Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of Zen Garden and Kaizen Academy at AMA, Ahmedabad
27 JUN 2021 12:54PM by PIB Delhi
Namaskar!
How are you?
The launch of Zen Garden and Kaizen Academy is a symbol of the spontaneity and modernity of India-Japan relations. I am confident that the establishment of the Japanese Zen Garden and Kaizen Academy will further strengthen the relationship between India and Japan, bringing our citizens closer. I would like to especially thank the leaders of Hyōgo Prefecture and my dear friend Governor Mr. Toshizō Ido. Governor Ido himself came to Ahmedabad in 2017. He and the Hyogo International Association have been instrumental in establishing the Zen Garden and Kaizen Academy in Ahmedabad. I also congratulate the colleagues of the Indo-Japan Friendship Association of Gujarat. They have consistently done remarkable work to give new energy to India-Japan relations. The Japan Information and Study Center also is one such example.
Friends,
India and Japan are not only committed to outer progress and growth but have given equal importance to inner peace and progress. The Japanese Zen Garden is a beautiful expression of this quest for peace and simplicity. The people of India will see a glimpse of the peace, poise and simplicity that they have experienced through yoga and spirituality for centuries. And anyway, what is 'Zen' in Japan is ‘Dhyan' (Meditation) in India. Buddha gave this ‘Dhyan’, this Buddhism to the world. And as far as the concept of 'Kaizen' is concerned, it is proof of the strength of our present intentions and our commitment to move forward continuously.
Many of you know the literal meaning of Kaizen as 'improvement', but its inner meaning is much broader. It not only emphasizes ‘improvement’ but ‘continuous improvement’.
Friends,
Serious efforts were made in Gujarat regarding Kaizen for the first time shortly after I became the Chief Minister. We studied Kaizen thoroughly, implemented it, and it was in 2004 that for the first time so much emphasis was placed on Kaizen during administrative training. In the next year in 2005, we gave Kaizen training to the top civil servants of Gujarat during a brainstorming session. Gradually, we introduced it to the education system and many government offices in Gujarat. The continuous improvement that I was talking about here also continued. We took out truckloads of unnecessary stuff from government offices, revamped processes and made them simpler.
Similarly, huge reforms were carried out in the health department drawing inspiration from Kaizen. Thousands of doctors, nurses and hospital staff were trained in Kaizen. We organized physical workshops in different departments, worked on the processes, engaged people and connected them with it. All this had a huge positive impact on governance.
Friends,
We all know that governance is very important in progress, whether it is about the development of the individual, institution, society, or the country. When I came to Delhi from Gujarat, I brought with me the experiences I gained from Kaizen. We introduced this in the PMO and other departments of the Central Government. This led to the simplification of the processes and optimization of office space. Kaizen is being used in many departments, institutions and schemes of the Central Government.
Friends,
Our guests from Japan at this event know my personal connection with Japan. The affection of the people of Japan, their work culture, skills and discipline has always been influencing. And that's why whenever I have said - I wanted to create Mini-Japan in Gujarat, the main idea behind it has been that whenever the people of Japan come to Gujarat, they should find the same warmth and belongingness. I remember that Japan had joined as a partner country with the Vibrant Gujarat Summit from the very beginning. Even today, the largest delegation that comes to the Vibrant Gujarat Summit is from Japan. It is gratifying to see the confidence that Japan has reposed on Gujarat and the potential of its people.
Today the best of Japanese companies are operating in Gujarat. I have been told that their number is more than about 135. Japanese companies have set up their bases in Gujarat in every sector from automobiles to banking, from construction to pharmaceutical. Be it Suzuki Motors, Honda Motorcycle, Mitsubishi, Toyota, Hitachi, many such companies are manufacturing in Gujarat. And one good thing is that these companies are also helping a lot in the skill development of the youth of Gujarat. Three Japan-India Institutes for Manufacturing are providing skill training to hundreds of youth of Gujarat every year. Many companies also have tie-ups with technical universities and ITIs of Gujarat.
