Ministry of Defence
India and China Military Level meeting on 14 Jul 2020
16 JUL 2020 1:01PM by PIB Delhi
India and China have been engaged in discussions through established military and diplomatic channels to address the prevailing situation along the LAC.
Commanders from PLA & Indian Army held a meeting at Chushul, on Indian side, for the fourth round of talks, on 14 July 2020.
The engagement was consistent with the consensus reached between the Special Representatives of India and China earlier, on 05 July, to discuss complete disengagement.
The Senior Commanders reviewed the progress on implementation of the first phase of disengagement and discussed further steps to ensure complete disengagement.
The two sides remain committed to the objective of complete disengagement. This process is intricate and requires constant verification. They are taking it forward through regular meetings at diplomatic and military level.
Col Aman Anand
PRO (Army)

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ-ଚୀନ 4ର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସାମରିକସ୍ତରୀୟ କଥାବର୍ତ୍ତା
16 JUL 2020 1:01PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖାରେ ଯେଉଁ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ତାହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ଚୀନ ସାମରିକ ତଥା କୂଟନୈତିକ ସ୍ତରରେ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି । ଗତ 14 ତାରିଖରେ ଦୁଇ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଚୁସୁଲୁଠାରେ 4ର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସାମରିକ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖାର ଭାରତ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ହୋଇଥିବା ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଦୁଇ ପକ୍ଷର ବରିଷ୍ଠ ସାମରିକ ଅଧିକାରୀମାନେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ଦୁଇଦେଶର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସୀମାରେଖାରୁ ପରସ୍ପର ପଛକୁ ହଟିବା ଆଦି ସଂପର୍କରେ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବୈଠକରେ ତାହାର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ସୈନ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
ଦୁଇପକ୍ଷ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖାରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପସରି ଆସିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାମରିକ ଓ କୂଟନୈତିକ ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ବୈଠକ କରି ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି ।