ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜନଔଷଧୀ ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
ଶିଲଂର ନିଗ୍ରିହିମ୍ସରେ ଦେଶର ୭୫୦୦ତମ କେନ୍ଦ୍ର ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅର୍ପିତ
ଜନଔଷଧୀ ଯୋଜନା ଗରିବଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ କିଣିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ
ଆପଣ ମୋ ପରିବାର, ଆପଣଙ୍କ ଅସୁସ୍ଥତା ମୋ ପରିବାରସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅସୁସ୍ଥତା ସହିତସମାନ, ସେଥିପାଇଁ ମୋରସବୁ ଦେଶବାସୀ ସୁସ୍ଥ ରହନ୍ତୁ ବୋଲି ମୁଁ ଚାହେଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
07 MAR 2021 12:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ରମୋଦୀ ଆଜି ଜନଔଷଧୀ ଦିବସ ଉତ୍ସବ ପାଳନ ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନ୍‍ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଦେଶର ୭୫୦୦ତମ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଶିଲଂର ନିଗ୍ରିହିମ୍ସ ଠାରେ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନଔଷଧୀ ପରି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ମତବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଏହାଛଡା ସେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାର ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମକାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବି.ଭି. ସଦାନନ୍ଦ ଗୌଡା, ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବୀୟ, ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମେଘାଳୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ମେଘାଳୟ ଓ ଗୁଜରାଟର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ, କେନ୍ଦ୍ରସଂଚାଳକ, ଜନଔଷଧୀ ମିତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ଟେଲି କନ୍‍ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୫ଟି ସ୍ଥାନରେ ମତବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଏହିସ୍ଥାନ ଗୁଡିକହେଲା- ସିମଳା, ଭୋପାଳ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ମାରୁତିନଗର ଓ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ । ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହମତ ବିନିମୟ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥଜୀବନୀଶୈଳୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଔଷଧ ସୁଲଭ ଓ ଶସ୍ତା ହୋଇଥିବାରୁ ରୋଗୀମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ସେବନ କରିଉତ୍ତମସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଜନିତ ଫଳାଫଳ ପାଉଛନ୍ତି । ଜନଔଷଧୀ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତକରୁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ବର୍ତ୍ତମାନର କରୋନା ଟିକାଦାନ ଅଭିଯାନରେ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଜନଔଷଧୀର ସୁଫଳ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବାର୍ତ୍ତା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଚାର କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆପଣ ହିଁ ମୋର ପରିବାରଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଅସୁସ୍ଥତା ମୋ ପରିବାରରସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅସୁସ୍ଥତା ସହସମାନ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ସବୁ ଦେଶବାସୀ ସୁସ୍ଥସବଳ ରୁହନ୍ତୁ ତାହାଚାହେଁ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‍ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜନଔଷଧୀ ଯୋଜନା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ବନ୍ଧୁ ପାଲଟିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଭୟସେବା ଓ ନିଯୁକ୍ତିର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଛି । ୭୫୦୦ତମ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରଶିଲଂରେ ଉଦ୍‍ଘାଟିତ ହେବା ଘଟଣା ସୂଚାଉଛି ଯେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରସାର ଘଟିଛି । ପାହାଡିଆ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଇଲାକାରେ ସୁଲଭମୂଲ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଔଷଧ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଶ୍ରୀମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୬ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶରେ ୧୦୦ଟି ଏପରି ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ନ ଥିଲା । ଏବେ ୭୫୦୦ତମ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଜାତିଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅର୍ପିତ ହେବା ଘଟଣା ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱବହନ କରେ । ଦେଶରେ ୧୦୦୦୦ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥାପନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣକରିବାକୁସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ମିଳିବାରୁ ଲୋକେ ଦାମିକା ଔଷଧ ବାବଦରେ ବର୍ଷକ ୩୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାସଞ୍ଚୟ କରିପାରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଏଭଳି କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀକହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ପରିମାଣ ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ୫ଲକ୍ଷଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ୨ ଲକ୍ଷଟଙ୍କା ଯାଏଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ତିଆରି ଔଷଧ ଓ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାରର ଚାହିଦା ବଢୁଛି । ଚାହିଦା ଅନୁସାରେ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବଢିବାରେଲାଗିଛି । ଏହା ଫଳରେ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ନିଯୁକ୍ତିସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟିହୋଇଛି । ଏବେ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୭୫ ପ୍ରକାର ଆୟୁଷ ଔଷଧ ଉପଲବ୍‍ଧ ହେଉଛି । ରୋଗୀ ସୁଲଭମୂଲ୍ୟରେ ଆୟୁଷ ଔଷଧ କିଣି ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ । ଏହାଛଡା ଆୟୁର୍ବେଦ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘକାଳ ଧରି ସରକାର ଭାବୁଥିଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଚିକିତ୍ସାର ଅର୍ଥ କେବଳ ରୋଗ ଓ ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ । ତେବେ ସେ ଯାହା ହେଉ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ କେବଳରୋଗ ଓ ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଓ ସାମାଜିକତନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟପ୍ରତି ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ସରକାର ରୋଗରକାରଣ ଜାଣିବାକୁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛଭାରତ ଅଭିଯାନ, ମାଗଣା ଏଲ୍‍ପିଜି ସଂଯୋଗ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ମିସନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁ, ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ତଥା ଯୋଗକୁ ମାନ୍ୟତା ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୩କୁ ଜାତିସଂଘ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମିଲେଟ (ବାଜରା ଓ ଜବାରଜାତୀୟ ଫସଲ) ବର୍ଷଭାବେ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଅତଏବ ମୋଟା ଶସ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହିସବୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ହୋଇଥିବାବେଳେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ଦରିଦ୍ର ପରିବାର ଗୁଡିକର ବିପୁଳ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ବୋଝ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀକହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟ ଅତୀତରେ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ସବୁପ୍ରକାର ପାତରଅନ୍ତରର ଅବସାନ ଘଟାଇବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଲୋକଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀରମୂଲ୍ୟ, ହାର୍ଟଷ୍ଟେଣ୍ଟ, ଆଣ୍ଠୁ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାରରେ ବ୍ୟବହୃତ ଉପକରଣର ମୂଲ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ କମିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧.୫ କୋଟିଲୋକ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଲେଣି ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ବାବଦରେ ସେମାନେ ୩୦ହଜାର କୋଟିଟଙ୍କା ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ତିଆରି କରୋନା ଟିକା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପାଖରେ ଏବେ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଟିକା ରହିଛି । ଟିକାଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରରସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇଛନ୍ତି । ସରକାରୀ ହସପିଟାଲରେ ମାଗଣାରେ ଏହି ଟିକା ମିଳୁଛି । ସେହିଭଳି ବେସରକାରୀ ହସପିଟାଲରେ ଟିକାଡୋଜ ପିଛା ୨୫୦ ଟଙ୍କାରେ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା । ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ସରକାର ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିସହର ଯାଏଁ ସବୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣକାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି । ଏମ୍‍ସ ଭଳି ଉନ୍ନତ ମେଡିକାଲ କଲେଜମାନ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି । ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୦ ହଜାର ନୂଆଏମ୍‍ବିବିଏସ୍‍ ସିଟ୍‍ ଖୋଲାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଆସନ ସଂଖ୍ୟାମାତ୍ର ୨୫ ହଜାର ଥିଲା । ଏବେ ଦେଶରେ ୩୦ ହଜାର ପିଜିସିଟ୍‍ ରହିଛି । ସେଥିରେ ଗତ ୬ ବର୍ଷରେ ୨୪ ହଜାର ନୂଆସିଟ୍‍ ଯୋଡାଯାଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗତ ୬ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୮୦ ନୂଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ୱେଲନେସ୍‍ କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୫୦ ହଜାରକାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କଲେଣି । ଏସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଗୁରୁତରବ୍ୟାଧିର ଚିକିତ୍ସା ସହ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରୋଗର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକଜିଲାରେ ନିଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଶହଶହ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ହସପିଟାଲ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ତିନିଟିଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀକୁ ନେଇ ଗୋଟିଏ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେକହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଚିକିତ୍ସାକୁ ଶସ୍ତା, ସୁଲଭ କରି ସସସ୍ତଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ଯୋଗାଇଦେବା ଦିଗରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ତଦନୁସାରେ ନୀତି ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତକରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଔଷଧୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ସଂପ୍ରସାରଣ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଚାଲିଛିଏବଂ ଏଥିରେ ଯେତେଇଛା ସେତେଲୋକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM addresses ‘Janaushadhi Diwas’ celebrations
Dedicates to the nation the 7500th Janaushadhi Kendra at NEIGRIHMS, Shillong
Janaushadhi scheme relieved the poor of high medical expenses : PM
Urges people to buy affordable medicines from Janaushadhi Kendras
You are my family and your ailments are ailments of my family members, that is why, I want all my countrymen to stay healthy: PM
07 MAR 2021 12:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed ‘Janaushadhi Diwas’ celebrations through video conference. He dedicated to the nation the 7500th Janaushadhi Kendra at NEIGRIHMS, Shillong during the event. He interacted with beneficiaries of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana. Stakeholders were recognized by the Prime Minister for their excellent work. The Union Ministers Shri D. V. Sadananda Gowda, Shri Mansukh Mandaviya, Shri Anurag Thakur, Chief Ministers of Himachal Pradesh, Meghalaya, Deputy Chief Ministers of Meghalaya and Gujarat were present on the occasion.
