Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of three key projects related to the Petroleum sector in Bihar
13 SEP 2020 2:42PM by PIB Delhi
I have to share very sad news with you at the start of the programme. Bihar’s veteran leader Shri Raghuvansh Prasad Singh is no more with us. I pay tributes to him. In the passing away of Raghuvansh Babu, a void has been left in the political sphere of Bihar and the country as well. He was connected to the roots, he is one who understood poverty, and he spent his entire life struggling for Bihar. He tried to live the ideology he grew up with throughout his life.
I knew him closely since the days when I used to work as a member of the Bharatiya Janata Party. In several TV debates, we used to exchange arguments. He was a Cabinet minister in UPA, I used to be in constant touch with him for developmental works as Chief Minister of Gujarat. He was in news for last 3-4 days. I was concerned about his health and kept myself updated about his health. I hoped he will recover soon and will be back serving Bihar; also there was a lot of churning happening inside him.
It was no longer possible for him to continue with ideals with which he worked, the people with whom he started off and his mind was in a tumult. And he had expressed his sentiments in a letter three-four days ago. But he was equally concerned about the development of his constituency, and therefore, he had sent a list of developmental works to the Bihar Chief Minister. His concern for Bihar and its people is evident in that letter.
I, request Nitishji that we try to fulfill the sentiments expressed by Raghuvansh Prasadji in his last letter, which was only discussing the development of Bihar. Once again, I pay my sincere tributes to Shri Raghuvansh Prasadji at the start of the programme.
Bihar’s Governor, Shri Phagu Chauhanji, Bihar’s Chief Minister Shri Nitish Kumarji, my colleagues in the Union Cabinet, Shri Dharmendra Pradhanji, Ravi Shankar Prasadji, Giriraj Singhji, R.K.Singhji, Ashwini Kumar Choubeyji, Nityanand Raiji, Bihar’s Deputy CM Sushil Kumar Modiji, other parliamentarians and legislators and my brothers and sisters connected through technology.
My pranam to everybody. This function is being held in Banka, the land of martyrs and braves. The projects that have been dedicated to the nation today will benefit a large part of the eastern India, along with Bihar. The projects worth more than 900 crore rupees that have been either inaugurated or whose foundation stone have been laid also include an LPG pipeline and two big bottling plants. Many many congratulations to the people of Bihar for these facilities and developmental projects.
Friends,
A few years ago, when a special package was announced for Bihar, much of its focus was on infrastructure. I am happy that I am fortunate to inaugurate the Durgapur-Banka section of an important gas pipeline project. I had the opportunity to lay the foundation stone of this project about one-and-a- half years ago. The length of this section is almost 200 kilometres. I am told that it was very challenging to lay the pipeline on this route. It is not that easy to work where they are around 10 big rivers, forests spread over several kilometers and rocky terrain. The project could be completed in time because of the new engineering techniques, the active support of the state government, and the hard work of our engineers and labour friends. I congratulate everybody who is associated with this project.
Friends,
The Prime Minister package that was given to Bihar included 10 big projects related to petroleum and gas. Almost 21,000 crore rupees were to be spent on these projects. This is the seventh project today whose work has been completed and which has been dedicated to the people of Bihar.
Before this, the projects related to the expansion of the Patna LPG plant and the augmentation of the storage capacity, the expansion of the LPG plant in Purnia, and the new LPG plant in Muzaffarpur have already been completed.
The portion of the Jagdishpur-Haldia pipeline project, which passes through Bihar, has already been completed in March last year. The pipeline related work on the Motihari-Amlekhganj pipeline project has already been completed.
Now, the country and Bihar are coming out of the period in which one generation used to see the start of the project and the other generation used to see its completion. We have to further strengthen this image, this work culture of the new India, new Bihar. And certainly, Nitishji has a very big role in it.
I am confident that we can take Bihar and eastern India on the path of development through our concerted efforts.
Friends,
It is written in our scriptures that -- सामर्थ्य मूलं स्वातंत्र्यम्, श्रम मूलं वैभवम् ।
That is Capability is the foundation of freedom and hard work is the foundation of development of any nation. There is neither a shortage of talent in eastern India, including Bihar, nor this region lacks natural resources. But despite this, Bihar and eastern India continued to lag for decades in terms of development. Most of the reasons were political, economic and related to priorities.
The infrastructure projects remained victims of endless delays in eastern India or Bihar due to these reasons. There was a time when road connectivity, rail connectivity, air connectivity, internet connectivity did not figure in the priorities. Moreover, if one talked about building a road, it was asked that it is being built for those who own vehicles. What is there for the pedestrians? That is, there was problem with the approach.
A gas-based industry and petro-connectivity could not be imagined in Bihar in those old days. Being a landlocked state, resources related to petroleum and gas, which are otherwise available in states adjacent to the sea, could not be possible in Bihar. Therefore, the development of gas-based industries was a major challenge in Bihar.
Friends,
Gas-based industry and petro-connectivity sound to be very technical terms, but these have a direct impact on the lives of the people and their standard of living. Gas-based and petro-connectivity industries also create employment opportunities in lakhs.
Now that the CNG and PNG is easily available in several cities of the country, then it should also be easily available to the people of Bihar and eastern India. With this resolve, we moved ahead.
A huge effort to connect eastern India with Paradip on the eastern seaboard and Kandla on the western seaboard began under the Pradhan Mantri Urja Ganga Yojana. Seven states are being connected through this pipeline, which is about 3000-km long, of which Bihar also has a prominent place. The Paradip-Haldia line has been completed till Banka. It is now being extended to Patna, Muzaffarpur. The pipeline coming from Kandla which has reached Gorakhpur will also be connected to it. When the entire project is ready, it will become one of the longest pipeline projects in the world.
