Prime Minister's Office
PM addresses the 'Grih Pravesham' event
Interacts with beneficiaries under PMAY-G in Madhya Pradesh
12 SEP 2020 2:46PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the ‘Grih Pravesham’ event in Madhya Pradesh through video conferencing, where 1.75 Lakh Families were delivered pucca houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana- Grameen (PMAY-G)
Shri Narendra Modi also interacted with the beneficiaries under PMAY-G in Madhya Pradesh.
The Prime Minister said that the 1.75 Lakh beneficiary families who are moving into their new houses today have got their dream home and also a confidence about the future of their children. He said that the beneficiaries who got homes today have joined the ranks of the 2.25 crore families who have got their own house in the last 6 years and will now be living in their own house rather than living in a rented house or a slum or a kutcha house. He wished the beneficiaries Diwali and said that he would have been amongst them personally to share their joy if not for the Corona.
The Prime Minister said that today is not only a memorable moment in the lives of 1.75 lakh poor families, but it is also a major step to give pucca house to every homeless person in the country. He said while this strengthens the hope of the homeless in the country this also proves how Government scheme launched with right strategy and intention reach the targeted beneficiaries.
The Prime Minister said that notwithstanding the challenges during the Corona period, work of 18 lakh houses has been completed throughout the country under the Prime Minister Awas Yojana-Gramin and among that 1.75 lakh houses completed in Madhya Pradesh itself. He said that on an average, building a house under PMAY-G takes about 125 days but during this period of Corona, it was completed in just about 45 to 60 days which is a record in itself. He said this was made possible owing to the migrants returning from cities to their villages. The Prime Minister said this is a great example of turning a challenge into an opportunity. He said that these migrant labour took care of their families by taking full advantage of the Prime Minister Garib Kalyan Rozgar Abhiyan and at the same time worked to build homes for their poor brethren.
The Prime Minister expressed satisfaction that in many states of the country including Madhya Pradesh projects worth about Rs 23 thousand crores have been completed under PM Garib Kalyan Abhiyan. He said under this scheme, homes are being built for the poor in every village, works are being undertaken to provide water supply to every house, buildings are built for anganwadis and panchayats, along with cow sheds, ponds, wells etc.
He said that this has led to two benefits. One is millions of migrant labourers who returned back to their villages from the cities have got meaningful employment. And second - goods related to construction like Brick, Cement, Sand, etc. have been sold. He said that in a way Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan emerged as a big support for the village economy in this difficult time.
The Prime Minister said that various schemes were launched in the country for decades to build homes for the poor. But the goal of giving a dignified life, giving home to the crores of poor, could never be achieved. This is because there was too much interference of the government, lack of transparency and no consultation whatsoever with the actual beneficiary. He added that lack of transparency in earlier plans led to the poor quality of those houses.
Shri Narendra Modi said that in 2014, the scheme was modified after analysing tthe past experiences and it was launched as Prime Minister Awas Yojana with a new strategy. The entire procedure, right from selection of beneficiary till handing over the houses, was made transparent. He said earlier the poor had to run after the government, now the government is reaching the people. He said that scientific and transparent methods are being adopted from selection to manufacture. Not only this, priority is also given to locally available and used goods, from materials to construction. He said the designs of the house are also being prepared according to the local needs and style.
The Prime Minister said there is complete monitoring of each phase of the house construction. Various installments of money are released after completion of each stage.
He added that the poor are not only getting a house, they are also getting toilets, Ujjwala Gas connection, Sowbaghya Yojana, Power connection, LED bulb and Water connection also along with it. He said that schemes like PM Awas Yojana, Swachh Bharat Abhiyan are playing an important role in changing the lives of rural sisters. Prime Minister said about 27 welfare schemes of the Central Government are linked to the PM Awas Yojana.
The Prime Minister said that the houses built under the PM Awas Yojana are mostly registered in the name of the woman or registered jointly alongwith the woman of the household. New work opportunities are being created for and at the same time, a large number of lady masons are used for the construction. He said that in Madhya Pradesh alone more than 50 thousand masons have been trained out of there are 9,000 lady masons. When the income of the poor increases, their confidence grows. So the resolve to build a self-reliant India is also strengthened. To strengthen this confidence, the Prime Minister said that modern infrastructure is being developed in every village since 2014.
