Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Rs 49,965 crore transferred directly into farmers’ account across India (DBT)
18.3 Crore portability transactions under ONORC(One Nation One Ration Card)during the Covid-19 period of April, 2020 to April 2021 show increased use by working population on move & migrants
34 States/UTs have lifted more than 15 Lakh MT of food grains from FCI depots for the month of May 2021 under PMGKAY-3
Over 1 Lakh MT of food grains distributed to over 2 Crore beneficiaries by 12 States/UTs so far under PMGKAY-3
Total 26.3 Crore portability transactions have been recorded since inception of ONORC scheme
Secretary, Department of Food & Public Distribution Shri Sudhanshu Pandey briefed media persons about PMGKAY-3 and ONORC Schemes
10 MAY 2021 5:28PM by PIB Delhi
The Secretary, Department of Food & Public Distribution Shri Shudhanshu Pandey today briefed the media persons about PMGKAY-3 and One Nation One Ration Card scheme through a virtual press conference. Speaking about the “Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana” (PM-GKAY III), the Secretary said that the department started implementation of “Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana” (PM-GKAY III) for two months period i.e. May and June 2021 in same pattern as earlier by providing an additional quota of free-of-cost foodgrains (Rice/Wheat) at a scale of 5 Kg per person per month, over and above their regular monthly NFSA entitlements to about 80 Crore beneficiaries covered under both categories of NFSA, namely Antyodaya Anna Yojana (AAY) and Priority Householders (PHH). The Government of India will bear all expenditure of over Rs 26,000 Crore on account of food subsidy and Central assistance to states/UTs on account of intrastate transportation etc.
While briefing the media, Shri Pandey informed that the distribution of food grains is going as per schedule for the month of May, 2021. He said as on 10thMay 2021, 15.55 LMT of food grains have been lifted from FCI depots by the 34 States/UTs for the month of May 2021 and over 1 Lakh MT has been distributed to over 2 Crore beneficiaries by 12 states/UTs. he said that almost all States/UTs have indicated action plan to complete the distribution of PMGKAY-III Foodgrains, for the months of May and Jun 2021, by the end of June 2021.
He further said that the Department is continuously reviewing the scheme and pursuing with all States/UTs to give wide publicity and to ensure timely distribution of PM-GKAY III Foodgrains in a transparent manner through ePoS devices after following all safety protocols relating to COVID -19 pandemic, as per advisories issued. VC meetings were held with Food Secretaries/ representatives of States/UTs by Secretary (DoFPD) on 26th April 2021 and by Joint Secretary (BP,PD) on 5th May 2021 to strategize and review the progress of foodgrains distribution.
Emphasising the importance of ‘One Nation One Ration Card’ (ONORC), Secretary, D/o Food & Public Distribution shared that it is an ambitious plan and endeavour of the Department to introduce the nation-wide portability of ration cards under the National Food Security Act, 2013 (NFSA). This aims to empower all migrant beneficiaries to seamlessly access their NFSA foodgrains/benefits anywhere in the country. Presently, this system is seamlessly enabled in 32 States/UTs, covering about 69 Crore beneficiaries (86% NFSA population) in these States/UTs.
Shri Pandey said that ONORC is now enabled in 32 States/ UTs.He said that monthly average of about 1.5 to1.6 Crore potability transactions are being recorded under ONORC. Shri Pandey informed that more than 26.3 Crore portability transactions (including intra-state transactions) have taken place all across these States/UTs, Since the inception of this scheme in August, 2019, out of which almost 18.3 Crore portability transactions have been recorded during the Covid-19 period of April, 2020 to April 2021 itself. He further informed that Given the potential of One Nation One Ration Card (ONORC) plan to ensure the access to NFSA foodgrains to Migrant NFSA beneficiaries during the COVID-19 crisis, this department has been continuously pursuing with States/UTs through VC meetings/advisories/letters etc to implement the programme to its full potential by proactively reaching out to the migrant beneficiaries. These States/UTs have been requested to undertake wide-spread publicity and awareness of the ONORC plan, 14445 toll-free number and ‘Mera Ration’ Mobile application that was recently developed by Department in association with NIC for the benefit of NFSA beneficiaries, specifically the migrant NFSA beneficiaries, in nine different languages viz. English, Hindi, Oriya, Punjabi, Tamil, Telugu, Malayalam, Kannada, Gujarati. Efforts are afoot to include more regional languages in the Mera Ration App, going forward.
