প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘গৃহ প্ৰৱেশম’ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
মধ্যপ্ৰদেশৰ পিএমএৱাই-জিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময়
12 SEP 2020 2:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মধ্যপ্ৰদেশত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে ‘গৃহ প্ৰৱেশম’ শীৰ্ষক এক অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়, য’ত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-গ্ৰামীণ(পিএমএৱাই-জি)ৰ অধীনত ১.৭৫লাখ পৰিয়ালক পকী গৃহ প্ৰদান কৰা হৈছে৷
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পিএমএৱাই-জিৰ অধীনৰ মধ্যপ্ৰদেশৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময়ো কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ১.৭৫লাখ পৰিয়াল, যিসকলে আজি নতুন গৃহত প্ৰৱেশ কৰিব, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সপোনৰ ঘৰ পোৱাই নহয় তেওঁলোকৰ সন্তানৰ ভৱিষ্যতক লৈও বিশ্বাস জন্মিছে৷ তেওঁ লগতে কয় যে এই গৃহ লাভ কৰা হিতাধিকাৰীসকলে আজি বিগত ৬ বছৰত নিজৰ আৱাস লাভ কৰা ২.২৫ কোটি পৰিয়ালৰ তালিকাত অন্তৰ্ভূক্ত হ’ল আৰু তেওঁলোকে এতিয়াৰে পৰা ভাৰা ঘৰ বা জুপুৰী গৃহ অথবা এটা কেঁচা ঘৰত থাকিবলগীয়া নহয়৷ তেওঁ হিতাধিকাৰীসকলক দীপাৱলীৰ শুভেচ্ছা জনাই কয় যে যদি এতিয়া ক’ৰোনা নাথাকিলেহেতেন, তেতিয়া তেওঁ সো-শৰীৰে তেওঁলোকৰ সৈতে সেই আনন্দৰ ভাগ ল’লেহেতেন৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ দিনটো কেৱল ১.৭৫লাখ দুখীয়া পৰিয়ালৰ বাবে স্মৰণীয় মুহূৰ্তই নহয়, বৰঞ্চ দেশৰ প্ৰতিগৰাকী গৃহহীন ব্যক্তিক পকী গৃহ প্ৰদানৰ দিশতো এক ডাঙৰ পদক্ষেপ৷ তেওঁ কয় যে দেশৰ গৃহহীন লোকসকলৰ আশা সজীৱ কৰা এই ব্যৱস্থাই প্ৰমাণ কৰে যে চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহ কিমান সঠিক দিশত তথা নিৰ্ধাৰিত হিতাধিকাৰীৰ কাষত পাবলৈ সক্ষম হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ক’ৰোনা কালৰ প্ৰত্যাহ্বানকো নেওচি দেশত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-গ্ৰামীণৰ অধীনত ১৮লাখ গৃহৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰে ১.৭৫লাখ আৱাস কেৱল মধ্যপ্ৰদেশৰ৷ তেওঁ কয় যে সাধাৰণতে পিএমএৱাই-জিৰ এটা গৃহ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ১২৫দিন সময়ৰ প্ৰয়োজন হয়, কিন্তু ক’ৰোনাৰ সময়ত এটা গৃহ ৪৫-৬০দিনতে নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ অভিলেখ ৰচনা হৈছে৷ তেওঁ কয় যে চহৰৰ পৰা গাঁৱলৈ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকল ঘূৰি অহাৰ বাবেই এয়া সম্ভৱ হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰত্যাহ্বানক এক সূযোগলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ এয়া এক উত্তম উদাহৰণ৷ তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান ৰোজগাৰ যোজনাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা গ্ৰহণ কৰি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ তত্বাৱধান কৰাৰ লগতে একেসময়তে দুখীয়া লোকসকলৰ আৱাস নিৰ্মাণৰ কামো কৰিব পাৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান অভিযানৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশকে ধৰি বহু ৰাজ্যই ২৩ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে৷ তেওঁ কয় যে এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰতিখন গাঁৱতে দুখীয়াসকলৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণ, প্ৰতিঘৰ লোকক পানী যোগানৰ কাম, অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ, পঞ্চায়তৰ লগতে গোঁহালি, পুখুৰী আৰু কুঁৱা খনৰ কাম কৰা হৈছে৷
তেওঁ কয় যে ইয়াৰ পৰা দুটা লাভ হৈছে৷ প্ৰথমটো হৈছে চহৰৰ পৰা ঘূৰি অহা লাখ লাখ শ্ৰমিকে উপযুক্ত সংস্থাপন পাইছে৷ দ্বিতীয়তে, নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত ইটা, চিমেণ্ট, বালি ইত্যাদিৰ বিক্ৰী হৈছে৷ তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান ৰোজগাৰ অভিযানে এই জটিল সন্ধিক্ষণত গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি ব্যাপক সহায় কৰিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত দুখীয়া লোকসকলৰ গৃহ নিৰ্মাণৰ নামত দশক দশক ধৰি বিভিন্ন আঁচনি গ্ৰহণ হৈছিল৷ কিন্তু তেওঁলোকৰ মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন, কোটি কোটি দুখীয়া পৰিয়ালক গৃহ প্ৰদানৰ দৰে কাম হোৱা নাছিল৷ ইয়াৰ মূলতে হৈছে, তেতিয়া চৰকাৰৰ মাজত বৃহ ব্যৱধান আছিল, জবাবদিহিতাৰ অভাৱ আছিল আৰু প্ৰকৃত হিতাধিকাৰীক লৈ কোনো ভ্ৰূক্ষেপ নাছিল৷ তেওঁ কয় যে জবাবদিহিতাৰ অভাৱত সেই আৱাসসমূহ একেবাৰে মানসম্পন্ন নাছিল৷
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত এই আঁচনিখন পূৰ্বৰ অভিজ্ঞতা বিশ্লেষণ কৰি সংশোধন কৰা হয় আৰু এক নতুন কৌশলেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস নামেৰে শুভাৰম্ভ কৰা হয়৷ এই সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়া, হিতাধিকাৰী বাঁছনিৰ পৰা আৱাস হস্তান্তৰ কৰালৈকে সকলো স্বচ্ছ কৰি তোলা হয়৷ তেওঁ কয় যে পূৰ্বতে দুখীয়া লোকসকলে চৰকাৰৰ পিছে পিছে দৌৰিছিল, এতিয়া চৰকাৰ তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যায়৷ তেওঁ কয় যে নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত বিজ্ঞানসন্মত আৰু স্বচ্ছ প্ৰক্ৰিয়া অৱলম্বন কৰা হৈছে৷ কেৱল ইমানেই নহয়, গৃহ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত স্থানীয়ভাৱে উপলব্ধ সামগ্ৰী ব্যৱহাৰত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে৷ তেওঁ কয় যে ঘৰৰ নক্সাও স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তা আৰু ধৰণৰ ভিত্তিত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গৃহ নিৰ্মাণৰ প্ৰতিটো পৰ্যায় সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰীক্ষণ কৰা হয়ষ প্ৰতিটো পৰ্যায় অন্ত পৰাৰ পাছতহে আনটো কিস্তি মুকলি কৰি দিয়া হয়৷
তেওঁ কয় যে দুখীয়া লোকসকলে কেৱল আৱাসেই পোৱা নাই, তেওঁলোকে শৌচালয়, উজ্জ্বলা গেছ সংযোগ, সৌভাগ্য যোজনাৰ বিদ্যু সংযোগ, এলইডি বাল্ব আৰু পানী সংযোগো লাভ কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ দৰে আঁচনিয়ে গ্ৰামীণ ভগ্নীসকলৰ জীৱন সলনি কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পিএম আৱাস যোজনাৰ সৈতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰায় ২৭খন কল্যানকামী আঁচনিৰ যোগসূত্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাপ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা অধিকাংশ গৃহ কেৱল মহিলা বা পৰিয়ালৰ মুৰব্বীৰ সৈতে মহিলা এগৰাকীৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হয়৷ নতুন কৰ্মসূযোগ সৃষ্টি হোৱাৰ লগতে বহু গৃহত ৰাণী মিস্ত্ৰীৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ তেওঁ কয় যে মধ্যপ্ৰদেশত ৫০হাজাৰতকৈ অধিক মিস্ত্ৰীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰে ৯,০০০ৰেই মহিলা৷ যেতিয়া দুখীয়া লোকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পায়, তেওঁলোকৰ বিশ্বাসো বৃদ্ধি হয়৷ সেয়েহে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়াৰ সংকল্পও সুদৃঢ় হয়৷ এই বিশ্বাসক সুদৃঢ় কৰাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰতিখন গাঁৱৰ আন্তঃগাঁথনি আধূনিক ৰূপত গঢ়ি তোলা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২০ৰ ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰ পৰা দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি দোঁহাৰি কয় যে অহা ১,০০০ দিনৰ ভিতৰত দেশৰ ৬,০০০ গাঁৱত অপ্টিকেল ফাইবাৰ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰা হ’ব৷ তেওঁ কয় যে আনকি এই ক’ৰোনা কালত প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান ৰোজগাৰ অভিযানৰ অধীনত এই কাম দ্ৰুতগতিত সম্পন্ন কৰি থকা হৈছে৷ তেওঁ কয় যে কেইটসপ্তাহমানতে ৫,০০০ কিলোমিটাৰ অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ কাম ১১৬খন জিলাত সম্পন্ন কৰা হৈছে৷ তেওঁ কয় ১,২৫০খনতকৈ অধিক গাওঁ পঞ্চায়তক ১৯ হাজাৰ অপ্টিকেল ফাইবাৰেৰে সংযোগ কৰা হয় আৰু ১৫ হাজাৰ ৱাই-ফাই হটস্পট প্ৰদান কৰা হয়৷ তেওঁ কয় যে যেতিয়া উন্নত আৰু দ্ৰুত ইণ্টাৰনেট সেৱা গাঁৱত উপলব্ধ হ’ব, তেতিয়া গাঁৱৰ সন্তানসকলে শিক্ষাৰ বাবে উন্নত সূযোগ লাভ কৰিব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে ব্যৱসায়ৰ উন্নত সূযোগ লাভ কৰিব৷ তেওঁ কয় যে বৰ্তমান চৰকাৰৰ সকলো সেৱা অনলাইনযোগে কৰা হৈছে, যাতে সুবিধা ক্ষিপ্ৰতাৰে লাভ কৰে, দুৰ্নীতিমুক্ত হয় আৰু গাঁওবাসী এটা সৰু কাম বাবে চহৰলৈ যাব লগা নহয়৷ তেওঁ কয় যে গাঁওবাসী আৰু দুখীয়া লোকসকলক সবলীকৰণৰ এই অভিযান দ্ৰুতগতিত সম বিশ্বাসেৰে অগ্ৰগতি লাভ কৰিব৷

Prime Minister's Office
PM addresses the 'Grih Pravesham' event
Interacts with beneficiaries under PMAY-G in Madhya Pradesh
12 SEP 2020 2:46PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the ‘Grih Pravesham’ event in Madhya Pradesh through video conferencing, where 1.75 Lakh Families were delivered pucca houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana- Grameen (PMAY-G)
Shri Narendra Modi also interacted with the beneficiaries under PMAY-G in Madhya Pradesh.
The Prime Minister said that the 1.75 Lakh beneficiary families who are moving into their new houses today have got their dream home and also a confidence about the future of their children. He said that the beneficiaries who got homes today have joined the ranks of the 2.25 crore families who have got their own house in the last 6 years and will now be living in their own house rather than living in a rented house or a slum or a kutcha house. He wished the beneficiaries Diwali and said that he would have been amongst them personally to share their joy if not for the Corona.