Friends,
There is so much to talk about the relations between Japan and Gujarat that time will run out. These relationships are strengthened by intimacy, affection and understanding each other's feelings and requirements. Gujarat has always given special importance to Japan. JETRO, which has opened the Ahmedabad Business Support Center, has the facility to provide plug-and-play work-space to five companies simultaneously. Many Japanese companies have taken advantage of this. When I recall the old days, I find that the people of Gujarat have paid attention to even the smallest details. I remember a topic came up informally once I was discussing something with a delegation of Japan as Chief Minister. This topic was very interesting. People of Japan love to play golf but golf courses were not prevalent in Gujarat then. After that meeting, special efforts were made to expand golf courses in Gujarat. I am happy that there are many golf courses in Gujarat now. There are also many restaurants whose specialty is Japanese food. An effort has been made to make the people of Japan feel at home in Gujarat. We also worked a lot so that there is an increase in the number of Japanese speakers in Gujarat. Today there are many people in the professional world of Gujarat who speak Japanese comfortably. I am told that a university in the state is also going to start a course to teach Japanese. It would be a good beginning. I would also like to have a model of the Japanese school system in Gujarat.
I have been a huge fan of Japan's school system which emphasizes modernity and moral values simultaneously. I had the opportunity to visit Taimei School in Japan and those moments are very memorable. I can say that it was a precious opportunity for me while talking to the children of that school.
Friends,
We also have a strong belief in centuries-old cultural ties and a common vision for the future! Based on this, we have been continuously strengthening our Special Strategic and Global Partnership over the years. For this, we have also made a special arrangement of Japan-plus in the PMO. India-Japan relations gained a new impetus when the former Prime Minister of Japan and my friend Mr. Shinzo Abe visited Gujarat. He was very excited when the bullet train project started. Even today, when I talk to him, he vividly recalls his Gujarat tour. The current Prime Minister of Japan, Mr. Yoshihide Suga, is also a very amiable person. PM Suga and I believe that the friendship between India and Japan has become more relevant to our partnership, global stability and prosperity in this Covid pandemic era. At a time when we are faced with so many global challenges, it is the need of the hour that our friendship and relationship grows in strength. Of course, effort like Kaizen Academy is a beautiful reflection of that.
I would like Kaizen Academy to promote the work culture of Japan in India and step up business interactions between Japan and India. We have to give new energy to the efforts that are already underway in this direction. For example, the Indo-Japan Student Exchange Program between Gujarat University and the Otemon Gakuin University of Osaka! This program has been strengthening our relationship for over five decades. This can be further expanded. Such partnerships can be developed between the two countries and institutions.
I am sure our efforts will continue, and India and Japan will achieve new heights of development together. I also convey my very best wishes to Japan, the people of Japan for organizing the Tokyo Olympics through this program.
