Prime Minister's Office
English rendering of PM's address in Rajya Sabha during farewell of four members
09 FEB 2021 1:09PM by PIB Delhi
Four of our companions, who are the glory and vibrancy of the House and have been engaged in public service through the House, are moving towards newer assignments due to the completion of their tenure.
Shri Ghulam Nabi Azad ji, Shri Shamsher Singh ji, Shri Mir Mohammad Fayaz ji, and Shri Nadir Ahmed ji; First of all I would like to thank you and express my gratitude to all four of you for enriching the House and the country with your experiences and knowledge and for your contributions towards solving the problems of your region.
Very few might have taken notice of both my companions Mir Mohammad Ji and Nazir Ahmad ji in the House, but not a single session went without listening and understanding the different topics shared by them in my chamber. They also used to share the nuances related to Kashmir. Whenever we used to sit and talk, they would place the different dimensions and aspects in front of me; it was very energizing for me. So, I also express my heartfelt gratitude to both of our companions for having personally engaged with me, and for the information that I received. And I am sure that their commitment and their capability will work for both the country and particularly Jammu and Kashmir. I am sure it will be beneficial for the unity, happiness, peace and prosperity of the country.
Coming to one of our companions Shamsher Singh ji, I have lost the count of the number of years since I started working with him because I have been into the work related to my organization. I used to work in this field. I also got the opportunity to work in Jammu and Kashmir for many years, as a fellow worker, sometimes traveling on a scooter. Shamsher Singh ji was among those who went to the jail during emergency at a very young age. And Shamsher ji's attendance percentage in this House is 96%. This in itself depicts the seriousness with which he had put in his efforts to fulfill the responsibility given to him by the people. He has given his 100 per cent. He is soft-spoken and simple. I believe that this tenure is the best phase in the lives of the four honourable members who are retiring from Jammu and Kashmir because the history has taken a new turn and they have become a witness to the same. This is a major event in their lives.
Ghulam Nabi ji... I am concerned with the fact that whoever takes over this post after Ghulam Nabi ji, he will face a lot of trouble in becoming a match to him because Ghulam Nabi ji used to care not only about his party but equally about the country and the House. This is not a small thing; it is something very important. Otherwise, usually people want to dominate as the Leader of Opposition. But he as well as Sharad Pawar ji are such leaders who have always given priority to the House and the country. Ghulam Nabi ji has done a commendable job!
I still remember that day when I had called a meeting of floor leaders during the Corona period; on the same day I had received a call from Ghulam Nabi ji. "Modiji, all this is fine, but please do one thing, call a meeting of all party leaders", he said. I really liked and appreciated the fact that he had suggested me to sit and discuss with the party leaders, all the party Presidents and I held that meeting. I did it on the suggestion of Ghulam Nabi ji… and let me say this…. The root cause of such communication is the fact that he has had the experience of both the sides, I.e. the ruling party and also the opposition. The 28 years of tenure is a huge thing in itself.
It was a long time ago, probably during Atalji's tenure, I don't remember exactly. I had come here for some work in the House. I was not in politics then, that is, not in electoral politics. I used to work for the organization. So, I and Ghulam Nabi ji were gossiping in the same lobby. And as the journalists have a habit of keeping an eye on everyone, they thought how could these two be talking in a friendly way? As we were talking and laughing, the reporters surrounded us as soon as we got out. Ghulam Nabi Ji had given a fantastic reply. That answer is going to be very useful for us. He had said, brother, you read about our fights in newspapers, you see us fighting in TV or in public meetings, but in reality we have a family like bonding under this roof. We have a strong bonding, sharing happiness and sorrow. This spirit is so crucial in itself.
Probably a very few people know this hobby of Ghulam Nabi ji and if you ever sit with him, he will tell you about it. If we live in government bungalows, our focus remains on the walls of the bungalow or the sofa-sets but Ghulam Nabi ji has grown a garden in that bungalow that reminds us of the valleys of Kashmir. And he is so proud of it, he gives time to it and keeps adding new things and every time during a competition, his bungalow ranks number 1. That is, he has maintained his official place with so much love. He has tendered it with all his heart.
