Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
10 JAN 2021 4:03PM by PIB Delhi
After confirmation of Avian Influenza positive samples in poultry (two poultry farms) of Panchkula district, Haryana, State has deployed 9 Rapid Response team and control and containment operation is underway in both the epicentres. Samples of crow/wild birds have been confirmed for AvianInfluenza (H5) from Surat district of Gujarat and Sirohi district of Rajasthan. Further, reports of unusual deaths of 86 crows and 2 egrets were received from Kangra district (Himachal Pradesh). Reports of unusual mortality of wild birds have also been received from Nahan, Bilaspur and Mandi (Himachal Pradesh) and samples have been sent to the designated laboratory for testing.
The Department has issued advisories to the affected States so as to avoid further spread of disease.So far, the disease has been confirmed from seven states (Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Haryana, Gujarat and Uttar Pradesh).
Test reports of the samples sent to the designated laboratory from Delhi, Maharashtra are still awaited. Further, no samples have been confirmed positive in wild birds from Balod district, Chhattisgarh which were tested earlier.
Control and containment have been completed in both the affected districts of Kerala and Post Operational Surveillance Programme guidelines have been issued to the State of Kerala.
The central teams formed for monitoring the situation in the affected areas of the country are visiting the affected sites. One of the central teams reached Kerala on January 9, 2021 and is presently monitoring the epicentre sites and conducting epidemiological investigation. Another central team reached Himachal Pradesh on January 10, 2021 and undertaking survey in the affected areas.
States have been requested to build awareness among the public and avoid the spread of mis-information regarding AI. States/ UTs have been requested to increase surveillance around water bodies, live bird markets, zoos, poultry farms, etc. proper disposal of carcass, and strengthening of bio-security in poultry farms.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী ফিবম
10 JAN 2021 4:03PM by PIB Imphal
হারিয়ানাগী পঞ্চকুলা দিস্ত্রীক্ততা (পোলত্রী ফার্ম অনি) য়ুমদা য়োকপা উচেকশিংদা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী পোজিতিব কেস থেংনবা মতুংদা, স্তেত অসিনা ইপিসেন্তর অসিমক্তদা রেপিদ রেস্পোন্স তীম ৯ অমসুং লাকশিন্নবা থবক চৎথখ্রে। গুজরাতকী সুরত দিস্ত্রীক্ত অমসুং রাজস্থানগী সিরোহি দিস্ত্রীক্তগী ক্বাক/লমগী উচেক্কী সেম্পলদগী এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জা (ঐচ. ৫) অসি থেংনরে । মখা তানা, কাঙ্গারা দিস্ত্রীক্তগী (হিমাচল প্রদেশ) মরম চাদনা শিবা ক্বাক ৮৬ অমসুং ইগ্রিৎ ২ থেংনরে। মরম চাদনা লমগী উচেক শিবগী পাউ অসি নাহান, বিলাসপুর অমসুং মান্দি (হিমাচল প্রদেশ)দগী ফংলি অমসুং সেম্পলশিং অসি মরী লৈনবা লেবতা তেস্ত তৌনবা থাখ্রে।
দিপার্তমেন্ত অসিনা লায়না অসি মখা তানা শন্দোরক্তনবা শোকহল্লবা স্তেতশিং অসিদা পাউতাক কয়া অমা পীরি। হৌজিক ফাওবদা, লায়না অসি স্তেত তরেৎতা থেংনরে (কেরলা, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, হিমাচল প্রদেশ, হারিয়ানা, গুজরাত অমসুং উত্তর প্রদেশ) অসিনি
দিল্লী অমসুং মহারাস্ত্রাদগী সেম্পলশিং তেস্ত রিপোর্তকীদমক মরী লৈনবা লেবোরেতরীদা থাখিবা হৌজিক ফাওবা ঙাইরি। মখা তানা, ছত্তিসগরগী, বালোদ দিস্ত্রীক্তগী লমগী উচেকশিংদা হান্ননা তেস্ত তৌখ্রবা সেম্পলশিংদা পোজিতিব অমত্তা ওইদ্রে।
কেরলাগী শোকহল্লবা দিস্ত্রীক্ত অনিমক লাকশিনবা মপুং ফানা লোইশিনখ্রে অমসুং কেরলা স্তেত অসিদা তুংগীদমক অকনবা চেকশিন থৌরাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে।
লৈবাক অসিগী শোক্লবা মফমশিং অসি য়েংশিন্নবা শেমখিবা সেন্ত্রেল তীম অসিনা মফমশিং অসিদা চৎতুনা য়েংশিনখ্রে। সেন্ত্রেল তীম অমনা ২০২১গী জানুৱারীগী ৯দা কেরলাদা য়ৌখি অমসুং হায়রিবা অসিনা হৌজিক ইপিসেন্তরগী মফমশিং অসি য়েংশিল্লি অমসুং থি-হুম্বগী থবক চৎথরি। অতোপ্পা তীম অমনা হিমাচল প্রদেশতা ২০২১গী জানুৱারীগী ১০ য়ৌখি অমসুং শোক্লবা মফমশিং য়েংশিনখি।
স্তেতশিং অসিদা মীয়ামবু ৱাখল তাহন্নবা হায়জরি অমসুং এ.আই.গী মতাংদা অরানবা পাউ শন্দোক্তনবা হায়জরি। স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংবু অকোইবদা লৈরিবী হায়বদি ঈশিংগী মফম, উচেক অহিংবা য়োন্বা মার্কেৎশিং, জুশিং, পোলত্রী ফার্মশিং অসিনা চিংবা অসিদা হেন্না চেকশিন থৌরাং লৌবা অশিবা শা-উচেক মফম চানা ফুমজিনবা অমসুং পোলত্রী ফার্মশিংদা বাইও-সেক্যুরিতি কনখৎহনবা অসি হায়জখি।