Many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏଏମଏ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଠାରେ ଜେନ୍‍ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ କାଇଜେନ୍‍ ଏକାଡେମୀ ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 JUN 2021 12:54PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
କୋନ୍ନିଚିବା ।(ହେଲୋ)
କେମ ଛୋ (କେମିତି ଅଛନ୍ତି)
ଜେନ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ ଏବଂ କାଇଜେନ୍ ଏକାଡେମୀର ଲୋକାର୍ପଣର ଏହି ମୁହୁର୍ତ ଭାରତ ଜାପାନ ସମ୍ପର୍କର ସାବଲୀଳତା ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ପ୍ରତୀକ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଜାପାନି ଜେନ୍ ଗାର୍ଡନ୍ ଏବଂ କାଇଜେନ ଏକାଡେମୀର ସ୍ଥାପନା ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନର ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧିକ ମଜବୁତ କରିବ, ଆମ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ନିକଟତର କରିବ । ମୁଁ ହ୍ୟୋଗୋ ପ୍ରି-ଫେକ୍‌ଚରର ନେତାମାନଙ୍କର, ମୋର ଘନିଷ୍ଠ ବନ୍ଧୁ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଇଦୋ ତୋଶୀଜୋଙ୍କୁ ଏହି ସମୟରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ କରୁଛି । ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଇଦୋ ନିଜେ ୨୦୧୭ରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଆସିଥିଲେ । ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଜେନ ଗାର୍ଡନ ଏବଂ କାଇଜେନ୍ ଏକାଡେମୀର ସ୍ଥାପନାରେ ତାଙ୍କର ଏବଂ ହ୍ୟୋଗୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ବହୁମୁଲ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ଭାରତ-ଜାପାନ୍ ମୈତ୍ରୀ ସଂଘର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ସେମାନେ ଭାରତ-ଜାପାନ୍ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସିଛନ୍ତି । ଜାପାନ୍ ସୂଚନା ଓ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଓ ଜାପାନ ବାହ୍ୟ ପ୍ରଗତି ଓ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଯେତିକି ସମର୍ପିତ ରହି ଆସିଛନ୍ତି, ଆଭ୍ୟନ୍ତରିଣ ଶାନ୍ତି ଓ ପ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ମହତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଜାପାନୀ ଜେନ୍ ଗାର୍ଡେନ ଶାନ୍ତିର ଏହି ଅନ୍ୱେଷଣର, ଏହି ସରଳତାର ଏକ ସୁନ୍ଦର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି । ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଯୋଗ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁ ଶାନ୍ତି, ସହଜତା ଓ ସରଳତା ଶିଖିଛନ୍ତି, ବୁଝିଛନ୍ତି, ତାହାର ଏକ ଝଲକ ସେମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଆଉ ଏମିତି ବି, ଜାପାନରେ ଯାହାକୁ ଜେନ୍ କୁହାଯାଏ ଭାରତରେ ତାକୁ ହିଁ ଧ୍ୟାନ କୁହାଯାଏ । ବୁଦ୍ଧ ଏହି ଧ୍ୟାନ, ଏହି ବୁଦ୍ଧତ୍ୱ ସଂସାରକୁ ଦେଇଥିଲେ । ଏବଂ କାଇଜେନର ପରିକଳ୍ପନା କଥା ବିଚାର କଲେ ଜଣାଯାଏ ଯେ ଏହା ବର୍ତମାନ ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଦୃଢତାର ନିରନ୍ତର ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ଆମ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଜାଣନ୍ତି ଯେ କାଇଜେନର ଆକ୍ଷରିକ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଉନ୍ନତି, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଅର୍ଥ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ । ଏହା କେବଳ ଉନ୍ନତି ନୁହେଁ, ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଗୁରୁ୍‌ତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ତାର ଅଳ୍ପ ସମୟ ପରେ କାଇଜେନକୁ ନେଇ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଗୁରୁତର ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଆମେ କାଇଜେନର ବିଧିବଦ୍ଧ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଇଥିଲୁ, ତାହାକୁ ଲାଗୁ କରାଇଥିଲୁ ଏବଂ ୨୦୦୪ ମସିହାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନିକ ତାଲିମ ସମୟରେ କାଇଜେନ୍ ଉପରେ ବେଶ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ପୁଣି ତା ପରବର୍ଷ ୨୦୦୫ ମସିହାରେ ଗୁଜରାଟର ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମନ୍ଥନ ଶିବିର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ସେଠାରେ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କାଇଜେନ୍‌ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲୁ । ପୁନଶ୍ଚ ଆମେ ଏହାକୁ ଗୁଜରାଟର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇ ଯାଇଥିଲୁ, ଅନେକ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ପହଂଚାଇଥିଲୁ । ଯେଉଁ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି କଥା ମୁଁ ଏଠାରେ କହୁଥିଲି, ତାହା ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଜାରି ରହିଲା । ଆମେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରୁ ଗଦା ଗଦା ଅନାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ବାହାର କଲୁ, ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଲୁ, ଏବଂ ସେଗୁଡିକୁ ଆହୁରି ସହଜ କଲୁ ।
ଏହିପରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗରେ ମଧ୍ୟ କାଇଜେନର ପ୍ରେରଣାରେ ଖୁବ ବଡ ବଡ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଥିଲା । ହଜାର ହଜାର ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ଡାକ୍ତରଖାନା କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଏହି କାଇଜେନ୍‌ର ମଡେଲ ବିଷୟରେ ତାଲିମ ଦିଆଗଲା । ଆମେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ବାସ୍ତବ କର୍ମଶାଳା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ, ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ କାମ କଲୁ, ଲୋକଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କଲୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ସହିତ ସାମିଲ କଲୁ । ଶାସନ ଉପରେ ଏସବୁର ଖୁବ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ପ୍ରଗତିରେ ଶାସନର ଭୂମିକା ବେଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂଣ୍ଣ୍‌ର୍ ଅଟେ । ବ୍ୟକ୍ତିର ବିକାଶର କଥା ହେଉ ବା ସଂସ୍ଥାର, ସମାଜ ବା ଦେଶର ବିକାଶ ହେଉ ଏସବୁରେ ଶାସନ ବହୁତ ବଡ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଅଟେ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଆସିଲି, ସେତେବେଳେ କାଇଜେନରୁ ମିଳିଥିବା ଅନୁଭବଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜ ସହିତ ଆଣିଥିଲି । ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ବିଭାଗଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରାରମ୍ଭ କରିଥିଲି । ଏହି କାରଣରୁ ଅନେକଗୁଡିଏ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆହୁରି ସହଜ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ଅଫିସଗୁଡିକରେ ଅନେକ ସ୍ଥାନକୁ ଆମେ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ କରିଥିଲୁ । ଆଜି ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବହୁ ନୂଆ ବିଭାଗ, ସଂସ୍ଥା ଓ ଯୋଜନାରେ କାଇଜେନକୁ ଆପଣାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଜଡିତ ହୋଇଥିବା ଆମର ଜାପାନୀ ଅତିଥିଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଜାପାନ ସହ ମୋର କେତେ ଘନିଷ୍ଠତା ରହିଛି । ଜାପାନବାସୀଙ୍କ ସ୍ନେହ, ଜାପାନବାସୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ, ସେମାନଙ୍କ କୌଶଳ, ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଶାସନ ସର୍ବଦା ପ୍ରଭାବିତ କରିଆସିଛି । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି କହିଛି – ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଛୋଟ ଜାପାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ତା ପଛରେ ଯେଉଁ ପ୍ରମୁଖ ଭାବନା ରହିଛି ତାହା ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଜାପାନବାସୀ ଗୁଜରାଟ ଆସିବେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେହିଭଳି ଉଷ୍ମତା ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସେହିଭଳି ଆତ୍ମୀୟତା ମିଳୁ । ମୋର ମନେ ଅଛି ଭାଇବ୍ରାଂଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ ହିଁ ଜାପାନ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶ ଭାବେ ସେଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାଇବ୍ରାଂଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯେତେ ବି ବଡ ବଡ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଯେମିତି ହେଲେ ଗୋଟିଏ ଜାପାନରୁ ହିଁ ହୋଇଥିବ । ଏବଂ ଜାପାନ ଗୁଜରାଟ ମାଟିରେ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ଭରିଦେଇଛି, ତାହା ଦେଖି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜାପାନର ଅନେକଗୁଡିଏ କମ୍ପାନୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ମତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୧୩୫ରୁ ବି ଅଧିକ । ଅଟୋମୋବାଇଲଠାରୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନିର୍ମାଣଠାରୁ ଫାର୍ମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରର ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀ ଗୁଜରାଟରେ ନିଜର ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି । ସୁଜୁକି ମୋଟର୍ସ ହେଉ, ହୋଣ୍ଡା ମୋଟର ସାଇକେଲ ହେଉ, ମିତସୁବିସି ହେଉ, ଟୋୟୋଟା ହେଉ, ହିଟାଚି ହେଉ, ଏଭଳି ଅନେକ କମ୍ପାନି ଗୁଜରାଟରେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏହା ଗୋଟିଏ ଭଲ କଥା ଯେ ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ସହାୟକ ହେଉଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟରେ ତିନିଟି ଜାପାନ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଫର ମାନୁଫାକଚରିଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଶହ ଶହ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଗୁଜରାଟର ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆଇଟିଆଇ ସହ ଅନେକ କମ୍ପାନି ଅନୁବନ୍ଧିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜାପାନ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ସମ୍ପର୍କକୁ ନେଇ କହିବାକୁ ଏତେ କଥା ରହିଛି ଯେ ସେଥିପାଇଁ ସମୟ ମଧ୍ୟ କମ୍ ପଡିଯିବ । ଏହି ସମ୍ପର୍କ ଆତ୍ମୀୟତା, ସ୍ନେହ ଏବଂ ପରସ୍ପରର ଭାବନାକୁ, ପରସ୍ପରର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡିକୁ ବୁଝିବା ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ସୁଦୃଢ ହୋଇଛି । ଗୁଜରାଟ ସର୍ବଦା ଜାପାନକୁ ବିଶେଷରୂପେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଆସିଛି । ଏବେ ଜେଟ୍ରୋ ଯେଉଁଭଳି ଏହି ଅହମଦାବାଦ ବ୍ୟବସାୟ ସହାୟତା କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଛି, ସେଥିରେ ଏକସଙ୍ଗରେ ୫ଟି କମ୍ପାନୀକୁ ପ୍ଲଗ ଆଣ୍ଡ ପ୍ଲେ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଜାପାନର ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ପୁରୁଣା ଦିନଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଗୁଜରାଟବାସୀ ମଧ୍ୟ କିଭଳି ଛୋଟ ଛୋଟ କଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଟିକିନିଖି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ମୁଁ ଥରେ ଜାପାନ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ସହ କଥାବାର୍ତା କରୁଥିବା ସମୟରେ ଅନୌପଚାରିକ ଭାବେ ଗୋଟିଏ ବିଷୟ ଉଠିଥିଲା । ଏହି ବିଷୟଟି ଖୁବ୍ ରୋଚକ ଥିଲା । ଜାପାନବାସୀଙ୍କୁ ଗଲ୍ଫ ଖେଳିବା ବହୁତ ପସନ୍ଦ କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟରେ ଗଲ୍ଫ କୋର୍ସର ସେତେଟା ପ୍ରଚଳନ ନଥିଲା । ଏହି ବୈଠକ ପରେ ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରାଗଲା ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ଯେପରି ଗଲ୍ଫ କୋର୍ସର ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ହେଉ । ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକ ଗଲ୍ଫ କୋର୍ସ ରହିଛି । ଏଭଳି ଅନେକ ରେସ୍ତୋରାଁ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଜାପାନୀ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବିଶେଷତା । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଗୁଜରାଟରେ ରହିବାବେଳେ ଜାପାନବାସୀଙ୍କ ମନରେ ନିଜ ଘରେ ରହିବାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉ ସେହିଭଳି ଏକ ପ୍ରୟାସ ରହିଆସିଛି । ଆମେ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଅନେକ କାମ କରିଛୁ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ଜାପାନୀ ଭାଷା କହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉ । ଆଜି ଗୁଜରାଟର ପେଶାଦାର ଦୁନିଆରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସହଜରେ ଜାପାନୀ ଭାଷା କହିପାରନ୍ତି । ମତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ରାଜ୍ୟର ଏକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଜାପାନୀ ଭାଷା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଏକ ଉତମ ପ୍ରାରମ୍ଭ ହେବ ।
ମୁଁ ତ ଚାହିଁବି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ଜାପାନର ବିଦ୍ୟାଳୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ମଡେଲ ମଧ୍ୟ ତିଆରି ହେଉ ।