When you were the Chief Minister, I too was the Chief Minister of a state. We have had a very close proximity in that period. There would be hardly any such instance where the bridge of contact wasn't there. Tourists from Gujarat form a huge share of the total tourists going to Jammu and Kashmir. Once, the terrorists had attacked those tourists. Probably eight people were killed. Immediately I got a call from Ghulam Nabi ji and that phone call was not just for conveying information. His tears were unstoppable over the phone. Pranab Mukherjee was the Defense Minister at that time. I had called him, I said, "Sir, is it possible to get the force's airplane to bring back the dead bodies;" it was late at night. Mr. Mukherjee said, "Don't worry, I will make all the arrangements." But at night, Ghulam Nabi ji called me again, he was at the airport. That night, he called me from the airport and he was so worried just like a family member….
The position or power keeps coming to life, but how to handle it… It was a very emotional moment for me. The next day I got a call asking if everyone had reached. Therefore, as a friend, I respect Ghulam Nabi ji, all his experiences and events. I am convinced that his warmth, his humility, his desire to do something for this country will never let him sit in peace at one place. And I am sure that whatever responsibility he will be handling, he will definitely add value and make his contribution, and the country will also benefit from him; I firmly believe that. I once again thank him for his services. And personally I will also urge him not to feel that he no longer belongs to this House. My doors are always open for you, for all the four honourable members of the House. Your thoughts, your suggestions too are welcome because your experiences are very important and useful for the country. So I will continue to expect the same. And I will not let you retire. Once again, best wishes!
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাৰ চাৰিগৰাকী সদস্যৰ বিদায় সভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
09 FEB 2021 1:09PM by PIB Guwahati
এই সদনৰ শোভা বৰ্দ্ধন কৰোতাসকল, সদনক জীৱন্ত কৰি তোলা আৰু সদনৰ মাধ্যমৰে জনসেৱাত ব্ৰতী হোৱা এনে চাৰিগৰাকী আমাৰ সতীৰ্থ, তেওঁলোকৰ কাৰ্যকাল সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ কাৰণে নতুন কাৰ্যৰ বাবে খোজ দিবলৈ ওলাইছে।
শ্ৰীমান গোলাম নবী আজাদ জী, শ্ৰীমান চমশেৰ সিং জী, মীৰ মহম্মদ ফিয়াজ জী, নাদীৰ আহমেদ জী, মই আপোনালোক চাৰিওগৰাকী মহনুভৱক এই সদনৰ শোভা বঢ়োৱাৰ বাবে আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতাৰ, আপোনালোকৰ জ্ঞানৰ বাবে সদন আৰু দেশক লাভান্বিত কৰাৰ বাবে আৰু নিজৰ নিজৰ অঞ্চলৰ সমস্যাৱলীৰ সমাধানৰ বাবে আপোনালোকে যি যোগদান কৰিছে তাৰ বাবে মই পোণপ্ৰথমে আপোনালোক চাৰিওগৰাকীকে ধন্যবাদ জনাইছো।
মীৰ মহম্মদ জী আৰু নাদিৰ আহমদ জী, এই দুগৰাকী এনে সতীৰ্থ- সদনত তেওঁলোকৰ প্ৰতি খুউব কম লোকেহে দৃষ্টি দিছিল, কিন্তু সদনৰ এনে কোনো অধিৱেশন নাছিল মোৰ চেম্বাৰত একেলগে বহি বিভিন্ন প্ৰসংগত হোৱা আলোচনা শুনা, শনি বুজি উঠা নাছিলো। আনকি কাশ্মীৰৰো বিভিন্ন কথা, যেতিয়া তেওঁলোকৰ সৈতে বহিছিলো, কেতিয়াবা তেওঁলোক পৰিয়ালৰ সৈতেও আহিছিল, তেওঁলোকে ইমানবোৰ কথা কৈছিল যে সেয়া মোৰ বাবে সঁচায়ে উত্সাহজনক আছিল। সেয়ে মোৰ দুয়োগৰাকী বন্ধুক মোৰ সৈতে থকা ব্যক্তিগত সম্পৰ্ক, আৰু যি কথা তেওঁলোকে মোক অৱগত কৰাইছিল তাৰ বাবে মই তেওঁলোকক হৃদয়ৰ পৰা কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু মোৰ বিশ্বাস তেওঁলোকৰ যি দায়িত্ববোধ আৰু তেওঁলোকৰ যি ক্ষমতা সেয়া দেশৰ বাবে, বিশেষকৈ জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ বাবে কামত আহিবই। দেশৰ একতা, দেশৰ সুখ-শান্তি, বৈভৱ বঢ়োৱাৰ কামত আহিব বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে।
আমাৰ আৰু এগৰাকী সতীৰ্থ হ’ল চমশেৰ সিং জী, তেখেতৰ সৈতে কিমান দিনৰ পৰা একেলগে কাম কৰিছিলো এতিয়াতো মনতেই নপৰা হ’ল। মই সংগঠনৰ পৃথিৱীৰ মানুহ। এই ক্ষেত্ৰতে মই কাম কৰি আছিলো। কিছু বছৰৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰতো কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো, তেতিয়া সতীৰ্থ কাৰ্যকৰ্তাৰ ৰূপত কেতয়াবা এখন স্কুটাৰত উঠি ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। ইমাৰ্জেন্সিত খুউব কম বয়সতে যিসকল জে’ললৈ গৈছিল তাৰ মাজত চমশেৰ জীও আছিল। আৰু এই সদনত চমশেৰ জীৰ উপস্থিতিৰ হাৰ ৯৬শতাংশ...অৰ্থাত্ যি দায়িত্ব জনতাই তেখেতক অৰ্পণ কৰে তেওঁ সেই দায়িত্ব এশ শতাংশই কৰাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰে। মৃদুভাষী, সৰল ব্যক্তিত্বৰ, মোৰ বিশ্বাস জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰা অৱসৰ গ্ৰহণ কৰা চাৰিওগৰাকী আদৰণীয় সদস্যৰ বাবে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ সকলোতকৈ উত্তম কাৰ্যকাল বুলি চিহ্নিত হ’ব। কিয়নো ইতিহাসে এটি নতুন মোৰ লৈছে আৰু যাৰ তেওঁলোক সাক্ষী হৈছে, সহযাত্ৰী হৈছে। এয়া তেওঁলোকৰ জীৱনৰ বহুত ডাঙৰ ঘটনাই হয়।
শ্ৰীমান গুলাম নবী জী, মোৰ চিন্তা এইটোহে হৈছে, গুলাম নবী জীৰ পাচত এইটো পদ যিগৰাকীয়ে চম্ভালিব, তেওঁৰ হয়তো নবী জীৰে জোৰ ল’বলৈ কঠিন হ’ব। কিয়নো, গোলাম নবী জীয়ে নিজৰ দলৰতো চিন্তা কৰেই, কিন্তু দেশৰ লগতে সদনৰো চিন্তা কৰিছিল। এয়া সৰু কথা নহয়, এয়াতো বহুত ডাঙৰ কথা, নহ’লেনো বিৰোধী দলৰ নেতা হিচাপে নিজৰ ভূমিকা প্ৰতিস্থা কৰা, এই সকলো মোহ সকলোৰে হ’ব পাৰে। কিন্তু তেওঁ সদনত...মই সাৰদ পাৱৰ জীকো তেখেতৰ ‘কেটেগৰী’তে ৰাখো, তেওঁও সদন আৰু দেশৰ চিন্তাক সদায়ে প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰা নেতাসকলৰ ভিতৰৰে...গুলাম নবী জীয়ে ভালকৈয়ে এই কাম সম্পাদন কৰিছিল।
মোৰ মনত আছে এই ক’ৰোনা কালত এখন ‘ফ্লৰ লীডাৰ’ৰ সভা কৰোতে গুলাম নবী জীৰ ফোন আহিছিল- ‘মোদী জী এয়াতো ঠিকেই আছে, কিন্তু এটা কাম কৰক, আপুনি সৰ্ব দলীয় সভা এখন আহ্বান কৰক। মোৰ ভাল লাগিল যে তেখেতে তেখেতৰ দলৰ নেতাৰ সৈতে, সকলো দলৰ অধ্যক্ষ সকলৰ সৈতে সভা পতাৰ পৰামৰ্শ দিয়াত মই সেয়া কৰিছিলো। সেয়া গোলাম নবী জীৰ পৰামৰ্শ মতেই কৰিছিলো...আৰু মোৰ এয়া ক’বলৈ...। তেওঁৰতো দুয়ো ফালৰে অনুভৱ আছে। শাসকীয় আৰু বিৰোধী দুয়ো দলৰ। ২৮বছৰীয়া কাৰ্যকাল, এয়া নিজে নিজেই বহুত ডাঙৰ কথা নহয় জানো!
বহুত বছৰৰ আগৰ কথা, সম্ভৱত অটলজীৰ চৰকাৰ আছিল তেতিয়া, মোৰ ঠিক মনত পৰা নাই। মই সদনলৈ কিবা কামৰ বাবে আহিছিলো। মইতো তেতিয়া ৰাজনীতিৰে জড়িত নাছিলো। অৰ্থাত্ নিৰ্বাচনী ৰাজনীতিত নাছিলো, মই সংগঠনৰ কামত ব্যস্ত আছিলো। মই আৰু গোলাম নবীজীয়ে এনেয়ে বহি দীঘলীয়াকৈ আড্ডা দি আছিলো। আৰু সংবাদসেৱীসকলৰ স্বভাৱ যে কেনেকুৱা, সকলো কথাকে নজৰ দি থাকে। তেওঁলোকে ভাবিলে এই দুজনৰ আকৌ ইমান মিলা-প্ৰীতি কেনেকৈ হয়। আমি হাঁহি স্ফূৰ্তি কৰি যেতিয়াই বাহিৰলৈ আহিছিলো সংবাদসেৱীসকলে আমাক ঘেৰি ধৰিলেহি। গোলাম নবী জীয়ে খুউব সুন্দৰ উত্তৰ দিছিল। সেই উত্তৰ আমাৰ বাবে বহুত কামত আহিব পৰা বিধৰ। তেখেতে কৈছিল, ‘ভাইসকল চাওক, আপোনালোকে আমাক খবৰ কাকতত, টিভিত অথবা ৰাজহুৱা সভাত তৰ্ক-বিতৰ্ক, কাজিয়া-পেচাল কৰি থকা দেখে, পিচে, সত্যটো হ’ল একেখন চালৰ তলত আমাৰ দৰে পৰিয়ালৰ বাতাবৰণ আন ক’তো পাবলৈ নাপাব। আমাৰ ইমানেই আ্ত্মীয়তা, ইমানেই সুখ-দুখ। এই যে ‘স্পিৰিট’, সেই ‘স্পিৰিট’ নিজে নিজেই বহুত ডাঙৰ কথা।
গোলাম নবী জীৰ এটা চখৰ কথা চাগৈ বহুত কম সংখ্য লোকেহে জানে। কেতিয়াবা তেখেতৰ সৈতে বহিলে জনাব। আমি চৰকাৰী ভৱনত থাকো যেতিয়া ভৱনৰ দেৱাল, চোফাছেট, সেইবোৰৰ আশে-পাশেই আমাৰ মগজুৱে অহা যোৱা কৰি থাকে, পিচে, গোলাম নবী জীয়ে সেই ভৱনৰ সন্মুখত যি বাগিছা স্থাপন কৰিছে, সিয়ে একপ্ৰকাৰে কাশ্মীৰ উপত্যকাৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে। আৰু ইয়াক লৈ তেখেতে গৰ্বও কৰে। তেখেতে ইয়াৰ বাবে সময়ো দিয়ে, নতুন নতুন বস্তু সংযোজিত কৰি থাকে আৰু প্ৰতিবাৰে হোৱা প্ৰতিযোগিতাত তেখেতৰ ভৱন ‘নাম্বাৰ ওৱান’ হয়। অৰ্থাত্, চৰকাৰী ঠায়ো কিমান মৰমেৰে আপদাল কৰে, তেখেতে অন্তৰৰে ইয়াক প্ৰতিপালন কৰিছে।
যেতিয়া আপুনি মুখ্য মন্ত্ৰী আছিল, ময়ো এখন ৰাজ্যৰ মুখ্য মন্ত্ৰী হিচাপে কাম কৰিছিলো। সেইখিনি সময়ত আমাৰ মাজত গভীৰ নিকটতা আছিল। আমাৰ দুজনৰ মাজত সম্পৰ্ক সেঁতু বিচিন্ন হ’ব পৰা এনে কোনো ঘটনা কেতিয়াও সংঘটিত হোৱা নাছিল। এবাৰ গুজৰাটৰ যাত্ৰী, কিয়নো জম্মু-কাশ্মীৰলৈ যাব বিচৰা পৰ্যটকসকলৰ মাজত গুজৰাটৰ বিশাল সংখ্যক যাত্ৰী থাকেই। সেইবেলি এইসকল যাত্ৰীৰ ওপৰত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে আক্ৰমণ চলাইছিল। আঠগৰাকীমান যাত্ৰী সম্ভৱতঃ নিহত হৈছিল। সৰ্ব প্ৰথমে গোলাম নবী জীয়ে মোলৈ ফোন কৰিছিল আৰু সেয়া কেৱল খবৰ দিয়াৰ বাবেই কৰা ফোন নছিল। ফোনতে তেখেতৰ চকুপানী নিগৰিছিল। তেওঁ সঁচাকৈয়ে কান্দি উঠিছিল। সেই সময়ত প্ৰণৱ মুখাৰ্জী চাহাব প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী আছিল। মই তেখেতক ফোন কৰিছিলো, মই তেখেতক কৈছিলো মৃতদেহখিনি অনাৰ বাবে যদি সেনাবাহিনীৰ বিমান পালোহেতেন, ৰাতি গভীৰ হৈছিল। মুখাৰ্জী চাহাবে কৈছিল ‘আপুনি চিন্তা নকৰিব, মই ব্যৱস্থা কৰি আছো’। ৰাতি আকৌ গুলাম নবী জীৰ ফোন আহিল- তেখেত বিমান বন্দৰত আছিল। সেই ৰাতি তেখেতে বিমান বন্দৰৰ মোক ফোন কৰিছিল আৰু নিজৰ পৰিয়াল সদস্যই চিন্তা কৰাৰ দৰেই তেওঁ চিন্তা প্ৰকট কৰিছিল--।
পদবী, ক্ষমতা জীৱনলৈ আহি থাকিব, কিন্তু সেয়া কেনেকৈ কামত লগাব...মোৰ বাবে সেয়া বাৰুকৈয়ে বিহ্বল মুহূৰ্ত আছিল। দ্বিতীয় দিনা পুৱা ফোন আহিছিল –‘তেওঁলোক বাৰু সকলো গৈ পালেগৈনে?’ সেয়ে, এগৰাকী বন্ধুৰ ৰূপত গুলাম নবী জীক এই ঘটনা আৰু অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত আদৰ কৰিব বিচাৰিছো আৰু মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে তেখেতৰ সৌম্যতা, তেখেতৰ নম্ৰতা, এইখন দেশৰ বাবে কিবা কৰি থৈ যোৱাৰ বাবে তেখেতৰ যি কামনা, সেয়াই কেতিয়াও তেখেতক বহি থাকিবলৈ নিদিব। আৰু মোৰ বিশ্বাস যে তেখেতক যিয়েই দায়িত্ব অপৰ্ণ নকৰক, য’তেই নকৰক, তেওঁ নিতান্তই প্ৰমূল্য সংযোজন কৰিবই, অৱদান আগবঢ়াবই আৰু দেশ তাৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’বই বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। মই আকৌ এবাৰ তেওঁ আগবঢ়োৱা সেৱাৰ বাবে সাদৰ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু ব্যক্তিগত ভাবে মই তেওঁক এইখন সদনৰ সদস্য নহয় বুলি নাভাবিবৰ বাবে অনুৰোধ কৰিব খুজিছো। আপোনালোকৰ বাবে মোৰ দুৱাৰ সদায় মুকলি থাকিব। এই চাৰিগৰাকী মাননীয় সদস্যৰ বাবে মুকলি থাকিব। আপোনালোকৰ দিহা-পৰামৰ্শ, কিয়নো দেশৰ বাবে এয়া খুবেই আৱশ্যক। এই অভিজ্ঞতা কামত আহিব। মোক লগ পাই থাকিব বুলি আশা কৰিম। আপোনালোকক মই আঁতৰি যাবলৈ নিদিও। পুনৰ বাৰ বহুত বহুত শুভকামনাৰে-
ধন্যবাদ।