Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's address at Fit India Dialogue on the first anniversary of Fit India Movement
24 SEP 2020 3:23PM by PIB Delhi
Today I express my heartfelt gratitude to the seven great personalities inspiring the country, who have taken the time out and have shared their personal experiences on different aspects of fitness. I believe that it will be beneficial for every generation. Today's discussion will be extremely useful to every age group and to people from all walks of life. On the first anniversary of the Fit India Movement, I wish for the good health of all my countrymen.
Within a year, this fitness movement has turned into both 'a movement of people' and a 'movement of positivity'. Awareness and enthusiasm about health and fitness is also constantly expanding in the country. I am glad that Yoga, Asana, Exercise, Walking, Running, Swimming, healthy food habits, healthy lifestyle, are now becoming part of our natural consciousness.
Friends,
The Fit India Movement has completed its one year at a time when we have had to spend nearly 6 months under various kinds of restrictions. But the Fit India Movement has proved its relevance and has shown its influence in this corona period. In fact, staying fit is not as difficult a task as some people believe! By following some rules and a little hard work, you can always be healthy. Everyone's health and happiness is hidden behind this mantra of 'फिटनेस की डोज़, आधा घंटा रोज' (Fitness dose, Half an hour everyday). Be it yoga, or badminton, tennis, or football, karate or kabaddi, or whatever you like, do it for at least 30 minutes daily. We have just seen that the Ministry of Youth Affairs & sports and the Ministry of Health together have issued a fitness protocol.
Friends,
Today there is awareness about fitness worldwide. The World Health Organization (WHO) has framed a global strategy on diet, physical activity and health. Global recommendations on physical activity have also been issued. Today several countries of the world have set new goals regarding fitness and they are working on them on many fronts and are engaged with various types of activities. In many countries like Australia, Germany, UK, USA, a massive fitness campaign is going on so that more and more of their citizens join the routine of physical exercise.
Friends, in our Ayurveda scriptures it is said-
सर्व प्राणि भृताम् नित्यम्
आयुः युक्तिम् अपेक्षते।
दैवे पुरुषा कारे
स्थितम् हि अस्य बला बलम्॥
That is, hard work, success, luck, everything in the world depends on health. Where there is health, there is luck and success. When we exercise regularly and keep ourselves fit and strong, a feeling arises within that says - yes we are the creators of ourselves; Self- confidence develops. This confidence of a person also helps him to achieve success in different areas of his life. The same applies to the family, the society and the country. A family that plays together, stays fit together.
Several families have tried this experiment during the pandemic. They have played together, have done yoga and exercises together thereby sweating together. It was realised that it not only became useful for physical fitness but also helped in developing other by-products such as Emotional Bonding, better understanding and Mutual Cooperation which became a strength of the family. It has spontaneously emerged. It is also generally seen that any good habit is taught to us by our parents only. But in terms of fitness, it was the opposite. Now the youth are taking the initiative, and motivating the parents to exercise and play.
Friends, there is a saying - मन चंगा तो कठौती में गंगा। This message is not only important spiritually and socially, but it also has deep implications which are very important in our daily lives. This also means that, our mental health is also very crucial. That is, sound mind is in a sound body. The reverse is also true. When our mind is healed and healthy, the body too remains healthy. And it was just discussed that there is an approach to keep the mind healthy and to expand it. When a person goes beyond "I", and considers the family, the society and the country to be an extension of himself and serves them, then he attains a level of confidence. It becomes a herb that helps him become mentally strong. And that's why Swami Vivekananda said - "Strength is Life, Weakness is Death. Expansion is Life, Contraction is Death."
Nowadays there is no lack of methods, or ways to connect and stay connected with the people, the society and the country. Moreover, there is a lot of opportunity. And there are various examples for inspiration just close to us. What could be a greater inspiration than the things we heard from the seven great personalities today? All we have to do is to choose something according to our passion and do it regularly. I will urge the countrymen, the dignitaries from every generation to take the decision of helping others. What will you give them? Is it your time, your knowledge, your skills or some physical help? You can do anything but must definitely do something!
Friends,
I am sure the countrymen will continue to engage more and more with the Fit India Movement and we will also continue to connect people together. The 'Fit India Movement' is also actually the 'Hit India Movement'. Therefore, the more India is fit, the more India will be a hit. All your efforts in the same will help the country as always.
