Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan digitally addresses the students of Lady Hardinge Medical College on their convocation ceremony
“Medical education forms the apex of the health care pyramid”
“Ensuring the highest standards of medical education is a top priority for this government”
Quality of graduating doctors and specialists will determine the quality of health care services in the country for generations to come: Dr Harsh Vardhan
12 DEC 2020 12:46PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare today digitally addressed the students of Lady Hardinge Medical College(LHMC) on their convocation ceremony.Shri Ashwini Kumar Choubey, Hon’ble Minister of State for Health & Family Welfare was also present at the occasion.
Expressing his gratitude on the occasion, Dr Vardhan said, “I am honoured and privileged to be here at the convocation ceremony of the illustrious Lady Hardinge Medical College. It’s another milestone in the decorated history of this college, as today the 99th batch of MBBS students will be awarded their degrees.”
Appreciating the fact that LHMC is one of the oldest medical colleges in the country, he noted, “Lady Hardinge is a historical institution. Some of you may be interested to know that LHMC was established even before landmark buildings of Delhi like Connaught Place, Parliament and the Rashtrapati Bhavan came up. At the time of independence, and for many years after that, this remained the only medical college in Delhi.”
He continued, “In the last 104 years of its existence, this institution has been a symbol of Women empowerment in our country. Today, Lady Hardinge alumni occupy positions of pride in India and abroad and have made laudable contributions in the fields of health care as well as medical education and brought glory to the institution and the country. This institution has also been ranked within the top 10 medical colleges of the country and has been consistently producing outstanding medical professionals.”
Applauding the contribution of the college in the fight against COVID, the Union Minister said, “I am proud to acknowledge how LHMC rose to the unprecedented challenge of COVID19 and excelled in their battle against this deadly virus.Lady Hardinge was among one of the first Government institutions in Delhi to establish a state-of-the-art facility to conduct RT-PCR tests. As the pandemic spread and various treatment modalities were being tested against this little known virus, LHMC was one of the centers for conducting trials for evaluating usefulness of convalescent plasma therapy.”
He added, “I feel elated to highlight that even during this period, LHMC continued to provide full essential services, including cancer surgery, chemotherapy services for cancer and blood transfusion to thalassemics, while also providing treatment to other Non-Covid patients.I applaud the spirit of LHMC personnel who continued to fight this dreaded disease in spite of many of its doctors and healthcare workers getting infected with Covid.”
Reiterating the government’s commitment towards expansion and development of the college, he noted, “To build upon its 100-year foundational heritage, and to keep it at the forefront of medical education and healthcare, the Union Ministry of Health and Family Welfare is committed to expanding and accelerating the ongoing development of this institution & to bring its infrastructure at par with best global institutes.” The Phase 1 of the Comprehensive Redevelopment Plan is nearing completion and the Academic and Oncology Block should be handed over for use this month itself. The remaining Accident & Emergency, Inpatient and Outpatient Blocks are rapidly nearing completion and expected to be operational by 31st March 2021, he said. He continued further in this regard, “On behalf of the Government of India, I would like to assure you, our full financial support and assistance for completing and operationalizing these 3 bocks of the upcoming hospital building under phase 1.We will also ensure that the Phase II, III, and IV of the Redevelopment master plan gets executed at the earliest so that specialty services like Nephrology, Urology, Cardiology, Cardio thoracic surgery and Neurosurgery are provided at LHMC.”
Dr Harsh Vardhan stated that “Medical education forms the apex of the health care pyramid. It is the quality of graduating doctors and specialists that will determine the quality of health care services in the country for generations to come. Ensuring the highest standards of medical education is a top priority for this government.”
He reminded all the students that medicine is not just a profession but a vocation. “You should never stop learning and should continuously keep upgrading your knowledge and skills. At the same time, it is important to show compassion while treating patients.Never forget your humanity, or that of your patients. They are people, not just a collection of specialized body parts. They have unique life-stories, linked to their families, communities, and societies, with women and girls often having adverse experiences. These circumstances have a profound impact on illness and healing.”
