Prime Minister's Office
It is the time to get vocal for local toys, says PM in Mann ki Baat
30 AUG 2020 3:00PM by PIB Delhi
In the latest address of Mann ki Baat, Prime Minister Shri Narendra Modi talked about his deliberations with the Children University of Gandhinagar, Ministry of Women and Child Development, Ministry of Education and Ministry of Micro-Small and Medium Enterprises on how to make new toys available to the children and how India could become a big hub of toy production. He noted that toys not only augment activity, they also give flight to our aspirations. Toys, not only entertain, they also build the mind and foster an intent too, he said.
Prime Minister recalled an anecdote about toys shared by Gurudev Rabindranath Tagore. He emphasized what Gurudev had said about toys - that the best toy is that which is incomplete, a toy that children together complete while playing. Gurudev used to say that toys should be such that they bring out the childhood of a child and also his or her creativity, he said.
Prime Minister noted that in the National Education Policy, a lot of attention has been given on the impact of toys on different aspects of children's lives. He said there are several skilled artisans who possess expertise in making good toys and some parts of the country like Channapatna in Ramnagaram in Karnataka, Kondaplli in Krishna in Andhra Pradesh, Thanjavur in Tami Nadu, Dhubari in Assam, Varanasi in Uttar Pradesh are also developing as Toy clusters. He added that while Global Toy Industry is worth more than 7 lakh crore rupees, India currently has a very little share in it.
Prime Minister praised the work done by Shri C V Raju of Vishakhapatnam, who, by making excellent quality eti-koppakaa toys, has brought back the lost glory of these local toys. He exhorted the entrepreneurs to team up for toys, saying it is the time to get vocal for local toys.
Talking about the trend of computer games, Prime Minister suggested making games based on the ideas and concepts of our history.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকেল খেলনাৰ বাবে ভকেল হোৱাৰ সময় সমাগত, মন কী বাতত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়
30 AUG 2020 3:00PM by PIB Guwahati
শেহতীয়া মন কী বাতত, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শিশুসকলৰ বাবে নতুন খেলনা কিদৰে উপলব্ধ কৰিব পৰা যায় আৰু খেলনা সামগ্ৰী প্ৰস্তুতৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত কিদৰে এটা বৃহৎ কেন্দ্ৰ হৈ উঠিব পাৰিব, সেই সন্দৰ্ভত গান্ধীনগৰস্থিত শিশু বিশ্ববিদ্যালয়, মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰণালয়, শিক্ষা মন্ত্ৰণালয় আৰু ক্ষুদ্ৰ-সৰু আৰু মজলীয়া প্ৰতিষ্ঠান মন্ত্ৰণালয়ৰে তেওঁ আলোচনা কৰাৰ কথা সদৰী কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে খেলনা সামগ্ৰীসমূহ মাথো ডাঙৰ-দীঘল হোৱাতেই সহায়ক নহয়, বৰঞ্চ এইসমূহে আমাৰ আকাংক্ষাক গতি প্ৰদান কৰে। খেলনা সামগ্ৰী কেৱল মাত্ৰ মনোৰঞ্জনৰ বাবেই নহয়, ই মগজুৰ ক্ৰিয়া আৰু ইচ্ছাও জগাই তোলে, তেওঁ কয়।
গুৰুদেৱ ৰৱীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে আগবঢ়োৱা খেলনা সা-সামগ্ৰীক লৈয়ো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এটা উপাখ্যান স্মৰণ কৰে। গুৰুদেৱে খেলনা সন্দৰ্ভত কি কৈছিল তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উত্তম খেলনা সেইটো যিটো অসম্পূৰ্ণ, শিশুৱে খেলোতে এটা খেলনাই পূৰ্ণতা লাভ কৰে। গুৰুদেৱে কৈছিল যে খেলনা এনে হোৱা উচিত যিয়ে শিশুৰ শৈশৱক সমৃদ্ধ কৰে আৰু তেওঁৰ সৃষ্টিশীলতাকো সমানেই সমৃদ্ধ কৰিব পাৰে, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে নতুন শিক্ষা নীতিখনত, শিশুৰ জীৱনৰ ভিন্ন দৃষ্টিকোণত খেলনাৰ প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত বিশেষ মনোযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এনে বহু দক্ষ শিল্পী আছে যিয়ে সু খেলনা প্ৰস্তুতত দক্ষতা প্ৰতিপন্ন কৰিছে আৰু কৰ্ণাটকৰ ৰামনগৰমৰ চান্নাপাটনা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ কৃষ্ণাৰ কন্দাপল্লী, তামিল নাডুৰ থাঞ্জাভূৰ, অসমৰ ধুবুৰী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰানসীৰ দৰে দেশখনৰ ভিন্ন অঞ্চল টয় ক্লাষ্টাৰ হিচাপে বিকশিত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিশ্ব খেলনা উদ্যোগটো ৭ লাখ কোটি টকাৰো অধিক হৈ পৰাৰ বিপৰীতে, ভাৰতৰ সম্প্ৰতি ইয়াত শ্বেয়াৰ অতি নগণ্য হৈ আছে।
স্থানীয় খেলনাৰ হেৰোৱা গৰিমা ঘূৰাই আনি উৎকৃষ্ট মানসম্পন্ন ‘এতি-কপ্পাকা’ পুতলা প্ৰস্তুত কৰি উলিওৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশাখাপট্টনমৰ শ্ৰী চি ভি ৰাজুৰ শলাগ লয়। তেওঁ খেলনা প্ৰস্তুতৰ বাবে উদ্যোগীসকলক একত্ৰিত হ’বলৈ উৎসাহ যোগাই কয় লোকেল খেলনাৰ প্ৰতি ভকলে হোৱাৰ সময় সমাগত।
কম্পিউটাৰ গেমৰ প্ৰৱণতা সন্দৰ্ভত ব্যক্ত কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমাৰ ইতিহাসৰ বিচাৰ আৰু ধাৰণাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এনে গেমসমূহ প্ৰস্তুত কৰি উলিওৱাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰে।