Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Lok Sabha during special discussion on 75th anniversary of adoption of Constitution
India is the Mother of Democracy: PM
Our Constitution is the Foundation of India’s unity: PM
When NDA got the opportunity to form the government in 2014, democracy and constitution got strengthened: PM
To free the poor from their difficulties is our biggest mission and resolution: PM
If we follow our fundamental duties, no one can stop us from making Viksit Bharat: PM
14 DEC 2024 11:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Lok Sabha special discussion on 75th anniversary of adoption of Constitution today. Addressing the House, Shri Modi remarked that it was a matter of pride and honor for all the citizens of India and all the people across the globe who respect democracy that we are celebrating this festival of Democracy. Thanking the foresight, vision and efforts of the framers of our constitution in this remarkable and momentous journey of 75 years of our Constitution, he said that it was time to celebrate the festival of Democracy after successful completion of 75 years. Shri Modi was pleased that even the members of parliament were involving themselves in this celebration and expressing their views, he thanked and congratulated them for the same.
Terming the achievement of 75 years as an extraordinary feat, the Prime Minister expressed pride that the Constitution had overcome all the predicted possibilities for India, soon after its independence and the subsequent challenges to bring us all to this far. He expressed deep gratitude towards the constitution makers and the crores of citizens for this great achievement. Shri Modi remarked that the citizens of India had passed every test in successfully adopting and living the values of the Constitution as envisioned by its makers. He said therefore it was the citizens who truly deserved all the accolades.
Shri Modi remarked that the constitution makers never supported the view that India was born in 1947 or the constitution would come to effect from 1950, rather believed and were proud of the great tradition and heritage of India and its democracy. He added that India’s democracy and republic past has always been remarkable and has been an inspiration for the world and therefore, he added that “India is known as the mother of democracy”. Shri Modi underlined that we are not just a great democratic country but also the creators of democracy.
Quoting Rajarshi Purushottam Das Tandon from the constitutional debates, the Prime Minister said that “It is after centuries, such an eventful meeting is called for, which reminds me of our great past and the earlier times when we were independent and intellectuals used to discuss and deliberate meaningful issues in the sabhas”. He then quoted Dr. S. Radhakrishnan and said “ The system of Republic is not a new idea for this great nation for we have had this system since the beginning of our history”. He then quoted Babasaheb Dr. Ambedkar and said “ It is not that India is aware of democracy, there was a time when there were multiple republics in India”.
The Prime Minister lauded the role of the women during the process of making of the constitution and also empowering it further. He added that there were fifteen respected and active members in the Constituent Assembly and they had further strengthened the process of drafting the constitution by giving their original thoughts, views and ideas. Recalling that each one of them were from diverse backgrounds, Shri Modi emphasized that the thoughtful suggestions given by the women members had a profound impact on the constitution. The Prime Minister also expressed pride that suffrage rights were given to women right from the time of independence as compared to many other countries of the world which took decades for the same. He added that with the same spirit, India during its presidency of the G-20 summit put forward the vision of Women-led development in front of the world. Shri Modi also noted the successful enactment of the Narishakti Vandan Adhiniyam by all the parliamentarians and added that the Government had taken steps to ensure increased political participation of the women.
Shri Modi emphasized that at the core of every major policy decision is women and expressed happiness that it was a great coincidence that during the completion of 75 years of constitution, the post of President of India was held by a tribal woman. He added that it was a true expression of the spirit of our constitution. The Prime Minister highlighted that the representation and the contribution of women is constantly increasing in the parliament as well as in the council of Ministers. “The representation and contribution of women, be it in the field of social, political, education, sports or any other, has been bringing pride to the country”, exclaimed Shri Modi and that every Indian was proud of women’s contributions in the field of science and technology, especially in the space sector. He added that the Constitution was the greatest inspiration for this.
