AYUSH
Financial Management and Governance Reform Initiatives in Ministry of AYUSH
19 NOV 2020 3:14PM by PIB Delhi
The Ministry of AYUSH has rolled out a set of initiatives to improve Financial Management and accelerate Governance Reforms. These initiatives have two thrust areas, namely the Government Schemes (both Central Sector and Centrally Sponsored) and the Autonomous Bodies of the Ministry.
The road-map to this set of initiatives were laid down by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary (AYUSH) and Shri Dharmendra Singh Gangwar, Additional Secretary and Financial Adviser in a high level meeting in the Ministry held in September, 2020. These were taken up for implementation on priority by the different units of the Ministry. Drawing up the list of financial and governance reforms, and designing programme/schemes to ensure that fund flow is reached to Project Implementation Agency in a seamless and direct manner are among the ground work activities identified. These will be supplemented with timely release of funds to State Governments with matching shares and pre-defined triggers so that there is no parking of funds at any level. These steps, thus serve to nullify some of the frequently observed bottlenecks that delay government projects.
An immediate impact of this initiative has been the increased adoption of the Public Financial Management System, the modern and speedy accounts management system of the Government, by the Autonomous Bodies and Schemes Units of the Ministry.
The practice of the Autonomous Bodies (ABs) entering into a Memorandum of Understanding (MoU) with Ministry of AYUSH with performance targets has also been adopted and implementation with respect to many of the ABs. These MoUs will help to align the outcomes of the Autonomous Bodies with the goals and objectives of the Ministry, and to eliminate overlaps and wastages of efforts and resources.
In order to pre-empt leakage and increase speed, all payments like stipends to students etc., will be through electronic mode, on the Direct Benefit Transfer (DBT) platform
Introduction of Third Party Evaluation of all Government Schemes of the Ministry is another step, and this will be carried out by November, 2020. This will lead to objective evaluation of outcomes and consequent performance improvement.
Considering that the National Ayush Mission (NAM) is a flagship project with country-wide impact on promotion of AYUSH systems, special efforts will be taken to streamline its operations. Steps are initiated to develop a portal, on the lines by N-FAMS (NHM Financial Accounting Management System) for National AYUSH Mission (NAM) – March, 2021. It was also decided to develop a Dashboard for real time monitoring of flow of funds.
This series of financial governance reforms initiated in September 2020 in the Ministry are already showing results in the outcomes of Centrally Sponsored and Central Sector Schemes as well as in the functioning of Autonomous Bodies. The different units have increased the usage of portal for online submission of Utilisation Certificates, physical & financial report, State Annual Action Plan and DBT related information.
