Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the NCC Rally at Cariappa Ground in Delhi
28 JAN 2021 3:53PM by PIB Delhi
The country's DefenceMinister, Shri RajnathSinghji, Chief of Defence Staff General BipinRawat, Chiefs of Army, Navy and Air, Defence Secretary, NCC Director General and NCC cadets replete with energy of patriotism who are here from all over the country. It is a very pleasant experience when I get the opportunity to spend whatever moments with you young colleagues. Not just me, but those who watch you on TV, feel proud of the march past, the parasailing skills by some cadets and the cultural display. All of you who have come from different parts of the country also gave a scintillating performance on the 26th January parade. The whole world has seen your performance. We see that the countries in the world, where there is discipline in social life, make a mark in all spheres. And NCC can play a very important role in bringing discipline to social life in India. And these ethos should remain with you throughout your life. This spirit of discipline should remain with you even after your stint with NCC. Not only that, if you continue to inspire the people around you, the society of India will be stronger, the country will be strong.
Friends,
As the world's largest uniformed youth organization, the image that NCC has created is getting stronger day and day. When I see your efforts, I become very happy; and my trust in you becomes stronger. NCC cadets can be seen behind the growth of the Indian tradition of gallantry and service. Again it is the NCC cadets when there is a campaign to create awareness about the Constitutionamong the people. NCC cadets are definitely seen where there is some good work going on regarding the environment or any campaign related to water conservation or sanitation. The examples of the amazing work which you do in an organized way in times of crisis are rarely seen anywhere. Whether it is floods or other calamities,last year NCC cadets helped in the relief and rescue of the stranded countrymen. The way millions of cadets who have worked together with the administration and society across the country during the entire period of Corona is commendable. It is the responsibility of all to fulfill the civic duties that are enshrined in the Constitution and are expected of us.
We all are witness that the greatest challenges can also be resolvedwhen civil society and local citizens insist on their duties. As you also know very well, Naxalism-Maoism was a big problem in our country at one point of time. Hundreds of districts of the country were affected. But when the spirit of duty of local citizens and the valour of our security forces came together, the back of Naxalism started breaking. Now, Naxalismis confined to a few districts of the country. Not only the Naxal violence in the country has reduced considerably, many youths have given up violence and started joining the path of development. We have also seen the effect of prioritizing our duties as a citizen during theCorona period. When the people of the country came together and fulfilled their responsibility, the country was able to combat Corona.
Friends,
The period was challenging, but it also brought a lot of opportunities along with it.There were opportunities to meet challenges, to be victorious, to do anything for the country, to enhance the capacities of the country, to become self-reliant, to become the best from ordinary to extraordinary. The role and contribution of India's youth power is most important in achieving all these goals. I also see in you a supporter as well as protector of the nation. Therefore, the Government has made special efforts to further expand the role of NCC. NCC's participation is being enhanced to strengthen the security network and the border and seashores of the country.
On August 15 last year, it was announced that NCC would be given a new responsibility in about 175 districts of coastal and border areas. About one lakh NCC cadets are being trained by the Army, Navy and the Air Force. Of this, one third of our girl cadets are also being trained. All the schools and colleges, whether government or private, central or state government, have been included for the selection of these cadets. The government is also rapidly increasing the training capabilities of NCC. So far, you had just one firing simulator, which is now being increased to 98, almost 100. From one to 100! The micro-light flight simulator is also being increased from 5 to 44 and the roving simulator from 11 to 60. These modern simulators will help in further improving the quality of NCC training.
Friends,
The ground at which the event is now being held is named after Field Marshal K M Cariappa ji. He is also a great inspiration for you. Cariappa ji's life is full of many tales of gallantry. In 1947, India had a decisive lead in the war because of his strategic skills. Today is the birth anniversary of Field Marshal K M Cariappa ji. On behalf of all my countrymen and the NCC cadets, I respectfully pay homage to him.
Many of you must be having a strong desire to be part of India's defenceforces. All of you have that potential and the government is also increasing the opportunity for you. In particular, I would urge girl cadets that many opportunities are waiting for you too. I am also able to see before me and the figures also show that there has been about a 35 percent increase of girl cadets in NCC in the past few years. Now every front of our forces is being opened for you. The brave daughters of India are still holding the fort to take on the enemies. The country needs your gallantry and new stature is waiting for you. And I am also seeing in you the future officers. I remember, when I went to the LongewalaPost in Jaisalmer on Diwali some two-and-a-half months ago, I met many young officers. I can never forget their passion, morale and the indomitable will on their faces for the defence of the country.
Friends,
The Longewala Post also has a glorious history. In the 1971 war, our brave warriors had won the decisive victory in Longewala. During the war with Pakistan, the Indian army had dusted the enemy on the border spanning thousands of kilometresfrom east to west. In that war, thousands of Pakistani soldiers surrendered before the warriors of India. The 1971 war also helped in the creation of India's friend and our neighbouring country, Bangladesh. This year, the victory in this war is also completing 50 years. We, the people of the country, salute the courage and valour of India’s brave sons and daughters who secured victory in this 1971 war. Today I also pay my tributes to those who were martyred in this war.
Friends,
When all of you have come to Delhi, it is inevitable to go to the National War Memorial. It is the duty of all of us to honour those who sacrificed their lives for the defence of the country. In fact, our gallantry awards portal -- www.gallantryawards.gov.in, has also been re-launched on this Republic Day.It has information about the lives of our soldiers who have been honouredwith ParamVir and Mahavir Chakras, and you can also salute their heroism by visiting this portal. I urge all the present and former NCC cadets that you should visit, join and remain engaged with this portal.
Friends,
I am also told that more than 20,000 cadets have already joined the NCC Digital Platform that has been created. These cadets have also started sharing their experiences and ideas. I am sure all of you will make the optimal use of this platform.
Friends,
This year is very important for those who are carrying forward the values of patriotism and national service. This year, India is heralding the 75th year of its independence. This year is also the 125thbirth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. It is rare that so many inspirational events happen together. Netaji Subhas-- who unsettled the world's strongest power with his valour. The more you read about Netaji, the more you will realize that no challenge is big enough to dent your morale. Many of those brave sons who sacrificed everything for the freedom of the country want to see you making India of their dreams. And the next 25-26 years of your life are very important. These 25-26 years are equally important for India.
When the country completes 100 years of its independence in 2047, your present efforts will strengthen India’s journey. That is, this year is also the year of taking new resolutions as a cadet and also as a citizen for the country and to carry forward the dreams of the country. We have to further empower the collective power as a one nation with which we faced the major crises last year. We also have to completely destroy the ill-effects of this pandemic on the economy of the country and we also have to realize the resolution of Atmanirbhar Bharat.
Friends,
Last year, India showed that it is capable of taking every step firmly to protect itself from the challenge of virus or the border. India is capable on every front whether it is the safety net of vaccines or to dismantle with modern missiles the intentions of those who challenge India. Today, we are also self-reliant in vaccines and are making rapid efforts to modernize our army. Every step is being taken to ensure all the armed forces of India are superior. Today, India has the best war machines in the world. You may have seen in the media today that three more Rafale fighter planes have arrived in India yesterday itself from France. These fighter planes of India have been refueled mid-air. And this re-fueling has been made by the United Arab Emirates, a friend of India, and Greece and Saudi Arabia have also contributed to it. It is also a picture of India's strong relations with the Gulf countries.
Friends,
Major decisions have also been taken by the Government to meet most of the needs of its forces in India. The purchase of more than 100 security related products from abroad has been discontinued and they are being prepared in India. Now India's own Tejas fighter plane is also radiating splendor from seas to the sky. Recently, orders for more than 80 Tejashavealso been placed for the Air Force. Not only that, India is focusing on every necessary R&D to ensure that it does not lag in Artificial Intelligence-based warfare.The day is not far away when India will be known as a big producer rather than a big market for defenceequipment.
Friends,
It is very natural to have a sense of pride within you when you see several goals of self-sufficiency being realized. You are also now experiencing enthusiasm within you and among your friends regarding Local (products). I see that there has been a major shift in the preferences of India's youth over brands. Now, you take Khadi for example. Khadi was relegated as the attire of leaders in earlier times. Today, the same Khadi has become a favourite brand of our youth. Khadi kurtas, jackets, or other stuff has become a fashion symbol for the youth today. Similarly, every Indian is becoming vocal for local textiles, electronics, fashion, passion, and festival or wedding. Even in the difficult times of Corona, a record number of start-ups and unicorns have been created by the youth of the country.
Friends,
Self-confident youth are very important for the self-reliant India in the 21st century. This self-confidence grows with fitness, education and comes from skills and proper opportunities. Today, the Government is working on these aspects of the youth of the country and all necessary reforms are also being carried out in the system. The government is making efforts in every direction from thousands of Atal Tinkering Labs to big modern educational institutions, from Skill India mission to schemes like Mudra. Today, fitness and sports are being given unprecedented priority in India. The Fit India and Khelo India campaigns are encouraging fitter and better talent in villages of the country. NCC also runs special programmes to promote Fit India campaigns and yoga.
Through the new National Education Policy, India's education system is being made student centric from pre-nursery to Ph.D. An atmosphere is being created to free our children and young companions from unnecessary pressure, so that they can move forward according to their own will and their interest. Opportunities are being created for young entrepreneurs at all levels from farming to space. The more you take advantage of these opportunities, the more the country will progress. We have to make this Vedic call वयं राष्ट्र जागृयामः(we will keep the priestly nation alive and awake)the statement of the young energy of the 21st century. We have to imbibe this spirit ‘इदम् राष्ट्राय इदम् न मम्’, i.e., this life is dedicated to the nation. We have to work for every citizen of the country by taking the resolution of ‘राष्ट्र हिताय राष्ट्र सुखाय च’. We have to move forward with the mantra of आत्मवत सर्वभूतेषु और सर्वभूत हितेरता, i.e., SabkaSaath, SabkaVikas, SabkaVishwas.
If we embrace these mantras in our lives, it will not take too much time to achieve the resolution of Atmanirbhar Bharat. Once again, congratulations to all of you for being part of the Republic Day parade and many good wishes for the future.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিল্লীগী করিয়প্পা লম্পাক্তা পাংথোকখিবা এন.সি.সি.গী রেল্লীদা প্রধান মন্ত্রীনা থম্বিখিবা ৱারোল
28 JAN 2021 3:53PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহজী, চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ জনরেল বিপিন রাৱত, আর্মী, নেভী অমসুং এয়র ফোর্সকী প্রসিদেন্ত, দিফেন্সকী সেক্রতরী, এন.সি.সি.গী দিরেক্তর জেনরেল অমসুং লৈবাক অসিগী মফমপুম্বদগী লেংবিরক্লিবা মরৈবাক নুংশিবগী থৌনা-পাঙ্গলনা য়োম্লবা এন.সি.সি.গী কেদেৎশিং ওইরিবা নহা ওইরিবা মরূপশিংগা মীৎকুপ খরা লোয়নবগী তাঞ্জা ফংজবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা খংজ-উজবা ফংহল্লি। হৌজিক অদোম্না মার্চ পাস্ত চৎপীখিবা, কেদেৎ খরনা পেরা সেলিংগী হৈথোই-শিংথোইবা উৎপীখিবা, নাৎকী ওইবা থৌরমশিং উৎপীখিবা অসি উরগা ঐহাক খক্তা নত্তনা ঙসি তি.ভি.গী থোংদগীসু য়েংবিরমগদৌরিবা মীপুম খুদিংগী থম্মোয়দা চাউথোকপা ফাওবীরমগনি। লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়াদগী লাকপীদুনা জনৱরী ২৬কী পেরদ অসিদসু নিংথিবা থৌরম ওৎপীখ্রে। অদোম্না হোৎনরিবশিং অদু লৈবাকপুম্বনা উরি। ঐখোয় য়েংসি, মালেম অসিগী লৈবাকশিংদা ময়াম্না হিংলিবা পুন্সিদা থকশি-খাশি নাইনা চৎলিবা অসিগুম্বা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা ঙসি মখোয়গী ফীরালনা হাইনা-হুম্না পাইরি। অদুগা ভারত্তা ময়ামগী পুন্সিদা থকশি-খাশি নাইহনবদা এন.সি.সি.না য়াম্না নিংথিনা থৌদাং লৌবা ঙমগনি। অদুগা অদোমদসু মসিগী হৌন-লোনচৎ অদুম্মক লৈহনগদবনি। এন.সি.সি.গী মতুংদসু থকশি-খাশি নাইবগী ৱাখল্লোন অসি অদোমদা লৈগদবনি। মসিদা নত্তনা অদোম্না অদোমগী ইনাক নকপদা লৈরিবা মীওইশিংদসু লেপ্তনা মসিগী ইথীল পীরবদি ভারতকী খুন্নাই অসি মসিনা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি, লৈবাক অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মরূপশা,
মালেম অসিগী খ্বাইদগী অচৌবা য়ুনিফোর্ম য়ুথ ওর্গানাইজেসনগী মওং ওইনা এন.সি.সি.গী ওইরিবা মহাক্কী শক্তম অসি নোংম-নোংমগী হেন্না ফৎলক্লি। অদুগা ঐহাক্না নখোয়না কন্না হোৎনজরিবশিং অদু উরুবা মতমদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাই, অদোমদা হেন্না থাজহল্লি। মতিং লৈবা অমদি থৌগল্লোন তৌবগী ৱাখল্লোনগী ওইবা ভারতকী মমাংঙৈদগী হৌনা চৎনরকপা অসি হেন্না ফগৎহন্নবা তৌরিবা অসিদা-এন.সি.সি.গী কেদেৎশিং উবা ফংই। সংবিধানগী মতাংদা মীয়ামদা হেন্না খং-হৈহন্নবা কেম্পেন তৌবদা ওইরো- এন.সি.সি.গী কেদেৎশিং উবা ফংই। অকোয়বগী ফীভমগী ওইরো য়াইফনবা তৌবা থবক ওইরো, ঈশিং য়োকশিনবদা ওইরো নত্রগা লু-নানবগা মরি লৈনবা থবক ওইরো মদুদা এন.সি.সি.গী কেদেৎশিং শোইদনা উবা ফংই। লুরবা তানফম অসিদা অদোম খুদিংমক্না অঙকপা মওংদা পাংথোকপা থবক্কী খুদম অসি অতৈ মফমদা য়াম্না তাংনা উবা ফংই। ঈশিং-ঈচাউ ওইরো অতৈ অমাং-অতা থোকপা ওইরো হৌখিবা চহিদা এন.সি.সি.গী কেদেৎশিংনা খুদোংথিবদা তারবা ইরৈচাশিংবু লৌথোকপদা অমদি কনবদা মতেংপাংলি। কোরোনাগী লুরবা তানফমশিংসিদা কেদেৎ লাখ কয়ানা লৈবাকপুম্বদা লৈঙাক্কা লোয়ননা, খুন্নাইগা লোয়ননা পাংথোক্লিবা থবক অসি থাগৎনিংঙাইনি। ঐখোয়গী সংবিধান অসিদা নাগরিক্না পাংথোক্কদবা থৌদাংশিংগী মতাংদা পল্লিবা, ঐখোয়দা পাংথোকহন্নিংবা অসি পাংথোকপা হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্কা থৌদাংনি।
সিভিল সোসাইতী, মফমদুগী নাগরিক্না মহাক্কী মথৌদাং অদুনা হেন্না লুম্না লৌরবদা চাউরবা শিংনবা কয়াশিংবুসু মায়োক্নবা ঙম্মি হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্না শাক্ষীনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মতম অমদা ফুরুপ নাইবা-মাওৱাদকী খুদোংথিবা কয়া অমা লৈরম্মী অদোম খুদিংমক্না নিংথিনা খংবিরি। লৈবাক অসিগী জিলা কয়া অমা ইথীল পীরি। অদুবু লম-লমগী নাগরিকশিংগী থৌপাংবগী ৱাখল্লোন অমদি ঐখোয়গী দিফেন্স ফোর্সশিংগী থৌনানা পুনশিন্নরক্লবা ফুরুপ নাইবশিংগী মমু থুদেকপা হৌরে। হৌজিক লৈবাক অসিগী জিলা মশিং খরদা ফুরুপ নাইবগী মওং অসি চেৎশিন্না লৈখ্রে। হৌজিক লৈবাক অসিদা ফুরুপ নাইবগী ইরাং অসি য়াম্না হন্থহনবদা নত্তনা নহারোল কয়া অমনা হিংসাগী লম্বি থাদোক্তুনা চাউখৎপগী থবকশিংদা য়াওনরক্লি। নাগরিক অমা ওইবগী থৌদাং অমনা মরুওইনা লৌনবগী মওং অদু ঐখোয়না কোরোনাগী মতমদসু উবা ফংলি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না অমত্তা ওইনা পুনশিন্নদুনা মথৌদাং পাংথোক্লবদি লৈবাক অসিনা কোরোনা অসি নিংথিনা মায়োক্নবসু ঙমগনি।
মরূপশা,
মসিগী লুরবা তানফম অসি শিংনবা থনবা ওইরগসু খুদোংচাবা কয়া অমসুং পুরক্লি। খুদোংচাবা-শিংনবশিং অসিদগী মায়োক্ননবা, মায় পাক্ননবা, খুদোংচাবা- লৈবাক অসিগীদমক্তা করিগুম্বা খরা তৌবা ঙম্নবা, খুদোংচাবা - লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল অসি হেনগৎহন্নবা, খুদোংচাবা অসি মীপাল তাংদনা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ওইনবা, খুদোংচাবা- অচম্বদগী তোঙানবা, তোঙানবদগী খ্বাইদগী অথোইবা ওইনবগীনি। হায়রিবা পান্দমশিং অসি ফংবদা ভারতকী নহা ওইরিবশিংগী থৌনা-পাঙ্গলগী থৌদাং অমসুং নহা ওইরিবশিংগী থৌনা-পাঙ্গলগী থৌদাং অসি খ্বাইদগী মরুওইবনি। অদোম খুদিংমক্কী নুংদসু ঐহাক্না লৈবাক অসিগী থৌগল তৌবা অমগা লোয়ননা লৈবাক অসি ঙাক-শেনবা অমা ওইনসু উই। মরম অসিনা সরকারনা থোইদোক-হেন্দোক্না হোৎনরিবা অসি এন.সি.সি.গী থৌদাং অসি হেন্না পাকথোক-চাউথোক্নবনি। লৈবাক অসিগী ঙমখৈদা অমদি সমুদ্রগী তোর্ব্বানশিং ঙাক-শেন্নবা অমদি দিফেন্সকা মরি লৈনবা নেতৱর্ক অসি হেন্না কনখৎহন্নবগীদমক্তা এন.সি.সি.গী থৌদাং অসি হেন্না হেনগৎহন্নবা তৌরি।
হৌখিবা চহিগী অগস্ত ১৫দা সমুদ্র তোর্ব্বান অমদি ঙমখৈগী মফমশিংদা চাউরাক্না জিলা ২২৫মুক্তা এন.সি.সি.গী অনৌবা মথৌদাং পীরগনি হায়না লাওথোকখি। মসিগীদমক্তা চাউরাক্না এন.সি.সি. কেদেৎ লাখ ১মুক আর্মী, নেভী অমদি এয়র ফোর্সকী ত্রেনিং তৌগদৌরি। মসিদসু শরুক অহুম থোকপগী অমা, ৱান থর্দ, ঐখোয়গী কেদেৎ নুপীশিংবু ত্রেনিং পীগদৌরি। মসিগী কেদেৎশিং অসিগী সেলেক্সন অসি স্কুল অমদি কোলেজ খুদিং, সরকারগী ওইরো, লন্নাইগী ওইরো, কেন্দ্রগী ওইরো নত্রগী রাজ্য সরকারগী ওইরো পুম্নমক্তগী য়াওহনগনি। এন.সি.সি.গী ত্রেনিং কেপাসিতী অসিসু সরকারনা থুনা-য়াংনা হেনগৎহল্লক্লি। হৌজিক ফাওবদা অদোমগীদা শুপ্নতগী ফায়রিং সিম্যুলেতর অমখক্তমক লৈরম্মী। হৌজিক্তি মসিদগী ৯৮দা হেনগৎহন্নবা তৌরি, চাউরাক্না ১০০মুক, কদায়দগী অমা অদুগা কদায়দগী ১০০। মাইক্রোলাইত ফ্লাইত সিম্যুলেতরসু ৫দগী ৪৪দা অদুগা রোৱিং সিম্যুলেতরসু ১১দগী ৬০দা হেনগৎহল্লগনি। মসিগী অনৌবা মতমগী সিম্যুলেতরশিং অসিনা এন.সি.সি.গী ত্রেনিংগী ক্বালিতী অসি হেন্না ফগৎহনবদা মতেং পাংলগনি।
মরূপশা,
মসিগী থৌরম অসি পাংথোক্লিবা লম্পাক অসিগী মমিং অসি ফীল্দ মার্শল কে.এম. করিয়প্পাজীগী মমিংনি। মসিসু অদোমগীদমক্তদি চাউরবা ইনোৎ অমনি। করিয়প্পাজীগী পুন্সি অসি থৌনাগী ৱারী কয়ানা থল্লি। ১৯৪৭দা মহাক্কী লাল্লোং য়াৎপগী হৈথোই-শিংথোইবনা মরম ওইদুনা ভারতকী লান্দা অথোইবা মাংজিল থাবা ফংবা ঙমখি। ঙসি ফীল্দ মার্শেল কে.এম. করিয়প্পাজীগী মপোক কুমওন্নি। ঐহাক্না ইরৈচা পুম্নমক্কী মায়কৈদগী, অদোম এন.সি.সি.গী কেদেৎশিংগী মায়কৈদগী মহাক্কী মফমদা ইকাই খুম্ননা খুরুমজরি।
অদোম ময়ামগী মরক্তগী মরূপ খরনা দিফেন্স ফোর্সশিংগী শরুক ওইবা কন্না পামজরমগনি। অদোম খুদিংমক্তা মদু ওইবা ঙম্বগী মতিংসু লৈরি অমসুং সরকারনা অদোমগীদমক্তা খুদোংচাবসু হেনগৎহল্লি। মরুওইনা নুপী কেদেৎশিংদা হায়জগদবদি খুদোংচাবা কয়া অমনা অদোম্বু ঙাইরি হায়বসিনি। ঐহাক্না ঐহাক্কী ইমাংদা উবা ঙম্লি অমসুং মশিংসু হৌখিবা চহিশিংদা এন.সি.সি.দা নুপী কেদেৎশিংগী মশিং অসি চাউরাক্না চাদা ৩৫ হেনগৎলে হায়রি। হৌজিক ঐখোয়গী ফোর্সশিংগী ফ্রন্ত খুদিংমক্তা অসি অদোমগীদমক্তা হাংদোক্লগনি। ভারতকী থৌনা লৈরবা ইচানুপীশিংনা অকিবা লৈতনা ফ্রন্তা য়েক্নবশিংগা মায়োক্ননবা ফ্রন্ততা লেংদনা অদুম্মক লেপ্তুনা লৈরি। অদোমগী থৌনা-লিংজেল অদু লৈবাক অসিনা মথৌ তাই অমসুং অনৌবা মায় পাকপনা অদোম্বু ঙাইদুনা লৈরি। অদুা ঐহাক্না অদোমদা ওফিসরশিং, তুংদা লাক্কদবা ওফিসরশিং ওইনসু উরি। ঐহাক নিংশিংলি, ঐহাক্না থা অনি-অনি মখাইমুক্কী মমাংদা দিৱালীদা জৈসলমেরগী লোঙ্গেৱালা পোস্ততা চৎখি, মদুদা নহা ওইরিবা ওফিসর কয়াগা উনখি। লৈবাক অসি ঙাক্নবগীদমক্তা মখোয়গী স্পিরিত, মখোয়গী থৌনা অদু মায়থোংদা তারিবা হোংবা নাইররোইদবা পুক্নিংগী থৌনা অদু ঐহাক কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লরোই।
মরূপশা,
লোঙ্গেৱালা পোস্তকীসু চাউথোক্নিংঙাই ওইবা পুৱারী অমা লৈ। ইং কুমজা ৭১গী লান্দা লোঙ্গেৱালাদা ঐখোয়গী থৌনা লৈরবা জৱানশিংনা অথোইবা মায় পাকপা ফংখি। মতমদুদা পাকিস্তান্দগী লানগী মতমদা নোংপোক অমসুং নোংচুপ্তগী কিলোমিতর লিশিং কয়া শাংবা ঙমখৈদা ভারতকী লান্মীনা মখোয়গী থৌননা মায়থিবা পীখি। মদুগী লান অদুদা পাকিস্তানগী লান্মী কয়া কয়া অমা ভারতকী লান্মীশিংদা চংজরকখি। ইং কুমজা ৭১গী লান অদুদা ভারতকী মরূপ অমসুং ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবা লৈবাক লৈবাক বাঙ্গলাদেশ অসি ওইহনখিবদা মতেং পীখি। কুমসি অসি, মসিগী লান অসিদা মায় পাক্লকখিবগী চহি ৫০ মপুং ফারগনি। ভারতকী ওইরিবা ঐখোয় অসি ১৯৭১গী লান্দা লৈবাক অসি মায় পাকহনখিবা ভারতকী অথৌবা ইচাশিংগী মরিংজেল, মখোয়গী পাঙ্গল-থৌনা অদু লৈবাক অসিনা সেলুৎ তৌরি। মসিগী লান অসিদা লৈবাক অসিগীদমক্তা থৱায়না পোন্থা ওইখ্রবশিং অদুগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলিু কৎচরি।
মরূপশা,
অদোম খুদিংমক্না দিল্লীদা লাকপা তারবদি নেস্নেল ৱার মেমোরিএলদা চৎপা অসি য়াম্নমক মশানা তাবনি। লৈবাক অসি ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা থৱায়না পোন্থা ওইখ্রবশিংগী মফমদা ইকাই-খুম্নবা উৎপা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ইথৌদাংনি। অদুগা মসিগী রিপব্লিক দে অসিদা ঐখোয়গী গেলেন্তরী এৱার্দস পোর্তেল ওইরিবা-www.gallantry awards.gov.in, অসিগী মশক-মওং অসিদা অমুক হন্না লোঞ্চ তৌখ্রে। মসিদা পরমবীর অমসুং মহাবীর চক্রগুম্বা ইকাই খুম্নবা অসি ফংখিবা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী পুন্সিগা মরি লৈনবা ৱারোলশিং য়াওরি, মসিগী পোর্তেল অসিদা চংবিরগা মখোয়গী মথৌনা অদু খুরুমজবা য়াই। অদুগা ঐহাক্না এন.সি.সি.দা হৌজিক্কী অমদি মমাংগী কেদেৎশিংদা হায়জগদবদি অদোম্না মসিগী পোর্তেল অসিদা চংবিগদবনি, শম্নগদবনি অমদি লেপ্তনা মখোয়গা লোয়ননা এঙ্গেজ তৌগদবনি।
মরূপশা,
এন.সি.সি.গী দিজিতেল প্লৎফোর্ম শেম্লে হায়না ঐঙোন্দা খংহল্লকখিবা অসিদা হৌজিক ফাওবা কেদেৎ লিশিং ২০দগী হেনবনা শম্নখ্রে। মসিগী কেদেৎশিং অসিনা মখোয়গী খংজ-হৈজবা, মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং শেয়র তৌবসু হৌখ্রে। অদোম খুদিংমক্না মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিদা অদুক্কী মতিক মশিং য়াম্না শম্নগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ।
মরূপশা,
লৈবাক নুংশিবা অমসুং লৈবাক অসিগী থৌগল তৌবগী মতিক-ময়ায় অসিগা লোয়ননা হিংনবগীদমক্তা মসিগী চহি অসি য়াম্না অথোইবা চহিনি। মসিগী চহি অসি ভারতনা নিং-খা তমখিবগী ৭৫ শুবা চহিদা চংশিল্লক্কদৌরে। মসিগী চহি অসি নেতাজী সুভাশচন্দ্র বোসকী চহি ১২৫শুবা মপোক কুমওনশুনি। রপুন্সিদা ইথীল পীবগী অসুক চাউরবা তাঞ্জা অসি অমত্তা ওইনা পুন্না লাকপা হায়বসি তাংনা থোকই। মশাগী থৌনানা মালেম অসি খ্বাইদগী অকনবা লৈঙাকপু নিকহনখিবা নেতাজী সুভাশনি। অদোম্না নেতাজীগী মতাংদা অদুক্কী মতিক পারিবমখৈ অদোমগী মাংদা লাকপা শিংনবা অমা হেক অসি অদোমগী থৌনা অদু হোংহনবা ঙম্বা অচৌবা নত্তে হায়না খনগনি। লৈবাক অসি নিং-খা তম্নবগীদমক্তা মশাগী লৈজবপুম্বা কত্থোকখ্রবা অসিগুম্বা অথৌবা অসিনা অদোম্বু, মশানা মংলান শাগৎখিবা ভারত অদু য়েংবা পাম্লি। অদুগা অদোমগী পুন্সি অদু চহি ২৫-২৬ অসি য়াম্না অথোইবনি। মসিগী চহি ২৫-২৬ অসি ভারতকী ওইনসু অদুক্কী মতিক অথোইবনি।
