Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Continuation and Revamping of the Scheme for Financial Support to Public Private Partnerships in Infrastructure Viability Gap Funding VGF Scheme
11 NOV 2020 3:51PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approvedContinuation and Revamping of the Scheme for Financial Support to Public Private Partnerships (PPPs) in Infrastructure Viability Gap Funding (VGF) Schemetill 2024-25 with a total outlay of Rs. 8,100 cr.
The revamped Scheme is mainly related to introduction of following two sub-schemes for mainstreaming private participation in social infrastructure:
a. Sub scheme -1
This would cater to Social Sectors such as Waste Water Treatment, Water Supply, Solid Waste Management, Health and Education sectors etc. These projects face bankability issues and poor revenue streams to cater fully to capital costs. The projects eligible under this category should have at least 100% Operational Cost recovery. The Central Government will provide maximum of 30% of Total Project Cost (TPC) of the project as VGF and State Government/Sponsoring Central Ministry/Statutory Entity may provide additional support up to 30% of TPC.
b. Sub scheme -2
This Sub scheme will support demonstration/pilot social sectors projects. The projects may be from Health and Education sectors where there is at least 50% Operational Cost recovery. In such projects, the Central Government and the State Governments together will provide up to 80% of capital expenditure and upto 50% of Operation & Maintenance (O&M) costs for the first five years. The Central Government will provide a maximum of 40% of the TPC of the Project. In addition, it may provide a maximum of 25% of Operational Costs of the project in first five years of commercial operations.
Since the inception of the scheme, 64 projects have been accorded 'final approval' with Total Project Cost of Rs. 34,228 crore and VGF of Rs. 5,639 crore. Till the end of Financial Year 2019-20, VGF of Rs. 4,375 crore has been disbursed.
Benefits:
The aim of the scheme is to promote PPPs in social and Economic Infrastructure leading to efficient creation of assets and ensuring their proper Operation and Maintenance and make the economically/socially essential projects commercially viable. The scheme would be beneficial to public at large as it would help in creation of the Infrastructure for the country.
Implementation Strategy:
The new Scheme will come into force within one month of the approval of Cabinet. Proposed amendments under the revamped VGF scheme would be suitably incorporated in the Guidelines for the Scheme. All steps will be taken up for the promotion of the revamped VGF and in monitoring of the supported projects.
Impact:
Revamping of the proposed VGF Scheme will attract more PPP projects and facilitate the private investment in the social sectors (Health, Education, Waste Water, Solid Waste Management, Water Supply etc.). Creation of new hospitals, schools will create many opportunities to boost employment generation.
Expenditure Involved:
The revamped Scheme will be financed from budgetary support of Ministry of Finance. The projected outlay of the revamped VGF scheme till the Financial Year 2024-2025 is as under:
Financial Year
Scheme for Financial Support to PPPs in Economic Infrastructure
(Rs. crore)
Scheme for Financial Support to PPPs in Social Infrastructure
(Rs. crore)
2020-21
1,000
400
2021-22
1,100
400
2022-23
1,200
400
2023-24
1,300
400
2024-25
1,400
500
Total
6,000
2,100
Background:
The Department of Economic Affairs, Ministry of Finance introduced "the Scheme for Financial Support to PPPs in Infrastructure" (Viability Gap Funding Scheme) in 2006 with a view to support infrastructure projects undertaken through PPP mode that are economically justified but commercially unviable due to large capital investment requirements, long gestation periods and the inability to increase user charges to commercial levels, hi this existing Scheme, VGF up to 40%of the Total Project Cost (TPC) is provided by the Government, of India (Gol) and the sponsoring authority in the form of capital grant at the stage of project construction (20%+20%).

কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
মন্ত্ৰীসভাই আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনিত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব পৰিকল্পনাৰ ৰূপায়ণ অন্তৰ বিত্ত পোষন (ভিজিএফ) অব্যাহত ৰখা আৰু ইয়াৰ পুনৰ গঠনক মঞ্জুৰী দিছে
11 NOV 2020 3:51PM by PIB Guwahati
মন্ত্ৰীসভাই আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনিত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব পৰিকল্পনাৰ ৰূপায়ণ অন্তৰ বিত্ত পোষন (ভিজিএফ) অব্যাহত ৰখা আৰু ইয়াৰ পুনৰ গঠনক মঞ্জুৰী দিছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত মন্ত্ৰীসভাৰ অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সমিতিয়ে আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনিত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব পৰিকল্পনাৰ ৰূপায়ণ অন্তৰ বিত্ত পোষন (ভিজিএফ) অব্যাহত ৰখা আৰু ইয়াৰ পুনৰ গঠনক মঞ্জুৰী দিছে। ইয়াৰ সময় অৱধি ২০২৪-২৫লৈকে আছে আৰু ইয়াৰ মুঠ ব্যয় ৮১০০ কোটি টকা।
এই সংশোধিত পৰিকল্পনাত সামাজিক আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনিত ব্যক্তিগত ক্ষেত্ৰৰ অংশীদাৰিত্বক মুখ্য ধাৰালৈ আনিবৰ বাবে দুটা উপ-পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰা হৈছেঃ
ক। উপ-পৰিকল্পনা-১
এই পৰিকল্পনা সামাজিক ক্ষেত্ৰ যেনে অৱশিষ্ট জল শোধন, পানী যোগান, গোটা জাবৰ ব্যৱস্থাপনা, স্বাস্থ্য আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ আৱশ্যকতা পূৰণ কৰিব। এনেধৰণৰ পৰিকল্পনাত পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা সম্পূৰ্ণৰূপে পূৰণ কৰিবৰ বাবে বেংক সম্পৰ্কীয় সামৰ্থ্য আৰু কম ৰাজহৰ দৰে বিষয়ৰ সন্মুখীন হ'বলগীয়া হয় আৰু এই শ্ৰেণীৰ জৰিয়তে পাত্ৰ পৰিকল্পনাৰ কমেও ১০০% সঞ্চালন লগ্নি পুনৰ প্ৰাপ্ত হোৱা দৰকাৰ। ইয়াত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ভিজিএফৰ জৰিয়তে মুঠ পৰিকল্পনা লগ্নিৰ অধিকতম ৩০% উপলব্ধ কৰাব আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে/প্ৰায়োজক কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ে/বিধিগত নিকায়ে মুঠ পৰিকল্পনা লগ্নিৰ অতিৰিক্ত ৩০% সহায় উপলব্ধ কৰাব পাৰে।
খ। উপ-পৰিকল্পনা-২
এই উপ-পৰিকল্পনাই নিৰূপণ/সামাজিক ক্ষেত্ৰৰ প্ৰায়োগিক পৰিকল্পনাক সাহায্য দিব আৰু এই পৰিকল্পনাসমূহ স্বাস্থ্য আৰু শিক্ষা ক্ষেত্ৰসমূহৰ পৰা হ'ব পাৰে য'ত কমেও ৫০% সঞ্চালন লগ্নি পুনৰ প্ৰাপ্তি আছে। এই পৰিকল্পনাসমূহত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে লগ হৈ প্ৰথম পাঁচ বছৰত পুঁজি লগ্নিৰ ৮০% আৰু সঞ্চালন তথা চোৱাচিতা (অ'এণ্ডএম) লগ্নিৰ ৫০% অংশ উপলব্ধ কৰাব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই পৰিকল্পনাত মুঠ পৰিকল্পনা লগ্নিৰ অধিকতম ৪০% অংশ উপলব্ধ কৰাব। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰথম পাঁচ বছৰত বাণিজ্যিক কাৰ্যকলাপৰ বাবে পৰিকল্পনাৰ অধিকতম ২৫% সঞ্চালন লগ্নিও উপলব্ধ কৰাব পাৰে।
এই পৰিকল্পনাৰ আৰম্ভণিৰ জৰিয়তে ৬৪টা পৰিকল্পনাক অন্তিম মঞ্জুৰীৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ মুঠ পৰিকল্পনা ব্যয় ৩৪,২২৮ কোটি টকা তথা ভিজিএফ ৫,৬৩৯ কোটি টকা। ২০১৯-২০ বিত্ত বৰ্ষৰ শেষলৈকে ৪,৩৭৫ কোটি টকাৰ ভিজিএফ ধনৰাশি বিতৰণ কৰা হৈছে।
লাভঃ
এই পৰিকল্পনাৰ উদ্দেশ্য সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনিত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বক উসাহিত কৰা যাতে পৰিসম্পত্তিৰ উন্নত সৃষ্টি হয় আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰে সঞ্চালন তথা চোৱাচিতা সুনিশ্চিত কৰিব পৰা যায় আৰু অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিকভাৱে জৰুৰী পৰিকল্পনাসমূহক বাণিজ্যিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যায়। এই পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে দেশৰ জনসাধাৰণৰ যথেষ্ট লাভ হ'ব কিয়নো ই দেশত আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশত সহায় কৰিব।
ৰূপায়ণৰ ৰণনীতিঃ
নতুন পৰিকল্পনা মন্ত্ৰীসভাৰ মঞ্জুৰী পোৱাৰ এমাহৰ সময়ত বলৱ হৈ যাব আৰু নতুন ভিজিএফ পৰিকল্পনাত প্ৰস্তাৱিত সংশোধনসমূহক ইয়াৰ দিক-নিৰ্দেশনাক উপযুক্ত ৰূপত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব। নতুন ভিজিএফ পৰিকল্পনাক উসাহিত কৰা আৰু সাহায্য দিয়া পৰিকল্পনাৰ তত্বাৱধানৰ বাবে সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হ'ব।
প্ৰভাৱঃ
প্ৰস্তাৱিত ভিজিএফ পৰিকল্পনাক নতুন ৰূপত বলৱ কৰিলে ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত ক্ষেত্ৰৰ অধিক পৰিকল্পনাক আকৰ্ষিত কৰিব পৰা যাব আৰু সামাজিক ক্ষেত্ৰবিলাক (স্বাস্থ্য, শিক্ষা, অৱশিষ্ট পানী, গোটা আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, পানী যোগান আদি)ৰ বাবে ব্যক্তিগত বিনিয়োগত সাহায্য পোৱা যাব। নতুন হাস্পতাল আৰু স্কুল নিৰ্মাণ হ'লে কৰ্ম সংস্থাপনৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি হ'ব।
অন্তৰ্ভুক্ত ব্যয়ঃ
এই নতুন পৰিকল্পনাক বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ বাজেট সাহায্যৰে বিত্তৰ যোগান ধৰা হ'ব। নতুন ভিজিএফ পৰিকল্পনাৰ বাবে বিত্ত বৰ্ষ ২০২৪-২৫ত মুঠ আনুমানিক ব্যয় এনেধৰণৰঃ
বিত্তীয় বৰ্ষ
অৰ্থনৈতিক আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনি ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বক বিত্তীয় সমৰ্থন দিয়াৰ পৰিকল্পনা (কোটি টকা)
সামাজিক ক্ষেত্ৰৰে জড়িত আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনিক বিত্তীয় সমৰ্থন দিয়াৰ পৰিকল্পনা (কোটি টকা)
2020-21
১,০০০
৪০০
2021-22
১,১০০
৪০০
2022-23
১,২০০
৪০০
2023-24
১,৩০০
৪০০
2024-25
১,৪০০
৫০০
মুঠ
৬,০০০
২,১০০
পৃষ্ঠভূমিঃ
বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিভাগে ২০০৬ বৰ্ষত 'আধাৰভূত আন্তঃগাঁথনি (ব্যৱহাৰয্যতা অন্তৰ বিত্ত পোষণ পৰিকল্পনা)ত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত ক্ষেত্ৰৰ অংশীদাৰিত্বক বিত্তীয় সমৰ্থন দিবলৈ এই পৰিকল্পনা'ৰ আৰম্ভণি সেই পৰিকল্পনাসমূহৰ বাবে কৰিছিল যিবিলাক অৰ্থনৈতিকভাৱে ন্যায়সংগত যদিও বাণিজ্যিকভাৱে ব্যৱহাৰিক নহয়। ইয়াৰ প্ৰধান কাৰণ বিশাল পুঁজিৰ আৱশ্যকতা, ইয়াৰ যথেষ্ট দীঘলীয়া সময় আৰু বাণিজ্যিক স্তৰত ব্যৱহাৰ কৰিবলগীয়া শুল্কৰ ক্ষেত্ৰত বৃদ্ধি নোহোৱাৰ অক্ষমতা অন্তৰ্ভুক্ত আছে। বৰ্তমানৰ পৰিকল্পনাত মুঠ পৰিকল্পনাৰ ৪০% ভিজিএফ অংশ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু পৰিকল্পনাৰ আৰম্ভণিৰ স্থিতিত (২০%+২০%) পুঁজি অনুদান হিচাপে প্ৰায়োজক প্ৰাধিকৰণৰ ফালৰ পৰা উপলব্ধ কৰোৱা হয়।