ଆଧୁନିକତା ଓ ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଥିବା ଜାପାନର ବିଦ୍ୟାଳୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୁଁ ଜଣେ ଖୁବ ବଡ ପ୍ରଶଂସକ । ମତେ ଜାପାନର ତାଇମେଇ ସ୍କୁଲକୁ ଯିବାର ଅବସର ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ବିତାଇଥିବା ସମସ୍ତ ମୁହୁର୍ତ ମୋ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ । ମୁଁ ଏକଥା କହିପାରିବି ଯେ ସେହି ସ୍କୁଲର ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତା, ମୋ ପାଇଁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ମୂହୁର୍ତ ହୋଇ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ନିକଟରେ ବହୁ ପ୍ରାଚୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କର ସୁଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ଆଧାରରେ ଗତ କିଛିବର୍ଷ ଧରି ଉଭୟ ଦେଶ ନିଜର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଭାଗିଦାରୀକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସୁଦୃଢ କରିଚାଲିଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ମୁଁ ଜାପାନ-ପ୍ଲସର ଏକ ବିଶେଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିଛି । ଜାପାନର ପୂର୍ବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୋର ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀମାନ ସିଞ୍ଜୋ ଆବେ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ଆସିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂଆ ଗତି ମିଳିଥିଲା । ବୁଲେଟ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର କାମ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ନେଇ ସେ ବେଶ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲେ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ସହ ଯେତେବେଳେ କଥାବାର୍ତା ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସେ ନିଜର ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତକୁ ଯେମିତି ହେଲେ ବି ମନେ ପକାନ୍ତି । ଜାପାନର ବର୍ତମାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ୟୋସିହିଦେ ସୁଗା ମଧ୍ୟ ଜଣେ ପରିପକ୍ୱ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଗା ଏବଂ ମୋର ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଯେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ଏହି ସମୟରେ ଭାରତ ଓ ଜାପାନର ମୈତ୍ରୀ, ଆମର ଭାଗିଦାରୀ, ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଆହୁରି ଅଧିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇଉଠିଛି । ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନ ବିଦ୍ୟମାନ, ସେତେବେଳେ ଆମର ଏହି ମୈତ୍ରୀ, ଆମର ଏହି ସମ୍ପର୍କ ଦିନକୁ ଦିନ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ ହେଉ, ଏହା ହିଁ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ଅଟେ । ଏବଂ କାଇଜେନ୍ ଏକାଡେମୀ ଭଳି ପ୍ରୟାସ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପରେ ଏହାର ଅତି ସୁନ୍ଦର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ ।
ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ କାଇଜେନ୍ ଏକାଡେମୀ ଜାପାନର କାର୍ଯ୍ୟ-ସଂସ୍କୃତିକୁ ଭାରତରେ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରୁ, ଏବଂ ଜାପାନ ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରୁ । ଏହି ଦିଗରେ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି, ଆମକୁ ସେସବୁକୁ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଠିକ୍ ଯେପରି ଗୁଜରାଟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଓସାକାର ଓତେମୋନ୍ ଗାଇକୁନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ-ଜାପାନ୍ ଛାତ୍ର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦୀର୍ଘ ୫ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ କରିଆସୁଛି । ଏହାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ । ଦୁଇ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ବି ଏହିଭଳି ଭାଗିଦାରୀ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇପାରିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଏହିଭଳି ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢୁ, ଏବଂ ଭାରତ-ଜାପାନ ଏକାଠି ହୋଇ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖର ହାସଲ କରନ୍ତୁ । ମୁଁ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଜାପାନକୁ, ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।