Vice President's Secretariat
Vice President calls for the nurturing of entrepreneurial talent among the youth
We must create a Sashakt Bharat, a Swabhimani Bharat, and an Atmanirbhar Bharat: Vice President
Gandhi ji remains our beacon because he was an innovator who constantly experimented: VP
Our freedom struggle was not merely a political movement but a call for a national resurgence and socio-cultural awakening: VP
Educate youngsters about the life and works of great leaders like Acharya Vinoba Bhave: VP
27 AUG 2020 12:55PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu called for the nurturing of entrepreneurial talent among the youth of the nation to make India ‘Atmanirbhar’ in the time to come. He said that we must tap into theentrepreneurial talent and technological skill of every citizen of the nation and harness our local resources to attain self-reliance and to serve the humanity at large.
He was addressing a Webinar on Acharya Vinoba Bhave’s contribution to the dissemination of Gandhi Ji’s philosophy for social uplift and Bhoodan Movement.
Calling for the creation of aSashakt Bharat, a Swabhimani Bharat, and an Atmanirbhar Bharat that Vinoba ji and Gandhi ji had envisioned, the Vice President said that India’s concept of self-reliance is not about being ultra-nationalist and protectionist but to become a more significant partner in global welfare.
Speaking of the timelessness of Mahatma Gandhi’s ideas,Shri Naidu said that Gandhi ji remains our beacon even today because he was an innovator who constantly experimented.
He said that Gandhi Ji had the courage to take up causes that were most challenging like untouchability. “We admire him for his sincerity, his honesty and his deep empathy for the people he was serving”, he added.
Observing that Harijan Sevak Sangh was established by Mahatma Gandhi in 1932 out of his own deep conviction in the principles of Poona Pact, the Vice President said that to Gandhi Ji, Poona Pact was an article of faith and matter of trust to uplift the lives of depressed class, to restore justice and honour due to them.
Shri Naidu said that our freedom struggle was not merely a political movement but also a call for a national resurgence and socio-cultural awakening. He opined that empowerment of masses was a key component of our freedom movement and said that Gandhi Ji wished for India to stay united against colonial rule, take great pride in its culture, language and rediscover its inherent strengths.
Observing that Mahatma Gandhi showed civility even in disobedience, the Vice President said that Gandhi Ji had internalized the ancient Indian ethos of ‘share and care’.
Terming Acharya Vinoba Bhaveas an ideal disciple of Gandhiji, Shri Naidu said that he believed that the essence of Indianness is a caring attitude and a spirit of sacrifice and service.
Speaking of the Acharya Vinoba Bhave’sBhoodan movement, the Vice President said that much like Gandhi Ji, Vinoba brought about change without coercion, without violence and demonstrated that positive, lasting changes are possible with people’s active participation.
Referring to the long walk of about 70,000 km undertaken by Vinoba Ji over the course of 14 years which resulted in the donation of 42 lakh acres of land for the landless farmers, the Vice President mentioned that Sri VedireRam Chandra Reddy of Pochampalli was first person to donate his 100 acres of land to Vinoba-Ji in response to his appeal.
Underscoring that Vinoba’s Sarvodaya movement and Gramdan concept exemplified the Gandhian ideal of village reconstruction and rural upliftment, the Vice President said that a trust in the goodness of human beings and the belief that the rich will share their prosperity with the disadvantaged population were Central to these initiatives. “It was a cooperative system for socio-economic upliftment of the villages”, he added.
Shri Naidu said that Vinoba ji belonged to that long, inspirational lineage of Indian nationalists who gave direction to the social and economic progress of our people. He opined that a fitting tribute to Vinoba ji on his 125th Birth Anniversary would be to work in an integrated manner for the rural population constituting about 60 per cent of our population.Shri Naidu also stressed upon the need to educate youngsters about the life and works of great leaders.
The Vice President called for equitable opportunities for growth to all, irrespective of caste, creed, religion and regionand said that we must essentially value individuals as individuals rather than as members of some social or economic group. He added that Sarvodaya and Antyodayawere necessary for social unity and economic equity.
Referring to the COVID-19 health emergency the Vice President said that in these testing times, we have to come together, pool our efforts, not only to contain the spread of virus but also to offer succour and solace, in a Gandhian way, to those who have been adversely affected by the lockdown. “The human spirit finds its noblest expression in times of adversity like this”, he added.
Shri Naidu said that in times like this, it is crucial to celebrate the work done by many non-governmental organizations and to recognize the selfless service being rendered by our doctors, paramedics, our security personnel and others who are keeping us safe. He said that we must also remember the farmers toiling on the fields and ensuring that we have enough food to eat.
Dr. Sankar Kumar Sanyal, President, Harijan Sevak Sangh, Dr. Rajnish Kumar, Secretary, Harijan Sevak Sangh and others were present on the occasion.
