Prime Minister's Office
PM lays the foundation stone of rural drinking water supply projects in Vindhyachal region of Uttar Pradesh
Over 2.6 crore families provided with piped drinking water connection under Jal Jeevan Mission
Access to piped drinking water would improve the health of poor families : PM
These water projects would resolve the water scarcity and irrigation issues in Vidhyanchal : PM
22 NOV 2020 1:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, laid the foundation stone of rural drinking water supply projects in Mirzapur and Sonbhadra districts of Vindhyachal region of Uttar Pradesh today via video conference. The Prime Minister also interacted with Village Water and Sanitation Committee/ Paani Samiti Members during the event. Union Jal Shakti Minister, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Governor Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel and Chief Minister Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath were present on the occasion.
The projects, for which the foundation stones were laid by the Prime Minister today will provide household tap water connections in all rural households of 2,995 villages and will benefit about 42 lakh population of these districts. Village Water and Sanitation Committees/ Paani Samiti have been constituted in all these villages, who will shoulder the responsibility of operation and maintenance. The total estimated cost of the projects is Rs 5,555.38 Crore. The projects are planned to be completed in 24 months.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said during the last one and half years from the start of Jal Jeevan Mission more than 2 crore 60 lakh families have been provided piped drinking water connection to their homes including lakhs of families in Uttar Pradesh as well. He added under the Jal Jeevan Mission, the life of our mothers and sisters is getting easier due to easy water access at the comfort of their homes. He said a major benefit of this has also been reduction of many diseases like cholera, typhoid, encephalitis caused by dirty water of the poor families. The Prime Minister lamented that despite having a lot of resources, Vindhyachal or Bundelkhand regions became regions of deficiencies. He added, in spite of having several rivers, these regions were known as the most thirsty & drought-affected regions and forced many people to migrate from here. He said now water scarcity and irrigation issues will be resolved by these projects and it signifies rapid development.
The Prime Minister remarked when piped water reaches thousands of villages in Vindhyanchal the health of children of this region would be improved and their physical and mental development will be better. He said when one gets freedom to take decisions and work on those decisions for the development of your village, it increases the confidence of everyone in the village. He added that self-reliant India gets strength from self-reliant villages.
The Prime Minister complimented the Uttar Pradesh Government for providing a responsive governance during the time of pandemic and keeping the pace of reforms going. Shri Modi outlined the development works in the region. He pointed to provision of LPG cylinder, electricity supply, Solar plant at Mirzapur, completion of irrigation projects and solar projects on uncultivable land to provide steady extra income to the farmers.
Referring to the Swamitva Scheme, the Prime Minister informed that verified ownership deeds for residential and land properties are being delivered to the owners leading to stability and certainty of titles. This is leading to an assurance against unlawful encroachment of the property of the poor segment of society and improving the possibility of using the property as collateral for credit.
Speaking about the efforts for the upliftment of the tribal population of the region, Shri Modi said that schemes are reaching the tribal regions under special projects. Hundreds of Eklavya Model schools are operating in such regions, including in Uttar Pradesh. The aim is to provide this facility to every tribal majority block. Projects based on forest-based products are also being implemented. The District Mineral Fund has been established so that there is no dearth of funds for tribal regions and thinking behind such a scheme is that a part of resources generated from such areas are invested locally. In Uttar Pradesh, 800 crore rupees have been collected under the fund and more than 6000 projects have been sanctioned.
The Prime Minister urged the people to remain alert against Corona as the danger still lingers and asked the people to maintain basic precautions with great sincerity.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী বিন্ধ্যাঞ্চল রিজন্দা রুরেল দ্রিঙ্কিং ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
জন জীবন মিশনগী মখাদা ইমুং করোর ২.৬ হেনবদা পাইপকী থোংদা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লগনি
পাইপ্তগী থক্নবা ঈশিং ফংহনবনা লাইরবা ইমুংশিগী হকশেল ফগৎহল্লগনিঃ পি.এম.
