Prime Minister's Office
Text of PM’s Blog on LinkedIn
Reforms by Conviction and Incentives
22 JUN 2021 8:04PM by PIB Delhi
The Covid-19 pandemic has come with whole new set of challenges to Governments across the world in terms of policy-making. India is no exception. Raising enough resources for public welfare while ensuring sustainability is proving to be one of the biggest challenges.
In this back-drop of financial crunch seen across the world, do you know that Indian states were able to borrow significantly more in 2020-21? It would perhaps pleasantly surprise you that states were able to raise an extra Rs 1.06 lakh crores in 2020-21. This significant increase in availability of resources was made possible by an approach of Centre-State bhagidari.
When we formulated our economic response to the Covid-19 pandemic, we wanted to ensure that our solutions do not follow a ‘one size fits all’ model. For a federal country of continental dimensions, finding policy instruments at the national level to promote reforms by State Governments is indeed challenging. But, we had faith in the robustness of our federal polity and we moved ahead in the spirit of Centre-State bhagidari.
In May 2020, as part of the Aatmanirbhar Bharat package, the Government of India announced that State Governments would be allowed enhanced borrowing for 2020-21. An extra 2% of GSDP was allowed, of which 1% was made conditional on the implementation of certain economic reforms. This nudge for reform is rare in Indian public finance. This was a nudge, incentivising the states to adopt progressive policies to avail additional funds. The results of this exercise are not only encouraging but also run contrary to the notion that there are limited takers for sound economic policies.
The four reforms to which additional borrowings were linked (with 0.25% of GDP tied to each one) had two characteristics. Firstly, each of the reforms was linked to improving the Ease of Living to the public and particularly the poor, the vulnerable, and the middle class. Secondly, they also promoted fiscal sustainability.
The first reform under the ‘One Nation One Ration Card’ policy required State Governments to ensure that all ration cards in the State under the National Food Security Act (NFSA) were seeded with the Aadhaar number of all family members and that all Fair Price Shops had Electronic Point of Sale devices. The main benefit from this is that migrant workers can draw their food ration from anywhere in the country. Apart from these benefits to citizens, there is the financial benefit from the elimination of bogus cards & duplicate members. 17 states completed this reform and were granted additional borrowings amounting to Rs. 37,600 crores.
The second reform, aimed at improving ease of doing business, required states to ensure that renewal of business-related licences under 7 Acts is made automatic, online and non-discretionary on mere payment of fees. Another requirement was implementation of a computerized random inspection system and prior notice of inspection to reduce harassment and corruption under a further 12 Acts. This reform (covering 19 laws) is of particular help to micro and small enterprises, who suffer the most from the burden of the ‘inspector raj'. It also promotes an improved investment climate, greater investment and faster growth. 20 states completed this reform and were allowed additional borrowing of Rs. 39,521 crores.
The 15th Finance Commission and several academics have emphasised the crucial importance of sound property taxation. The third reform required states to notify floor rates of property tax and of water & sewerage charges, in consonance with stamp duty guideline values for property transactions and current costs respectively, in urban areas. This would enable better quality of services to the urban poor and middle class, support better infrastructure and stimulate growth. Property tax is also progressive in its incidence and thus the poor in urban areas would benefit the most. This reform also benefits municipal staff who often face delay in payment of wages. 11 states completed these reforms and were granted additional borrowing of Rs. 15,957 crores.
The fourth reform was introduction of Direct Benefit Transfer (DBT) in lieu of free electricity supply to farmers. The requirement was for formulation of a state-wide scheme with actual implementation in one district on a pilot basis by year end. Additional borrowing of 0.15% of GSDP was linked to this. A component was also provided for reduction in technical & commercial losses and another for reducing the gap between revenues and costs (0.05% of GSDP for each). This improves the finances of distribution companies, promotes conservation of water and energy and improves service quality through better financial and technical performance. 13 states implemented at least one component, while 6 states implemented the DBT component. As a result, Rs. 13,201 crore of additional borrowings was permitted.
Overall, 23 states availed of additional borrowings of Rs. 1.06 lakh crores out of a potential of Rs. 2.14 lakh crores. As a result, the aggregate borrowing permission granted to states for 2020-21 (conditional and unconditional) was 4.5% of the initially estimated GSDP.