Reiterating that India was progressing rapidly, Shri Modi remarked that soon India will be the third largest economy in the world. He added that it was the combined resolve of 140 crore Indians to ensure that India is developed by 2047. He further added that Unity of India was the most important necessity for this resolution to be achieved. The Prime Minister noted that our Constitution is also the foundation of unity of India. Recalling that the process of framing the constitution comprised great freedom fighters, authors, thinkers, social activists, educationists and professionals from other diverse fields, Shri Modi said that all of them were highly sensitive of the fact of Unity of India.
Prime Minister Shri Narendra Modi expressed dissatisfaction, stating that post-independence, the framers of the Constitution had unity in their hearts and minds. However, after independence, due to distorted mentalities or selfishness, the greatest blow was dealt to the core spirit of the nation's unity. The Prime Minister highlighted that unity in diversity has been India's hallmark and emphasized that we celebrate diversity, and the country's progress lies in celebrating this diversity. However, those with a colonial mindset, who could not see the good in India, and those who believed India was born in 1947, sought contradictions in this diversity. The Prime Minister remarked that instead of celebrating this invaluable treasure of diversity, efforts were made to sow poisonous seeds within it, aiming to harm the nation's unity. Shri Modi urged everyone to make the celebration of diversity an integral part of our lives, and that will be the true tribute to Dr. B.R. Ambedkar.
Prime Minister Shri Narendra Modi highlighted that over the past 10 years, the government's policies have consistently aimed to strengthen the unity of India. He added that Article 370 was an obstacle to the nation's unity and acted as a barrier. Shri Modi emphasised that the unity of the country was a priority, in line with the spirit of the Constitution, and hence, Article 370 was abrogated.
Shri Modi emphasized the need for favorable conditions in India to advance economically and attract global investment. He added that discussions on GST had been ongoing for a long time in the country. The Prime Minister remarked that GST has played a significant role in economic unity and acknowledged the contributions of the previous government and noted that the current government had the opportunity to implement it, advancing the concept of "One Nation, One Tax."
Touching upon the importance of how ration cards have been a valuable document for the poor in our country and the difficulties encountered by a poor person when he/she moved from one state to another, Shri Modi said that they were not entitled to any benefits. He emphasized that every citizen should have equal rights, regardless of where they are in this vast country. And added that to strengthen this sense of unity, the government had reinforced the concept of "One Nation, One Ration Card."
The Prime Minister emphasized that providing free healthcare to the poor and common citizens significantly enhances their ability to fight poverty. He highlighted that while healthcare is accessible where they work, it should also be available when they are away and facing life-threatening situations. The Prime Minister remarked that to uphold the principle of national unity, the government introduced the "One Nation, One Health Card" initiative through Ayushman Bharat. He noted that even a person from a remote area of Bihar working in Pune can receive necessary medical services with an Ayushman card.
Shri Modi highlighted that there were times when one part of the country had electricity while another part was in darkness due to supply issues. He remarked that during the tenures of the previous governments, India was often criticized globally for its power shortages. The Prime Minister emphasized that to uphold the spirit of the Constitution and the mantra of unity, the government implemented the "One Nation, One Grid" initiative. He noted that today, electricity can be seamlessly supplied to every corner of India.
Touching upon the infrastructure development in the country, the Prime Minister emphasized that the government is focusing on balanced development to strengthen national unity. He added that whether it is the North East, Jammu and Kashmir, the Himalayan regions, or the desert areas, the government had undertaken efforts to empower infrastructure comprehensively. He noted that this initiative aims to eliminate any sense of distance due to lack of development, thereby fostering unity.
Emphasising the digital divide between the "haves" and "have-nots", Shri Modi highlighted that India's success story in Digital India is a source of great pride globally. He added that the democratization of technology has been a key factor in this success. Shri Modi remarked that guided by the vision of the framers of the Constitution, the government has worked to extend optical fiber to every panchayat in India to strengthen national unity.
