প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীৰ কাৰিয়াপ্পা গ্ৰাউণ্ডত এনচিচি ৰেলীত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
28 JAN 2021 3:53PM by PIB Guwahati
দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং জী, চিফ অফ ডিফেঞ্চ ষ্টাফ জেনেৰেল বিপিন ৰাৱত, স্থলসেনা, নৌসেনা আৰু বায়ু সেনাধ্যক্ষ, প্ৰতিৰক্ষা সচিব, এনচিচি মহানিৰ্দেশক আৰু দেশজুৰি ইয়াত একত্ৰিত হোৱা ৰাষ্ট্ৰভক্তিৰ শক্তিৰে ওতঃপ্ৰোত এনচিচি কেডেটছ, আপোনালোক সকলো যুৱ বন্ধুৰ মাজত যিমানেই পল অতিবাহিত কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰো, ই অত্যন্ত সুখকৰ অনুভৱ প্ৰদান কৰে। এতিয়া যি আপোনালোকে ইয়াত মাৰ্চ পাষ্ট কৰিলে, কিছুসংখ্যক কেডেটে পেৰা ছেলিঙৰ পাৰদৰ্শিতা দেখুৱালে, যি এই সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শন হ'ল, সেয়া দেখি কেৱল মোৰেই নহয়, আজি টিভিৰ মাধ্যমতো যিসকল লোকে দেখিব, প্ৰত্যেকৰে গৌৰৱ অনুভৱ হ'ব। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আহি আপোনালোকে ২৬ জানুৱাৰীৰ পেৰেডতো উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰিলে। আপোনালোকৰ এই পৰিশ্ৰম সমগ্ৰ পৃথিৱীয়ে দেখিলে। আমি দেখিছো, পৃথিৱীত যি দেশতেই সমাজ জীৱনত অনুশাসন থাকে, তেনেকুৱা দেশ সকলো ক্ষেত্ৰতে নিজৰ সৌষ্ঠৱ প্ৰতিপন্ন কৰে। আৰু ভাৰতত সমাজ জীৱনত অনুশাসন আনিবলৈ এই বহুত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা এনচিচিয়ে সুন্দৰকৈ পালন কৰিব পাৰে। আৰু আপোনালোকৰ মাজতো এই সংস্কাৰ আজীৱন থকা দৰকাৰ। এনচিচিৰ পিছতো অনুশাসনৰ এই চিন্তা আপোনালোকৰ সৈতে থকা দৰকাৰ। ইমানেই নহয়, আপোনালোকে নিজৰ ওচৰ-পাজৰৰ লোককো নিৰন্তৰ ইয়াৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিলে ভাৰতৰ সমাজ ইয়াৰ দ্বাৰা শক্তিশালী হ'ব, দেশ শক্তিশালী হ'ব।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ uniformed youth organizationৰ ৰূপত, এনচিচিয়ে নিজৰ যি ছবি গঢ় দিছে, সেয়া দিনে দিনে আৰু শক্তিশালী হৈ গৈ আছে। আৰু যেতিয়া মই আপোনালোকৰ প্ৰয়াস দেখা পাওঁ, তেতিয়া মই অত্যন্ত আনন্দ পাওঁ, আপোনালোকৰ ওপৰত ভৰষা আৰু শক্তিশালী হয়। শৌৰ্য আৰু সেৱা ভাবৰ ভাৰতীয় পৰম্পৰাক য'তেই প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে তাতেই এনচিচি কেডেট দৃষ্টিগোচৰ হয়। য'ত সংবিধানৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ অভিযান চলি আছে- তাতো এনচিচি কেডেট দেখা যায়। পৰিবেশক লৈ কিবা ভাল কাম হৈ থাকিলে, পানী সংৰক্ষণ অথবা স্বচ্ছতাৰে জড়িত কিবা অভিযান হওক, তেতিয়া তাত এনচিচি কেডেট নিশ্চিতভাৱে চকুত পৰে। সংকটৰ সময়ত আপোনালোক সকলোৱে যি অভিনৱ প্ৰক্ৰিয়াৰে সংগঠিত কাম কৰে, তাৰ উদাহৰণ বাকী ঠাইসমূহত বহুত কম দেখিবলৈ পোৱা যায়। বান হওক বা অন্য বিপদ, যোৱা বছৰ এনচিচিৰ কেডেটে বিপদত পৰা দেশবাসীক উদ্ধাৰ আৰু সকাহ দিয়াত সহায় কৰে। ক'ৰোণাৰ এই সমগ্ৰ কাল ক্ষণত লাখ লাখ কেডেটছে দেশজুৰি যেনেকৈ প্ৰশাসনৰ সৈতে মিলি, সমাজৰ সৈতে মিলি যেনেকৈ কাম কৰিলে, সেয়া প্ৰশংসনীয়। আমাৰ সংবিধানত যি নাগৰিক কৰ্তব্যৰ কথা কোৱা হৈছে, যাক আমাৰ পৰা আশা কৰা হৈছে, সেয়া পালন কৰাটো সকলোৰে দায়িত্ব।