The Prime Minister said that today is not only a memorable moment in the lives of 1.75 lakh poor families, but it is also a major step to give pucca house to every homeless person in the country. He said while this strengthens the hope of the homeless in the country this also proves how Government scheme launched with right strategy and intention reach the targeted beneficiaries.
The Prime Minister said that notwithstanding the challenges during the Corona period, work of 18 lakh houses has been completed throughout the country under the Prime Minister Awas Yojana-Gramin and among that 1.75 lakh houses completed in Madhya Pradesh itself. He said that on an average, building a house under PMAY-G takes about 125 days but during this period of Corona, it was completed in just about 45 to 60 days which is a record in itself. He said this was made possible owing to the migrants returning from cities to their villages. The Prime Minister said this is a great example of turning a challenge into an opportunity. He said that these migrant labour took care of their families by taking full advantage of the Prime Minister Garib Kalyan Rozgar Abhiyan and at the same time worked to build homes for their poor brethren.
The Prime Minister expressed satisfaction that in many states of the country including Madhya Pradesh projects worth about Rs 23 thousand crores have been completed under PM Garib Kalyan Abhiyan. He said under this scheme, homes are being built for the poor in every village, works are being undertaken to provide water supply to every house, buildings are built for anganwadis and panchayats, along with cow sheds, ponds, wells etc.
He said that this has led to two benefits. One is millions of migrant labourers who returned back to their villages from the cities have got meaningful employment. And second - goods related to construction like Brick, Cement, Sand, etc. have been sold. He said that in a way Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan emerged as a big support for the village economy in this difficult time.
The Prime Minister said that various schemes were launched in the country for decades to build homes for the poor. But the goal of giving a dignified life, giving home to the crores of poor, could never be achieved. This is because there was too much interference of the government, lack of transparency and no consultation whatsoever with the actual beneficiary. He added that lack of transparency in earlier plans led to the poor quality of those houses.
Shri Narendra Modi said that in 2014, the scheme was modified after analysing tthe past experiences and it was launched as Prime Minister Awas Yojana with a new strategy. The entire procedure, right from selection of beneficiary till handing over the houses, was made transparent. He said earlier the poor had to run after the government, now the government is reaching the people. He said that scientific and transparent methods are being adopted from selection to manufacture. Not only this, priority is also given to locally available and used goods, from materials to construction. He said the designs of the house are also being prepared according to the local needs and style.
The Prime Minister said there is complete monitoring of each phase of the house construction. Various installments of money are released after completion of each stage.
He added that the poor are not only getting a house, they are also getting toilets, Ujjwala Gas connection, Sowbaghya Yojana, Power connection, LED bulb and Water connection also along with it. He said that schemes like PM Awas Yojana, Swachh Bharat Abhiyan are playing an important role in changing the lives of rural sisters. Prime Minister said about 27 welfare schemes of the Central Government are linked to the PM Awas Yojana.
The Prime Minister said that the houses built under the PM Awas Yojana are mostly registered in the name of the woman or registered jointly alongwith the woman of the household. New work opportunities are being created for and at the same time, a large number of lady masons are used for the construction. He said that in Madhya Pradesh alone more than 50 thousand masons have been trained out of there are 9,000 lady masons. When the income of the poor increases, their confidence grows. So the resolve to build a self-reliant India is also strengthened. To strengthen this confidence, the Prime Minister said that modern infrastructure is being developed in every village since 2014.
The Prime Minister recalled his promise made on the 15th August 2020, from the Ramparts of the Red Fort, on laying optical fiber cable in around 6 thousand villages in the next 1000 days. He said that even in this corona period, under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan, this work has progressed rapidly. He said that in just a few weeks more than 5000 kilometers of optical fiber has been laid in 116 districts. He said more than 1250 Gram panchayats are connected with about 19 thousand Optical fiber connections and about 15 thousand Wi-Fi HotSpot are provided. He said that when better and faster internet comes to villages, the children of the village will get better opportunities for education and the youth will get better business opportunities. He said that today every service of the government has been made online so that the benefits are also fast, there is no corruption and the villagers do not have to rush to the city for even small work. He said that to empower the village and the poor this campaign will be faster now, with the same confidence.