With best wishes to all of you, I express my heartfelt gratitude to all of you! Hope you give a new boost to the Fit India Movement today, move forward with a new resolution and let the Fit India series go on! With this spirit, I thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তকী অহানবা মপোক কুমওন্দা ফিৎ ইন্দিয়াগী ৱারী শান্নবদা প্রধান মন্ত্রীনা থম্বীখিবা ৱারোল
24 SEP 2020 3:23PM by PIB Imphal
ঙসি লৈবাক অসিদা ইনোৎ হাপ্লিবা অখঙ-অহৈ তরেৎকী মফমদসু অথোইবা মওংদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি মরমদি অদোম্না মতম কাইথোকপিদুনা অদোম্না থেংনবীরকপা ময়াম অদু হায়বীদুনা অদোম্না ফিৎনেসকী তোঙান-তোঙানবা দাইমেন্সনশিংদা অদোম ইশামক্না ফোংদোকপীরিবশিং অসিনা চপ-চানা লৈবাক অসিগী মীরোল খুদিংমক্না অদুক্কী মতিক কান্নহল্লগনি হায়না ঐহাক্না খঞ্জৈ। ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদা চহি কাংলুপ খুদিংগী ওইনা অমদি মখ্ল-মখা কয়া পামজবা থম্লিবশিংগীদমক্তসু য়াম্না কান্নগনি। ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তগী অহানবা মপোক কুমওন্দা ঐহাক্না ইরৈচা খুদিংমক্তা হকচাং ফনা লৈনবা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
চহি অমগী মনুংদা মসিগী ফিৎনেস মুবমেন্ত অসি মীয়ামগী খোংজং অমা ওইখ্রে অমসুং ফননবগী খোংজং ওইরে। লৈবাক অসিদা হকশেল অমসুং ফিৎনেসকী মতাংদা লেপ্তনা মিৎ-না শিংহন্নবসু হেনগৎহল্লি। য়োগ, আসন, আয়াম, ৱাকিং চৎপা, চেনবা, ইরোইবা, হকচাং ফহনগদবা চিঞ্জাক চাবগী হৈনবীশিং, হকচাং ফনবা পুন্সি মহিং হিংবা হায়রিবা খুদিংমক অসি ঐখোয়গী মহৌশাগী ওইনা ৱাখলদা পোকপা অমগী শরুক ওইরক্লি।
মরূপশিং,
থা তরুক্তগী লৈরক্লিবা অথিংবশিং অসিগী মরক্তা হিংবা তাখিবা মতমসিদা ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তনা চহি অমদগী মপুং ফানা থবক পাংথোকখি। অদুবু ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তনা মহাক্কী মমি অমসুং মতমসিগী চান্নবা মওংদা কোরোনাগী মতমসিদা মপুং ফানা পোংথোক্তুনা উহল্লে। তশেংনা ফিৎ ওইনা লৈবা হায়বসি মীয়াম্না খন্নরিবা অদুমাইনা অদুক য়াম্না লুবদি নত্তে। চৎন-কাংলোন খরা অমসুং হোৎনবা খরনা মতম পুম্নমক্তা অদোম্বু হকচাং ফনা লৈহনগদৌরিবনি। 'ফিৎনেসকী দোজ অসি নোংমদা পুংখাই অমা' হায়বা লাইশোন অসিনামীপুম খুদিংমক্কী হকচাং ফবা অমদি নুংঙাইবা অসি লোত্তুনা লৈরি। য়োগা ওইরো, বেদ্মিন্তন ওইরো, ফুৎবোল, করাতী ওইরো নত্ত্রগা কবদ্দী ওইরো অদোম্না অপাম্বা অমা নুতিগী য়ামদ্রবদা মিনিৎ ৩০ তৌবীয়ু। হৌজিক ঐখোয়না য়ুথ এফেয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং হকশেল মন্ত্রালয়না পুন্না ফিৎনেসকী প্রোতোকল অসিসু মখা চত্থহনখ্রে।