আমি সকলো ইয়াৰ সাক্ষী যে যেতিয়া চিভিল ছ'চাইটী, স্থানীয় নাগৰিকে নিজৰ কৰ্তব্যত জোৰ দিয়ে, তেতিয়া ডাঙৰতকৈও ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান কৰিব পৰা যায়। যেনেকৈ আপোনালোকেও ভালদৰে জানে যে আমাৰ দেশত এটা সময়ত নক্সালবাদ-মাওবাদ কিমান ডাঙৰ সমস্যা আছিল। দেশৰ বহুতো জিলা ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত আছিল। কিন্তু স্থানীয় নাগৰিকসকলৰ কৰ্তব্যভাব আৰু আমাৰ সুৰক্ষা বাহিনীৰ শৌৰ্য একত্ৰিত হ'ল, তেতিয়াই নক্সালবাদৰ কঁকাল ভাগিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। এতিয়া দেশৰ কেইখনমান মুষ্টিমেয় জিলাতহে নক্সালবাদ সীমাবদ্ধ হৈ ৰ'ল। এতিয়া দেশত কেৱল নক্সালবাদী হিংসা বহুত কম হোৱাই নহয়, বৰং বহু যুৱকে হিংসাৰ পথ ত্যাগ কৰি বিকাশৰ কামত লাগিছে। এজন নাগৰিক হিচাপে নিজৰ কৰ্তব্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ প্ৰভাৱ আমি এই ক'ৰোণা কালতো দেখিলো। যেতিয়া দেশৰ মানুহ একত্ৰিত হ'ল, নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিলে, তেতিয়া দেশে ক'ৰোণাৰ ভালদৰে মোকাবিলাও কৰিব পাৰিলে।
বন্ধুসকল,
এই কালখণ্ড প্ৰত্যাহ্বান পূৰ্ণতো আছিলেই, কিন্তু ই নিজৰ লগত সুযোগো আনিলে। সুযোগ-প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মুখামুখি হ'বলৈ, বিজয়ী হ'বলৈ, সুযোগ-দেশৰ বাবে কিবা কৰিবলৈ, সুযোগ-দেশৰ ক্ষমতা বঢ়োৱা, সুযোগ-আত্মনিৰ্ভৰ হোৱা, সুযোগ-সাধাৰণৰ পৰা অসাধাৰণ, অসাধাৰণৰ পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হোৱা। এই সকলো লক্ষ্যৰ প্ৰাপ্তিত ভাৰতৰ যুৱ শক্তিৰ ভূমিকা আৰু যুৱ শক্তিৰ যোগদান সবাতোকৈ মহত্বপূৰ্ণ। আপোনালোক সকলোৰে ভিতৰতো মই এজন ৰাষ্ট্ৰ সেৱকৰ লগতে এজন ৰাষ্ট্ৰ ৰক্ষকক দেখা পাওঁ। সেয়ে চৰকাৰে বিশেষ প্ৰয়াস কৰিছে যে এনচিচিৰ ভূমিকাৰ আৰু প্ৰসাৰিত কৰা হওক। দেশৰ সীমান্তৱৰ্তী আৰু সাগৰৰ তীৰৰ প্ৰতিৰক্ষা আৰু সুৰক্ষাৰে জড়িত নেটৱৰ্কক শক্তিশালী কৰিবৰ বাবে এনচিচিৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
যোৱা বছৰ ১৫ আগষ্টত এই ঘোষণা কৰা হৈছিল যে Coastal আৰু Border Areasৰ প্ৰায় পৌনে ২শ জিলাত এনচিচিক নতুন দায়িত্ব দিয়া হ'ব। ইয়াৰ বাবে প্ৰায় ১ লাখ এনচিচি কেডেটছক Army, Navy আৰু Airforceয়ে ট্ৰেইন কৰি আছে। ইয়াতো এক তৃতীয়াংশ, ৱান থাৰ্ড, আমাৰ Girls Cadetsক ট্ৰেইনিং দি থকা হৈছে। এই কেডেটসকলৰ ছিলেকচন সকলো স্কুল আৰু কলেজ, লাগে সেইবোৰ চৰকাৰী হওক, প্ৰাইভেট হওক, কেন্দ্ৰৰ হওক বা ৰাজ্য চৰকাৰৰ হওক, সকলোকে ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰি থকা হৈছে। এনচিচিৰ ট্ৰেইনিং ক্ষমতাও চৰকাৰে দ্ৰুত গতিত বঢ়াই আছে। এতিয়ালৈকে আপোনালোকৰ ওচৰত কেৱল এটা ফায়াৰিং ছিমিউলেটৰ আছিল। ইয়াক এতিয়া বৃদ্ধি কৰি ৯৮ কৰা হৈছে, প্ৰায় ১০০, ক'ত এটা আৰু ক'ত ১০০। মাইক্ৰ'লাইট ফ্লাইট ছিমিউলেটৰো ৫ৰ পৰা বৃদ্ধি কৰি ৪২ আৰু ৰোৱিং ছিমিউলেটৰ ১১ৰ পৰা বৃদ্ধি কৰি ৬০ কৰা হৈছে। এই আধুনিক ছিমিউলেটৰছে এনচিচি ট্ৰেইনিঙৰ কোৱালিটী আৰু সংশোধন কৰাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই আয়োজন এতিয়া যি গ্ৰাউণ্ডত হৈ আছে, তাৰ নাম ফিল্ড মাৰ্শ্বেল কে.এম.কাৰিয়াপ্পা জীৰ নামত আছে। সেয়াও আপোনালোকৰ বাবে ডাঙৰ প্ৰেৰণা। কাৰিয়াপ্পা জীৰ জীৱন শৌৰ্যৰ অনেক গাঁথাৰে পৰিপূৰ্ণ। ১৯৪৭ত তেওঁৰ ৰাজনৈতিক দক্ষতাৰ বাবে ভাৰতে যুদ্ধত নিৰ্ণায়ক অগ্ৰগতি লাভ কৰিছিল। আজি ফিল্ড মাৰ্শ্বেল কে.এম.কাৰিয়াপ্পা জীৰ জন্ম জয়ন্তী। মই সকলো দেশবাসীৰ হৈ, আপোনালোক এনচিচি কেডেটছৰ হৈ তেওঁক আদৰপূৰ্বক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিছো।
আপোনালোকৰ মাজৰ পৰাও অনেক বন্ধুৰ এই প্ৰবল ইচ্ছা হ'ব যে আপোনালোক ভাৰতৰ Defence Forcesৰ অংশ হওক। আপোনালোক সকলোৰে মাজত সেই সামৰ্থ্যও আছে আৰু চৰকাৰে আপোনালোকৰ বাবে অৱসৰো বৃদ্ধি কৰিছে। বিশেষকৈ Girls Cadetsক মই আগ্ৰহেৰে ক'ম যে আপোনালোকৰ বাবেও অনেক সুযোগে আপোনালোকৰ অপেক্ষা কৰি আছে। মই নিজৰ সন্মুখতো দেখি আছো আৰু পৰিসংখ্যায়ো কয় যে যোৱা বছৰবিলাকত এনচিচিত Girls Cadetsত প্ৰায় ৩৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া আমাৰ Forcesৰ প্ৰতিটো ফ্ৰণ্ট আপোনালোকৰ বাবে খোলা হৈছে। ভাৰতৰ বীৰ কন্যাসকল সকলো বাহিনীত শত্ৰুৰে প্ৰতিশোধ ল'বলৈ আজিও বাহিনীত থিয় দি আছে। আপোনালোকৰ শৌৰ্যৰ দেশক প্ৰয়োজন আছে আৰু নতুন উচ্চতাই আপোনালোকৰ অপেক্ষা কৰি আছে। আৰু মই আপোনালোকৰ মাজত ভৱিষ্যতৰ অফিচাৰকো দেখি আছো। মোৰ মনত আছে, মই যেতিয়া দুই-আঢ়ৈ মাহৰ আগতে দীপাৱলিত জয়শালমেৰৰ লোংগেৱালা পোষ্টলৈ গৈছিলো, তেতিয়া কেইবাজনো য়ং অফিচাৰৰ সৈতে মোৰ সাক্ষা হৈছিল। দেশৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে তেওঁলোকৰ অৰিহণা, তেওঁলোকৰ উসাহ, তেওঁলোকৰ চেহেৰাত প্ৰতিফলিত অদম্য ইচ্ছা শক্তি, মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো।
বন্ধুসকল,
লোংগেৱালা পোষ্টৰো নিজৰ এটা গৌৰৱময় ইতিহাস আছে। '৭১ চনৰ যুদ্ধত আমাৰ বীৰ যুঁজাৰুসকলে নিৰ্ণায়ক বিজয় প্ৰাপ্ত কৰিছিল। তেতিয়া পাকিস্তানৰ সৈতে যুদ্ধৰ সময়ত পূব আৰু পশ্চিমৰ কেইবাহাজাৰ কিলোমিটাৰ দীঘল ব'ৰ্ডাৰত ভাৰতৰ ফৌজে নিজৰ পৰাক্ৰমেৰে শত্ৰুক তচনচ কৰিছিল। সেই যুদ্ধত পাকিস্তানৰ হাজাৰ হাজাৰ সৈনিকে ভাৰতৰ যুঁজাৰুসকলৰ সন্মুখত ছাৰেণ্ডাৰ কৰিছিল। '৭১ চনৰ এই যুদ্ধ, ভাৰতৰ মিত্ৰ আৰু আমাৰ চুবুৰীয়া দেশ বাংলাদেশৰ নিৰ্মাণতো সহায়ক হয়। এই বছৰতে, এই যুদ্ধত বিজয়ৰো ৫০ বছৰ হৈ আছে। ভাৰতৰ আমি ১৯৭১ৰ যুদ্ধত দেশক জয় কৰোৱা ভাৰতৰ বীৰ পুত্ৰ-কন্যাৰ সাহস, তেওঁলোকৰ শৌৰ্য, আজি সমগ্ৰ দেশে তেওঁলোকক ছেল্যুট কৰিছে। এই যুদ্ধত দেশৰ বাবে যি শ্বহীদ হ'ল, আজি মই তেওঁলোকক নিজৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলিও অৰ্পণ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলো যেতিয়া দিল্লীলৈ আহিছে, তেনেহ'লে নেচনেল ৱাৰ মেমৰিয়েললৈ যোৱাটো বহুত স্বাভাৱিক। ৰাষ্ট্ৰৰক্ষাৰ বাবে জীৱন অৰ্পণ কৰাসকলক সন্মান দিয়াটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। বৰং এই গণতন্ত্ৰ দিৱসক আমাৰ যি Gallantry Awards Portal আছে www.gallantryawards.gov.in, তাকো নতুন ৰং-ৰূপত Re-launch কৰা হৈছে। ইয়াত পৰম বীৰ আৰু মহাবীৰ চক্ৰৰ দৰে সন্মান পোৱা আমাৰ সৈনিকসকলৰ জীৱনৰ সৈতে জড়িত তথ্যতো আছেই, আপোনালোকে এই প'ৰ্টেললৈ গৈ তেওঁলোকৰ বীৰতাক নমন কৰিব পাৰে। আৰু মোৰ এনচিচিত বৰ্তমান থকা আৰু পূৰ্বৰ সকলো কেডেটছক আহ্বান যে আপোনালোক এই প'ৰ্টেললৈ যোৱা দৰকাৰ, সংলগ্ন হোৱা দৰকাৰ আৰু একেৰাহে তাৰ সৈতে এংগেজ হৈ থকা দৰকাৰ।
বন্ধুসকল,
মোক লগতে কোৱা হৈছে যে যি এনচিচি Digital Platform বনোৱা হৈছে, তাত এতিয়ালৈকে ২০ হাজাৰতকৈ অধিক কেডেটছ সংলগ্ন হৈছে। এই কেডেটসকলে নিজৰ অনুভৱ, নিজৰ Ideas শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ আৰম্ভও কৰিছে। মই বিশ্বাস কৰো যে আপোনালোক সকলোৱে এই প্লেটফৰ্মৰ যিমান পাৰি সিমান বেছি ব্যৱহাৰ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰ ভক্তি আৰু ৰাষ্ট্ৰসেৱাৰ যি মূল্যক লৈ আপোনালোক চলিছে, তাৰ বাবে এই বছৰটো বহুত মহত্বপূৰ্ণ। এই বছৰ ভাৰতে নিজৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিব। এই বছৰ নেতাজী সুভাষচন্দ্ৰ বসুৰ ১২৫তম জন্ম জয়ন্তীৰো। জীৱনত প্ৰেৰণাৰ ইমান ডাঙৰ সুযোগ একেলগে আহিছে, এনেকুৱা কমেই হয়। নেতাজী সুভাষ, তেওঁ নিজৰ পৰাক্ৰমেৰে পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ শক্তিশালী সত্বাক কঁপাই তুলিছিল। আৰু আপোনালোকৰ জীৱনৰ অহা ২৫-২৬টা বছৰ খুবেই মহত্বপূৰ্ণ। এই ২৫-২৬টা বছৰ ভাৰতৰ বাবেও সিমানেই বিশেষ।
বৰ্ষ ২০৪৭ত যেতিয়া দেশে নিজৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব, তেতিয়া আপোনালোকৰ আজিৰ প্ৰয়াসে ভাৰতৰ এই যাত্ৰাক শক্তি দিব। আমি দেশৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ ওপৰত এই মহামাৰীৰ যি কু প্ৰভাৱ পৰিল, তাকো সম্পূৰ্ণ ৰূপে নোহোৱা কৰিব লাগিব। আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সংকল্পকো সম্পূৰ্ণ কৰি দেখুৱাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ ভাৰতে দেখুৱাইছে যে Virus হওক বা Borderৰ প্ৰত্যাহ্বান, ভাৰতে নিজৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে নিজৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম। ভেকচিনৰ সুৰক্ষা কৱচ হওক বা ভাৰতক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাসকলৰ অভিপ্ৰায় আধুনিক মিছাইলেৰে ধ্বস্ত কৰা, ভাৰত সকলো পৰিস্থিতিত সমৰ্থ। আজি ভাৰতৰ ওচৰত পৃথিৱীৰ উন্নত War Machines আছে। আপোনালোকে আজি মিডিয়াতো চাগে দেখিছে যে কালিহে ভাৰতত ফ্ৰাঞ্চৰ পৰা আৰু তিনিখন ৰাফেল ফাইটাৰ প্লেন আহিছে। ভাৰতৰ এই ফাইটাৰ প্লেনেই মিড-এয়াৰেই ৰি-ফুৱেলিং হৈছে। আৰু এই ৰি-ফুৱেলিং, ভাৰতৰ মিত্ৰ ইউনাইটেড আৰব এমিৰেটে কৰিছে আৰু ইয়াত গ্ৰীচ আৰু চৌডি আৰবে সহযোগ কৰিছে। ই ভাৰতৰ উপকূলীয় দেশৰ সৈতে শক্তিশালী হোৱা সম্পৰ্কৰ এখন ছবিও।