The Prime Minister interacted with beneficiaries, Kendra Sanchalak, Jan Aushadhi Mitras at five locations i.e. Shimla, Himachal Pradesh; Bhopal, Madhya Pradesh; Ahmedabad, Gujarat; Maruthi Nagar, Diu and Mangalore, Karnataka. Interacting with the beneficiaries, the Prime Minister requested them to adopt a healthy lifestyle. He told them that due to affordability, patients are taking the required medicines leading to better health outcomes. He praised the youth promoting the Janaushadhi movement and asked them to help in the ongoing vaccine drive.
The Prime Minister asked the beneficiaries to spread the word about the benefits of Janaushadhi. He said “you are my family and your ailment is ailment of my family members, that is why, I want all my countrymen to stay healthy.”
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted that the Janaushadhi Yojana is becoming a big friend of poor and middle class families. It is becoming the medium of both service and employment. Dedication of 7500th centre of Janaushadhi at Shillong is an indication of spread of Janaushadhi Centers in the Northeast. The scheme is providing affordable medicine to people in hilly areas, Northeast and tribal areas, Shri Modi noted. He said that dedication of 7500th center is important as there were not even 100 centres in India six years ago. He asked to achieve the target of 10000 centers. Poor and middle class families are saving about Rs 3600 crore every year on expensive medicines. He said that the scheme is promoting Aatamnirbharta among women as more than 1000 centers are being run by the women. The Prime Minister remarked that in order to promote the scheme, incentive has been enhanced from 2.5 lakh to 5 lakh with additional incentive of 2 lakh for Dalit, Aadivasi women and people of the Northeast.
The Prime Minister noted that the demand for India made medicines and surgery has increased. Production is also increasing to keep up with the increasing demand. A large number of employment opportunities are also being created. He said that now 75 AYUSH medicines are also available in Jan Aushadhi centers. Patients will benefit by getting AYUSH medicines cheaply and the field of Ayurveda and AYUSH Medicine will also be benefitted.
The Prime Minister said that for a long time, government thinking treated health only as a subject of just disease and treatment. However, the topic of health is not confined to just disease and treatment but affects the economic and social fabric of the country. He pointed out, for a holistic approach to health, the Government has worked on the causes of disease too. He cited Swachch Bharat Abhiyan, free LPG connections, Ayushman Bharat, Mission Indradhanush, Poshan Abhiyan and recognition to yoga to illustrate the holistic nature of the Government approach towards health. The Prime Minister touched upon the UN recognition of year 2023 as International Year of Millets. He stressed the need to promote coarse grain as it will not only provide nutritious food grain but will also add to the income of the farmers.
Pointing out the enormous burden of medical treatment on the poor families, the Prime Minister said that in the recent years, efforts are being made to remove all types of discrimination in the treatment and medical treatment has been made accessible to every poor person of the country. For this, prices of essential medicines, heart stents, knee surgery related equipment have been reduced manifold, said the Prime Minister. He said Ayushman Yojana has ensured free treatment up to Rs 5 lakh, for the country's more than 50 crore poor families. So far more than 1.5 crore people have taken advantage of it and saved about Rs 30000 crore.
The Prime Minister lauded the scientist for the Made in India Corona vaccine and said, today India has vaccines not only for local use but also for helping the world. He stressed that the Government specially kept the interest of the poor and middle class in mind for vaccination. The vaccination is free in the government hospitals and private hospitals are charging just Rs 250 which is the lowest in the world.
The Prime Minister stressed on the need for having infrastructure for effective treatment and availability of quality medical staff. He said that the Government has started working on a holistic approach in extending the health infrastructure from primary hospitals in villages to tertiary hospitals and medical colleges like AIIMS.
The Prime Minister recounted the government’s efforts to improve medical setup in the last six years. He informed that in the last 6 years more than 30 thousands seats have been added to 55 thousand MBBS seats that existed in 2014. Similarly, there were 30 thousand PG seats, to which, 24 thousand new seats have been added. 180 new medical colleges have been established in the last six years. 1.5 lakh Health and Wellness centers have been established in villages, 50 thousand of which have already started functioning. These centers are treating serious ailments and making sophisticated tests available locally. Shri Modi noted the enormous increase in allocation for health in the Budget and talked about Pradhanmantri Aatamnirbhar Swastya Yojana for complete solution of the health problems. Every district has provided diagnostic centers and more than 600 critical care hospitals have been established. Work is on for establishing one medical center in three Lok Sabha constituencies, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that the effort of the government today is to make the treatment cheaper, accessible for everyone. With this thinking policies and programs are being made today. He added that Pradhan Mantri Jan Aushadhi Project's network spread rapidly and reached as many people as possible.