Prime Minister's Office
English rendering of PM’s inaugural address at India International Science Festival
22 DEC 2020 6:25PM by PIB Delhi
Namaskar!
My Cabinet colleague Dr. Harsh Vardhan ji, Department's National President Dr. Vijay Bhatkar ji, respected scientists, ladies and gentlemen!
Festivals are the character, temperament and the tradition of India. We are celebrating science at this festival today. We are also celebrating the human spirit that constantly encourages us to innovate.
Friends
India has a rich legacy in science, technology and innovation. Our scientists have done path breaking research. Our tech industry is at the fore-front of solving global problems. But, India wants to do more. We look at the past with pride but want an even better future.
Friends,
India is emphasizing on basics for the same. Who would know better than all of you that the best time to develop scientific temper is during childhood. Today Structural Reforms are being brought to the Education System of India, so that the Spirit of Inquiry can be promoted by going beyond book knowledge. The country has received the National Education Policy after a long time of 3 decades. With this policy, the focus of the education sector has changed.
The focus before was on Outlays but now it is on Outcomes. Previously the focus was on studying textbooks, now on research and application. The new National Education Policy is also focusing on creating an environment in the country so that a pool of top quality teachers can be developed in the country. This approach will also help and encourage our new and emerging scientists.
Ladies and gentlemen, the Atal Innovation Mission has also been started to supplement these changes which are being brought to the education sector. This mission celebrates Inquiry, Enterprise, Innovation in a way. Under this, Atal Tinkering Labs are being set up in many schools across the country, which are proving to be new Playgrounds of Innovation. With these labs, the science related infrastructure in our schools is getting better. Atal Incubation Centers are being set up for Higher Education, so that the R&D ecosystem in the country turns better. Similarly, emphasis is also being laid on starting more and better engineering colleges and IITs.
Friends,
The government is also running the Prime Minister's Research Fellowship Scheme for Quality Research. The aim is to ensure that the best talent of the country should get more facilities to conduct research on a field of his choice. This scheme is providing considerable financial help to the students in all the IITs of the country, all the IISERs, the Indian Institute of Science in Bangalore and some Central Universities and NITs. Some changes have been made in the scheme 6-7 months ago so that students studying in other recognized institutes and universities of the country could also get the benefit of it.
Friends,
I have had discussions with many scientists over the last few months. Recently India has also hosted Vaibhav Summit. In this month-long summit, scientists and researchers of Indian origin from all over the world were gathered on one platform. About 23 thousand people had taken part in it. Discussions were held for more than 700 hours. I also had a conversation with many scientists. In this conversation, most of them had emphasized two things. These two things are - Trust and Collaboration. The country is working in this direction today.
All our efforts are aimed at making India the most trustworthy centre for scientific learning. At the same time, we want our scientific community to share and grow with the best of global talent. No wonder India has become very active in hosting and participating in Hackathons. They are held in India and abroad. It gives both exposure and opportunity to our scientists.
Friends,
Science and Technology are incomplete until its Benefits and Access reach everyone. In the last 6 years, the use of science and technology has expanded in the country to help connect youth with opportunities. Science and Technology is now becoming a major bridge filling the gap of lack and influence in India. With its help, for the first time, even the poorest of the poor have been directly connected with the system. Digital technology has also given strength to ordinary Indians and has assured of direct & fast delivery of government assistance. Today the number of Internet users in the village has exceeded that of the cities. The poor farmer of the village is also making digital payment! Today a large population of India has joined Smartphone based apps. Today India is becoming the center of both Evolution and Revolution of Global High-tech Power.
Friends,
India is now ready to create and adopt high-tech solutions to provide world class education, health, connectivity to every poor and village. India also has Data, Demography, Demand for High-tech Highway and Democracy to handle, balance and protect all these. That is why the world trusts India so much today.
Friends,
Recently, the PM-Wani Scheme has been launched to further expand the Digital India campaign. This will make quality Wi-Fi connectivity possible for all in the public space across the country. Science will also have its direct benefit because the youth of the country's village will also be able to easily acquire the best scientific knowledge of the world.
Friends,
There are many challenges in our country like Water Scarcity, Pollution, Soil Quality, Food Security, which modern science has a solution to. Science plays a major role in rapidly exploring the treasure of water, energy and food in our seas. Just as we succeeded in the space sector, similarly we have success in the field of Deep Sea. India is also running a Deep Ocean Mission for this.
Friends,
Whatever new we are achieving in science will benefit commerce and business as well. For example, with the reforms made in the Space Sector, we are encouraging our youth, and the private sector of the country, to touch not only the sky but also the heights of the infinite space. The new Production Linked Incentive Scheme has also been focused on sectors related to science and technology. Such steps will strengthen the scientific community and the ecosystem associated with science. Moreover, technology will also improve. This will generate more resources for innovation. This will create a new culture of partnership between science and industry. Whether it is Hydrogen Economy, Blue Economy, or the use of Artificial Intelligence, new collaborations will lead to new avenues. I believe that this festival will give new dimensions to the Spirit of Coordination and Collaboration between Science and Industry.
Currently, the biggest challenge facing science may be a vaccine for COVID pandemic. However, this is a challenge for now. The biggest long term challenge science faces is to attract high quality youngsters and retain them. Often, the domain of technology and engineering seems more attractive to the youth than pure science. However, for any country to develop, it needs science to power it. Because, as they say: what is called science today becomes the technology of tomorrow and an engineering solution later.
So, the cycle must start with attracting good talent into our science domain. For this, the government has announced scholarships at various levels. But it needs a big out-reach from within the science community as well. The excitement surrounding Chandrayaan Mission was a great starting point. We saw a lot of interest from youngsters. Our future scientists will come from there. All we need to do is inspire them.
Friends,
Through this gathering I want to invite the global community to invest in Indian talent and innovate in India. India has the brightest minds. India celebrates a culture of openness and transparency. The Government of India stands ready to address any challenge and improve the research environment here.
Friends,
Science brings out the capabilities and the best within the person. This is the spirit we have seen in our scientists working for the Covid vaccine. Our scientists have kept us ahead, in a better position in the fight against Corona.
Friends,
