Vice President's Secretariat
India should utilize the immense potential in soft power to expand global outreach- Vice President
Music, dance and drama are India’s greatest gifts to the world, says VP Venkiah Naidu
VP wants music and dance to be made an integral part of school education
Youth should not forget their roots and heritage
Vice President calls upon the artists to fully tap the potential of the virtual medium
Chennai is a unique metropolis that balances modernity with tradition, says VP Naidu
Vice President inaugurates the ‘Yours Truly Margazhi’ virtual event
Indian music and dance embodies the essence of Indian philosophy- unity, peace and harmony
15 DEC 2020 6:30PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today appealed to the artists’ community to utilize the potential of India’s soft power to expand its global outreach. He also urged the artists to fully explore and exploit the opportunities in the virtual medium to reach out to their audiences.
Inaugurating Yours Truly Margazhi’ festival through virtual mode from Hyderabad, the Vice President highlighted the glorious traditions of music and dance in India, and emphasized the importance of reviving them in current stressful times. ‘Yours Truly Margazhi’ is an initiative to keep alive Chennai’s famed tradition of December music and dance festival through the online medium.
Speaking on the occasion, the Vice President underlined the unobtrusive nature of soft power in shaping global thought. Through our dance and music, we can spread ideals like non-violence, peace, and harmony around the world, in line with India’s philosophy of ‘Vasudaiva Kutumbakam’, he noted. Observing the limitations of the government in this process, the Vice President called upon the practitioners, patrons, and organizers to showcase the Indian culture, thought, and way of life.
Recalling his long association with Chennai, the Vice President hailed it as the Carnatic music capital of the country. Shri Naidu also highlighted the unique characteristic of Chennai—as a lively modern city but which continues to maintain its cultural and traditional character.
Shri Naidu observed that the artists community has also suffered during the pandemic and with innovative virtual initiatives like ‘Yours Truly’, they will be able to find new audiences across the world. In the future, real and virtual mediums are likely to co-exist and artists should fully tap the potential of the virtual medium, he added.
Noting the importance of dance and music in relieving people’s anxiety, the Vice President highlighted its importance especially during the time of COVID. He further stressed that Indian classical music and dance epitomize the balance we are looking for in our life. He observed that our classical art forms embody principles of holism, unity, and harmony- within oneself and with nature.
The Vice President traced the ancient music and dance traditions of India, quoting the examples of Samaveda and Nataraja. In the case of Nataraja, Shri Naidu observed how the form of Shiva as the cosmic dancer has been around for more than a thousand years and still retains its original form.
The Vice President emphasized that our cultural treasure of dance, drama, and music is India’s greatest gift to the world and every effort should be made to preserve and propagate them.
He also noted the tremendous interest across the world for our classical art forms
Shri. Venkiah Naidu, reflecting on how classical art forms were integral to our ancient education, suggested that this tradition be revived in a big way. He called for making music and dance an indispensable part of the curriculum. He noted that the New Education Policy is a progressive step in this regard. The Vice President emphasized that practicing classical art forms is highly beneficial to children as it improves attention span, inculcates discipline, creates confidence, increases patience, and teaches the importance of perseverance among many other virtues in children.
Lastly, the Vice President observed that the youth today have a wide exposure to various cultures. While encouraging awareness of cultures of other countries, Shri. Venkiah Naidu said it is important to remain rooted in one’s own culture, heritage, and traditions.
The well known industrialist and philanthropist, Shri Nalli Kuppuswamy Chetty, Shri M.Krishnamurthy, the President, Federation of City Sabhas, Shri K.Harishankar, Secretary, the Federation of City Sabhas, Shri S.Ravichandran, Secretary, the Federation of City Sabhas, Shri R.Sundar, Treasurer, Shri K.S.Sudhakar, Founder of Kalakendra.com were among the eminent personalities who graced the virtual event that saw participation of 500 artists from across 100 events.
