ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରରେ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 SEP 2020 2:42PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଦୁଃଖଦ ଖବର ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ବିହାରର ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ନେତା ଶ୍ରୀମାନ ରଘୁବଂଶ ପ୍ରସାଦ ସିଂହ ଆଉ ଆମମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ନାହାନ୍ତି । ମୁଁ ତାଙ୍କ ଅମର ଆତ୍ମା ପ୍ରତି ନମସ୍କାର କରୁଛି । ରଘୁବଂଶ ବାବୁଙ୍କ ବିଦାୟ ସହିତ ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ଚଳନ୍ତି ରାଜନୀତିରେ ଏକ ଶୂନ୍ୟତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସେ ମାଟି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ, ରାଜନେତା ଥିଲେ । ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଦୁଃଖଦୁର୍ଦ୍ଦଶାକୁ ବୁଝି ପାରୁଥିବା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଥିଲେ । ସମଗ୍ର ଜୀବନ ବିହାର ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରି ସେ ବିତାଇଛନ୍ତି । ସେ ଯେଉଁ ବିଚାରଧାରାରେ ଜନ୍ମଲାଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବଢ଼ିଥିଲେ, ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ସେହି ଭଳି ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ ।
ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସଂଗଠନ ଭିତରେ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କର ନିକଟତର ଓ ପରିଚିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା । ତାଙ୍କର ଟେଲିଭିଜନ ଡିବେଟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବାଦ- ବିବାଦ, ସଂଘର୍ଷ ଆମେମାନେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ କରୁଥିଲୁ । ପରେ ସେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ମୋର ତାଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ସଂପର୍କ ଥିଲା ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହ ବାରମ୍ବାର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରୁଥିଲି । ଏବେ ଗତ ତିନି ଚାରି ଦିନ ତଳେ ସେ ବେଶ୍ ଚର୍ଚ୍ଚାକୁ ଆସିଥିଲେ । ତାଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥା ସକାଶେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ବେଶ୍ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲି । ଲଗାତାର ତାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପର୍କରେ ମୁଁ ଖବର ନେଉଥିଲି ଏବଂ ମୋତେ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ସେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସୁସ୍ଥ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ଡାକ୍ତରଖାନାରୁ ଫେରି ବିହାର ସେବାରେ ଲାଗିଯିବେ । କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ଭିତରେ ଗୋଟିଏ ମନ୍ଥନ ବି ଚାଲିଥିଲା ।
ଯେଉଁ ଆଦର୍ଶକୁ ନେଇ ସେ ଚାଲିଥିଲେ, ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ସେ ଚାଲୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଧିକ ବାଟ ଚାଲିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭବ ନଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମନ ଭିତରେ ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତା ବଢ଼ି ଯାଇଥିଲା । ତିନି ଚାରି ଦିନ ର୍ପୂର୍ବେ ସେ ତାଙ୍କର ଭାବନାକୁ ଖଣ୍ଡିଏ ଚିଠିରେ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରକଟ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ତାରି ଭିତରେ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ସକାଶେ ସୁଦ୍ଧା ସେତିକି ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ବିହାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଏକ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ସୂଚୀ ପଠାଇଥିଲେ । ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କ ସକାଶେ ଚିନ୍ତା, ବିହାରର ବିକାଶ ଚିନ୍ତା ସେହି ଚିଠିରୁ ବେଶ୍ ପ୍ରକଟ ହେଉଥିଲା ।
ମୁଁ ନୀତୀଶଜୀଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ରଘୁବଂଶ ପ୍ରସାଦଜୀ ତାଙ୍କର ଅନ୍ତିମ ଚିଠିରେ ଯେଉଁ ଭାବନା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ସକାଶେ ଆପଣ ଏବଂ ଆମେ ସଭିଏଁ ମିଳିତ ଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରିବା । କାରଣ ସେହି ଚିଠିରେ ସେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ କଥା ହିଁ ଲେଖିଥିଲେ, ତେଣୁ ତାହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ପୂରଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଶ୍ରୀମାନ ରଘୁବଂଶ ପ୍ରସାଦଜୀଙ୍କୁ ଆଦରପୂର୍ବକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି, ତାଙ୍କୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି ।
ବିହାରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଫାଗୁ ଚୌହାନଜୀ, ବିହାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାରଜୀ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଜୀ, ରବିଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦଜୀ, ଗିରିରାଜ ସିଂହଜୀ, ଆର କେ ସିଂହଜୀ, ଅଶ୍ୱିନୀ କୁମାରଜୀ, ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟଜୀ, ବିହାରର ଉପ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶୀଳ କୁମାର ମୋଦୀଜୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାଂସଦଗଣ ଏବଂ ବିଧାୟକବୃନ୍ଦ ତଥା ଟେକନିକ୍ ମାଧ୍ୟମ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ!
