Prime Minister's Office
It is the time to get vocal for local toys, says PM in Mann ki Baat
30 AUG 2020 3:00PM by PIB Delhi
In the latest address of Mann ki Baat, Prime Minister Shri Narendra Modi talked about his deliberations with the Children University of Gandhinagar, Ministry of Women and Child Development, Ministry of Education and Ministry of Micro-Small and Medium Enterprises on how to make new toys available to the children and how India could become a big hub of toy production. He noted that toys not only augment activity, they also give flight to our aspirations. Toys, not only entertain, they also build the mind and foster an intent too, he said.
Prime Minister recalled an anecdote about toys shared by Gurudev Rabindranath Tagore. He emphasized what Gurudev had said about toys - that the best toy is that which is incomplete, a toy that children together complete while playing. Gurudev used to say that toys should be such that they bring out the childhood of a child and also his or her creativity, he said.
Prime Minister noted that in the National Education Policy, a lot of attention has been given on the impact of toys on different aspects of children's lives. He said there are several skilled artisans who possess expertise in making good toys and some parts of the country like Channapatna in Ramnagaram in Karnataka, Kondaplli in Krishna in Andhra Pradesh, Thanjavur in Tami Nadu, Dhubari in Assam, Varanasi in Uttar Pradesh are also developing as Toy clusters. He added that while Global Toy Industry is worth more than 7 lakh crore rupees, India currently has a very little share in it.
Prime Minister praised the work done by Shri C V Raju of Vishakhapatnam, who, by making excellent quality eti-koppakaa toys, has brought back the lost glory of these local toys. He exhorted the entrepreneurs to team up for toys, saying it is the time to get vocal for local toys.
Talking about the trend of computer games, Prime Minister suggested making games based on the ideas and concepts of our history.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ଥାନୀୟ ଖେଳନା ପାଇଁ ତୁଣ୍ଡ ଖୋଲିବାର ସମୟ ଆସିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
30 AUG 2020 3:00PM by PIB Bhubaneswar
କଣ୍ଢେଇ ଓ ଖେଳନା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ନିମନ୍ତେ ତୁଣ୍ଡ ଖୋଲିବାର ସମୟ ଆସିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ମନ୍‌କୀ ବାତ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (30.08.2020) ସଂସ୍କରଣରେ ଏ ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏ ବିଷୟରେ ଗାନ୍ଧିନଗର ଶିଶୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁକଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ହୋଇଥିବା ତାଙ୍କର ଆଲୋଚନା ସଂପର୍କରେ ସେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଆମ ଦେଶର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟଭାବେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଖେଳନା କିପରି ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଖେଳନାର ଯଥେଷ୍ଟ ଚାହିଦା ଥିବାରୁ ଭାରତକୁ ଏକ ବୃହତ୍‌ କଣ୍ଢେଇ ହବ୍‌ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ସେ ଆଗ୍ରହୀ । ଖେଳନା କେବଳ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବଢାଏ ନାହିଁ; ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ କଳ୍ପନାକୁ ଡେଣା ଲଗାଏ । ଏହା ମନୋରଂଜନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ପିଲାଙ୍କ ମନକୁ ତିଆରି କରେ ଏବଂ କଳ୍ପନା ଯୋଗାଏ ।
ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଠାକୁରଙ୍କ ଏକ କଣ୍ଢେଇ କାହାଣୀ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଲାମାନେ ଖେଳିଲାବେଳେ ଯେଉଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କଣ୍ଢେଇଟିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରନ୍ତି ତାହା ସର୍ବୋତ୍ତମ । ଗୁରୁଦେବ କହୁଥିଲେ କଣ୍ଢେଇଗୁଡିକ ଏଭଳି ହେବା ଉଚିତ ଯାହା ଶିଶୁ ତା’ର ବାସ୍ତବ ପିଲାଦିନ ଓ କଳ୍ପନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଶିଶୁଙ୍କ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ଖେଳନାର ପ୍ରଭାବ କିପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେ ସଂପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାମନଗରମ୍‌ ଜିଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଚନ୍ନାପାଟନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କୃଷ୍ଣା ଜିଲାର କୋଣ୍ଡାପଲ୍ଲୀ, ତାମିଲନାଡୁର ତାଞ୍ଜାବୁର, ଆସାମର ଧୁବରୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀ ଆଦି ସ୍ଥାନରେ ଅନେକ ଦକ୍ଷ ଓ ଅଭିଜ୍ଞ କଣ୍ଡେଇ କାରିଗର ଅଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଚମତ୍କାର ଖେଳନା ତିଆରିର କୌଶଳ ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏସବୁ ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ କଣ୍ଡେଇ କ୍ଲଷ୍ଟରମାନ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର କଣ୍ଢେଇ ବଜାରର ମୂଲ୍ୟ 7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏଥିରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ନଗଣ୍ୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ବିଶାଖାପାଣାର ପ୍ରମୁଖ ଖେଳନା ନିର୍ମାତା ଶ୍ରୀ ସି.ଭି. ରାଜୁଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ରାଜୁ ଚମତ୍କାର ମାନର ଏଟିକୋପ୍ପାକା ଖେଳନା ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଖେଳନା ଏକଦା ବିସ୍ମୃତ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ସେ ତାହାର ପୁନଃରୁଦ୍ଧାର କରିଛନ୍ତି । ଖେଳନା ଉଦ୍ୟୋଗର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବା ସହ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭୋକାଲ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ ହେବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଗେମ୍‌ସର ଧାରା ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ଖେଳ ଆମ ଦେଶର ବିଚାର, ଆଦର୍ଶ ଓ ଇତିହାସକୁ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଉଚିତ ।