ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବିନ୍ଧ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ 2.6 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ପାଇବେ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ସଂଯୋଗ
● ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଗୁଁ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥାରେ ହେବ ଉନ୍ନତି – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ବିନ୍ଧ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ଜଳକଷ୍ଟ ଓ ସେଚ ସମସ୍ୟାର କରିବ ସମାଧାନ – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 NOV 2020 1:06PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବିନ୍ଧ୍ୟାଞ୍ଚଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସୋନଭଦ୍ର ଜିଲ୍ଲାର ମିର୍ଜାପୁରଠାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଜଳ ଓ ପରିମଳ କମିଟି/ପାଣି କମିଟିର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାୱତ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି (22.11.2020) ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଜିଲ୍ଲାର 2995ଟି ଗ୍ରାମର ଘରଗୁଡିକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବ । ଏହାଦ୍ବାରା ପ୍ରାୟ 42 ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହିସବୁ ଗ୍ରାମରେ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ କମିଟି ଓ ପାଣି କମିଟିମାନ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଦାୟିତ୍ଵ ତୁଲାଇବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦକୁ ପ୍ରାୟ 5,555 କୋଟି 38 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବାର ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ଆଗାମୀ 24 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରାୟ ଦେଢବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭୁ ହୋଇଥିବା ଜଳଜୀବନ ମିଶନ ଜରିଆରେ 2 କୋଟି 60 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷାଧିକ ପରିବାର ରହିଛନ୍ତି । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ଆମର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମା ଭଉଣୀମାନେ ଖୁବ ସୁବିଧାରେ ନିଜ ଘରେ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ଏଥିଯୋଗୁଁ କଲେରା, ଟାଇଫଡ଼ ଓ ମସ୍ତିସ୍କ ଜ୍ଵର ଭଳି ଅନେକ ଦୂଷିତ ଜଳବାହିତ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ମିଳିପାରୁଛି । ବିନ୍ଧ୍ୟାଞ୍ଚଳ ବା ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଚୁର ଧନ ସମ୍ପଦ ଥିବା ସତ୍ଵେ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ରହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହିସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ନଦନଦୀ ଥିବା ସତ୍ଵେ ଏହା ମରୁଡି ପ୍ରପୀଡିତ ଓ ଶୁଷ୍କାଞ୍ଚଳ ହୋଇ ରହିଥିବାରୁ ଏଠାକାର ଅଧିବାସୀମାନଙ୍କୁ କାମ ଅନ୍ଵେଷଣରେ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଛି । ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଯୋଗୁଁ ଜଳାଭାବ ଓ ସେଚ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବା ସହ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ସାଧନ ହୋଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିନ୍ଧ୍ୟାଞ୍ଚଳର ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳରେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସୁବିଧା ହେବା ପରେ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଲ ହେବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ । ଜଣେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସ୍ଵାଧୀନତା ପାଇ ଗ୍ରାମର ବିକାଶ କଲେ ଏଥିପ୍ରତି ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ଆସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଦୃଢ ହେବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଗ୍ରାମରୁ ହିଁ ଶକ୍ତି ପାଇବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ମହାମାରୀ ସତ୍ଵେ ଏକ ଦାୟିତ୍ଵବାନ ସରକାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହ ସଂସ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାରି ରଖିଥିବା ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ଅବତାରଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ, ମିର୍ଜାପୁରରେ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଏବଂ ଅନାବାଦି ଜମିରେ ସୌରପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଯୋଗୁଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟର ସୁବିଧା ମିଳିପାରିଛି । ସ୍ଵାମୀତ୍ଵ ଯୋଜନାର ଅବତାରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବାସଗୃହ ଓ ଜମିଜମାର ସତ୍ଵାଧିକାର ଏହାର ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯିବା ଫଳରେ ସତ୍ଵାଧିକାର ଦାବି ଅଧିକ ମଜବୁତ ହୋଇଛି । ଏହାଫଳରେ ବେଆଇନ, ଜବରଦଖଲ ସମସ୍ୟା ଦୂରୀଭୂତ ହେବା ସହ ଅନେକ ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ଜମିଜମା ବନ୍ଧକ ରଖି ଋଣ ମଧ୍ୟ ନେଇପାରିବେ । ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ବିକାଶ ଲାଗି କେତେକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ଓ ତାହାର ସୁଫଳ ସେମାନେ ପାଉଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସମେତ ଏହିସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶହ ଶହ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ବ୍ଲକଗୁଡିକରେ ବନଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଆଧାରିତ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠି ସ୍ଥାପନ ହେବା ଦ୍ଵାରା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନେଇ ଅର୍ଥର କୌଣସି ଅଭାବ ରହୁନାହିଁ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ 800 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆଦାୟ କରାଯାଇ 6 ହଜାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରୋନା ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ଏବେବି ବିପଦ ଟଳି ନଥିବାରୁ ନିଷ୍ଠାର ସହ କେତେକ ମୌଳିକ ପ୍ରତିଷେଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM lays the foundation stone of rural drinking water supply projects in Vindhyachal region of Uttar Pradesh
