Ministry of Electronics & IT
RAISE 2020 –PM Modi inaugurates 5-Day RAISE 2020 Global AI Summit, says committed to make India AI hub of the world
India's National programme on AI will be dedicated towards the rightful use of AI in solving societal problems : Shri Narendra Modi
India's resource of demographic dividend will play a key role in promoting pools of skilled professionals to take the country’s AI ecosystem forward: Shri Ravi Shankar Prasad
When 1.3 billion Indians are digitally empowered, they will unleash proliferation of digital enterprises to create faster growth, better standards of living and superior opportunities : Mr. Mukesh Ambani
AI will unlock USD 15.7 trillion in productivity by 2030: Dr. Arvind Krishna, CEO, IBM India
AI can help break language barriers: Professor Raj Reddy
Over 61,000 people from 140 countries participating in Mega Digital Summit from October 5-9
Global AI Experts to deliberate on role of AI in strengthening digital platforms, creating robust data and AI frameworks for social empowerment
06 OCT 2020 10:13AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated RAISE 2020- ‘Responsible AI for Social Empowerment 2020,’ late yesterday, in the presence of Shri Ravi Shankar Prasad, Minister for Electronics & IT, Communications & Law & Justice, Professor Raj Reddy, Turing Awardee, Padma Bhushan awardee, former Co-Chair, US President’s Information Technology Advisory Committee, Shri Mukesh Ambani, Chairman, Reliance Industries Ltd, Dr. Arvind Krishna, CEO, IBM India, Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog and Shri Ajay Prakash Sawhney, Secretary, Ministry of Electronics & IT. The summit will have 45 sessions from October 5-9, with participation of around 300 speakers from academia, industry and government.
Speaking on the occasion Prime Minister emphasised that at every step of history, India has led the world in knowledge and learning. In today's age of IT as well, India is making outstanding contributions. He also underlined the committed to make India AI hub of the world.
"India has also proved to be the powerhouse of the global IT services industry. We will continue to digitally excel and delight the world. We want India to become a global hub for AI. Many Indians are already working in this area. I hope many more do so in the times to come. Our approach to this is powered by the core principles of teamwork, trust, collaboration, responsibility and inclusivity,” Shri Modi said.
"India's National programme on AI will be dedicated towards the rightful use of AI in solving societal problems," the Prime Minister added. Shri Modi also emphasized that we must ensure that human intellect should always be a few steps ahead of AI. "While we discuss AI, let us also have no doubts that human creativity and human emotions continue to be our greatest strength. They are our unique advantage over machines. Even the smartest of AI cannot solve mankind's problems without blending with our intellect," Shri Modi said.
Shri Ravi Shankar Prasad elaborated on the Government of India’s emphasis on developing AI capabilities in the country. He said that the government has set up AI centers of excellence and that more such centers will be set up to train the youth. “Technology at times overwhelms us, but we welcome AI to generate development and promote equity. India's resource of demographic dividend will play a key role in promoting pools of skilled professionals to take the country’s AI ecosystem forward. India's application of AI will become a beacon for the world," Shri Prasad said.
In his address, Mr. Mukesh Ambani said India has the power of data generated by over a billion Indians that would catapult it to becoming a leading global AI player. "When 1.3 billion Indians are digitally empowered, they will unleash proliferation of digital enterprises that will create faster growth, better standards of living and superior opportunities across society," Mr. Ambani said.
According to independent studies, AI has the potential to raise India’s annual growth rate by 1.3% and add USD 957 billion to the country’s economy by 2035.
“At a global level, AI will unlock USD 15.7 trillion in productivity by 2030 and it has the potential to not only boost economic growth but improve the livelihoods of millions around the world,” Dr Arvind. Krishna said.
Professor Reddy emphasized the benefits of AI in bridging language barriers and for managing pandemic situations.
"Today, we can do things which were impossible to do 50 years ago. Using AI, anyone can translate from any language to any language ride in a self-driving car and play Chess at Grandmaster level. Looking forward, we can expect AI to help eliminate lockdowns, replace one-size-fits-all education by personalizing education based on individual student capabilities and interests, watch any movie and talk to anyone in any language and empower the people at the bottom of the pyramid," he said.
