প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বাস্থ্য ক্ষেত্রত বাজেট আবণ্টন যথোচিতভাৱে ব্যৱহাৰৰ বাবে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ভাৰতৰ স্বাস্থ্য সেৱাৰ উন্নতিত চককাৰে চাৰিটা দীর্ঘম্যাদী পদক্ষেপ গ্রহণ কৰিছে : প্রধানমন্ত্রী
ভাৰতৰ স্বাস্থ্য ক্ষেত্রৰ ক্ষমতা আৰু প্রাণৱন্ত চৰিত্ৰৰ প্রশংসা কৰিছে সমগ্ৰ বিশ্বই : প্রধানমন্ত্রী
ভাৰতে ঔষধ আৰু চিকিৎসাৰ সা-সৰঞ্জাম নিৰ্মাণৰ বাবে কেঁচামাল আমদানিৰ ওপৰত নির্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবৰ বাবে কাম কৰিব : প্রধানমন্ত্রী
23 FEB 2021 12:29PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যখণ্ডৰ বাবে বাজেট আৱণ্টনৰ সঠিক ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে এক ৱেবিনাৰ সম্বোধন কৰে।
ৱেবাইনাৰ সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বছৰৰ বাজেটত স্বাস্থ্যখণ্ডৰ বাবে আৱণ্টিত বাজেট বা ধনৰ পৰিমাণ অভূতপূৰ্ব। আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ইয়াত প্ৰতিফলিত হৈছে।
মহামাৰীৰ বাবে যোৱা বছৰটো কিমান জটিল আৰু প্ৰত্যাহ্বানজনক আছিল সেই কথা শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে আৰু সেই প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰা আৰু বহুতো জীৱন ৰক্ষা পৰাৰ বাবে তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ বাবে তেওঁ যৌথভাৱে কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে চৰকাৰী আৰু বেচৰকাৰী ক্ষেত্রক। প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, মাত্ৰ কেইটামান মাহৰ ভিতৰতে দেশত ২ হাজাৰ ৫০০ টা পৰীক্ষাগাৰ নিৰ্মাণ কৰি তোলা হৈছে। আৰ এনেদৰেই দৈনিক ১২ টা নমুনা পৰীক্ষাৰ পৰা এতিয়া ২১ কোটি নমুনা পৰীক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে কিদৰে সংগ্ৰাম কৰিব লাগে, সেই শিক্ষা ক’ৰোনাই দিছে আৰু ভৱিষ্যতেও এইধৰণৰ পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হ’লে তাৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে দেশ প্ৰস্তুত থাকিব লাগিব। আৰু সেয়ে স্বাস্থ্যক্ষেত্ৰৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰক শক্তিশালী কৰে তুলিব লাগিব।
তেওঁ কয়, চিকিৎসা সা-সৰঞ্জামৰ পৰা ঔষধ পাতি, ভেন্টিলেটৰৰ পৰা টীকা, বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ পৰা তদাৰকী আদিৰ আন্তঃগাঁথনি, চিকিৎসকৰ পৰা মহামাৰী ৰোগ বিশেষজ্ঞ সকলো ক্ষেত্ৰৰ ওপৰতে গুৰুত্ব দিব লাগিব, যাতে ভৱিষ্যতে দেশ যিকোনো স্বাস্থ্য সংকটত ভালদৰে মোকাবিলা কৰিব পাৰে।
আত্মনিৰ্ভৰ সুস্থ ভাৰত প্ৰকল্পৰ এয়াই প্ৰকৃত অনুপ্ৰেৰণা বুলিও তেওঁ কয়। এই প্ৰকল্পত এক আধুনিক ব্যৱস্থাপনা গঢ়ি তোলা হ’ব য’ত গৱেষণাৰ পৰা নমুনা পৰীক্ষা ౼ সকলো দিশৰেই ব্যৱস্থা থাকিব। ইয়াৰ ফলত দেশৰ সকলো ক্ষেত্ৰতেই ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ ছুপাৰিছ অনুযায়ী স্বাস্থ্য সেৱা বিষয়টো বিবেচনা কৰি স্থানীয় প্ৰশাসনবোৰে মুঠ ৭০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন লাভ কৰিব। অৰ্থাৎ চৰকাৰে কেৱল ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবেই বিনিয়োগ কৰা নাই, ভাৰতত স্বাস্থ্য সেৱাৰ সুবিধা যাতে দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ মানুহেই গ্ৰহণ কৰিব পাৰে সেয়াও নিশ্চিত কৰা হৈছে। চৰকাৰে সেয়ে স্বাস্থ্য ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ বৃদ্ধিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তাৰ লগতে ইয়াৰ ফলত কৰ্মসংস্থানৰো সুযোগ গঢ়ি উঠিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ক’ৰোনা মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতৰ স্বাস্থ্যক্ষেত্ৰই ইয়াৰ অভিজ্ঞতা আৰু মেধাৰ ক্ষমতা দেখুৱাইছে, ইয়াৰ ফলত সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ স্বাস্থ্য ক্ষেত্ৰত ক্ষমতা আৰু প্ৰাণৱন্ত চৰিত্ৰ উপলব্ধি কৰিছে। যি সন্মান আৰু আস্থা দেশৰ স্বাস্থ্য ক্ষেত্ৰই সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা অৰ্জন কৰিছে সেয়া যাতে ভৱিষ্যতেও অক্ষুণ্ণ থাকে, তাৰ প্ৰতি আমি নজৰ ৰাখিব লাগিব।
তেওঁ কয় বিশ্বজুৰি ভাৰতীয় চিকিৎসক, নাৰ্ছ, পেৰা-মেডিকেল কৰ্মী, ঔষধ আৰু টীকাৰ চাহিদা বহুগুণ বৃদ্ধি পাব। ভাৰতীয় চিকিৎসা শিক্ষাৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি সমগ্ৰ বিশ্বই নজৰ ৰাখিব আৰু ভাৰতলৈ চিকিৎসা বিজ্ঞান পঢ়বৰ বাবে বিদেশী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল প্ৰচুৰ পৰিমাণে আহিব।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ভেন্টিলেটৰ আৰু মহামাৰীৰ সময়ত ব্যবহৃত বিভিন্ন যন্ত্ৰপাতি যাতে দেশতে নিৰ্মাণ কৰিব পাৰি, আমি সেই লক্ষ্যও পূৰণ কৰিছো। এই সামগ্ৰীবোৰৰ আন্তৰ্জাতিক চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে।
তেওঁ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক উদ্দেশ্যি আহ্বান জনায় যে বিশ্বত সুলভ মূল্যত কেনেদৰে চিকিৎসা সৰঞ্জাম নিৰ্মাণ কৰিব পাৰি, তাক লৈ যেন তেওঁলোকে চিন্তা চৰ্চা কৰে। পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে উদ্যোগ গ্ৰহণ নকৰিলেও বৰ্তমানৰ চৰকাৰে স্বাস্থ্যখণ্ডক পৃথক পৃথককৈ বিবেচনা নকৰি এক সৰ্বাঙ্গীন উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু সেয়া কেৱল চিকিৎসা ক্ষেত্ৰৰ মাজত সীমাবদ্ধ নাৰাখি সকলোৰে সুস্বাস্থ্যৰ দিশটো বিবেচনা কৰা হৈছে। সেয়ে, কেৱল চিকিৎসাই নহয় সুস্থতাৰ দিশেৰেও বিবেচনা কৰা হৈছে। তেওঁ কয়, ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ পৰা সুস্থ হৈ উঠা পৰ্যন্ত এক সৰ্বাঙ্গীন তথা সুসংহত প্ৰয়াস গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
চৰকাৰে ভাৰতৰ স্বাস্থ্য সেৱাৰ উন্নতিৰ বাবে চাৰিটা দীৰ্ঘম্য়াদী কৌশল গ্ৰহণ কৰিছে।
প্ৰথমটো হ’ল ৰোগ প্ৰতিৰোধ আৰু সুস্থ থকাৰ বিষয়ে মানুহক সচেতন কৰি তোলা। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, যোগাসন, সঠিক সময়ত চিকিৎসা আৰু গৰ্ভৱতী মহিলা তথা শিশুসকলৰ যত্ন কৰাটো ইয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ।
দ্বিতীয়টো হ’ল দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে সুলভ মূল্যত যথাযথ চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰা। ইয়াৰ বাবে আয়ুষ্মান ভাৰত, প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ দৰে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
তৃতীয়টো বিষয় হ’ল স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি আৰু স্বাস্থ্য ক্ষেত্ৰৰ সৈতে জড়িত ব্যক্তিসকলৰ মান উন্নয়ন আৰু বিস্তাৰ ঘটোৱা। বিগত ৬ বছৰ ধৰি এইমছৰ দৰে শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান, দেশজুৰি বিভিন্ন মেডিকেল কলেজ আদিও গঢ়ি তোলা হৈছে।
চতুৰ্থ বিষয়টো হল, বিভিন্ন বাধা দূৰ কৰাৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা। দেশৰ আদিবাসী অধ্যুষিত আৰু প্ৰত্যন্ত অঞ্চলত মিশ্যন ইন্দ্ৰধনুষ আৰম্ভ কৰা হৈছে। দেশৰ পৰা যক্ষ্মা ৰোগ নিৰ্মূল কৰাৰ বাবে ভাৰতে ২০২৫ চনৰ লক্ষ্য ধাৰ্য কৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে ইয়াৰ সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে ২০৩০ চন। অৰ্থাৎ ভাৰতত বিশ্বৰ অন্য প্ৰান্ততকৈ ৫ বছৰ পূৰ্বেই যক্ষ্মা নিৰ্মূল কৰা হ’ব। যক্ষ্মা আৰু অন্যান্য সংক্ৰমিত ব্যাধিৰ দৰেই ক’ৰোনা ভাইৰাছ প্ৰতিহত কৰিবৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাটো সম্ভৱ। যক্ষ্মা প্ৰতিৰোধৰ বাবেও মাস্ক পৰিধান কৰাটো আৰু ক্ষীপ্ৰতাৰে সংক্ৰমণ চিহ্নিত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ক’ৰোনা মহামাৰীৰ সময়ত আয়ুষ ক্ষেত্ৰৰ উদ্যোগসমূহকো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয়, ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু বিজ্ঞানসন্মত গৱেষণাৰ বাবে আমাৰ আয়ুষ আন্তঃগাঁথনিয়ে দেশক যথেষ্ট সহায় কৰিছে। চিৰাচৰিত ঔষধ আৰু পথ্যাদিৰ প্ৰভাব সমগ্ৰ বিশ্বই উপলব্ধি কৰিছে। ক’ভিড-১৯ ৰ মোকাবিলাৰ বাবে টীকাৰ লগতে এইবোৰো গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিবেচিত হৈছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই ভাৰতক পৰম্পৰাগত ঔষধ সংক্ৰান্তীয় এক আন্তৰ্জাতিক কেন্দ্ৰ গঢ়ি তুলিব।
স্বাস্থ্য সেৱাৰ সুবিধা যাতে সকলোৱাই লাভ কৰিব পাৰে আৰু কম খৰচী চিকিৎসা বিষয়টোৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব দিছে। এই লক্ষ্য পূৰণত অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু অধিক ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। ডিজিটেল স্বাস্থ্য অভিযানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ইয়াৰ ফলত সাধাৰণ লোকসকলে তেওঁলোকৰ সুবিধা অনুযায়ী যথাযথ চিকিৎসা লাভ কৰিব। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে এই পৰিৱৰ্তনবোৰ খুবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, যদিও ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ ঔষধৰ ভাণ্ডাৰ হৈ উঠিছে, তৎসত্ত্বেও কেঁচামালৰ বাবে এতিয়াও বিদেশৰ ওপৰ নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হৈ আছে, যিটো আমাৰ শিল্পৰ ক্ষেত্ৰত সুবিধাজনক নহয়। ইয়াৰ ফলত দৰিদ্ৰ লোকসকললৈ সুলভ মূকল্যতে ঔষধ আৰু স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰচুৰ সমস্যা হয়।
এইবাৰৰ বাজেটত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ বাবে ৪ টা প্ৰকল্পৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে।