The following is the full text of the speech:
I am happy to join all of you in this Webinar on Acharya Vinoba Bhave’s contribution to the dissemination of Gandhi Ji’s philosophy for social uplift and Bhoodan Movement.
I am glad that Harijan Sevak Sanghhas taken this initiative to mark the inauguration of the 125th Birth Anniversary of Sant Vinoba ji. Last year we celebrated the 150th Birth anniversary of Mahatma Gandhi by rededicating ourselves to his mission of Swachhata. This year we are celebrating the 125th Birth Anniversary of his Spiritual Successor, Sant Vinoba ji.
I am happy to note that Harijan Sevak Sangh has planned a number of webinars on “Gandhi in New Era” and “ Vinoba-Ji” to take their messages to the grass root level.
I am convinced that Mahatma Gandhi’s ideas will keep resonating in our hearts for a very long time to come.
That’s because of his timeless quest for truth and non-violence, for peaceful co-existence and sustainable development.
Gandhi ji remains our beacon because he was an innovator who constantly experimented.
We revere him because of his courage to take up causes that were most challenging like untouchability, for instance. We admire him for his sincerity, his honesty and his deep empathy for the people he was serving.
We know that the Harijan Sevak Sangh was established by Mahatma Gandhi in 1932 out of his own deep conviction in the principles of Poona Pact. For him, the Poona Pact was an article of faith and matter of trust to uplift the lives of depressed class, to restore justice and honour due to them.
Our freedom struggle was not only a political movement. It was a call for a national resurgence and socio-cultural awakening.
Empowerment of masses was a key component of freedom movement spearheaded by Gandhi ji. He felt that India must stay united against colonial rule. India must have pride in its culture, language and rediscover its inherent strengths.
Our civilizational ethos is woven into Mahatma Gandhi’s life and ideals. He showed civility even in disobedience. He had internalized the ancient Indian ethos of ‘share and care’. Many Gandhians drew inspiration from his writings and speeches. Vinoba ji was one of such illustrious disciples.
Dear sisters and brothers,
Acharya Vinoba Bhave was an ideal disciple of Gandhiji. He was a deeply spiritual person as well.
He believed that the essence of Indianness is a caring attitude and a spirit of sacrifice and service.
His Bhoodan movement started from Pochampalli in present day Telangana encouraged landlords to voluntary donate a portion of the land to the poor farmers.
He walked about 70,000 km in 14 years and received about 42 lakh acres of land as donation for the landless farmers. It is worth mentioning that Sri Vedire Ram Chandra Reddy of Pochampalli, who was first person to donate his 100 acres of land to Vinoba-Ji in response to his appeal.
Like Gandhi ji, Vinoba brought about change without coercion, without violence. Both have demonstrated that positive, lasting changes are possible with people’s active participation.
Vinoba’s Sarvodaya movement and Gramdan concept exemplified the Gandhian ideal of village reconstruction and rural upliftment. Central to these initiatives was a trust in the goodness of human beings and the belief that the rich will share their prosperity with the disadvantaged population. It was a cooperative system for socio-economic upliftment of the villages.
Dear sisters and brothers,
Vinoba ji belongs to that long, inspirational lineage of Indian nationalists who gave direction to the social and economic progress of our people. They knew the extraordinary treasure that lay within our country, the country with an ancient glory, bright peaks of human achievement and remarkable advances in various fields.
It is this recognition of the hidden human potential and fostering it to achieve a just and harmonious social order that makes such great people memorable icons of our history.
A fitting tribute to Vinoba ji on his 125th Birth Anniversary would be to work in an integrated manner for the rural population constituting about 60 per cent of our population.
I know that the Government has a number of programmes to improve the quality of life in villagers. All villages have been electrified, all villages have been declared open-defection free. Most of the villages are being connected through the nearly 2 lakh kilometres rural road network.
What we are trying now is to build a Sashakt Bharat, a Swabhiman Bharat, and Atmanirbhar Bharat that Vinoba ji and Gandhi ji had thought of.
The concept of equitable opportunities for growth to all irrespective of caste, creed, religion and region essentially values individuals as individuals rather than as members of some social or economic group.
Welfare of each and every citizen and enabling each one to participate and contribute to social good is at the heart of Sarvodaya. It is about using the entrepreneurial talent and technological skills of every citizen and local resources for attaining not only the self-reliance but also to serve the humanity at large.
Further prioritizing and focusing on the most vulnerable sections of the population is at the centre of DeenDayal Upadhyaya’s Antyodaya approach.
These approaches blend seamlessly into the current government’s overarching perspective of SabkaSaath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas.
I call upon the organizations like Harijan Sevak Sangh to identify and impart entrepreneurial training as part of developing India into Atmanirbhar Bharat in the years to come.
Our self-reliance is not about being ultra-nationalist and protectionist but to become a more significant partner in global welfare. In the true spirit of Vinoba ji’s mantra of “Jai Jagat”, we seek the welfare of entire humanity. We must make, so that the world benefits. We must think and work constructively so that the world becomes a better place for all to live in.
I am happy that Harijan Sevak Sangh has planned a series of online programmes to celebrate Vinoba Ji’s 125th Birth Anniversary. It is essential to educate youngsters about the life and works of great leaders and about the necessity of Sarvodaya and Antyodaya for social unity and economic equity.
I commend the organisers for taking this timely initiative. In these testing times of COVID-19 epidemic, we have to come together, pool our efforts, not only to contain the spread of virus but also to offer succour and solace, in a Gandhian way, to those who have been adversely affected by the lockdown.
The human spirit finds its noblest expression in times of adversity like this.
We must celebrate the work done by many non-governmental organizations that lent support to the governmental efforts. We must recognize the selfless service being rendered by doctors, paramedics, the security personnel and those who are keeping us stay healthy and safe. We must also remember the farmers toiling on the fields and ensuring that we have enough food to eat. of all our citizens that is enabling us to deal with a very difficult health and socio-economic challenge.
I would like organizations like Harijan Sevak Sangh to continue the good work initiated by the visionary founders. The challenges before us are still formidable. We must muster all our strength to address them.
On this occasion, I fondly remember my long association with Late Nirmala Deshpande ji, a true Gandhian and spiritual daughter of Vinoba ji and former President of Harijan Sevak Sangh. She was truly a great inspiration for many social workers.
In the end, I would like to compliment Dr. Sanker Kumar Sanyal ji and his team for giving me the opportunity to share my thoughts with you. I wish you every success in your efforts to serve humanity and make a difference to the lives of people.
Jai Hind

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ-রাস্ত্রপতিনা নহাশিংগী মরক্তা ওন্তোপ্রিনরেল তেলেন্ত য়োকখৎনবা ৱাফম থমখ্রে
ঐখোয়না সশক্তা ভারত, স্বাভিমান ভারত অমসুং আত্মানির্ভর ভারত অমা শেমগদবনিঃ উপ-রাস্ত্রপতি
গান্ধীজিনা ঐখোয়গী লমজিং মৈরা ওইরি মরমদি মহাক অসি মতম পুম্বদা চাংয়েং তৌদুনা অনৌবা থৌওং পুথোকপা মীওইনিঃ উপ-রাস্ত্রপতি
ঐখোয়গী নিং-তম ইহৌ অসি শুপ্নতগী রাজনিতীগী ইহৌ অমা নত্তে, মসিদি লৈবাকপু নৌনা শেমগৎপা অমসুং সোসিও-কলচর য়াহৌবনিঃ উপ-রাস্ত্রপতি
নহাশিংদা অচার্য় বিনোবা ভাবেগুম্বা লুচিংবগী পুন্সি অমসুং থবক্কী মতাংদা তাকপীগদবনিঃ উপ-রাস্ত্রপতি