মসিগী ৱাতর প্রোজেক্তশিং অসিদগী বিন্ধ্যাঞ্চলদা ঈশিংগী অৱাবা অমসুং ইথৈ-লৌখোংগী ইশুশিং লোইশিল্লগনিঃ পি.এম.
22 NOV 2020 1:06PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা উত্তর প্রদেশকী বিন্ধ্যাঞ্চল রিজনগী মির্জাপুর অমসুং সোনভদ্র জিলাশিংদা রুরেল ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুম তমখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কমিতী/পানী সমিতীগী মেম্বরশিংগা ৱারীশু শানখি। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱৎ, উত্তর প্রদেশকী গভর্নর, শ্রীমতী আনন্দীবেন পতেল অমসুং উত্তর প্রদেশকী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী য়োগী আদিত্যনাথ শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা খুঙ্গং ২৯৯৫গী য়ুমথোং খুদিংদা তেপ ৱাতর কনেক্সন ফংহল্লগনি অমসুং মসিদগী জিলাশিং অসিগী চাউরাক্না মীওই লাখ ৪২ রোমনা কান্নবা ফংলগনি। খুঙ্গং পুম্নমক অসিদা ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কমিতী/পানী সমিতী শেমখি, মসিনা হায়রিবা অসি চলাইবা অমদি শেমজিন-শাজিনবগী থবক য়েংশিনগনি। প্রোজেক্তশিং অসিগী চংগদবা অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৫,৫৫৫.৩৮নি। প্রোজেক্তশিং অসি থা ২৪গী মনুংদা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জল জীবন মিশন হৌদোক্লবা মতুংদা হৌখিবা চহি অম-মখাইরোমসিদা ইমুং করোর অনি লাখ ৬০ হেনবদা পাইপ দ্রিঙ্কিং ৱাতর কনেক্সন ফংহনখ্রে, মদুগী মনুংদা উত্তর প্রদেশকী ইমুং লাখ কয়ামরুমসু য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি জল জীবন মিশন্না মরম ওইদুনা ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচল-ইচেশিংগী পুন্সি হিংবদা লাইহল্লে মরমদি মখোয়না মখোয়গী য়ুমদা ইরাই লাইনা ঈশিং ফংলে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী অতোপ্পা য়াম্না চাউবা কান্নবদি অমোৎপা ঈশিংনা মরম ওইদুনা লাইরবা ইমুংশিংদা নাহল্লিবা কোলেরা, তাইফোইদ, ইন্সিফিলাইতিসকুম্বা ঈশিংদগী পোকপা লাইনাশিং য়াম্না হন্থহল্লে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রিসোর্স ময়াম অমা লৈজরবসু বিন্ধ্যাঞ্চল অমসুং বুন্দেলখন্দগী লমদম অসি অৱাৎপতনা থল্লবা লমদম ওইদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি তুরেল ময়াম অমা লৈজদুনসু লমদম অসি ঈশিং ৱাৎপা অমসুং ইকং থোকপা লমদম ওইনা লৌনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মরম অসিদগী মফম অসিগী মীওই কয়া মরুম্না লমদম অসি থাদোক্তুনা চৎপা তানরম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিদগী ঈশিংগী অৱাবা অমসুং ইথৈ-লৌখোংগী অৱাবনচিংবগী পাম্বৈশিং খোংজেল য়াংনা পুথোক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিন্ধ্যাঞ্চলগী