Ministry of Chemicals and Fertilizers
Steps taken to ensure availability of fertilizers to farmers at subsidized prices
15 MAY 2021 5:09PM by PIB Delhi
Government of India is making available fertilizers, namely Urea and 22 grades of Phosphatic & Potassic (P&K) fertilizers including Di-ammonium Phosphate (DAP), Muriate of Potash (MOP)& Single Superphosphate (SSP) to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/ importers. The subsidy on P&K fertilizers is being governed by NBS Scheme w.e.f 01.04.2010.
In accordance to its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. The subsidy is released to fertilizer companies as per Nutrient based subsidy rates so that they can make available fertilizers to farmers at affordable price.
In last few months, the international prices of raw materials of DAP and other P&K fertilizers have increased sharply. Prices of finished DAP etc. in international market have also increased proportionately. Despite this sharp increase, DAP prices in India were not increased by the companies till last month. However, some companies have now increased DAP price.
Government of India is fully aware of the situation and it is being closely monitored at very high level in the Government. Government is fully sensitive to the concerns of farmers also and is already taking steps to tackle the situation so that farming community can be saved from the effects of this price rise of P&K fertilizers (including DAP).
As a first step, Government has already directed all the fertilizers companies to ensure the sufficient availability of these fertilizers in the market for farmers. Availability of fertilizers in the country is being daily monitored by the Government.
On the pricing front of DAP, the Government has already asked all the fertilizer companies to sell their old stocks of DAP etc. at the old prices only. Additionally, Government of India is also considering the subsidy rates to offset the rise in international prices of raw materials of P&K Fertilizers and DAP in order to support the farmers cause and lessen the financial burden on them.
In this extraordinary crisis time of the COVID pandemic, the Government is taking all necessary steps to safeguard the interests of farmers.

কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
লৌমীশিংদা হারশিং সবসিদাইজ তৌরবা মমলশিংদা ফংহন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে
15 MAY 2021 5:09PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা ফর্তিলাইজর মেনুফেকচররশিং/ইমপোর্তরশিংদগী লৌমীশিংদা হারশিং মমিং ওইনা হায়রবদা দাই-এমোনিয়ম ফোস্ফেৎ (দি.এ.পি.), মুরিয়েৎ ওফ পোতাশ(এম.ও.পি.) অমসুং সিঙ্গল সুপরফোস্ফেৎ(এস.এস.এস.) য়াওনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক(পি অমসুং কে) হারশিংগী গের্দ ২২ অমসুং য়ুরিয়া হারশিং লৌমীশিংদা সবসিদাইজ ওইবা মমলদা ফংহল্লি৷ পি অমসুং হারশিংদা পীরিবা সবসিদি অসি ০১.০৪.২০১০দগী হৌদুনা এন.বি.এস. স্কিমনা গভর্ন তৌরি৷
ফার্মর ফ্রেন্দলি এপ্রোচকা মরী লৈননা, সরকার অসিনা পি অমসুং কে হারশিং অহোংবা মমলদা লৌমীশিংদা ফংহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷ হারগী কম্পেনীশিংনা হারশিং অসি অহোংবা মমলদা লৌমীশিংদা ফংহন্নবা ন্যুত্রিন্ত বেজ সবসিদি পোৎশিংগী মতুং ইন্না সবসিদি অসি হারগী কম্পেনীশিংদা রিলিস তৌখ্রে৷
হৌখিবা থা খরা অসিদা, দি.এ.পি. অমসুং অতোপ্পা হারশিং শাবদা চংলিবা রো মেতরিয়েলশিংগী মালেমগী ওইবা মমল চাং ৱাংনা হেনগৎলকখ্রে৷ মালেমগী মার্কেৎতা শুংবা লোইরবা দি.এ.পি.গী মমলশিং অদুসু চাং মান্ননা হেনগৎলকখ্রে৷ হারশিং অসিগী মমলশিং অসি হেনগৎচবা তারবসু, মমাংগী থা ফাওবদি ভারততা দি.এ.পি.গী মমলশিং অসি কেম্পনীশিংনা হেনগৎখিদে৷ অদুমওইনমক, হৌজিক্তি কম্পেনী খরনা দি.এ.পি.গী মমল অসি হেনগৎখ্রে৷
লৈরিবা ফিভম অসি ভারত সরকারনা য়াম্না কুপথনা য়েংশিল্লি৷ লৌমীশিং অসিগী য়াইফননবগীদমক সরকার অসিনা য়াম্না সেন্সিতিব ওইনা হোৎনরি অমসুং পি. অমসুং কে.(দি.এ.পি. য়াওনা) হারশিংগী মমল হেনগৎলকপা অসিনা পীরিবা ইফেক্তশিং অসিদগী ফার্মিং কম্ম্যুনিতী অসিবু ফিভম অসি লাকশিন্দুনা কনবা ঙম্নবা সরকারনা মাংজৌননা খোংথাং কয়া লৌখৎখ্রে৷
অহানবা খোংথাং অমা ওইনা, হায়রিবা হারশিং অসি লৌমীশিংগীদমক মার্কেৎতা মরাং কাইনা ফংহন্নবা হারগী কম্পেনীশিংদা মাংজৌননা সরকারনা খঙহনখ্রে৷ লৈবাক অসিদা ফংলিবা হারশিংগী চাং অসি নুংতি-নুমিৎ খুদিংগী সরকার অসিনা য়েংশিল্লি৷
দি.এ.পি.গী প্রাইসিং মতাংদা, হারগী কম্পেনী পুম্নমক্না মখোয় মখোয়গী হান্নগী লৈরিবা দি.এ.পি. স্তোকশিং অদু হান্নগী মমলশিং অদু খক্তদা য়োন্নবা সরকারনা খঙহনখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা, লৌমীশিং অসিবু সপোর্ত তৌদুনা মখোয়দা পীরিবা শেলগী পোৎলুম অসি হন্থননবগীদমক পি অমসুং কে হারশিং অমসুং দি.এ.পি. শাবদা চংলিবা রো মেতরিয়েলশিংগী মমল মালেমগী ওইনা হেনগৎলক্লিবা অসি বেলেন্স তৌননবা ভারত সরকারনা লৌমীশিংদা সবসিদি পীনবা সবসিদি রেতশিংসু খন্নখি৷
কোবিদ লাইনা-লাইচৎকি লুরবা মতম অসিদা, লৌমীশিংগী ইন্তরেস্ত ঙাক শেন্নবা সরকার অসিনা তঙাই ফদবা খোংথাং পুম্নমক লৌখৎলি৷