Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the NCC Rally at Cariappa Ground in Delhi
28 JAN 2021 3:53PM by PIB Delhi
The country's DefenceMinister, Shri RajnathSinghji, Chief of Defence Staff General BipinRawat, Chiefs of Army, Navy and Air, Defence Secretary, NCC Director General and NCC cadets replete with energy of patriotism who are here from all over the country. It is a very pleasant experience when I get the opportunity to spend whatever moments with you young colleagues. Not just me, but those who watch you on TV, feel proud of the march past, the parasailing skills by some cadets and the cultural display. All of you who have come from different parts of the country also gave a scintillating performance on the 26th January parade. The whole world has seen your performance. We see that the countries in the world, where there is discipline in social life, make a mark in all spheres. And NCC can play a very important role in bringing discipline to social life in India. And these ethos should remain with you throughout your life. This spirit of discipline should remain with you even after your stint with NCC. Not only that, if you continue to inspire the people around you, the society of India will be stronger, the country will be strong.
Friends,
As the world's largest uniformed youth organization, the image that NCC has created is getting stronger day and day. When I see your efforts, I become very happy; and my trust in you becomes stronger. NCC cadets can be seen behind the growth of the Indian tradition of gallantry and service. Again it is the NCC cadets when there is a campaign to create awareness about the Constitutionamong the people. NCC cadets are definitely seen where there is some good work going on regarding the environment or any campaign related to water conservation or sanitation. The examples of the amazing work which you do in an organized way in times of crisis are rarely seen anywhere. Whether it is floods or other calamities,last year NCC cadets helped in the relief and rescue of the stranded countrymen. The way millions of cadets who have worked together with the administration and society across the country during the entire period of Corona is commendable. It is the responsibility of all to fulfill the civic duties that are enshrined in the Constitution and are expected of us.
We all are witness that the greatest challenges can also be resolvedwhen civil society and local citizens insist on their duties. As you also know very well, Naxalism-Maoism was a big problem in our country at one point of time. Hundreds of districts of the country were affected. But when the spirit of duty of local citizens and the valour of our security forces came together, the back of Naxalism started breaking. Now, Naxalismis confined to a few districts of the country. Not only the Naxal violence in the country has reduced considerably, many youths have given up violence and started joining the path of development. We have also seen the effect of prioritizing our duties as a citizen during theCorona period. When the people of the country came together and fulfilled their responsibility, the country was able to combat Corona.
Friends,
The period was challenging, but it also brought a lot of opportunities along with it.There were opportunities to meet challenges, to be victorious, to do anything for the country, to enhance the capacities of the country, to become self-reliant, to become the best from ordinary to extraordinary. The role and contribution of India's youth power is most important in achieving all these goals. I also see in you a supporter as well as protector of the nation. Therefore, the Government has made special efforts to further expand the role of NCC. NCC's participation is being enhanced to strengthen the security network and the border and seashores of the country.
On August 15 last year, it was announced that NCC would be given a new responsibility in about 175 districts of coastal and border areas. About one lakh NCC cadets are being trained by the Army, Navy and the Air Force. Of this, one third of our girl cadets are also being trained. All the schools and colleges, whether government or private, central or state government, have been included for the selection of these cadets. The government is also rapidly increasing the training capabilities of NCC. So far, you had just one firing simulator, which is now being increased to 98, almost 100. From one to 100! The micro-light flight simulator is also being increased from 5 to 44 and the roving simulator from 11 to 60. These modern simulators will help in further improving the quality of NCC training.
Friends,
The ground at which the event is now being held is named after Field Marshal K M Cariappa ji. He is also a great inspiration for you. Cariappa ji's life is full of many tales of gallantry. In 1947, India had a decisive lead in the war because of his strategic skills. Today is the birth anniversary of Field Marshal K M Cariappa ji. On behalf of all my countrymen and the NCC cadets, I respectfully pay homage to him.
Many of you must be having a strong desire to be part of India's defenceforces. All of you have that potential and the government is also increasing the opportunity for you. In particular, I would urge girl cadets that many opportunities are waiting for you too. I am also able to see before me and the figures also show that there has been about a 35 percent increase of girl cadets in NCC in the past few years. Now every front of our forces is being opened for you. The brave daughters of India are still holding the fort to take on the enemies. The country needs your gallantry and new stature is waiting for you. And I am also seeing in you the future officers. I remember, when I went to the LongewalaPost in Jaisalmer on Diwali some two-and-a-half months ago, I met many young officers. I can never forget their passion, morale and the indomitable will on their faces for the defence of the country.
Friends,
The Longewala Post also has a glorious history. In the 1971 war, our brave warriors had won the decisive victory in Longewala. During the war with Pakistan, the Indian army had dusted the enemy on the border spanning thousands of kilometresfrom east to west. In that war, thousands of Pakistani soldiers surrendered before the warriors of India. The 1971 war also helped in the creation of India's friend and our neighbouring country, Bangladesh. This year, the victory in this war is also completing 50 years. We, the people of the country, salute the courage and valour of India’s brave sons and daughters who secured victory in this 1971 war. Today I also pay my tributes to those who were martyred in this war.
Friends,
When all of you have come to Delhi, it is inevitable to go to the National War Memorial. It is the duty of all of us to honour those who sacrificed their lives for the defence of the country. In fact, our gallantry awards portal -- www.gallantryawards.gov.in, has also been re-launched on this Republic Day.It has information about the lives of our soldiers who have been honouredwith ParamVir and Mahavir Chakras, and you can also salute their heroism by visiting this portal. I urge all the present and former NCC cadets that you should visit, join and remain engaged with this portal.
Friends,
I am also told that more than 20,000 cadets have already joined the NCC Digital Platform that has been created. These cadets have also started sharing their experiences and ideas. I am sure all of you will make the optimal use of this platform.
Friends,
This year is very important for those who are carrying forward the values of patriotism and national service. This year, India is heralding the 75th year of its independence. This year is also the 125thbirth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. It is rare that so many inspirational events happen together. Netaji Subhas-- who unsettled the world's strongest power with his valour. The more you read about Netaji, the more you will realize that no challenge is big enough to dent your morale. Many of those brave sons who sacrificed everything for the freedom of the country want to see you making India of their dreams. And the next 25-26 years of your life are very important. These 25-26 years are equally important for India.
When the country completes 100 years of its independence in 2047, your present efforts will strengthen India’s journey. That is, this year is also the year of taking new resolutions as a cadet and also as a citizen for the country and to carry forward the dreams of the country. We have to further empower the collective power as a one nation with which we faced the major crises last year. We also have to completely destroy the ill-effects of this pandemic on the economy of the country and we also have to realize the resolution of Atmanirbhar Bharat.
Friends,
Last year, India showed that it is capable of taking every step firmly to protect itself from the challenge of virus or the border. India is capable on every front whether it is the safety net of vaccines or to dismantle with modern missiles the intentions of those who challenge India. Today, we are also self-reliant in vaccines and are making rapid efforts to modernize our army. Every step is being taken to ensure all the armed forces of India are superior. Today, India has the best war machines in the world. You may have seen in the media today that three more Rafale fighter planes have arrived in India yesterday itself from France. These fighter planes of India have been refueled mid-air. And this re-fueling has been made by the United Arab Emirates, a friend of India, and Greece and Saudi Arabia have also contributed to it. It is also a picture of India's strong relations with the Gulf countries.
Friends,
Major decisions have also been taken by the Government to meet most of the needs of its forces in India. The purchase of more than 100 security related products from abroad has been discontinued and they are being prepared in India. Now India's own Tejas fighter plane is also radiating splendor from seas to the sky. Recently, orders for more than 80 Tejashavealso been placed for the Air Force. Not only that, India is focusing on every necessary R&D to ensure that it does not lag in Artificial Intelligence-based warfare.The day is not far away when India will be known as a big producer rather than a big market for defenceequipment.
Friends,
It is very natural to have a sense of pride within you when you see several goals of self-sufficiency being realized. You are also now experiencing enthusiasm within you and among your friends regarding Local (products). I see that there has been a major shift in the preferences of India's youth over brands. Now, you take Khadi for example. Khadi was relegated as the attire of leaders in earlier times. Today, the same Khadi has become a favourite brand of our youth. Khadi kurtas, jackets, or other stuff has become a fashion symbol for the youth today. Similarly, every Indian is becoming vocal for local textiles, electronics, fashion, passion, and festival or wedding. Even in the difficult times of Corona, a record number of start-ups and unicorns have been created by the youth of the country.
Friends,
Self-confident youth are very important for the self-reliant India in the 21st century. This self-confidence grows with fitness, education and comes from skills and proper opportunities. Today, the Government is working on these aspects of the youth of the country and all necessary reforms are also being carried out in the system. The government is making efforts in every direction from thousands of Atal Tinkering Labs to big modern educational institutions, from Skill India mission to schemes like Mudra. Today, fitness and sports are being given unprecedented priority in India. The Fit India and Khelo India campaigns are encouraging fitter and better talent in villages of the country. NCC also runs special programmes to promote Fit India campaigns and yoga.
Through the new National Education Policy, India's education system is being made student centric from pre-nursery to Ph.D. An atmosphere is being created to free our children and young companions from unnecessary pressure, so that they can move forward according to their own will and their interest. Opportunities are being created for young entrepreneurs at all levels from farming to space. The more you take advantage of these opportunities, the more the country will progress. We have to make this Vedic call वयं राष्ट्र जागृयामः(we will keep the priestly nation alive and awake)the statement of the young energy of the 21st century. We have to imbibe this spirit ‘इदम् राष्ट्राय इदम् न मम्’, i.e., this life is dedicated to the nation. We have to work for every citizen of the country by taking the resolution of ‘राष्ट्र हिताय राष्ट्र सुखाय च’. We have to move forward with the mantra of आत्मवत सर्वभूतेषु और सर्वभूत हितेरता, i.e., SabkaSaath, SabkaVikas, SabkaVishwas.
If we embrace these mantras in our lives, it will not take too much time to achieve the resolution of Atmanirbhar Bharat. Once again, congratulations to all of you for being part of the Republic Day parade and many good wishes for the future.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀର କାରିଅପ୍ପା ଗ୍ରାଉଣ୍ଡଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏନ୍ସିସି ରାଲିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ବୋଧନ
28 JAN 2021 3:53PM by PIB Bhubaneshwar
ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, ସେନା କର୍ମଚାରୀ ମୁଖ୍ୟ ଜେନେରୋଲ ବିପିନ୍ ରାୱତ୍, ସ୍ଥଳସେନା, ନୌସେନା ଓ ବାୟୁ ସେନାଧ୍ୟକ୍ଷ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ, ଏନ୍ସିସି ମହାନିଦେ୍ର୍ଦଶକ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତିର ଶକ୍ତିରେ ଭରପୁର ଏନ୍ସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଯେତିକି ବି ମୁହୁର୍ତ ବିତେଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁଖଦ ଅନୁଭବ ଦେଇଥାଏ । ଏବେ ଏଠାରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ମାର୍ଚ ପାଷ୍ଟ କଲେ, କିଛି କ୍ୟାଡେଟ୍ ପାରାସିଲିଂର ଯେଉଁ କଳାକୌଶଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ କଲେ, ଏଇ ଯେଉଁ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣ କରାଗଲା, ସେସବୁ ଦେଖି କେବଳ ମତେ ହିଁ ନୁହେଁ, ଆଜି ଟେଲିଭିଜନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଦର୍ଶକ ଦେଖିଥିବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଗର୍ବ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥିବ । ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ପହଂଚି ଆପଣମାନେ ୨୬ ଜାନୁଆରୀ ପରେଡରେ ମଧ୍ୟ ଚିତାକର୍ଷକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପରିଶ୍ରମକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି । ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ, ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁ ବି ଦେଶରେ ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ଅନୁଶାସନ ରହିଥାଏ ସେହିଭଳି ସବୁ ଦେଶ ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜ ବିଜୟର ଧ୍ୱଜା ଉଡାଇଥାନ୍ତି । ଏବଂ ଭାରତରେ ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ଅନୁଶାସନ ଆଣିବାରେ ଏନ୍ସିସି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ନିଖୁଣ ଭାବରେ ନିର୍ବାହ କରିପାରେ । ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଂସ୍କାର ଆଜୀବନ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଏନ୍ସିସି ପରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଶାସନର ଏହି ଭାବନା ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ରହିବା ଉଚିତ୍ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆପଣମାନେ ନିଜର ଆଖପାଖରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯଦି ଏଥିପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଅନୁପ୍ରେରିତ କରିବେ ତାହାହେଲେ ଭାରତର ସମାଜ ଏହାଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ ହେବ, ଦେଶ ମଜବୁତ୍ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁନିଆର ସର୍ବବୃହତ ୟୁନିଫର୍ମ ଯୁକ୍ତ ଯୁବ ସଂଗଠନ ଭାବରେ, ଏନ୍ସିସି ନିଜର ଯେଉଁ ଛବି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି, ତାହା ଦିନକୁ ଦିନ ଆହୁରି ମଜବୁତ୍ ହେବାରେ ଲାଗଛି । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ମତେ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ କଳୁଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା ଆହୁରି ମଜବୁତ୍ ହେଉଛି । ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ଭାବର ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଯେଉଁଠି ବି ବ୍ୟାପକ କରାଯାଉଥାଏ ସେଠାରେ ଏନ୍ସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ନଜରକୁ ଆସନ୍ତି । ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି ସେଠାରେ ଏନ୍ସିସି କ୍ୟାଡେଟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହୁଏ । ପରିବେଶକୁ ନେଇ କିଛି ଭଲ କାମ ହେଉଛି ତ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କିମ୍ବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ପର୍କିତ କୌଣସି ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି ତ, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଏନ୍ସିସି କ୍ୟାଡେଟମାନେ ନଜରକୁ ଆସନ୍ତି । ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଯେଉଁ ଅଦ୍ଭୁତ ଉପାୟରେ ସଂଗଠିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ତାର ଉଦାହରଣ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ଖୁବ କମ୍ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଏ । ବନ୍ୟା ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ବିପର୍ଯୟ, ଗତବର୍ଷ ଏନ୍ସସି କ୍ୟାଡେଟମାନେ ସଙ୍କଟରେ ଫସି ରହଥିବା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଧାର ଓ ଥଇଥାନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଖୁବ୍ ସହାୟତା କରିଛନ୍ତି । କରୋନାର ଏହି ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ କାଳଖଣ୍ଡରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କ୍ୟାଡେଟସ ଦେଶସାରା ଯେଉଁଭଳି ପ୍ରଶାସନ ସହ ମିଶି, ସମାଜ ସହ ମିଶି ଯେଉଁପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଆମ ସମ୍ବିଧାନରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଯେଉଁ କର୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ସବୁବେଳେ ଆଶା କରାଯାଇଥାଏ, ତାହାକୁ ପାଳନ କରିବା ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସଭ୍ୟ ସମାଜ, ସ୍ଥାନୀୟ ନାଗରିକ ନିଜ ନିଜର କର୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ଯୋର ଦିଅନ୍ତି ସେତେବେଳେ ବଡ ବଡ ଆହ୍ୱାନର ମଧ୍ୟ ମୁକାବିଲା କରାଯାଇ ପାରିଥାଏ । ଯେମିତି ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଭଲଭାବେ କାଣିଛନ୍ତି ଆମ ଦେଶରେ ଗୋଟେ ସମୟରେ ନକ୍ସଲବାଦ, ମାଓବାଦ ଏତେବଡ ସମସ୍ୟା ଥିଲା । ଦେଶର ଶହ ଶହ ଜିଲା ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସ୍ଥାନୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ କର୍ତବ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବଳର ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଏକଜୁଟ୍ ହୋଇଗଲେ । ଯାହାଫଳରେ ନକ୍ସଲବାଦର ସ୍ଥିତି ଦୁର୍ବଳ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଗଲା । ଏବେ ଦେଶର କିଛି ହାତଗଣତି ଜିଲ୍ଲାରେ ହିଁ ନକ୍ସଲବାଦ ସୀମିତ ରହିଛି । ଏବେ ଦେଶରେ କେବଳ ଯେ ନକ୍ସଲ ହିଂସା କମ୍ ହୋଇନାହିଁ, ଅନେକ ଯୁବକ ହିଂସାର ମାର୍ଗ ପରିହାର କରି ବିକାଶର ଧାରାରେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ୍ ହେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଜଣେ ନାଗରିକ ଭାବେ ନିଜ କର୍ତବ୍ୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ପ୍ରଭାବ ଆମେମାନେ ଏହି କରୋନା କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ । ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଲୋକ ଏକାଠି ହେଲେ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କଲେ ସେତେବେଳେ ଦେଶ କରୋନାର ସଫଳତା ସହ ମୁକାବିଲା ମଧ୍ୟ କରିପାରିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି କାଳଖଣ୍ଡ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ନିଜ ସାଥିରେ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଆଣିଥିଲା । ସୁଯୋଗ- ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାର, ସୁଯୋଗ- ବିଜୟୀ ହେବାର, ସୁଯୋଗ- ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବାର, ସୁଯୋଗ- ଦେଶର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର, ସୁଯୋଗ - ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାର, ସୁଯୋଗ – ସାଧାରଣରୁ ଅସାଧାରଣ, ଅସାଧାରଣରୁ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେବାର । ଏହିସବୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତିରେ ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତିର ଭୂମିକା ଏବଂ ଯୁବଶକ୍ତିର ଯୋଗଦାନ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ରସେବକ ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷକକୁ ଦେଖିପାରୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏନ୍ସିସିର ଭୂମିକାକୁ ଅଧିକ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ କରିବା ସକାଶେ ସରକାର ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି । ଦେଶର ସୀମାବର୍ତୀ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ତଟଗୁଡିକର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଏଥିସହ ଜଡିତ ନେଟୱର୍କକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏନ୍ସିସିର ଭୂମିକାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି ।
ଗତବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ତାରିଖରେ ଏହା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଦେଶର ସୀମାବର୍ତୀ ଏବଂ ତଟୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ପାଖାପାଖି ୨୦୦ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏନ୍ସିସି ଉପରେ ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଏନ୍ସିସି କ୍ୟାଡେଟକୁ ସ୍ଥଳସେନା, ନୌସେନା ଓ ବାୟୁସେନା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଥିବା ଏହି କ୍ୟାଡେଟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ହେଉଛନ୍ତି ବାଳିକା । ସରକାରୀ ହେଉ ବା ବେସରକାରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ ବା ରାଜ୍ୟ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରୁ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଉଛି । ଏନ୍ସିସିର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଦୃତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଫାୟାରିଙ୍ଗ ସିମୁଲେଟର ଥିଲା ଏବେ ଏହାକୁ ବଢାଇ ୯୮ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ପାଖାପାଖି ଶହେ, କୋଉଠି ଏକ ଆଉ କୋଉଠି ଶହେ । ମାଇକ୍ରୋଲାଇଟ୍ ଫ୍ଲାଇଟ୍ ସିମୁଲେଟର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୫ରୁ ୪୪କୁ ଏବଂ ରୋଭିଂ ସିମୁଲେଟର ସଂଖ୍ୟାକୁ ୧୧ରୁ ୬୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏନ୍ସିସି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ଗୁଣବତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତମାନ ଯେଉଁ ପଡିଆରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ ହେଉଛି, ତାହାକୁ ଫିଲ୍ଡ ମାର୍ଶଲ କେ. ଏମ୍. କରିୟପ୍ପାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ । କରିୟପ୍ପାଙ୍କ ଜୀବନ ଅନେକ ଶୌର୍ଯ୍ୟର ଅନେକ ଗାଥାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ୧୯୪୭ରେ ତାଙ୍କର ରଣକୌଶଳ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଯୁଦ୍ଧରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବେ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇପାରିଥିଲା । ଆଜି ଫିଲ୍ଡ ମାର୍ଶଲ୍ କେ. ଏମ୍. କରିୟପ୍ପାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ, ଏନ୍ସିସି କ୍ୟାଡେଟଙ୍କ ତରଫରୁ ତାଙ୍କୁ ଭକ୍ତିପୂତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳୀ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀରେ ସାମିଲ୍ ହେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ସାଥୀଙ୍କର ପ୍ରବଳ ଆଗ୍ରହ ରହିଥିବ । ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ସରକାର ଆପଣଙ୍କମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ମୁଁ ବାଳିକା କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷଭାବେ କହିବି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଅପେକ୍ଷା କରିରହିଛି । ମୁଁ ନିଜ ସମ୍ମୁଖରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିପାରୁଛି ଏବଂ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ ସୂଚାଉଛି ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏନ୍ସିସିରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏବେ ଆମ ସେନାର ସବୁକ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଭାରତର ବୀରାଙ୍ଗନାମାନେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସବୁ ବାହିନୀରେ ଶତୃର ଦୃଢ ମୁକାବିଲା କରୁଛନ୍ତି । ଦେଶକୁ ଆପଣଙ୍କ ଶୌର୍ଯ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ନବଦିଗନ୍ତ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିରହିଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଅଫିସରମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ମୁଁ ଦୁଇ ତିନିମାସ ତଳେ ଯେତେବେଳେ ଜୟସଲମରର ଲୋଙ୍ଗେୱାଲା ସେନାଶିବିର ଯାଇଥିଲି, ସେଠାରେ କିଛି ଯୁବ ଅଫିସରଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲା । ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ, ସାହସ ଓ ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଝଲସୁଥିବା ଅଦମ୍ୟ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ମୁଁ କେବେ ମଧ୍ୟ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲୋଙ୍ଗେୱାଲା ଶିବିରର ମଧ୍ୟ ନିଜର ଏକ ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ରହିଛି । ୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧରେ ଲୋଙ୍ଗେୱାଲାରେ ଆମ ବୀର ଯବାନମାନେ ନିର୍ଣର୍ାୟକ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ସହିତ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମର ହଜାର ହଜାର କିଳୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ସୀମାରେ ଭାରତର ସେନା ନିଜର ପରାକ୍ରମ ବଳରେ, ଶତୃକୁ ଶୋଚନୀୟ ଭାବେ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ପାକିସ୍ଥାନର ହଜାର ହଜାର ସୈନିକ ଭାରତର ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସମର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ୭୧ର ଏହି ଯୁଦ୍ଧ, ଭାରତର ମିତ୍ରରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଆମର ପଡୋଶୀ ଦେଶ ବାଂଲାଦେଶର ଗଠନରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହାଇଥିଲା । ଚଳିତବର୍ଷ ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ବିଜୟକୁ ମଧ୍ୟ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଭାରତବାସୀ, ୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧରେ ଦେଶକୁ ବିଜୟ ଆଣିଦେଇଥିବା ଭାରତର ବୀର ସନ୍ତାନମାନଙ୍କର ସାହସ, ସେମାନଙ୍କର ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଚିର ସ୍ମରଣୀୟ । ଆଜି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ସଲାମ କରୁଛି । ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶପାଇଁ ସହୀଦ ହୋଇଥିଲେ, ଆଜି ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳୀ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଯେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଛନ୍ତି, ତାହେଲେ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ କଥା । ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଜୀବନ ଅର୍ପଣ କରିଥିବା ବୀରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଆମର ଯେଉଁ ଗାଲାଂଟ୍ରି ଆୱାର୍ଡସ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ରହିଛି ଙ୍ଗଙ୍ଗଙ୍ଗ.ଶବକ୍ଷକ୍ଷବଦ୍ଭଗ୍ଧକ୍ସଚ୍ଚ ବଙ୍ଗବକ୍ସୟଗ୍ଦ.ଶକ୍ଟଙ୍ଖ.ସଦ୍ଭ, ଏହି ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସରେ ତାହାକୁ ନୂଆ ରୂପରେ ପୁନଃ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ପରମବୀର ଓ ମହାବୀର ଚକ୍ର ଭଳି ସମ୍ମାନ ପାଇଥିବା ଆମ ସୈନିମାନଙ୍କର ଜୀବନ ସହିତ ଜଡିତ ତଥ୍ୟଗୁଡିକ ରହିଛି, ଆପଣମାନେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲକୁ ଯାଇ ଏମାନଙ୍କର ବୀରତ୍ୱ ଆଗରେ ମଥାନତ କରିପାରିବେ । ଏବଂ ମୋର ଏନ୍ସିସିର ବର୍ତମାନ ତଥା ପୂର୍ବ କ୍ୟାଡେଟସମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲକୁ ଯିବା ଉଚିତ୍ । ଏଥିସହିତ ଯୋଡିହେବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ତାହା ସହିତ ଯୋଡିହୋଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମତେ ଏକଥା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏନ୍ସସି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୦ହଜାରରୁ ଅଧିକ କ୍ୟାଡେଟସ୍ ଯୋଡି ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ୟାଡେଟମାନେ ନିଜ ନିଜର ଅନୁଭବ, ବିଚାରଧାରା ବିନିମୟ କରିବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଛନ୍ତି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ମଂଚର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରସେବାର ଯେଉଁ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ନେଇ ଆପଣମାନେ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି, ସେସବୁପାଇଁ ଏହି ବର୍ଷଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ପଦାର୍ପଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ବର୍ଷଟି ମଧ୍ୟ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀର ବର୍ଷ । ଜୀବନରେ ପ୍ରେରଣାର ଏତେଗୁଡିଏ ସୁଯୋଗ ଏକସଙ୍ଗେ ଆସିବା ଖୁବ୍ କମ୍ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ, ଯିଏ କି ନିଜର ପରାକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶାସନକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଆପଣ ନେତାଜୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଯେତେ ଯେତେ ପଢିବେ, ସେତେସେତେ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ କୌଣସି ବି ଆହ୍ୱାନ ଏତେ ବଡ ନୁହେଁ ଯେ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ମନୋବଳକୁ ଭାଙ୍ଗି ପାରିବ । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ନିଜର ସବୁକିଛି ତ୍ୟାଗ କରିଥିବା ଏଭଳି ଅନେକ ବୀର ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱପ୍ନର ଭାରତ ଗଠନକୁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ଆଗାମୀ ୨୫-୨୬ ବର୍ଷ ଅଧିକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ୨୫-୨୬ ବର୍ଷ ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଆଜିର ଏହି ପ୍ରୟାସ, ଭାରତର ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ଶକ୍ତିମନ୍ତ କରିବ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ବର୍ଷଟି ଜଣେ କ୍ୟାଡେଟ୍ ଭାବେ ଏବଂ ଜଣେ ନାଗରିକ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ସଂଙ୍କଳ୍ପ ନେବାର ବର୍ଷ ଅଟେ । ଦେଶ ପାଇଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେବାର ବର୍ଷ । ଦେଶ ପାଇଁ ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାଙ୍ଗରେ ଧରି ଆଗେଇ ଚାଲିବା କରିବାର ବର୍ଷ । ଗତବର୍ଷ ଯେଉଁଭଳି ସାମୁହିକ ଶକ୍ତିର ସହ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ମନ ହୋଇ ଆମେ ବଡ ବଡ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କଲେ, ସେହି ଭାବନାକୁ ଆମକୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଏହି ମହାମାରୀର ଯେଉଁ କୁପ୍ରଭାବ ପଡିଛି, ଆମକୁ ତାକୁ ମଧ୍ୟ ହଟାଇବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପୂରଣ କରି ଦେଖାଇବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତବର୍ଷ ଭାରତ ଏହା ଦେଖାଇଦେଇଛି ଯେ ଭୂତାଣୁ ହେଉ ବା ସୀମାର ଆହ୍ୱାନ, ଭାରତ ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୃଢ ଭାବେ ପ୍ରତିଟି ପାଦ ଉଠାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ । ଟିକାର ସୁରକ୍ଷା କବଚ ହେଉ ବା ଭାରତକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଉଥିବା ଶକ୍ତିଗୁଡିକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଧ୍ୱଂସ କରିବା, ଦେଶ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ଆମେ ଟିକା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେତିକି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଛୁ ନିଜ ସେନାରୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଦୃତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ । ଭାରତର ସମସ୍ତ ସେନା ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ସବୁ ପ୍ରକାର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରହିଛି । ଆଜି ଭାରତ ନିକଟରେ ବିଶ୍ୱର ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ରମାନ ରହିଛି । ଆଜି ଆପଣ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିବେ, ଗତକାଲି ହିଁ ଫ୍ରାନ୍ସରୁ ଆଉ ୩ଟି ରାଫେଲ୍ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଆସି ଭାରତରେ ପହଂଚିଛି । ଭାରତର ଏହି ଯୁଦ୍ଧବିମାନଗୁଡିକରେ ଆକାଶବକ୍ଷରେ ହିଁ ଇନ୍ଧନର ପୁନଃଭରଣ କରାଯାଇଛି । ଏବଂ ଏହି ଇନ୍ଧନ ପୁନଃ ଭରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତର ମିତ୍ରରାଷ୍ଟ୍ର ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟସ୍ ହିଁ କରିଛି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଗ୍ରୀସ୍ ଓ ସାଉଦି ଆରବ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶ ସହ ଭାରତର ମଜବୁତ ହେଉଥିବା ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରତିଛବି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିଜ ସେନାବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଭାରତରେ ହିଁ ପୂରଣ କରାଯାଇପାରୁ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ବଡ ବଡ ନିଷ୍ପତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତିି । ଶହେରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀର ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ ବନ୍ଦ କରି ସେସବୁକୁ ଦେଶରେ ହିଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଏବେ ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ଲଢୁଆ ବିମାନ ତେଜସ୍ ସମୁଦ୍ରରୁ ନେଇ ଆକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜର ତେଜ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ନିକଟରେ ବାୟୁସେନା ପାଇଁ ୮୦ରୁ ଅଧିକ ତେଜସ୍ ବିମାନ ବରାଦ ଦିଆଯାଇଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଂଟେଲିଜେନସ୍ ଆଧାରିତ ଯୁଦ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ କାହାଠାରୁ ଯେପରି ପଛରେ ନରହୁ, ସେଥିପାଇଁ ଜରୁରୀ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି । ସେହିଦିନ ଆଉ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ବଡ ବଜାର ବଦଳରେ ବଡତ୍ତଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଅନେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଜି ପୂରଣ ହେଉଥିବା ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭୂତ କରିବ ସ୍ୱାଭାବିକ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ, ନିଜ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଦେଖୁଛି ବ୍ରାଣ୍ଡ୍କୁ ନେଇ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ରୁଚିରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି । ଏବେ ଖଦୀ କଥା ଦେଖନ୍ତୁ । ଖଦୀକୁ ଏକଦା କେବଳ ନେତାମାନଙ୍କ ପରିଧାନ ଭାବେ ଛାଡିଦିଆଉଥିଲା । ଆଜି ସେହି ଖଦୀ ଯୁବକମାନଙ୍କର ପ୍ରିୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଖଦୀର କୁର୍ତା ହେଉ, ଖଦୀର ଜ୍ୟାକେଟ୍ ହେଉ ବା ଖଦୀର ଅନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ, ଆଜି ଯୁବବିଢୀ ପାଇଁ ଫ୍ୟାଶନ୍ର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି । ଏହିପରି ଆଜି ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ହେଉ ବା ଇଲେକଟ୍ରୋନିକସ, ଫେସନ୍ ହେଉ ବା ପ୍ୟାଶନ୍, ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ହେଉ ବା ବିବାହ, ସବୁ ଭାରତୀୟ ଏବେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାରରେ ଲାଗି ପଡିଛନ୍ତି । କରୋନାର ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ୟୁନିକର୍ନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସଭରା ଯୁବଶକ୍ତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ବଢିଥାଏ, ଶିକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ବଢିଥାଏ, ଦକ୍ଷତା ଓ ଉପଯୁକ୍ତ ସୁଯୋଗରୁ ଆସିଥାଏ । ଆଜି ସରକାର ଦେଶର ଯୁବପିଢୀ ପାଇଁ ଏହି ଆବଶ୍ୟକୀୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ଉପରେ କାମ କରୁଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜରୁରୀ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଅଣାଯାଉଛି । ହଜାର ହଜାର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲ୍ୟାବଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମୁଦ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଭଳି ଯୋଜନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସରକାର ସବୁ ଦିଗରେ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଫିଟନେସ୍ ଓ କ୍ରୀଡାକୁ ଭାରତରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ, ଦେଶର ଗାଁ ଗାଁରେ ଉନ୍ନତ ଫିଟନେସ୍ ଓ ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଓ ଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ତ ଏନ୍ସିସିରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥାଏ ।
ନୂଆ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ପ୍ରାକ୍ ନର୍ସରୀଠରୁ ପିଏଚ୍ଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ କୈନ୍ଦ୍ରୀକ କରାଯାଉଛି । ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ଚାପରୁ ମୁକ୍ତ କରି, ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଇଚ୍ଛା, ନିଜର ରୁଚି ଅନୁସାରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । କୃଷିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରତିଟି ସ୍ତରରେ ଯୁବପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଯୁବ ଉଦ୍ୟମୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ଆପଣ ଏହି ସୁଯୋଗଗୁଡିକର ଯେତେ ଲାଭ ଉଠାଇବେ, ଦେଶ ସେତେ ପ୍ରଗତୀ କରିବ । “ବୟଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଜାଗୃୟାମ୍”, ଆମକୁ ଏହି ବୈଦିକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ଯୁବଶକ୍ତି ଉଦଘୋଷ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ । “ଇଦଂ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟ ଇଦଂ ନ ମମ୍” ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ଜୀବନ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ସମର୍ପିତ, ଏହି ଭାବନାକୁ ଆମକୁ ପୁଞ୍ଜି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ “ରାଷ୍ଟ୍ର ହିତାୟ, ରାଷ୍ଟ୍ର ସୁଖାୟ ଚ” ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । “ଆତ୍ମବତ୍ ସର୍ବଭୂତେଷୁ ଔର ସର୍ବଭୂତ ହିତେରତା” ଅର୍ଥାତ୍ ସବକା ସାଥ୍ ସବକା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ସହ ଆମକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ପଡିବ ।
ଯଦି ଆମେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରଗୁଡିକୁ ନିଜ ଜୀବନରେ ଉପଯୋଗ କରୁ ତାହେଲେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସଙ୍କଳ୍ପ ସିଦ୍ଧି ପ୍ରାପ୍ତିରେ ହେବାରେ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିବ ନାହିଁ । ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଭାଗ ନେଇଥିବାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!