Prime Minister's Office
PM addresses ‘Janaushadhi Diwas’ celebrations
Dedicates to the nation the 7500th Janaushadhi Kendra at NEIGRIHMS, Shillong
Janaushadhi scheme relieved the poor of high medical expenses : PM
Urges people to buy affordable medicines from Janaushadhi Kendras
You are my family and your ailments are ailments of my family members, that is why, I want all my countrymen to stay healthy: PM
07 MAR 2021 12:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed ‘Janaushadhi Diwas’ celebrations through video conference. He dedicated to the nation the 7500th Janaushadhi Kendra at NEIGRIHMS, Shillong during the event. He interacted with beneficiaries of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana. Stakeholders were recognized by the Prime Minister for their excellent work. The Union Ministers Shri D. V. Sadananda Gowda, Shri Mansukh Mandaviya, Shri Anurag Thakur, Chief Ministers of Himachal Pradesh, Meghalaya, Deputy Chief Ministers of Meghalaya and Gujarat were present on the occasion.
The Prime Minister interacted with beneficiaries, Kendra Sanchalak, Jan Aushadhi Mitras at five locations i.e. Shimla, Himachal Pradesh; Bhopal, Madhya Pradesh; Ahmedabad, Gujarat; Maruthi Nagar, Diu and Mangalore, Karnataka. Interacting with the beneficiaries, the Prime Minister requested them to adopt a healthy lifestyle. He told them that due to affordability, patients are taking the required medicines leading to better health outcomes. He praised the youth promoting the Janaushadhi movement and asked them to help in the ongoing vaccine drive.
The Prime Minister asked the beneficiaries to spread the word about the benefits of Janaushadhi. He said “you are my family and your ailment is ailment of my family members, that is why, I want all my countrymen to stay healthy.”
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted that the Janaushadhi Yojana is becoming a big friend of poor and middle class families. It is becoming the medium of both service and employment. Dedication of 7500th centre of Janaushadhi at Shillong is an indication of spread of Janaushadhi Centers in the Northeast. The scheme is providing affordable medicine to people in hilly areas, Northeast and tribal areas, Shri Modi noted. He said that dedication of 7500th center is important as there were not even 100 centres in India six years ago. He asked to achieve the target of 10000 centers. Poor and middle class families are saving about Rs 3600 crore every year on expensive medicines. He said that the scheme is promoting Aatamnirbharta among women as more than 1000 centers are being run by the women. The Prime Minister remarked that in order to promote the scheme, incentive has been enhanced from 2.5 lakh to 5 lakh with additional incentive of 2 lakh for Dalit, Aadivasi women and people of the Northeast.
The Prime Minister noted that the demand for India made medicines and surgery has increased. Production is also increasing to keep up with the increasing demand. A large number of employment opportunities are also being created. He said that now 75 AYUSH medicines are also available in Jan Aushadhi centers. Patients will benefit by getting AYUSH medicines cheaply and the field of Ayurveda and AYUSH Medicine will also be benefitted.
The Prime Minister said that for a long time, government thinking treated health only as a subject of just disease and treatment. However, the topic of health is not confined to just disease and treatment but affects the economic and social fabric of the country. He pointed out, for a holistic approach to health, the Government has worked on the causes of disease too. He cited Swachch Bharat Abhiyan, free LPG connections, Ayushman Bharat, Mission Indradhanush, Poshan Abhiyan and recognition to yoga to illustrate the holistic nature of the Government approach towards health. The Prime Minister touched upon the UN recognition of year 2023 as International Year of Millets. He stressed the need to promote coarse grain as it will not only provide nutritious food grain but will also add to the income of the farmers.
Pointing out the enormous burden of medical treatment on the poor families, the Prime Minister said that in the recent years, efforts are being made to remove all types of discrimination in the treatment and medical treatment has been made accessible to every poor person of the country. For this, prices of essential medicines, heart stents, knee surgery related equipment have been reduced manifold, said the Prime Minister. He said Ayushman Yojana has ensured free treatment up to Rs 5 lakh, for the country's more than 50 crore poor families. So far more than 1.5 crore people have taken advantage of it and saved about Rs 30000 crore.
The Prime Minister lauded the scientist for the Made in India Corona vaccine and said, today India has vaccines not only for local use but also for helping the world. He stressed that the Government specially kept the interest of the poor and middle class in mind for vaccination. The vaccination is free in the government hospitals and private hospitals are charging just Rs 250 which is the lowest in the world.