The Prime Minister recalled his promise made on the 15th August 2020, from the Ramparts of the Red Fort, on laying optical fiber cable in around 6 thousand villages in the next 1000 days. He said that even in this corona period, under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan, this work has progressed rapidly. He said that in just a few weeks more than 5000 kilometers of optical fiber has been laid in 116 districts. He said more than 1250 Gram panchayats are connected with about 19 thousand Optical fiber connections and about 15 thousand Wi-Fi HotSpot are provided. He said that when better and faster internet comes to villages, the children of the village will get better opportunities for education and the youth will get better business opportunities. He said that today every service of the government has been made online so that the benefits are also fast, there is no corruption and the villagers do not have to rush to the city for even small work. He said that to empower the village and the poor this campaign will be faster now, with the same confidence.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଗୃହ ପ୍ରବେଶମ୍‌’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
• ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପିଏମ୍‌ୱାଇ-ଜି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ
12 SEP 2020 2:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଗୃହ ପ୍ରବେଶମ୍‌କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାସ ଯୋଜନା (ପିଏମ୍‌ୱାଇଜି)ରେ 1.75 ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସଂପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ।
ତାଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ 1.75 ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ନୂଆ ଘରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱପ୍ନର ଘର ମିଳିଛି । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଆଜି ଘର ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ 2.25 କୋଟି ପରିବାର ସହ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହିସବୁ ପରିବାରଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ସରକାର ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏବେ ନିଜ ଘରେ ରହୁଛନ୍ତି । ଆଉ ତାଙ୍କୁ ବସ୍ତିର କଚ୍ଚା ଘର କିମ୍ବା ଭଡାଘରେ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଦୀପାବଳିର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ କହିଛନ୍ତି କରୋନା ମହାମାରୀ କଟକଣା ନ ଥିଲେ ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଖୁସିରେ ଭାଗିଦାର ହୋଇଥାନ୍ତେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଯେଉଁ 1.75 ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାର ନିଜର ଘର ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏହା କେବଳ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ କ୍ଷଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶର ସବୁ ବାସହୀନ ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସରକାର ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ସେ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ବାସହୀନଙ୍କ ଆଶାକୁ ଦୃଢୀଭୂତ କରିବା ସହ ସରକାରୀ ଯୋଜନା କିପରି ଉଚିତ ରଣକୌଶଳର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ତାହାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ କଟକଣା ସତ୍ତ୍ୱେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାସ ଯୋଜାନ ଜରିଆରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 18 ଲକ୍ଷ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଏକା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ 1.75 ଲକ୍ଷ ଘର ତିଆରି ହୋଇଛି । ପିଏମ୍‌ୱାଇ-ଜି ଯୋଜନାରେ ଗୋଟିଏ ଘର ତିଆରି କରିବାକୁ ହାରାହାରି 125 ଦିନ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ । ତେବେ କରୋନା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ଘର ମାତ୍ର 45ରୁ 60 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହୋଇଛି; ଯାହା ଏକ ରେକର୍ଡ । ବାହାରେ କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକମାନେ ଗାଁକୁ ଫେରିଆସିବା ଫଳରେ ସେମାନେ ଏସବୁ କାମରେ ହାତ ଦେଇଥିଲେ । ଯାହାଫଳରେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ ହୋଇଥିଲା । ଏକ ଆହ୍ୱାନକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାର ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ । ଏହି ଗୃହ ଫେରନ୍ତା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନର ସୁଯୋଗ ନେଇ ଗାଁରେ ଉପାର୍ଜନର ସୁବିଧା ପାଇବା ସହ ନିଜ ପରିବାରର ଯତ୍ନ ମଧ୍ୟ ନେଇପାରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଗରିବ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କ ଏହି ଆବାସ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଶୀଘ୍ର ସାରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଆବାସ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟର ସଫଳତା ଘେନି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅଭିଯାନରେ ଏସବୁ ରାଜ୍ୟ 23 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ତିଆରି ହେଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ପାନୀୟଜଳ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚାଲିଛି । ପଞ୍ଚାୟତ ଓ ଅଙ୍ଗନବାଡି ପାଇଁ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି । ଗାଁ ଗାଁରେ ଗୁହାଳ ତିଆରି ହୋଇଛି, ପୋଖରୀ ଏବଂ କୂଅ ଆଦି ଖୋଳା ଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଦୁଇଟି ଲାଭ ହେଉଛି । ପ୍ରଥମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଯେଉଁମାନେ ସହରରୁ ଗାଁକୁ ଫେରି ଯାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଘର ପାଖରେ କାମ ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଇଟା, ସିମେଣ୍ଟ, ବାଲି ଆଦି ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀର ବିକ୍ରିବଟା ବଢିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ଏହି କଠୋର ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ ରୋଜଗାର କଲ୍ୟାଣ ଅଭିଯାନ ଯୋଜନା ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ତିଆରି କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଲିଥିଲା । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜର ଖଣ୍ଡିଏ ଖଣ୍ଡିଏ ଘର ଯୋଗାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇ ନ ଥିଲା । ସରକାରଙ୍କ ମାତ୍ରାଧିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅଭାବ ତଥା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କୌଣସି ପରାମର୍ଶ ନ କରି ଏସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁଥିବାରୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇପାରୁ ନ ଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ କେତେକ ଯୋଜନାରେ ଯେଉଁସବୁ ଘର ତିଆରି ହୋଇଥିଲା ସେଥିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ସାଧୁତା ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇ ନ ଥିବାରୁ ତାହା ନିମ୍ନମାନର ହୋଇଥିଲା ।
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ 2014ରେ ସରକାର ପୂର୍ବ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଅନୁଶୀଳନ କରି ଯୋଜନାକୁ ବଦଳାଇଥିଲେ ଏବଂ ନୂଆ ରଣନୀତି ସହ ଏହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ନାମରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ହିତାଧିକାରୀ ମନୋନୟନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଘର ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ଯାଏଁ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ପାରଦର୍ଶୀ କରାଯାଇଥିଲା । ଆଗରୁ ଘର ଖଣ୍ଡିଏ ପାଇଁ ଗରିବ ଲୋକେ ସରକାରଙ୍କ ପଛରେ ଦୌଡୁଥିଲେ । ଏବେ ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି । ମନୋନୟନଠାରୁ ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠି ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ନୀତି ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଉଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାନୀୟଭାବେ ମିଳୁଥିବା ସାମଗ୍ରୀକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଶୈଳୀ ଅନୁସାରେ ଘରର ଡିଜାଇନ ତିଆରି କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗଭାବେ ତଦାରଖ କରାଯାଉଛି । ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ପର୍ଯ୍ୟାୟର କାମ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାପରେ କିସ୍ତିୱାରୀ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନେ କେବଳ ଘର ପାଉନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଶୌଚାଳୟ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ୍‌ ସଂଯୋଗ, ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ, ଏଲ୍‌ଇଡି ବଲ୍‌ବ ଏବଂ ଜଳ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ଏହା ଆମର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଅଭ୍ୟାସ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସହାୟକ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାୟ 27ଟି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ନିର୍ମିତ ଘରଗୁଡିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାରର ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି । କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ପଞ୍ଜୀକରଣରେ ପୁରୁଷଙ୍କ ସହ ମିଳିତଭାବେ ମହିଳାଙ୍କ ନାମ ରହିଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇ ଦେବାପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମହିଳା ରାଜମିସ୍ତ୍ରିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ 50 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ରାଜମିସ୍ତ୍ରିଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ମହିଳା ରାଜମିସ୍ତ୍ରିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 9 ହଜାର । ଯେତେବେଳେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ବଢେ, ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ; ଅତଏବ ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜଭୁତ କରିଥାଏ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢୀଭୂତ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିମାନ ବିକଶିତ ହେଉଛି ଏବଂ 2014ରୁ ପ୍ରତି ଗ୍ରାମରେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀର ଉପରୁ 2020 ଅଗଷ୍ଟ 15ରେ ସେ ଯେଉଁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିଥିଲେ ତଦନୁସାରେ ଆଗାମୀ 1000 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 6 ହଜାର ଗ୍ରାମକୁ ଅପ୍‌ଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏହି କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅଭିଯାନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହି କେବୁଲ ବିଛା କାମ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଚାଲିଛି ; ମାତ୍ର କେଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ 5 ହଜାର କିମିରୁ ଅଧିକ ଅପ୍‌ଟିକାଲ ଫାଇବର ଦେଶର 116ଟି ଜିଲାରେ ବିଛା ସରିଲାଣି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ 1250ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତକୁ ଇତିମଧ୍ୟରେ 19 ହଜାର ଅପ୍‌ଟିକାଲ ଫାଇବର ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି ଏବଂ 15 ହଜାର ୱାଇଫାଇ ହଟ୍‌ସ୍ପଟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଗାଁଗୁଡିକୁ ଉତ୍ତମ ଓ ତ୍ୱରିତ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ଯୋଗାଣ ସମ୍ଭବ ହେବ ସେହି ଗାଁର ପିଲାଏ ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ତଥା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭଲ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେବା ଅନ୍‌ଲାଇନ ଭିତ୍ତିକ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ସୁଫଳ ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ମିଳୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦୁର୍ନୀତିର ଅବକାଶ ନାହିଁ ଏବଂ ଗାଁଲୋକେ ଛୋଟମୋଟ କଥାରେ ସହରକୁ ଦୌଡିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡୁନି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଗାଁ ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଏବେ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତତର ହେବ ଏବଂ ଏ ନେଇ ସମାନ ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ବଳବତ୍ତର ରହିବ ।