The inauguration was followed by a session on the way forward for transforming the world using artificial intelligence. The session featured tech talks by Professor Reddy, Mr. Kant, and Mr. Sawhney. The session was moderated by Mr. Abhishek Singh, President & CEO, NeGD and CEO, MyGov.
So far, more than 61,000 stakeholders from academia, the research industry and government representatives from 140 countries have registered to participate in RAISE 2020.
From agriculture to fin-tech and healthcare to infrastructure, India is witnessing rapid development in the integration of artificial intelligence. On the back of its technological prowess and the richness of its data, India can become the AI laboratory of the world and contribute to inclusive development. The RAISE 2020 Summit (http://raise2020.indiaai.gov.in/) serves as a platform for discussion and consensus building to help create a data-rich environment, which will help to eventually transform lives globally.
About RAISE 2020:
RAISE 2020 is a first-of-its-kind, global meeting of minds on Artificial Intelligence to drive India's vision and roadmap for social transformation, inclusion and empowerment through responsible AI. Organized by Government of India along with Ministry of Electronics and Information Technology and NITI Aayog, the event will witness robust participation from global industry leaders, key opinion makers, Government representatives and academia.
Website: http://raise2020.indiaai.gov.in/

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
রেজ ২০২০ – পি.এম.না নুমিৎ ৫নিগী রেজ ২০২০ গ্লোবেল এ.আই. সম্মিত হৌদোকখ্রে, মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী ওইনা ভারতনা এ.আই. হব ওইহনগনি
এ.আই.দা ইন্দিয়াস নেস্নেল প্রোগ্রামনা এ.আই.বু চুম্না শিজিন্নদুনা সমাজগী ওইবা অৱাবা অসি কোকহনগনি: শ্রী নরেন্দ্র মোদী
ইন্দিয়াদা লৈরিবা মীশীং অসিনা লৈবাক অসিগী এ.আই.ইকোসিস্তেম মাংলোম চংবদা হৈ-শিংলবা প্রোফেসনেলশিংনা অচৌবা শক্লোন লৌগনি:শ্রী রবি শঙ্কর প্রসাদ
ইন্দিয়ন ১.৩না দিজিতেলগী শক্তি পাইরক্লবা মতমদা, মখোয়না দিজিতেল ইন্তরপ্রাইসেসগী অচৌবা অমা মশিং অমা ওইদুনা য়াম্না থুনা চাওখৎপা পুরক্কনি অমদি হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমসুং খুদোংচাবা ময়াম অমা ফংলগনি:মিস্তর মুকেশ অম্বানি
এ.আই.না ২০৩০দা য়ু.এস.দি. ত্রিলিয়ন ১৫.৭ পুথোক্লগনি: দাঃ আর্বিন কৃষ্ণ, সি.ই.ও. আই.বি.এম. ইন্দিয়া
এ.আই.না লোনগী অৱাবা কোকহনবাদা মতেং পাংগনি: প্রোফেসর রাজ রেদ্দী
লৈবাক ১৪০দগী মীয়াম ৬১,০০০ হেনবনা ওক্তোবরগী ৫দগীনা ৯ ফাওবা চৎথগদৌরিবা মেগা দিজিতেল সম্মিত অসিদা শরুক য়ারি
মালেমগী এ.আই. এক্সপার্তশিংনা এ.আই.বু দিজিতেল প্লেতফোর্ম ওইনবা, রোবুস্ত দেতা পুথোকপা অমসুং সোসিএল ইম্পাৱরমেন্তগী এ.আই. ফ্রেমৱার্ক লৌরিবা থৌদাং অসিদা থৱাই য়াওনা হোৎনরি
06 OCT 2020 10:13AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং অথেংবদা রেজ ২০২০ হৌদোকখ্রে – ‘রেস্পোনসিবল এ.আই. ফোর সোসিএল ইম্পৱরমেন্ত ২০২০,’ হায়রিবা অসিদা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি., কম্ম্যুনিকেসন অমসুং লো অমসুং জস্তিসগী মিনিস্তর শ্রী রাবি শঙ্কর প্রসাদ, য়ু.এস. প্রসিদেন্তস ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি এদভাইজরি কম্মিতিগী হান্নগী কো-চেয়র, পাদ্মা ভুসন এৱার্দি, তুরিং এৱার্দি প্রোফেসর রাজ রেদ্দী, রিলাইএন্স ইন্দস্ত্রী লিমিতেৎকী চেয়রমেন শ্রী মুকেশ অম্বানি, আই.বি.এম. ইন্দিয়াগী সি.ই.ও. দাঃ আর্বিন কৃষ্ণ, এন.আই.তি.আই.আয়োগগী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাব কান্ত অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মিনিস্ত্রীগী সেক্ত্রেতরি শ্রী অজয় প্রকাশ সাওহনিনা শরুক য়াখি। সম্মিত অসি সেসন ৪৫ থোক্না ওক্তোবরগী ৫দগী ৯ ফাওবা পাংথোক্কনি, হায়রিবা অসিদা একাদামিয়া, ইন্দস্ত্রী অমসুং সরকারগী ৱাঙাংলোই ৩০০ রোম্না শরুক য়াগনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পুৱারীগী খোঙথাং খুদিংদা, ইন্দিয়ানা মালেমগী ওইনা ৱাখল লৌশিং অমসুং তম্বদা মাংজিল থাদুনা লাক্লি। ঙসিগী আই.তি.গী মতম অসিদা ইন্দিয়ানা য়াম্না চাওনা মতেং পাংলি। মহাক্না ইন্দিয়াদা মালেমগী এ.আই. হব থম্নবা পল্লি।
“ইন্দিয়ানা গ্লোবেল আই.তি. সর্ভিস ইন্দস্ত্রীগী পাৱরহাউস অমনি হায়বা উৎকনি। ঐখোয়না দিজিতেলদা মকোক থংগনি অমসুং মালেম পুম্বদা খংহনগনি। ঐখোয়না ইন্দিয়া অসি মালেমগী ওইবা এ.আই. হব অমা ওইবা পাম্মী। ইন্দিয়ন কয়া অমা মসিদা হান্ননা থবক শুদুনা লৈরবনি। ঐহাক্না আশা তৌই মদুদি কয়া অমসু মসিদা তৌরকখিগনি। ঐখোয়না চংশিল্লিবা অসি তীমৱার্ক, থাজনবা, খুৎশম্নবা, মশানা দায়তা লৌবা অমসুং মশা য়াওবা অসিনি” শ্রী মোদীনা হায়খি।
“এ.আই.দা ইন্দিয়াস নেস্নেল প্রোগ্রাম অসি সমাজ অসিগী অৱাবা কয়া অসি কোকহনবা অসিনি” প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীওইবা হায়বা অসি খোঙকাপ খর চংশিন্দুনা এ.আই.দা চংগদবনি। “ঐখোয়না এ.আই. নৈনবদা ঐখোয়না মীওইবগী ৱাখলনা ঙমদবা লৈতে অমসুং মীওইবগী ইথিল অসিনা খ্বাইদগী কনবা ওইগনি। মসিনা তোপ তোপ্পা অমা ওইদুনা মেচিনদগী হেন্না খুদোংচাবা লৈরিবনি। খ্বাইদগী শিংলবা এ.আই. অমনা ঐখোয়গী অয়াবা য়াওদনা থবক অমত্তা তৌবা ঙম্লোই” শ্রী মোদীনা হায়খি।
শ্রী রাবি শঙ্কর প্রসাদনা ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা এ.আই. অঙম্বা অসি পুথোক্তুনা হায়খি। মহাক্না হায় মদুদি সরকার অসিনা এ.আই. সেন্তর কয়া অমা লিংখৎলে অমসুং হায়রিবা সেন্তর অসিগুম্বা কয়া অমা নহাশিংগীদমক লিংখৎলগনি। “তেক্নোলোজিনা ঐখোয়বু মতম অমদা হেনগৎতুনা চৎলি অদুবু ঐখোয়না এ.আই.বু চাওখৎপা অমা পুরক্নবা হোৎনবদা হরাও তয়াম্না ওক্লি। ইন্দিয়াদা লৈরিবা মীশীং অসিনা লৈবাক অসিগী এ.আই.ইকোসিস্তেম মাংলোম চংবদা হৈ-শিংলবা প্রোফেসনেলশিংনা অচৌবা শক্লোন লৌগনি” হায়না শ্রী প্রসাদনা হায়খি।
