Prime Minister's Office
PM addresses webinar on effective implementation of Budget provisions in Health sector
Government is working with a four pronged strategy towards a healthy India: PM
World now clearly appreciates the strength and resilience shown by India’s Health Sector: PM
India should work towards reducing imports of raw materials for production of medicines & medical equipment: PM
23 FEB 2021 12:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a webinar on effective implementation of Budget provisions in the Health sector through video conference.
Addressing the webinar, the Prime Minister said the budget allocated to the health sector in this year's budget is unprecedented and shows the Government’s commitment to provide better healthcare to every citizen.
Shri Modi recalled how the last year was very difficult and challenging owing to the pandemic and expressed happiness for overcoming the challenge and saving many lives. He credited the achievement to the combined efforts of the government and private sector.
The Prime Minister recalled how, within a few months, the country could set up a network of 2500 labs and how it could reach a milestone of 21 crore tests from a mere dozen tests.
The Prime Minister said Corona taught us a lesson that we not only have to fight the epidemic today but also to prepare the country for any such situation in future. Therefore, it is equally necessary to strengthen every field related to healthcare.
He said we have to focus on everything from medical equipment to medicines, from ventilators to vaccines, from scientific research to surveillance infrastructure, from doctors to epidemiologists so that the country is better prepared for any health disaster in future.
This is the inspiration behind the PM AatmaNirbharSwasth Bharat Scheme. Under this scheme, it has been decided that a modern ecosystem would be developed from research to testing and treatment in the country itself. This Scheme would increase our capabilities in every spectrum.
The Prime Minister said as per the recommendations of the 15th Finance Commission, local bodies will get more than Rs 70000 crore rupees keeping health services in mind. That is, the government's emphasis is not only on investment in health care but also to expand the access to health care in far flung areas of the country. He stressed that it should be ensured that these investments not only improve health but also increase employment opportunities.
Shri Narendra Modi said the world now clearly appreciates the strength and resilience shown by India’s Health Sector owing to its demonstration of its experience and talent during the Corona Pandemic. He said the prestige and trust towards the country’s health sector has increased manifold all over the world and that now the country has to work towards the future while keeping this in mind.
He said the demand for Indian doctors, Indian nurses, Indian para medical staff, Indian medicines and Indian vaccines will increase across the world.
He said the World’s attention would definitely shift towards India’s Medical Education System and there would be a huge influx of foreign students to study medicine in India.
Shri Modi said we have to work faster after the great feat we achieved in manufacturing ventilators and equipment during the pandemic as there is an increased international demand for these.
He asked the participants, if India can dream of providing all the necessary medical equipment to the World in a cost effective manner? Can we focus on how to make India a global supplier in an affordable and sustainable manner with user friendly technology?
As opposed to the previous Governments, the Prime Minister said that the current government treats Health Issues in a holistic manner rather than in a fragmented manner. Therefore, the focus is on wellness and not just in treatment.
He added that a holistic and integrated approach is adopted from Prevention to Cure.
He said the Government is working with a four pronged strategy towards a healthy India.
The first is “Prevention of illness and Promotion of Wellness”. Measures such as Swachh Bharat Abhiyan, yoga, timely care and treatment of pregnant women and children are part of it.
The second is to “provide cheap and effective treatment to the poorest of the poor”. Schemes like Ayushman Bharat and Pradhan Mantri Jan AushadhiKendras are working towards the same.
The third is to “increase the quality and quality of health infrastructure and health care professionals”. Since last 6 years, Expansion of institutions like AIIMS and increasing the number of medical colleges all over the country are attempting this.
The fourth is to “work on mission mode to overcome obstacles”. Mission Indradhanush has been extended to the tribal and far-flung areas of the country. He said India has advanced its target to eradicate TB by five years to 2025 from the World’s target of 2030. The Prime Minister said the protocols adopted in preventing Corona Virus can also be similarly adopted for preventing TB as the disease spreads through droplets of the infected people. Wearing masks and early diagnosis and treatment are also important in prevention of TB.
The Prime Minister lauded the efforts of the AYUSH sector during the Corona period. He said our AYUSH's infrastructure has also been of great help in the country regarding increasing immunity and scientific research. He said the world is experiencing the impact of traditionals medicines and masalas in improving the health along with the vaccine in controlling the COVID-19. He announced that WHO is going to establish a Global Center of Traditional Medicine in India.
The Prime Minister stressed that this is the opportune moment to take the accessibility and affordability of the health sector to its next level. He urged the enhanced use of modern technology in the health sector to achieve this goal. He said Digital Health Mission would help the common people to get effective treatment as per their convenience. He said these changes are very much important for AtmaNirbhar Bharat.
Shri Modi said that though India has become the pharmacy of the world today but is still dependent on imports for the raw materials. He lamented that such dependence does not augur well for our industry and this is a huge obstacle in providing affordable medicines and health care to the poor.
The Prime Minister announced that for self-reliance four schemes have been launched in the latest Union Budget.
Under this, Production Linked Incentives are given for production of medicines and medical equipment in the country. Likewise mega parks for Medicines and Medical devices are being set up. He said the country needs wellness centers, district hospitals, critical care units, health surveillance infrastructure, modern labs and telemedicine. He stressed the need to work at every level and to promote each level. He said we have to ensure that the people of the country, whether they are the poorest of the poor, even if they live in remote areas, receive the best possible treatment. He said for these to happen the central government, the state governments and local bodies of the country should work together to get better results.
The Prime Minister said the private sector can support PPP models in creating a network of public health laboratories as well as a stake in PMJAY. There may also be a partnership on the National Digital Health Mission, digital health records of citizens and other Cutting Edge Technology.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হকশেলগী লমদা বজেত্তা য়াওরিবা থৌরাংশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
মশা-মউ ফবা ভারত অমা শেমগৎনবা মাইকৈ মরি ফাংবা লাল্লোং অমগা লোয়ন্না সরকারনা থবক পায়খৎলি: প্রধান মন্ত্রী
হকশেলগী লমদা ভারতকী থৌনা অমসুং খাংবা কনবা হৌজিক মালেম্না তশেংনা থাগৎনরে: প্রধান মন্ত্রী
হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেলগী খুৎলায়শিং শাবদা চঙবা পোৎলমশিং মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা হন্থনবা ভারতনা থবক পায়খৎকদবনি: প্রধান মন্ত্রী
23 FEB 2021 12:29PM by PIB Imphal
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা হকশেলগী লমদা বজেত্তা য়াওরিবা থৌরাংশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা ৱেবিনার অমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে।
ৱেবিনার অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিগী বজেত্তা হকশেলগী কাইথোক্লিবা শেনফম অমা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রি অমসুং মী খুদিংমক অফবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং মসিনা উৎলে। লাইচৎনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহিদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। খুদোংচাদবশিং থেংনদুনা মীওই কয়াগী পুন্সি কনখি। মসি সরকার অমসুং লনাই কাংবু পুন্না হোৎনবদগী ঙমখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থা খরগী মনুংদা লৈবাক অসিদা লেব ২৫০০ লিংখৎপা ঙমখি অমসুং শুপ্নগী তেস্ত ১২ পাংথোক্লম্বদগী তেস্ত কোতি ২১ য়ৌনা পাংথোকপা