Prime Minister's Office
PM addresses webinar on effective implementation of Budget provisions in Health sector
Government is working with a four pronged strategy towards a healthy India: PM
World now clearly appreciates the strength and resilience shown by India’s Health Sector: PM
India should work towards reducing imports of raw materials for production of medicines & medical equipment: PM
23 FEB 2021 12:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a webinar on effective implementation of Budget provisions in the Health sector through video conference.
Addressing the webinar, the Prime Minister said the budget allocated to the health sector in this year's budget is unprecedented and shows the Government’s commitment to provide better healthcare to every citizen.
Shri Modi recalled how the last year was very difficult and challenging owing to the pandemic and expressed happiness for overcoming the challenge and saving many lives. He credited the achievement to the combined efforts of the government and private sector.
The Prime Minister recalled how, within a few months, the country could set up a network of 2500 labs and how it could reach a milestone of 21 crore tests from a mere dozen tests.
The Prime Minister said Corona taught us a lesson that we not only have to fight the epidemic today but also to prepare the country for any such situation in future. Therefore, it is equally necessary to strengthen every field related to healthcare.
He said we have to focus on everything from medical equipment to medicines, from ventilators to vaccines, from scientific research to surveillance infrastructure, from doctors to epidemiologists so that the country is better prepared for any health disaster in future.
This is the inspiration behind the PM AatmaNirbharSwasth Bharat Scheme. Under this scheme, it has been decided that a modern ecosystem would be developed from research to testing and treatment in the country itself. This Scheme would increase our capabilities in every spectrum.
The Prime Minister said as per the recommendations of the 15th Finance Commission, local bodies will get more than Rs 70000 crore rupees keeping health services in mind. That is, the government's emphasis is not only on investment in health care but also to expand the access to health care in far flung areas of the country. He stressed that it should be ensured that these investments not only improve health but also increase employment opportunities.
Shri Narendra Modi said the world now clearly appreciates the strength and resilience shown by India’s Health Sector owing to its demonstration of its experience and talent during the Corona Pandemic. He said the prestige and trust towards the country’s health sector has increased manifold all over the world and that now the country has to work towards the future while keeping this in mind.
He said the demand for Indian doctors, Indian nurses, Indian para medical staff, Indian medicines and Indian vaccines will increase across the world.
He said the World’s attention would definitely shift towards India’s Medical Education System and there would be a huge influx of foreign students to study medicine in India.
Shri Modi said we have to work faster after the great feat we achieved in manufacturing ventilators and equipment during the pandemic as there is an increased international demand for these.
He asked the participants, if India can dream of providing all the necessary medical equipment to the World in a cost effective manner? Can we focus on how to make India a global supplier in an affordable and sustainable manner with user friendly technology?
As opposed to the previous Governments, the Prime Minister said that the current government treats Health Issues in a holistic manner rather than in a fragmented manner. Therefore, the focus is on wellness and not just in treatment.
He added that a holistic and integrated approach is adopted from Prevention to Cure.
He said the Government is working with a four pronged strategy towards a healthy India.
The first is “Prevention of illness and Promotion of Wellness”. Measures such as Swachh Bharat Abhiyan, yoga, timely care and treatment of pregnant women and children are part of it.
The second is to “provide cheap and effective treatment to the poorest of the poor”. Schemes like Ayushman Bharat and Pradhan Mantri Jan AushadhiKendras are working towards the same.
The third is to “increase the quality and quality of health infrastructure and health care professionals”. Since last 6 years, Expansion of institutions like AIIMS and increasing the number of medical colleges all over the country are attempting this.
The fourth is to “work on mission mode to overcome obstacles”. Mission Indradhanush has been extended to the tribal and far-flung areas of the country. He said India has advanced its target to eradicate TB by five years to 2025 from the World’s target of 2030. The Prime Minister said the protocols adopted in preventing Corona Virus can also be similarly adopted for preventing TB as the disease spreads through droplets of the infected people. Wearing masks and early diagnosis and treatment are also important in prevention of TB.
The Prime Minister lauded the efforts of the AYUSH sector during the Corona period. He said our AYUSH's infrastructure has also been of great help in the country regarding increasing immunity and scientific research. He said the world is experiencing the impact of traditionals medicines and masalas in improving the health along with the vaccine in controlling the COVID-19. He announced that WHO is going to establish a Global Center of Traditional Medicine in India.
The Prime Minister stressed that this is the opportune moment to take the accessibility and affordability of the health sector to its next level. He urged the enhanced use of modern technology in the health sector to achieve this goal. He said Digital Health Mission would help the common people to get effective treatment as per their convenience. He said these changes are very much important for AtmaNirbhar Bharat.
Shri Modi said that though India has become the pharmacy of the world today but is still dependent on imports for the raw materials. He lamented that such dependence does not augur well for our industry and this is a huge obstacle in providing affordable medicines and health care to the poor.
The Prime Minister announced that for self-reliance four schemes have been launched in the latest Union Budget.
Under this, Production Linked Incentives are given for production of medicines and medical equipment in the country. Likewise mega parks for Medicines and Medical devices are being set up. He said the country needs wellness centers, district hospitals, critical care units, health surveillance infrastructure, modern labs and telemedicine. He stressed the need to work at every level and to promote each level. He said we have to ensure that the people of the country, whether they are the poorest of the poor, even if they live in remote areas, receive the best possible treatment. He said for these to happen the central government, the state governments and local bodies of the country should work together to get better results.
The Prime Minister said the private sector can support PPP models in creating a network of public health laboratories as well as a stake in PMJAY. There may also be a partnership on the National Digital Health Mission, digital health records of citizens and other Cutting Edge Technology.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରର ବଜେଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନେଇ ଆୟୋଜିତ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ପାଇଁ ସରକାର ଚତୁର୍ମୁଖୀ ରଣନୀତି ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ଦେଖାଇଥିବା ନମନୀୟତା ଓ ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଶଂସିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ଓ ଔଷଧ ପତ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତ ବିଦେଶୀ କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନୀ ହ୍ରାସ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
23 FEB 2021 12:29PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଜେଟରେ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଭାବି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନେଇ ଆୟୋଜିତ ୱେବିନାରରେ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟୟବରାଦ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଓ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାର ପରିଚାୟକ ।
ଦେଶରେ କିପରି 2500 ପରୀକ୍ଷାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଦିନକୁ ଦଶବାରରୁ 21 କୋଟି ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିଲା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ ।
କରୋନା ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଲା କିପରି ଆମେ କେବଳ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିବୁ ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଲେ ତାର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଦିଗକୁ ଆମକୁ ସମାନ ଭାବେ ମଜଭୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀଠାରୁ ଔଷଧ ପତ୍ର, ଭେଣ୍ଟିଲେଟରଠୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟୀକା, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣାଠାରୁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ତଦାରଖ, ଡାକ୍ତରଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗତତ୍ତ୍ୱବିଦଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେଲେ ଯାଇ ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖି ପାରିବା ।
ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିଶ କ୍ରମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାମାନେ 70 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପାଇବେ । ଏହା କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାପାଇଁ ନୁହଁ ବରଂ ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ କିପରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପହଞ୍ଚିପାରିବ ସରକାର ତାହାକୁ ନଜରରେ ରଖିଛନ୍ତି । ଏପରି ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଉନ୍ନତି ନୁହଁ ପରନ୍ତୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଯେପରି ଅଧିକ ହେବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଦେଶ ଯେପରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନମନୀୟତା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ତାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଥିବା ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଆସ୍ଥା ଓ ଏହାର ଗରିମା ବିଶ୍ୱରେ ବହୁଗୁଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଅଗ୍ରସର ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଓ ପାରାମେଡିକାଲ ଷ୍ଟାଫ, ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ଏବଂ ଟୀକାର ଚାହିଦା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ଭେଷଜ ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତି ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱ ଆକର୍ଷିତ ହେବ ଏବଂ ଭାରତରେ ମେଡିକାଲ ପାଠ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ଆଗମନ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ସଫଳତାକୁ ଆମକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ, କାରଣ ଏସବୁ ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ଚାହିଦା ଅଧିକ ରହିବ ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଯୋଗାଇବାକୁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରିବ କି ବୋଲି ସେ ୱେବିନାରରେ ଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ଆମେ ସିଧାସିଧା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପଯୋଗ କରି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱକୁ କମ ବ୍ୟୟସାପେକ୍ଷ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇ ପାରିବା କି?
ବିଗତ ସରକାରଙ୍କ ଭଳି ଆଧାପନ୍ତରିଆ ଭାବେ ନକରି ପୁରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମଗ୍ରୀକ ଭାବେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ କେବଳ ଉପଚାର ନୁହଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଧାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହେଇଛି । ନିରାକରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆରୋଗ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଓ ସାମଗ୍ରୀକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଏକ ଚାରି ଟିକିଆ ରଣନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଥମଟି ହେଲା ଅସୁସ୍ଥତାର ନିରାକରଣ ଓ ସୁଧାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ଯୋଗ, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ସମୟୋଚିତ ଯତ୍ନ ଓ ଉପଚାର ଇତ୍ୟାଦି ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ହେଲା ଗରିବରୁ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଶସ୍ତା ଓ ଦକ୍ଷ ଉପଚାର ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଏ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ତୃତୀୟତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ପେଶାଦାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମୀମାନଙ୍କ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିକାଶ । ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ସଂସ୍ଥାନ (AIIMS) ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଳେଜ ସ୍ଥାପନ ଏ ଦିଗରେ ସୁଫଳ ଦେବ ।
ଚତୁର୍ଥରେ ଅଭିଯାନକୁ ଏକ ବ୍ରତ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରି ବାଧାବିଘ୍ନର ମୁକାବିଲା କରିବା । ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ସଂପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱରେ ଟିବି ବା ରାଜ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ ଅବଧି 2030 ରହିଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ 2025 ରଖାଯାଇଛି । ଲୋକମାନଙ୍କ କାଶରୁ ବାହାରୁଥିବା ଜଳୀୟକଣା ଯେପରି ଟିବି ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପୀବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ଛିଙ୍କ କାଶ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବ୍ୟାପୀଥାଏ । ସେ ସୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁଇଟି ଯାକର ନିରାକରଣ ନିମନ୍ତେ ଗୋଟିଏ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଏକ ସଂଗେ ପାଳନ କରାଯାଇପାରିବ । ମାସ୍କ ପରିଧାନ ସହ ସଫଳ ରୋଗ ନିରୂପଣ ଟିବି ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
କରୋନା କାଳରେ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସକମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ସହ ଆମ ଆୟୁଷ ଭିତ୍ତିଭୂମୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ବେଶ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଟୀକା କୋଭିଡ-19କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ବେଳେ ଆମର ପାରମ୍ପାରିକ ଔଷଧ ଓ ମସଲାକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବାସୀ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଭାରତରେ ବୈଶ୍ୱିକ ପାରମ୍ପାରିକ ଔଷଧର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତରେ ସ୍ଥାପନ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରର ପହଞ୍ଚ ଓ ମିତବ୍ୟୟିତାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ନେବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ହିଁ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ସହାୟତା ନେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଲୋକମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ଅନୁସାରେ ଡିଜିଟାଲ ହେଲଥ ମିଶନ ଜରିଆରେ ଜନସାଧାରଣ ଦକ୍ଷ ଉପଚାର ପାଇପାରିବେ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଏଭଳି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଫାର୍ମାସୀ ଭାବେ ବିବେଚିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଔଷଧୀୟ କଞ୍ଚାମାଲ ନିମନ୍ତେ ଆମକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଛି । ଏଭଳି ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଯୋଗୁଁ ଆମର ଔଷଧ ଶିଳ୍ପ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ବିରାଟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାପାଇଁ ବଜେଟରେ ଚାରିଟି ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଦେଶରେ ଔଷଧ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ସେହିପରି ଔଷଧ ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ନିମନ୍ତେ ମେଗାପାର୍କ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଦେଶରେ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ର, ଜିଲ୍ଲା ଚିକିତ୍ସାଳୟ, କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ୟୁନିଟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଆଧୁନିକ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଓ ଟେଲି ମେଡିସିନିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଦେଶର ଯେତେ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ଲୋକ ରହୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେ ଯେପରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରୁ ବଂଚିତ ନହୁଏ ତାହା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସହ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଏ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଓ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଖୋଲିବା ଦିଗରେ ପିପିପି ମଡେଲ ଜରିଆରେ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ହେଲଥ ମିଶନ ଓ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭିଲେଖ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭାଗୀଦାରିତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଇପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
Working towards a vibrant health sector. https://t.co/DXeS2iUpvL
— Narendra Modi (@narendramodi) February 23, 2021