Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC Distributed Rs. 30 crore to Khadi Artisans in J&K During Covid- 19 to Sustain Their Lives
30 DEC 2020 2:13PM by PIB Delhi
Khadi and Village Industries Commission (KVIC) lent special focus on Khadi artisans in Jammu & Kashmir during the Covid-19 period. While KVIC worked tirelessly for creating sustainable employment across the country, it disbursed Rs 29.65 crore to Khadi Institutions in the hilly terrains of J&K alone, which has been the focus area of the Central Government.
This amount has been disbursed from May 2020 to September 2020 to 84 Khadi institutions in J&K benefitting 10,800 Khadi artisans associated with these institutions. The financial assistance has been given under Modified Marketing Development Assistance (MMDA) scheme of KVIC which is directly linked with the production activities. Under this scheme, money is directly transferred into the bank accounts of artisans through DBT.
During the Covid-19 lockdown period, a special drive was also launched by KVIC to settle 951 old MMDA claims of J&K Khadi institutions that were related to 2016-17 to 2018-19, pending due to various technical reasons.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena said through this special drive, the payment of Rs 29.65 crore released to 84 Khadi institutions has directly benefited 10,800 artisan families in J&K which goes on to strengthen the Prime Minister’s dream of making every weaker section “Aatmanirbhar”.
“Apart from ensuring financial assistance through MMDA Scheme to Khadi Institutions and artisans, KVIC also roped in thousands of women artisans working in self-help groups in Jammu, Udhampur, Pulwama, Kupwara and Anantnag in stitching of Khadi face masks. Almost 7 lakh Khadi face masks were stitched by these women artisans and supplied to the J&K Government,” Saxena said.
At present, 103 Khadi Institutions are working in J&K. Of these, 12 are primarily dealing in production of Kashmir’s globally acclaimed Pashmina Shawls. Over 60% of these shawls are produced in South Kashmir region, i.e. Anantnag, Bandipora, Pulwama and Kulgam. The products made in J&K have found a large number of consumers in states like Delhi, Rajasthan, Haryana, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Uttarakhand. These products are being sold through various Khadi India Sale outlets and through KVIC e-portal.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
কে.ভি.আই.সি.না মখোয়গী পুন্সি হিংবা ঙম্নবা কোবিদ-১৯গী মনুংদা জে.অমসুং কে.দা লৈরিবা খাদি আর্তিসানশিংদা লুপা করোর ৩০ য়েন্থোকখ্রে
30 DEC 2020 2:13PM by PIB Imphal
খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কমিশন (কে.ভি.আই.সি.)না কোবিদ-১৯গী মতম অসিগী মনুংদা জম্মু অমসুং কাশমিরদা লৈরিবা খাদি আর্তিসানশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখ্রে। অমরোমদা কে.ভি.আই.সি.না লৈবাক শিনবা থুংনা সস্তেনেবল এমপ্লোইমেন্ত লৈহন্নবগীদমক্তা ৱাবা খঙদনা থবক তৌখি, মখোয়না জে. অমসুং কে. খক্তদা চিংগী লমশিংদা লৈবা খাদি ইন্সতিত্যুশনশিংদা লুপা করোর ২৯.৬৫ থাধখ্রে, হাবরিবা অসি কেন্দ্র সরকারনা মীৎয়েং থমদুনা লাক্লিবা হিরমনি।
মসিগী শেনফম অসি জে. অমসুং কে.দা লৈবা খাদি ইন্সতিত্যুশন ৮৪দা ২০২০গী মেদগী ২০২০গী সেপ্তেম্বর ফাওবগী থাধখিবনি, মসিনা মসিগী ইন্সতিত্যুশনশিং অসিগা মরী লৈনবা খাদি আর্তিসান ১০,৮০০দা কান্নহল্লি। শেলগী মতেং অসি পোত্থোক পুথোকপগী থবক-থৌওশিংগা হকথেংননা মরী লৈনবা কে.ভি.আই.সি.গী মোদিফাইদ মার্কেত্তিং দিবেলপমেন্ত এসিস্তেন্স (এম.এম.দি.এ.)গী মখাদা পীখিবনি। মসিগী স্কীম অসিগী মখাদা, শেল অদু দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা আর্তিসানশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা ত্রান্সফর তৌই।
কোবিদ-১৯গী লোকদাউন তৌরিঙৈ মতমদা, অখন্নবা দ্রাইব অমসু তেক্নিকেলগী ওইবা মরম কয়া অমনা মরম ওইরগা পেন্দিং লৈখিবা ২০১৬-১৭দগীনা ২০১৮-১৯ ফাওবগী মরী লৈনবা জে. অমসুং কে. খাদি ইন্সতিত্যুশনশিংগী অরিবা এম.এম.দি.এ. ক্লেম ৯৫১ লোইশিন্নবা কে.ভি.আই.সি.না হৌদোকখি।
কে.ভি.আই.সি.গী চেয়রমেন, শ্রী ৱিনয় কুমার সক্সেনানা মসিগী অখন্নবা দ্রাইব অসিগী খুত্থাংদা হায়খি মদুদি খাদি ইন্সতিত্যুশন ৮৪দা থাদোকখিবা লুপা করোর ২৯.৬৫গী পেমেন্ত অসি জে.আমসুং কে.দা লৈবা আর্তিসানশিংগী ইমুং ১০,৮০০দা কান্নবা পীখি, মসিনা শোত্থরবা সেক্সন খুদিংমক্কী “আত্মানির্ভর” ওইহন্নবগী প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
“খাদি ইন্সতিত্যুশনশিং অমসুং আর্তিসানশিংদা এম.এম.দি.এ. স্কীম অসিগী খুত্থাংদা শেলগী মতেং ফংহনবদা নত্তনা, কে.ভি.আই.সি.না খাদি ফেস মাস্কশিং তুনবা জম্মু, উধমপুর, পুলৱামা, কুপৱারা অমসুং আনন্তনাগতা লৈবা সেল্ফ-হেল্ফ গ্রুপশিংদা থবক তৌরিবা নুপী আর্তিসানশিং লিশিং কয়া শরুক য়াহল্লি। চাউরাক্না খাদি ফেস মাস্ক লাখ ৭ হায়রিবা নুপীশিং অসিনা তুখ্রে অমসুং জে.আমসুং কে.গী সরকারদা সপ্লাই তৌখ্রে,” হায়না সক্সেনানা হায়খি।
হৌজিক, জে.অমসুং কে.দা খাদি ইন্সতিত্যুশন ১০৩ থবক তৌরি. মসিগী মনুংদা ১২ অমদি মরু ওইনা কাশমিরগী মালেম শিনবা থুংনা মমীং লৈরবা পাশমিনা শোলশিংগী পোত্থোক পুথোক পুথোকপদা থবক তৌরি। মসিগী শোলশিং অসিগী ৬০%দি সাউথ কাশমিরগী রিজনদা পুথোকই, হায়বদি আনন্তনাগ, বন্দিপোরা, পুলৱামা অমসুং কুলগাম। জে. অমসুং কে.দা শাবা পোত্থোকশিং অসি দিল্লী, রাজস্থান, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দগূম্বা রাজ্যশিংগী মশিং য়াম্লবা কঞ্জুমরশিংদা থেংনৈ। মসিগী পোত্থোকশিং অসি খাদি ইন্দিয়া সেল আউতলেত কয়া অমগী খুত্থাংদা অমসুং কে.ভি.আই.সি. ই-পোর্তলগী খুত্থাংদা য়োল্লি।