ইং কুমজা ২০৪৭দা লৈবাক অসিনা নিং-খা তমখিবা চহি ১০০ মপুং ফারকপা মতমদা অদোম্না ঙসি হোৎনজমন অসিনা, ভারতকী খোংচৎ অসি ফগৎহল্লগনি। হায়বদি কেদেৎ অমা ওইনা অমদি নাগরিক অমা ওইনসু অনৌবা ৱাশক অমা শক্নবগী চহিনি। লৈবাক্কীদমক্তা ৱাশক্নবগী চহিনি। লৈবাক অসিগীদমক্তা অনৌবা মংলান পুদুনা খোং থাংজিন্নবগী চহিনি। হৌখিবা চহিদা লুর-লুরবা অৱাবা কয়াবু অপুনবগী পাঙ্গলনা, লৈবাক অমনা, অমত্তা ওইবা থম্মোইনা মায়োক্নখিবা ৱাখল্লোন অদু অমুক্কা হেন্না ফগৎহনগদবনি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনগী ফীভম অসিদা লায়চৎ অসিনা পীরিবা ফৎত্রবা চৈথেং অসিসু মপুং ফানা মাংহনখিগদবনি। অমদি ইরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারতকী ৱাশক অদুসু মপুং ফানবা পাংথোক্তুনা উৎকদবনি।
মরূপশা,
হৌখিবা চহিদা ভারতনা ভাইরস ওইরো নত্রগা ঙমখৈগী শিংনবা ওইরো ভারতনা মাগী ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা য়াম্না কন্না খোংথাং খুদিংমক লৌখৎপা ঙম্লে হায়বসি উৎখ্রে। তীকাগী ঙাকথোক্নবগী পাম্বৈ ওইরো নত্রগা ভারতপু শিংনগে খনবা কয়াগী অনিংবশিং অসি মতম অসিগী অনৌবা মিসাইলশিংনা তুম্না মাংহন্নবা, ভারতকী ফ্রন্ত খুদিংমক্তা মতিক চারবা ঙাক্তনি। ঙসি ঐখোয়না তীকাগী মতাংদসু মীপাল তাংদবা ওইরে অমসুং ঐখোয়গী লান্মীবু অনৌবা মওংদা ওন্থোক্নবগীদমক্তা য়াম্না য়াংনা হোৎনরি। ভারতকী আর্মী খুদিংমক খ্বাইদগী অথোইবা ওইনবগীদমক্তা থৌরাং কয়া অমা পায়খৎলি। ঙসি ভারত্তা মালেম অসিগী অফবা ৱার মেছিনশিং লৈরে। ঙসি অদোম্না মেদিয়াদসু উবিরম্লগনি, ঙরাংখক্তদা ভারত্তা, ফ্রাঞ্চতগী রফেল ফাইতর প্লেন অহুম অমসু লাক্লে। ভারতকী ফাইতর প্লেনশিং অসিমক মিদ-এয়র অসিমক রি-ফ্যুএল্লিং তৌরে। অদুগা মসিগী রি-ফ্যুএল্লিং অসি ভারতী মরূপ য়ুনাইতেদ অরব ইমিরেৎনা তৌবনি অমসুং মসিদা র্গীস অমসুং সাউদী অরবনা মতেং পাংখি। মসি ভারতকী গল্ফ লৈবাকশিংগা ফগৎলক্লিবা মরিশিং মমি অমসুনি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী লান্মীশিংগী মথৌ তাবশিং অসি ভারত্তা লোইনা ফংহন্নবগীদমক্তা সরকারনা অচৌবা ৱারেপ লৌখ্রে। দিফেন্সকা মরি লৈনবা পোৎ ১০০দগী হেন্না মীরৈবাক্তগী লৈবা অসি লেপ্তুনা ভারত্তা শেম-শারি। হৌজিক ভারতকী অয়াংবা ফাইতর প্লেন অসিসু সমুদ্রদগী হৌরগা অতিয়াফাওবা মশাগী তেজস অদু শন্দোক্লি। হন্দক্তা এয়র ফোর্সকীদমক্তা তেজস ৮০দগী হেন্না ওর্দর তৌখ্রে। মসিদা নত্তনা Aআর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা ৱারফেয়রদসু ভারত অসি কনাগীসু মনিংদা হন্থনা লৈহৌদনবগীদমক্তা মথৌ তাবা R অমসুং D খুদিংমক্তা মিৎয়েং চুংশিল্লি। ভারত অসি দিফেন্সকী খুংৎলায়শিংগী চাউরবা কৈথেলগী মহুত্তা অচৌবা প্রদ্যুসর অমা ওইনা লৌনরগদবা নুমিৎ অদু কুইরক্ত্রে।
মরূপশা,
ইরোমদোম লেপচনবগী পান্দম কয়াশিং অদু ঙসি মপুং ফারকপা অসি উরক্লিবা অসিদা অদোমগী নুংদা চাউথোকপা ফাওবা অসি য়াম্না মশানা তাবনি। অদোমসু হৌজিক ইশানা, অদোমগী মরূপশিংগী মরক্তা লোকেলগী মায়কৈরোমদা পুক্নিং চিংশিল্লকপা অদু খংবি-উবিরি। ব্রান্দশিংগী ওইবদা ভারতকী নহা ওইরিবশিংগী খোইদাবা অসিদা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে। হৌজিক অদোম্না খাদীগী মতাংদা হেক্তা য়েংবীয়ু। খাদী অসি মতম অমদা নেতাশিংগী ফীজোলদং ওইনরম্বা অদু হৌজিক্তি ওইনিংবদা ওইরে। ঙসি মসিগী খাদী অসি নহা ওইরিবশিংনা খোইদাবা ব্রান্দ ওইরে। খাদীগী ফুরিৎ ওইরো, জেকেৎ ওইরো, অতৈ পোৎশিং ওইরো ঙসিগি মসি নহা ওইরিবশিংগী ওইনা ফেসনগী সিম্বল ওইখ্রে। মতৌ অসিগুম্না ঙসি তেক্সতাইল ওইরো ইলেক্ত্রোনিক্স ওইরো, ফেসন ওইরো নত্রগা পেসন ওইরো, কুহ্মৈ ওইরো নত্রগা লুহোংবা ওইরো লোকেলগীদমক্তা ভারতকী মীওই খুদিংমক ভোকেল ওইরক্লি। কোরোনাগী লুরবা তানফম অসিদসু ভারত্তা রেকোর্দ থম্বা য়ারবা মশিংদা স্তার্ত অপকী এপশিং শেম্লে অমদি রেকোর্দ য়ুনিকোর্ন লৈবাক্কী নহা ওইরিবশিংনা শেম-শাখ্রে।