Two thousand years ago, the sutrakavya or the mantra given by the great Tamil saint and social reformer Thiruvalluvar ji is still extremely accurate and relevant today. He had said- 'In sandy soil, when deep you delve, you reach the springs below; The more you learn, the freer streams of wisdom flow.' That is, the deeper you dig in the sandy soil, you will definitely reach the water one day. Just like, one day you are certain to reach the flow of knowledge and intelligence with a greater learning.
I urge all of you to never let this process of learning and gaining knowledge stop. The more you learn, the more you develop your skills, the more you will develop yourself as well as the country. Let this spirit continue to grow. Let Science continue to give energy to the development of India and the whole world. Wish you all the very best with this very belief!
Thank you. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান মহোত্সৱ’ত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
22 DEC 2020 6:25PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
মোৰ কেবিনেট সহযোগী ড০ হৰ্ষ বৰ্দ্ধন জী, বিভাগীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সভাপতি ড০ বিজয় ভটকৰ জী, সন্মানীয় বৈজ্ঞানিকসকল, উপস্থিত সুধীবৃন্দ।
উত্সৱ-পাৰ্বন, মহোত্সৱ, এইবোৰ ভাৰতৰ চৰিত্ৰতো হয়েই, ভাৰতৰ স্বভাৱো হয়, আৰু ভাৰতৰ পৰম্পৰাও হয়। আজিৰ মহোত্সৱত আমি বিজ্ঞানক উদযাপন কৰিছো। আমি সেই মানৱীয় মননকো উদযাপন কৰিছো যি আমাক অহৰহ উদ্ভাৱনৰ বাবে উত্সাহিত কৰি থাকে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ এক গৌৰৱময় উত্তৰাধিকাৰিত্ব লাভ কৰিছে। আমাৰ বিজ্ঞানাসকলে নতুন পথ-সন্ধানকাৰী গৱেষণা সম্পন্ন কৰি আহিছে। গোলকীয় সমস্যাৱলীৰ সমাধানসূত্ৰ আৱিষ্কাৰৰ বাবে আমাৰ প্ৰযুক্তি-উদ্যোগখণ্ডই অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। ইমানৰ পিচতো কিন্তু ভাৰতে আৰু অধিক সম্পন্ন কৰিব বিচাৰিছে। আমি অতীতক নিশ্চয় গৌৰৱৰে ৰোমন্থন কৰিব বিচাৰো, কিন্তু ভৱিষ্যতকো আৰু অধিক উন্নত কৰি গঢ়িব বিচাৰো।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ বাবে ভাৰতে বুনিয়াদী বিষয়সমূহত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছে। আপোনালোকতকৈ এই কথা কোনে ভালকৈ জানিব যে, বিজ্ঞান-মনস্কতা বিকশিত কৰাৰ বাবে শৈশৱতকৈ উত্তম সময় আৰু কি হ’ব পাৰে! সম্প্ৰতি ভাৰতৰ শিক্ষা পদ্ধতিৰ পদ্ধতিগত সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে, যাতে কিতাপৰ জ্ঞানতকৈ আগুৱাই গৈ জিজ্ঞাসাৰ মানসিকতাক উত্সাহিত কৰিব পৰা যায়। তিনিটা দশকৰ দীঘলীয়া সময়ৰ পিচত দেশে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি লাভ কৰিছে। এই নীতিয়ে শিক্ষা খণ্ডৰ দৃষ্টিভংগীকে সলাই পেলাইছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰথমে ‘আউটলে’-ৰ ওপৰত দৃষ্টি নিবদ্ধ কৰা হৈছিল, এতিয়া কিন্তু ‘আউটকাম’ৰ ওপৰতে দৃষ্টি নিবদ্ধ কৰা হৈছে। আগতে পাঠ্যপুথিৰ ওপৰত দৃষ্টি দিয়া হৈছিল, এতিয়া দিয়া হৈছে গৱেষণা আৰু প্ৰয়োগৰ ওপৰত। নতুন শিক্ষা নীতিয়ে দেশত এনে এক বাতাবৰণ সৃষ্টিৰ বাবে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছে যাৰ জৰিয়তে উন্নত মানৰ শিক্ষকৰ এক মণ্ডলীক সাজু তুলিব পৰা যায়। এই প্ৰয়াসে আমাৰ নতুন আৰু উদীয়মান বিজ্ঞানীসকলকো সহযোগিতা আগবঢ়াব, উত্সাহিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
শিক্ষাখণ্ডত সম্পাদন কৰা সংস্কাৰক সহয়োগিতা কৰাৰ বাবে ‘অটল ইনভেশ্যন মিছন’ও আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই অভিযানে ‘অনুসন্ধান’, ‘প্ৰতিষ্ঠান’ আৰু ‘উদ্ভাৱন’ক এক অৰ্থত উদযাপন কৰিব। ইয়াৰ অধীনত দেশৰ বহু সংখ্যক বিদ্যালয়ত ‘অটল টিংকাৰিং লেব’ স্থাপন কৰা হৈছে, য’ত উদ্ভাৱনৰ এক নতুন পৃষ্ঠভূমি তৈয়াৰ হৈ উঠিছে। এইসমূহ নিৰ্মাণাগাৰত আমাৰ বিদ্যালয়সমূহত বিজ্ঞানৰে জড়িত আন্তঃগাঁথনি অধিক উন্নত হৈ উঠিছে। উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ‘অটল ইনকুবেশ্যন চেণ্টাৰ’সমূহ স্থাপন কৰা হৈছে, যাতে দেশত গৱেষণা আৰু উন্নয়ণৰে জড়িত পৰিৱেশটোক উন্নত কৰিব পৰা যায়। সেইদৰে অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়, ‘আইআইটি’ আদি স্থাপনৰো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
মান সম্পন্ন গৱেষণাৰ বাবে চৰকাৰে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গৱেষণা ফেল’শ্বিপ আঁচনি’ পৰিচালিত কৰি আহিছে। বিগত কেবাটাও মাহত মই বহুবাৰ বিজ্ঞানীসমাজৰে আলোচনাত মিলিত হৈছো। অলপতে ভাৰতে ‘বৈভৱ শীৰ্ষ সন্মিলন’ অনুষ্ঠিত কৰিছে। মাহ ধৰি চলা এই সন্মিলনত পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত থকা ভাৰতীয় মূলৰ বিজ্ঞানী আৰু গৱেষকসকল সন্মিলিত হৈছিল। ইয়াত প্ৰায় ২৩,০০০ সতীৰ্থই অংশগ্ৰহণ কৰি ৭০০ ঘণ্টাৰো অধিক কাল আলোচনাত মিলিত হৈছিল।
ভাৰতক আটাইতকৈ বিশ্বাসভাজন বৈজ্ঞানিক শিক্ষণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰেই এই সকলো প্ৰয়াস কৰা হৈছে। ‘হেকাথন’ অনুষ্ঠিত কৰা, অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বিশেষ কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে। দেশৰ লগতে বিদেশতো অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে ‘হেকাথন’। ইয়াৰ জৰিয়তে বিজ্ঞানীসকলে সুযোগ লাভ কৰাৰ লগতে নিজৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিক তেতিয়ালৈকে আধৰুৱা বুলিয়ে গণ্য কৰা হয় যেতিয়ালৈকে ইয়াৰ উপকাৰিতাসমূহ সকলোৰে বাবে সম্ভৱ কৰিব পৰা নাযায়। বিগত ৬বছৰত যুৱ-প্ৰজন্মক সুযোগৰে সংযুক্ত কৰাৰ বাবে দেশত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ সদ্ব্যৱহাৰৰ পসসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিয়ে এতিয়া ভাৰতত ‘অভাৱ আৰু প্ৰভাৱ’ৰ মাজৰ দ-খাৱৈৰ ওপৰত সেঁতুবন্ধনৰ কাম কৰিছে। ইয়াৰ সহায়ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দুখীয়াৰো দুখীয়াসকলক চৰকাৰৰ লগত, ব্যৱস্থাৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ ভাবে সংযোজিত কৰা হৈছে। ডিজিটেল প্ৰযুক্তিয়ে সৰ্ব-সাধাৰণ ভাৰতীয়ক শক্তিতো দিছেই, চৰকাৰী সহযোগিতাকো পোণপতীয়াকৈ, দ্ৰুতগতিৰে প্ৰদানৰ ভৰষাও প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত বিশ্বমানৰ শিক্ষা, স্বাস্থ্য, সংযোগ, দুখীয়াৰো দুখীয়া লোকসকল, গঁৱে গাঁৱে বিস্তাৰিত কৰাৰ বাবে ‘উচ্চ-প্ৰযুক্তিৰ ঘাইপথ’ৰ বাবে, ‘ডাটা’, ‘ডেম’গ্ৰাফী’, ‘ডিমাণ্ড’ আৰু এই সকলোকে চম্ভালি লোৱাৰ বাবে, সন্তুলিত আৰু সংৰক্ষিত কৰাৰ বাবে ‘ডেমক্ৰেচী’ও আছে। সেইকাৰণেই আজি পৃথিৱীয়ে ভাৰতক ইমানকৈ ভৰসা কৰিবলৈ লৈছে।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়া ভাবে ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযান’ৰ আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ বাবে ‘পিএম-ৱানী আঁচনি’ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ দেশতে, ৰাজহুৱা স্থানতে, সকলোৰে বাবে মান সম্পন্ন ‘ৱাই-ফাই’-ৰ সংযোগ সম্ভৱ কৰিব পৰা যাব। ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ লাভ বিজ্ঞানৰে হ’ব, কিয়নো দেশৰ গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীয়েও পৃথিৱীৰ উত্তম বৈজ্ঞানিক জ্ঞানসমূহক অতি সহজেই উপলব্ধ কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত পানীৰ নাটনি, প্ৰদূষণ, মাটিৰ মান, খাদ্য সুৰক্ষাৰ দৰে অনেক প্ৰত্যাহ্বান আছে যাৰ আধুনিক সমাধানসূত্ৰ বিজ্ঞানৰ হাতত মজুত আছে। আমাৰ সাগৰত থকা পানী, শক্তি আৰু খাদ্যৰ বিশাল ভাণ্ডাৰ, সেইবোৰৰ দ্ৰুত গতিৰে অনুসন্ধান কৰাৰ বাবেও বিজ্ঞানৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা থাকিব। যেনেদৰে আমি মহাকাশ অনুসন্ধানত সাফল্য অৰ্জন কৰিছো, সেইদৰেই আমি গভীৰ সমুদ্ৰ ক্ষেত্ৰতো সফলতা অৰ্জন কৰিব লাগিব। ভাৰতে ইয়াৰ বাবে ‘ডীপ অচেন মিছন’ ৰূপায়িত কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
বিজ্ঞানৰ জৰিয়তে আমি নতুনকৈ যিখিনি সম্ভৱ কৰিব পাৰিছো তাৰ লাভ বাণিজ্য, বেহা-বেপাৰেও লাভ কৰিব। এতিয়া যেনেকৈ মহাকাশ খণ্ডত সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে, ইয়াৰ জৰিয়তে আমি আমাৰ যুৱ-প্ৰজন্মক, দেশৰ ব্যক্তিগতখণ্ডক কেৱল আকশেই নহয়, বৰঞ্চ অসীম অন্তৰীক্ষৰ শিখৰ স্পৰ্শ কৰাৰ বাবে উত্সাহিত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছো। ‘প্ৰডাকশ্যন লিংকড ইনচেণ্টিঊ স্কীম’-ৰ দৰে আঁচনিৰ দ্বাৰা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰে জড়িত খণ্ডসমূহৰ ওপৰত নজৰ ৰখা হৈছে। এনেবোৰ পদক্ষেপৰ সুবাদত বিজ্ঞানী-সমাজে উত্সাহ লাভ কৰিব, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰে জড়িত বাতাবৰণটো আৰু অধিক উন্নত হ’ব। ইয়াৰ ফলত উদ্ভাৱনৰ বাবে অধিক সম্পদ সৃষ্টি কৰিব পৰা যাব। ইয়াৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান আৰু উদ্যোগখণ্ডৰ মাজত অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন সংস্কৃতিয়ে গঢ় লৈ উঠিব। ‘হাইদ্ৰজেন অৰ্থনীতি’য়েই হওক কিম্বা ‘নীল-অৰ্থনীতি’য়েই হওক অথবা ‘আৰ্টিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেন্স’ৰ ব্যৱহাৰেই হওক, নতুন পৃষ্ঠপোষকতাৰে নতুন পথ উন্মোচিত হ’ব। মই বিশ্বস কৰো, এই মহোত্সৱে বিজ্ঞান আৰু উদ্যোগৰ মাজত সমন্বয়ৰ মানসিকতা আৰু পৃষ্ঠপোষকতাৰ এক নতুন দিগন্ত উন্মোচিত কৰিব।
ক’ভিড মহামাৰীৰ প্ৰতিষেধক আজিৰ তাৰিখত বিজ্ঞানৰ বাবে আটাইতকৈ বৃহত্ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। যি কি নহওক, এয়া সাময়িক প্ৰত্যাহ্বান। পিচে, বিজ্ঞানে সন্মুখীন হোৱা দীৰ্ঘকালীন প্ৰত্যাহ্বানটো হৈছে উচ্চ মেধা-সম্পন্ন যুৱক-যুৱতীক আকৰ্ষিত কৰা, তেওঁলোকক জড়িত কৰি ৰখাটো। বিশুদ্ধ বিজ্ঞানতকৈ প্ৰযুক্তি অথবা আভিযান্ত্ৰিক খণ্ডইহে যুৱ প্ৰজন্মক অধিক আকৰ্ষিত কৰি অহা প্ৰায়েই দেখিবলৈ পোৱা যায়। যিকি নহওক, যি কোনো এখন দেশে যদি প্ৰগতি কৰিব খোজে তেন্তে, বিজ্ঞানৰ শক্তিক অধিক মহত্ব প্ৰদান কৰিবই লাগিব। কাৰণ, তেওঁলোকে কোৱাৰ দৰে, “আজি যাক বিজ্ঞান বুলি কোৱা হৈছে, সেয়া কাইলৈ প্ৰযুক্তি হ’ব আৰু তাৰ পিচত সেয়াই ৰূপ ল’ব এক অভিযান্ত্ৰিক সমাধানৰ”।
সেয়ে, বিজ্ঞানৰ পৰিমণ্ডললৈ মেধাৱীসকলক আকৰ্ষিত কৰাৰ প্ৰয়াসৰে এই পৰিক্ৰমাৰ আৰম্ভণী হ’ব লাগিব। তাকে সম্ভৱ কৰিবলৈ চৰকাৰে বিভিন্ন পৰ্যায়ত বৃত্তি-জলপানীৰ দিহা কৰিছে। পিচে, ইয়াক আৰু অৰ্থবহ কৰিবলৈ হ’লে বিজ্ঞান-সমাজেও অধিক তত্পৰতা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। ‘চন্দ্ৰযান অভিযান’ক লৈ সৃষ্টি হোৱা উত্সাহ এক আশাব্যঞ্জক আৰম্ভণী আছিল। আমি বহু সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে প্ৰদৰ্শন কৰা আগ্ৰহত অভিভূত হৈছিলো। তাৰে পৰাই আমি আমাৰ ভৱিষ্যতৰ বিজ্ঞানীৰ সন্ধান লাভ কৰিম। এতিয়া আমি তেওঁলোকক উত্সাহিত কৰাত মনোনিৱেশ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এই সমাৱেশৰ জৰিয়তে মই গোলকীয়-পৰিমণ্ডলক ভাৰতীয় মেধা-ৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আৰু ভাৰতত উদ্ভাৱনৰ মহাযজ্ঞ অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাব বিচাৰিছো। ভাৰতত উজ্জ্বলতম মেধাৰ ভাণ্ডাৰ আছে। আজিৰ ভাৰতে মুক্ত আৰু স্বচ্ছতাৰ এক সাংস্কৃতি উদযাপন কৰিছে। গৱেষণাৰ বাতাবৰণ আৰু অধিক উন্নত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকৰে যি কোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ নিজকে সাজু কৰি ৰাখিছে।
বন্ধুসকল,
বিজ্ঞানে ব্যক্তিৰ অভ্যন্তৰৰ সামৰ্থ্য, ব্যক্তিৰ ভিতৰত সমাহিত হৈ থকা উত্তমখিনিক বাহিৰলৈ উলিয়াই আনে। এই ‘স্পীৰিটে’ই ক’ভিড-ৰ প্ৰতিষেধকৰ বাবে কাম কৰি থকা আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ ক্ষেত্ৰত দেখিবলৈ পাইছো। ক’ৰোনা-ৰে যুঁজাৰ সময়ত আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে আমাক আগত ৰাখিছে, উন্নত স্থিতিত ৰাখিছে।
বন্ধুসকল,
দুহাজাৰ বছৰৰ আগতে মহান তামিল সন্ত আৰু সমাজ সংস্কাৰক থিৰুৱল্লুৰ জীয়ে যি সূত্ৰ-বাক্য, যি মন্ত্ৰ দি থৈ গৈছিল, সেয়া আজিও সিমানেই সংগত হৈয়ে আছে, ‘ৰিলেভেণ্ট’ হৈ আছে। তেওঁ কৈছিল-'In sandy soil, when deep you delve, you reach the springs below; The more you learn, the freer streams of wisdom flow.' অৰ্থাত, “বালিময় ভূমিখণ্ডত যিমানেই গভীৰলৈ খান্দিবা, তলত তুমি পানীৰ নিজৰাৰ সন্ধান পাবা; যিমানেই শিকিবা, তুমি জ্ঞানৰ মুক্ত প্ৰবাহ অনুভৱ কৰিবা”।
মই আপোনালোকক আহ্বান জনাব খুজিছো, শিক্ষণৰ এই প্ৰক্ৰিয়াক, ‘লাৰ্ণিঙ’ৰ এই ‘প্ৰচেছ’ক কেতিয়াও স্থবিৰ হ’বলৈ নিদিব। আপোনালেকে যিমানেই শিকিব, আপোনালোকৰ দক্ষতাক যিমানেই বিকশিত কৰিব, সিমানেই আপোনালোকৰো বিকাশ হ’ব। এই ‘স্পীৰিটে’ইহে আগলৈকো সমৃদ্ধ কৰিব। বিজ্ঞানে ভাৰতৰ, সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ বিকাশক উজ্জীৱিত কৰি আহিছে। এই কামনা, এই বিশ্বাসকে সাৰোগত কৰি আপোনালোক আটাইলৈকে বহুত বহুত শুভকামনা জনাই সামৰিছো।
ধন্যবাদ! বহুত বহুত ধন্যবাদ!!