বন্ধুসকল,
নিজৰ সেনাৰ বেছিভাগ প্ৰয়োজনীয়তা ভাৰততে সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰা হওক, ইয়াৰ বাবেও চৰকাৰে ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। ১০০তকৈও অধিক সুৰক্ষাৰে জড়িত সামগ্ৰী বিদেশৰ পৰা ক্ৰয় বন্ধ কৰি সেইবোৰ ভাৰততে তৈয়াৰ কৰা হৈছে। এতিয়া ভাৰতৰ নিজৰ তেজছ ফাইটাৰ প্লেনো সাগৰৰ পৰা আকাশলৈকে নিজৰ গতি প্ৰসাৰিত কৰি আছে। সম্প্ৰতি বায়ু সেনাৰ বাবে ৮০তকৈ বেছি তেজছৰ অৰ্ডাৰো দিয়া হৈছে। ইমানেই নহয়, Artificial Intelligence আধাৰিত Warfareতো ভাৰত কাৰো পিছত নাথাকক, ইয়াৰ বাবে সকলো প্ৰয়োজনীয় R and Dৰ ওপৰত ফ'কাছ কৰি থকা হৈছে। সেই দিনলৈ বেছি দূৰ নাই যেতিয়া ভাৰতক Defence Equipmentsৰ ডাঙৰ মাৰ্কেটৰ সলনি এক ডাঙৰ Producerৰ ৰূপত জনা যাব।
বন্ধুসকল,
আত্মনিৰ্ভৰতাৰ অনেক লক্ষ্যক আজি আপোনালোকে সাকাৰ হোৱা দেখি আছে, সেয়ে আপোনালোকৰ ভিতৰত গৌৰৱৰ অনুভূতি হোৱা বহুত স্বাভাৱিক। আপোনালোকেও এতিয়া নিজৰ মাজত, নিজৰ বন্ধুসকলৰ মাজত লোকেলৰ প্ৰতি উসাহ অনুভৱ কৰি আছে। মই দেখি আছো যে Brandsক লৈ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ Preferencesত এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আহিছে। এতিয়া আপোনালোকে খাদীকেই লওক। খাদীক এটা সময়ত নেতাৰ বসন হিচাপেই নিজৰ অৱস্থাত এৰি দিয়া হৈছিল। আজি সেই খাদীয়েই যুৱক-যুৱতীসকলৰ পছন্দৰ Brand হৈ পৰিছে। খাদীৰ কুৰ্তাই হওক, খাদীৰ জেকেটেই হওক, খাদীৰ বেলেগ সামগ্ৰীয়েই হওক, সেয়া আজি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ফেশ্যনৰ ছিম্বল হৈ পৰিছে। এনেদৰে, আজি টেক্সটাইলেই হওক বা ইলেকট্ৰনিকছ, ফেশ্যনেই হওক বা পেশ্যন, উসৱ হওক বা বিবাহ, লোকেলৰ বাবে প্ৰতিজন ভাৰতীয় ভোকেল হৈ গৈ আছে। ক'ৰোণাৰ সংকটৰ সময়তো ভাৰতত ৰেকৰ্ড সংখ্যাত ষ্টাৰ্ট আপছ হৈছে আৰু ৰেকৰ্ড ইউনিকৰ্ণ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে তৈয়াৰ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
২১তম শতিকাত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে আত্মবিশ্বাসী যুৱক-যুৱতীসকলৰ বহুত প্ৰয়োজন। এই আত্মবিশ্বাস ফিটনেছৰ পৰা বাঢ়ে, এডুকেশ্যনৰ পৰা বাঢ়ে, স্কিল আৰু উচিত সুযোগৰ পৰা আহে। আজি চৰকাৰে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে জৰুৰী এই পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত কাম কৰি আছে আৰু ইয়াৰ বাবে ছিষ্টেমত সকলো প্ৰয়োজনীয় ৰিফৰ্মছো কৰি থকা হৈছে। কেইবাহাজাৰ অটল টিংকাৰিং লেবৰ পৰা ডাঙৰ ডাঙৰ আধুনিক শিক্ষা সংস্থানলৈকে, স্কিল ইণ্ডিয়া মিছনৰ পৰা মুদ্ৰাৰ দৰে যোজনালৈকে চৰকাৰে সকলো দিশতে প্ৰয়াস কৰি আছে।
নতুন নেচনেল এডুকেশ্যন পলিচীৰ মাধ্যমত ভাৰতৰ এডুকেশ্যন ছিষ্টেমক প্ৰি-নাৰ্চাৰীৰ পৰা পিএইচডিলৈকে Student চেণ্ট্ৰিক কৰা হৈছে। নিজৰ শিশুসকলক, যুৱবন্ধুসকলক অনাৱশ্যকীয় হেঁচাৰ পৰা মুক্ত কৰি, তেওঁলোকৰ নিজৰ ইচ্ছা, নিজৰ ৰুচি অনুসৰি আগবাঢ়িবৰ বাবে পৰিৱেশ তৈয়াৰ কৰা হৈছে। খেতিৰ পৰা স্পেচ ছেক্টৰ পৰ্যন্ত, সকলো স্তৰতে যুৱ প্ৰতিভাৰ বাবে, যুৱ উদ্যমীসকলৰ বাবে সুযোগ দিয়া হৈছে। আপোনালোকে এই সুযোগবিলাকৰ যিমানেই মুনাফা ল'ব, সিমানেই দেশ আগবাঢ়িব। আমি ৱয়ং ৰাষ্ট্ৰ জাগৃয়মঃ, এই বৈদিক আহ্বানক ২১ শতিকাৰ যুৱ শক্তিৰ উদ্দেশ্য কৰি তুলিব লাগিব। আমি ''ইদম্ ৰাষ্ট্ৰায় ইদম্ ন মম্'' অৰ্থা এই জীৱন ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পিত, এই ভাবনাক উপলব্ধি কৰিব লাগিব। আমি ''ৰাষ্ট্ৰ হিতায় ৰাষ্ট্ৰ সুখায় চ''ৰ সংকল্প লৈ প্ৰত্যেক দেশবাসীৰ বাবে কাম কৰিব লাগিব। আত্মৱত সৰ্বভূতেসু আৰু সৰ্বহিতেৰতা অৰ্থা সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাসৰ মন্ত্ৰৰে আমি আগবাঢ়িব লাগিব।
যদি আমি এই মন্ত্ৰসমূহ নিজৰ জীৱনত অনুসৰণ কৰো তেতিয়া আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সংকল্প সিদ্ধিত বহুত বেছি সময় নালাগে। এবাৰ আকৌ আপোনালোক সকলোকে গণতন্ত্ৰ দিৱস পেৰেডৰ অংশ হোৱা বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবেও অনেক অনেক মংগল কামনা।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the NCC Rally at Cariappa Ground in Delhi
28 JAN 2021 3:53PM by PIB Delhi
The country's DefenceMinister, Shri RajnathSinghji, Chief of Defence Staff General BipinRawat, Chiefs of Army, Navy and Air, Defence Secretary, NCC Director General and NCC cadets replete with energy of patriotism who are here from all over the country. It is a very pleasant experience when I get the opportunity to spend whatever moments with you young colleagues. Not just me, but those who watch you on TV, feel proud of the march past, the parasailing skills by some cadets and the cultural display. All of you who have come from different parts of the country also gave a scintillating performance on the 26th January parade. The whole world has seen your performance. We see that the countries in the world, where there is discipline in social life, make a mark in all spheres. And NCC can play a very important role in bringing discipline to social life in India. And these ethos should remain with you throughout your life. This spirit of discipline should remain with you even after your stint with NCC. Not only that, if you continue to inspire the people around you, the society of India will be stronger, the country will be strong.
Friends,
As the world's largest uniformed youth organization, the image that NCC has created is getting stronger day and day. When I see your efforts, I become very happy; and my trust in you becomes stronger. NCC cadets can be seen behind the growth of the Indian tradition of gallantry and service. Again it is the NCC cadets when there is a campaign to create awareness about the Constitutionamong the people. NCC cadets are definitely seen where there is some good work going on regarding the environment or any campaign related to water conservation or sanitation. The examples of the amazing work which you do in an organized way in times of crisis are rarely seen anywhere. Whether it is floods or other calamities,last year NCC cadets helped in the relief and rescue of the stranded countrymen. The way millions of cadets who have worked together with the administration and society across the country during the entire period of Corona is commendable. It is the responsibility of all to fulfill the civic duties that are enshrined in the Constitution and are expected of us.
We all are witness that the greatest challenges can also be resolvedwhen civil society and local citizens insist on their duties. As you also know very well, Naxalism-Maoism was a big problem in our country at one point of time. Hundreds of districts of the country were affected. But when the spirit of duty of local citizens and the valour of our security forces came together, the back of Naxalism started breaking. Now, Naxalismis confined to a few districts of the country. Not only the Naxal violence in the country has reduced considerably, many youths have given up violence and started joining the path of development. We have also seen the effect of prioritizing our duties as a citizen during theCorona period. When the people of the country came together and fulfilled their responsibility, the country was able to combat Corona.
Friends,
The period was challenging, but it also brought a lot of opportunities along with it.There were opportunities to meet challenges, to be victorious, to do anything for the country, to enhance the capacities of the country, to become self-reliant, to become the best from ordinary to extraordinary. The role and contribution of India's youth power is most important in achieving all these goals. I also see in you a supporter as well as protector of the nation. Therefore, the Government has made special efforts to further expand the role of NCC. NCC's participation is being enhanced to strengthen the security network and the border and seashores of the country.
On August 15 last year, it was announced that NCC would be given a new responsibility in about 175 districts of coastal and border areas. About one lakh NCC cadets are being trained by the Army, Navy and the Air Force. Of this, one third of our girl cadets are also being trained. All the schools and colleges, whether government or private, central or state government, have been included for the selection of these cadets. The government is also rapidly increasing the training capabilities of NCC. So far, you had just one firing simulator, which is now being increased to 98, almost 100. From one to 100! The micro-light flight simulator is also being increased from 5 to 44 and the roving simulator from 11 to 60. These modern simulators will help in further improving the quality of NCC training.
Friends,
The ground at which the event is now being held is named after Field Marshal K M Cariappa ji. He is also a great inspiration for you. Cariappa ji's life is full of many tales of gallantry. In 1947, India had a decisive lead in the war because of his strategic skills. Today is the birth anniversary of Field Marshal K M Cariappa ji. On behalf of all my countrymen and the NCC cadets, I respectfully pay homage to him.
Many of you must be having a strong desire to be part of India's defenceforces. All of you have that potential and the government is also increasing the opportunity for you. In particular, I would urge girl cadets that many opportunities are waiting for you too. I am also able to see before me and the figures also show that there has been about a 35 percent increase of girl cadets in NCC in the past few years. Now every front of our forces is being opened for you. The brave daughters of India are still holding the fort to take on the enemies. The country needs your gallantry and new stature is waiting for you. And I am also seeing in you the future officers. I remember, when I went to the LongewalaPost in Jaisalmer on Diwali some two-and-a-half months ago, I met many young officers. I can never forget their passion, morale and the indomitable will on their faces for the defence of the country.
Friends,
The Longewala Post also has a glorious history. In the 1971 war, our brave warriors had won the decisive victory in Longewala. During the war with Pakistan, the Indian army had dusted the enemy on the border spanning thousands of kilometresfrom east to west. In that war, thousands of Pakistani soldiers surrendered before the warriors of India. The 1971 war also helped in the creation of India's friend and our neighbouring country, Bangladesh. This year, the victory in this war is also completing 50 years. We, the people of the country, salute the courage and valour of India’s brave sons and daughters who secured victory in this 1971 war. Today I also pay my tributes to those who were martyred in this war.
Friends,
When all of you have come to Delhi, it is inevitable to go to the National War Memorial. It is the duty of all of us to honour those who sacrificed their lives for the defence of the country. In fact, our gallantry awards portal -- www.gallantryawards.gov.in, has also been re-launched on this Republic Day.It has information about the lives of our soldiers who have been honouredwith ParamVir and Mahavir Chakras, and you can also salute their heroism by visiting this portal. I urge all the present and former NCC cadets that you should visit, join and remain engaged with this portal.
Friends,
I am also told that more than 20,000 cadets have already joined the NCC Digital Platform that has been created. These cadets have also started sharing their experiences and ideas. I am sure all of you will make the optimal use of this platform.
Friends,
This year is very important for those who are carrying forward the values of patriotism and national service. This year, India is heralding the 75th year of its independence. This year is also the 125thbirth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. It is rare that so many inspirational events happen together. Netaji Subhas-- who unsettled the world's strongest power with his valour. The more you read about Netaji, the more you will realize that no challenge is big enough to dent your morale. Many of those brave sons who sacrificed everything for the freedom of the country want to see you making India of their dreams. And the next 25-26 years of your life are very important. These 25-26 years are equally important for India.
When the country completes 100 years of its independence in 2047, your present efforts will strengthen India’s journey. That is, this year is also the year of taking new resolutions as a cadet and also as a citizen for the country and to carry forward the dreams of the country. We have to further empower the collective power as a one nation with which we faced the major crises last year. We also have to completely destroy the ill-effects of this pandemic on the economy of the country and we also have to realize the resolution of Atmanirbhar Bharat.
Friends,
Last year, India showed that it is capable of taking every step firmly to protect itself from the challenge of virus or the border. India is capable on every front whether it is the safety net of vaccines or to dismantle with modern missiles the intentions of those who challenge India. Today, we are also self-reliant in vaccines and are making rapid efforts to modernize our army. Every step is being taken to ensure all the armed forces of India are superior. Today, India has the best war machines in the world. You may have seen in the media today that three more Rafale fighter planes have arrived in India yesterday itself from France. These fighter planes of India have been refueled mid-air. And this re-fueling has been made by the United Arab Emirates, a friend of India, and Greece and Saudi Arabia have also contributed to it. It is also a picture of India's strong relations with the Gulf countries.
Friends,
Major decisions have also been taken by the Government to meet most of the needs of its forces in India. The purchase of more than 100 security related products from abroad has been discontinued and they are being prepared in India. Now India's own Tejas fighter plane is also radiating splendor from seas to the sky. Recently, orders for more than 80 Tejashavealso been placed for the Air Force. Not only that, India is focusing on every necessary R&D to ensure that it does not lag in Artificial Intelligence-based warfare.The day is not far away when India will be known as a big producer rather than a big market for defenceequipment.
Friends,
It is very natural to have a sense of pride within you when you see several goals of self-sufficiency being realized. You are also now experiencing enthusiasm within you and among your friends regarding Local (products). I see that there has been a major shift in the preferences of India's youth over brands. Now, you take Khadi for example. Khadi was relegated as the attire of leaders in earlier times. Today, the same Khadi has become a favourite brand of our youth. Khadi kurtas, jackets, or other stuff has become a fashion symbol for the youth today. Similarly, every Indian is becoming vocal for local textiles, electronics, fashion, passion, and festival or wedding. Even in the difficult times of Corona, a record number of start-ups and unicorns have been created by the youth of the country.
Friends,
Self-confident youth are very important for the self-reliant India in the 21st century. This self-confidence grows with fitness, education and comes from skills and proper opportunities. Today, the Government is working on these aspects of the youth of the country and all necessary reforms are also being carried out in the system. The government is making efforts in every direction from thousands of Atal Tinkering Labs to big modern educational institutions, from Skill India mission to schemes like Mudra. Today, fitness and sports are being given unprecedented priority in India. The Fit India and Khelo India campaigns are encouraging fitter and better talent in villages of the country. NCC also runs special programmes to promote Fit India campaigns and yoga.
Through the new National Education Policy, India's education system is being made student centric from pre-nursery to Ph.D. An atmosphere is being created to free our children and young companions from unnecessary pressure, so that they can move forward according to their own will and their interest. Opportunities are being created for young entrepreneurs at all levels from farming to space. The more you take advantage of these opportunities, the more the country will progress. We have to make this Vedic call वयं राष्ट्र जागृयामः(we will keep the priestly nation alive and awake)the statement of the young energy of the 21st century. We have to imbibe this spirit ‘इदम् राष्ट्राय इदम् न मम्’, i.e., this life is dedicated to the nation. We have to work for every citizen of the country by taking the resolution of ‘राष्ट्र हिताय राष्ट्र सुखाय च’. We have to move forward with the mantra of आत्मवत सर्वभूतेषु और सर्वभूत हितेरता, i.e., SabkaSaath, SabkaVikas, SabkaVishwas.
If we embrace these mantras in our lives, it will not take too much time to achieve the resolution of Atmanirbhar Bharat. Once again, congratulations to all of you for being part of the Republic Day parade and many good wishes for the future.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.