মরূপশিং,
ঙসি মালেমপুম্বদা ফিৎনেসকী মতাংদা মিৎ-না শিংনরক্লে। ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন-দবল্যু.ঐচ.ও.না মালেমগী ওইবা অফবা চিঞ্জাক, ফিজিকেল এক্তিভিতী অমসুং হকচাং ফনা লৈনবগী মতাংদা লাল্লোং য়াৎখ্রে। ফিজিকেল এক্তিভিতীদা মালেমগী ওইবা রিকমেন্দেসনসু তৌহনখ্রে। ঙসি মালেম অসিগী লৈবাক কয়ানা ফিৎনেসকী মতাংদা অনৌবা পান্দম শেমখ্রে অমসুং মদুদা ফ্রন্ত কয়াদা থবক পাংথোক্লি, মখল কয়াগী থবক পাংথোক্লি। ওস্ত্রেলিয়া, জর্মনী, ব্রিতেন, অমেরিকাগুম্বা লৈবাক কয়াদা মতম অসিদা অচৌবা থাক্তা মফমদুগী য়াম্লবদগী য়াম্লবা নাগরিকশিংনা নুতিগী হকচাং ফনবা শাজেল তৌনবা, হকচাং ফনবগী শাজেলগী রুতিনগা শমজিন্নহন্নবা ফিৎনেসকী কেম্পেনশিং চত্থরি।
মরূপশিং, ঐখোয়গী মেদিকেল সাইন্সনা হায়রি-
সর্ৱ প্রাণি ভৃতাম নিত্যম্
আয়ুঃ য়ুক্তিম্ অপেক্ষতে।
দৈবে পুরুষা কারে চ
স্থিতম্ হি অস্য বলা বলম্।
হায়বদি তাইবংপালসিদা হোনৎবা কনবা, মায় পাকপা, লাইবক্না তম্বা পুম্নমক অসি নাদবা, হকচাং ফবগী মখা পোল্লি হায়বনি। হকচাং ফনা লৈরবা মতমদা লাইবক ফবা ওইগনি, মায় পাক্কনি। চাং নাইনা হকচাং শাজেল তৌরসি, ইশানা ফিৎ ওইবা অসি হেন্না হেনগৎহনসি। ঐখোয় খুদিংমক ইশানা ওইহনবা ঙম্বা ঙাক্তনি হায়বগী ৱাখল্লোন অমা থোরক্লি। ইশানা থাজজবা অমা লৈরক্লি। মীওই অমনা অসিগী থাজবা অসি পুন্সিগী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা মায় পাকপা ঙমহনগনি। ৱাফম অসি ইমুং-মনুং, খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিদসু চৎনরি, পুন্না শান্নমিন্নবা ইমুং অদু পুন্না ফিৎ ওইনসু লৈ।
এ ফেমিলী দেৎ প্লেজ তুগেদর স্তেজ তুগেদর।
লায়চৎ অসিগী মতমদা ইমুং কয়ানা চাংয়েং অসি তৌদুনা য়েংলি। পুন্না শান্নমিন্নরি, পুন্না য়োগ তৌমিন্নরি-প্রনায়ম তৌমিন্নরি, হচাং শাজেল তৌমিন্নরি, পুন্না হুমাং তাহল্লি।
ফিজিকেল ফিৎনেসকী ওইনা কান্নবা অমা ওইরি অদুগা অতোপ্পা বাইপ্রদক্ত অমগী মওংদা পুক্নীং-ৱাখলগী লিপুন্না পুনশিনবা, হেন্না ফনা খন্নবা, অমগা-অমগা তেংবাংনবগুম্বা ৱাফম কয়া অসি ইমুং-মনুংগী পাঙ্গল-থৌনা ওই হায়বসিসু খঙন-উনরক্লি। অরাইবা মওংদা খঙন-উনরক্লি। অয়াম্বনা অফবা হৈনবী অসি ইমা-ইপানা ঐখোয়দা তাকপি-তম্বিবা ওই হায়না উনরক্লি। অদুবু ফিৎনেসকী মতাংদা হৌজিক খেন্নবা খরা লৈরে। হৌজিক নহা ওইরিবশিংনা থবক পায়খৎলি অমসুং মপা-মমাদসু হকচাং শাজেল তৌনবা, শান্ননবা পুক্নীং থৌগৎলি।
মরূপশিং, ঐখোয়গীসিদা হায়নবা অমা লৈ- মন চঙ্গা তো কথৌতী মে গঙ্গা।