Friends,
Big bottling plants are being set up in Bihar due to this gas pipeline. Two new bottling plants have been launched today in Banka and Champaran. Both these plants have the capacity to fill more than 1.25 crore cylinders every year. These facilities will be available to Bihar’s Banka, Bhagalpur, Jamui, Araria, Kishanganj, Katihar, eastern Champaran, western Champaran, Muzaffarpur, Siwan, Gopalganj and Sitamarhi districts due to these two plants.
Similarly, these plants will meet the LPG requirements of Godda, Deoghar, Dumka, Sahibganj, Pakur districts of Jharkhand and some areas of Uttar Pradesh. Thousands of new jobs are being created and there is possibility of many jobs in future due to the new industries that are being developed from the laying of this gas pipeline
Friends,
The work on the fertilizer factory in Barauni, which was closed down, will resume soon after the construction of this gas pipeline. On the one hand, while the fertilizer, power and steel industries will get a boost due to gas connectivity, on the other hand, the cheap and clean CNG-based gas line will reach the kitchens of the people easily.
As part of this, the supply of cheaper piped gas has begun in several districts in Bihar and Jharkhand today. It will further hasten the movement to connect every family in the country with clean fuels and smokeless kitchens.
Friends,
Today, eight crore poor families of the country have gas connections because of the Ujjwala scheme. We have seen the difference this scheme has made to the lives of the poor during the Corona. Just imagine, when it was necessary to stay indoors, what would have been the implication if these friends in the eight crore families and our sisters had to step out for collection of wood or other fuel.
Friends,
Crores of cylinders have been provided free of cost to the beneficiaries of the Ujjwala scheme in this period of Corona. This has benefited lakhs of sisters of Bihar and the poor families. I appreciate the efforts of the departments and companies of petroleum and gas and lakhs of delivery partners who are associated with them who are really Corona warriors. These are the friends who did not let people run out of gas in this difficult period, and continue to maintain the supply of cylinders despite the dangers of infection.
Friends,
There was a time when LPG gas connections in the country and in Bihar were a sign of affluent people. People had to get recommendations for each gas connection. There used to be long queues outside the houses of MPs. Those who had the gas connection used to be considered as affluent. Nobody used to take care of those who were at the bottom of the society, marginalized, deprived and backward. Their problems and sufferings used to be ignored.
But now this has changed in Bihar. About 1.25 crore poor families of Bihar have been given free gas connection under the Ujjwala scheme. The gas connection at home has changed the lives of crores of poor in Bihar. Now they are utilizing their energy for their development rather than making arrangements of wood for cooking.
Friends,
It will not be an exaggeration if I say that Bihar is the powerhouse of the talent of the country, the centre of energy. The impact of Bihar’s youth and their talent is visible everywhere. There are several sons and daughters of Bihar in the Indian government who are doing service to the country and bringing positive changes in the lives of others.
You go to any IIT; you will find the sparkle of Bihar. You go to any institution, you will find the sons and daughters of Bihar are doing something unusual with dreams in their eyes and the passion to do something for the country.
Bihar’s art, music and its delicious food is appreciated all over the country. You go to any state, you will see the strength of Bihar and the imprint of Bihar’s labour in the development of any state. Bihar’s cooperation is with everybody.
This is what Bihar is all about; this is the amazing ability of Bihar. Therefore, it is also our duty and I would say that we are indebted to Bihar and we should serve Bihar. We should have such good governance in Bihar, which is its rightful due.
Friends,
In the last 15 years, Bihar has also shown that if there is a right government, right decisions are taken and there is an explicit policy, then development happens and reaches every one. We are developing the growth of each sector of Bihar, are making efforts to resolve the problems of every sector so that Bihar can take a new flight of development. It should soar so high as its talents.
Friends,
There were some people in Bihar who used to say what will the youth of Bihar do after the education; they have to work in fields. This thinking has done great injustice to the talented youth of Bihar. It is because of this thinking that not much work was done to open higher educational institutions in Bihar. The result was that the youth of Bihar were forced to go out to study and work.
Friends,
Agriculture and farming is a great job involving hard work and pride; But to deprive other opportunities to the youth was also not a right approach. Today, many big centres of education are being opened in Bihar. Now, the number of agricultural, medical and engineering colleges is increasing. Now, IITs, IIMs, IIITs are helping to give wings to the dreams of the youths of Bihar.
During Nitishji's rule, a large number of institutions like two central universities, one IIT, one IIM, one NIFT, and a National Law Institute have opened in Bihar. It is due to the efforts of Nitishji that the number of polytechnic institutes in Bihar today has also gone up by more than three times as compared to earlier.
Schemes like Start Up India, Mudra Yojana have provided necessary funds for self-employment to the youth of Bihar. It is also the endeavour of the Government to train the youth of Bihar to increase their skills through skill centres at the district level.
Friends,
What was the power situation in Bihar is also well-known. It was considered very good even if the villages had two-three hours of electricity. The people living in the cities also would not get more than 8-10 hours of electricity. Today, the availability of electricity in the villages and cities of Bihar is much more than what it was before.
Friends,
The modern infrastructure that is being built in the power, petroleum and gas-related sectors and the reforms that are being carried out are making people's lives easier as well as giving a push to the industries and the economy. In this period of Corona, the work of petroleum-related infrastructure has gained momentum once again.
Whether it's the refinery projects, exploration or production-related projects, pipelines, city gas distribution projects; many such projects have either been restarted or launched afresh. The number is not small. There are more than 8,000 projects on which Rs 6 lakh crore rupees will be spent in the coming days. You can imagine how large-scale work is going on for the gas-based economy in Bihar and the country.
Not only that, the number of people who were working earlier on these projects have not only returned, but it has also created possibilities for new employment opportunities. Friends, such a huge global epidemic has brought problems to everybody in the country. But even after these difficulties, the country has not stopped, Bihar has not stopped.
The National Infrastructure Pipeline (NIP) project worth more than 100 lakh crore rupees is also going to help in enhancing economic activity. We all have to continue to work fast to make Bihar and eastern India an important hub of development and confidence. With this confidence, congratulations to the entire state of Bihar again for facilities worth hundreds of crores of rupees. I congratulate mothers and sisters, in particular, whose lives are going to be smooth.
Remember, Corona infection still exists among us. And, that’s why, I keep on saying – unless there is no medicine, there should be no laxity! Listen again, no laxity until there is medicine.
Therefore, the distance of two yards, the regular hand wash with soap, no spitting anywhere and the mask on face … we have to follow all these necessary things and have to remind others as well.
If you are alert, then Bihar will be robust, the country will be robust. On this occasion, I once again wish you all the best for these gifts which will energise the development journey of Bihar.
Many many thanks!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বিহারদা পেত্রোলিয়ন সেক্তরগা মরী লৈনবা মরুওইবা প্রোজেক্ত অহুম শঙ্গাবদা প্রধানমন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
13 SEP 2020 2:42PM by PIB Imphal
থৌরম অসিগী অহানবা মক্তদা নুংঙাইতবা পাউ অমা অদোমদা খঙহঞ্জগে। বিহারগী শক্নাইরবা লুচিংবা শ্রীমান রঘুবংশ প্রসাদ সিংহ ঐখোয় ময়াম্বু থাদোক্লমলগা চৎখ্রে। ঐহাক্না লৈখিদ্রববু খুরুমজরি। রঘু বংশ বাবুনা লৈখিদবদা বিহার অমসুং লৈবাক অসিগী রাজনীতিদা লোইনা অৱাবা পোকহল্লে। মনুং হঞ্জিন্না খঙবা মীওইবগী মতৌ, লাইরববু খঙবিবা মীশক, পুন্সি চুপ্পা বিহারগীদমক্তা লান্থেংনবদা মপুন্সি কোন্নখিবা মীশক অমনি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিদা চাউজরকপা অদুগুম্না মপুন্সি চুপ্পা হিংনবা হোৎনবীরমখি।
ঐহাক্না ভারতীয় জনতা পার্তীগী থৌমী ওইনা থবক তৌরিঙৈদা ঐহাক্না মহাকপু য়াম্না নক্না মশক খঙখি। তি.ভি.গী দিবেত্তা য়েৎন-খোৎনদুনা, লান্থেংনদুনা লৈরকখি। মদুগী মতুংদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈবীরমখি, ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্যমন্ত্রী ওইনা মহাক্কা লেপ্তনা ৱারী-ৱাতাই ফাওনখি, চাউখৎনবগী থবকশিংগী মতাংদা তান্নখি। হৌজিক হৌখিবা চহি অহুম-মরিদগী মহাকসু খন্ন-নৈনবদা য়াওখি। লেপ্তনা ই-পাউ লৌখি। ঐহাক্তি মহাক অসি থুনা ফরগা হল্লক্লগা বিহারগী থৌগল অমুক তৌরগনি হায়না খনখি অদুগা মহাক্কী থমোইনুংদা ৱাখল অমসু খন্দুনা লৈরমখি।
মহাক্না খনখিবা ফীদম, মহাক্না তৌজরকখিবা অদু ওইথোকপা ঙম্লমখিদ্রে অমসুং মহাক্কী পুক্নীংদা অদুক্কী মতিক মীপাইজবা ওইখিরম্মি। অদুগা নুমিৎ হুম্নি-মরিনিগী মমাংদা মহাক্না নীংজরম্বশিং অদু চেবাউ ওইনা ইরগসু খঙহল্লমখি। অদুগা মসিগা লোয়ন-লোয়ননা মাগী মরম চাউখৎনবগীদমক্তা অদুক্কী মতিক ৱাজরমখিবনা বিহারগী মুখ্য মন্ত্রীদা মহাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী পরেং অমা থাখি। বিহারগী মীয়ামগীদমক্তা ৱাজবা, বিহার চাউখৎহন্নবগী ৱাজবা অদু চেবাউদা লোইনা ফোংদোক্লমখি।
ঐহাক্না নিতীশজিদা রঘুবংশ প্রসাদজীনা মহাক্কী অরোইবা চেবাউদা ফোংদোক্লমখিবশিং অদু মপুং ফানা পাংথোক্নবগীদমক্তা ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নসি হায়না হায়জগনি মরমদি মহাক্না মপুং ওইনা চাউখৎনবা ইবীরমখিবা অদু শোইদনমক মপুং ফাহন্নবনি। ঐহাক্না অমু্ক্কা হন্না থৌরম অসি হৌরকপদা শ্রীমান প্রসাদজীবু ইকাই খুম্নবগা লোইননা শ্রদ্ধাঞ্চলি কৎচরি, মহাকপু খুরুমজরি।
বিহারগী রাজ্যপাল শ্রী ফাগু চৌহানজী, বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নীতীশ কুমারজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা ঐহাক্কা খোংবু ওইমিন্নরিবা শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রসাদজী, রবিশঙ্কর প্রসাদজী, গিরিরাজ সিংহজী, আর.কে.সিংহজী, অশ্বিনী কুমার চৌবেজী, নিত্যানন্দজী, বিহারগী উপ-মুখ্য মন্ত্রী সুশীল কুমার মোদীজী, অতৈ সাংসদ অমসুং এম.এল.এ.শিং অমদি তেক্নোলোজীগী থোংদা শম্নরিবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচে-ইচল, ইচিল-ইনাও পুম্নমক!