As the procurement in Rabi Marketing Season 2021-22 is going on smoothly, Shri Pandey informed that as on 9th May, 2021 total 337.95 LMT wheat has been procured, as compared to 248.021 LMT wheat has been procured during last year on corresponding day. He further informed that around 34.07 Lakh farmers have been benefitted so far against 28.15 lakh last year as on date. He said procurement has undertaken through 19,030 purchase centres across India. He said Haryana and Punjab also switched from indirect payment of MSP to direct online transfers of benefit to farmers, farmers are now receiving direct benefits against sale of their crops without any delay across the country.
The Secretary informed that out of total DBT payment of Rs 49,965 crore so far transferred directly into farmers’ account across India on account of wheat procurement. He further informed that Rs 21,588 Crore in Punjab and about Rs 11,784 Crore in Haryana has been transferred directly into farmers’ account.
Shri Pandey said that in view of resurgence of Covid, with the objective to make wheat and rice stocks easily available in open market, Government of India has liberalised OMSS(D) policy for the year 2021-22. It is informed that the Sale of food grains under OMSS(D) has started in non- procuring States and 2800 MT have been sold so far.
It is also informed that during Covid-19 pandemic, around 928.77 LMT of foodgrains, 363.89 LMT of wheat and 564.88 LMT of rice have been issued from central pool during 1.4.2020 to 31.3.2021for distribution.
While replying to a question about price rise of edible oils, Shri Pandey said that priceof edible oils is being monitored closely by the government. He said due to covid condition some stocks are stuck at ports due to clearance relating tests by various agencies, the problem is now addressed and soon stocks will be released in the market and this will show softening impact on oil prices.
While answering another question about sugar subsidy, Shri Pandey informed that detailed review with sugar and ethanol industry have been going on. He said, we have achieved blending target of 7.2 % this year and we are trying to achieve 8.5 % blending target by the end of this year. He said, as of now 11 states in the country already achieved the blending target of 9-10 %, while rest of the states are working on it.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ভারত্তা লৈরিবা লৌমীশিংগী একাউন্তদা লুপা কোতি ৪৯,৯৬৫গী শেনফম দাইরেক্ত ওইনা ত্রান্সফর তৌখ্রে (দি.বি.তি.)
কোবিদ -১৯গী মতম, ২০২০গী এপ্রিলদগী ২০২১গী এপ্রিল ফাওবদা ও.এন.ও.আর.সি.(ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ)গী মখাদা পোর্তেবিলিতী ত্রান্সেক্সন কোতি ১৮.৩ তৌখিবা অসিনা ৱার্কিং পোপুলেসন্না মুব অমসুং মাইগ্রেন্ত তৌবদা শিজিন্নবা হেনগৎলকপগী চাং অদু উৎলে