In the handling financial matters, the Autonomous Bodies has been empowered by these initiatives, with a visible improvement in outcomes.

আয়ুশ
অয়ুশ মন্ত্রালয়দা ফাইনান্সিয়েল মেনেজমেন্ত অমসুং গভর্নেন্স রিফোর্ম ইনিসিয়েতিবশিং
19 NOV 2020 3:14PM by PIB Imphal
ফাইনান্সিয়েল মেনেজমেন্ত হেন্না ফগৎনবা অমসুং গভর্নেন্স রিফোর্মশিং হেন্না পাংথোক্নবা অয়ুশ মন্ত্রালয় অসিনা ইনিসিয়েতিবশিংগী সেত অমা পুথোকখ্রে৷ হায়রিবা ইনিসিয়েতিবশিং অসিদা থ্রস্ত এরিয়া অনি সরকারগী স্কিমশিং(সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর অনিমক) অমসুং মন্ত্রালয় অসিগী ওতোনোমস বোদীশিং য়াওরি৷
অসিগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংগী সেত অসিগী রোদ-মেপ অসি সেক্রেতরী(অয়ুশ) ভাইদ্য রাজেশ কোতিচা অমসুং এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং ফাইনান্সিয়েল এদভাইজর শ্রী ধর্মেন্দ্র সিংহ গঙ্গৱরনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা মন্ত্রালয় অসিদা পাংথোকখিবা হাই লেভেল মীফম অমদা পুথোকখিবনি৷ হায়রিবশিং অসি য়াম্না থুনা চৎননবা মন্ত্রালয় অসিগী তোঙান তোঙানবা য়ুনিৎশিংনা লৌখৎখিবনি৷ সিমলেস অমসুং দাইরেক্ত মেন্নর অমদা প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তেসন এজেন্সীদা ফন্দ ফ্লো য়ৌহন্নবা ফাইনান্সিয়েল অমসুং গভর্নেন্স রিফোর্মশিংগী লিস্ত শেম্বা অমসুং প্রোগ্রামশিং/স্কিমশিং দিজাইন তৌবা অসিনা খন্দোক্লবা গাউন্দ ৱর্ক এক্তিবিতীশিংগী মনুংদা খরনি৷ লেভেল অমদা হেক্তা ফন্দশিং পনবা লৈতনবা মেচিং সেয়র অমসুং প্রি-দিফাইন্দ ত্রিগরশিংগা লোইননা রাজ্য সরকারশিংদা মতম চানা ফন্দ থাদদুনা হায়রিবশিং অসি মতেং পাংলগনি৷
মন্ত্রালয় অসিগী স্কিমশিংগী য়ুনিৎশিং অমসুং ওতোনোমস বোদীশিং অসিনা পব্লিক ফাইনান্সিয়েল মেনেজমেন্ত সিস্তেম, সরকার অসিগী মোদর্ন অমসুং স্পিদী একাউন্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেম শিজিন্নবা হেঙ্গৎলকপা অসিনা ইনিসিয়েতিব অসিগী ইমিদিয়েত ইমপেক্ত অমা ওই৷
লিকেজ থোক্তনবা অমসুং স্পিদ হেঙ্গৎনবা, মহৈরোইশিংদা পীবা স্তাইপেন্দশিংগুম্বা পেমেন্ত খুদিংমক দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর(দি.বি.তি.) প্লেতফোর্মদা ইলেক্ত্রোনিক মোদতা পীরগনি৷
মন্ত্রালয় অসিগী সরকারগী স্কিম পুম্নমক থর্দ পার্তী ইভালুয়েসন তৌবা অসিনা অতোপ্পা খোংথাং অমনি অমসুং মসি ২০২০গী নবেম্বর থা ফাওবগী মনুংদা পাংথোক্লগনি৷ মসিনা আউতকমশিং ওবজেক্তিব ইভালুয়েসন তৌহল্লগনি অমসুং পর্ফোমেন্স ইমপ্রুবমেন্ত লৈহল্লগনি৷
নেস্নেল অয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.) অসি অয়ুশ সিস্তেমশিং য়োকখৎপদা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা শাফু পীরিবা ফ্লেগশিপ প্রোজেক্ত অমনি অমসুং মসিগী ওপরেসনশিং অসি পাংথোকপদা অখন্নবা ইফোর্তশিং শিজিন্নরগনি৷ নেস্নেল অয়ুশ মিসন(এন.এ.এম.)-মার্চ, ২০২১গীদমক এন-এফ.এ.এম.এস.(এন.ঐচ.এম. ফাইনান্সিয়েল একাউন্তিং মেনেজমেন্ত সিস্তেম)না পোর্তেল অমা শেমগৎনবা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে৷ ফন্দশিং ফ্লো তৌরিবা অসি য়েংশিন্নবা দেশবোর্দ অমা শেম্ননবা খন্নখ্রে৷
২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা মন্ত্রালয় অসিদা হৌদোকখিবা মসিগী ফাইনান্সিয়েল গভর্নেন্স রিফোর্মশিংগী সেরিস অসিনা সেন্ত্রেল স্পোন্সর অমসুং সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিংগী আউতকমশিংদা অমসুং ওতোনোমস বোদীশিংগী মথৌদা মাংজৌননা রিজল্তশিং উৎখ্রে৷ য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎশিং, ফিজিকেল অমসুং ফাইনান্সিয়েল রিপোর্ত, স্তেত এনুয়েল এক্সন প্লান অমসুং ইনফোর্মেসনগা মরী লৈনবা দি.বি.তি.গী ওলাইন সবমিসনগীদমক তোঙান তোঙানবা য়ুনিৎশিং অসিনা পোর্তেল শিজিন্নবা হেঙ্গৎখ্রে৷
হায়রিবা ইনিসিয়েতিবশিং অসিনা ওতোনোমস বোদীশিংনা ফাইনান্সিয়েল মেতরশিং অসি থেংনবদা এমপৱার তৌখ্রে৷