Dr Vardhan added, “I am sure, the students being conferred degrees here today will carry forward the legacy of their predecessors and make their own name in the field of medical sciences and make the institute proud. Provision of quality health care plays the most important role in the all round development, progress and prosperity of the country. You, the graduating medical students and postgraduates, have a crucial role to play in this – you have to do this with the utmost devotion, care and compassion. Today is not the end of your course of studies, but the beginning of the road ahead.”
197 Undergraduate students, 129 Post graduate students and 7 post doctorals received their degrees today.
At the end, Dr Vardhan assured the Health Ministry’s full and continuing support in all their present and future endeavors.
Shri Rajesh Bhushan, Secretary, Ministry of Health & Family Welfare, Dr.Sunil Kumar, Director General Health Services virtually participated in the convocation ceremony.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হার্শ বর্ধন্না লেদী হার্দিঞ্জ মেদিকেল কোল্লেজগী মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী কোনভোকেসন থৌরমদা দিজিতেল ওইনা ৱা ঙাংখি
“মেদিকেলগী মহৈ তম্বা অসিনা হকশেলগী চেকশিন-থৌরাং পেরামিদতা মকোক থোংনা লৈরি”
“মেদিকেলগী মহৈ তম্বা অসিদা খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্তা থম্বা অসি সরকার অসিগী অহানবা ফিরেপনি”
গ্রেজুএত দোক্তর অমসুং স্পেসিএলিস্তশিং অসিগী মগুন অসি লৈবাক অসিদা লাক্কদৌরিবা জেনেরেসন অসিদা পীরিবা হকশেলগী চেকশিন-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা লেপক্নি - দাঃ হার্শ বর্ধন্না
12 DEC 2020 12:46PM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না ঙসি লেদী হার্দিঞ্জ মেদিকেল কোল্লেজ (এল.ঐচ.এম.সি.)গী মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী কোনভোকেসন থৌরমদা দিজিতেল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে। হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী ইকাই খুম্নরবা মিনিস্তর ওফ স্তেত শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেশু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা মহাক্কী থাগৎ ৱাহৈ ফোংদোক্লুদুনা দাঃ বর্ধন্না হায় মদুদি, “ঐহাক্না মশক নাইরবা লেদী হার্দিঞ্জ মেদিকেস কোল্লেজ অসিগী কোনভোকেসন থৌরমদা শরুক য়াবা অসি ইকাই খুম্নবা অমসুং লেমজনিঙাই ওই। ঙসি ৯৯শুরবা এম.বি.বি.এস. অসিগী বেতসকী মহৈরোয়শিংনা দিগ্রী ফংবা অসি কোল্লেজ অসিগী পুৱারী ওইহৌরগদবা মফম অমনি”।