27 AUG 2020 12:55PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম. বেঙ্কয়া নাইদুনা লাক্কদৌরিবা মতমশিং অসিদা ভারতপু আত্মানির্ভর ওইহন্নবা নহাশিংদা ওন্তোপ্রিনরেল তেলেন্তশিং য়োকখৎনবা হায়খ্রে। মহাক্না ঐখোয়না লৈবাক মীয়াম পুম্বগী মীওইশিংগী ওন্তোপ্রিনরেল তেলেন্তশিং অমসুং তেক্নোলোজীদা লৈরিবা হৈ-শিংবশিং অসি শিজিন্নদুনা ঐখোয়গী লৈজরিবা রিসোর্সশিং অসিগী মতেংনা মীওইবা খুন্নাইবু তেংবাংগদবনি হায়খি।
অচার্য় বিনোবা ভাবেনা গান্ধীজিগী ৱাখল্লোনবু খুন্নাই চাউখৎনবদা তেংবাংখিবা অমসুং ভুদান ইহৌ হৌদোকখিবগী মতাংদা পাঙথোকপা ৱেবিনার অমদা মহাক্না ৱা ঙাংখিবনি।
বিনোবাজি অমসুং গান্ধীজিনা মঙলম্বা সশাক্তা ভারত, স্বাভিমান ভারত অমসুং আত্মানির্ভর ভারত অমা শেম্বগী মতাংদা ৱা হৌদোক্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা ভারতকী মরোমদোম লেপচবা হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী খক্তা খনবা নত্তে অদুবু মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা মরু ওইবা খোঙলোই অমা ওইবা ঙম্নবনি হায়খি।
মহাত্মা গান্ধীগী মতম নাইদ্রবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা গান্ধীজিনা ঐখোয়গী লমজিং মৈরা ওইরি মরমদি মহাক অসি মতম পুম্বদা চাংয়েং তৌদুনা অনৌবা থৌওং পুথোকপা মীওইনি হায়না হায়খি।
গান্ধীজিনা শোকপদা মাংই হায়না লৌনরম্বা খ্বাইদ্গী অকনবা খুদোংচাদবা কয়াগী মতাংদা থবক পায়খৎপগী থৌনা লৈরম্মি হায়না মহাক্না হায়খি। “ঐখোয়না মহাক্কী পুকচেল শেংবা, থমোয় শেংবা অমসুং মহাক্না সেবা তৌজরিবা মীওইশিংগী য়াম্না খনবীবা মতৌ অসিগীদমক্তা ইকায় খুম্নরি”, হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
হরিজন সেবক সংঘ অসি মহাত্মা গান্ধীনা য়াম্না থাজবা পুনা এক্তকী ইথিলদগী ইং ১৯৩২দা হৌদোকখি অমসুং মঙোন্দদি পুনা পেক্ত অসি শোত্থরবা মীওইশিংগী পুন্সিবু থাক ৱাংনা পুখত্তুনা মখোয়গী ফংফম থোকপা অচুম্বা ৱায়েল অমসুং ইকায় খুম্নবা পীনবা পাম্বৈ অমনি হায়না খনখি হায়না শ্রী নাইদুনা হায়খি।
ঐখোয়গী নিং-তম ইহৌ অসি শুপ্নতগী রাজনিতীগী ইহৌ অমা নত্তা, মসিদি লৈবাকপু নৌনা শেমগৎপা অমসুং সোসিও-কলচর য়াহৌবনি হায়না শ্রী নাইদুনা হায়খি। মীয়াম পুম্ববু মপাঙ্গল হাপ্পা অসি নিংতম ইহৌগী মচং অমনি হায়বগী মহাক্না থাজবা লৈ হায়খি অমসুং গান্ধীজিনা ভারতপু লোইলম লৈঙাক্কী মায়োক্তা পুন্না লৈবা, ঐখোয়গী নাৎ, লোলদা চাউথোকচবা ফাওজবা অমসুং ঐখোয়গী মাংখ্রবা পাঙ্গলবু নৌহৌননা অমুক ফংবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মীয়াম পুম্ববু লৈহন্নিংঙম্মি।
অচার্য় বিনোবা ভাবেবু গান্ধীজিগী অচানবা শেবোক্নি হায়রদুনা শ্রী নাইদুনা মহাক্না ভারতকী মচা ওইবগী ৱাখল্লোন্দা থাজবা থম্মি অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংদা নুংশি-চাননা তৌবগী মওং চেনবগা লোয়ননা কত্থোকপা অমসুং মীওইবগী সেবা তৌবগী ইথিলসু চেল্লি হায়খি।
অচার্য় বিনোবা ভাবেগী ভুদান ইহৌগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা গান্ধীজিগা য়াম্না মান্নবা ওইনা বিনোবাজিনা নম-হাবা, খৎন-চৈনবা তৌদনা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনখি অমসুং মীয়াম্না শরুক য়ারবদি অফবা ৱাখল্লোন, তুংকোইনা লাকপা অহোংবা পুরকপা ঙম্মি হায়বসি থবক ওইনা পাঙথোকখি।