Following is the full text of the speech –
“I am very pleased to inaugurate ‘Yours Truly Marghazhi’ Festival, organized by The Federation of City Sabhas and Kalakendra. The COVID-19 pandemic has changed our lives in several ways and totally restricted gatherings for various occasions. In such a time, this initiative through a virtual medium is truly commendable. I am sure that this will go a long way in supporting the seasoned practitioners and encourage budding artists.
I cherish my long association with Chennai, the Carnatic music capital of India. Chennai is a unique metropolis-- it is a lively modern city but continues to maintain its cultural and traditional character. That is what makes Chennai so special. It is no wonder that Chennai was recognized by UNESCO in its list of “creative cities” of the world in 2017.
At the heart of the cultural landscape of Chennai, lie the music and dance festivals of the Margazhi season. The city comes alive during the sacred month of Margazhi or Dhanur-maasa when classical music artists from around the world get a chance to showcase their talent here. The December festival has become synonymous with Chennai and has made the city an attractive tourist destination for art lovers from across the world.
Dear sisters and brothers,
We have been fighting the pandemic for over a year now. It has affected our lives, our livelihoods, and our living patterns. In this context, the artists around the country too suffered from the closure of auditoriums. Things are beginning to look better now with innovative initiatives like this.
Although everyone will miss the buzz and enjoyment of physically attending the Sabhas, the new format this year allows us to enjoy the festival from the comfort of our homes. Moreover, patrons abroad too will get a chance to witness the best of performances.
Friends, though the pandemic will end eventually, it might have changed our lifestyles irrevocably. The artists’ fraternity should take this time to reflect on what they can do to adapt to the new normal in our lives. Artists should leverage technology and reach out to their patrons in a creative way. In the future, real and virtual mediums are likely to co-exist and artists should fully tap the potential of the virtual medium.
Brothers and sisters,
In times like this when people go through anxiety and stress, the art forms like music and dance provide the much-needed relaxation and relief to the mind. In fact, they produce a soothing effect and help in re-energizing the mind and body. Indian classical music and dance epitomize the balance we are looking for in our life. They embody the principles of holism, unity and harmony- within oneself and with nature.
The magical effect of these art forms emanates from their ancient roots. India has these glorious traditions of music and dance going back to the Vedic times. Samaveda, a collection of melodies and chants for Vedic rituals is perhaps the earliest human literature on music.
The depiction of Nataraja- with Shiva as the cosmic dancer- has been around for more than a thousand years and still retains its original form. The tandava pose combines Shiva's roles as creator, preserver, and destroyer of the universe in a single image and symbolizes the Indian philosophy of the never-ending cycle of time.
From the ancient Vedic times to the present, from classical forms to the popular versions in our films, music and dance have been an intrinsic part of our lives. Music and dance are integral parts of joyous occasions and play an important role in promoting and propagating our cultural values.
The Sabhas themselves are drawn from a rich legacy of Sangam age, more than 2000 years ago. We had some of the greatest literary conclaves in the world, with the most renowned poets of the time participating in conclaves such as this. They composed what we now refer to as ‘Sangam literature’. These remarkable anthologies are unrivaled in their antiquity, richness and literary merit.
We have a rich heritage of various art forms and every effort should be made to preserve and propagate them. Our lasting cultural treasure of music, dance and drama is India’s greatest gift to the world.
This great gift continues to be a potent source of soft power for India. As you are aware, there is a tremendous interest across the world for Indian classical art forms. Indian concerts and dance performances are regular calendar events in many countries, and there are legions of followers for dance forms like Bharatanatyam and Kuchipudi. This popularity of Indian dance and music is largely thanks to legends like Rukmini Devi Arundale and Mandolin Srinivas. They took Indian art to the global stage. We can utilize this immense potential in soft power for expanding our global outreach.
By disseminating our classical art forms as a tool of soft power, we can make people aware of the richness and legacy of Indian art and culture.
With such soft-power, we can spread the ideals of non-violence, peace and co-existence around the world in line with India’s age-old philosophy of ‘Vasudaiva Kutumbakam’. With renewed self-confidence, we should aspire to become ‘Vishwa Guru’ again.
Sisters and Brothers,
Classical art forms were an integral part of our education in ancient times. We must revive this tradition in a big way and make music and dance a part of the school curriculum. The New Education Policy also has enabling provisions in this regard. It should be noted that practicing classical art forms improves attention span, inculcates discipline, creates confidence, increases patience and teaches the importance of perseverance among many other virtues in children. It will have a great benefit in their academic and social life too.
The youth today have wide exposure to various cultures. But what is important is to remain rooted to Indian culture, heritage and traditions, while learning about other cultures. Let us also remember what Gandhiji said: “I do not want my 0house to be walled in on all sides and my windows to be stuffed. I want the culture of all lands to be blown about my house as freely as possible. But I refuse to be blown off my feet by any.”
Dear sisters and brothers,
I must compliment the Federation of City Sabhas and Kalakendra for their foresight and for planning this great initiative. With more than 100 events and 500 artists participating in the event, it will be a delightful Margazhi offering. I am sure this will serve as an inspiration for other festivals.
Once again, I am glad to be virtually present with you all today. I would like to conclude by reiterating this: We must all come together, to nurture our culture, further our country’s stature, and secure our children’s future.
Jai Hind!”

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
গ্লোবেল আউতরিচ হেন্না শন্দোক্নবা ভারতনা সোফত পৱারদা লৈরিবা পোতেন্সিয়েল অদু শিজিন্নগদবনি- উপ-রাস্ত্রপতি
ইশৈ, জগোই অমসুং দ্রমা অসি ভারতনা মালেম অসিদা পীরিবা খ্বাইদগী অফবা খুদোলশিংনি হায়না ভেনকিয় নাইদুনা ফোংদোকখ্রে
ইশৈ অমসুং জগোই অসি স্কুল এদজুকেসনগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমা ওইহনবা ভি.পি.না পাম্লি
নহাশিংনা মখোয়গী হৌরকফম অমসুং হেরিতেজ অদু কাউরোইদবনি
ভর্চুয়েল মেদিয়মগী পোতেন্সিয়েল অদু মপুং ফানা লৌশিন্নবা আর্তিসশিং অসিদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে
চেন্নাই অসি মোদর্নিতীগা ত্রেদিসনগা বেলেন্স নিংথীনা তৌরিবা অখন্নবা মেত্রোপোলিস অমনি হায়না ভি.পি. নাইদুনা ফোংদোকখ্রে
‘য়োর্স ত্রুলি মর্গজি’ ভর্চুয়েল ইভেন্ত অসি উপ-রাস্ত্রপতিনা হৌদোকখ্রে
ভারতকী ইশৈ অমসুং জগোইনা ইন্দিয়ন ফিলোসোফী-য়ুনিতী, পিচ অমসুং হার্মোনীগী ইসেন্স অসি মনুং চনহল্লি
15 DEC 2020 6:30PM by PIB Imphal
গ্লোবেল আউতরিচ হেন্না শন্দোক্নবা ভারতকী সোফত পৱারদা লৈরিবা পোতেন্সিয়েল অদু শিজিন্ননবা আর্তিসকী কম্ম্যুনিতীদা ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম ভেনকিয় নাইদুনা হায়জখ্রে৷ আর্তিসশিংনা ভর্চুয়েল মেদিয়মদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অদু এক্সপ্লোর তৌনবা অমসুং শিজিন্ননবা মহাক্না আর্তিসশিং অসিদা হায়খ্রে৷
হায়দরবাদতগী ভর্চুয়েল মোদতা ‘য়োর্স ত্রুলি মর্গজি’ ফেস্তিভেল অসি হৌদোক্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা ভারততা লৈরিবা ইশৈ অমসুং জগোইগী মঙাল নাইরবা চৎনবি অদু পুথোক্তুনা হায়খ্রে অমসুং মখোয়শিং অসি হৌজিক্কী লুরবা মতম অসিদা অদুমক মাংহন্দনা থম্বগী মরু ওইবা অদু তাকখ্রে৷ ‘য়োর্স ত্রুলি মর্গজি’ অসি চেন্নাইগী ফ্রেম ত্রেদিসন ওইরিবা দিসেম্বরগী ইশৈ অমসুং জগোই অসি মাংহন্দনা থম্নবা ওনলাইন মেদিয়মদা পাংথোকপা ইনিসিয়েতিব অমনি৷
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা মালেমগী ৱাখল্লোন অসি চুমথোকপদা সোফত পৱারগী নেচর অদু উপ-রাস্ত্রপতিনা পনখ্রে৷ ঐখোয়গী ইশৈ অমসুং জগোই অসিগী মতেংদগী ভারতকী ফিলোসোফী ‘বাসুদাইভ কুতুম্বকাম’ অসিগা মরী লৈননা ঐখোয়না অহিংশা, শান্তি অমসুং মত তিন্নবা অসি মালেম শিনবা থুংনা শন্দোকপা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ মসিগী প্রোসেস অসিদা সরকার অসিগী অশোইবা অদু য়েংলদুনা প্রেক্তিস্নরশিং, পেত্রোনশিং অমসুং ওর্গনাইজরশিং অসিনা ভারতকী কল্চর, ৱাখল্লোন অমসুং হিংবগী লম্বী অদু উৎনবা উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা হায়খ্রে৷
চেন্নাইগা মহাক্কা মতম কুইনা মরী লৈনদুনা লাক্লিবা অদু নিংশিংদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা চেন্নাইবু লৈবাক অসিগী কর্নাতিক ম্যুজিক কেপিতেলনি হায়না থাগৎখ্রে৷ শ্রী নাইদুনা চেন্নাইবু মহাক্কী লৈরিবা কল্চরেল অমসুং ত্রেদিস্নেল কেরেক্তর অদু কাইহন্দনা থম্লিবা মোদর্ন সিতী অমনি হায়না থাগৎলদুনা চেন্নাইগী অখন্নবা কেরেক্তিরিস্তিক অদু পুথোক্তুনা হায়খ্রে৷
লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুং অসিদা আর্তিস কম্ম্যুনিতী অসিনা অৱাবা কয়া অমা থেংনবা অদু শ্রী নাইদুনা উরে অমসুং ইন্নোভেতিব ভর্চুয়েল ইনিসিয়েতিবশিং খুদম ওইনা ‘য়োর্স ত্রুলি’ অসি শিজিন্নদুনা মখোয়না মালেম অসি শিনবা থুংনা অনৌবা ওদিয়েন্সশিং ফংবা ঙম্লগনি৷ ফ্যুচরদা রিয়েল অমসুং ভর্চুয়েল মেদিয়মশিং অসি পুন্না লৈমিন্নরবা য়াই অমসুং আর্তিসশিং অসিনা ভর্চুয়েল মেদিয়মগী পোতেন্সিয়েল অসি মপুং ফানা শিজিন্নগদবনি হায়না মহাক্না মখাতা্না ফোংদোকখি৷
মীয়ামগী পুক্নিং লৈতদবা অসি কোকহনবদা জগোই অমসুং ইশৈগী মরু ওইবা কান্নবা অদু পল্লদুনা মরু ওইনা কোবিদকী মতম অসিদা জগোই অমসুং ইশৈগী কান্নবা অদুগী মতাংদা ফোংদোকখ্রে৷ ঐখোয়গী পুন্সিদা ঐখোয়না থিরিবা বেলেন্স অসি ইন্দিয়ন ম্যুজিক অমসুং জগোই অসিনা খুদম ওইদুনা তাক্লে হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷
জগোই, দ্রমা অমসুং ইশৈগী ঐখোয়গী কল্চরেল ত্রেজর অসি মালেম অসিদা পীরিবা ভারতকী খ্বাইদগী চাওবা খুদোলনি অমসুং মখোয়শিং অসি য়োক্তুনা থম্নবা অমসুং শন্দোক্নবা ইফর্ত খুদিংমক শেমগদবনি হায়না উপ-রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখ্রে৷
ক্লাসিকেল আর্ত ফোর্মশিং অসি ঐখোয়গী অঙনবা মতমগী এদজুকেসন অসিগী তঙাই ফদবা শরুক অমা ওইখিবনো হায়বা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা মসিগী ত্রেদিসন অসি অচৌবা মওং অমদা হিংহন্দুনা থমগদবনি হায়না শ্রী ভেনকিয় নাইদুনা হায়খ্রে৷ অনৌবা এদজুকেসন পোলিসী অসিনা হায়রিবা হিরম অসিদা প্রোগ্রেসিব ওইবা খোংথাং অমা ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ক্লাসিকেল আর্ত ফোর্মশিং অসি প্রেক্তিস তৌবা অসিনা থবক অমা তৌবদা হেন্না পুক্নিং চংহনবা, দিসিপ্লিন হেন্না লৈহনবা, কনফিদেন্স লৈহনবা অমসুং অঙাংদা তোঙান তোঙানবা মরমশিংদা প্রিজবিরেন্সকী কান্নবা অদু তাকপি তম্বিদুনা অঙাংশিংদা চাওনা কান্নহল্লি হায়না উপ- রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখি৷
অরোইবদা ঙসিগী নহাশিং অসিনা তোঙান তোঙানবা কল্চরদা পাক চাওনা এক্সপোজ তৌবা অদু উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা উবা ফংখি৷ অতোপ্পা লৈবাকশিংগী কল্চরগী ওইবা এৱার্নেস অদু পুক্নিং থৌগৎলদুনা মী অমনা মশাগী কল্চর, হেরিতেজ অমসুং ত্রেদিসনশিংদা লেংদনা লুপ্না লৈবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না শ্রী ভেনকিয় নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
ময়াম্না নিংথিনা মশক খঙলবা ইন্দস্ত্রিয়েলিস্ত অমসুং ফিলানথ্রোপিস্ত শ্রী নাল্লি কুপ্পুস্বামী চেত্তী, ফেদেরেসন ওফ সিতী সভাস্কী প্রসিদেন্ত শ্রী কৃস্নমুর্থী, ফেদেরেসন ওফ সিতী সভাস্কী সেক্রেতরী শ্রী কে. হরিশঙ্কর, ফেদেরেসন ওফ সিতী সভাস্কী সেক্রেতরী শ্রী এস. রবিচন্দ্রন, ত্রেজরর শ্রী আর. সুন্দর অমসুং কলকেন্দ্র.কোমগী ফাউন্দর শ্রী কে.এস. সুধাকরনা ইভেন্ত ১০০দগী লাক্লিবা আর্তিস ৫০০না শরুক য়াদুনা পাংথোক্লিবা ভর্চুয়েল ইভেন্ত অসিদা শরুক য়াখিবা মমিং লৈারিবা মীওইশিংনি৷
মখাগী অসি ৱারোল অসিগী মপুং ওইবা তেক্সনি
“সিতী সভাস অমসুং কলকেন্দ্রগী ফেদেরেসন্না শিন্দুনা পাংথোক্লিবা ‘য়োর্স ত্রুলি মর্ঘাজি’ ফেস্তিবেল অসি ঐহাক্না হৌদোকপা ফংবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা তোঙান তোঙানবা মরমশিংদা ঐখোয়গী পুন্সি মরেল অসি হোংহল্লে অমসুং তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংদা মী য়াম্না পু্নবা অসিসু মপুং ফানা থিংজিল্লে৷ অসিগুম্বা মতম অসিদা ভর্চুয়েল মেদিয়মগী খুৎথাংদা পাংথোক্লিবা মসিগী ইনিসিয়েতিব অসি তশেংনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই৷
ঐহাক্না ভারতকী কর্নাতিক ম্যুজিক কেপিতেল ওইরিবা চেন্নাইগা মতম কুইনা মরী লৈনরকপা অসি নুংঙাইবা ফাওজৈ৷ চেন্নাই অসি অখন্নবা মেত্রোপোলিস অমনি—চেন্নাই অসি মোদর্ন সিতী অমা ওইরবসু মহাক্কী কল্চর অমসুং ত্রেদিসন কেরেক্তর অদু লেপ্পা লৈতনা ঙাক শেন্দুনা থম্লি৷ মসিনা মরম ওইদুনা চেন্নাই অসি ময়ামদগী স্পিসিয়েল ওইহল্লবনি৷ চেন্নাইবু য়ুনেস্কোনা ২০১৭তা মালেম অসিগী ‘ত্রেতিব সিতীস’কী লিস্তা মনুং চনহলখিবা অসি ঙকনিংঙাই করিসু ওইদে৷
চেন্নাইগী কল্চরেল লেন্দস্কেপ অসিগী ময়াইমক্তদা মর্গজি সিজনগী ইশৈ অমসুং জগোই ফেস্তিবেলশিং লৈ৷ মালেম অসিদা লৈরিবা ক্লাসিকেল ম্যুজিক আর্তিসশিংনা মখোয়গী হৈ-শিংবা অদু শহর অসিদা উৎথোক্নবগী তাঞ্জা অমা ফংবা মতম মর্গজি নত্রগা ধানুর-মাসাগী থাদা শহর অসি অমুক হিঙ্গৎলকই৷ দিসেম্বর থাগী ফেস্তিবেল অসি চেন্নাইগা তৎনা থানবা য়াদনা মরী লৈনখ্রে অমসুং মসিনা শহর অসিবু মালেম অসিদা লৈরিবা আর্তপু পামজবশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লবিা পন্থুংফম অমা ওইহনখ্রে৷
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
ঐখোয়না লাইনা-লাইচৎ অসি হৌজিক্তি চহী অমা হেন্না থেংনদুনা লাক্লি৷ মসিনা ঐখোয়গী পুন্সি, ঐখোয়গী পুন্সি মরেল অমসুং ঐখোয়গী হিংবগী মওংদা শোকহল্লে৷ হিরম অসিদা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা লৈরিবা আর্তিসশিং অসিসু ওদিতোরিয়মশিং থিংজিনখিবদগী অৱাবা কয়ামরোম থেংনহল্লে৷ অসিগুম্লবা ইন্নোভেতিব ইনিসিয়েতিবশিং অসি লাকপদগী হৌজিক্তি থবক পুম্নমক খরা শাফবা হৌরক্লে৷
মীয়ামশিংনা সভা অসিবু হকথেংননা চৎতুনা শরুক য়াবা ফংদ্রবসু হন্দক চহীগী অনৌবা ফোর্মেত অসিনা ফেস্তিবেল অসিবু য়ুমদগী য়াম্না নুংঙাইনা ঐখোয়বু য়েংবা ফংহল্লি৷ অসিগীসু মথক্তা মপান্দা লৈরিবা থৱাই য়াওজবশিংনা খ্বাইদগী ফজরবা পর্ফোমেন্সশিং অসিবু য়েংবগী চাঞ্চ অমা ফংলগনি৷
মরুপশিং লাইনা-লাইচৎ অসি লোইখিবা তারবসু মসিনা ঐখোয়গী হিংবগী মওং অদুবুদি শোইদনা হোংহল্লগনি৷ আর্তিসশিং অসিনা তেক্নোলোজী শিজিন্নগদবনি অমসুং ত্রেতিব ওইবা মওং অমদা মখোয়বু থৱাই য়াওজনা পামজরিবশিং অসিগা নকশিন্ননবা হোৎনগদবনি৷ মতুং তারকপদা রিয়েল অমসুং ভর্চুয়েল মেদিয়মশিং পুন্না লৈমিন্নরগনি অমসুং আর্তিসশিংনা ভর্চুয়েল মেদিয়মগী পোতেন্সিয়েল অদু মপুং ফানা শিজিন্নগদবনি৷
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
মীয়ামশিংনা পুক্নিং লাংতক্নবা অমসুং স্ত্রেস লৈবা অসিগুম্বা মতম অসিদা ইশৈ অমসুং জগোইগুম্বা আর্ত ফোর্মশিং অসিনা ৱাখল নুংঙাইহনবা অমসুং পোথাবা ফংহল্লি৷ তশেংবদি মখোয়না সুথিং ইফেক্ত অমা পুথোকই অমসুং ৱাখল অমসুং হকচাং অসি অমুক হন্না ইনর্জী পীবদা মতেং পাংই৷ ইন্দিয়ন ক্লাসিকেল ম্যুজিক অমসুং জগোইনা ঐখোয়না পুন্সিগী থিরিবা বেলেন্স অদুগী খুদম ওইরি৷
সভাশিং মশামক ঙসিদগী চহী ২০০০গী মমাংদা লৈরম্বা সনগম এজকী মমিং লৈরবা লিগেসী অসিদগী লৌথোকপনি৷ সভা অসিদা শরুক য়ারিবা অসিগুম্বা মতম অদুগী কনক্লেবশিংদা মতম অদুগী মমিং লৈরবা কবিশিংনা শরুক য়াদুনা মালেম অসিদা খ্বাইদগী ফজবা লিতরেরী কনক্লেব খরা ঐখোয়দা লৈ৷ ঐখোয়না হৌজিক ‘সনগম লিতরেচর’ হায়না খঙনরিবা অসি মখোয়না শেম্লম্বনি৷
ঐখোয়দা তোঙান তোঙানবা আর্ত মখলগী অফবা হেরিতেজ অমা লৈ অমসুং মখোয়শিং অসি ঙাক শেন্দুনা থম্নবা অমসুং শন্দোক্নবা ইফর্ত খুদিংমক হোৎনগদবনি৷ ইশৈ, জগোই অমসুং দ্রমাগী ঐখোয়গী অরোইবা কল্চরেল ত্রেজর অসি ভারতনা মালেম অসিদা পীবা খ্বাইদগী চাওবা খুদোলনি৷
ভারতকী কন্সর্তশিং অমসুং জগোইগী পর্ফোমেন্সশিং অসি লৈবাক কয়া অমদা রিগুলর কেলেন্দর ইভেন্তশিং ওই অমসুং ভারতনত্যম অমসুং কুচিপুদিগুম্বা জগোই মখলশিং অসিগী ফোলোৱর কয়ামরোম লৈ৷ অসিগুম্বা ভারতকী জগোই অমসুং ইশৈগী মিংচৎ অসি রুকমিনি দেবি অরুন্দেল অমসুং মন্দোলিন শ্রীনিভাসকুম্বা লিজেন্দশিং অসিদা চাওনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷ মখোয়না ভারতকী আর্ত অসি গ্লোবেলগী স্তেজতা পুখৎলম্লে৷ ঐখোয়গী গ্লোবেল আউত্রিচ অসি হেন্না শন্দোক্নবা সোফত পৱারদা লৈরিবা মসিগী পোতেন্সিয়েল অসি ঐখোয়না শিজিন্নবা য়াই৷
ঐখোয়গী ক্লাসিকেল আর্ত ফোর্মশিং অসি সোফত পৱারগী খুৎলাই অমা ওইনা শিজিন্নদুনা ঐখোয়না ভারতকী আর্ত অমসুং কল্চরগী লিগেসী অসি ময়ামদা খঙহনবা ঙমগনি৷
অসিগুম্বা সোফত পৱার অসি শিজিন্নদুনা ঐখোয়না অহিংশা, শান্তি অমসুং পুন্না হিংমিন্নবগী ৱাখল্লোন অদু মালেম অসিদা শন্দোকপা ঙমগনি৷ সেল্ফ কনফিদেন্স হেঙ্গৎহন্দুনা অমুক হন্না ‘বিশ্ব গুরু’ ওইবা ঙম্নবা ঐখোয়না পান্দম থমগদবনি৷
ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
ঙল্লিঙৈ মতমশিংদা ক্লাসিকেল আর্ত ফোর্মশিং অসি এদজুকেসনদা তঙাই ফদবা শরুক অমা ওইরম্মী৷ অসিগু্ম্বা চৎনবি অসি ঐখোয়না শোইদনা হিংগৎহনগদবনি অমসুং ইশৈ অমসুং জগোইবু স্কুল কুরিকুলমগী শরুক অমা ওইহনগদবনি৷ ক্লাসিকেল আর্ত ফোর্মশিং প্রেক্তিস তৌবা অসিনা থবক অমা তৌবদা হেন্না পুক্নিং চংহনবা, দিসিপ্লিন লৈহনবা, কনফিদেন্স হেঙ্গৎহনবা, পেসেন্স হেঙ্গৎহনবা অমসুং অঙাংশিংদা তোঙান তোঙানবা মরমশিংদা প্রিজবেরেন্সকী কান্নবা অদু তাকই হায়বা অসি খঙজিনগদবনি৷ মসিনা মখোয়গী একাদেমিক অমসুং সোসিয়েল লাইফতসু চাওনা কান্নবা ফংহল্লগনি৷
ঙসিগী নহাশিং অসি তোঙান তোঙানবা কল্চরদা চাওনা এক্সপোজ তৌই৷ অদুবু খ্বাইদগী মরু ওইবা অদুদি অতোপ্পা কল্চরশিং অসিগী মতাংদা নৈনরিঙৈদা ইন্দিয়ন কল্চর, হেরিতেজ অমসুং ত্রেদিসনশিংদা লেংদনা অদুমক লৈবা অসিনি৷ ঐখোয় লোইনমক গান্ধীজিনা হায়রম্বা অসি নিংশিংশি: “ঐনা ঐগী য়ুম অসি মাইকৈ পুম্নমক্তা ৱাল খাজিনবা পামদে অমসুং ঐগী থোংনাওশিং নিংথীননা লৈতেং হাপ্পা পামদে৷ ঐনা ঐগী য়ুম অসিদা লম পুম্নমক্কী কল্চর অদু হেক য়ারিবা মখৈ চংলকপা পাম্মী৷ অদুবু ঐগী খোংথাং অসি অতোপ্পা অমা হেক্তনা হোংদোকহনবা য়ারোই৷”
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
সিতী সভাস অমসুং কলকেন্দ্রগী ফেদেরেসন অসিনা মসিগী মমিং লৈরবা ইনিসিয়েতিব অসি প্লানিং তৌবিবা অসিগীদমক ঐনা শোইদনা অপেনবা ফোংদোকচগনি৷ ইভেন্ত ১০০ হেন্না অমসুং থৌরম অসিদা আর্তিস্ত ৫০০না শরুক য়াদুনা মসিগী থৌরম অসি য়াম্না অফবা অমসুং নুংঙাইবা মর্গজি ওফরিং ওইরগনি৷ মসিনা অতোপ্পা ফেস্তিবেলশিংগী ইন্সপিরেসন অমা ওইরিগনি হায়না হায়নিংই৷
অমুক্কা হন্না ঙসি নখোয ময়ামগা ভর্চুয়েল প্রজেন্ত তৌদুনা শরুক য়ামিন্নবা অসি ঐ ঙকপা ফাওজৈ৷ মখাগী অসি হায়দুনা ঐহাক্না ৱারোইশিন পীবা পামজৈ: ঐখোয়গী কল্চর অসি ঙাক শেন্নবা, ঐখোয়গী লৈবাক হেন্না চাওখৎনবা অমসুং ঐখোয়গী অঙাংশিংগী তুংগী ফিভম হেন্না ফনবা ঐখোয় পুম্নমক শুংশোই শোইদনা অমতা ওইনা চংশিনমিন্নগদবনি৷
জই হিন্দ!”