Ministry of Finance
Grant of Rs. 4,608 crore released for Local Bodies on 31st March 2021
Rural Local Bodies got Rs. 2,660 crore and Urban Local Bodies got Rs. 1,948 crore
Total grant of Rs. 60,750 crore for Rural and Rs. 26,710 crore for Urban Local Bodies released in 2020-21
Part of the grant is tied to improvement in air quality, solid waste management and sanitation
02 APR 2021 9:17AM by PIB Delhi
The Department of Expenditure, Ministry of Finance on Wednesday released an amount of Rs. 4,608 crore to States for providing grant-in-aid to the local bodies. The grants are both for the Rural Local Bodies (RLBs) and Urban Local Bodies (ULBs). Out of this, RLBs will get Rs. 2,660 crore and ULBs will get Rs. 1,948 crore. The grants have been released as per the recommendations of the 15th Finance Commission.
In the financial year 2020-21, the Ministry of Finance has released a total amount of Rs. 87,460 crore to 28 States as local body grants. Out of this, Rs. 60,750 crore have been released for RLBs while Rs. 26,710 crore have been released for ULBs.
The RLB grants are meant for all the tiers in the panchayat – village, block and district as well as for 5th and 6th Schedule areas in the States. RLB grants are partly basic/untied and partly tied in nature. The basic grants can be used by RLBs for location-specific felt needs. On the other hand, tied grants can only be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of open-defecation free (ODF) status and (b) supply of drinking water, rain water harvesting and water recycling. In the year 2020-21, basic RLB grant of Rs. 32,742.50 crore and tied RLB grant of Rs. 28,007.50 crore has been released by the Ministry.
ULB grants have been provided in two categories (a) grants for Million Plus cities and (b) grants for Non-Million Plus cities. While Million Plus cities have been provided grant of Rs. 8,357 crore, Non-Million Plus cities have got Rs. 18,354 crore from the Ministry in 2020-21.
In case of Million-Plus cities, an amount of Rs. 1,824 crore has been released on Wednesday. Entire grant to Million Plus cities is tied in nature. To receive these grants, the Million Plus cities are required to develop city -wise and areas-wise targets on ambient air quality based on annual average concentrations of PM 10 and PM 2.5. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MOEF&CC) will monitor and evaluate the improvement and recommend disbursal of grants to such cities. MOEF&CC will also take up establishment of ambient air quality monitoring network, source apportionment studies and update the air-quality data of these cities.
Bedsides ambient air quality improvement, grants to Million Plus cities have also been linked for improving conservation, supply and management of water and efficient solid waste management, which are critical for planned urbanisation. For this component, Ministry of Housing and Urban Affairs is the nodal Ministry and is entrusted with development of city-wise and year-wise targets and recommend disbursals of grants to these cities.
Water supply and solid waste management related component of the grant is to be spent exclusively for improving water and solid waste management and achieving star ratings by ULBs. The States need to draw up a detailed project report for capacity development and address the infrastructural issues for meeting the service level benchmarks.
In case of non Million-Plus cities, an amount of Rs. 18,354 crore has been released as grant-in-aid in the year 2020-21. 50% of this is basic grant while the rest 50% is tied to (a) drinking water (including rainwater harvesting and recycling) and (b) solid waste management. This amount is in addition to the funds provided under various Centrally Sponsored Schemes like Swachh Bharat Mission, Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) etc.