ঙম্লে। ঙসি লাইচৎ অসি থেংনবা খক নত্তনা তুংদা লাক্কদবা অসিগুম্বা ফিবম অমদা হেক্তা লৈবাক অসি থৌরাং তৌবা ঙম্নবা কোরোনানা ঐখোয়দা পারা অমা তম্বীরে। মরম অদুনা অনা-লায়য়েংগা মরী লৈনবা হিরম খুদিংমক মপাঙ্গল কনহনবা দরকার ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না মেদিকেলগী খুৎলায়শিং, হিদাক-লাংথকশিং, ভেন্তিলেতরশিং, তিকা, সাইন্তিফিক ওইনা থিজিনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর, দোক্তর অমসুং ইপিদেমিওলোজিস্তশিং সর্ভে পাংথোকপা য়াওনা হকশেলগা মরী লৈনবা থবকশিংদা মিৎয়েং চঙলে অমসুং মসিনা লৈবাক অসিনা তুংদা মায়োক্নগদবা হকশেলগী অৱাবা অমা হেক্তা থেংন্নবা থৌরাং তৌবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রী অত্মানির্ভর শ্বাস্থ ভারত স্কিমগী মখাদা রিছর্স, তেস্ত অমসুং লায়য়েংগী লমদা অনৌবা থৌরাং অমা লৈবাক অসিগী মশাগী ওইনা শেমগৎচনবা ৱারেপ লৌরে। মসিগী স্কিম অসিনা হিরম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৫শুবা ফাইনান্স কমিসনগী ৱারেপশিং মতুংইন্না, হকশেলগী থবকশিংগীদমক লোকেল বোদিশিংনা লুপা কোতি ৭০০০০ হেন্না ফংলগনি। অনা-লায়য়েংগী থবকশিংগী সরকারনা শেন থাদবা খক নত্তনা লৈবাক অসিগী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা হকশেলগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোক্নবা মিৎয়েং চঙলে। থাদরিবা শেনফমশিং অসিনা হকশেলগী ফিবম ফগৎহনবা খক নত্তনা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশু হেনগৎহনগনি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি কোরোনা লাইচৎ মনুংদা লৈবাক অসিনা উৎখিবা হৈশিংবা অদুনা মরম ওইদুনা হকশেলগী লমদা ভারতকী থৌনা অমসুং খাংবা কনবা হৌজিক মালেম্না তশেংনা থাগৎনরে। লৈবাক অসিগী হকশেলগী লমদা মিংচৎ অমসুং থাজবা মালেম শীনবা থুংনা শরুক কয়া হেনগৎলে অমসুং মসি খঙনা তুংগীদমক হৌজিক লৈবাক অসিনা থবক পায়খৎকদবনি।
মহাক্না হায়খি ভারতকী দোক্তরশিং, ভারতকী নর্সশিং, ভারতকী পেরা মেদিকেল স্তাফ, ভারতকী হিদাক-লাংথকশিং অমসুং ভারতকী তিকাশিং পাম্নবা মালেম অসিদা হেনগৎলক্লগনি। ভারতকী মেদিকেল ইজুকেসনগী থবকশিংদা মালেম্না তশেংনা মাইওনশিনবা হৌরক্লগনি অমসুং ভারত্তা মেদিসিন তম্নবা মপান লৈবাক্কী মহৈরোয়শিং হুপচিন্নরক্লগনি। লাইচৎ মনুংদা ভেন্তিলেতরশিং অমসুং খুৎশু-খুৎলায়শিং দরকার ওইবা হেনগৎলকপা মরম্না হায়রিবা পোৎলমশিং অসি পুথোক্নবা ঐখোয় য়াংনা থবক তৌগদবনি।
মালেমগী লৈবাকশিংনা দরকার ওইবা মেদিকেলগী খুৎশু-খুৎলায়শিং মমল হোঙনা ফংহন্নবা ভারতনা মঙলান অমা শাগৎপা য়ারোইদরা হায়না শরুক য়ারিবশিংদা মহাক্না হংখি। শীজিন্নবদা নুংঙাইবা তেক্নোলোজিগা লোয়ন্না মমল হোঙবা অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা মওং অমদা ভারতনা মালেমগী পোৎথোকশিং পীনবা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙবা য়াগদরা?
মমাঙগী সরকারশিং চৈরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মচিৎ-মচিৎ ওইনা থবক পায়খৎপগী মহুত্তা হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা হকশেলগী থবকশিং অচুম্বা মওং অমদা থবক পায়খৎলে। নাদ্রিঙৈদা ঙাকথোকপদগী হৌরগা লায়য়েংবা ফাওবগী থবকশিংগী অচুম্বা থৌরাং অমা পায়খৎলে। মশা-মউ ফবা ভারত অমা শেমগৎনবা মাইকৈ মরি ফাংবা লাল্লোং অমগা লোয়ন্না সরকারনা থবক পায়খৎলি।
অহানবা লাল্লোংদি “ নাদ্রিঙৈদা ঙাকথোকপা অমসুং হকচাং নুংঙাইনা লৈবা” অসিনি। শ্বাছ ভারত অভিয়ান, য়োগা, মীরোনবীশিং অমসুং অঙাংশিং মতম চানা লায়য়েংবা লাল্লোং অসিগী শরুক অমনি।
অনিশুবনা “লায়রবশিংগী মনুংদগী খ্বাইদগী লায়রবশিং মমল হোঙনা অমসুং ফজনা লায়য়েংবা” অসিনি। মসিগীদমক অয়ুস্মান ভারত অমসুং প্রধান মন্ত্রী জন ঔসাধিকেন্দ্রশিংনা থবক পায়খৎলি।