The Prime Minister stressed on the need for having infrastructure for effective treatment and availability of quality medical staff. He said that the Government has started working on a holistic approach in extending the health infrastructure from primary hospitals in villages to tertiary hospitals and medical colleges like AIIMS.
The Prime Minister recounted the government’s efforts to improve medical setup in the last six years. He informed that in the last 6 years more than 30 thousands seats have been added to 55 thousand MBBS seats that existed in 2014. Similarly, there were 30 thousand PG seats, to which, 24 thousand new seats have been added. 180 new medical colleges have been established in the last six years. 1.5 lakh Health and Wellness centers have been established in villages, 50 thousand of which have already started functioning. These centers are treating serious ailments and making sophisticated tests available locally. Shri Modi noted the enormous increase in allocation for health in the Budget and talked about Pradhanmantri Aatamnirbhar Swastya Yojana for complete solution of the health problems. Every district has provided diagnostic centers and more than 600 critical care hospitals have been established. Work is on for establishing one medical center in three Lok Sabha constituencies, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that the effort of the government today is to make the treatment cheaper, accessible for everyone. With this thinking policies and programs are being made today. He added that Pradhan Mantri Jan Aushadhi Project's network spread rapidly and reached as many people as possible.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘জনঔশধি দিবস’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
শিলোংগী এন.ই.আই.জি.আর.আই.ঐচ.এম.এস.তা লৈবাক্কী ওইনা ৭৫০০শুবা জনঔশধি সেন্তর কৎথোকখ্রে
জনঔশধি স্কীম্না লায়রবশিংগী মমল য়াম্লবা হিদাক-লাংথক্কী চাদিং কোকহল্লি: পি.এম.
চান্নবা মমলদা হিদাক-লাংথক জনঔশধি কেন্দ্রদগী লৈনবা মীয়ামদা তকশিল্লি
অদোম ঐহাক্কী ইমুং-মনুংনি অমসুং অদোমগী অনা-অয়েক অসি ঐহাক্কী ইমুং-মনুংগী অনা-অয়েক্নি, মরম অসিনা, ঐহাক্না ঐহাক্কী ইরৈচাশিংবু মশা-মউ ফনা থম্বা পাম্মী: পি.এম.
07 MAR 2021 12:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘জনঔশধি দিবস’ থৌরমদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অসিদা, মহাক্না শিলোংগী এন.ই.আই.জি.আর.আই.ঐচ.এম.এস.তা লৈবাক্কী ওইনা ৭৫০০শুবা জনঔশধি সেন্তর কৎখ্রে। মহাক্না ভারতিয়া জনঔশধি পারিয়োজনাগী বেনেফিসরীশিংগা উন্নখি। থৌবুশিং অসিবু মখোয়গী থোইদোক হেন্দোকপা থবকশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা শকখংবা উৎখি। য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী দি.