উৎপাদন ভিত্তিক উৎসাহ প্ৰকল্পক ঔষধ আৰু চিকিৎসাৰ সা-সৰঞ্জাম উৎপাদনৰ সৈতে জড়িত কৰা হৈছে। ঔষধ আৰু চিকিৎসাৰ সা-সৰঞ্জাম উৎপাদনৰ বাবে বৃহৎ বৃহৎ উদ্যান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। দেশৰ স্বাস্থ্যকেন্দ্ৰ, জিলা হাস্পতাল, জটিল অসুখৰ চিকিৎসা ব্যৱস্থা, স্বাস্থ্য ক্ষেত্ৰত তদাৰকীৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি অত্যাধুনিক পৰীক্ষাগাৰ আৰু টেলি-মেডিচিনৰ প্ৰয়োজন আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিটো স্তৰতে কাম কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছে। তেওঁ কয়, দৰিদ্ৰ লোকসকল বা যিসকলে দেশৰ প্ৰত্যন্ত অঞ্চলত বসবাস কৰে তেওঁলোকে যেন যথাযথ চিকিৎসা লাভ কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিব লাগিব। আৰু এই বাবেই কেন্দ্ৰ, ৰাজ্য চৰকাৰবোৰে তথা স্থানীয় প্ৰশাসনে একত্ৰিত হৈ কাম কৰিব লাগিব।
পিএমজেএৱাই আৰু চৰকাৰী পৰীক্ষাগাৰবোৰত চৰকাৰী, বেচৰকাৰী অংশীদাৰীত্বৰ মাধ্যমেৰে বেচৰকাৰী ক্ষেত্ৰবোৰক সহায় কৰিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিশ্যন, ডিজিটেল স্বাস্থ্য সংক্ৰান্তীয় তথ্যাদি ব্যৱস্থাপনাৰ উপৰিও বিভিন্ন অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ মাধ্যমেৰে এই অংশীদাৰীত্ব গঢ়ি তোলা সম্ভৱ।

Prime Minister's Office
PM addresses webinar on effective implementation of Budget provisions in Health sector
Government is working with a four pronged strategy towards a healthy India: PM
World now clearly appreciates the strength and resilience shown by India’s Health Sector: PM
India should work towards reducing imports of raw materials for production of medicines & medical equipment: PM
23 FEB 2021 12:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a webinar on effective implementation of Budget provisions in the Health sector through video conference.
Addressing the webinar, the Prime Minister said the budget allocated to the health sector in this year's budget is unprecedented and shows the Government’s commitment to provide better healthcare to every citizen.
Shri Modi recalled how the last year was very difficult and challenging owing to the pandemic and expressed happiness for overcoming the challenge and saving many lives. He credited the achievement to the combined efforts of the government and private sector.
The Prime Minister recalled how, within a few months, the country could set up a network of 2500 labs and how it could reach a milestone of 21 crore tests from a mere dozen tests.
The Prime Minister said Corona taught us a lesson that we not only have to fight the epidemic today but also to prepare the country for any such situation in future. Therefore, it is equally necessary to strengthen every field related to healthcare.
He said we have to focus on everything from medical equipment to medicines, from ventilators to vaccines, from scientific research to surveillance infrastructure, from doctors to epidemiologists so that the country is better prepared for any health disaster in future.
This is the inspiration behind the PM AatmaNirbharSwasth Bharat Scheme. Under this scheme, it has been decided that a modern ecosystem would be developed from research to testing and treatment in the country itself. This Scheme would increase our capabilities in every spectrum.