বিনোবাজিনা চহি ১৪গী মনুংদা অপুনবা কিলোমীতর ৭০০০০গী অরাপ্পা খোঙনা চৎখিবা অদুগী মহৈ ওইনা লম লৈজদবা লৌউবশিংগীদমক্তা লৌ উনবা অপুনবা একর লাখ ৪২গী লম কৎলকখিবা থৌদোক অদু পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খিবদা পোচম্পল্লিগী শ্রী বেদিরেরাম চন্দ্র রেদ্দীনা বিনোবাজিগী থৌওং অসিগী পাউখুম ওইনা মশাগী লম একর ১০০ পীখিদুনা লম কৎলকখিবা অহানবা মীওই ওইখি হায়খি।
বিনোবাজিগী সর্বোদয়া ইহৌ অমসুং গ্রামদনগী ৱাখল্লোন্না গান্ধীগী খুঙ্গং নৌনা শেমগৎপা অমসুং থাক ৱাংনা পুখৎপগী ৱাখল্লোনবু খুদম ওইনা উৎখিবগী থৌওং পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা মীওইবগী অফবা মগুন্দা থাজবা অমসুং ইনাকখুনবশিংনা মখোয়গী মরন-মথুম্বু লৈত লাইরশিংদা তেংবাংবা হায়বসি খোঙজংশিং অসিগী ময়ায় ওইবা ৱাখল্লোন্নি হায়খি। “থৌওং অসি খুঙ্গংগী সোসিও-ইকোনোমিক থাক ৱাংহনবগী খুৎশম্ননা পাঙথোকপা পথাপ অমনি”, হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
শ্রী নাইদুনা হায়খিবদা বিনোবাজি অসি মীয়ামগী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগী হীরমদা অফবা পুরক্নবা পাউতাক পীখিবা লৈবাক নিংবা মীওইশিংগী শাংলবা পরিংগী মনুংদা চনবা মীওই অমনি হায়খি। মহাক্কী ১২৫শুবা মপোক কুমওন পাঙথোকপগী মওংদি ঐখোয়গী অপুনবা মীশিংগী ৬০%গী শরুক ওইরিবা খুঙ্গংগী অপুনবা মীওইশিংনা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবগী থৌওংনা খ্বাইদগী চান্নবা মওং ওইগনি হায়খি। শ্রী নাইদুনা নহাশিংদা অফাওবা লুচিংবশিংগী পুন্সি অমসুং থবক্কী মরমদা তাকপীবগী তঙাই ফদবগী মতাংদসু পনখি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা কাস্ত, ধর্ম অমসুং মফম নাইদনা মান্নবা মওংদা চাউখৎমিন্নবা অমসুং মীওইশিংবু মখোয়গী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগী ফিভমদা য়েংদনা মীওই অমনি হায়না য়েংবগী থৌওংদা মিৎয়েং চংগদবনি হায়খি। খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোন্দা মান্নবা পুরক্নবা সরবোদয়া অমসুং অন্তোদয়া অসি তঙাই ফদে হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
কোবিদ-১৯গী হকশেলগী তঙাইফদবশিংগী মরমদা পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা হৌজিক ওইরিবা লুরবা তাঞ্জা অসিদা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুন্দুনা ভাইরস শন্দোকপা থিংমিন্নবতা নত্তনা লোকদাউন্না শোকহল্লবা মীওইশিংসু গান্ধীগী ৱাখল্লোনগী তুং ইন্দুনা তেংবাংগদবনি হায়খি। “মীওইবগী পুক্নিংনা অসিগুম্বা মতম অসিদা অতোপ্পা মীওইবু তেংবাংবগী খ্বাইদগী নীংথিবা মওং পুরকপা ঙম্মি” হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
শ্রী নাইদুনা মখা তাদুনা হায়খিবদা অসিগুম্বা মতম অসিদা ঐখোয়না সরকারগী নত্তবা লুপশিংনা পাঙথোকপা থবকশিংবু শিংথানগদবনি অমসুং ঐখোয়গী দাক্তরশিং, পেরামেদিকশিং, ঐখোয়গী সেক্যুরিতীগী মীওইশিং অমসুং ঐখোয়বু তেক্ত কায়দনা লৈহল্লিবা অতোপ্পা মীওইশিংবুসু মখোয়গী কত্থোকপগী থৌওংশিং অসিবু শক খঙগদবনি হায়খি। ঐখোয়গী চানবা ৱাৎহন্দ্রিবা লৌউবশিংবুসু ঐখোয়না কাওরোইদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
থৌরম অদুদা হরিজন সেবক সংঘগী প্রসিদেন্ত দাঃ সঙ্কর কুমার সনয়াল অমসুং লুপ অসিগী সেক্রেতরীদাঃ রজনিশ কুমারসু শরুক য়াখি।