বি. সদানন্দা গৌদা, শ্রী মানসুখ মন্দাবিয়া, শ্রী অনুরাগ থাকুর, হিমাচল প্রদেশ, মেঘালায়াগী চীফ মিনিস্তর, মেঘালায়া অমসুং গুজরাতকী দিপুতি চীফ মিনিস্তরনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মফম মঙাগী হায়বদি শিম্লা, হিমাচল প্রদেশ, ভোপাল, মধ্য প্রদেশ; আহমেদবাদ, গুজরাত; মারুথী নাগর, দিয়ু অমসুং মেঙ্গলোর, কর্নাতকাগী বেনিফিসরীশিং, কেন্দ্র সনচালক, জন ঔশাধি মিত্রসগা উন্নখি। বেনিফিসরীশিং অসিদা উন্নবদা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়দা মশা-মউ ফবা পুন্সি মহিং অমা থম্নবা হায়জখি। মহাক্না মখোয়দা হায় মদুদি হিদাকশিং অসি লৈবা ঙম্বদগী অনাবাশিংনা মশা ফগৎপা ঙম্লে। মহাক্না নহাশিংবু জনঔশধিগী খোঙজং অসি শৌগৎপগী থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং মখোয়দা হৌজিক চৎথরিবা ভেক্সিন দ্রাইব অসিদা মতেং পাংনবা হায়রি।
প্রধান মন্ত্রীনা বেনিফিসরীশিংদা জনঔশধিগী কান্নবশিং অসি শন্দোক্নবা হায়রি। মহাক্না হায় মদুদি, “অদোম ঐহাক্কী ইমুং-মনুংনি অমসুং অদোমগী অনা-অয়েক অসি ঐহাক্কী ইমুং-মনুংগী অনা-অয়েক্নি, মরম অসিনা, ঐহাক্না ঐহাক্কী ইরৈচাশিংবু মশা-মউ ফনা থম্বা পাম্মী”।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি জনঔশধি য়োজনা অসি লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস ইমুংগী চাওরবা মরুপ অমা ওইরি। মসি থবক তৌবা অমসুং তৌবদবা অনিদা কান্নবা পীরি। ৭৫০০শুবা জনঔশধি সেন্তর অমা শিলোংদা কৎপা অসিনা জনঔশধি সেন্তর অসি অৱাং নোংপোক্তশু শন্দোক্লি হায়বা উৎলি। স্কীম অসিনা চিংগী লম, অৱাং-নোংপোক অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংগী মীয়ামশিংদা চান্নবা মমলদা হিদাক লাংথক পীরি হয়না শ্রী মোদীনা হায়রি। মহাক্না হায় মদুদি ৭৫০০শুবা সেন্তর অমা কৎপা অসি য়াম্না মরু ওই মরমদি চহি তরুক্কী মমাংদা ভারত্তা সেন্তর ১০০ ফানা লৈখিদে। মহাক্না সেন্তর ১০০০কী পান্দম থম্নবা হায়রি। লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংনা হিদাক লৈবদা চহিগী ওইনা চাওরাক্না লুপা করোর ৩৬০০ কনবা ঙম্লি। মহাক্না হায় মদুদি স্কীম অসিনা আত্মানির্ভরাতাদা নুপী কয়া অমা পুক্নিং থৌগৎলি হায়রিবা অসিদা সেন্তর ১০০০ অমা নুপীনা পায়রি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি স্কীম অসিবু পুখৎনবা ইন্সেন্তিবশিং অসি লুপা লাখ ২.৫তগীনা লাখ ৫ ফাওবা হেনগৎলি লোয়ননা অহেনবা ইন্সেন্তিব ওইনা লুপা লাখ ২ দালিত, আদিবাসি নুপী অমসুং অৱাং নোংপোক্কী মীওইশিংদা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ইন্দিয়াদা হিদাক শাবা অমসুং সর্জরী অসিগী অপাম্বা হেনগৎলক্লি। হেনগৎলক্লিবা অপাম্বা অসিনা পোৎ পুথোকপগী চাং অসিসু হেনগৎলক্লি। মশীং য়াম্লবা থবক্কী খুদোংচাবা অসিসু হেনগৎলক্লি। মহাক্না হায় মদুদি আয়ুশকী হিদাক ৭৫ অমসু হৌজিক জন ঔশাধি সেন্তরদা ফংলে। অনাবশিংনা আয়ুশকী হিদাকশিং অসি য়াম্না হোংনা ফংহন্দুনা কান্নবা পীগনি অমসুং আয়ুর্বেদা অমসুং আয়ুশকী হিদাকশিংদশু কান্নবা ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মতম কুইরবগী মমাংদা সরকার অসিনা লায়না অমসুং মসিবু ফহনবা হায়বা অসিদা খন্দুনা লাক্লি। অদুম ওইনমক, হকশেল অসিনা লায়না খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন্দা শোকহল্লি। মহাক্না থিন্দুনা তাকখি মদুদি হকশেল অসিদা মপুং ফানা চংশিন্নবা। মহাক্না পনখি স্বাচ্চ ভারত আভিয়ান, এল.পি.জি. লেম্না পীবা, আয়ুশমান ভারত, মিসন ইন্দ্রধনুশ, পোশান আভিয়ান অমসুং য়োগাবু খঙবা অসিনা মপুং ফানা সরকারনা হকশেলগী মায়কৈদা চংশিল্লি হায়বা তাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এন.না ২০২৩ চহি অসিবু ইন্তর্নেস্নেল ইয়ার ওফ মিলেৎ শকখঙবগী পনখি। মহাক্না মরু মরাংশিং অসিবু হেন্না চিঞ্জাক্কীদমক কান্নবগী মথক্তা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না মরুওইবা পীখি।
লায়রবা ইমুংশিংনা লায়েংবগী হিদাক অসিনা পোৎলুম ওইরিবা অসিদা তাক্তুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি খর অসিদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লায়রবশিংনা হিদাক্না লায়েংবা অসি লৌথোক্নবা হোৎনরি। মসিগীদমক, চংদবা য়াদবা হিদাকশিং, থম্মোয়গী স্তেন্ত, খুউগী সর্জরীগা মরী লৈনবশিং মমল হনথরি। মহাক্না হায় মদুদি আয়ুশমান য়োজনা অসিনা লৈবাক অসিদা লায়রবা ইমুং করোর ৫০ অমা লেম্না লাখ মঙা ফাওবা লায়েং পীরি। হৌজিক ফাওবদা মীওই করোর ১.৫ অমনা খুদোংচাবা লৌদুনা লুপা করোর ৩০০০০ কনবা ঙমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মেদ ইন ইন্দিয়া কোরোনা ভেক্সিন শেম্বগীদমক সাইন্তিস্তশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ইন্দিয়া অসি মশা মথন্তগী ভেক্সিন শিজিন্নবা খক্তা নত্তনা মালেম অতৈদশু মতেং তৌরি। মহাক্না মরুওইবা পীরদুনা হায় মদুদি ভেক্সিনেসন অসি অখন্ননা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস্তা সরকারনা থৱায় য়াওরি। ভেক্সিনেসন অসি সরকারগী হোস্পিতালদা লেম্না অমসুং লনাইগী হোস্পিতালদা লুপা ২৫০ ওইদুনা মালেমগী ওইনা খ্বায়দগী নেম্না পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মতিক চাবা লায়েং পীনবা অমসুং অফবা মেদিকেল স্তাফ লৈবগী তঙাইফদবা লৈবগী মরুওইবা পীরি। মহাক্না হায় মদুদি সরকার অসিনা মপুং ফাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা খুঙ্গংশিংদা প্রাইমারী হোস্পিতালদগী হৌরগা অচৌবা হোস্পিতাল অমসুং এ.আই.আই.আই.এম.এস.গুম্বা মেদিকেল হোস্পিতালশিংদা থম্নবা হোৎনরি হায়খি। চহি তরুক অসিদা মেদিকেল ফগৎনবা সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না হায়রি। মহাক্না খঙহনখি মদুদি হৌখিবা চহি ৬ অসিদা সিত লিশিং ৩০ অমা হান্ননা ২০১৪দা সিত লিশিং ৫৫ লৈরবা অসিগী মথক্তা হাপচিনখি। মান্ননা, পি.জি.দা সিত লিশিং ৩০ অমা মসিদা সিত লিশিং ২৪ অমা অনৌবা ওইনা হাপচিল্লি। হৌখিবা চহি তরুক অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ১৮০ লিংখৎখি। খুঙ্গংদা হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫ অমা লিংখৎখি, হায়রিবা অসিদা লিশিং ৫০ অমা হান্ননা মথৌ হৌখ্রবনি। হায়রিবা সেন্তরশিং অসি অরুবা অনাবা অমসু তেস্ত কয়া অমা লোকেল ওইনা ফংলি। শ্রী মোদীনা হায় মদুদি হকশেলগীদমক বজেত কয়া অমা হাপ্লি অমসুং প্রধান মন্ত্রী আত্মানির্ভর স্বাস্তিয়া য়োজনা অসিনা হকশেলগী অৱাবা পুম্বা কোক্নবা অসিগী মতাংদা হায়খি। দিস্ত্রীক্ত খুদিংদা দাইগ্নোস্তিক সেন্তর লৈরি অমসুং অরুবা লায়না লায়েংফম হোস্পিতাল ৬০০ লিংখৎখ্রে। লোক সভা অহুমগী কন্সতিতুয়েন্সিদা মেদিকেল সেন্তর অমা থম্নবা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি সরকারনা ঙসি হোৎনরিবা অসি মীপুম খুদিংদা লায়েংবা মমল হোংনা ফংহনবা অসিনি। মসিগা লোননা পোলিসি অমসুং থৌরম কয়া অমা শেম্লে। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি প্রধান মন্ত্রী জন ঔশাধি প্রোজেক্ত নেতৱার্ক অসি য়াম্না থুনা শন্দোরক্লি অমসুং অঙম্বা থাক্তা মীয়ামদা য়ৌশিল্লক্লি।