এল.ঐচ.এম.সি. অসিবু লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী লিরবা অমনি হায়দুনা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, মহাক্না হায়খি মদুদি “লেদী হার্দিঞ্জ অসি পুৱারী ওইরবা লোইশঙনি। অদোম্না খংবদা য়াম্না নুঙাইবা ফাওগনি মদুদি এল.ঐচ.এম.সি. অসি দিল্লীগী মশক নাইরবা বিল্দিংশিং হায়বদি কোনাউত প্লেস, পার্লিয়ামেন্ত অমসুং রাস্ত্রপতি ভবন শাদ্রিবগী মমাংদা লৈরবনি। নিং-খা তম্লবা মতম অমসুং চহি কয়াগী মতুংদা মসিগী কোল্লেজ অসি দিল্লীদা লেঙদনা লৈরি”।
মহাক্না মখা তাখি মদুদি, “চহি ১০৪ চুপ্না লৈরক্লবা অসিদা, মসিগী ইন্তিত্যুসন অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নুপীগী শক্তী পীবগী খুদম ওইদুনা লাক্লি। ঙসিদি, লেদী হার্দিঞ্জ এলুম্নাই অসিনা ইন্দিয়াদা অমসুং মপাল লম য়াওনা চাওথোকচনিঙাই ওইবা অমগী মফম কল্লি অমসুং হকশেলগী চেকশিন-থৌরাংগী লমদা থাগৎনিঙাই ওইনা থৌদাং লৌরি অমসুং লৈবাক অসিগী লোয়ননা লোইশঙ অসিগী মিংচৎ ওইরি। ইন্সতিত্যুসন অসি লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা মেদিকেল কোল্লেজ ১০গী মনুং চল্লি”।
কোল্লেজ অসিনা কোবিদকী মাইকৈদা লান্থেংনবদা লৌরিবা থৌদাং অসি থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায় মদুদি, “এল.ঐচ.এম.সি.না মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা কোবিদ-১৯ অসি লান্থেংনবদা লৌরিবা থৌদাং অসিদা ঐহাক্না য়াম্না চাওথোকচৈ অমসুং শাথিরবা ভাইরস অসিদা লান্থেংনবা অসি য়াম্না থাগৎনিঙাই ওই। লায়চৎ অসি শন্দোরকপা অমসুং য়াম্না ফজনা খংদ্রিবা ভাইরস অসি তেস্ত তৌনবা মখল কয়াগী চাংয়েং চৎথরি”।
মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি, “ঐহাক্না অদুক্কী মতিক হরাওবা ফাওই মদুদি হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিমক্তদা, এল.ঐচ.এম.সি.না মরুওইবা থৌদাংশিং লেপ্পা লৈতনা চৎথরি, হায়রিবা অসিদা কেন্সর সর্জরি, কেন্সরগী কেমোথেরাপী, থাল্লাসেমিক্তা ঈ শিনবা, মরক অসিদা কোবিদকী নত্তবা অনাবা কয়া অমসু লায়েং চৎথরি। ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোক্লি মদুদি এল.ঐচ.এম.সি. পর্সোনেলশিংনা মখোয়গী দোক্তরশিং অমসুং হেলথকেয়রদা থবক তৌরিবশিং কোবিদনা নারক্লবা ফাওবদা লেপ্পা লৈতনা অকিবা ফংলবা লায়না অসিবু লান্থেংনবা অসিনি”।
কোল্লেজ অসিবু চাওথোকহনবা অমসুং চাওখৎ-থৌরাং কয়া অমা লৌখৎনবা সরকারনা থমখিবা ৱাফম অদু অমুক পল্লদুনা, মহাক্না হায় মদুদি, “চহি ১০০ লিরবা অসিদা শাননবা, মেদিকেল এজুকেসন অমসুং হকশেলগী চেকশিন থৌরাং মমাং থংনবা, হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীনা ইন্সতিত্যুসন অসিগী হৌজিক পায়খৎলিবা চাওখৎ থৌরাং অসি চাওথোক্নবা অমসুং হেন্না য়াংশিন্নবা ৱাফম ঙাক্তুনা মালেমগী ওইবা খ্বাইদগী ফবা ইন্সতিত্যুৎ ওইহনগনি”। ফেজ ১গী নৌনা লৌখৎলিবা চাওখৎ থৌরাং অসি লোইশিল্লক্লে অমসুং একাদেমিক অমসুং ওনকোলোজি ব্লোক অসি হন্দক্কী থা অসিমক্তদা খুৎশিন্নগদবনি। লেমহৌরিবা এক্সিদেন্ত অমসুং ইম্মর্জেন্সি, ইনপেসেন্ত অমসুং আউপেসেন্ত ব্লোকশিং অসি য়াম্না থুনা লৌইশিল্লগনি অমসুং ফেজ ১দা ব্লোক ৩ অসি শিজিন্নবা হৌরগনি। ঐখোয়না য়াম্না থুনা হোৎনদুনা ফেজ ২,৩ অমসুং ৪ অসি লোইশিন্নবা হোৎনদুনা অখন্নবা সেবাশিং হায়বদি নেফ্রোলোজি, য়ুরোলোজি, কার্দিওলোজি, কার্দিও থোরাকিক সর্জরি অমসুং ন্যুরোসর্জরি অসি এল.ঐচ.এম.সি. অসিদা ফংহনগনি।
দাঃ হার্শ বর্ধন্না হায় মদুদি “মেদিকেলগী মহৈ তম্বা অসিনা হকশেলগী চেকশিন-থৌরাং পেরামিদতা মকোক থোংনা লৈরি। গ্রেজুএত দোক্তর অমসুং স্পেসিএলিস্তশিং অসিগী মগুন লৈবাক অসিদা লাক্কদৌরিবা জেনেরেসন অসিদা পীরিবা হকশেলগী চেকশিন-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা লেপক্নি। মেদিকেলগী মহৈ তম্বা অসিদা খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্তা থম্বা অসিনা সরকার অসিগী অহানবা ফিরেপনি। ”
মহাক্না মহৈরোয়শিংদা অমুক হন্না নিংশিংহল্লি মদুদি মেদিসিন হায়বা অসি প্রোফেসন অমা নত্তে অদুবু ফিদমনিঙাই ওইবা ইথিল অমনি। “অদোম্না কৈদৌনুংদা তম্বা অসি লেপ্লোইদবনি অমসুং ৱাখল-লৌশিং হেনগৎনবা মতম পুম্বদা হোৎনগদবনি। লোয়ননা অনাবশিংবু লায়েংবা মতমদা মিনুংশি য়াওবা উৎপা অসি য়াম্না মরু ওই। অদোমগী মীওইবগী ওইবা ৱাখল্লোল কৈদৌনুংদা কাওরোইদবনি নত্ত্রগা অনাবা অদুগীশু খনগদবনি। মখোয় অসি মীওইবা অমনি, হকচাংগী কয়াৎকী অপুনবা নত্তে। মখোয়গী তোঙনবা পুন্সি ৱারি লৈরি, ইমুংগী, লৈকাইগী অমসুং সমাজগী মরী লৈরি, নুপী অমসুং নুপীমচাশিংনা হেন্না অতোপ্পা মান্নদবা লৈরি। মসিনা অনাবা অমনা ফগৎলকপদা য়াম্না মরী লৈনৈ।
দাঃ হার্শ বর্ধন্না মখা তানা হায় মদুদি, “ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, ঙসি দিগ্রী ফংলিবা মহৈরোয়শিং অসিনা মখোয়গী মমাংদা চৎখিবশিং অসিগী মতুং ইন্দুনা অমসুং মেদিকেল সাইন্সকী লমদা মখোয়গী মিংচৎ থম্লগনি অমসুং ইন্সতিত্যুৎ অসিবু চাওথোকচনিংঙাই ওইহল্লগনি। অদোম্না, গ্রেজুএত মেদিকেল মহৈরোয় অমসুং পোস্তগ্রেজুএত শিংনা য়াম্না লুরবা থৌদাং কয়া অমা লৌবা তারি – হায়রিবা অসিদা কৎথোকপা, লুনা তৌবা অমসুং নুংশিনা লোয়নবা অসিনি। ঙসি অসি অদোমগী তম্বগী কোর্চকী অরোইবা নত্তে, অদুবু চৎকদৌরিবা লম্বী অসিগী অহৌবনি”।
গ্রেজুএত-মখা মহৈরোয় ১৯৭, গ্রেজুএত-মতুং মহৈরোয় ১২৯ অমসুং পোস্ত-দোক্তোরেল ৭না ঙসি মখোয়গী দিগ্রী ফংখি।
লোইশিল্লকপদা, দাঃ বর্ধন্না হেলথ মিনিস্ত্রীগী মপুং ফানা অমসুং লেপ্পা লৈতনা মতেং অসি হৌজিক অমসুং তুংদা পীগনি হায়না থাজবা পীরি।
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়র মিনিস্ত্রীগী সেক্ত্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন, জেনেরেল হেলথ সর্বিসকী দাইরেক্তর দাঃ সুনিল কুমারনা কোনভোকেসন থৌরম অসিদা ভর্চুএল্লি ওইনা শরুক য়াখি।