অপনে সবকে প্রনাম করে ছীয়ৈ, আজ কে ই আয়োজন শহীদ অরু শুরবীর কে ধরতী বাঙ্কা মে হোয় রহল ছৈ। জে-জে য়োজনা কে লোকার্পন আজ হোলো ছৈ, ওকরো লাভ বিহার কে সঙ্গে-সঙ্গে পুর্বী ভারত কে বড় হিস্সা কে ভী মিলতৈ। আজ ৯০০ করোর রুপয়া সে বেসী কে জে লোকার্পন অরু শিলান্যাস কইলো গেল ছৈ, ওকরা মে এল.পি.জি. পাইপলাইন ছৈ, তু তা বড়া বোতলিং প্লান্ত ভী ছৈ। ই সব সুবিধা লেলী, বিকাস কে ই সব প্রোজেক্স খাতীর বিহার ৱাসী লোগন কে বহুত বহুত বধাই ছৈ!
মরূপশিং,
রাজ্য অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদা মিৎয়েং থমদুনা চহি খরগী মমাঙদা বিহারগী অখন্নবা পেকেজ অমা লাউথোকখ্রে। হায়রিবা অখন্নবা পেকেজ অদুদা বিহারগীদমক লুপা করোর লিশিং ২১গী পেত্রোলিয়ম অমসুং গ্যাসকা মরী লৈনবা অচৌবা প্রোজেক্ত ১০ পীখি। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অদুগী মনুংদা ঙসি তরেৎশুবা প্রোজেক্ত বিহারগী মীয়ামদা কৎথোক্লে। মমাঙদা বিহারদা অতোপ্পা প্রোজেক্ত তরুক লোইশিনখ্রে। মহাক্না ঙসিদগী চহি অমগা মখাইগী মমাঙদা উরেপ-উয়ুং তমখিবা মরুওইবা গ্যাস পাইপলাইন প্রোজেক্ত অমা ওইরিবা দুর্গাপুর-বানকা সেক্সন অসিদা কিলোমিতর ২০০ রোম ওইখি। মহাক্না শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি। মসিগী লম্বী অসিদা পাইপলাইন তিংবগী থবক লোইশিনবা অসি য়াম্না শিংননীংঙাই ওইখি হায়না হায়রকখি।
অচৌবা তুরেল ১০রোম লৈবা লম্বী অসিদা, অশোংবা উমং অমদি চিংগী লম্বী ওইবা মফম অসিদা থবক তৌবসিসু অরাইবা ওইখিদে। লম্মিৎ-তুমিৎকী খুদোংচাদবা কয়া লৈরবসু, মসিগী প্রোজেক্ত অসি মতম চানা লোইশিনবগীদমক রাজ্য সরকার, ইঞ্জিনীয়রশিং অমসুং শিন্মীশিংনা থবক কন্নবা শুখিবা অদু মহাক্না থাগৎখি। মীরোল অমনা থবক শুবা হৌবা অমসুং মীরোল অমনা থবক মপুং ফানা লোইশিনবগী থবক শুবগী চৎনবী অমা পুথোরকপদা বিহারনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী মুখ্য মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অনৌবা থবক শুবগী চৎনবী অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওই অমসুং মসিনা বিহার অমসুং নোংপোক ভারত চাউখৎপগী লম্বীদা পুরক্কনি।
অনৌবা ইঞ্জীনিয়রিংগী তেক্নোলোজী, রাজ্য সরকারগী নীংথিনা মতেং পাংলিবশিং, ঐখোয়গী ইঞ্জিনীয়রশিং, শিন্মী মরূপশিংগী কন্না হোৎনজমন্না প্রোজেক্ত অসি অসুক থুনা লোইবা ঙম্লিবনি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না প্রোজেক্ত অসিগা মরী লৈনরিবা মরূপ পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশিং,
বিহারগী ওইনা প্রধানমন্ত্রী পেকেজ পীখিবা অদুদগী পেত্রোলিয়ম অমসুং গ্যাসকা মরী লৈনবা অচৌবা প্রোজেক্ত ১০ ওইখি। প্রোজেক্তশিং অদুদা চাউরাক্না করোর লিশিং ২১ রোম চাদিং তৌখ্রে। ঙসিগী প্রোজেক্ত তরেৎ লোইশিনখিদুনা বিহারগী মীশিংদা কত্থোকচখ্রে।
মসিগী মমাংদা পতনাগী এল.পি.জি. প্লান্ত অসি পাকথোক-চাউথোক্নবা অমদি স্তোরেজ কেপাসিতী অসি হেনগৎহন্নবা পুর্ণিয়াগী এল.পি.জি. প্লান্ত অসি পাকথোক-চাউথোক্নবা, মুজফ্ফরপুরদা অনৌবা এল.পি.জি. প্লান্ত লৈনবা প্রোজেক্তশিং অসি হান্ননা লোইশিনখ্রে।
বিহারগী শরুক ফাওদুনা চৎলিবা জগদিশপুর-হলদিয়াগী পাইপলাইন প্রোজেক্ত অসিদসু হৌখিবা চহিগী মার্চ থাদা লোইশিনখ্রে। মোতীহারী উমলেখগঞ্জগী পাইপলাইন্দসু পাইপলাইনগা মরী লৈনবা থবকশিং মপুং ফানা লোইশিনখ্রে।