অহুমশুবনা, “অনা-লায়য়েংগী মচাক-মথুমশিং অমসুং দোক্তরশিং মগুন অমসুং মশিং হেনগৎহনবা” অসিনি। মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা, হৌখিবা চহি ৬তগী হৌনা, এ.আই.আই.এম.এসগুম্বা ইন্সতিতুৎশিং পাংথোক-চাউথোকহল্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা মেদিকেল কোলেজ মশিং হেনগৎলক্লি।
মরিশুবনা “খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মিসনগী মওংদা থবক পাংথোকপা” অসিনি। লৈবাক অসিগী মনুং-হুঞ্জিনবা অমসুং ত্রাইবেলশিংগী মফমশিংদা মিসন ইন্দ্রধনুস য়ৌরে। মালেমগী ওইনা ২০৩০দা পান্দম থম্লবসু ভারতনা চহি ৫ ঙনখৎনা ২০১৫দা তি.বি মুৎথৎনবা লৈবাক অসিনা পান্দম থম্লে। কোরোনা ভাইরস ঙাকথোক্নবা শীজিন্নরিবা চৎন-পথাপশিং অসি তি.বি ঙাকথোক্নবশু শীজিন্নবা য়াগনি। তি.বি মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা মাক্স উপ্পা অমসুং ঙন্না খঙদোকপা অমসুং লায়য়েংবা অসি য়াম্না মরুওই।
কোরোনা মনুংদা অয়ুস সেক্তরনা পাংথোকখিবা থবকশিং থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইনা থিজিনবগী থবকশিংদা অয়ুসকী মচাক-মথুমশিংনা লৈবাক অসিদা চাউনা মতেং পাংখি। মহৌশাগী লায়য়েংশিংগী কান্নবশিং অমসুং হকচাং ফহনবদা মসালাশিংগী কান্নবা মালেম্না খঙবা হৌরে অমসুং তিকানা কোবিদ-১৯ লাকশিনবা অসি মশক খঙলে। ভারত্তা মহৌশাগী লায়য়েং কাংলোনগী মতাংদা মালেমগী ওইবা মফম অমা শেমগৎনবা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন্না লাউথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হকশেলগী খুদোংচাবশিং য়াম্না লাইনা অমসুং মমল হোঙনা ফংহনবা অসি অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা অসি অফবা তাঞ্জা অমনি। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা হকশেলগী লমদা অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হেনগৎহনগদবনি। মীচম মীয়াম্না মখোয়গী খুদোংচাবা য়েংলগা লায়য়েংবদা দিজিতেল হেল্থ মিসন্না মতেং পাংগনি। হায়রিবা অহোঙবশিং অসি অত্মানির্ভর ভারতকীদমক য়াম্না মরুওইবনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি ঙসি ভারত অসি মালেমগী ফর্মাসি অমা ওইরবসু রো মেতরিয়েলশিং মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপগী মখা পোল্লি। অসিগুম্বা মখা পোনবা অসিনা ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রি ফগৎহন্দে অমসুং মসিনা লায়রবাশিংদা মমল হোঙবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং অনা-লায়য়েংগী থবকশিং ফংহনবদা অপনবা ওইরি। মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ঙম্নবা হন্দক্কী বজেত অদুদা স্কিম মরী হৌদোক্লে।
মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেলগী খুৎশু-খুৎলায়শিং পুথোকপদা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপশিং পীরে। হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেলগী খুৎশু-খুৎলায়শিংগী মেগা পার্কশিং লিংখৎলে। লৈবাক অসিনা ৱেলনেস সেন্তরশিং, দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিং, ক্রিতিকেল কিয়র য়ুনিতশিং, হকশেলগী থবকশিং য়েংশিন্নবা মচাকশিং, অনৌবা লেবশিং অমসুং তেলিমেদিসিন দরকার ওই। মখোয় খ্বাইদগী লায়রবা অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা ওইরবশু, লৈবাক অসিগী মীয়াম খ্বাইদগী ফবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ঐখোয়না ফংহনগদবনি। হায়রিবশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা, কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং অমসুং লৈবাক অসিগী লোকেল বোদিশিং অপুনবা ওইনা থবক তৌমিন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী হকশেলগী লেবোরেতোরিশিংগী নেতৱার্ক অমা শেমগৎনবা অমসুং পি.এম.জে.এ.ৱাইদা থৌদাং লৌনবা পি.পি.পি মোদেলশিংদা প্রাইভেদ সেক্তরনা শৌগৎপা য়াগনি। নেসনেল দিজিতেল হেল্থ মিসন, মীয়ামগী হকশেলগী দিজিতেল রেকোর্দশিং অমসুং অতোপ্পা অনৌবা তেক্নোলোজিজিদশু পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াগনি।