The Prime Minister remarked that the Constitution expects unity, and in this spirit, the importance of mother tongue has been recognized. He noted that suppressing the mother tongue cannot culturally enrich the nation's populace. Shri Modi remarked that the New Education Policy has given significant importance to mother tongue, enabling even the poorest children to become doctors and engineers in their native languages. He added that the Constitution supports everyone and mandates addressing their needs. Shri Modi highlighted that several classical languages were given their rightful place and respect. He mentioned that the "Ek Bharat Shreshtha Bharat" campaign is strengthening national unity and instilling cultural values in the new generation.
Highlighting that the Kashi Tamil Sangamam and Telugu Kashi Sangamam have become significant institutionalized events, Shri Modi emphasized that these cultural initiatives strengthen societal bonds. He added that the importance of India's unity is recognized in the core principles of the Constitution, and this should be acknowledged.
The Prime Minister remarked while the Constitution is celebrating its 75th anniversary, milestones like 25, 50, and 60 years also hold significance. Reflecting on history, he remarked that during the 25th anniversary of the Constitution, it was torn apart in the country. The Prime Minister highlighted that the Emergency was imposed, constitutional arrangements were dismantled, the country was turned into a prison, citizens' rights were snatched, and press freedom was locked down. The Prime Minister said that democracy was strangled, and the sacrifices of the Constitution's framers were attempted to be buried.
Shri Modi noted that under the leadership of Atal Bihari Vajpayee, the nation celebrated the 50th anniversary of the Constitution on November 26, 2000. The Prime Minister remarked that Atal Vajpayeeji, as Prime Minister, delivered a special message to the nation, emphasizing the importance of unity, public participation, and partnership. He noted that Shri Vajpayee's efforts were aimed at living the spirit of the Constitution and awakening the public.
The Prime Minister said that during the 50th anniversary of the Constitution, he had the privilege of becoming the Chief Minister through the constitutional process. He highlighted that during his tenure as Chief Minister, the 60th anniversary of the Constitution was celebrated in Gujarat. He added that for the first time in history, the Constitution was placed in a special arrangement on an elephant, and a Constitution Gaurav Yatra was conducted. Shri Modi emphasized that the Constitution holds great significance, and today, as it completes 75 years, he recalled an incident in the Lok Sabha where a senior leader questioned the need for celebrating Constitution Day on November 26, given that January 26 already existed.
Shri Modi expressed happiness about the special session, noting that it would have been beneficial to discuss the power and diversity of the Constitution, which would have been valuable for the new generation. However he remarked that everyone had their own constraints, their own misgivings in various forms, with some revealing their failures. The Prime Minister emphasized that it would have been better if discussions had risen above partisan sentiments and focused on the national interest, which would have enriched the new generation.
The PM expressed special respect for the Constitution, stating that it was the spirit of the Constitution that enabled many people like him to reach where they are today. He highlighted that without any background, it was the power of the Constitution and the blessings of the people that brought them here. Shri Modi noted that many individuals in similar situations have reached significant positions because of the Constitution. He added that it is a great fortune that the country has shown immense faith, not just once, but three times. He remarked that this would not have been possible without the Constitution.
Shri Modi noted that from 1947 to 1952, India did not have an elected government but a temporary, selected one, with no elections held. He highlighted that before 1952, the Rajya Sabha was not formed, and there were no state elections, meaning there was no mandate from the people. He added that despite this, in 1951, without an elected government, an ordinance was issued to amend the Constitution, attacking freedom of expression. The Prime Minister emphasized that this was an insult to the Constitution's framers, as such matters were not addressed in the Constituent Assembly. He remarked that when the opportunity arose, they hammered down on freedom of expression, which was a grave insult to the Constitution's creators. The Prime Minister said that what could not be achieved in the Constituent Assembly was done through the back door by a non-elected Prime Minister, which was a sin.
PM highlighted that in 1971, a Supreme Court decision was overturned by amending the Constitution, clipping the wings of the judiciary. Shri Modi noted that the amendment stated that Parliament could alter any article of the Constitution without judicial review, stripping the courts of their powers. He added that this enabled the then government to curtail fundamental rights and control the judiciary.