হৌজিক লৈবাক অসিদা অমসুং বিহারদা মীরোল অমনা থবক তৌবা হৌবা উনখিবা অদুগা মতোপ্পা মীরোল অমনা থবক অদু মপুং ফাহনবা উবা মতম অদুদগী থোরক্লবনি। অনৌবা ভারত, অনৌবা বিহারগী শক্তম, মসিগী থবক তৌবগী চৎনবি অদু ঐখোয়না হেন্না ফগৎহনবগদবনি। অদুগা মসিদা নীতীশজীনা চপ চানা অচৌবা থৌদাং লৌবিগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
লেপ্তনা থবক হোৎনবা অসিনা বিহার অমসুং নোংপোক থংবা ভারত অসি চাউখরপগী লম্বীদা পুরকপা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা হায়রি- সামর্থ্য মূল স্বাতন্ত্রম শ্রম মূল ৱৈভৱম্। হায়বদি শিন্মীগী মনীংতম্বা অমসুং শক্তিগী হৌরকফমগী মপাঙ্গল অদু লৈবাক অমা চাউখৎনবগী য়ুম্ফমনি। বিহার য়াওনা নোংপোক ভারত্তা শিন্মীগী অৱাৎপা লৈতে, মফম অসিদা মহৌশাদা ফংবা লনশিং অৱাৎপা লৈতে, বিহার অমসুং নোংপোক ভারত চহি কয়া চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা মনীংদা লৈহৌরি অমসুং রাজনিতি, শেন-থুম অমসুং অতোপ্পা মরম কয়াদগী লোইবা নাইদনা থেংথদুনা লাক্লি। মসিগী অচৌবা মরম পুম্নমক অসি রাজনীতিগী, শেল-থুমগী, হান্না মরুওইনা তৌগদবা থবকশিংগী ওইখি।
ফীভম কয়া অসিগী মরম্না নোংপোক থংবা ভারত নত্রগা বিহার ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্তশিং অসি লোইবা নাইবা তৌদবা মওংদা মতম চুপ্পদা থেংথহল্লি। লম্বীগী কনেক্তিবিতী, কনেক্তিবিতী, এয়র কনেক্তিবিতী, ইন্তর্নেৎ কনেক্তিবিতী মসি পুম্নমক অসি হান্না মরু ওইনা পায়খৎকদবশিং অদুদা য়াওরমখিদে। মসিদা নত্তনা লম্বীগী শাম্বগী মতাংদা গারী লৈবশিংগীদমক্তা শেম্লিবনি হায়না শেম্লিবরা, খোংনা চৎপশিংগীদি করি শেম্বিরবগে হায়না হংনরমখি, হায়বদি ৱাখলদুদা অরানবা অমা য়াওখি।
মসিদা গ্যাসকী খ্বাইদগী ফবা ইন্দস্ত্রী অমসুং পেত্রো-কনেক্তিবিতীগী মতাংদা বিহারদা কুইরবা মতমদা খনবফাওবা খন্নরমখিদে। লেন্দলোক স্তেত ওইবনা মরম ওইদুনা বিহারদা পেত্রোলিয়ম অমসুং গ্যাসকা মরী লৈনবা পাম্বৈ-ফংফমশিং অদু ফংবা ঙম্লমদে, সমুদ্রগী তোর্বান্দা লৈবা রাজ্যশিংদা লৈরমখি। মরম অসিনা বিহারদা গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীশিং শেমগৎপা অসি চাউরবা শিংনবা অমা ওইখি।
মরূপশিং,
গ্যাস বেস্ত-ইন্দস্ত্রীঅমসুং পেত্রো-কনেক্তিবিতী, মসিগীশিং তাবদদা তেক্নোলোজীগী ৱাহৈ মানখি অদুবু মসিনা হকথেংননা মীয়ামগী পুন্সিদা চৈথেং পীখি, হিংবগী থাক্তা তাখি। গ্যাস বেস্ত-ইন্দস্ত্রী অমসুং পেত্রো-কনেক্তিবিতী থবক্কীসু অনৌবা তাঞ্জা ওইহল্লি।
ঙসি লৈবাক অসিগী শহরশিংদা কয়াদা সি.এন.জি. য়ৌবা ঙম্লে, পি.এন.জি. য়ৌবা ঙম্ললিবা অসিদা বিহারগী মীয়ামগী, নোংপোক থংবা ভারতকী মীয়াম্নসু মসিগী খুদোংচাবশিং অসি অসুক্কী মতিক লাইনা ফংহনবা ঙম্মি। মসিগী ৱাশক অসিগা লোয়ননা মাংজিল থানা চংশিনমিন্নসি।
প্রধানমন্ত্রী ইনর্জী গঙ্গা স্কীমগী মখাদা নোংপোক থংবা ভারত্তা নোংপোক থংবা সমুদ্রগী তোর্বান্দা মখাদা ইস্তর্ন সিবোর্দতা ভাগিরথনা পারাদিপতা নোংপোক ভারতকা শম্ননবা হোৎনরি অমসুং ৱেস্তর্ন সিবোর্দতা কান্দলাদা শম্ননবা হোৎনরি অমসুং মসিগী কিলোমিতর লিশিং ৩ শাংবা পাইপলাইন অসিগী মখাদা রাজ্য তরেৎ শম্নগনি অমসুং মসিদা বিহারনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। পারাদিপ-হলদিয়াগী লাইন অসি হৌজিক মখা তানা পাতনা, মুজফফরপুর ফাওবা শাংদোকলে অমসুং কান্দালাদগী লাকপা পাইপলাইন অদু গোরখপুর ফাওবা য়ৌরে। প্রোজেক্ত অসি লোইশিল্লকপা মতমদা, মসি মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা পাইপলাইন প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা অমা ওইগনি।