মখাদা পীরিবা অসি মহাক্কী অপুনবা ৱারোলনিঃ
অচার্য় বিনোবা ভাবেনা গান্ধীজিগী ৱাখল্লোনবু খুন্নাই চাউখৎনবদা তেংবাংখিবা অমসুং ভুদান ইহৌ হৌদোকখিবগী মতাংদা পাঙথোকপা ৱেবিনার অসিদা ঐহাক্না ময়ামগা পুনবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই।
হরিজন সেবক সংঘনা সন্ত বিনোবাজিগী ১২৫শুবা মপোক নুমিৎকী শঙ্গাবগী থৌওং ওইনা থৌরম অসি পাঙথোকপদা ঐহাক্কনা ৱাখল নুংঙাইবা ফাওই। মমাংগী চহিদা মহাত্মা গান্ধীগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাঙথোকপা ওইনা ঐখোয়না ইশাবু মহাক্কী ছ্বছাতা মিসন্দা কত্থোকখি। হন্দক্কী চহিদনা মহাক্কী লাইনিং লাইশোলদা থৱাই লুপ্পা মখা তাবা সন্ত বিনোবাজিগী মপোক কুমওন পাঙথোক্লি।
হরিজন সেবক সংঘনা “অনৌবা য়ুগতা গান্ধী” অমসুং “বিনোবা জি”গী মতাংদা মখোয়গী ৱারোলশিংবু গ্রাস রুত লেবেলদা পুরক্নবা ৱেবিনার কয়াগী থৌরাং তৌরিবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোন অসি লাক্কদৌরিবা মতম শাংলবা কয়া ফাওবদা ঐখোয়গী থমোয়দা য়ৈদুনা অদুম লৈখিগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা লৈ।
মসি মহাক্কী মতম নাইদ্রবা অচুম্বা থীবা অমসুং হিংশা তৌদবা, শান্তি লৈনা অমগা অমগা লৈমিন্নবা অমসুং তুং কোইবা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনখিবা থৌদাংশিং অদুননি।
গান্ধীজিনা চাংয়েংগা লোয়ননা অনৌবা থৌওং কয়া পাঙথোকখিবা অসিগী মরম্না মহাক অসিগী ঐখোয়গী লমজিং মৈরা ওইরি।
গান্ধীজিনা শোকপদা মাংই হায়না লৌনরম্বা খ্বাইদ্গী অকনবা খুদোংচাদবা কয়াগী মতাংদা থবক পায়খৎপগী থৌনা লৈরম্মি। ঐখোয়না মহাক্কী পুকচেল শেংবা, থমোয় শেংবা অমসুং মহাক্না সেবা তৌজরিবা মীওইশিংগী য়াম্না খনবীবা মতৌ অসিগীদমক্তা ইকায় খুম্নরি।
হরিজন সেবক সংঘ অসি মহাত্মা গান্ধীনা য়াম্না থাজবা পুনা এক্তকী ইথিলদগী ইং ১৯৩২দা হৌদোকখি অমসুং মঙোন্দদি পুনা পেক্ত অসি শোত্থরবা মীওইশিংগী পুন্সিবু থাক ৱাংনা পুখত্তুনা মখোয়গী ফংফম থোকপা অচুম্বা ৱায়েল অমসুং ইকায় খুম্নবা পীনবা পাম্বৈ অমনি।
ঐখোয়গী নিং-তম ইহৌ অসি শুপ্নতগী রাজনিতীগী ইহৌ অমা নত্তে, মসিদি লৈবাকপু নৌনা শেমগৎপা অমসুং সোসিও-কলচর য়াহৌবনি।
গান্ধীজিনা ভারতপু লোইলম লৈঙাক্কী মায়োক্তা পুন্না লৈবা, ঐখোয়গী নাৎ, লোলদা চাউথোকচবা ফাওজবা অমসুং ঐখোয়গী মাংখ্রবা পাঙ্গলবু নৌহৌননা অমুক ফংবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মীয়াম পুম্ববু লৈহন্নিংঙম্মি।
ঐখোয়গী চাউখৎপগী ইথিল অসি মহাত্মা গান্ধীগী পুন্সি অমসুং ৱাখল্লোন্দা লোন্দুনা লৈখ্রবনি। হায়ব ইন্দবগী মতাংদা ফাওবা মহাক্না থকশি-নাইবা থৌওং উৎখি। মহাক্না ভারতকী “য়েন্নসি অমসুং য়েংশিনমিন্নসি” হায়বা ভারতকী ৱাখল্লোনবু মীওই অমগী নুংগী ৱাখল্লোন ওইহনখি। গান্ধীগী ৱাখল্লোন ইনবা মীওই কয়ানা মহাক্কী অইবা অমসুং ৱারোল কয়াদগী ইথিল লৌরি। বিনোবা জি অসি মহাক্কী অসিগুম্বা শেবোক অমনি।
নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
অচার্য় বিনোবা ভাবে অসি গান্ধীজিগী মতিক চারবা শেবোক অমনি। মহাক য়াম্না মনুং হুৎনা লাইনিং লাইশোলদা থৱাই লুপ্পা মীওই অমনি।
মহাক্না ভারতকী মচা ওইবগী ৱাখল্লোন্দা থাজবা থম্মি অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংদা নুংশি-চাননা তৌবগী মওং চেনবগা লোয়ননা কত্থোকপা অমসুং মীওইবগী সেবা তৌবগী ইথিলসু চেল্লি।