The Prime Minister noted that during the Emergency, the Constitution was misused, and democracy was strangled. He emphasized that in 1975, the 39th Amendment was passed, preventing any court from challenging the elections of the President, Vice President, Prime Minister, and Speaker, and this was applied retrospectively to cover past actions.
Further deliberating that during the Emergency, Shri Modi noted that people's rights were taken away, thousands were imprisoned, the judiciary was strangled, and press freedom was locked down. He remarked that the idea of a committed judiciary was fully enforced. The Prime Minister noted that Justice H.R. Khanna, who had ruled against the then Prime Minister in a court case, was denied the position of Chief Justice of India despite his seniority. He emphasized that this was a violation of constitutional and democratic processes.
Recalling the Supreme Court's judgment in the Shah Bano case provided justice to an Indian woman based on the Constitution's dignity and spirit, Shri Modi noted that the Supreme Court granted an elderly woman her rightful due, but then-Prime Minister negated this spirit, sacrificing the Constitution's essence. The Prime Minister remarked that Parliament passed a law to overturn the Supreme Court's decision once again.
The Prime Minister remarked that for the first time in history, the Constitution was deeply wounded. He added that the framers of the Constitution envisioned an elected government and Prime Minister. However, a non-constitutional entity, the National Advisory Council, which did not take any oath, was placed above the Prime Minister's Office (PMO). The Prime Minister noted that this entity was given an unofficial status above the PMO.
Shri Modi highlighted that under the Indian Constitution, the people elect the government, and the head of that government forms the Cabinet. Recollecting an incident when a decision made by the Cabinet was torn up in front of journalists by arrogant individuals who disrespected the Constitution, Shri Modi said that these individuals habitually played with the Constitution and did not respect it. He added that it was unfortunate that the then Cabinet would then change its decision.
The Prime Minister noted that while Article 370 is well-known, very few are aware of Article 35A. He emphasized that Article 35A was imposed without parliamentary approval, which should have been sought. The Prime Minister remarked that the Parliament, the primary guardian of the Constitution, was bypassed, and Article 35A was imposed on the country, leading to the situation in Jammu and Kashmir. He highlighted that this was done through a Presidential order, keeping the Parliament in the dark.
Shri Modi noted that during Atal Bihari Vajpayee's government, it was decided to build a memorial in Dr. Ambedkar's memory but this work was neither initiated nor allowed for the next 10 years. The Prime Minister emphasized that when his government came to power, out of respect for Dr. Ambedkar, they constructed the Dr. Ambedkar Memorial on Alipur Road and completed the work.
Recollecting that in 1992, during the tenure of Shri Chandra Shekhar, it was decided to establish the Ambedkar International Centre near Janpath in Delhi, Shri Modi said this project remained on paper for 40 years and was not executed. He highlighted that it was only in 2015, when his government came to power, that the work was completed. The Prime Minister noted that even the awarding of the Bharat Ratna to Dr. B.R. Ambedkar was done a long time later after independence.
Shri Modi underlined that the 125th birth anniversary of Dr. B.R. Ambedkar was celebrated globally in 120 countries and during Dr. Ambedkar's birth centenary, a memorial was reconstructed in Mhow, Dr. Ambedkar's birthplace.
Lauding Dr. B.R. Ambedkar, a visionary committed to bring the marginalized sections of society into the mainstream, Shri Modi remarked that Dr. Ambedkar believed that for India to develop, no part of the country should remain weak. He added that this concern led to the establishment of the reservation system. The Prime Minister noted that those engaged in vote bank politics attempted to introduce various measures under the guise of religious appeasement within the reservation system, causing significant harm to the SC, ST, and OBC communities.
The Prime Minister remarked that the previous Governments strongly opposed reservations and emphasized that Dr. B.R. Ambedkar introduced reservations for equality and balanced development in India. The Prime Minister remarked that the Mandal Commission report was shelved for decades leading to delay in the reservation for OBCs. The Prime Minister noted that if reservations had been granted earlier, many OBC individuals would be serving in various positions today.
Touching upon the extensive discussions on whether reservations should be based on religion during the drafting of the Constitution, Shri Modi said that the constitution framers concluded that for the unity and integrity of a country like India, reservations based on religion or community were not feasible. He added that it was a well-considered decision, not an oversight. Shri Modi remarked that the previous Governments introduced reservations based on religion, which goes against the spirit of the Constitution. He noted that despite some implementations, the Supreme Court has struck down such measures. The Prime Minister remarked that it is clear that there is an intention to provide reservations based on religion, which is a shameless attempt to hurt the sentiments of the Constitution's framers.
Discussing the Uniform Civil Code (UCC) as a burning issue which was not overlooked by the Constituent Assembly, the PM said that the Constituent Assembly engaged in extensive discussions on the UCC and decided that it would be best for the elected government to implement it. He added that this was the directive of the Constituent Assembly. The Prime Minister remarked that Dr. Ambedkar advocated for the UCC, and his words should not be misrepresented.
Shri Modi highlighted that Dr. B.R. Ambedkar strongly advocated for the abolition of personal laws based on religion. Quoting K.M. Munshi, a member of the Constituent Assembly, who stated that a Uniform Civil Code (UCC) is essential for national unity and modernity, Shri Modi said that the Supreme Court has repeatedly emphasized the need for a UCC and has directed governments to implement it as soon as possible. He emphasized that, in keeping with the spirit of the Constitution and the intentions of its framers, the government is fully committed to establishing a secular civil code.
Reciting an incident of the past, the Prime Minister questioned how those who do not respect their own party's constitution can respect the country's Constitution.
Shri Modi noted that in 1996, the BJP emerged as the largest party, and the President, respecting the Constitution, invited them to form the government. However, the government lasted only 13 days because they chose to honor the Constitution. He emphasized that Shri Atal Bihari Vajpayee did not opt for bargaining but respected the Constitution and resigned after 13 days. He added that in 1998, the NDA government faced instability, but Vajpayee's government, dedicated to the spirit of the Constitution, preferred to lose by one vote and resign rather than accept unconstitutional positions. He emphasized that this is their history, values, and tradition. On the other hand, he noted that during the cash-for-votes scandal, money was used to save a minority government, turning the spirit of Indian democracy into a marketplace where votes were bought.
Shri Modi remarked that after 2014, the NDA was given the opportunity to serve, strengthening the Constitution and democracy. He highlighted that they launched a campaign to rid the country of old ailments. The Prime Minister noted that over the past 10 years, they had also made constitutional amendments, for the unity and integrity of the country, for its bright future, and with full dedication to the spirit of the Constitution. The PM remarked that the OBC community had been demanding constitutional status for the OBC Commission for three decades. He highlighted that they amended the Constitution to grant this status, taking pride in doing so. The Prime Minister emphasized that standing with the marginalized sections of society is their duty, which is why the constitutional amendment was made.
The Prime Minister underscored that there was a large section of society that, regardless of caste, could not access opportunities due to poverty and could not progress. Noting that this dissatisfaction was growing, and despite demands, no decisions were made, Shri Modi remarked that they amended the Constitution to provide 10% reservation for economically weaker sections of the general category. He emphasized that this was the first reservation amendment in the country that faced no opposition, was accepted with love by everyone, and was passed unanimously by Parliament. The Prime Minister remarked that this was because it strengthened social unity and aligned with the spirit of the Constitution.
Shri Modi highlighted that they have also made constitutional amendments, but these were to empower women. He remarked that they amended the Constitution for the unity of the country. Shri Modi highlighted that Dr. B.R. Ambedkar's Constitution could not fully apply to Jammu and Kashmir due to Article 370, while the Government wanted Dr. Ambedkar's Constitution to be implemented in every part of India. He added that they amended the Constitution to strengthen national unity and to pay tribute to Dr. Ambedkar. The Prime Minister remarked that they removed Article 370, and now the Supreme Court of India has also upheld this decision.