The Prime Minister said as per the recommendations of the 15th Finance Commission, local bodies will get more than Rs 70000 crore rupees keeping health services in mind. That is, the government's emphasis is not only on investment in health care but also to expand the access to health care in far flung areas of the country. He stressed that it should be ensured that these investments not only improve health but also increase employment opportunities.
Shri Narendra Modi said the world now clearly appreciates the strength and resilience shown by India’s Health Sector owing to its demonstration of its experience and talent during the Corona Pandemic. He said the prestige and trust towards the country’s health sector has increased manifold all over the world and that now the country has to work towards the future while keeping this in mind.
He said the demand for Indian doctors, Indian nurses, Indian para medical staff, Indian medicines and Indian vaccines will increase across the world.
He said the World’s attention would definitely shift towards India’s Medical Education System and there would be a huge influx of foreign students to study medicine in India.
Shri Modi said we have to work faster after the great feat we achieved in manufacturing ventilators and equipment during the pandemic as there is an increased international demand for these.
He asked the participants, if India can dream of providing all the necessary medical equipment to the World in a cost effective manner? Can we focus on how to make India a global supplier in an affordable and sustainable manner with user friendly technology?
As opposed to the previous Governments, the Prime Minister said that the current government treats Health Issues in a holistic manner rather than in a fragmented manner. Therefore, the focus is on wellness and not just in treatment.
He added that a holistic and integrated approach is adopted from Prevention to Cure.
He said the Government is working with a four pronged strategy towards a healthy India.
The first is “Prevention of illness and Promotion of Wellness”. Measures such as Swachh Bharat Abhiyan, yoga, timely care and treatment of pregnant women and children are part of it.
The second is to “provide cheap and effective treatment to the poorest of the poor”. Schemes like Ayushman Bharat and Pradhan Mantri Jan AushadhiKendras are working towards the same.
The third is to “increase the quality and quality of health infrastructure and health care professionals”. Since last 6 years, Expansion of institutions like AIIMS and increasing the number of medical colleges all over the country are attempting this.
The fourth is to “work on mission mode to overcome obstacles”. Mission Indradhanush has been extended to the tribal and far-flung areas of the country. He said India has advanced its target to eradicate TB by five years to 2025 from the World’s target of 2030. The Prime Minister said the protocols adopted in preventing Corona Virus can also be similarly adopted for preventing TB as the disease spreads through droplets of the infected people. Wearing masks and early diagnosis and treatment are also important in prevention of TB.
The Prime Minister lauded the efforts of the AYUSH sector during the Corona period. He said our AYUSH's infrastructure has also been of great help in the country regarding increasing immunity and scientific research. He said the world is experiencing the impact of traditionals medicines and masalas in improving the health along with the vaccine in controlling the COVID-19. He announced that WHO is going to establish a Global Center of Traditional Medicine in India.
The Prime Minister stressed that this is the opportune moment to take the accessibility and affordability of the health sector to its next level. He urged the enhanced use of modern technology in the health sector to achieve this goal. He said Digital Health Mission would help the common people to get effective treatment as per their convenience. He said these changes are very much important for AtmaNirbhar Bharat.
Shri Modi said that though India has become the pharmacy of the world today but is still dependent on imports for the raw materials. He lamented that such dependence does not augur well for our industry and this is a huge obstacle in providing affordable medicines and health care to the poor.
The Prime Minister announced that for self-reliance four schemes have been launched in the latest Union Budget.
Under this, Production Linked Incentives are given for production of medicines and medical equipment in the country. Likewise mega parks for Medicines and Medical devices are being set up. He said the country needs wellness centers, district hospitals, critical care units, health surveillance infrastructure, modern labs and telemedicine. He stressed the need to work at every level and to promote each level. He said we have to ensure that the people of the country, whether they are the poorest of the poor, even if they live in remote areas, receive the best possible treatment. He said for these to happen the central government, the state governments and local bodies of the country should work together to get better results.
The Prime Minister said the private sector can support PPP models in creating a network of public health laboratories as well as a stake in PMJAY. There may also be a partnership on the National Digital Health Mission, digital health records of citizens and other Cutting Edge Technology.