মহাক্কী ভুদান ইহৌ অসি হৌজিক মতমগী তেলঙ্গানাগী পোচাম্পল্লিদগী হৌদোকখিবা লম য়াম্না লৈবা মীওইশিংদা মখোয়গী লম মচেৎ অমা লায়রবা লৌউবশিংদা পীনবা পুক্নিং থৌগৎপগী ইহৌ অমনি।
বিনোবাজিনা চহি ১৪গী মনুংদা অপুনবা কিলোমীতর ৭০০০০গী অরাপ্পা খোঙনা চৎখিবা অদুগী মহৈ ওইনা লম লৈজদবা লৌউবশিংগীদমক্তা লৌ উনবা অপুনবা একর লাখ ৪২গী লম কৎলকখি। পোচম্পল্লিগী শ্রী বেদিরেরাম চন্দ্র রেদ্দীনা বিনোবাজিগী থৌওং অসিগী পাউখুম ওইনা মশাগী লম একর ১০০ পীখিদুনা লম কৎলকখিবা অহানবা মীওই ওইখি হায়বসি পনবদা মতিক চাই।
গান্ধীজিগা য়াম্না মান্নবা ওইনা বিনোবাজিনা নম-হাবা, খৎন-চৈনবা তৌদনা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনখি অমসুং মীয়াম্না শরুক য়ারবদি অফবা ৱাখল্লোন, তুংকোইনা লাকপা অহোংবা পুরকপা ঙম্মি হায়বসি থবক ওইনা পাঙথোকখি।
বিনোবাজিগী সর্বোদয়া ইহৌ অমসুং গ্রামদনগী ৱাখল্লোন্না গান্ধীগী খুঙ্গং নৌনা শেমগৎপা অমসুং থাক ৱাংনা পুখৎপগী ৱাখল্লোনবু খুদম ওইনা উৎখিবগী থৌওংনি অমসুং মীওইবগী অফবা মগুন্দা থাজবা অমসুং ইনাকখুনবশিংনা মখোয়গী মরন-মথুম্বু লৈত লাইরশিংদা তেংবাংবা হায়বসি খোঙজংশিং অসিগী ময়ায় ওইবা ৱাখল্লোন্নি। থৌওং অসি খুঙ্গংগী সোসিও-ইকোনোমিক থাক ৱাংহনবগী খুৎশম্ননা পাঙথোকপা পথাপ অমনি।
নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
বিনোবাজি অসি মীয়ামগী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগী হীরমদা অফবা পুরক্নবা পাউতাক পীখিবা লৈবাক নিংবা মীওইশিংগী শাংলবা পরিংগী মনুংদা চনবা মীওই অমনি। অরিবা মতমদগী য়াইফনা লৈরক্লবা অমসুং মীওইবগী মাই পাকপা অমসুং তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা মশক থোক্না চাউখত্তুনা লাক্লবা লৈবাক অসিগী মনুংদা লৈরবা তোপ তোপ্পা লন-থুম অসিগী মরমদা মখোয়না নীংথিনা খঙখি।
লোত্তুনা লৈবা মীওইবগী তৌবা ঙম্বগী মতিক মশক খঙবা ঙম্বগী মওং অমসুং মসি শিজিন্নদুনা তংদু লৈতাবা খুন্নাই অমা ওইহনবা ঙম্লিবা অসিগুম্বা অফাওবা মীওইশিং অসিনা মখোয়বু ঐখোয়গী পুৱারীগী কাওনাইদ্রবা খুদম অমা ওইরিবনি।
মহাক্কী ১২৫শুবা মপোক কুমওন পাঙথোকপগী মওংদি ঐখোয়গী অপুনবা মীশিংগী ৬০%গী শরুক ওইরিবা খুঙ্গংগী অপুনবা মীওইশিংনা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবগী থৌওংনা খ্বাইদগী চান্নবা মওং ওইগনি।
খুঙ্গংগী মীওইশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা সরকারগী প্রোগ্রাম কয়া অমা লৈ হায়বসি ঐহাক খঙই। খুঙ্গং খুদিংমক্তা মৈ য়ৌরে, অহাঙবদা অমাং-শঙ ওইদ্রে। খুঙ্গং অয়াম্বা অসি খুঙ্গংগী লম্বীগী নেৎৱর্ক্কী চাউরাকপা কিলোমীতর লাখ ২গী খুত্থাংদা নীংথিনা শম্নহল্লে।
ঐখোয়না হৌজিক হোৎনরিবা অসি বিনোবাজি অমসুং গান্ধীজিনা খনলম্বা সশক্তা ভারত, স্বাভিমান ভারত অমসুং আত্মানির্ভর ভারতকী মঙলান অদুবু মঙফাওনহনবনি।
কাস্ত, ধর্ম অমসুং মফম নাইদনা মান্নবা মওংদা চাউখৎমিন্নবা অমসুং মীওইশিংবু মখোয়গী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগী ফিভমদা য়েংদনা মীওই অমনি হায়না য়েংবগী থৌওংদা মিৎয়েং চংগদবনি।
