প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লোকেল শান্নপোৎশিংগীদমক ভোকেল তৌবা মতম ওইরে হায়না পি.এম.না মন কী বাত্তা ফোঙদোকখ্রে
30 AUG 2020 3:00PM by PIB Imphal
খ্বাইদগী নৌবা মন কী বাত্তা ৱা ঙাংখিবদা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গান্ধীনগরগী চিলদ্রেন য়ুনিভর্সিতী, নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয় অমসুং মাইক্রো-স্মোল অমসুং মিদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়গা লোয়ননা অঙাংশিংগী অনৌবা শান্নপোৎশিং করম্না শাগনি অমসুং ভারত অসি শান্নপোৎশিং পুথোকপগী অচৌবা হব অমা করম্না ওইহনগনি হায়বগী মতাংদা খন্নখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না শান্নপোৎশিং অসি থবক হেনগৎহনবা খক নত্তনা মখোয়না ঐখোয়গী হৌগৎলক্লিশিংদা আশা পীরি। ঙসি, মসিনা নুংঙাইহনবা খক নত্তনা, ৱাখল লৌশিং হেনগৎহনবা অমসুং অপাম্বা য়োখৎলি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুরুদেব রবিনদ্রনাথ তেগোরনা শান্নপোৎশিংগী মতাংদা হায়রম্বা অদু নীংশিংখি। মহাক্না গুরুদেবনা শান্নপোৎশিংগী মরমদা হায়রম্বা অদু থমখি – মদুদি খ্বাইদগী ফবা শান্নপোৎ অসি অঙাংশিংনা শান্নবদা পুন্না শেমজিন্দুনা মপুং ফাহনবা অদুগুম্বা শান্নপোৎ অদুনি। শান্নপোৎনা অঙাংশিংদা নুংঙাইবা পোকহনবা অমসুং মখোয়গী হৈশিংবা হেনগৎহনগদবনি হায়না গুরুদেবনা হায়রম্মি হায়দুনা মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিদা অঙাংশিংগী পুন্সিগী তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা শান্নপোৎশিংগী কান্নবা অদুসু য়াওহনখি। মহাক্না হায় স্কিল লৈরবা খুৎশা হৈবা কয়া লৈ মখোয়দা অফবা শান্নপোৎশিং শান্নবগী লৌশিংবা অদু য়াওরি অমসুং লৈবাক অসিগী কর্নাতকাগী রামনগরমগী চন্নাপত্না, অন্ধ্র প্রদেশকী কৃষ্ণগী কোন্দপলি, তামিল নাদুগী থাঞ্জাবুর, অসামগী ধুলবরি, উত্তর প্রদেশগুম্বা শরুক খরদা তোই ক্লস্তরশিং শেমগৎলি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মালেমগী তোই ইন্দস্ত্রী অসি লুপা কোতি লাখ ৭ হেল্লি মসিদা ভারতকী শরুক্তি য়ামদে।
অফবা ক্বাইলিতীগী ইতি-কোপ্পকা শান্নপোৎশিং শাদুনা মফম অদুগী মাংলুরবা শান্নপোৎ অসি অমুক হন্না শারিবা বিশাখাপত্নমগী শ্রী সি ভি রাজুগী থবক অসি প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। লোকেল শান্নপোৎশিংগীদমক ভোকেল তৌবা মতম ওইরে হায়না মহাক্না ওন্তর্প্রিনোরশিং পুনশিন্দুনা শান্নাপোৎশিং শানবা খঙহনখি।
কম্প্যুতর গেমশিংগী ওইরক্লিবা মওং অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী ইরিহাসকী ৱাখল্লোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা গেমশিং শান্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
It is the time to get vocal for local toys, says PM in Mann ki Baat
30 AUG 2020 3:00PM by PIB Delhi
In the latest address of Mann ki Baat, Prime Minister Shri Narendra Modi talked about his deliberations with the Children University of Gandhinagar, Ministry of Women and Child Development, Ministry of Education and Ministry of Micro-Small and Medium Enterprises on how to make new toys available to the children and how India could become a big hub of toy production. He noted that toys not only augment activity, they also give flight to our aspirations. Toys, not only entertain, they also build the mind and foster an intent too, he said.
Prime Minister recalled an anecdote about toys shared by Gurudev Rabindranath Tagore. He emphasized what Gurudev had said about toys - that the best toy is that which is incomplete, a toy that children together complete while playing. Gurudev used to say that toys should be such that they bring out the childhood of a child and also his or her creativity, he said.
Prime Minister noted that in the National Education Policy, a lot of attention has been given on the impact of toys on different aspects of children's lives. He said there are several skilled artisans who possess expertise in making good toys and some parts of the country like Channapatna in Ramnagaram in Karnataka, Kondaplli in Krishna in Andhra Pradesh, Thanjavur in Tami Nadu, Dhubari in Assam, Varanasi in Uttar Pradesh are also developing as Toy clusters. He added that while Global Toy Industry is worth more than 7 lakh crore rupees, India currently has a very little share in it.
Prime Minister praised the work done by Shri C V Raju of Vishakhapatnam, who, by making excellent quality eti-koppakaa toys, has brought back the lost glory of these local toys. He exhorted the entrepreneurs to team up for toys, saying it is the time to get vocal for local toys.
Talking about the trend of computer games, Prime Minister suggested making games based on the ideas and concepts of our history.