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ ସହୀଦ ଅରୁ ଶୁରବୀରର ଧରିତ୍ରୀ ବାଙ୍କାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ଯେଉଁ ଯୋଜନାମାନ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଉଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ବିହାର ସହିତ ପୂର୍ବ ଭାରତର ଅନେକ ଭାଗକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । ଆଜି 900 କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି, ସେଥିରେ ଏଲପିଜି ପାଇପ ଲାଇନ ରହିଛି । ଦୁଇଟି ବଡ଼ ବଡ଼ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଆପଣମାନେ ନିଅନ୍ତୁ । ବିକାଶର ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିହାରବାସୀ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କିଛି ବର୍ଷ ର୍ପୂବେ ଯେତେବେଳେ ବିହାର ପାଇଁ କୌଣସି ବିଶେଷ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ସେଥିରେ ଅଧିକ ଫୋକସ୍ ରାଜ୍ୟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ମୋତେ ଆଜି ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଏକ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୁର୍ଗାପୁର- ବାଙ୍କା ସେକ୍ସନର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଜକୁ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ଅବସର ମଧ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା । ଏହି ସେକ୍ସନର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ 200 କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେବ । ମୋତେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ମାର୍ଗରେ ପାଇପ ଲାଇନ୍ ବିଛାଇ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଏକ ସଂଘର୍ଷପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ । ସେଥିରେ ଅନେକ ଚାଲେଞ୍ଜ ରହିଛି । ଏହି ରାସ୍ତାରେ ପ୍ରାୟ 10ଟି ବଡ଼ ବଡ଼ ନଦୀ ରହିଛି, କେତେ କିଲୋମିଟର ଘନ ଜଙ୍ଗଲରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରାସ୍ତାରେ ଅନେକ ସ୍ଥାନ ପଥୁରିଆ । ଏଭଳି ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏତେଟା ସହଜସାଧ୍ୟ ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ନୂତନ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗ, ହାମର ଇଞ୍ଜନିୟରିଂ ଶ୍ରମିକ ସାଥୀଗଣଙ୍କ କଠିନ ଶ୍ରମ ଯୋଗୁ ଆଜି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ବଧାଇ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିହାର ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ସେଥିରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ବାଷ୍ପ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ 10ଟି ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଥିଲା । ସେହି ପ୍ରକଳ୍ପମାନଙ୍କର ପାଖାପାଖି 21 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବାର ଥିଲା । ଆଜି ଏହା ହେଲା ସେହି ତାଲିକାର ସପ୍ତମ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ସେସବୁକୁ ବିହାରବାସୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇ ସାରିଛି ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ପାଟନା ଏଲପିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇସାରିଛି, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆର ଏଲପିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ବିସ୍ତାରଣ ଘଟିସାରିଛି, ମୁଜାଫରପୁର ଠାରେ ନୂତନ ଏଲପିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍ ହୋଇସାରିଛି । ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପୂର୍ବରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଲୋକମାନଙ୍କ ସେବାରେ ସମର୍ପିତ ହୋଇସାରିଛି ।
ଜଗଦୀଶପୁର- ହଳଦିଆ ପାଇପ୍ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଯେଉଁ ଅଂଶ ବିହାର ଦେଇ ଯାଇଛି, ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଗତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ହିଁ ସମାପ୍ତ ହୋଇ ସାରିଛି । ମୋତିହାରୀ ଅମଲେଖଗଞ୍ଜ ପାଇପ ଲାଇନ୍ ଉପରେ ନେଇ ପାଇପ ଲାଇନ୍ ସହିତ ସଂପର୍କୀତ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇ ସାରିଛି ।
ଏବେ ଦେଶ ଓ ବିହାର, ଏଭଳି ଅବସ୍ଥାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ି କାମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦେଖୁଥିଲା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଏହାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କରୁଥିଲା । ନୂତନ ଭାରତ, ନୂତନ ବିହାର ଏହି ପରିଚୟ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆମେ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସେଥିରେ ନୀତୀଶ କୁମାରଜୀଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହିଭଳି ଭାବେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଚାଲିଲେ ଆମେ ବିହାର ଏବଂ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତକୁ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ନେଇଯିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଗୋଟିଏ କଥା କୁହାଯାଇଛି । ତାହା ହେଲା: ସାମର୍ଥ୍ୟ ମୂଳଂ ସ୍ୱାତନ୍ତ୍ର୍ୟମ୍, ଶ୍ରମ ମୂଳଂ ବୈଭବମ୍ ।
ଅର୍ଥାତ୍, ସାମର୍ଥ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାର ସ୍ରୋତ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିର ଆଧାର ରୂପେ ପରିଚିତ ହୋଇଥାଏ । ବିହାର ସହିତ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତରେ ନା ସାମର୍ଥ୍ୟର ଅଭାବ ରହିଛି କିମ୍ବା ପ୍ରକୃତି ମାତା ଏଠାରେ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର କୌଣସି ସଂସାଧନର ଅଭାବ ରଖିଛି । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ, ବିହାର ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତ ବିକାଶ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଛରେ ପଡ଼ି ରହିଛି । ଏହାର ଅନେକ କାରଣ ରହିଛି । ସେଥିରେ ରାଜନୈତିକ କାରଣ ରହିଛି, ଆର୍ଥିକ କାରଣ ବି ଅଛି, ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନର କାରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ଏଭଳି ସ୍ଥିତିଗୁଡ଼ିକ ସତ୍ତ୍ୱେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତ କିମ୍ବା ବିହାରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ସଦାବେଳେ ଅନ୍ତହୀନ ଭାବେ ବିଳମ୍ବିତ ହେବାର ଶିକାର ହିଁ ହୋଇ ଆସିଛି । ଏଭଳି ଏକ ସମୟଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ, ରେଳ ସଂଯୋଗ, ବିମାନ ସଂଯୋଗ, ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ, ଏ ସବୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତରେ ଆଦୌ ନଥିଲା । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଯଦି ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କଥା ଆଲୋଚନା କରିବା, ତ ସେତେବେଳେ ପଚରା ଯାଉଥିଲା, ଏହାତ ଗାଡ଼ିବାଲାଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ପାଦରେ ଚାଲୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କଣ କରାଯାଉଛି? ଅର୍ଥାତ୍, ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ହିଁ କିଛି ଖୁଣ ଥିଲା ।
ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଗ୍ୟାସ ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ- କନେକ୍ଟିଭିଟି କଥା ତ ବିହାରରେ ପୁରୁଣା ଜମାନାରେ କଳ୍ପନା ସୁଦ୍ଧା କରାଯାଇ ପାରୁନଥିଲା । ଯେହେତୁ ଏହା ଏକ ଲ୍ୟାଣ୍ଡଲକଡ଼୍ ରାଜ୍ୟ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସାଧନ କିମ୍ବା ସଂସାଧନ ଏଠାରେ ଲପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରୁ ନଥିଲା । ଯେମିତି ଚାରିକଡ଼ୁ ସମୁଦ୍ର ଘେରି ରହିଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘଟିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ବିହାରରେ ବାଷ୍ପଭିତ୍ତିକ ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କର ବିକାଶ ଘଟାଯିବା ଏକ ଚାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ବାଷ୍ପଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ- କନେକ୍ଟିଭିଟି, ଏଭଳି ଶବ୍ଦ ଶୁଣିବାକୁ ଭାରତ ଟେକ୍ନିକାଲ ଟର୍ମ ଭଳି ଲାଗୁଥିବ । କିନ୍ତୁ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଉପରେ ପଡ଼ିଥାଏ । ଜୀବନ ସ୍ତରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ବାଷ୍ପ ଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ- କନେକ୍ଟିଭିଟି ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ରୋଜଗାରର ନୂଆ ନୂଆ ଅବସର ପାଇପାରିଥାନ୍ତି ।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଅନେକ ସହରରେ ସିଏନଜି ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି, ପିଏନଜି ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେଭଳି ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସହଜରେ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ଦରକାର । ଏହି ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉର୍ଜା ଗଙ୍ଗା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପୂର୍ବୋତ୍ତର ଭାରତର ପୂର୍ବ ସମୁଦ୍ର ତଟରେ ପାରାଦୀପ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଦିଗରେ ସମୁଦ୍ର ତଟରେ ଥିବା କାଣ୍ଡଲାକୁ ଯୋଡ଼ିବାର ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପାଖାପାଖି 3 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଏହି ପାଇପ ଲାଇନ ଦ୍ୱାରା ସାତଟି ରାଜ୍ୟଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ବିହାରର ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ରହିଛି । ପାରାଦୀପ- ହଳଦିଆରୁ ଆସୁଥିବା ପାଇପ ଲାଇନ ଏବେ ବାଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି । କାଣ୍ଡଲା ଠାରୁ ଆସିବାକୁ ଥିବା ପାଇପ ଲାଇନ ଯାହା ଗୋରଖପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି, ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ତାହା ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦୀର୍ଘ ପାଇପଲାଇନ ପରିଯୋଜନାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏହା ଗୋଟିଏ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପ ଲାଇନ୍ ଯୋଗୁ ଏବେ ବିହାରରେ ସିଲିଣ୍ଡର ଭରିବା ସକାଶେ ଦୁଇଟି ବଡ଼ ବଡ଼ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇ ପାରିଛି । ବାଙ୍କା ଏବଂ ଚମ୍ପାରଣରେ ଏମିତିରେ ଦୁଇଟି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ତ ଆଜି ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଦୁଇଟିଯାକ ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍ର ପ୍ରତିଦିନ 75 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ଭରାଯାଇ ପାରିବ । ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ଆପଣଙ୍କ ବିହାରର ବାଙ୍କା, ଭାଗଲପୁର, ଜମୁଇ, ଆରାରିଆ, କିଶନଗଞ୍ଜ, କଟିହାର, ପୂର୍ବ ଚମ୍ପାରଣ, ପଶ୍ଚିମ ଚମ୍ପାରଣ, ମୁଜାଫରପୁର, ସିୱାନ, ଗୋପାଲଗଞ୍ଜ ଏବଂ ସୀତାମଢ଼ୀ ଭଳି ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ ।
ସେହିଭଳି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଗୋଡ୍ଡା, ଦେଓଘର, ଡୁମକା, ସାହିବଗଞ୍ଜ, ପାକୁଡ଼ ଜିଲ୍ଲା ତଥା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କିଛି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଏଲପିଜି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ । ଏହି ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ବିଛାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଏଥିରୁ ଯେଉଁ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ମିଳିପାରୁଛି, ସେଥିରେ ବିହାରର ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ନୂତନ ଭାବେ ରୋଜଗାରକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ରୋଜଗାରର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଚାଲିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବାରାଉଣୀ ଠାରେ ଯେଉଁ ସାର କାରଖାନା ବନ୍ଦ୍ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏହି ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ୍ ବିଛାଯିବା ଦ୍ୱାର ଏବେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପୁଣି ଥରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଗ୍ୟାସ କନେକ୍ଟିଭିଟି ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ସାର, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଷ୍ଟୀଲ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରୀର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଅପର ପକ୍ଷରେ ସିଏନଜି ଆଧାରିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଯାତାୟାତ ଏବଂ ପାଇପ ଯୋଗେ ଶସ୍ତା ଦରରେ ବାଷ୍ପ ଏବଂ ସହଜରେ ରୋଷେଇଶାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରନ୍ଧନ ବାଷ୍ପ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ ।
ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆଜି ବିହାର ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ଶସ୍ତା ଦରରେ ବାଷ୍ପ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଯେଭଳି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ, ଧୂମମୁକ୍ତ ରୋଷେଇଶାଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବେ ସେ ଦିଗରେ ହେଉଥିବା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଏହା ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଜି ଦେଶର ଆଠ କୋଟି ଗରିବା ପରିବାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇପାରିଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ କି କି ପ୍ରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ବର୍ତ୍ତମାନର କରୋନା ମହାମାରୀ ଭଳି ଭୟଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପୁଣି ଥରେ ସେକଥା ଉପଲବ୍ଧି କରିପାରୁଛୁ । ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରି ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଘର ଭିତରେ ଆବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିବା ଜରୁରି, ସେତେବେଳେ ଯଦି ଏହି ଆଠ କୋଟି ପରିବାର ସାଥୀଙ୍କ ନିକଟରେ, ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ, କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ପାଖରେ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଲୋକଙ୍କୁ ଜାଳେଣି ଯୋଗାଡ଼ କରିବାକୁ ଯିବା ପାଇଁ ବାହାରକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥିତି କଣ ହୋଇଥାନ୍ତା?
ସାଥୀଗଣ,
କରୋନାର ଏଭଳି ଦୁର୍ଦ୍ଦିନରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ଲାଭାର୍ଥୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କୋଟି କୋଟି ସିଲିଣ୍ଡର ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାର ଲାଭ ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପାଇ ପାରିଛନ୍ତି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାର ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେଥିପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ବାଷ୍ପ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ବିଭାଗ ଏବଂ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଡେଲିଭରୀ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସେହି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସାଥୀମାନଙ୍କ, ସେମାନଙ୍କୁ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧା ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ସେମାନେ ସେହିଭଳି ସାଥୀ ଯେଉଁମାନେ ଏଭଳି ସଂକଟର ଘଡ଼ିରେ ସୁଦ୍ଧା ଲୋକମାନଙ୍କ ଘରେ କେବେ ହେଲେ ଗ୍ୟାସର କମି ଉପଲବ୍ଧ ହେବାକୁ ଦେଇନାହାନ୍ତି । ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ଭୟ ରହିଛି ତାହାକୁ ଖାତିର ନକରି ସେମାନେ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିଛନ୍ତି
ସାଥୀଗଣ,
ଏଭଳି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପୁରା ଦେଶରେ ଏବଂ ବିହାରରେ ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହେବା ଧନୀ ତଥା ସମ୍ପନ୍ନ ଲୋକ ହେବା ଭଳି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁପାରିଶ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଏମପି ସାହେବଙ୍କ ଘର ବାହାରେ ସେମାନେ କତରା ବିଛାଇ ବସିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଯାହା ଘରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଅଛି, ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତି ସମ୍ଭ୍ରାନ୍ତ ଏବଂ ବଡ଼ଲୋକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ସମାଜର ତଳ ସ୍ତରରେ ବସବାସ କରୁଥିଲେ, ପୀଡ଼ିତ ବର୍ଗର ଥିଲେ, ବଂଚିତ ବର୍ଗର ଥିଲେ, ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଥିଲେ, ଅତି ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ କେହି ପଚାରୁ ସୁଦ୍ଧା ନଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଦୁଃଖ, ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାକୁ ଦେଖି ସୁଦ୍ଧା ଅଣଦେଖା କରି ଦିଆଯାଉଥିଲା ।
କିନ୍ତୁ, ବିହାରରେ ଏବେ ଏହି ଅବଧାରଣା ବଦଳି ସାରିଛି । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ବିହାରର ପାଖାପାଖି 1.25 କୋଟି ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଘରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ କରାଯିବା ଘଟଣାରେ ବିହାରର କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଢ଼େର୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ଏବେ ଆଉ ରାନ୍ଧିବା ସକାଶେ ସେମାନଙ୍କୁ ଜାଳେଣି କାଠ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ । ବରଂ ସେମାନେ ନିଜେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ବିହାର ଦେଶର ପ୍ରତିଭାର ପାୱାର ହାଉସ୍ ବୋଲି, ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି, ସେତେବେଳେ ଏହା କୌଣସି ଅତିରଞ୍ଜିତ ଉକ୍ତି ନୁହେଁ । ବିହାରର ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କ, ଏଠାକାର ପ୍ରତିଭାର ପ୍ରଭାବ ସର୍ବତ୍ର ଅନୁଭୂତ । ଭାରତ ସରକାରରେ ସୁଦ୍ଧା ଏଭଳି ଅନେକ ପୁତ୍ର କନ୍ୟା ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ସେବା କରିଚାଲିଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି ଚାଲିଛନ୍ତି ।
ଆପଣମାନେ ଯେକୌଣସି ଆଇଆଇଟିକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ସେଠାରେ ବିହାରର ଚମକ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ । କୌଣସି ଗୋଟିଏ ସଂସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆଖିରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଧରି, ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରି ଦେଖାଇବା ସକାଶେ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଧରି ବିହାରର ସନ୍ତାନମାନେ ସର୍ବତ୍ର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦୃଶ୍ୟ ହେବେ । ସେମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ନା କିଛି ଭିନ୍ନ କାମ ନିଶ୍ଚୟ କରୁଥିବେ ।
ବିହାରର କଳା, ଏଠାକାର ସଙ୍ଗୀତ, ଏଠାକାର ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ, ଏହାର ପ୍ରଶଂସା ତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କରାଯାଇଥାଏ । ଆପଣମାନେ କୌଣସି ଅନ୍ୟ ଏକ ରାଜ୍ୟକୁ ଚାଲି ଯାଆନ୍ତ, ବିହାରର ଶକ୍ତି, ବିହାରର ଶ୍ରମର ଛାପ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନିଶ୍ଚୟ ଦୃଶ୍ୟ ହେବ । ବିହାରର ସହଯୋଗ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକାନ୍ତ କାମ୍ୟ ।
ଏଇ ତ ହେଲା ବିହାର, ଏହି ତ ହେଲା ବିହାରର ଅଦ୍ଭୁତ କ୍ଷମତା । ସେଇଥିପାଇଁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ମୁଁ କହିବି ଯେ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଆମ ଉପରେ ବିହାରର କରଜ ରହିଛି ଯେ ଆମେ ବିହାରର ସେବା କରି ତାହା ଶୁଝିବା ଦରକାର । ଆମେ ବିହାରରେ ଏଭଳି ସୁଶାସନ ରଖିବା, ଯାହା ବିହାରର ଅଧିକାର ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗତ 15 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହାର ଏକଥା ସମସ୍ତଙ୍କୁ କରି ଦେଖାଇଛି ଯେ ଯଦି ଉଚିତ ସରକାର ରହିବ, ଉଚିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ, ନୀତି ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବ, ତାହେଲେ ବିକାଶ ତ ଘଟିବ ଏବଂ ସେଥି ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାହା ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚôପାରିବ । ଆମେ ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେକ୍ଟରର ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଚାହୁଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସୀ । ତଦ୍ୱାରା ବିହାରର ବିକାଶ ଏକ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଭାବେ ଆକାଶକୁ ଉଡ଼ି ପାରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ । ତାହା ଏତେ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଡ଼ିବ ଯେ ବିହାରର ସାମର୍ଥ୍ୟ ସେତିକି ହୋଇଥିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିହାରରେ କିଛି ଲୋକ କେବେ କେମିତି କହିଥାନ୍ତି ଯେ ବିହାରର ଯୁବବର୍ଗ ପଢ଼ି ଲେଖି କଣ କରିବେ? ସେମାନଙ୍କୁ ତ କ୍ଷେତବାଡ଼ିରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏଭଳି ଚିନ୍ତା ବିହାରର ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ଯୁବଗର୍ବଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ହେବ ବୋଲି ମୁଁ କହିବି । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରାଯାଇଛି । ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା କାରଣରୁ ହିଁ ବିହାରରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥାନ ଖୋଲିବା ଦିଗରେ ସେପରି ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇନାହିଁ । ଏହାର ପରିଣାମ ଏଇଆ ହେଲା ଯେ ବିହାରର ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ବାହାରକୁ ଯାଇ ପଢ଼ିବା ସକାଶେ, ଚାକିରୀ କରିବା ସକାଶେ ମଜବୁର ହେଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
କ୍ଷେତବାଡ଼ିରେ କାମ କରିବା, କ୍ଷେତରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଢ଼େର ପରିଶ୍ରମ କରିବା ଏବଂ ଗୌରବର କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ କିଛି କରିବାର ସୁଯୋଗ ନଦେବା, ଏକଥା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ନକରିବା ମଧ୍ୟ ଉଚିତ ପଦକ୍ଷେପ ନୁହେଁ ।
ଆଜି ବିହାରରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନମାନ ଖୋଲୁଛି । ଏବେ ଏଠାରେ କୃଷି କଲେଜ, ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ, ଇଂଜିନିୟରିଂ କଲେଜମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଚାଲିଛି । ଏବେ ରାଜ୍ୟରେ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ, ଆଇଆଇଆଇଟି, ବିହାରର ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଉଚ୍ଚ ଆକାଶରେ ଉଡ଼ିବା ସକାଶେ ସହାୟକ ହୋଇପାରୁଛି ।
ନୀତୀଶଜୀଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ହିଁ ବିହାରରେ ଦୁଇ ଦୁଇଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଗୋଟିଏ ଆଇଆଇଟି, ଗୋଟିଏ ଆଇଆଇଏମ, ଗୋଟିଏ ନିଫ୍ଟ, ଗୋଟିଏ ନ୍ୟାସନାଲ ଲଇନଷ୍ଟିଚୁଟ୍ ଭଳି ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂସ୍ଥାନ ଖୋଲିଛି । ନୀତିଶଜୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଚାଲିଥିବାରୁ ଆଜି ବିହାରରେ ପଲିଟେକ୍ନିକ୍ ସଂସ୍ଥାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପୂର୍ବାବେକ୍ଷା ତିନିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଏହିଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା ବିହାରର ନୂତନ ପିଢ଼ିର ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ରାଶି ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ସରକାରଙ୍କର ଏହା ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ କୌଶଳ କେନ୍ଦ୍ରମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରର ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କର କୌଶଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଟ୍ରେନିଂ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିହାରରେ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତିର ସ୍ଥିତି କର ଥିଲା, ଏକଥା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଜଣା । ଗାଁରେ ଦିନକୁ ଦୁଇ ତିନି ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜୁଳି ଆସୁଥିଲା ତ ସ୍ଥିତି ବହୁତ ବଢ଼ିଆ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ସହରରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ 8-10 ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ବିଜୁଳି ମିଳିପାରୁନଥିଲା । ଆଜି ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ, ସହରମାନଙ୍କରେ ବିଜୁଳି ଉପଲବ୍ଧତା ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଶକ୍ତି, ପେଟ୍ରୋଲିଅମ୍ ଏବଂ ବାଷ୍ପ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସେକ୍ଟରରେ ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ ସଂସାଧନର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଉଛି, ତାହା ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସରଳ କରିବା ସହିତ ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କୁ ତଥା ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । କରୋନାର ଏହି କାଳଖଣ୍ଡ ବେଳେ ଏବେ ପୁଣିଥରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସଂସାଧନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଗତିଶୀଳ ହୋଇଛି ।
ରିଫାଇନେରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ହୋଇଥାଉ, ଅନୁସନ୍ଧାନ କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ହୋଇଥାଉ, ପାଇପ ଲାଇନ ହେଉ, ସହର ଆଧାରିତ ବାଷ୍ୱ ବିତରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ହୋଇଥାଉ, ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପୁଣି ଥରେ ଚାଲୁ କରାଯାଇଛି କିମ୍ବା ନୂତନ ଭାବେ ସେହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହାର ସଂଖ୍ୟା କିଛି କମ୍ ନୁହେଁ । ସେସବୁ ମିଶି ପ୍ରାୟ 8 ହଜାର ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ବେଶୀ ହେବ ଯାହା ଉପରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରାୟ 6 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ । ଆପଣମାନେ ଅନୁମାନ କରିପାରିବେ ଯେ ଦେଶରେ, ବିହାରରେ ଗ୍ୟାସ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ କେତେ ବିରାଟ ଆକାରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ।
କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଯେତେ ଲୋକ ପୂର୍ବରୁ କାମ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ତ ପୁଣି ଥରେ କାମକୁ ଫେରିବେ, ଏହି କାରଣରୁ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ନୂଆ ଅବସରମାନ, ସମ୍ଭାବନାମାନ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ସାଥୀଗଣ, ଏତେ ବଡ଼ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ନେଇ ଆସିଛି । କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ସମସ୍ୟା ସତ୍ତ୍ୱେ ବି ଦେଶ ଅଟକି ଯାଇନାହିଁ । ବିହାର ଅଟକି ଯାଇନାହିଁ, ଥମି ଯାଇନାହିଁ ।
100 ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ପାଇପ ଲାଇନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାର ମଧ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରିବ । ସେଥିରୁ ବେଶ୍ ସୁଫଳ ମିଳିପାରିବ । ବିହାରକୁ, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତକୁ ବିକାଶର ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରାଣକେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ସକାଶେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ପୁଣି ଥରେ ବିହାରବାସୀଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି । ବିଶେଶ କରି ସେହିସବୁ ମାତା ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ସହଜ ସରଳ ଓ ସୁଗମ ହୋଇପାରିବ । ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସ୍ମରଣ ରଖନ୍ତୁ, କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଆମମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଛି । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହୁଛି- ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର କୌଣସି ପ୍ରତିଷେଧକ ଔଷଧ ନବାହାରିଛି, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନରେ କୌଣସି ଢ଼ିଲା ଦେବାନାହିଁ । ପୁଣି ଥରେ ଶୁଣି ନିଅନ୍ତୁ, ଯେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର କୌଣସି ପ୍ରତିଷେଧକ ଔଷଧ ନବାହାରିଛି, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନରେ କୌଣସି ଢ଼ିଲା ଦେବାନାହିଁ ।
ସେଥିପାଇଁ, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ରକ୍ଷା, ସାବୁନରେ ହାତକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ସଫା କରିବା, ଏଠି ସେଠି ଛେପ ଖଙ୍କାର ନପକାଇବା ଏବଂ ମୁହଁରେ ମାସ୍କ ବାନ୍ଧିବା, ଏହିସବୁ ଜରୁରି କଥାକୁ ଆମେ ନିଜେ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେବା ।
ଆପଣମାନେ ସତର୍କ ରହିବେ ତ ବିହାର ସୁସ୍ଥ ରହିବ । ଦେଶ ସୁସ୍ଥ ରହିବ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଭେଟ ସାକ୍ଷାତ ସହିତ ବିହାରର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣରୁ ଶୁଭ ଅବସରରେ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of three key projects related to the Petroleum sector in Bihar
13 SEP 2020 2:42PM by PIB Delhi
I have to share very sad news with you at the start of the programme. Bihar’s veteran leader Shri Raghuvansh Prasad Singh is no more with us. I pay tributes to him. In the passing away of Raghuvansh Babu, a void has been left in the political sphere of Bihar and the country as well. He was connected to the roots, he is one who understood poverty, and he spent his entire life struggling for Bihar. He tried to live the ideology he grew up with throughout his life.
I knew him closely since the days when I used to work as a member of the Bharatiya Janata Party. In several TV debates, we used to exchange arguments. He was a Cabinet minister in UPA, I used to be in constant touch with him for developmental works as Chief Minister of Gujarat. He was in news for last 3-4 days. I was concerned about his health and kept myself updated about his health. I hoped he will recover soon and will be back serving Bihar; also there was a lot of churning happening inside him.
It was no longer possible for him to continue with ideals with which he worked, the people with whom he started off and his mind was in a tumult. And he had expressed his sentiments in a letter three-four days ago. But he was equally concerned about the development of his constituency, and therefore, he had sent a list of developmental works to the Bihar Chief Minister. His concern for Bihar and its people is evident in that letter.
I, request Nitishji that we try to fulfill the sentiments expressed by Raghuvansh Prasadji in his last letter, which was only discussing the development of Bihar. Once again, I pay my sincere tributes to Shri Raghuvansh Prasadji at the start of the programme.
Bihar’s Governor, Shri Phagu Chauhanji, Bihar’s Chief Minister Shri Nitish Kumarji, my colleagues in the Union Cabinet, Shri Dharmendra Pradhanji, Ravi Shankar Prasadji, Giriraj Singhji, R.K.Singhji, Ashwini Kumar Choubeyji, Nityanand Raiji, Bihar’s Deputy CM Sushil Kumar Modiji, other parliamentarians and legislators and my brothers and sisters connected through technology.
My pranam to everybody. This function is being held in Banka, the land of martyrs and braves. The projects that have been dedicated to the nation today will benefit a large part of the eastern India, along with Bihar. The projects worth more than 900 crore rupees that have been either inaugurated or whose foundation stone have been laid also include an LPG pipeline and two big bottling plants. Many many congratulations to the people of Bihar for these facilities and developmental projects.
Friends,
A few years ago, when a special package was announced for Bihar, much of its focus was on infrastructure. I am happy that I am fortunate to inaugurate the Durgapur-Banka section of an important gas pipeline project. I had the opportunity to lay the foundation stone of this project about one-and-a- half years ago. The length of this section is almost 200 kilometres. I am told that it was very challenging to lay the pipeline on this route. It is not that easy to work where they are around 10 big rivers, forests spread over several kilometers and rocky terrain. The project could be completed in time because of the new engineering techniques, the active support of the state government, and the hard work of our engineers and labour friends. I congratulate everybody who is associated with this project.
Friends,
The Prime Minister package that was given to Bihar included 10 big projects related to petroleum and gas. Almost 21,000 crore rupees were to be spent on these projects. This is the seventh project today whose work has been completed and which has been dedicated to the people of Bihar.
Before this, the projects related to the expansion of the Patna LPG plant and the augmentation of the storage capacity, the expansion of the LPG plant in Purnia, and the new LPG plant in Muzaffarpur have already been completed.
The portion of the Jagdishpur-Haldia pipeline project, which passes through Bihar, has already been completed in March last year. The pipeline related work on the Motihari-Amlekhganj pipeline project has already been completed.
Now, the country and Bihar are coming out of the period in which one generation used to see the start of the project and the other generation used to see its completion. We have to further strengthen this image, this work culture of the new India, new Bihar. And certainly, Nitishji has a very big role in it.
I am confident that we can take Bihar and eastern India on the path of development through our concerted efforts.
Friends,
It is written in our scriptures that -- सामर्थ्य मूलं स्वातंत्र्यम्, श्रम मूलं वैभवम् ।
That is Capability is the foundation of freedom and hard work is the foundation of development of any nation. There is neither a shortage of talent in eastern India, including Bihar, nor this region lacks natural resources. But despite this, Bihar and eastern India continued to lag for decades in terms of development. Most of the reasons were political, economic and related to priorities.
The infrastructure projects remained victims of endless delays in eastern India or Bihar due to these reasons. There was a time when road connectivity, rail connectivity, air connectivity, internet connectivity did not figure in the priorities. Moreover, if one talked about building a road, it was asked that it is being built for those who own vehicles. What is there for the pedestrians? That is, there was problem with the approach.
A gas-based industry and petro-connectivity could not be imagined in Bihar in those old days. Being a landlocked state, resources related to petroleum and gas, which are otherwise available in states adjacent to the sea, could not be possible in Bihar. Therefore, the development of gas-based industries was a major challenge in Bihar.
Friends,
Gas-based industry and petro-connectivity sound to be very technical terms, but these have a direct impact on the lives of the people and their standard of living. Gas-based and petro-connectivity industries also create employment opportunities in lakhs.
Now that the CNG and PNG is easily available in several cities of the country, then it should also be easily available to the people of Bihar and eastern India. With this resolve, we moved ahead.
A huge effort to connect eastern India with Paradip on the eastern seaboard and Kandla on the western seaboard began under the Pradhan Mantri Urja Ganga Yojana. Seven states are being connected through this pipeline, which is about 3000-km long, of which Bihar also has a prominent place. The Paradip-Haldia line has been completed till Banka. It is now being extended to Patna, Muzaffarpur. The pipeline coming from Kandla which has reached Gorakhpur will also be connected to it. When the entire project is ready, it will become one of the longest pipeline projects in the world.
Friends,
Big bottling plants are being set up in Bihar due to this gas pipeline. Two new bottling plants have been launched today in Banka and Champaran. Both these plants have the capacity to fill more than 1.25 crore cylinders every year. These facilities will be available to Bihar’s Banka, Bhagalpur, Jamui, Araria, Kishanganj, Katihar, eastern Champaran, western Champaran, Muzaffarpur, Siwan, Gopalganj and Sitamarhi districts due to these two plants.
Similarly, these plants will meet the LPG requirements of Godda, Deoghar, Dumka, Sahibganj, Pakur districts of Jharkhand and some areas of Uttar Pradesh. Thousands of new jobs are being created and there is possibility of many jobs in future due to the new industries that are being developed from the laying of this gas pipeline
Friends,
The work on the fertilizer factory in Barauni, which was closed down, will resume soon after the construction of this gas pipeline. On the one hand, while the fertilizer, power and steel industries will get a boost due to gas connectivity, on the other hand, the cheap and clean CNG-based gas line will reach the kitchens of the people easily.
As part of this, the supply of cheaper piped gas has begun in several districts in Bihar and Jharkhand today. It will further hasten the movement to connect every family in the country with clean fuels and smokeless kitchens.
