Prime Minister's Office
PM’s reply in Rajya Sabha to the motion of thanks on the President’s Address
08 FEB 2021 12:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the motion of thanks on the President’s address, in Rajya Sabha today. He thanked the members of the Upper House for participating and contributing towards the debate. He said that the President’s address has infused hope, confidence in the world which is facing hard challenges.
He said India, today, is a land of opportunities and the eyes of the world are on India. There are expectations from India and there is confidence that India will contribute to the betterment of our planet. As India’ enters the 75th year of its Independence, we should try to make it a celebration of inspiration and rededicate ourselves to the pledges of our vision for India of 2047 when it’s Independence will be a century PM said.
The Prime Minister said that effective handling of the Covid pandemic is not a success of a party or individual but is a success of the nation and should be celebrated as such. India has seen days when there was a large threat of polio, small pox. Nobody knew whether India will get a vaccine or how many people will get it. From those days, Shri Modi said, we are now here- when our nation is making vaccines for the world and undertaking world largest vaccine drive. This increases our self-confidence. The COVID-19 period has added new strength to our federal structure and the spirit of cooperative federalism, he noted.
The Prime Minister addressed the criticism of Indian democracy and said that Indian democracy is not a western institution but a human institution. It is imperative to alert the countrymen about the all-round attack on Indian Nationalism. Quoting Netaji Subhash Chandra Bose, the Prime Minister asserted, Indian nationalism is neither narrow, nor selfish or aggressive, It is based on the notion of Satyam, Shivam Sundaram. “India is not merely the world's largest democracy. India is the 'Mother of Democracy' and this is our ethos. Our nation's temperament is democratic”, said the Prime Minister.
Shri Modi said that where, countries are deprived of foreign investment during Corona times, India received record investment. Shri Modi listed strong performance in foreign currency, FDI, internet penetration and digital, financial inclusion, spread of toilet coverage, affordable housing, LPG coverage and free medical treatment in this regard. Shri Modi said there are challenges and we have to decide whether we want to be part of the solution or the problem.
The Prime Minister informed that since 2014 the Government has initiated changes in the agriculture sector aimed at empowering the farmer. The crop insurance scheme was changed to make it more farmer friendly. The PM-KISAN scheme was also brought in. Shri Modi stressed that the Government is working for the small farmers. Farmers have got claim worth Rs 90,000 crore under PMFBY. Farmers also benefitted from Kisan Credit Card, Soil Health Card and Samman Nidhi. When the road connectivity improves under PM Gramin Sadak Yojna, it enables the produce of the farmers to reach distant places. There are efforts like Kisan Rail and Kisan Udan too. The need of the hour is to improve the lives of the small farmers, said the Prime Minister. Why should not they have the same freedom as dairy sector to work with private or cooperative sector? Asked the Prime Minister.
Problems of agriculture should be resolved and there is a need to work for this. The Prime Minister invited all the parties to move forward for the welfare of the farmers. On MSP, the Prime Minister reiterated, “MSP is there, MSP was there. MSP will remain in the future. Affordable ration for the poor will continue. Mandis will be modernised.” For the welfare of the farmers, we need to rise above political calculations, He said.
The Prime Minister cautioned against the forces who are trying to destabilise the country. He said, India is very proud of the contribution of Sikhs. This is a community that has done so much for the nation. The words and blessings of the Guru Sahibs are precious. The Prime Minister also insisted that attempt should be made to bridge the urban-rural divide.
The Prime Minister underlined the importance of the youth power and said that efforts to strengthen the youth will pay rich dividend for the bright future of the country. Similarly, he appreciated the quick acceptance accorded to the National Education Policy.
The Prime Minister said that MSME is critical for the recovery and growth of the economy as they have huge employment potential also. That is why they received special attention in the stimulus packages during the Corona times.