২০২১গী মে থাগী ওইনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই-৩গী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি. ৩৪না এফ.সি.আই. দিপোতশিংদগী ফুদ গ্রেন এম.তি.লাখ ১৫ হেন্না লৌথখ্রে
হৌজিক ফাওবদা, পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই-৩গী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি. ১২না বেনিফিসরী কোতি ২ হেনবদা ফুদ গ্রেন এম.তি. লাখ ১ হেন্না য়েন্থোকখ্রে
ও.এন.ও.আর.সি. স্কিম হেক চৎনরকপদগী পোর্তেবিলিতী ত্রান্সেক্সন পুন্না কোতি ২৬.৩ হেন্না রেকোর্দ তৌখ্রে
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-৩ অমসুং ও.এন.ও.আর.সি. স্কিমশিং অসিগী মতাংদা ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী শ্রী সুদানশু পান্দেনা মেদিয়াগী মীওইশিংদা তেল্লপনা ফোংদোকখ্রে
10 MAY 2021 5:28PM by PIB Imphal
ঙসি পাংথোকখিবা ভর্চুএল প্রেস কনফরেন্স অমদা ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী শ্রী সুদানশু পান্দেনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই-৩ অমসুং ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিমগী মতাংদা মেদিয়াগী মীওইশিংদা তেল্লপনা ফোংদোকখ্রে৷“প্রধান মন্ত্রী গরিব কাল্য়ান অন্ন য়োজনা” (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.III)গী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা, এন.এফ.এস.এ.গী কেতিগোরী অনি অন্ত্যোদয়া অন্ন য়োজনা(এ.এ.ৱাই.) অমসুং প্রাইয়োরিতী হাউসহোল্দর(পি.ঐচ.ঐচ.)গী মখাদা লৈরিবা বেনিফিসরী কোতি ৮০রোমদা থা খুদিংগী ওইনা চাং নাইনা এন.এফ.এস.এ. এন্তাইতলমেন্তশিং ফংহল্লিবা অসিগী মথক্তা থা অমদা মীওই অমদা (চেং/গেহু) কে.জি.৫গী চাংদা লেম্না ফংহন্দুনা মমাংগী মতমদা চৎনখিবা পেতর্ন অদুগুম্না থা অনিগী ওইনা(২০২১গী মে অমসুং জুন) “প্রধান মন্ত্রী গরিব কাল্য়ন অন্ন য়োজনা” দিপার্তমেন্ত অসিনা চৎনবা হৌখ্রে হায়না সেক্রেতরীনা ফোংদোকখ্রে৷ ইন্ত্রাস্তেত ত্রান্সপোর্তেসন্দা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পীরিবা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স অমসুং ফুদ সবসিদী পীবদা লুপা কোতি ২৬,০০০ হেন্না চংলিবা শেনফম অদু ভারত সরকারনা পুথোক্লগনি৷
মেদিয়াদা তেল্লপ্না ফোংদোক্লদুনা, ২০২১গী মে থাগী ওইনা ফুদ গ্রেন য়েন্থোকপগী থবক অসি স্কেদ্যুলগী মতুং ইন্না পাংথোক্লি হায়না শ্রী পান্দেনা ফোংদোকখ্রে৷ ২০২১গী মে ১০ ফাওবদা, ২০২১গী মে থাগী ওইনা রাজ্য/য়ু.তি. ৩৪না এফ.সি.আই. দিপোতশিংদগী ফুদ গ্রেন এল.এম.তি. ১৫.৫৫ লৌথখ্রে অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. ১২না বেনিফিসরী কোতি ২ হেনবদা এম.তি. লাখ ১ হেন্না য়েন্থোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ২০২১গী জুন থা ফাওবগী মনুংদা, ২০২১গী মে অমসুং জুন থাশিংগী ওইনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই- III ফুদ গ্রেনশিং মপুং ফানা য়েন্থোক্নবা রাজ্য/য়ু.তি. অয়াম্বনা এক্সিন প্লান পুথোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
স্কিম অসি দিপার্তমেন্ত অসিনা লেপ্পা লৈতনা য়েংশিল্লি অমসুং স্কিম অসি লৈবাক মীয়ামদা খঙহন্নবা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকা মরী লৈননা ফোংলিবা সেফতী প্রোতোকোল পুম্নমক ইন্দুনা ই.পি.ও.এস. দিভাইসকী খুৎথাংদা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই III ফুদগ্রেনশিং মতম চানা য়াম্না ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওং অমদা য়েন্থোক্নবা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কা লোইননা চৎমিন্নরি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷ ফুদ গ্রেন য়েন্থোকপগী প্রোগ্রেস অসি য়েংশিন্নবা সেক্রেতরী(দি.ও.এফ.পি.দি.)না ২০২১গী এপ্রিল ২৬তা অমসুং জোইন্ত সেক্রেতরী(বি.পি., পি.দি.)না ২০২১গী মে ৫দা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ফুদ সেক্রেতরীশিং/রিপ্রজেন্তেতিবশিংগা লোইননা ভি.সি. মীফমশিং পাংথোকখ্রে৷
‘ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ’(ও.এন.ও.আর.সি.)কী মরু ওইবা অদু পল্লদুনা, ২০১৩গী নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্তকী (এন.এফ.এস.এ.)মখাদা রেসন কার্দশিংগী কান্নবা অসি লৈবাক অসি শিনবা থুংনা ফংহনবা হায়বা অসি দিপার্তমেন্ত অসিগী য়াম্না মরু ওইবা পান্দম অমা ওইরি হায়না দি./ও. ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী সেক্রেতরীনা ফোংদোকখ্রে৷ মসিনা লৈবাক অসিগী মফম অমহেক্তদা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত বেনিফিসরী পুম্নমক্না মখোয় মখোয়গী এন.এফ.এস.এ. ফুদগ্রেনশিং/বেনিফিৎশিং অদু ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা, মসিগী সিস্তেম অসি রাজ্য/য়ু.তি. ৩২দা চৎনদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী বেনিফিসরী কোতি ৬৯রোমগী(এন.এফ.এস.এ. পোপুলেসনগী ৮৬ %)চাংদা কান্নবা ফংহল্লি৷
হৌজিক্তি ও.এন.ও.আর.সি. অসি রাজ্য/য়ু.তি. ৩২দা চৎনরে হায়না শ্রী পান্দেনা ফোংদোকখ্রে৷ ও.এন.ও.আর.সি.গী মখাদা থা খুদিংগী ওইনা চাংচৎতা পোর্তেবিলিতী ত্রান্সেক্সন কোতি ১.৫দগী ১.৬ ফাওবা রেকোর্দ তৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ স্কিম অসি ২০১৯গী ওগস্ত থাদগী চৎনবা হৌখিবদগী রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা পোর্তেবিলিতী ত্রান্সেক্সন(ইন্ত্রা-স্তেত ত্রান্সেক্সন য়াওনা) কোতি ২৬.৩ হেন্না পাংথোকখ্রে, মসিগী মনুংদা পোর্তেবিলিতী ত্রান্সেক্সন কোতি ১৮.৩দি কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতম ২০২০গী এপ্রিল থাদগী ২০২১গী এপ্রিল থা ফাওবা রেকোর্দ তৌখি হায়না শ্রী পান্দেনা ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ ক্রাইসিস্কী মতম অসিদা মাইগ্রেন্ত এন.এফ.এস.এ. বেনিফিসরীশিংদা এন.এফ.এস.এ. ফুদ গ্রেনশিংগী কান্নবা অসি ফংহনদুনা প্রোগ্রাম অসি মাই পাকহন্ননবগীদমক দিপার্তমেন্ত অসিনা ভি.সি. মীফমশিং/এদভাইজরীশিং/লেত্তরগী খুৎথাংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগা লেপ্পা লৈতনা তান্নদুনা লাক্লি৷ প্রোগ্রাম অসি লৈবাক মীয়াম শিনবা থুংনা য়ৌহন্নবা অমসুং ও.এন.ও.আর.সি. প্লানগী এৱার্নেস অসি ময়ামদা পীননবা হায়রিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিদা হায়জখ্রে৷ এন.এফ.এস.এ. বেনিফিসরীশিং মরু ওইনা মাইগ্রেন্ত বেনিফিসরীশিংদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক হন্দক্তা দিপার্তমেন্ত অসিনা এন.আই.সি.গা খুৎশম্নদুনা লোন মাপলদা-ইংলিস, হিন্দি, ওরিয়া, পঞ্জাবি, তামিল, তেলুগু, মলায়লম, কনাদা, গুজরাতিদা ‘মেরা রেসন মোবাইল এপ্লিকেসন শেমখ্রে অমসুং তোল ফ্রী ওইবা নম্বর ১৪৪৪৫সু থমখ্রে৷ মেরা রেসন এপ অসিদা অহেনবা রিজনেল লোনশিং হাপচিন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷
রবি মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২দা প্রোক্যোরমেন্ত তৌবগী থবক অসি নিংথিনা চত্থবগা লোইননা, হৌখিবা চহিদা গেহু এল.এম.তি. ২৪৮.০২১ প্রোক্যোর তৌখিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা হন্দক চহি অসিগী মে ৯ ফাওবদা প্রোক্যোর তৌখিবা গেহু অসি এল.এম.তি. ৩৩৭.৯৫নি৷ হৌখিবা চহিদা লৌমী লাখ ২৮.১৫দা কান্নবা ফংহনখিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা হন্দক্কী চহি অসিদা হৌজিক ফাওবদা কান্নবা ফংহল্লিবা লৌমী মশিং অসি লাখ ৩৪.০৭রোমগী চাংনি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷ প্রোক্যোরমেন্ত তৌবগী থবক অসি ভারততা লৈরিবা পর্চেজ সেন্তর ১৯,০৩০গী খুৎথাংদা পাংথোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ হরিয়ানা অমসুং পঞ্জাব অনিনা লৌমীশিংদা এম.এস.পি.গী মমল ইন্দাইরেক্ত ওইনা পীরম্বা অদু লৌমীশিংদা দাইরেক্ত ওনলাইন ত্রান্সফর তৌখ্রে, লৌমীশিংনা মখোয় মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োনবগী মমলশিং অদু থিন্থবা তৌদনা হৌজিক্তি দাইরেক তার্ন্সফর তৌরক্তুনা লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
হৌজিক ফাওবদা গেহু প্রোক্যোরমেন্ত তৌবগা মরী লৈননা ভারততা লৈরিবা লৌমীশিংগী একাউন্তদা লুপা কোতি ৪৯,৯৬৫গী দি.বি.তি. পেমেন্ত দাইরেক্লি ত্রান্সফর তৌখ্রে হায়না সেক্রেতরীনা ফোংদোকখ্রে৷ পঞ্জাবতা লুপা কোতি ২১,৫৮৮ অমসুং হরিয়ানাদা লুপা কোতি ১১,৭৮৪গী চাংদা লৌমীশিংগী একাউন্তদা দাইরেক্লি ত্রান্সফর তৌখ্রে হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি য়েংলগা, গেহু অমসুং চেংগী স্তোকশিং অসি য়াম্না লাইনা ওপন মার্কেৎতা ফংহন্নবগী পান্দমদা, ২০২১-২২গী ওইনা ভারত সরকারগী লিবরেলাইস ও.এম.এস.এস.(দি.) পোলিসী লৈ হায়না শ্রী পান্দেনা ফোংদোকখ্রে৷ নন-প্রোক্যোরিং রাজ্যশিংদা ও.এম.এস.এস.(দি.) ফুদ গ্রেনশিং য়োনবা হৌখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা এম.তি. ২৮০০ য়োনখ্রে৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতম অসিদা, মহৈ-মরোং য়েন্থোক্ননবগীদমক ১.৪.২০২০দগী ৩১.৩.২০২১ ফাওবদা সেন্ত্রেল পুলদগী ফুদ গ্রেন এল.এম.তি. ৯২৮.৭৭গী চাং, গেহু এলএম.তি. ৩৬৩.৮৯ অমসুং চেং এল.এম.তি. ৫৬৪.৮৮ ইসু তৌখ্রে৷
চানবা থাউগী মমল হেনগৎলকপগী মতাংদা হংলকখিবা ৱাহং অমগী পাউখুম পীরদুনা, চানবা থাউগী মমলশিং অসি সরকার অসিনা য়াম্না কুফথনা যেংশিল্লি হায়না শ্রী পান্দেনা ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদকী ফিভম অসিনা মরম ওইদুনা স্তোক খরদি তোঙান তোঙানবা এজেন্সীশিংনা তেস্তগা মরী লৈনবা ক্লিয়রেন্স তৌবনা মরম ওইদুনা পন্দুনা লৈরে, প্রোব্লেম অদু হৌজিক্তি থেংনবা লোইরে অমসুং অথুবা মতমদা স্তোকশিং অদু মার্কেৎতা থাদোক্লগনি অমসুং মসিনা থাউগী মমলশিংদা হন্থরক্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
সুগর সবসিদি পীবগী মতাংদা হংলকখিবা অতোপ্পা ৱাহং অদুগী পাউখুম পীরদুনা, সুগর অমসুং ইথানোল ইন্দস্ত্রীগী য়াম্না কুপথনা য়েংশিল্লি হায়না শ্রী পান্দেনা ফোংদোকখ্রে৷ হন্দক্কী চহি অসিদা ঐখোয়না ৭.২% ব্লেন্দেদ তার্গেৎ ফংবা ঙম্লে অমসুং চহি অসি লোইদ্রিঙৈগী মতমদা ব্লেন্দেদ তার্গেৎ ৮.৫% ফংবা ঙম্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা রাজ্য ১১দি ৯-১০%গী ব্লেন্দেদ তার্গেৎ মাংজৌননা ফংবা ঙমখ্রে, লেমহৌরিবা রাজ্যশিংনা ফংবা ঙম্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