খুঙ্গং লিশিং কয়াদা পাইপকী থোংদা থক্নবা ঈশিং য়ৌহল্লবদি লমদম অসিগী অঙাংশিংগী মশা-মউ ফগৎলগনি অমসুং মখোয়গী হেন্না ফবা হকশেলগী অমসুং পুক্নীং ৱাখলগী চাউখৎপা পুরক্লগনি। মহাক্না হায়খি কনাগুম্বনা মশাগী খুঙ্গংগী চাউখৎনবগীদমক ৱারেপ লৌবা অমসুং ৱারেপশিং অদুদা থবক তৌবগী নীং খা তম্বা ফংলবদি খুঙ্গং অদুদা পুম্নমক্না মশানা মশাবু থাজবা হেনগৎহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি আত্মনির্ভর ভারতনা আত্মনির্বর খুঙ্গংদগী থৌনা ফংই।
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশ সরকারগী ৱাফম অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি মদুদি মখোয়না লাইচৎকী মতম অসিদসু মতিং লৈবা অফবা লৈঙাক অমা পীরি অমসুং রিফোর্মগী খোংজেল অদু কাইহন্দনা থম্লি। শ্রী মোদীনা লমদম অসোমদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী মরমদসু খঙহনখি। মহাক্না এল.পি.জি. গ্যাস সিলিন্দর, ইলেক্ত্রিক সপ্লাই, মির্জাপুরদা সোলর প্লান্ত, ইথৈ-লৌখোংগী প্রোজেক্তশিং মপুং ফাহনবা অমসুং লৌ উনদবা মফমশিংদা সোলর প্রোজেক্তশিং শেমগৎতুনা লৌমীশিংদা লেপ্তনা অহেনবা চাগা লাকহন্নবগী থৌরাংশিংগী মতাংদা খঙহনখি।
স্বামিত্ব স্কিমগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লম মপুশিংদা রেসিদেন্সিএল অমসুং লেন্দ প্রোপর্তীজগী ভেরিফাইদ ওনরশিপ দীদশিং ফংহল্লে, মসিদগী মীয়ামগী পুক্নীংদা তংদু-লৈতাবা ওইহল্লে। মসিদগী খুন্নাইগী লাইরবা শরুক্কী মীয়ামদা মরল-মথুমদা অনলোফুল এনক্রোচমেন্ত তৌবগী থৌওংদা অথিংবা পীরে অমসুং মরল-মথুম অসিগী মহুত্তা লোন লৌবগী ওইথোকপা হেনগৎহল্লে।
লমদম অসিগী ত্রাইবেল পোপুলেসনগী অপলিফমেন্তকীদমক পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অখন্নবা প্রোজেক্ত খরগী মখাদা স্কিমশিং অসি ত্রাইবেলগী লমদম ফাওবদসু য়ৌহল্লি। উত্তর প্রদেশ য়াওনা অসিগুম্বা মখলগী লমদম পুম্নমক্তা একলব্য মোদেল স্কুল কয়ামরুম হাংদোক্লে। ঐখোয়গী পান্দমদি ত্রাইবেল মেজোরিতী ব্লোক খুদিংমক্তা খুদোংচাবা অসি ফংহনবনি। মহাক্না হায়খি উমংদা য়ুম্ফম ওইবা পোৎথোকশিংগী প্রোজেক্তশিংসু হৌদোক্লে। ত্রাইবেলগী লমদমদা ফন্দশিংগী অৱাৎপা অমত্তা লৈহন্দনবা দিস্ত্রিক্ত মিনরেল ফন্দসু লিংখৎলে। প্রোজেক্ত অসিগী মরুমদা ৱাখল অসি লৈরি মদুদি লমদম অসোমদগী ফংলকপা রিসোর্সশিংগী শরুক অমা মতম চুপ্পগী ওইনা ইনবেস্ত তৌবনি। উত্তর প্রদেশতা ফন্দ অসিগী মখাদা লুপা করোর ৮০০ খোমজিল্লে অমসুং প্রোজেক্ত ৬০০০তগী হেনবদা অয়াবা পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা অপীল তৌখি মদুদি মখোয় কোরোনাদগী চেকশিন্না লৈবীয়ু মরমদি মসিগী কিনীংঙাই অসি হৌজিকসু লৈরি। মহাক্না মীয়ামদা হায়খি মদুদি মখোয়না থমোয় শেংনা মসিগীদমক্তা চেকশিন-থৌরাং লৌখৎকদবনি।