Referring to the notion of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, The Prime Minister underlined the steps taken for normalisation in naxal affected areas and the northeast. He said situation is improving there and new opportunities are opening up in these areas. He expressed the hope that in coming time, eastern areas will play a major role in the development of the country.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রাস্ত্রপতিগী ৱারোলগী মোসন ওফ থেঙ্কসতা রাজ্য সভাদা পীখিবা পাউখুম
08 FEB 2021 12:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজ্য সভাদা রাস্ত্রপতিনা ৱারোল পীখিবা অদুগী মোসন ওফ থেঙ্কসকী পাউখুম পীখ্রে। মহাক্না অপ্পর হাউসকী মেম্বরশিংনা দিবেৎ অসিদা শরুক য়াখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসিনা অৱাবা কয়া মাইয়োক্নরিবা মালেম অসিদা আশা অমসুং থৌনা হাপখি।
মহাক্না হায় ভারত অসি ঙসি খুদোংচাবা কয়া লৈবা লৈবাক অমা ওইরে অমসুং মালেম্না ভারত্তা মীৎয়েং থম্লি। ভারত্তগী আশা কয়া তৌরি অমদি ভারতনা ঐখোয়গী গৃহ অসিগী য়াইফনবা তৌরক্কনি হায়না থাজবসু থম্লি। ভারতনা মাগী নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫শুরকপা অসিদা ঐখোয়না মসি ইনোৎ হাপ্পগী পাল্লন থৌরম ওইহন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং ভারতনা নীংখা তমখিবা চহি চামা ফাবগী মতম ওইদৌরিবা ২০৪৭ অসিদা ভারতকী ঐখোয়না মঙলিবা মঙলান অদুগীদমক ৱাশকখিবা অদু থুংহন্নবা অমুক হন্না ইশানা হোৎনরসি হায়না পি.এম.না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় কোবিদ লাইচৎ মাই পাক্না লাকশিল্লিবা অসি দল নত্ত্রগা মীওই অমগী মাই পাকপা নত্তে মসিদা লৈবাক্কী ওইনা মাই পাকপনি অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্কদবনি। ভারতনা পোলিয়ো অমসুং স্মোল পোক্সকী চাউনা শীংনবা মায়োক্নখিবা মতম অদু থেংনখ্রে। ভারতনা বেক্সিন পুথোক্কদ্রা নত্ত্রগা মীওই কয়ানা মদু ফংগনি হায়বা কনা অমত্তনা খঙখিদে। শ্রী মোদীনা হায় হায়রিবা মতমশিং অদুদগী – ‌ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মালেমগী ওইনা বেক্সিনশিং শাবা অমসুং মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী অচৌবা বেক্সিন দ্রাইভ চত্থবগী মতম - ঐখোয় হৌজিক তানফম অসি য়ৌরে। মসিনা ঐখোয়দা ইশানা ইশাবু থাজবা হেনগৎহল্লি। কোবিদ-১৯গী মতম অদুনা ঐখোয়গী ফেদরেল স্ত্রকচরদা অমসং কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী থৌনা লিংজেলদা অনৌবা মপাঙ্গল হাপখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী দেমোক্রেসী অসিদা য়ানিংদবা ফোঙদোক্লিবা অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংখি অমদি মহাক্না হায় ভারতকী দেমোক্রেসী অসি ৱেস্তর্ন ইন্সিতিত্যুসন অমা নত্তে মসি হ্যুমেন ইন্সিতিত্যুসন অমনি। ভারতকী নেস্নেলিজমদা অকাইবা পীরকপা হিরম পুম্নমক্কী মতাংদা মীচম প্রজাদা খঙহনবা হায়বা অসি মরু ওই। নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোসপু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতকী নেস্নেলিজম অসি ৱাখল পীকপা নত্ত্রগা খুদোংচাবা খক্তা উবা তৌদে নত্ত্রগা নমফু-শাফু তৌদে, মসি সত্যম, সিবম সুন্দরমগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওই। “ভারত অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী অচৌবা দেমোক্রেসী ওইবা খক্তা নত্তে। ভারত অসি ‘দেমোক্রেসীগী মমানি’ অমসুং মসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি মহৌশানা দেমোক্রেতিক ওই”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