The States are required to transfer the grants to the local bodies within 10 working days. Any delay beyond this period makes the State Government liable to release the grants with interest to the local bodies.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
২০২১গী মার্চ ৩১দা লোকেল বোদীশিংগীদমক লুপা কোতি ৪,৬০৮গী গ্রান্ত রিলিজ তৌখি
রুরেল লোকেল বোদীশিংনা লুপা কোতি ২,৬৬০ ফংখি অমসুং আর্বান লোকেল বোদীশিংনা লুপা কোতি ১,৯৪৮ ফংখি
২০২০-২১দা রুরেল লোকেল বোদীশিংগী ওইনা পুন্না লুপা কোতি ৬০,৭৫০ অমসুং আর্বান লোকেল বোদীশিংগী ওইনা পুন্না লুপা কোতি ২৬,৭১০ রিলিজ তৌখি
গ্রান্ত অদুগী শরুক খরদি এয়র ক্বালিতী ফগৎহনবা, সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং সেনিতেসনদা শিজিন্নরগনি
02 APR 2021 9:17AM by PIB Imphal
ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তনা য়ুমশকৈশ নুমিৎতা লোকেল বোদীশিং অসিদা গ্রান্ত-ইন-এইদ ফংহন্নবগীদমক রাজ্যশিংদা লুপা কোতি ৪,৬০৮গী শেনফম রিলিজ তৌখি৷ গ্রান্তশিং অদু রুরেল লোকেল বোদীশিং(আর.এল.বি.শিং) অমসুং আর্বান লোকেল বোদীশিং(য়ু.এল.বি.শিং) অনিমক্কিনি৷ মসিগী মনুংদা আর.এল.বি.শিংনা লুপা কোতি ২,৬৬০গী শেনফম ফংলগনি অমসুং য়ু.এল.বি.শিংনা লুপা কোতি ১,৯৪৮গী শেনফম ফংলগনি৷ গ্রান্তশিং অসি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না রিলিজ তৌখিবনি৷
ফাইনান্সিয়েল চহী ২০২০-২১দা, ফাইনান্স মন্ত্রালয়না রাজ্য ২৮দা লোকেল বোদী গ্রান্তশিং ওইনা পুন্না লুপা কোতি ৮৭,৪৬০গী শেনফম রিলিজ তৌখ্রে৷ মসিগী মনুংদা, আর.এল.বি.শিংগী ওইনা লুপা কোতি ৬০,৭৫০গী শেনফম রিলিজ তৌখ্রে অদুগা য়ু.এল.বি.শিংগী ওইনা লুপা কোতি ২৬,৭১০গী শেনফম রিলিজ তৌখ্রে৷
আর.এল.বি. গ্রান্তশিং অসি পঞ্চয়ততা লৈরিবা তাইয়র পুম্নমক-ভিলেজ, ব্লোক অমসুং দিস্ত্রিক অমসুং রাজ্যশিংদা লৈরিবা ৫শুবা অমসুং ৬শুবা সেদ্যুল এরিয়াশিং মনুং চল্লি৷ মহৌশানা আর.এল.বি. গ্রান্তশিং অসি শরুক খরদি বেসিক ওই অমসুং খরনা তাইদ গ্রান্তশিং ওই৷ বেসিক গ্রান্তশিং অসি আর.এল.বি.শিংনা মফম অদুগী তঙাই ফদবশিং অদুগী মতুং ইন্না শিজিন্নবা য়াই৷ অদুগা অমরোমদা তাইদ গ্রান্তশিং অসিদি বেসিক সর্ভিসশিং খক্তমক্কী ওইনা (a) সেনিতেসন অমসুং ওপন-দিফিকেসন ফ্রী স্তেতস (ও.দি.এফ.)ফংবা ঙম্নবা হোৎনবা (b) থক্নবা ইশিং, নোংগী ইশিং য়োকশিনবা অমসুং ৱাতর সাইক্লিংদা শিজিন্নগদবনি৷ ২০২০-২১ চহী অসিদা, মন্ত্রালয় অসিনা লুপা কোতি ৩২,৭৪২.৫০গী বেসিক আর.এল.বি. গ্রান্ত অমসুং লুপা কোতি ২৮,০০৭.৫০গী তাইদ আর.এল.বি. গ্রান্ত রিলিজ তৌখ্রে৷
য়ু.এল.বি. গ্রান্তশিং অসি কাংলুপ অনি থোক্না ফংহল্লি (a) মিলিয়ন প্লস সিতীশিংগী গ্রান্তশিং অমসুং (b) নন-মিলিয়ন প্লস সিতীশিংগী গ্রান্তশিং৷ ২০২০-২১দা মন্ত্রালয় অসিদগী মিলয়ন প্লস সিতীশিংনা লুপা কোতি ৮,৩৫৭গী গ্রান্ত ফংখ্রে অমসুং নন-মিলিয়ন প্লস সিতীশিংনা লুপা কোতি ১৮,৩৫৪গী গ্রান্ত ফংখ্রে৷