Touching upon the amendment of the Constitution to remove Article 370, Shri Modi highlighted that they also enacted laws to fulfill the promise made by Mahatma Gandhi and other senior leaders at the time of partition, to care for minorities in neighboring countries during times of crisis. He emphasized that they introduced the Citizenship Amendment Act (CAA) to honor this commitment and said that they proudly stand by this law, as it aligns with the spirit of the Constitution and strengthens the nation.
Shri Modi remarked that the constitutional amendments made by his government were aimed at correcting past mistakes and paving the way for a brighter future. He highlighted that time will tell if they stand the test of time. The Prime Minister emphasized that these amendments were not driven by selfish power interests but were acts of virtue for the nation's benefit. He noted that this is why they confidently address any questions raised.
Noting that numerous speeches and topics have been raised regarding the Constitution, each with its own political motivations, the PM said that the Constitution is most sensitive to the people of India, "We the People," and is meant for their welfare, dignity, and well-being. He noted that the Constitution guides us towards a welfare state, ensuring a dignified life for all citizens.
Highlighting that after so many years of independence, many families did not have access to a toilet to live with dignity, Shri Modi said that the campaign to build toilets was a dream for the poor, and they took it up with full dedication. He added that despite being mocked, they remained steadfast because the dignity of ordinary citizens was their priority. The PM emphasized that women had to go for open defecation either before sunrise or after sunset, and this did not bother those who only saw the poor on TV or in newspaper headlines. The Prime Minister remarked that those who do not understand the life of the poor would not commit such injustices. Shri Modi questioned that eighty percent of the people in this country were deprived of clean drinking water, despite the Constitution aimed to ensure basic human amenities for everyone.
The Prime Minister remarked that millions of mothers in the country used to cook on traditional stoves, causing their eyes to turn red from the smoke, which was equivalent to inhaling the smoke of hundreds of cigarettes. He highlighted that this not only affected their eyes but also deteriorated their health. Shri Modi remarked that even after 70 years of independence until 2013, the discussion was about whether to provide nine or six cylinders, while his government ensured the delivery of gas cylinders to every household because they prioritized providing basic amenities to every citizen.
Discussing the healthcare sector, Shri Modi remarked that a single illness can ruin a poor family who works hard day and night to escape poverty and educate their children, their plans and efforts. He highlighted that they implemented the Ayushman Bharat scheme to provide free treatment to 50-60 crore citizens, respecting the spirit of the Constitution. The Prime Minister noted that this scheme ensures healthcare for all, including those above 70 years of age, from any section of society.
Touching upon the free ration provided to the poor, Shri Modi highlighted that 25 crore people have successfully overcome poverty. He added that only those who have emerged from poverty understand the importance of support. He highlighted that just as a patient is advised to take care after being discharged from the hospital to avoid relapse, it is essential to support the poor to prevent them from falling back into poverty. The Prime Minister noted that this is why they provide free ration, to ensure that those who have been lifted out of poverty do not return to it, and to help those still in poverty to rise above it. He emphasized that mocking this effort is unjust, as it is crucial for maintaining the dignity and well-being of the citizens.
Remarking that only slogans were made in the name of the poor, and banks were nationalized in their name, Shri Modi highlighted that until 2014, 50 crore citizens in the country had never seen the inside of a bank. He added that they had opened bank accounts for 50 crore poor citizens, thus opening the doors of banks for them. The Prime Minister noted that a former Prime Minister once said that out of ₹1 sent from Delhi, only 15 paise reached the poor. He emphasized that they have shown the way by ensuring that today, out of ₹1 sent from Delhi, all 100 paise are deposited directly into the accounts of the poor. The Prime Minister remarked that they have demonstrated the proper use of banks. He added that those who were previously not allowed to even approach the doors of banks can now avail loans without any guarantee. He highlighted that this empowerment of the poor is a testament to the government's dedication to the Constitution.
The Prime Minister noted that the slogan "Garibi Hatao" (eradicate poverty) remained just a slogan because the poor were not freed from their difficulties. He emphasized that their mission and commitment are to liberate the poor from these hardships, and they are working day and night to achieve this. The Prime Minister remarked that he stands for those who have no one to support them.