মরূপশা,
২১শুবা চহি চা অসিদা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত ওইনবগীদমক্তা মশানা মশাবু থাজবা নহাশিংগী য়াম্না মথৌ তাই। মসিগী মসানা মসাবু থাজবা, ফিতনেসনা হেনগৎহল্লি, এজুকেসন্দগী হেনগৎহল্লি, হৈথোই-শিংথোইবা অমদি মতিক চাবা খুদোংচাশিংনা ওইহল্লি। ঙসি সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী নহাশিংগীদমক্তা মথৌ তাবা মতাংশিংসিদা থবক চত্থরি অমদি মসিগীদমক্তা সিস্তেমদা মথৌ তাবা রিফোর্ম খুদিংমকসু তৌরি। অতল তিঙ্করিং লেব লিশিং কয়াদগীনা চাউর-চাউরবা অনৌবা এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎফাওবা, স্কিল ইন্দিয়া মিশন্দগী হৌরগা মুদ্রাগুম্বা স্কীমশিংফাওবা, সরকারনা মায়কৈ খুদিংমক্তা হোৎনরি। ঙসি ফিতনেস অমসুং শান্ন-খোৎনবদা ভারত অসিদা হান্না অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মরুওইনা লৌরি। ফিত ইন্দিয়া অভিয়ান অমসুং খেলো ইন্দিয়া অভিয়ান, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং-খুঙ্গংদা অপবা ফিতনেস অমসুং অফবা তেলেন্তপু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা এন.সি.সি.দা অথোইবা থৌরম চত্থৈ।
অনৌবা নেস্নেল এজুকেস পোলিসীগী থোংদা ভারতকী এজুকেসন সিস্তেম অসি প্রি নর্সরীদগী হৌরগা পি.ঐচ.-দি.ফাওবগী মহৈরোয়শিংদা মিৎয়েং থম্লি। ঐখোয়গী অঙাংশিংদা, নহা ওইরিবা মরূপশিংদা কান্নদবা প্রেসরদগী কোকহন্দুনা মশাগী অনিংবা, মশাগী অপাম্বগী মতুং ইন্না মাংজিল থানা চংশিন্নবগী ফীভম ওইহল্লক্লি। লৌ উবদগী হৌরগা স্পেসকী সেক্তরফাওবা, থাক খুদিংদা নহাশিংগী হৈথোই-শিংথোইবগীদমক্তা, নহা ওইরিবশিং ওন্তর্প্রিন্যুরশিংগীদমক্তা খুদোংচাবা পীরি। অদোম্না মসিগী খুদোংচাবশিংসিগী কান্নবা লৌবীরিবমখৈ লৈবাক অসি খুমাং চাউশিনগদৌরিবনি। ঐখোয়না ৱয়ম রাস্ত্র জাগৃয়ামঃ অসিবু, মসিগী বেদগী ওইনা খংহনখিবা অসিদা ২১শুবা চহি চা অসিদা নহাশিংগী থৌনাগী খোল্লাউ ওইহনগদবনি। ঐখোয়না ‘ইদম্ রাস্কত্রায় ইদম্ ন মম্’ হায়বদি মসিগী পুন্সি অসি লৈবাক অসিগীদমক্তা কত্থোক্লবনি, মসিগী ৱাখল্লোন অসি লৈগদবনি। ঐখোয়না ‘রাস্ত্র হিতায় রাস্ত্র সুখায় চ’গী ৱাশক অসি লৌদুনা ইরৈচা খুদিংগীদমক্তা থবক তৌগদবনি। আত্মৱত সর্বভূতেশু অমদি সর্বভূতেশু হিতেরতা হায়বদি পুম্নমক্কা লোয়ননা, পুম্নমক্কী চাউখৎনবা, পুম্নমক্কী থাজবগী লাইশোন অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনগদবনি।
ঐখোয়না লাইশোন অসিগা লোয়ননা পুন্সি অসি হিংবা তারবদি মীপাল তাংদবা ভারতকী ৱাশক অসি মপুং ফাহনবদা মতম য়াম্না চংলরোই। অমুক্কা অদোম পুম্নমকপু রিপব্লিক দেগী পেরদকী শরুক ওইবীবগীদমক্তা হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমদি তুংদা লাক্কদৌরিবা মতমদসু থৌজাল কয়া ফংবা ওইরসনু।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!