মিলিয়ন প্লস সিতীশিংগী ওইনা য়ুমশকৈশ নুমিৎতা লুপা কোতি ১,৮২৪গী শেনফম অমা রিলিজ তৌখ্রে৷ মিলিয়ন প্লস সিতীশিং অসিদা পীরিবা গ্রান্ত পুম্নমক মহৌশানা তাইদ ওই৷ হায়রিবা গ্রান্তশিং অসি ফংননবা, পি.এম. ১০ অমসুং পি.এম. ২.৫গী এনুয়েল এভেরেজ কন্সেন্ত্রেসনগী মতুং ইন্না অফবা এয়র ক্বালিতী লৈহনবদা পান্দম থমদুনা মিলিয়ন প্লস সিতীশিংনা সিতীগী ওইবা অমসুং মফম-মফমগী ওইবা তার্গেৎশিং শেমগৎপা তঙাই ফদে৷ অসিগুম্বা সিতীশিং অসিদা থাদরিবা গ্রান্তশিং অসি এনবাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী মন্ত্রালয়(এম.ও.ই.এফ. অমসুং সি.সি.)না য়েংশিল্লগনি অমসুং লাক্লিবা ইমপ্রুবমেন্ত অদুসু নৈনরগনি৷ এম.ও.ই.এফ. অমসুং সি.সি.না সোর্চ এপোইন্তমেন্ত স্তদীশিং, এয়র ক্বালিতী মোনিতরিং নেতৱার্ক শেমগৎলগনি অমসুং হায়রিবা সিতীশিংগী অসিগী এয়র ক্বালিতী দাতা অদু অপদেৎ তৌরগনি৷
এয়র ক্বালিতী ফগৎনবা হোৎনরিবা অসিগী মথক্তা, মিলিয়ন প্লস সিতীশিং অসিদা পীরিবা গ্রান্তশিং অসি প্লান আর্বানাইজেসনগী ওইনা য়াম্না মরু ওইনা চংবা সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত নিংথীনা পাংথোকপা, ইশিং হেন্না য়োকশিনবা, সপ্লাই তৌবা অমসুং হেন্না নিংথীনা শিজিন্নবা অসিগসু মরী লৈনৈ৷ মসিগী মচাক অসিগী ওইনদি, হাউজিং অমসুং আর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় অসি নোদেল মন্ত্রালয় ওই অমসুং হায়রিবা শহরশিং অসিদা গ্রান্তশিং কাইথবগী অমসুং শহর-শহরগী ওইনা অমসুং চহী-চহীগী ওইবা তার্গেৎশিং ফংনবা হোৎনরিবা অসি মসিনা থৌদাং লৌরি৷
ইশিংগী ফিভম ফগৎহন্নবা অমসুং সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত নিংথীনা পাংথোক্নবা গ্রান্ত অসিগী মরী লৈনবা ৱাতর সপ্লাই অমসুং সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তদা কা হেন্না শেল থাদরগনি৷ রাজ্যশিং অসিনা কোপাসিতী দিবলপমেন্তগীদমক দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্ত অমা শেমগৎপা তঙাই ফদে অমসুং সর্ভিস লেবেল বে়ঞ্চৱার্ক অসি ফংবা ঙম্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ইসুশিং অসি ময়ামদা খঙহনবা তঙাই ফদে৷
নন-মিলিয়ন প্লস সিতীশিংগী ওইনদি, ২০২০-২১ চহী অসিদা গ্রান্ত-ইন-এইদ ওইনা লুপা কোতি ১৮,৩৫৪গী শেনফম রিলিজ তৌখ্রে৷ মসিগী মনুংদা ৫০%দি বেসিক গ্রান্ত ওই অদুগা লেমহৌরিবা ৫০% অসিদি (a) থক্নবা ইশিং (নোংগী ইশিং য়োকশিনবা অমসুং রিসাইক্লিং) অমসুং (b) সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অসিদা তাইদ গ্রান্ত ওই৷ মসিগী শেনফম অসি তোঙান তোঙানবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিমশিং খুদম ওইনা স্বছ ভারত মিসন, অতল মিসন ফোর রেজুবিনেসন অমসুং আর্বান ত্রান্সফোর্মেসন(এ.এম.আর.য়ু.তি.)গী মখাদা ফংহল্লিবা ফন্দশিং অদুগী মথক্তনি৷
রাজ্যশিংনা গ্রান্তশিং অসি ৱার্কিং দে ১০গী মনুংদা লোকেল বোদীশিং অসিদা ত্রান্সফর তৌগদবনি৷ হায়রিবা মতম অসিদগী থেংথবা তারবদি রাজ্য সরকারশিংনা শেন্দোইগা লোইননা লোকেল বোদীশিং অসিদা গ্রান্তশিং অসি থাদোক্কনি৷