Touching upon the struggles encountered by the Divangs, Shri Modi said that they have now provided accessible infrastructure for differently-abled individuals, allowing their wheelchairs to reach train compartments. He added that this initiative was driven by their concern for the marginalized sections of society. He emphasized that while disputes over language were taught, great injustice was done to differently-abled individuals. The Prime Minister remarked that sign language systems varied across states, causing difficulties for the differently-abled. He highlighted that they have created a common sign language, which is now benefiting all differently-abled individuals in the country.
The Prime Minister said that the nomadic and semi-nomadic communities had no one to look after their welfare. He added that their Government established a welfare board for their well-being, as these people are a priority under the Constitution. The Prime Minister noted that street vendors, who work tirelessly from morning to night, often face hardships, including renting their carts and borrowing money at high interest rates. He emphasized that the government introduced the PM SVANidhi scheme to provide collateral-free loans to street vendors. The Prime Minister remarked that due to this scheme, street vendors have reached the third round of loans, gaining respect and expanding their businesses.
Noting that there is no one in this country who does not need the services of Vishwakarma artisans, Shri Modi highlighted that a significant system had been in place for centuries, but the welfare of Vishwakarma artisans was never addressed. The Prime Minister noted that they have created a plan for the welfare of Vishwakarma artisans, including provisions for bank loans, new training, modern tools, and innovative designs. He emphasized that they have strengthened this initiative to support the Vishwakarma community.
Shri Modi highlighted that the government had ensured rights for transgender individuals under the Indian Constitution and has enacted laws to protect their rights and provide them with a dignified life.
Recalling during his stint as the Chief Minister of Gujarat, there was not a single science stream school in the entire tribal belt from Umargam to Ambaji, the Prime Minister noted that without science stream schools, it was impossible for tribal students to become engineers or doctors. He emphasized that they established science stream schools and universities in the area, addressing the educational needs of the tribal community.
The Prime Minister expressed gratitude to the President for guidance in creating the PM Jan Man Yojana, which focuses on the development of the most backward tribal communities. He highlighted that these small groups, often overlooked in vote politics, have now received attention and support through this scheme. The Prime Minister remarked that he is committed to finding and supporting even the most marginalized individuals.
Shri Modi noted that over 60 years, 100 districts were identified as backward, and this label became a punishment posting for responsible officers. He emphasized that they changed this situation by introducing the concept of Aspirational Districts, regularly monitoring 40 parameters online. The Prime Minister remarked that today, Aspirational Districts are matching the best districts in their states and some are even reaching the national average. He highlighted that no region should be left behind, and they are now focusing on developing 500 blocks as Aspirational Blocks.
Highlighting that the tribal community existed during the times of Ram and Krishna, yet no separate ministry was created for them even after decades of independence, the Prime Minister noted that it was the government of Atal Bihari Vajpayee that first established a separate ministry for tribal affairs and allocated a budget for their development and expansion. Speaking on the welfare of the fishermen, Shri Modi said that for the first time their government created a separate ministry of fisheries and a separate budget was given for their welfare. He said care was taken of this section of the society.
With regard to the small farmers of the country, the Prime Minister remarked that cooperation is an important part of their life. Highlighting concerns of small farmers, he said a separate cooperative ministry was created to give strength to the life of the small farmer by making the cooperative sector responsible, strong and empowering. Emphasising the importance of a skilled workforce, Shri Modi said the whole world is yearning for a workforce today. He said if we want to get a demographic dividend in the country, then this work force of ours should be skilled. He added that a separate skill ministry was created so that the youth of the country are prepared according to the needs of the world and they move forward with the world.
Talking about the North-East, the Prime Minister said our North-East was neglected due to less votes or seats there. He said it was Atal Ji's government which for the first time made DONER Ministry for the welfare of the North-East and today because of it one can see the development of the North-East in building of railways, roads, ports, airports.
