Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh says, Union Budget reflects Prime Minister’s vision for “Minimum Government, Maximum Governance”.
05 FEB 2021 10:35AM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that the Union Budget 2021-22 truly reflects the Prime Minister’s vision for “Minimum Government, Maximum Governance”. Speaking to media, he said, as one of the Six Pillars of the visionary Budget, it outlines plans for reforms as one of the core principles of Minimum government, Maximum governance. In this spirit, a number of steps were taken to bring reforms in Tribunals in the last few years for speedy delivery of justice and the Budget proposes to take further measures to rationalize the functioning of Tribunals, he added. The Minister further added that to have ease of doing business for those who deal with Government or CPSEs, and carry out contracts, the Budget proposes to set up a Conciliation Mechanism and mandate its use for quick resolution of contractual disputes to instil confidence in private investors and contractors.
Dwelling on some of the landmark good practices introduced by the Department of Personnel & Training (DoPT) and the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG) over the last 6-7 years, Dr. Jitendra Singh recalled some of the revolutionary decisions taken to change the face of governance in India. Enumerating a few among them, he mentioned the decision to allow self-attestation of certificates without attestation of Gazetted Officer or anyone else, which was taken immediately after the Modi Government came in 2014. This was followed by abolition of interview for selection to government jobs in certain categories, introduction of three months stint for new IAS officers in the central government before going to their respective State/UT cadre, Amendment in Prevention of Corruption Act 1988 which included making the bribe-giver also culpable to offence, Child Care Leave for male employees, enhancement of maternity leave for women employees, Family Pension for divorced daughters, introduction of digital Life Certificate for pensioners, introduction of CPGRAMS driven portal, reorientation of PM Excellence Awards, changes in the curriculum at Lal Bahadur Shastri National Academy of Mussoorie among others.
Most importantly, Dr. Jitendra Singh said, in the Months of August and September, 2020, two historic decisions have been taken. One of them, he said, relates to “Mission Karamyogi”, which envisages continuous capacity building of every officer through digital mode in order to prepare him for every new assignment taken up by him and at the same time also enable the authorities to scientifically choose the right officer for the right assignment, while the second decision relates to constituting National Recruitment Agency (NRA) for conducting Common Eligibility Test (CET) in order to provide level playing field to every job aspirant across the country, regardless of his socio-economic background.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়রি, প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম ‘অপীকপা সরকার, অচৌবা লৈঙাক”কী মমি কেন্দ্রগী বজেত্তা তারে
05 FEB 2021 10:35AM by PIB Imphal
দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি কেন্দ্রগী বজেত ২০২১-২২দা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম ‘অপীকপা সরকার, অচৌবা লৈঙাক”কী মমি ফজনা তারে। মেদিয়াদা ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায়খি মিৎয়েং শানবা বজেত অসিগী য়ুম্বী তরুক্কী মনুংদা অমা ওইনা, অপীকপা সরকার, অচৌবা লৈঙাক্কী মরুওইবা ৱাখল্লোনশিং অমা ওইনা বজেত অসিনা অওনবশিং পুরক্নবা থৌরাং তৌরে। মসিগী থৌনা অসিদা য়াম্না য়াংনা অচুম্বা ৱায়েল পুরক্নবা হৌখিবা চহি খর অসিদা ত্রাইবুনেলশিংদা অওনবশিং পুরক্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎলে অমসুং ত্রাইবুনেলশিংগী থবকশিং মরম চানা পাংথোক্নবা মখা তানা থবকশিং পায়খৎনবা বজেত অসিদা খন্নরে।
মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি সরকার নত্রগা সি.পি.এস.ইশিংগা লোয়ন্না থবক তৌমিন্নরিবশিং লাইনা ললোন-ইতিক পাংথোকপা য়ানবা অমসুং য়ানদবশিং য়ানবা পুরক্নবা অমসুং লনাই ইনভেস্তরশিং অমসুং কন্ত্রেক্তরশিংগী থাজবা লৈহন্নবা থৌরাং অমা পায়খৎনবা ৱাফম বজেত অসিদা য়াওরে।
হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা পর্সোনেল অমসুং ত্রেনিং দিপার্তমেন্ত অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিপ রিফোর্মস অমসুং পব্লিক গ্রিভান্সেস দিপার্তমেন্তনা পায়খৎখিবা অফবা থবকশিংগী মতাংদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ভারত্তা লৈবাক ঙাকপগী লমদা অহোংবা পুরক্নবা শিংথানিংঙাই ওইবা ৱারেপ খর লৌখ্রে। ২০১৪দা মোদী সরকার লাক্লবা মতুংদা খুদক্তা গেজেতেদ ওফিসার অমনা এত্তেচ তৌদনা সর্তিফিকেতশিং মশা-মরোমদোম এত্তেচ তৌবা য়ানবা ৱারেপ লৌখ্রে।
কাংলুপ খরগী ওইনা সরকারগী থবক লৌবদা ইন্তরভিয়ু পাংথোক্তনবা, মখোয় মখোয়গী রাজ্যশিং/য়ু.তি কেদরশিংদা চৎত্রিঙৈ মমাংদা অনৌবা আই.এ.এস ওফিসারশিং কেন্দ্র সরকারদা থা ৩ থবক তৌনবা, শেন পীরিবা মীওই অদু চৈরাক পীনবা প্রিভেন্সন ওফ করপসন এক্ত,১৯৮৮ শেমদোকপা, সরকারগী থবক তৌবা নুপাশিং অঙাং শেন্নবা ছুতি পীবা, সরকারগী থবক তৌবা নুপীশিংগী অঙাং উনবগী ছুতি হেনগৎহনবা, মপামদা হল্লক্লবী মচানুপীশিংগী ফেমিলি পেন্সন পীবা, পেন্সন্নরশিংগী দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেত হৌদোকপা, সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস পোর্তেল হৌদোকপা, পি.এম এক্সলেন্স এৱার্দশিং শেমদোকপা, লাল বহাদুর সাস্ত্রি নেসনেল একাদেমি ওফ মুসোরিগী সেল্লেবস শেমদোকপা অসিনচিংবা পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌরে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ২০২০গী অগস্ত অমসুং সেপ্তেম্বর থাশিংদা পুৱারি ওইরবা মরুওইবা ৱারেপ অনি লৌখ্রে। অহানবা ৱারেপ অমা ওইনা, ওফিসার অমনা পায়খৎপা অনৌবা থবক খুদিংমক দিজিতেল ওইনা থৌরাং তৌবা অমসুং চুনবা থবক অমগী চুনবা ওফিসার সাইন্তিফিক ওইনা ওথোরিতিশিংনা খন্নবা “মিসন করাময়োগী”না পান্দম থম্লি। অনিশুবা ৱারেপ্তা লৈবাক শীনবা থুংনা থবক থিরিবা মীওইশিং চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংনবা কমন ইলিজিবিলিতি তেস্ত(সি ই তি) পাংথোক্নবা নেসনেল রিক্রুইতমেন্ত এজেন্সি(এন আর এ)লিংখৎপা য়াওরি।