For a large nation with complex challenges as ours, this was a unique experience. We have often seen that for various reasons, schemes and reforms remain un-operational often for years. This was a pleasant departure from the past where the Centre & States came together to roll out public friendly reforms in a short span of time amidst the pandemic. This was made possible due to our approach of Sabka Saath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas. Officials who have been working on these reforms suggest that without this incentive of additional funds, enactment of these policies would have taken years. India has seen a model of ‘reforms by stealth and compulsion’. This is a new model of ‘reforms by conviction and incentives’. I am thankful to all the states who took the lead in ushering in these policies amidst tough times for the betterment of their citizens. We shall continue working together for the rapid progress of 130 crore Indians.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লিঙ্কেদইনগী ব্লোগতা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
কনবিক্সন অমসুং ইন্সেন্তিবনা রিফোর্মস তৌবা
22 JUN 2021 8:04PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা মালেম পুম্বগী ওইনা পোলিসী-মেকিংদা অনৌবা অৱাবা অমা সরকারনা থেংনরি। ভারত অসিসু য়াওদবা নত্তে। মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা মতিক চাবা রিসোর্স পীবা অমদি থাক অমদা থম্নবা হোৎনবা অসিনা খ্বায়দগী চাওবা অৱাবা মায়োক্নবা অমা ওইরি।
মালেম পুম্বগী ওইনা শেল-থুমগী ওইবা শোকচিল্লিবা অসিদা, ভারতকী রাজ্যশিংনা ২০২০-২১দা হেন্না পুবা ঙমগনি হায়বা অদোম্না খঙবিবরা? অদোম্না অঙকপা ফাওগনি মদুদি রাজ্যশিংনা ২০২০-২১দা লুপা কোতি ১.০৬ অহেনবা ওইনা লৌখৎপা ঙমখি। রিসোর্সতা মরাং কাইনা ফংহনবদা মশক থোক্না হেনগৎলিবা অসি সেন্তর-স্তেত ভাগিদারিনা পায়খৎলক্লিবা থবকশিংনা ওইথোকপা ঙম্বনি।
ঐখোয়না কোবিদ-১৯ লায়চৎতা ঐখোয়গী ইকোনোমিক রেস্পোন্স অসি নিংথিনা শেম্নবা হোৎনরকপদা, ঐখোয়গী পাম্বৈ অসি ‘ৱান সাইজ ফিতস ওল’ হায়বা অসিদা তুংইন্না চৎতনবা ঐখোয়না হোৎনবা পামখি। কন্তিনেন্তেল দাইমেন্সনগী ফেদেরেল লৈবাক অমা ওইনা, রাজ্য সরকারনা জাতিগী থাক্তা রিফোর্ম পুখৎনবা পোলিসীগী খুলায় অমা থীবা অসি অদুমক অৱাবা ওই। অদুবু, ঐখোয়না ঐখোয়গী লিংনা লৈরিবা ফেদেরেল পোলিতীগী অসিদা থাজবা থম্লি অমসুং ঐখোয়না সেন্তর-স্তেত ভাগিদারিগী ইথিলদা মাংজি থাদুনা চৎলি।
