Ministry of Commerce & Industry
Seventh Trade Policy Review of India at the WTO begins
Members commended steps taken by India to improve trade and economic policies in a more inclusive and sustainable manner
07 JAN 2021 9:18AM by PIB Delhi
India’s seventh Trade Policy Review (TPR) began on Wednesday, 6th January 2021, at the World Trade Organization in Geneva. The TPR is an important mechanism under the WTO’s monitoring function, and involves a comprehensive peer-review of the Member’s national trade policies. India’s last TPR took place in 2015.
India’s official delegation for the TPR is headed by the Commerce Secretary, Dr. Anup Wadhawan. In his opening statement to the WTO Membership on the occasion, Commerce Secretary emphasized that this TPR is taking place at a time when the world is witnessing an unprecedented health and economic crisis. He highlighted the far-reaching efforts made by India to effectively address the health and economic challenges posed by the COVID-19 pandemic, including the Aatma Nirbhar Bharat initiative.
Dr. Anup Wadhawan reaffirmed India’s commitment to ensuring equitable and affordable access to vaccines and COVID-treatments for all, and underlined the critical role that multilateral trading system can play in this regard. He highlighted that, in order to deal with the immediate fall-out of the COVID-19 pandemic, India has advocated a short-term package of effective measures at the WTO that includes a temporary waiver of certain TRIPS provisions to increase manufacturing capacity and ensure timely and affordable availability of new diagnostics, therapeutics and vaccines for COVID-19; a permanent solution for Public Stockholding (PSH) for food security purposes to address food security concern; and a multilateral initiative that provides for easier access to medical services under mode-4 to facilitate easier cross-border movement of health care professionals.
The Commerce Secretary emphasized that in the last 5 years, since India’s previous TPR, the Government has worked diligently to reform and transform the entire economic eco-system to meet the socio-economic aspirations of a billion plus Indians. The introduction of the Goods and Services Tax, the Insolvency and Bankruptcy Code, path-breaking reforms in the labour sector, an enabling and investor friendly FDI Policy, and various national programmes like Make in India, Digital India, Startup India and Skill India to bring about rapid transformation across sectors in our manufacturing environment, were emphasized in this regard. The improvement in the economic and business environment, on account of the wide-ranging reforms, has enabled India to better its position in the World Bank’s Doing Business ranking from 142 in 2015 to 63 in 2019. This improvement is also endorsed by investors who continue to view India as a desirable investment destination even during the testing time of the pandemic, with FDI inflow rising by more than 10 per cent year-on-year to reach USD 40 billion in the first six months of 2020-21. In 2019-20, India received highest ever FDI inflow of USD 74.39 billion.
A comprehensive Report issued by the WTO Secretariat on the occasion, chronicling all major trade and economic initiatives that India took over the last five years, acknowledged India’s strong economic growth at 7.4% during the period under review and made a positive note of India’s reform efforts during this period. The Report noted that strong economic growth led to an improvement in socio-economic indicators, such as per-capita income and life expectancy in India. The Secretariat report also commended India for liberalizing its FDI policy, ratifying the Trade Facilitation Agreement and implementing several trade-facilitation measures during the period under review.
In his opening comments, the Chair of the WTO’s TPR Body, Ambassador Mr Harald Aspelund of Iceland congratulated India for its strong economic growth during the period under review. He commended India for its considerable efforts to facilitate trade and for enacting various programmes and legislations to facilitate women’s participation in the Indian economy. He also commended India for its timely and comprehensive responses to more than 700 questions received from WTO members ahead of its TPR.
The Discussant for India’s TPR, Ambassador (Ms.) Sunanta Kangvalkulkij of Thailand noted that this TPR is of one of the most important Members who is also a key and invaluable contributor to the WTO. She strongly commended India for its robust economic growth and wide-ranging economic and structural reforms taken during the period under review. She stated that these reforms have increased the efficiency and inclusiveness of the Indian economy and India emerged as 5th largest economy in 2019. She also lauded India for liberalizing its FDI regime and undertaking significant reforms in the agriculture sector.
More than 50 WTO Members who delivered statements on the occasion, commended India for its strong and resilient economic growth and for the vast improvement in its ease of doing business, as acknowledged by the World Bank. Members mentioned remarkable forward steps taken by India to improve trade and economic policies in a more inclusive and sustainable manner. Several Members applauded India’s leadership role in the global efforts against the Covid-19 pandemic, acknowledging India’s position as the ‘pharmacy of the world’. Liberalization of India’s FDI regime, implementation of several trade facilitation measures, and the enactment of India’s National Intellectual Property Rights (IPR) Policy were other reform measures that garnered praise from the WTO Membership. Several Members also appreciated India’s excellent notification and transparency record at the WTO.
With an eye on the rapidly expanding size of the Indian market, leading industrialized and developed countries sought greater liberalization of India’s trade policy, especially in the area of agriculture, harmonizing its standards regime with international standards as well as reducing anti-dumping and other trade-remedy measures. Several Members also made a reference to India’s importance to them as a strategic and trading partner, and wished to continue making progress in their bilateral or regional free trade agreements with India. Several Members lauded India’s leadership role in WTO and also appreciated India for pursuing the interest of developing countries including Least Developed Countries (LDCs).
The TPR Meeting will continue into its second day on 8th January 2021, when further discussions on India’s trade and economic policies will continue among Members.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
দব্লিউ.তি.ও.দা ভারতকী তরেৎশুবা ত্রেদ পোলিসী রিভিউ হৌখ্রে
মেম্বরশিংনা ভারতনা হেন্না শুপচিনবা অমদি তুং কোইগদবা মওংদা লল্লোন ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোনগী থৌরাং ফগৎহন্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাঙশিংবু থাগৎনখ্রে
07 JAN 2021 9:18AM by PIB Imphal
ভারতকী তরেৎশুবা ত্রেদ পোলিসী রিভিউ (তি.পি.আর.) জিনেভাদা লৈবা ৱর্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসন্দা য়ুমশকৈশ নুমিৎ, জনুৱারী ৬, ২০২১দা হৌখ্রে‍। তি.পি.আর. অসি দব্লিউ.তি.ও.গী মোনিতরিং ফংসনগী মখাদা পায়খৎপা মরুওইবা মেকানিজম অমনি অদুগা মেম্বরশিংগী নেসনেল ত্রেদ পোলিসীশিংগা নৈনদুনা মপুং ফানা য়েংশিনবগী থৌওং য়াওরি‍। ভারতকী ইকোন কোনবা তি.পি.আর. ২০১৫দা পাঙথোকখিবনি‍।