Friends,
Today, eight crore poor families of the country have gas connections because of the Ujjwala scheme. We have seen the difference this scheme has made to the lives of the poor during the Corona. Just imagine, when it was necessary to stay indoors, what would have been the implication if these friends in the eight crore families and our sisters had to step out for collection of wood or other fuel.
Friends,
Crores of cylinders have been provided free of cost to the beneficiaries of the Ujjwala scheme in this period of Corona. This has benefited lakhs of sisters of Bihar and the poor families. I appreciate the efforts of the departments and companies of petroleum and gas and lakhs of delivery partners who are associated with them who are really Corona warriors. These are the friends who did not let people run out of gas in this difficult period, and continue to maintain the supply of cylinders despite the dangers of infection.
Friends,
There was a time when LPG gas connections in the country and in Bihar were a sign of affluent people. People had to get recommendations for each gas connection. There used to be long queues outside the houses of MPs. Those who had the gas connection used to be considered as affluent. Nobody used to take care of those who were at the bottom of the society, marginalized, deprived and backward. Their problems and sufferings used to be ignored.
But now this has changed in Bihar. About 1.25 crore poor families of Bihar have been given free gas connection under the Ujjwala scheme. The gas connection at home has changed the lives of crores of poor in Bihar. Now they are utilizing their energy for their development rather than making arrangements of wood for cooking.
Friends,
It will not be an exaggeration if I say that Bihar is the powerhouse of the talent of the country, the centre of energy. The impact of Bihar’s youth and their talent is visible everywhere. There are several sons and daughters of Bihar in the Indian government who are doing service to the country and bringing positive changes in the lives of others.
You go to any IIT; you will find the sparkle of Bihar. You go to any institution, you will find the sons and daughters of Bihar are doing something unusual with dreams in their eyes and the passion to do something for the country.
Bihar’s art, music and its delicious food is appreciated all over the country. You go to any state, you will see the strength of Bihar and the imprint of Bihar’s labour in the development of any state. Bihar’s cooperation is with everybody.
This is what Bihar is all about; this is the amazing ability of Bihar. Therefore, it is also our duty and I would say that we are indebted to Bihar and we should serve Bihar. We should have such good governance in Bihar, which is its rightful due.
Friends,
In the last 15 years, Bihar has also shown that if there is a right government, right decisions are taken and there is an explicit policy, then development happens and reaches every one. We are developing the growth of each sector of Bihar, are making efforts to resolve the problems of every sector so that Bihar can take a new flight of development. It should soar so high as its talents.
Friends,
There were some people in Bihar who used to say what will the youth of Bihar do after the education; they have to work in fields. This thinking has done great injustice to the talented youth of Bihar. It is because of this thinking that not much work was done to open higher educational institutions in Bihar. The result was that the youth of Bihar were forced to go out to study and work.
Friends,
Agriculture and farming is a great job involving hard work and pride; But to deprive other opportunities to the youth was also not a right approach. Today, many big centres of education are being opened in Bihar. Now, the number of agricultural, medical and engineering colleges is increasing. Now, IITs, IIMs, IIITs are helping to give wings to the dreams of the youths of Bihar.
During Nitishji's rule, a large number of institutions like two central universities, one IIT, one IIM, one NIFT, and a National Law Institute have opened in Bihar. It is due to the efforts of Nitishji that the number of polytechnic institutes in Bihar today has also gone up by more than three times as compared to earlier.
Schemes like Start Up India, Mudra Yojana have provided necessary funds for self-employment to the youth of Bihar. It is also the endeavour of the Government to train the youth of Bihar to increase their skills through skill centres at the district level.
Friends,
What was the power situation in Bihar is also well-known. It was considered very good even if the villages had two-three hours of electricity. The people living in the cities also would not get more than 8-10 hours of electricity. Today, the availability of electricity in the villages and cities of Bihar is much more than what it was before.
Friends,
The modern infrastructure that is being built in the power, petroleum and gas-related sectors and the reforms that are being carried out are making people's lives easier as well as giving a push to the industries and the economy. In this period of Corona, the work of petroleum-related infrastructure has gained momentum once again.
Whether it's the refinery projects, exploration or production-related projects, pipelines, city gas distribution projects; many such projects have either been restarted or launched afresh. The number is not small. There are more than 8,000 projects on which Rs 6 lakh crore rupees will be spent in the coming days. You can imagine how large-scale work is going on for the gas-based economy in Bihar and the country.
Not only that, the number of people who were working earlier on these projects have not only returned, but it has also created possibilities for new employment opportunities. Friends, such a huge global epidemic has brought problems to everybody in the country. But even after these difficulties, the country has not stopped, Bihar has not stopped.
The National Infrastructure Pipeline (NIP) project worth more than 100 lakh crore rupees is also going to help in enhancing economic activity. We all have to continue to work fast to make Bihar and eastern India an important hub of development and confidence. With this confidence, congratulations to the entire state of Bihar again for facilities worth hundreds of crores of rupees. I congratulate mothers and sisters, in particular, whose lives are going to be smooth.
Remember, Corona infection still exists among us. And, that’s why, I keep on saying – unless there is no medicine, there should be no laxity! Listen again, no laxity until there is medicine.
Therefore, the distance of two yards, the regular hand wash with soap, no spitting anywhere and the mask on face … we have to follow all these necessary things and have to remind others as well.
If you are alert, then Bihar will be robust, the country will be robust. On this occasion, I once again wish you all the best for these gifts which will energise the development journey of Bihar.
Many many thanks!