মরূপশিং,
হায়রিবা পাইপলাইনশিং অসি লাকপদগী বিহারদা অচৌবা বোত্তলিং প্নান্তশিং লিংখৎলে। মখোয়গী মনুংদা ঙসি বাঙ্কা অমসুং চম্পারন্দা অনৌবা বোত্তলিং প্লান্ত ২ হাংদোক্লে। হায়রিবা প্লান্ত অনিমক অসি চহি অমদা সিলিন্দর মিলিয়ন ১২৫ হেন্না হানবা ঙমগনি। হায়রিবা প্লান্তশিং অসিনা অদোমগী বিহারগী বাঙ্কা, ফগলপুর, জমুই, অররিয়া, কিশনগঞ্জ, কতিহার ,নোংপোক থংবা চম্পারন, মুজফ্ফরপুর, সিৱান, গোপালগঞ্জ অমসুং সীতামঢ়ী জিলাদা কান্নবা ফংহনগনি।
মসিনা ঝারখন্দগী গোদ্দা, দিওঘর, দুমকা, সাহিবগঞ্জ, পাকুর জিলাশিং অমসুং উত্তর প্রদেস অমসুং ঝারখন্দগী শরুক খরগী দরকার ওইবা এল.পি.জি ফংহনবা ঙম্লগনি। মসিগী গ্যাস পাইপলাইনশিং অসি ফুম্বদগী অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিংনা ইনর্জী পংলি, বিহারদা অনৌবা থবক লিশিং কয়া ফংহল্লি।
মরূপশিং,
মসিগী গ্যাস পাইপলাইন অসি শেমগৎলবা মতুংদা মমাঙদা থোঙ লোন্দুনা লাক্লবা বরৌনীনিদা লৈবা হার ফেক্তরি অথুবা মতমদা থবক হৌরগনি। গ্যাস কনেক্তিবিতীনা মায়কৈ অমদা হার, মৈ অমসুং স্তীলগী ইন্দস্ত্রীদা ইনর্জী হেনগৎলগনি অদুগা অতোপ্পা মায়কৈ অমদনা সি.এন.জি.দা য়ুম্ফম ওইবা হকচাং ফনা চত্থোক-চৎশিন তৌবা অমসুং পাইপতগী অহোংবা গ্যাস অমসুং লাইনা মীয়ামগী চাকখুম ফাওবা য়ৌহল্লগনি।
মসিগী মতাং অসিদা ঙসি বিহার অমসুং ঝারখন্দগী জিলা কয়া অমদা পাইপনা গ্যাসশিং হোংনা ফংহনবা হৌখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংদা অফবা ফ্যুএল, মৈখু চেন্দবা চাকখুমগা শমজিন্ননবগী ইহৌ অদুদা হেন্না খোংজেল য়াংশিলহনগনি।
মরূপশিং,
উজ্জ্বলা স্কিমনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা লায়রবা ইমুং করোর ৮ ঙসিদি গ্যাস শীজিন্নবা ফংলে। মসিনা কোরোনা মনুংদা লায়রবশিংগী পুন্সিদা অহোঙবা পুরক্লে অমসুং মখোয় য়ুমদা লেংদনা লৈহল্লে অমসুং মখোয় শিং থিনবা লমহাংদা থোকপা দরকার ওইদ্রে।
মরূপশিং,
কোরোনা লায়চৎ মনুংদা উজ্জ্বলা স্কিমগী কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা লেম্না সিলিন্দর মিল্লিয়ন কয়া পীদুনা লায়রবা ইমুং মিল্লিয়ন কয়া কান্নবা ফংলে। লায়না লৌনবা য়াবগী খুদোংথিবা কয়া লৈরবসু, কোরোনা মনুংদা মখোয়না মীয়ামগী গ্যাস ৱাৎহন্দবগীদমক, পেত্রোলিয়ম অমসুং গ্যাসকা মরী লৈনবা বিভাগশিং অমসুং কম্পেনিশিং অমসুং গ্যাস য়েন্থোক্লিবা কোরোনাবু লান্থেংনরিবা এজেন্সী মিল্লিয়ন কয়াবু থাগৎচরি।
মরূপশিং,
লৈবাক পুম্বা অমসুং বিহারদা এল.পি.জি. গ্যাস কনেক্সন অসি মহাক্না হায়খি এল.পি.জি গ্যাস শীজিন্নবা অসি ইনাকখুনবা মীওইনি হায়না খন্নবা মতম অমা বিহারদা লৈরমখি। গ্যাস কনেক্সন অমা তৌনবগীদমক্তা মীশিংনা হায়বিহনখিবা তাখি। এম.পি. সাহেবকী য়ুমগী মপান্দা ঙাইবা তাখি। গ্যাস কনেক্সন লৈবা ইমুং অদু অচৌবা ইমুংনি হায়না খন্নরমখি। অদুবু হৌজিক উজ্জ্বলা স্কিম লাকপদগী বিহারদা মদু হোংলে, বিহারগী লায়রবা ইমুং করোর ১.২৫ রোম লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন ফংলে। য়ুমদা গ্যাস কন্নেক্সন ফংবদগী বিহারদা লায়রবা করোর কয়াগী পুন্সিশিং অহোংবা পুরক্লে। খুন্নাই অদুদা লৈরিবা লাইরবগী পনখৈগী মখাদা লৈবা, অৱাবা মায়োক্নরিবা, শোত্থরবা, য়াম্না শোত্থরবশিংবুদি কনানসু থৌওইবীরমখিদে।