তি.পি.আর.গী ভারতকী ওফিসিএল খোঙবু অদু কম্মর্স সেক্রেতরী দোক্তর অনুপ ৱাধৱান্না লুচিংলি‍। থৌরমদুদা দব্লি.তি.ও. মেম্বরসিপশিংগী মফমদা পীখিবা মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা কম্মর্স সেক্রেতরীনা তি.পি.আর. অসি মালেম অসিনা হকশেল অমসুং শেন্মিৎলোনগী হান্না খন্নরুদবা লাংফম অমা নংলিঙৈ চৈরকসিদা পাঙথোক্লি হায়বা ৱাফম থমখি‍। আত্ম নিরভর ভারতকী থৌরাং য়াওনা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা হকশেলগী অমসুং শেন্মিৎলোনগী শিংনবশিং নিংথিনা থেংননবা ভারতনা কাচিন কোয়া য়ৌবা থৌরাং কয়া পায়খৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর অনুপ ৱাধৱান্না মীপুম খুদিংদা কোবিদগী ভেক্সিন অমসুং কোবিদ লাইয়েং চপ মান্ননা অমদি অহোংবা মমলদা ফংহন্নবা ভারতকী ফীরেপ নৌহৌননা পল্লদুনা হীরমসিগী মতাংদা মল্তিলেতরেল ত্রেদিং সিস্তেম্না লৌবা য়াবা মরুওইবা থৌদাংগী মতাঙদা ৱাফমশিং থমখি‍। কোবিদ- ১৯ লাইচৎনা পীরিবা হকথেংনবা চৈথেং অসি থেংননবগীদমক ভারতনা কোবিদ-১৯গী অনৌবা দাইগ্নোস্তিক্স, লাইয়েং অমসুং তিকা মতম চানা পুথোক্নবা অমদি অহোংবা মমলদা ফংহন্নবা মেনুফেকচরিংগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা অকক্নবা তি.আর.আই.পি.এস. প্রোভিজনশিং মতম খরগী ওইনা কোকপিবা; চীঞ্জাক ৱাৎহন্দনবা থৌরাংগী মখাদা ফুদ সিক্যুরিতীগী পব্লিক স্তোকহোল্দিং (পি.এস.ঐচ.)কী মতম চুপ্পগী ওইবা পাম্বৈ; অমসুং হেল্থকেয়র প্রোফেসনেলশিং ঙমখৈ লান্না চত্থোক চৎশিন তৌবদা লায়হন্নবা মোদ-৪গী মখাদা মেদিকেল সর্ভিস লায়না ফংহন্নবা মল্তিরেতরেল থৌরাংশিং য়াওনা দব্লিউ.তি.ও.দা অতেনবা মতমগী ওইবা কান্নরবা থৌরাংশিংগী পেকেজ হৌদোক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
হৌখিবা চহী ৫সিদা, ভারতকী মমাঙগী তি.পিই.আর.দগী হৌরগা, লৈঙাক অসিনা ভারত মচা বিলিয়ন অমা হেনবগী খুন্নাই-শেন্মিৎলোনগী অপাম্বা ফীভম ফংহন্নবগীদমক শেন্মিৎলোনগী ইকো-সিস্তেম পুম্বদা অহোংবা অমদি অওনবা পুরক্নবা পুক্নিং চঙনা থবক পায়খৎলি হায়বা ৱাফম কম্মর্স সেক্রেতরীনা ফোঙদোকখি‍। গুদ্স অমসুং সর্ভিস তেক্স হৌদোকখিবা, ইন্সোল্ভেন্সী অমসুং বেঙ্করপ্তসী কোদ, হান্নগী পরিংদগী তোপ তোপ্পা লেবর সেক্তর, মতিং লৈবা অমদি শেল থাদবা নুংঙাইবা এফ.দি.আই. পোলিসী অমসুং ঐখোয়গী মেনুফেকচরিং সেক্তরদ থুনা অওনবা পুরক্ননবা পায়খৎখিবা মেক ইন ইন্দিয়া, দিজিতেল ইন্দিয়া, স্তার্তঅপ ইন্দিয়া অমসুং স্কিল ইন্দিয়ানচিংবা তোঙান তোঙানবা নেসনেল প্রোগ্রামশিং অসি হীরম অসিগীদমক্তনি‍। শেন্মিৎলোন অমসুং লল্লোন ইতিক্কী এনভাইরনমেন্তা পাক চাউনা পুরকখিবা অহোংবগী ইহৌ অসিনা মালেমগী ইজ ওফ দুইং বিজিনেস রেঙ্কিংদা ভারতকী মফম ২০১৫দা ১৪২শুবদা লৈরমবদগী ২০১৯দা ৬৩ শুবদা পুখৎলকপা ঙমখিবনি‍। ফীভম ফগৎলক্লিবা অসি লাইচৎ মনুংসিদা ফাওবা ভারতবু শেল থাদবগী পাম্নবা মফম ওইনা উদুনা, এফ.দি.আই. চঙলকপা চাদা ১০ ইয়র-ওন-ইয়র হেনগৎহন্দুনা ২০২০-২১গী অহানবা থা তরুক্তা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪০ য়ৌহন্দুনা শৌগৎখি‍। ২০১৯-২০দা ভারতনা হৌজিক ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা এফ.দি.আই. চঙলকপা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৭৪.৩৯ ফংখি‍।
থৌরমদুদা ভারতনা হৌখিবা চহী মঙাসিদা পায়খৎখিবা অচৌবা লল্লোন ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোনগী থৌরাং পুম্নমক য়াওরবা দব্লিউ.তি.ও. সেক্রেতরিএতনা থোকখিবা শুপচিল্লবা রিপোর্ত অমদা নৈনরিবা মতমসিদা ভারতনা চাদা ৭.৪গী মপাঙ্গল কল্লবা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা পুরকখিববু পল্লি অমদি হায়রিবা মতমসিদা ভারতনা পুরকখিবা অহোংবশিংবু শিংথাখি‍। রিপোর্ত অদুদা শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎলকপনা ভারতকী পর-কেপিতা ইনকম অমসুং পুন্সি নুংশাংবগী চাংনচিংবা খুন্নাই-শেন্মিৎলোনগী ইন্দিকেতরশিংগী ফীভম ফগৎলকখি হায়না পনখি‍। সেক্রেতরিএতকী রিপোর্ত অদুনা নৈনখিবা মতমসিগী মনুংদা এফ.দি.আই. পোলিসী মনীং তমহনবা, ত্রেদ ফেসিলিতেসন এগ্রীমেন্ত রেতিফাই তৌবা অমদি মশিং য়াম্লবা ত্রেদ-ফেসিলিতেসন থৌরাংশিং পায়ৎখিবগীদমক ভারতপু থাগৎখি‍।
মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা দব্লিউ.তি.ও.গী তি.পি.আর. বোদীগী চেয়র আইসলেন্দগী এম্বেসেদর মিস্তর হেরল্দ এস্পেলন্দনা নৈনখিবা মতমসিদা ভারতকী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎলকখিবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না ভারতপু লল্লোন ইতিক তৌবা নুংঙাইনবা হোৎনখিবশিং অমদি ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা নুপীসু শরুক য়াহন্নবা তোঙান তোঙানবা থৌরম অমসুং চৎন-কাঙলোনশিং চৎনহনখিবগীদমক্তা থাগৎখি‍। ভারতকী তি.পি.আর.গী মাঙওইননা দব্লিউ.তি.ও. মেম্বরশিংদগী ফংখিবা ৱাহং ৭০০ হেনবগী পাউখুম মতম চানা অমদি মচা খায়না পীরকখিবগীদমক্তসু মহাক্না ভারতপু থাগৎখি‍।
ভারতকী তি.পি.আর. খন্নবদা য়াওখিবা থাইলেন্দকী এম্বেসেদর (মিস) সুনন্ত কংবালকুলকিজনা তি.পি.আর. অসি দব্লিউ.তি.ও.গী মরুওইবা অমদি মমল নাইদ্রবা থৌদাংসু লৌরিবা খ্বাইদগী মরুওইবা মেম্বরশিংগী মরক্তা অমনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। নৈনখিবা মতমদুগী মনুংদা ভারতনা চাউনা শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহনখিবা অমদি শেন্মিৎলোন অমসুং স্ত্রকচরগী ওইবা অহোংবা পাক চাউনা পুরকখিবগীদমক্তা মহাক্না ভারতবু থাগৎখি‍। অহোংবা পুরকখিবশিং অসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী মতিং অমদি মচল শুবা হেনগৎহনখি অমদি ভারতনা ২০১৯দা ৫শুব খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরকখি‍ হায়বা ৱাফম মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মহাক্না ভারতপু এফ.দি.আই. রেজিম মনীং তমহনবা অমদি লৌউ শিংউগী লমদা মশক থোকপা অহোংবা পুরকখিবগীদমক্তসু থাগৎখি‍।
থৌরমদুদা ৱারোল পীখিবা দব্লি.তি.ও. মেম্বর ৫০ হেনবনা মপাঙ্গল কন্না অমদি তুং কোইগদবা মওংদা শেন্মিৎলোন চাউখৎলকখিবা অমদি ৱর্ল্দ বেঙ্কনা শকখঙলিবা লল্লোন ইতিক তৌবদা নুংঙাইবা ফীভম হেনগৎহন্নবা লৌখৎখিবা থৌরাংশিংগীদমক্তা ভারতপু শিংথানখি‍। ভারতনা লল্লোন ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোনগী খুজিন থৌরাং হেন্না মচল শুবা অমদি তুং কোইগদবা মওংদা ফগৎহন্নবা ভারতনা লৌখৎখিবা খোঙথাঙশিংবু মেম্বরশিংনা পন্নখি‍। মেম্বর কয়া অমনা ‘মালেমগী ফার্মাসী’ হায়না খংনবা ভারতকী মফমবু শকখঙলদুনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মায়োক্তা মালেম্না লৌখৎখিবা থৌরাংশিংদা ভারতনা লুচিংবগী থৌদাং লৌখিবগীদমক্তসু থাগৎখি‍। ভারতকী এফ.দি.আই. রেজিম মনিং তমহনখিবা, ত্রেদ ফেসিলিতেসন থৌরাং কয়া চৎনহনখিবা অমদি ভারতকী নেসনেল ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী রাইতস (আই.পি.আর.) পোলিসী চৎনহনখিবা হায়রিবশিং অসিগীদমক দব্লিউ.তি.ও. মেম্বরশিংনা থাগৎনখি‍। মেম্বর কয়া অমনা দব্লিউ.তি.ও.দা লৈরিবা ভারতকী মওং চুম্বা নোতিফিকেসন অমসুং ত্রান্সপেরেন্সী রেকোর্দপুসু থাগৎনখি‍।
ভারতকী খোঙজেল য়াঙনা চাউথোরক্লিবা কৈথেলদা মীৎয়েঙ থমদুনা মাঙজিল থারিবা ইন্দস্ত্রিএলাইজ অমসুং চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা ভারতকী ত্রেদ পোলিসীবু, মরুওইনা লৌউ-শিংউগী লমদা, হেন্না মনিং তমহন্দুনা ভারতকী স্তেন্দর্দ রেজিমবু মালেমগী স্তেন্দর্দকা মান্নহন্নবা অমদি এন্তি-দম্পিং হন্থহন্নবা অমসুং অতৌ লল্লোন ইতিক্কী থৌরাংশিং লৌখৎনবা ৱাফম থম্নরকখি‍। মেম্বর কয়া অমনসু মখোয়গী মফমদা ভারতপু স্ত্রেতেজিক অমসুং ত্রেদিং পার্তনর ওইবগী মরুওইবা ৱাফমশিং পল্লদুনা ভারতকা লোয়ননা নাকল অনিগী ওইবা নৎত্রগা রিজনেল ফ্রী ত্রেদকী য়ানচে খুমাঙ চাওশিলহন্নিংবগী অপাম্বা ফোঙদোক্নরকখি‍। মেম্বর কয়ানা দব্লিউ.তি.ও.দা ভারতকী লুচিংবগী থৌদাংবু থাগৎনখি অমদি ভারতপু লীস্ত দেভেলেপ কন্ত্রীশিং (এল.দি.সি.) য়াওনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী ইন্তরেস্ত মাঙহন্দবগীদমক্তা শিংথানখি‍।
তি.পি.আর. মীফম অসি জনুৱারী ৮, ২০২১দা মাগী অনিসুবা নুমিৎকী ওইনা মখা চত্থদুনা মেম্বরশিংগী মরক্তা ভারতকী লল্লোন ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোনগী খুজিন থৌরাংশিং নৈনগনি‍।