শ্রী মোদীনা হায় কোরোনাগী মতমদা ফোরেন ইনবেস্তমেন্ত ফংদনা লৈবাক কয়ানা লৈখিবদা মতমদা ভারত্তা রেকোর্দ ওইনা ইনবেস্তমেন্ত তৌরকখি। হিরম অসিদা শ্রী মোদীনা ফোরেন করেন্সী, এফ.দি.আই., ইন্তর্নেৎ পেনিত্রেসন অমসুং দিজিতেল, ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন, অমাংশঙ শাবগী কভরেজ হেনগৎপা, অহোংবা মমলগী হাউসিং, এল.পি.জি. কভরেজ অমসুং লেম্না লায়েংবা হায়রিবশিং অসিদা মাই পাকপগী পর্ফোর্মেন্স অদু পাউদমখ্রে। শ্রী মোদীনা হায় শীংনবা কয়া লৈ অদুবু ঐখোয়না ৱারোইশিন নত্ত্রগা সমস্যা অনি অসিদা করম্বগী শরুক ওইগদগে হায়বা অদু লেপচগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ২০১৪দগী হৌনা ঐখোয়না লৌমীবু শক্তি পীনবা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা অহোংবশিং পুরকপা হৌখ্রে। ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কীম অসি লৌমীদা হেন্না খুদোংচানবা অহোংবা পুরকখি। পি.এম.-কিসান স্কীমসু হৌদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা হায় সরকার অসিনা অপীকপা লৌমীশিংগীদমক্তসু থবক পাইখৎলি পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা লৌমীশিংনা লুপা করো ৯০,০০০গী ক্লেম ফংক্রে। লৌমীশিংনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ, সোইল হেল্থ কার্দ অমসুং সম্মান নিধিদগী কান্নবসু ফংখ্রে। লম্বী-থোং ফাওনবা হেনগৎলকপা মতমদা লৌমীশিংগী পোত্থোক্না অরাপ্পা মফমশিংদা য়াওবা ঙমগনি। কিসান রেল অমসুং কিসান উরানগুম্বা খোঙথাংশিংসু পাইখৎখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা খ্বাইদগী মরু ওইরিবা অসি অপীকপা লৌমীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবা অসিনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে। মখোয়না দাইরি সেক্তরগুম্না লনাই অমসুং কো-ওপরেতিব অনিমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মনীং-মখা তম্বা করিগী ফংলোইদোইনো? হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখ্রে।
লৌউ-শিংউগী সমস্যাশিং অসি ৱারোইশিন পুরক্কদবনি অমসুং মসিগীদমক থবক পাইখৎপা মথৌ তাই। প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা দল পুম্নমক্তা মাংদা চংশিন্নবা হায়খ্রে। এম.এস.পি.গী মতংদাং প্রধান মন্ত্রীনা “এম.এস.পি. লৈরমখি। এম.এস.পি. লৈরি। তুংলমচৎতসু এম.এস.পি. লৈখিগনি। লায়রবশিংগী অহোংবা মমলদা রসন মখা তানা ফংহনখিগনি। মন্দিশিং মতমগা চুনবা ওইহল্লগনি” হায়না নৌহৌননা ফোঙদোকখ্রে। লৌমীশিংগী য়াইফনবা ঐখোয়না রাজনিতীগী ওইবা ৱাখল্লোন অসি থাদোক্তুনা থবক তৌবা তাই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিবু তংদুন লৈতনা লৈরিবা অসি থুগাইনা হোৎনরিবা অসিদগী চেকশিন্নবা চেকশিন ৱা থমখ্রে। মহাক্না হায় ভারতনা সিখশিংনা মতেং পাংলিবা অসিগীদমক য়াম্না চাউথোকচৈ। লৈবাক অসিগীদমক থবক কয়া তৌখ্রবা কাংলুপ অমনি। গুরু সহিবশিংগী ৱাহৈ অমসুং থৌজাল অসি মমল য়াম্মি। প্রুধান মন্ত্রীনা সহর-খুঙ্গংগী খেন্নবা অসি লৈহনদনবা হোৎনবা তাই হায়নসু ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা নহারোমগী শক্তিগী মরু ওইবা অদুসু থমখ্রে অমসুং মহাক্না হায় নহারোমগী মপাঙ্গল হাপ্নবা হোৎনবনি লৈবাক অসিগী অফবা তুংলমচৎ পুরকপদা মতেং পাংগনি। মসিগা চপ মান্না মহাক্না নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিবু পাম্নবা ফোঙদোক্নরকপা অসিগীদমকসু থাগৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় এম.এস.এম.ই. অসি শেন্মীৎলোনগী রিকভরী অমসুং গ্রোথকী ওইনা মরু ওই মরমদি মখোয়দা থবক পীবা ঙম্বগী অচৌবা শক্তি লৈ। মসিনা মরম ওইগা মখোয়না কোরোনাগী মতম অসিদা স্তিম্যুলস পেকেজশিংদা অখন্নবা মফম কনবা ঙমখ্রিবনি।
সবকা সাথ, সবকা বিকাসম সবকা বিশ্বাস হায়বা ৱাখল্লোন অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা নক্সলনা শোকহল্লবা মফমশিং অমসুং অৱাং নোংপোক্তা তংদু লৈতবা ফীভমদা পুরক্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে হায়না পাউদমখ্রে। মহাক্না হায় মফম অদুদা ফীভম ফগৎলক্লি অমসুং মফমশিং অদুদা অনৌবা খুদোংচাবশিংদা লৈরক্লি। তুংদা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা নোংপোক থংবা লমশিংদা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।