অদুবু হৌজিক উজ্জ্বলা স্কিম লাকপদগী বিহারদা মদু হোংলে, বিহারগী লায়রবা ইমুং করোর ১.২৫ রোম লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন ফংলে। য়ুমদা গ্যাস কন্নেক্সন ফংবদগী বিহারদা লায়রবা করোর কয়াগী পুন্সিশিং অহোংবা পুরক্লে। হৌজিক্তি মশাগী পাঙ্গলনা চাক থোংনবগী শীং থিনবগী মথৌ তাদ্রে, অহোইনদুম মাংজিল থানা মশানা চংশিন্নবরোমদা চংশিল্লক্লে।
বিহার অসি লৈবাক অসিদা হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং মশিং য়াম্না লৈবা মফম অমনি হায়না ঐহাক্না হায়জখিবা মতমদা হায়জিনমনবা ওইরোই। বিহারগী নহা ওইরিবা খুদিংমক, মফমসিগী হৈথোই-শিংথোইবা খুদিংমক্কী মমি তাবা মফম খুদিংমক্নি। ভারত সরকারদসু লৈবাক অসিগী থৌগল তৌরিবা, অতোপ্পগী পুন্সি অসি অফবা মওংদা হোংদোক্লিবা ইচা-ইচল কয়া অমা বিহারসিদা লৈরি।
অদোম্না করিগুম্বা আই.আই.তি. অমদা হেক্তা চৎপিয়ু, মফমদুদসু বিহারগী মঙাল অদু উবা ফংবিগনি। করিগুম্বা ইন্সতিত্যুৎ অমদা হেক্তা চৎপিয়ু, মমিত্তা অচৌবা মংলান মংদুনা, লৈবাক অসিগীদমক্তা করিগুম্বা খরা তৌনবা হোৎনরিবা ইচা নুপা-নুপীশিংনা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা মওংদা তৌরি।
বিহারগী কলা, মফমসিগী ইশৈ, মফমসিগী অহাউবা চাক-এঞ্জাং মসি খুদিংমক অসি লৈবাক পুম্বনা থাগৎনরি। অতোপ্পা রাজ্য অমদসু হেক্তা চৎপিয়ু বিহারগী থৌনা, বিহারগী হোৎনবা কনবা অদু মমি অদু রাজ্য খুদিংমক্তা চাউখৎনবা তৌবদা উবা ফংবিগনি। বিহারনা মীপুম খুদিংমক্কী মতেং পাংলি।
মসিনি বিহার, মসিনি বিহারগী অঙকপা পাঙ্ল-থৌনা। মরম অসিনা বিহারগী লমন তোল্লি, ঐখোয়না বিহারগী থৌগল তৌবা অসি ঐখোয়গী ইথৌদাংনি। ঐখোয়না বিহারগী অধিকার ওইরিবা বিহারগী লৈঙাক অসি নীংথিনা থমগদবনি।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ১৫ অসিদা বিহারদা অচুম্বা সরকার, অচুম্বা ৱারেপশিং অমসুং নাখৈ শেংবা থৌশিল উবা ফংলে , চাউখৎ-থৌরাংশিং পায়খৎলে অমসুং মী খুদিংমক কান্নবা ফংহল্লে হায়বা উবা ফংলে। বিহারনা অনৌবা মওংদা চাউখৎনবা বিহারগী সেক্তর খুদিংমক্তা চাউখৎপা উরে, সেক্তরদা লৈরিবা খুদোংচাবা খুদিংমক লৈহন্দনবা হোৎনরি। অদুক্কী মতিক য়াম্না বিহারনা মঙম অদু ফংবা ঙম্নবা হোৎনবীয়ু।
বিহারগী নহারোলশিং লৌবুক্তা থবক শুগদবা মরম্না লাইরিক তম্বা দরকার ওইদে হায়না মতম অমদা খন্নরমখি। মসিগী ৱাখল অসিনা মরম ওইদুনা, বিহারদা অচৌবা লাইরিক তম্নবা মহৈলোয়শঙশিং লিংখৎনবা থবক পায়খৎলমদে। মসিনা মরম ওইদুনা বিহারগী নহারোলশিং লাইরিক তম্নবা অমসুং থবক শুনবা নমদুনা অতোপ্পা মফমশিংদা চৎখি।
মরূপশিং,
লৌবুক্তা থবক শুবা, লৌ উবা অসি য়াম্না ৱাবা অমসুং চাউথোকচবা থবক্নি, অদুবু নহারোলশিংদা অতোপ্পা খুদোংচাবা অমতা পীদে, থৌরাং অমতা পায়খৎতবা অসি অচুম্বা নত্তে। ঙসিদি বিহারদা অচৌবা মহৈলোয়শঙ কয়া হাংদোক্লে। হৌজিক এগ্রীকলচরেল কোলেজশিং, মেদিকেল কোলেজশিং, ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজশিং মশিং হেনগৎলক্লে। বিহারগী নহারোলশিংগী মঙলানশিং মঙফাওনবদা মতেং পাংনবা হৌজিক রাজ্য অসিদা আই.আই.তি, আই.আই.এম অমসুং আই.আই.আই.তি লৈরে। পোলিতেক্নিক ইন্সতিত্যুৎশিং মশিং শরুক অহুম হেনগৎহনবগী অমসুং অচৌবা য়ুনিভর্সিতী অনি, আই.আই.তি অমা, আই.আই.এম অমা, নিফ অমা অমসুং নেস্নেল লো ইন্সতিত্যুৎ অমা বিহারদা হাংদোক্লে। নীতিশজীনা হোৎনবিদুনা ঙসি বিহারদা পোলিতেক্নিক্কী ইন্সতিত্যুতশিংগী মশিং অসিসু হান্নগা য়েংনরুবদা শরুক হেল্লে।
স্তার্দ অপ ইন্দিয়া, মুদ্রা য়োজনা অমসুং অসিগুম্বা স্কিমশিংনা বিহারগী নহারোলশিং মশানা মশাবু থবক পীজরে। হৌজিক বিহারগী সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিং হান্নদগী হেন্না ফজনা মৈ ফংলে। জিলাগী থাক্তা স্কীল সেন্তরশিংদগী বিহারগী নহা ওইরিবশিং অসিগী হৈথোই-শিংথোইবা অসি হেনগৎহন্নবা ত্রেনীং পীনবা সরকারনা হোৎনরি।
মরূপশিং,
বিহারদা মৈগী ফীভম অসিসু ময়াম্না খঙনরবা অমনি। খুঙ্গংশিংদা পুং অনি-অহুমখক্তমক মৈ লাক্নরমখিবা অসি য়াম্মে হায়না খন্নরমখি। শহরদা লৈবা মীশিংনা নোংমদা পুং ৮-১০দগী হেন্না মৈ ফংলমখিদে। ঙসি বিহারগী খুঙ্গংশিংদা, শহরশিংদা মৈ অসি হান্নগা য়েংনরুবদা শরুক কয়া অমা হেন্না ফংলে।
মরূপশিং,
পৱার, পেত্রোলিয়ম অমসুং গ্যাস সেক্তরশিংগী অনৌবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎলে, অওনবা কয়া পুরকপদগী মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহনবগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলে। কোরোনা লায়চৎ মনুংদা পেত্রোলিয়মগা মরী লৈনবা থবকশিং হায়বদি রিফাইনারি প্রোজেক্তশিং, পোৎথোকশিং থিবা নৎত্রগা পুথোকপগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং, পাইপলাইনশিং, সিতী গ্যাস প্রোজেক্তশিং অমসুং অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া য়াংনা থবক পায়খৎলি। লাক্লিবা নুমিৎশিংদা, প্রোজেক্ত লিশিং ৮ হেনবগী লুপা করোর লাখ ৬ রোম চাদিং তৌগনি। লৈবাক অসিদা, বিহারদা গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোনগী ওইবা অচৌবা মওংদা পাংথোকপা থবক কয়া অমা চত্থরি হায়বা অদোম্না খন্দুনা য়েংবীয়ু। মসিদা নত্তনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা থবক শুরুবা শিন্মীশিং হল্লক্লে অমসুং অনৌবা থবক কয়া ফংনবগী খুদোংচাবা লৈহল্লে।
মরূপশিং,
মালেমগী অচৌবা লায়চৎ মনুংদা ফাওবা লৈবাক অসি থবক লেপখিদে, মরুওইনা বিহার থবক লেপখিদে। লুপা করোর লাখ ১০০ হেনবগী নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন প্রোজেক্ত অসিনা শেন-থুম তানবগী থবক হেনগৎহনবদা মতেং ফংগনি। বিহার অমসুং নোংপোক ভারত চাউখৎপগী মরুওইবা মফম অমা ওইহন্নবা মী খুদিংমক থবক য়াংনা থবক শুগদবনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা বিহারগী খুদোংচাবশিং অসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মরুওইনা পুন্সি মহিং অসি লাইথোকহল্লগদবা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
অদুবু ৱাফম অমদি অদুম্মক নীংশিংবীয়ু অদুগা মসিগী ৱাফম অসি হঞ্জিন-হঞ্জিন হায়জরি, অদোম পুম্নমক্না শোইদনা নীংশিংবিগনি হায়না থাজৈ। মসিদা নত্তনা ঐহাক্কী ৱা অসি ইনবিগনি, হিদাক থোরক্ত্রিবফাওবা করিমত্তা কোমথোকপীবা তৌবিগনু। গজ অনি লাপ্না লৈনবা, সাপোন্না খুৎ তোইনা হামদোকপা, মফম অমদা-অমদহেক্তা লোক-তীন শিত্তোকপা অমসুং মাস্ক উপাপনচিবা অসি ইশানসু ঙাক্না চৎকদবনি অদুগা অতোপ্পদসু নীংশিংবীগদবনি।
অদোম পুম্নমক্না চেকশিন্না লৈরবদি বিহার অসিসু মশা ফগদৌরিবনি। মসিগী য়াম্লবা খুদোলশিং অসি তমজবগা লোয়ননা অনৌবা ইনর্জীগী খুদোংচাবা অসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!