মসিগী পাউজেল অসি স্পিরিচুএল ওইনা অমদি ময়ামগী ওইনা মরুওইরি অদুগা মসিগী মনুংদা লুরবা ৱাহন্থোক অমা লৈরিবা অসি ঐখোয়গী নুতিগী পুন্সিগী ওইনা য়াম্না কান্নবা ওইরি। মসিগী ৱাহন্থোক অমদুদি ঐখোয়গী ৱাখলগী পাঙ্গল অসিসু য়াম্না মরু ওই হায়বনি। হায়বদি ৱাখল ফবা হায়বসিনা হকচাং ফবা মী অমদা লৈ হায়বনি। ঐখোয়গী ৱাখল অসি ফরবদি হকচাং অসিসু ফনা লৈগনি হায়বনি। অদুগা হৌজিক ৱা খন্নখিবা অদুদা ৱাখল অসি ফনা লৈহন্নবগীদমক্তা ওইবা ৱাফম অসিদি ৱাখল চাউথোকহনসি। অখুবা মিৎয়েংদগী " ঐ" হায়বসিদগী মমাং চংশিন্দুনা মীওই অদুনা ইমুং-মনুংগী, খুন্নাইগী অমদি লৈবাক অসি মশাগীনি হায়না লৌরগা মখোয়গীদমক্তা থবক তৌরবদি মদুদা মশাগীনি হায়বগী থাজবা অমা লাকই, ৱাখল অদু কনখৎহন্নবগীদমক্তা মসি শিদ-হিদাক অমা ওইনা মথৌ তৌই। শিদ-হিদাক ওইরি। মরম অসিনা স্বামী বিবেকানন্দনা হায়বীরম্মি- -"পাঙ্গল কনবনা পুন্সিনি, পাঙ্গল শোনবনা অশিবনি। পুকচেল চাউথোকপনা পুন্সিনি, পুকচেল পীকশিল্লকপনা অশিবনি।"
ঙসি-ঙরাং অসি মীয়ামগা, খুন্নাইগা লৈবাক্কা মরি লৈনহন্নবা অমদি অদুম্মক মরি লৈনহন্নবগীদমক্তা থৌওং কয়া, পাম্বৈ কয়া অমত্তা ৱাৎত্রে. খুদোংচাবনা পীক থন্না লৈরে। অমসুং ইনোৎ হাপ্পিনবগীদমক্তা ঐখোয়গী ইনাক নকপদা খুদম কয়া অমা ফংগনি। ঙসি ঐখোয়না তাবা ফংজরিবা অকং-অহৈ তরেৎ অসিদগী হেনবা ইনোৎ অমা কদায়দা লৈরমখিগনি, ঐখোয়না ঐখোয়গী অপাম্বা অসি ঐখোয়গী খোইদাজবগী মতুং ইন্না পোৎশিং খনগদবনি অদুগা মসি চৎন-কাংলোন নাইনা থবক তৌগদবনি। ঐহাক্না ইরৈচাশিংদা, মীরোল খুদিংমক্তা হায়জগদবা অসি অদোম্না মতৌ করম্না মীগী মতেং অসি মতৌ করম্না পাংগদগে হায়বসি লেপ্পীয়ু করি পীগদগে-অদোমগী মতম, অদোমগী ৱাখল-লৌশিং, অদোমগী হৈথোই-শিংথোইবশিং, ফিজিকেল ওইবা তেংবাং ওইরবসু শোইদনা খরা মতেং পাংবীয়ু।
মরূপশিং, ইরৈচাশিংনা ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত অসিগা হেন্না-হেন্না শম্নগনি অমদি ঐখোয় পুন্না মীশিংবু শমজিন্নহনগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ। 'ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত' অসি অশেংবদি 'হিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত'সুনি। মরম অসিনা ইন্দিয়া অসি ফিৎ ওইনা লৈরিবমখৈ ইন্দিয়া অসি হিৎ ওইগনি। মসিদা অদোম খুদিংমক্কী হৌৎনবা অসি মতম পুম্নমক্তা লৈবাক অসিগী মতেং য়াম্না পাংগনি।
ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি অদুগা অদোম খুদিংমকপু থম্মোইনুংদগী তৌবীমল খঙবা উৎচদুনা ঙসিগী ঙসি ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত অসিদা অনৌবা থৌনা অমা পীনবা, অনৌবা ৱাশক্কা লোয়ননা মমাং থানা চংশিনসি, ফিৎ ইন্দিয়া অসি মীওই পুম্বগী ওইা মখা তানা অদুম চত্থবা ওইহনসি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা অদোম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি!