Ministry of Science & Technology
Present & former DST Secretaries discuss DST’s roadmap in transforming India
02 SEP 2020 5:53PM by PIB Delhi
Secretaries--both former and present, of the Department of Science and Technology (DST) highlighted the milestones achieved so far by DST and discussed the road ahead at the inaugural panel discussion on ‘Remembering 50 Golden years of DST’ organized to commemorate the golden jubilee celebration of the department.
“DST has an extraordinary impact on the S&T ecosystem in the country. DST’s reach and depth in every area is huge, making it truly the agency for transformation of India through Science & Technology,” said former DST Secretary and present Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India, K VijayRaghavan said in the panel discussion which was part of DST Golden Jubilee Discourse series.
“For India, the approach to catch up with other global leaders in science should be to do more for less and use the intellectual capacity to do so. It has to be proportionate to our investment in terms of GDP. Looking at various themes of technology, India also has to see whether there is room for originality that could make it valuable for us in terms of investment,” he added, chalking out a way forward.
DST Secretary Professor Ashutosh Sharma pointed out that the establishment of DST has been a turning point for science, technology, and innovation in India and connected to a very wide stakeholder base of S&T in India all the way from school students to Ph.D. to young scientists, R&D labs, Universities, and colleges.
He elaborated about some of the great institutional structures built by DST -- the Technology Development Board (TDB) responsible for commercializing indigenous technologies and the Science and Engineering Research Board (SERB), which has empowered several scientists. He added that all the deep foundations built so far and human resources built over 5 decades can be activated with speed and scale, as seen during the COVID 19 pandemic.
Professor T Ramasami, former Secretary DST (2006-2014), underlined that DST has played the role of pranavayu or the oxygen for the Indian Science system. “Given that science is ultimately to be celebrated by the citizens of the country, DST should look at the opportunity today that India presents of a completely new S&T policy framework to reach the unserved and underserved people of the country,” he added.
Prof. VS Ramamurthy, former Secretary DST (1995-2006), sharing his memories of DST said, “We established the first Technology Business Incubator outside any educational institution, and now this year 100 more such incubators will be set up by DST. This is a scale in which we would like to move.”
“We need enough number of researchers and technologists consistent with our population. COVID times have shown us our technological strength come to life and deliver in times of need. This will take us forward,” he stressed.
The discourse series, a part of a chain of programmes for the 50 years celebration of the department was organized virtually by the National Council for Science & Technology Communication (NCSTC), a division of the Department of Science and Technology, Government of India, and Vigyan Prasar.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
হৌজিক্কী অমদি হান্নগী দি.এস.তি. সেক্রেতরীশিংনা ভারত্তা অওনবা পুরক্নবা দি.এস.তি.গী রোদমেপ খন্নখ্রে
02 SEP 2020 5:53PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী সেক্রেতরীশিং – হান্নগী অমসুং হৌজিক্কি অনিমক্না বিভাগ অসিগী গোল্দন জুবিলী পাল্লন তৌনবা শিনখিবা ‘রিমেম্বরিং ৫০ গোল্দন ইয়র্স ওফ দি.এস.তি.’গী হৌদোকপগী পেনেল দিস্কসন্দা হৌজিক ফাওবদা দি.এস.তি.না মাই পাকপা ঙমখ্রবশিং অদু থমখি অমসুং লৌখৎকদবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা খন্নখি।
“লৈবাক অসিগী এস অমসুং তিগী ইকোসিস্তেমদা দি.এস.তি.না অচৌবা শাফু অমা পীরি। লম খুদিংমক্তা দি.এস.তি.না হোৎনরিবা অমসুং মনুং হঞ্জিন্দুনা তৌরিবশিং অসি য়াম্না চাউবগা লোয়ননা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ভারতপু অওনবা পুরক্নবা তশেংবা এজেন্সী অমা ওইহল্লি।”, হায়না ভারত সরকারগী হান্নগী দি.এস.তি. সেক্রেতরী অমসুং হৌজিক প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদভাইজর (পি.এস.এ.), কে বিজে রঘভননা দি.এস.তি. গোল্দন জুবিলী দিস্কোর্স সিরিজকী শরুক ওইরিবা পেনেল দিস্কসনদা ফোঙদোকখি।
“ভারতকী ওইনা, অতোপ্পা মালেমগী সাইন্সকী লমদা লুচিংলিবশিংগা লম্বা তৌনবা ঙম্নবা পাম্বৈ অদুদি য়াম্না চংদনা থবক হেন্না তৌবনি অসুং মসি তৌনবা হোৎনবদা ইন্তেলেকচুএল কেপাসিতী শীজিন্নগদবনি। মসি জি.দি.পি.দা য়েংলকপদা ঐখোয়গী ইনবেসমেন্তগা চান্নহনগদবনি। তেক্নোলোজীগী তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা য়েংলুবদা, ভারতনা ঐখোয়গী ইনবেসমেন্তদা কান্নগদবা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অনৌবা ৱাখল্লোনগী মফম লৈগদরা হায়বসু য়েংশিনগনি” হায়না তুংলমচৎকী লম্বী অমা য়াৎলদুনা মহাক্না মখা তাখি।
দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা হায়খি দি.এস.তি. লিংখৎখিবা অসিনা ভারতকী সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনদা অওনবা পুরক্নবা তাঙ্কক অমা ওইখি অমসুং মসিনা ভারতকী এস অমসুং তি.গী স্তেকহোল্দর বেস অসি স্কুলগী মহৈরোয়শিংদগী হৌরগা পিঐচ.দি., অদগী নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিং, আর অমসুং দি লেবশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং কোলেজশিং ফাওবদা চাউথোকহনখি।
মহাক্না দি.এস.তি.না শাখিবা অচৌবা ইন্সতিত্যুস্নেল স্ত্রকচর খরগী মতাংদা ফোঙদোকখি – ইন্দিজিনস তেক্নোলজীশিং কম্মর্সিএলাইজেসনগী থৌদাং লৌরিবা তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত বোর্দ (তি.দি.বি.) অমসুং সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্চ বোর্দ (এস.ই.আর.বি.) অসিনা সাইন্তিস্ত কয়াবু থৌনা হাপ্লি। মহাক্না হায়খি কোবিদ ১৯ লায়চৎ অসিগী মনুংদা উরিবা অসিগুম্না হৌজিক ফাওবদা শাগৎখিবা অচৌবা ফাউন্দেসন অমসুং চহি ৫০মুক অসিদা শেমগৎখিবা হ্যুমেন রিসোর্স পুম্নমক অসি খোঙজেল য়াংখৎহন্দিনা অমসুং চাউথোকহনবা য়াগনি।
হান্নগী সেক্রেতরী দি.এস.তি. (২০০৬-২০১৪), প্রোফেসর তি. রামাসমিনা হায়খি দি.এস.তি.না ভারতকী সাইন্স সিস্তেমগী প্রনাভয়ু নত্রগা ওক্সিজেনগী থৌদাং লৌরি। “লৈবাক অসিগী প্রজাশিংনা সাইন্সনা তৌবা ঙম্বা অসিগী হরাওবা ফোঙদোকফম থোকই, লৈবাক অসিগী মসিগী কান্নবা ফংদ্রিবা মীওইশিংদসু য়ৌহন্নবা ভারতনা পুমনৌ নৌবা এস অমসুং তিগী পোলিসীগী ফ্রেমৱার্ক পুথোক্নবা ঙসি লৈরিবা খুদিংচাবা অসি দি.এস.তি.না লৌহৌগদবনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
হান্নগী দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী (১৯৯৫-২০০৬) প্রোফেসর ভি এস রামামুর্থীনা মহাক্না দি.এস.তি.দা লৈরিঙৈ মতমগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা হায়, “ঐখোয়না এজুকেস্নেল ইন্সিতিত্যুসনগী মপান্দা অহানবা তেক্নোলোজী বিজিনেস ইনক্যুবেতর লিংখৎখি অমসুং হৌজিক চহি অসিদা অসিগুম্বা ইনক্যুবেতর ১০০ দি.এস.তি.না লিংখৎলগনি। মসিগী চাং অসিদা ঐখোয়না মখা তাবা পাম্লি।”
“ঐখোয়না ঐখোয়গী মীশিংগা চান্নবা রিসর্চরশিং অমসুং তেক্নোলোজিস্ত মশিং য়াম্না মথৌ তাই। কোবিদকী মতম অসিদা ঐখোয়গী তেক্নোলোজীগী মপাঙ্গল অদু তশেংনা উৎপা ঙমখি অমসুং মতম চানা মথৌ তাবশিং ফংহনখি। মসিনা ঐখোয়বু মাংলোনদা চংশিনবদা মতেং পাংগনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
বিভাগ অসিগী চহি ৫০ শুবগী পাল্লন তৌবগী মথং মথং পাঙথোকপা প্রোগ্রামশিংগী শরুক অমা ওইরিবা দিস্কোর্স সিরিজ অসি ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী অমসুং বিজ্ঞান প্রসারগী য়ুনিৎ অমা ওইরিবা নেস্নেল কাউন্সিল ফোর সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী কম্ম্যুনিকেসন (এন.সি.এস.তি.সি.)না ভর্চ্যুল ওইনা শিনখি।