২০২০গী মেদা, আত্মানির্ভর ভারত পেক্কেজগী শরুক অমা ওইনা, ভারত সরকারনা লাওথোকখি মদুদি রাজ্য সরকারনা ২০২০-২১গীদমক পুবা হেনগৎপদা অয়াবা পীগনি। জি.এস.দি.পি.গী অহেনবা ২% অয়াবা পীরি, হায়রিবা অসিদা ১% অমদি অক্কনবা ইকোনোমিক রিফোর্মসকী মওংদা হাপ্পা অসিনি। হায়রিবা রিফোর্মসকী ইঙ্গীৎ অসি ইন্দিয়ন পব্লিক ফাইনান্সতা অতাংবা অমনি। হায়রিবা অসি ইঙ্গীৎ অমনি, রাজ্যশিংদা ইন্সেন্তিব পীদুনা অহেনবা শেন্থং ফংনবা লৌখৎলক্লিবা পোলিসীনি। হায়রিবা থবক অসি পুক্নিং থৌগৎপা খক্তা নত্তে অদুবু ৱাখল্লোন অদুগী ৱাংমদা অফবা ইকোনোমিক পোলিসীগীদমক অক্কনবা লৌনবা লৈরি অসিনি।
অহেনবা পুনবা লিঙ্কেদকীদমক রিফোর্ম মরি অসি (অমমদা জি.দি.পি.দা ০.২৫% ওইবা)মখল অনি লৈরি। অহানবদা, রিফোর্মসশিং অসি মীয়ামগী অমসুং মরুওইনা লায়ররবা, খুদোংথিনিঙাই ওইরবশিং অমসুং মিদল ক্লাসশিংদা ইজ ওফ লিবিংদা হেন্না ফগৎনবা লিঙ্ক তৌবনি। অনিশুবদা, লেঙদবা ফিস্কেল মখোয়না ফগৎহনবা অসিনি।
অহানবা রিফোর্ম ‘ৱান নেসন ৱান রাসন কার্দ’ পোলিসীগী মখাদা রাজ্য সরকারনা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত (এন.এফ.এস.এ.)গী মখাদা রাজ্য অসিদা লৈরিবা ইমুংগী মীওই খুদিংমক আধার নম্বর হাপচিনবা মথৌ তারি অমসুং ফেয়র প্রাইজ দুকান খুদিংমক ইলেক্ত্রোনিক পোইন্ত থমহনগদবনি। হায়রিবা অসিনা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা লৈবাকসিগী মফম অমদগী মকোয়গী রাসনগী চান-থক্নবা লৌবগী কানানবা ফংনবনি। মসিদা নত্তনা নাগরিকশিংদা কান্নবা পীরি, শাজিন্নবা কার্দশিং অমসুং মীওইশিং লৌথোক্তুনা শেল-থুমগী কান্নবা ফংহল্লি। রাজ্য ১৭তা মসিগী রিফোর্ম অসি লোইশিনখ্রে অমসুং অহেনবা শেনফম লুপা কোতি ৩৭,৬০০ পুনবগী অয়াবা পীখ্রে।
অনিশুবা রিফোর্মদা, ব্যুজিনেস তৌবদা লায়থোক্নবা পান্দম থম্লি, রাজ্যশিংনা ব্যুজিনেসকা মরী লৈনবা লাইসেন্সশিং অসি এক্ত ৭গী মখাদা ফি পেমেন্ত অমনা ওতোমেতিক, ওনলাইন অমসুং নন-দিস্ক্রেসনেরীশিং রিনৱেল ওইহল্লি। অতোপ্পা তঙাইফদবা অমনা কম্প্যুতরাইজ ওইবা ইন্সপেক্সন সিস্তেম অমা হাপ্পা অমসুং মখা তাবা এক্ত ১২গী মখাদা অৱাবা পীবা অমসুং করপসন হন্থনবা মাংজৌননা ইন্সপেক্সনগীদমক খঙহনবা অসিনি। মসিগী রিফোর্ম (লোজ ১৯ য়াওনা)অসি ‘ইন্সপেক্তর রাজ’কী পোৎলুম্না নল্লিবা অখন্নবা মাইক্রো অমসুং অপিকপা এন্তরপ্রাইসেস্তা মতেং পীবনি। মসিনা ইনভেস্তমেন্ত ক্লাইমেৎ, হেন্না শেন্থং পীবা অমসুং য়াম্না থুনা চাওখৎনবদা পুক্নিং থৌগৎলি। রাজ্য ২০দা রিফোর্ম অসি মপুং ফাখ্রে অমসুং অহেনবা লুপা কোতি ৩৯,৫২১ পুনবগী অয়াবা পীরি।
১৫শুবা ফাইনান্স কমিসন অমসুং একাদেমিক কয়া অমনা অফবা প্রোপর্তী তেক্সেসনগী মরুওইবা অসিদা তঙাইফদবা পীরি। অহুমশুবা রিফোর্ম অসিনা তঙাইফদবা লৈরিবা অসি রাজ্যশিংনা প্রোপর্তী তেক্সকী ফ্লুর রেত খঙহনবা অমসুং আর্বানগী মফমশিংদা ঈশিং অমসুং সিৱেরেজ চার্জ অসিনি। হায়রিবা অসিনা আর্বান্দা লৈবা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস্তা হেন্না ফবা সর্বিস পীবা অমসুং হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লেপ্পা লৈতনা চাওখৎপদা মতেং ওইগনি। প্রোপর্তী তেক্স অসিশু মসিগা লোয়ননা ফগৎলক্লি অমসুং মসিনা আর্বানগী মফমশিংদা লায়রশিংদা খ্বায়দগী হেন্না কান্নবা পীগনি। রিফোর্ম অসিনা খুৎশুমন থেংনা ফংবগী অৱাবা মায়োক্নরিবা ম্যুনিসিপালগী স্তাফশিংদশু কান্নবা পীগনি। রাজ্য ১১না রিফোর্ম অসি মপুং ফানা লোইশিনখ্রে অমসুং অহেনবা লুপা কোতি ১৫,৯৫৭ পুনবগী অয়াবা পীখ্রে।
মরিশুবা রিফোর্ম অসিনা লৌমীদা লেম্না ইলেক্ত্রিকসিতী ফংহনবগী মহুৎতা দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) অসি হৌদোক্লি। তঙাইফদবা অসি দিস্ত্রীক্ত অমদা চহি অসি লোইশিল্লকপদা অথুবা মতমদা স্তেত-ৱাইদ স্কীম শেম্বা অসিনি। মসিদা অহেনবা জি.এস.দি.পি. ০.১৫% পুবগী লিঙ্ক লৈরি। তেক্নিকেল অমসুং কম্মর্সিএল মাংবা হন্থনবা মচাকশিং পীবা অমসুং অতোপ্পা রিবিন্যু অমসুং কোস্তগী মরক্তা খেন্নবা লৈরিবা অসি হন্থহনবা অসিনি। মসিনা হেন্না ফবা ফাইনান্সিএল অমসুং তেক্নিকেলগী থৌওংশিংগী খুত্থাংদা দিস্ত্রিব্যুসন কম্পনীশিং, ঈশিং অমসুং ইনর্জী য়োক্নবগী পুক্নিং থৌগৎপা অসিদা হেন্না ফগৎহল্লি। রাজ্য ১৩দা য়ামদ্রবদা মচাক অমা, অমদি রাজ্য ৬তা দি.বি.তি. মচাকশিং হাপ্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, অহেনবা লুপা কোতি ১৩,২০১ পুবগী অয়াবা পীরি।
অপুনবগী ওইনা, রাজ্যশিংনা অহেনবা লুপা কোতি ১.০৬ পুবা ফংখ্রে মসিগী মথক্তা লুপা কোতি ২.১৪ অমসু পীরকপা য়ানা লৈরি। মরম অসিদগী, চাওরাক্না রাজ্যশিংদা ২০২০-২১গীদমক পীখিবা পুবগী অয়াবা অসি (কন্দিসনেল অমসুং অনকন্দিসনেল) জি.এস.দি.পি.গী হান্না পাবদগী ৪.৫% নি।
ঐখোয়গুম্না অৱাবা কয়া থেংনরিবা চাওরবা জাতি অমগীদমক হায়রিবা অসি তোপ-তোপ্পা থবক অমনি। মরম কয়া অমদগী স্কীমশিং অমসুং রিফোর্মশিং অসি চহি কয়া মথৌ তৌদনা লৈবা ঐখোয়না উবা ফংলি। হায়রিবা অসি হৌখিবা মতম খর অসিদগী নান্থোরক্তুনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য অনিনা লায়চৎ মনুং অসিদা অতেনবা মতমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনি। হায়রিবা অসি ঐখোয়না চংশিল্লিবা সবকা সাথ, সবকা ভিকাস অমসুং সবকা বিশ্বাসনা ওইথোকপা ঙমহনবনি। রিফোর্ম অসিদা থবক তৌরিবা ওফিসিএলনা অপাম্বা পীরি মদুদি অহেনবা ফন্দ অসিগী ইন্সেন্তিব অসি য়াওদনা, পোলিসী অসি লিংখৎপদা চহি কয়া অমা চংবা য়াই। ভারতনা ‘রিফোর্ম বাই স্তীলথ এন্দ কম্পলসন’গী মোদেল অমা উরে। হায়রিবা অসি ‘কনবিক্সন অমসুং ইন্সেন্তিবনা রিফোর্মস তৌবা’গী অনৌবা মোদেল অমনি। ঐহাক্না অৱাবা তারবা মতম অসিদা মখোয়গী নাগরিকশিংগী য়াইফনবগীদমক পোলিসীশিং অসিবু ফংননবা লুচিংদুনা চৎলিবা রাজ্য পুম্বদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ভারত মচা কোতি ১৩০গীদমক য়াম্না থুনা চাওখৎনবা ঐখোয় পুন্না লেপ্পা লৈতনা থবক চৎথখিগনি।