মীওই খুদিংগী য়াইফ য়ুম্বাল অমসুং মীওই খুদিংনা পুন্না শরুক য়ামিন্নদুনা খুন্নাইগী অফবা তৌবা অসি সর্বোদয়াগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন্নি। মসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি ওন্তোপ্রিনরেল তেলেন্তশিং অমসুং তেক্নোলোজীদা লৈরিবা হৈ-শিংবশিং অসি শিজিন্নদুনা ঐখোয়গী লৈজরিবা রিসোর্সশিং অসিগী মতেংনা ইরোমদোম লেপচবা ঙমহনবতা নত্তনা মীওইবা খুন্নাইবু তেংবাংবনি।
ঐহাক্না হরিজন সেবক সংঘগুম্বা লুপশিংদা মতিক চাবা মীওইশিং মশক খঙদোক্তুনা অমসুং ওন্তোপ্রিনরগী ত্রেনিং পীদুনা লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা ভারতপু আত্মানির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা থৌদাং পাঙথোক্নবা হায়রি।
ভারতকী মরোমদোম লেপচবা হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী খক্তা খনবা নত্তে অদুবু মালেমগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা মরু ওইবা খোঙলোই অমা ওইবা ঙম্নবনি। বিনোবাজীগী লাইশোল ওইরম্বা “জয় জগত”কী তসেংবা লাইনিংগী মতুং ইন্না ঐখোয়না মীওইবা জাতিগী য়াইফ য়ুম্বাল পুরকপনি। ঐখোয়না করিগুম্বা অমা শাগৎপদা মালেমদসু কান্নবা পীগদবনি। ঐখোয়না চাউখৎপগী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা মালেম অসি মীওই পুম্নমক্না লৈবা নুংঙাইবা মফম অমা ওইহনগদবনি।
হরিজন সেবক সংঘনা বিনোবাজিগী ১২৫শুবা মপোক কুমওন পাঙথোক্নবা ওনলাইনগী প্রোগ্রাম কয়াগী থৌরাং তৌদুনা লৈরি তাবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মান্নবা খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগী মওং অমা পুরক্নবগীদমক্তা অফাওবা লুচিংবা কয়াগী পুন্সি অমসুং থবক্কী মরমদা অমসুং সর্বোদয়া অমসুং অন্তোদয়াগী তঙাই ফদবগী মরমদা ঐখোয়গী নহাশিংদা তাকপী তম্বীফম থোকই।
ঐহাক্না থৌরম অসিবু শিল-লাংলিবা মীওইশিংবু মতমগা চান্নবা থৌরম অসি পাঙথোকপগী থাগৎপা ফোঙদোক্লি। কোবিদ-১৯গী হকশেলগী তঙাইফদবশিং লৈরিবা অসিগী মরক্তা অমসুং হৌজিক ওইরিবা লুরবা তাঞ্জা অসিদা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুন্দুনা ভাইরস শন্দোকপা থিংমিন্নবতা নত্তনা লোকদাউন্না শোকহল্লবা মীওইশিংসু গান্ধীগী ৱাখল্লোনগী তুং ইন্দুনা তেংবাংগদবনি।
মীওইবগী পুক্নিংনা অসিগুম্বা মতম অসিদা অতোপ্পা মীওইবু তেংবাংবগী খ্বাইদগী নীংথিবা মওং পুরকপা ঙম্মি।
অসিগুম্বা মতম অসিদা ঐখোয়না সরকারগী নত্তবা লুপশিংনা পাঙথোকপা থবকশিংবু শিংথানগদবনি অমসুং ঐখোয়গী দাক্তরশিং, পেরামেদিকশিং, ঐখোয়গী সেক্যুরিতীগী মীওইশিং অমসুং ঐখোয়বু তেক্ত কায়দনা লৈহল্লিবা অতোপ্পা মীওইশিংবুসু মখোয়গী কত্থোকপগী থৌওংশিং অসিবু শক খঙগদবনি। ঐখোয়গী চানবা ৱাৎহন্দ্রিবা লৌউবশিংবুসু ঐখোয়না কাওরোইদবনি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐহাক্না গান্ধীগী ৱাখল্লোন ইনবী অশেংবা মীওই অমসুং বিনোবাজিগী লাইইনিং লাইশলগী হীরমগী মচানুপী অমসুং হরিজন সেবক সংঘগী হান্নগী প্রসিদেন্ত ওইরম্বী লৈখিদ্রবা নিরমলা দেশপান্দেবু থমোয় শেংনা নিংশিংলি। মহাক্না সোসিএল ৱর্কর কয়াদা ইথিল কয়া পীরমখি।
লোইশিল্লকপদা ঐহাক্না দাঃ সঙ্কর কুমার সনয়ালজি অমসুং মহাক্কী কাংবুশিংবু মীয়ামদা ঐহাক্কী ৱাখল্লোন ফোঙদোকপগী খুদোংচাবা পীবগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোক্লি। মীওইবা ফুরুপকী তেংবাংবগী থবক পাঙথোকপদা অমসুং মীওইবগী পুন্সিদা অহোংবা অমা পুরকপদা মতম পুম্বদা মাই পাকপা ওইনবা ঐহাক্না থৌনিজগনি।
জয় হিন্দ।