Over 2.6 crore families provided with piped drinking water connection under Jal Jeevan Mission
Access to piped drinking water would improve the health of poor families : PM
These water projects would resolve the water scarcity and irrigation issues in Vidhyanchal : PM
22 NOV 2020 1:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, laid the foundation stone of rural drinking water supply projects in Mirzapur and Sonbhadra districts of Vindhyachal region of Uttar Pradesh today via video conference. The Prime Minister also interacted with Village Water and Sanitation Committee/ Paani Samiti Members during the event. Union Jal Shakti Minister, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Governor Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel and Chief Minister Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath were present on the occasion.
The projects, for which the foundation stones were laid by the Prime Minister today will provide household tap water connections in all rural households of 2,995 villages and will benefit about 42 lakh population of these districts. Village Water and Sanitation Committees/ Paani Samiti have been constituted in all these villages, who will shoulder the responsibility of operation and maintenance. The total estimated cost of the projects is Rs 5,555.38 Crore. The projects are planned to be completed in 24 months.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said during the last one and half years from the start of Jal Jeevan Mission more than 2 crore 60 lakh families have been provided piped drinking water connection to their homes including lakhs of families in Uttar Pradesh as well. He added under the Jal Jeevan Mission, the life of our mothers and sisters is getting easier due to easy water access at the comfort of their homes. He said a major benefit of this has also been reduction of many diseases like cholera, typhoid, encephalitis caused by dirty water of the poor families. The Prime Minister lamented that despite having a lot of resources, Vindhyachal or Bundelkhand regions became regions of deficiencies. He added, in spite of having several rivers, these regions were known as the most thirsty & drought-affected regions and forced many people to migrate from here. He said now water scarcity and irrigation issues will be resolved by these projects and it signifies rapid development.
The Prime Minister remarked when piped water reaches thousands of villages in Vindhyanchal the health of children of this region would be improved and their physical and mental development will be better. He said when one gets freedom to take decisions and work on those decisions for the development of your village, it increases the confidence of everyone in the village. He added that self-reliant India gets strength from self-reliant villages.
The Prime Minister complimented the Uttar Pradesh Government for providing a responsive governance during the time of pandemic and keeping the pace of reforms going. Shri Modi outlined the development works in the region. He pointed to provision of LPG cylinder, electricity supply, Solar plant at Mirzapur, completion of irrigation projects and solar projects on uncultivable land to provide steady extra income to the farmers.
Referring to the Swamitva Scheme, the Prime Minister informed that verified ownership deeds for residential and land properties are being delivered to the owners leading to stability and certainty of titles. This is leading to an assurance against unlawful encroachment of the property of the poor segment of society and improving the possibility of using the property as collateral for credit.
Speaking about the efforts for the upliftment of the tribal population of the region, Shri Modi said that schemes are reaching the tribal regions under special projects. Hundreds of Eklavya Model schools are operating in such regions, including in Uttar Pradesh. The aim is to provide this facility to every tribal majority block. Projects based on forest-based products are also being implemented. The District Mineral Fund has been established so that there is no dearth of funds for tribal regions and thinking behind such a scheme is that a part of resources generated from such areas are invested locally. In Uttar Pradesh, 800 crore rupees have been collected under the fund and more than 6000 projects have been sanctioned.
The Prime Minister urged the people to remain alert against Corona as the danger still lingers and asked the people to maintain basic precautions with great sincerity.