Ministry of Chemicals and Fertilizers
IPFT develops new “Disinfectant Sprays” to prevent microbial infections and to decontaminate vegetables and fruits
12 SEP 2020 11:45AM by PIB Delhi
At a time when COVID pandemic has created havoc globally, Institute of Pesticide Formulation Technology- IPFT an autonomous Institution under the Department of Chemicals & Petrochemicals, Ministry of Chemicals & Fertilizers has successfully developed two new technologies namely “Disinfectant spray for surface application” and “Disinfectant spray for Vegetables & fruits.”
According to a statement provided by IPFT the variety of surfaces like door handles, chair armrest, computer keyboard & mouse taps etc. may transmit microbes to the individuals through direct or indirect contact. Keeping this in view IPFT has developed; alcohol based “Disinfectant Spray” for the surface applications containing botanical anti-microbial which may be effective in prevention from various diseases caused by microbes, bacteria and virus. The formulation is volatile and evaporates quickly after disinfecting the surface and does not leave any stains, odor and residue etc.
IPFT has also developed Disinfectant Spray to remove pesticide residues left over on the surface of fruits and vegetables. Fruits & vegetables are basic food commodities and necessary component of daily nutrition. Sometime non judicious uses of pesticide contaminate raw vegetables and fruits as pesticide residues persist on their surface and can causes health risk upon consumption.
To make fruits and vegetables 100 percent safe for human consumption IPFT has developed a water-based formulation .The decontamination procedure using the formulation is simple; vegetables or fruits are soaked in the diluted solution of this formulation for15-20 minutes thereafter rinsed with fresh water. This simple procedure makes fruits and vegetables totally pesticide free.
Gurugram, Haryana, based IPFT was Established in May 1991 under the Department of Chemicals & Petrochemicals, Ministry of Chemicals & Fertilizers as an Autonomous Institution. Intitute has been working towards the development of safer, efficient and environment friendly pesticide formulations. IPFT has four administrative divisions namely, Formulation Technology Division, Bioscience Division, Analytical Science Division and a Process Development Division.

কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিংদা তাবা লায়না-তিলনাদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিংদগী তিলহাৎ হিদাক লৌথোক্নবা আই.পি.এফ.তিনা অনৌবা “দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” পুথোক্লে
12 SEP 2020 11:45AM by PIB Imphal
মালেমগী ওইনা কোবিদ লাইচৎ থেংনরিঙৈ চৈরক অসিদা, কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজরস মিনিস্ত্রিগী কেমিকেলস অমসুং পেত্রোকেমিকেলস দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিতুউৎ অমা ওইরিবা ইন্সতিতুৎ ওফ পেস্তিসাইদ ফোরমুলেসন তেক্নোলোজি(আই পি এফ তি)না মাইপাক্না অনৌবা তেক্নোলোজি অনি হায়বদি “মমাইদা শীজিন্ননবা দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” অমসুং “মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিংগী দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” পুথোক্লে।
ইন্সতিতুৎ অসিগী চেরোল অমনা হায়খি তোঙান-তোঙানবা মমাইশিং হায়বদি থোংগী খুৎপায়ফমশিং, চৌক্রিগী পায়ফমশিং, কম্পুতর কিবোর্দ অমসুং মাউস তেপশিং অসি হকথেংন্না নৎত্রগা নাকোইন্না পায়রুবা মীওইশিংদা মহিক শন্দোরকপা য়াই। মসি য়েংলগা ইন্সিতুতুৎ অসিনা বেক্তরিয়া আমসুং ভাইরসনা থোকহনবা তোঙান তোঙানবা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্নবা পাম্বীদগী শুংবা মহিক হাৎপা ঙম্বা মচলশিং য়াওবা য়ুদগী শুংবা “দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” পুথোক্লে। মচল অসি মমাইশিংদা তৈরবা মতুংদা অথুবা মতমদা মনিল ওনখিদুনা কংগনি অমসুং মচু, মনম অমসুং লেমহৌবা অমতা লৈহৌরোই।
মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিংদা পক্তুনা লৈহৌবা তিলহাৎ হিদাকশিং লৌথোক্নবা ইন্সতিতুৎ ওফ পেস্তিসাইদ ফোরমুলেসন তেক্নোলোজিনা “দিসইনফেকতেন্ত স্প্রে” পুথোক্লে। উহৈ-ৱাহৈশিং অমসুং মনা-মশিং অসি নোংমগী তঙাইফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিংগী শরুক অমনি। করিগুম্বা মতমদা নিয়ম লান্না তিলহাৎ হিদাকশিং শীজিন্নবদগী মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিংদা তিলহাৎ হিদাকশিং মখা তানা য়াওদুনা লৈখি অমসুং মসিনা চাবা মতমদা হকচাং শোকহল্লি।
মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিং মীওইবনা চাবদা চাদা ১০০ শোক্তনবা ইন্সতিতুৎ ওফ পেস্তিসাইদ ফোরমুলেসন তেক্নোলোজিনা ঈশিংদা তুহল্লগা শেম্বা মচল অমা পুথোক্লে। হিদাক মচল অসিদা মনা-মশিং নৎত্রগা উহৈ-ৱাহৈশিং মিনিত ১৫-২০ ফাওবা তিংদুনা থম্লবা মতুংদা ঈশিং অচম্বদা ফজনা চামথোক্কনি। মসিগী অচম্বা থবক অসিনা মনা-মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈশিং মপুংফানা তিলহাৎ হিদাক য়াওহন্দ্রে।
হরিয়ানাগী গুরুগ্রামদা লৈবা ইন্সতিতুৎ ওফ পেস্তিসাইদ ফোরমুলেসন তেক্নোলোজি অসি ১৯৯১গী মে থাদা কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজরস মিনিস্ত্রিগী কেমিকেলস অমসুং পেত্রোকেমিকেলস দিপার্তমেন্তগী মখাদা ওতোনোমস ইন্সতিতুউৎ অমা ওইনা লিংখৎখিবনি। ইন্সিতুতুৎ অসিনা হকচাং শোক্তবা অমসুং অকোয়বগী ফিবমদা অকায়বা পীদবা তিলহাৎ হিদাক মখল কয়া পুথোক্লি। ইন্সতিতুৎ ওফ পেস্তিসাইদ ফোরমুলেসন তেক্নোলোজিগী দিবিজন মরি লৈ হায়বদি; ফোরমুলেসন তেক্নোলোজি দিবিজন, বাইওসাইন্স দিবিজন, এনালাইতিকেল দিবিজন অমসুং প্রোসেস দিবলপমেন্ত দিবিজন্নি।