মিস্তর মুকেশ অম্বীনিনা মহাক্না ৱা ঙাংবদা হায় মদুদি ইন্দিয়া অসি ইন্দিয়ন বিলিয়ন কয়ানা দেতা খোমগৎপগী শক্তি লৈ মসিনা মালেমগী মকোক থংবা এ.আই.গী শান্নরোই ওইরকপা য়ারি। “ইন্দিয়ন ১.৩না দিজিতেলগী শক্তি পাইরক্লবা মতমদা, মখোয়না দিজিতেল ইন্তরপ্রাইসেসগী অচৌবা অমা মশিং অমা ওইদুনা য়াম্না থুনা চাওখৎপা পুরক্কনি অমদি হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমসুং খুদোংচাবা ময়াম অমা ফংলগনি” মিস্তর অম্বীনিনা হায়খি।
থিজিন্দুনা য়েংবা অমগী মখাদা, এ.আই.না ইন্দিয়াদা চহিগী ওইনা চাওখৎলকপগী চাং অসি ১.৩% নি অমসুং ২০৩৫ ফাওবদদি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৯৫৭ লৈবাক্কী ইকোনোমিদা হাপচিল্লগনি।
“মালেমগী থাক অমদা, এ.আই.না ২০৩০ ফাওবদা য়ু.এস.দি. ত্রীলিয়ন ১৫.৭ পোত্থোক লৈগনি অমসুং মসিনা শেন্মীৎলোন ফগৎহনবা নত্তনা মালেম অসিদা মীওই মিলিয়ন কয়াগী পুন্সি মহিং ফগৎহলগনি” দাঃ আর্বিন কৃষ্ণনা হায়খি।
প্রোফেসর রাজ রেদ্দী হায়খি মদুদি এ.আই.না লোনগী অৱাবা কোকহনবাদা মতেং পাংগনি অমসুং লায়চৎ অসি লাকশিনলগনি।
“ঙসি, ঐখোয়না চহি ৫০গী মমাংদা তৌবা ঙমদবা ওইথোক্লরোইদবা থবক অদু ঙসিদি তৌবা ঙম্লে। এ.আই. শিজিন্নদুনা কনাগুম্বা অমনা লোন অমা হেক্তা শিজিন্নদুনা মশা মথন্তা কার থৌবা অমদি গ্রান্দমাস্তর ফাওবগী থাক্তা চেস শান্নবা ফাওবা লোল হন্দোক্তুনা খংহল্লি।
থৌরম হৌদোকপা অসি মখা চৎথরকপা ওইনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শিজিন্নদুনা মালেম অসি ওন্থোক্লি। সেসন অসি প্রোফেসর রেদ্দী, মিস্তর কান্ত অমসুং মিস্তর সাউহনিনা ৱা ঙাংখি। সেসন অসি এন.ই.জি.দি.গী প্রসিদেন্ত অমসুং সি.ই.ও. মিস্তর অবিশেক সিংহ অমসুং মাইগোবকী সি.ই.ও.না য়েংশিনখি।
লৈবাক ১৪০দগী মীয়াম ৬১,০০০ হেনবনা ওক্তোবরগী ৫দগীনা ৯ ফাওবা চৎথগদৌরিবা মেগা দিজিতেল সম্মিত রেজ ২০২০ অসিদা শরুক য়াননবা রেজিস্তর তৌখি।
লৌউ শিংউবদগী ফিন-তেক অমসুং হকশেলগী চেকশিন থৌরাংদগী পোৎ চৈ ফাওবা ইন্দিয়ানা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শিজিন্নবা উরি। রেজ ২০২০ সম্মিত (
http://raise2020.indiaai.gov.in/) না খন্ন নৈনবগী মফম অমা লৈরি।
রেজ ২০২০গী মরমদা:
রেজ ২০২০ অসি মসিগী মওংদা মসিনা অহানবনি, আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স না মালেমগী ৱাখল মান্নবশিং পুন্সিল্লি অমসুং সমাজ অমা ওল্লকপদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সনা শিজিন্নরি। ভারত সরকার অমসুং লোয়ননা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি অমসুং এন.আই.তি.আই. আয়োগকা পুন্না শিনবা অসিনা মালেমগী ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবা কয়া অমা পুনবা ফংলি।
ৱেবসাইত: http://raise2020.indiaai.gov.in/