” encapsulated the aspiration of warmth for visiting Japanese people.
The Prime Minister talked of Japan’s enthusiastic participation in ‘Vibrant Gujarat Summit’ over the years. He said more than 135 companies, ranging from automobile, banking to construction and pharma, have made Gujarat their base. Companies like Suzuki Motors, Honda Motorcycle, Mitsubishi, Toyota, Hitachi are involved in manufacturing in Gujarat. They are contributing skill development of the local youth. In Gujarat, three Japan-India Institute for Manufacturing are giving skill training to hundreds of youth with tie up with technical universities and IITs. Furthermore, JETRO’s Ahmedabad Business Support Centre is providing plug and play work-space facility to up to five companies simultaneously. Many Japanese companies are being benefitted by this. Interestingly, the Prime Minister recalled that as a matter of paying attention to the minute details, he made special efforts to improve golf facilities in Gujarat when, in an informal discussion, he realized that Japanese people love golf. At that time, Golf courses were not very common in Gujarat. Today there are many golf courses in Gujarat. Similarly, there is spread of Japanese restaurants and Japanese language in Gujarat, informed the Prime Minister.
The Prime Minister also expressed a desire to create an model of schools in Gujarat based on school system of Japan. He underlined his appreciation of blend of modernity and moral values in the school system of Japan. He remembered fondly his visit to Taimei Elementary School in Tokyo.
Shri Modi emphasized, with Japan, we have the confidence of centuries old cultural relations and also a common vision for the future. He pointed towards the strengthening of Special Strategic and Global Partnership with Japan. He also informed about the Japan plus mechanism in the PMO.
Touching upon his personal equation with the leadership of Japan, the Prime Minister recalled visit of the former Japanese Prime Minister Shizo Abe to Gujarat. The visit gave a new momentum to India Japan relationship. He also elaborated on the his common belief with the current Japanese Prime MinisterYoshihide Sugathat in this period of pandemic India-Japan friendship has become even more important for global stability and prosperity. Current challenges demand that our friendship and partnership gets even deeper, stressed the Prime Minister.
Shri Modi also called for further spread of Kaizen and Japanese work culture in India and asked for more focus on business interaction between India and Japan.
Shri Modi conveyed his wishes to Japan and people of Japan for Tokyo Olympic.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আহমেদাবাদকী এ.এম.এ.দা জেন গার্দেন অমসুং কাইজেন একাদেমী শঙ্গাখ্রে
জাপান্দা ‘জেন’ হায়রিবা অসি ভারত্তা ‘ধ্যান’নি: পি.এম.
মনুংদা ইংনা-তপ্না হোৎনদুনা মপালদনা খুমাং চাওশিনবা অমসুং চাওখৎপা চৎনবি অসি অনিগীসিগী মশক থোকপা খুদম অমনি: পি.এম.
কাইজেন অসি কেন্দ্র সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং, ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং স্কীমশিংদা শিজিন্নরি: পি.এম.
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা মিনি-জাপান অমা শেমগৎনবগী মহাক্কী মংলান মখা তানা ফোংদোকখ্রে
কম্পনী ১৩৫ হেন্না, ওতোমোবাইল, বেঙ্কিংদগী হৌদুনা কন্সত্রক্সন অমসুং ফার্মা ফাওবা মখোয়গী য়ুম্ফম গুজরাত্তা থম্লি: পি.এম.
ঐখোয়না চহি চা কয়া লৈরক্লবা কলচরেলগী মরীশিংদা থাজবা লৈরি অমসুং তুংগীদমক অমত্তা ওইবা পান্দমসু লৈরি: পি.এম.
পি.এম.ও.দা জাপান প্লসকী অখন্নবা এরেঞ্জমেন্ত অমা ঐখোয়না শেম্লে: পি.এম.
লায়চৎ মনুং অসিদা ইন্দিয়া-জাপানগী মরুপ-মপাংগী ওইবা মরীনা মালেমগী ওইবা লেঙদবা অমসুং নুঙাই-য়াইফবগীদমক হেন্না মরু ওইবা হেনগৎলক্লি: পি.এম.
প্রধান মন্ত্রীনা জাপান অমসুং জাপানগী মীয়ামদা তোকিও ওলেম্পিক্সকীদমক মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখ্রে
27 JUN 2021 1:29PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা আহমেদাবাদকী এ.এম.এ.দা জেন গার্দেন অমসুং কাইজেন একাদেমী শঙ্গাখ্রে।
ভারত-জপানগী মরী অসি ফগৎহন্নবা অমসুং হান্নগা মান্নদবা অনৌবা অওনবা পুরক্নবা খুদম অমা ওইনা, জেন গার্দেন অমসুং কাইজেন একাদেমী খুৎশিন্নখিবা অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা জেন গার্দেন অমসুং কাইজেন একাদেমী লিংখৎপদা মখোয়গী থৌদাং লৌখিবা হায়োগো প্রিফেকচরগী লুচিংবশিংবু মরু ওইনা তোশিজোদোগী গবর্নর অমসুং হায়োগো ইন্তর্নেস্নেল এসোসিএসনবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না গুজরাতকী ইন্দো-জাপানগী মরুপ মপাংগী মরীনা ভারত জাপান মরীদা অনৌবা ইনর্জী পীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
भारत और जापान जितना बाहरी प्रगति और उन्नति के लिए समर्पित रहे हैं, उतना ही आंतरिक शांति और प्रगति को भी हमने महत्व दिया है।
जापानीज़ ज़ेन गार्डेन, शांति की इसी खोज की, इसी सादगी की एक सुंदर अभिव्यक्ति है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) June 27, 2021
‘জেন’ অমসুং ভারতকী ‘ধ্যান’অনিগী মান্নবা অসিদা পল্লদুনা, নুংগী ওইবা ইং-তপ্পা অমসুং মপাল থোংদা মাংজিল থাবা অমসুং চাওখৎপা অসিদা মরু ওইবা পীখি। ভারতনা জেন গার্দেন অসিদা মখোয়না চহি কয়া অমদগী য়োগদা থেংনরকখিবা চপ মান্নবা শাম্তি, পোইস অমসুং ইচম-চম্বগী মিৎয়েং অমা ফংবা ঙমগনি। বুধানা মসিগী মঙাল ‘ধ্যান’ অসি পীবিরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগা মান্ননা প্রধান মন্ত্রীনা কাইজেনগী নুংগী অমসুং মপালথোংগী ওইবা ৱাহন্থোক অসি ‘ফগৎহনবা’ নত্তনা ‘লেপ্পা লৈতনা ফগৎহনবা’ হায়না মরুওইনা হায়রি।
जापान में जो ‘ज़ेन’ है, वही भारत में ‘ध्यान’ है।
बुद्ध ने यही ध्यान, यही बुद्धत्व संसार को दिया था।
और जहाँ तक ‘काईज़ेन’ की संकल्पना है, ये वर्तमान में हमारे इरादों की मजबूती को, निरंतर आगे बढ़ने की हमारी इच्छाशक्ति का प्रतीक है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) June 27, 2021
প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি মদুদি, মুখ্য মন্ত্রী অমা ওইনা মহাক্না গুজরাত এদমিনিস্ত্রেসন্দা কাইজেন হাপচিনখি। ২০০৪দা গুজরাত্তা এদমিনিস্ত্রেতিব ত্রেনিং হৌদোকখি অমসুং ২০০৫তা মকোক থোংবা সিবিল সর্ভেন্তগী অখন্নবা ত্রেনিং কেম্প অমা শিনখি। ‘কন্তিন্যুস ইমপ্রুপমেন্ত’ অসি লৈঙাক অসিদা অফবা শাফু অমদা লমজিংদুনা মওং অমা শেম্লি। লৈবাক্কী চাওখৎ থৌরাংগী লৈঙাক্তা মরুওইবা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি মদুদি প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা গুজরাতকী কাইজেনগা মরী লৈনবা থবকশিং পি.এম.ও. অমসুং অতৈ কেন্দ্র সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংদা মহাক্না পুরকখি। মসিনা ওফিস স্পেসকী থবক থৌওংশিং অমসুং ওপ্তিমাইজেসন হেন্না লায়থোকহল্লি। কাইজেন অসি কেন্দ্র সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং, ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং স্কীমশিং কয়া অমদা শিজিন্নৈ।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মশাগী ওইনা জাপানগা থেংনবা অমসুং জাপানগী মীয়ামনা মহাকপু নুংশিবিবা, মখোয়গী থবক শুবগী চৎনবি, হৈ-শিংবা অমসুং লমচৎশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি।মহাক্না হায় মদুদি মহাক্না হায়খিবা “ঐহাক্না গুজরাত্তা মিনি-জাপান অমা শেম্বা পাম্মি” অসিনা জাপানগী মীয়াম্না কোইরকপদা নুঙাইবা অমা ওইগনি হায়না আসা তৌই হায়না ফোংদোকখি।
চহি কয়াদগী জাপান্না ‘ভাইব্রেন্ত গুজরাত সমিত’তা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায় কম্পনী ১৩৫ হেন্না ওতোমোবাইল, বেঙ্কিংদগী হৌরদুনা কন্সত্রক্সন অমসুং ফার্মানা গুজরাত্তা মখোয়গী য়ুম্ফম ওইরি। সুজুকি মোতোরস, হোন্দা মোতোরসাইকল, মিতসুবিশি, তোয়োতা, হিতাচিগুম্বা কম্পনীশিং অসিনা গুজরাতকী মেনুফেকচরদা য়াওরি। মখোয়না লোকেলগী নহাশিংগী চাওখৎ থৌরাংশিংদা থৌদাং কয়া অমা লৌরি। গুজরাত্তা জাপান-ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎনা তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতী অমসুং আই.আই.তি.শিংগা খুৎশম্নদুনা নহারোল চা কয়া অমা ত্রেনিংদা মতেং পীরি। মখা তানা, জে.ই.তি.আর.ও.গী আহমেদবাদ ব্যুজিনেস সপোর্ত সেন্তরনা কম্পনী মঙাদা খম্ব্রাংননা থবক তৌরি। জাপানগী কম্পনী কয়া অমা মসিনা কান্নবা পীরি। য়াম্না নুঙাইবা অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি মদুদি হায়রিবা অসিদা পুক্নিং চংশিন্দুনা গুজরাত্তা গোলফগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা তোঙান্না হোৎনগনি, জাপানগী মীওইশিংনা গোলফ পাম্মী হায়বা অসি মহাক্না খঙই হায়না মহাক্না হায়খি। মতম অদুদা, গুজরাত্তা গোলফ কোর্স অসি কয়া পাম্নদে। অদুবু ঙসিদি গুজরাত্তা গোলফ কোর্স কয়া অমা লৈরে। মসিগা মান্ননা গুজরাত্তা জাপানিস রেস্তুরেন্ত অমসুং জাপানিস লোল শন্দোরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
জাপানগী স্কুল সিস্তেমদা য়ুম্ফম ওইবা স্কুলগী মোদেলশিং গুজরাত্তা হৌদোকপগী অপাম্বসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না জাপানগী স্কুল সিস্তেমগী মতমগা চুনবা অমসুং মোরেল ভেল্যু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না তোকিওগী তাইমৈ ইলিমেন্তরী স্কুলদা চৎলুবা নিংশিংখি।
जापान की एक से बढ़कर एक कंपनियां आज गुजरात में काम कर रही हैं।
मुझे बताया गया है कि इनकी संख्या 135 से भी ज्यादा है।
ऑटोमोबिल से लेकर बैंकिंग तक,
कंस्ट्रक्शन से लेकर फार्मा तक,
हर सेक्टर की जापानी कंपनी ने गुजरात में अपना बेस बनाया हुआ है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) June 27, 2021
জাপানগা লোয়ননা ঐখোয়না চহি চা কয়াদগী কলচরেলগী থাজবা লৈ অমসুং তুংগী ওইবা মান্নবা পাম্দম কয়া অমা লৈরি। মহাক্না জাপানগা লোয়ননা অখন্নবা লালোং তৌরিবা অমসুং মালেমগী ওইবা পার্তনরশীপ অসি পনখি। মহাক্না পি.এম.ও.দা লৈরিবা জাপান প্লসকী মরমদসু পনখি।
हमारे पास सदियों पुराने सांस्कृतिक सम्बन्धों का मजबूत विश्वास भी है, और भविष्य के लिए एक कॉमन विज़न भी!
इसी आधार पर पिछले कई वर्षों से हम अपनी Special Strategic and Global Partnership को लगातार मजबूत कर रहे हैं।
इसके लिए PMO में हमने जापान-प्लस की एक विशेष व्यवस्था भी की है: PM
— PMO India (@PMOIndia) June 27, 2021
জাপানগী লুচিংবশিংগী ওইবা অসিদা মশামক্কা থেংনরকপা অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্তা জাপানিসকী প্রধান মন্ত্রী শিজো অবেনা লাক্লম্বা নিংশিংখি। লমকোই অসিনা ভারত-জাপান অনিগী মরীদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি হৌজিক জাপানগী প্রধান মন্ত্রী ওইরিবা য়োশিদে সুগাগা লোয়ননা লায়চৎ মনুং অসিদা ভারত-জাপানগী মরুপ-মপাংগী ওইবা মরী অসি হেন্না ফগৎলক্লি। হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসিনা ঐখোয়গী মরুপ-মপাংগী ওইবা মরী অসি মখা তানা ফবা হেনগৎলক্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা পীখি।
जापान के वर्तमान प्रधानमंत्री श्रीमान योशिहिदे सुगा भी बहुत सुलझे हुए व्यक्ति हैं।
योशिहिदे जी और मेरा ये विश्वास है कि Covid pandemic के इस दौर में, भारत और जापान की दोस्ती, हमारी पार्टनरशिप, global stability और prosperity के लिए और ज्यादा प्रासंगिक हो गई है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) June 27, 2021
শ্রী মোদীনা কাইজেন অমসুং জাপানিস থবক শুবগী মওং অসি ভারত্তা শন্দোক্নবা অমসুং ভারত অমসুং জাপান অনিগী মরক্তা ব্যুজিনেসকী মরীদা হেন্না মিয়েং চংনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা জাপান অমসুং জাপানগী মীয়ামদা তোকিও ওলেম্পিক্সকীদমক মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
Inaugurating Zen Garden and Kaizen Academy at AMA, Ahmedabad. https://t.co/GA7vACGLAq
— Narendra Modi (@narendramodi) June 27, 2021