The Prime Minister underlined the importance of land records and problems faced therein even today in the most prosperous of the countries. He said all efforts were made by the government to provide for Ownership of the lands, so that every common man in the village has the land records of his house, the ownership papers of his house so that loans from the bank can be taken and there is no fear of illegal occupation.
Shri Modi said due to all these works, the efforts made in the last 10 years have strengthened the poor with a new self-confidence and in such a short time 25 crore people have been successful in defeating poverty. He said all this could be possible because we are working under the direction of the constitution.
The Prime Minister said Sabka Saath, Sabka Vikas, is not a mere slogan, It is our article of faith and hence we have implemented government schemes without discrimination. He said the Government is striving for saturation of schemes so that 100% of the beneficiaries get the benefit. He added that if there is any true secularism then it is in saturation and if there is any true social justice then this saturation, that is the 100% benefit should be given to the person who is entitled to it, without any discrimination. He said this is true secularism and true social justice.
Speaking about the spirit of the Constitution as the medium to give direction to the country, the Prime minister said politics is at the center as the driving force of the country. He said we should think about what should be the direction of our democracy, our politics in the coming decades.
Shri Modi questioned some parties about their political selfishness and sense of power whether they ever thought about it themselves and said that he meant this for all the parties. He said these are the thoughts of his mind which he wanted to put before this House.
The Prime Minister emphasized that all political parties should make efforts to attract the youth of the country, to strengthen the democracy and to bring the youth of the country forward. He said bringing youth in politics is the need of the country's democracy and reiterated that 1 lakh such youth should be brought into the country's politics, who do not have any political family background. He said the country needs new energy and young people who come with new resolutions and dreams and when we are celebrating 75 years of the Constitution of India we should move ahead in that direction.
Recalling his words about our duties in the Constitution from the Red Fort, Shri Modi said it was unfortunate that it was not understood that while the Constitution has determined rights of the citizens it also expects duties from them. He said the essence of our civilization is Dharma, our Duty, Quoting Mahatma Gandhi ji he said that Mahatma ji had said that he had learnt from his uneducated but learned mother that the rights emerge from how we perform our duties. Shri Modi said he would like to take Mahatma ji's words forward and say that if we follow our fundamental duties then no one can stop us from making a developed India. He said that 75 years of the Constitution should give more strength to our dedication towards duty, our commitment and the need of the hour is that the country should move forward with a sense of duty.
The Prime Minister said inspired by the spirit of the Constitution for the future of India he wanted to place 11 resolutions before the House. The first resolution is that whether it is a citizen or the government, everyone should perform their duties. The second resolution is that every sector, every society should get the benefit of development, Sabka Saath Sabka Vikas. The third resolution is that there should be zero tolerance towards corruption, there should be no social acceptance of the corrupt. The fourth resolution is that the citizens of the country should take pride in following the laws of the country, the rules of the country, and the traditions of the country. The fifth resolution is to get rid of the mentality of slavery, there should be pride in the heritage of the country. The sixth resolution is that the politics of the country should be freed from nepotism. Seventh resolution, the constitution should be respected, the constitution should not be used as a weapon for political gain. Eighth resolution, in keeping the spirit of the constitution, reservation should not be snatched from those who are getting it and every attempt to give reservation on the basis of religion should be stopped. Ninth resolution, India should become an example for the world in women led development. Tenth resolution, development of the nation through the development of the state, this should be our mantra of development. Eleventh resolution, the aim of Ek Bharat Shreshtha Bharat should be paramount.
The Prime Minister said If we all move forward together with this resolution then with everyone’s efforts, We the people, can fulfil the dream of a developed India. He said when the dream of 140 crore countrymen is fulfilled and the country starts moving with the resolution, then it brings the desired results. Shri Modi said he had immense respect for 140 crore countrymen and faith in their strength, he had immense faith in the youth power of the country, in the women power of the country. Concluding his remarks the Prime Minister said that we should move forward with the resolve that when the country celebrates 100 years of independence in 2047, it will be celebrated as Viksit Bharat.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সম্বিধান চৎনখিবগী 75শুবা কুমওনগী অখন্নবা খন্ন-নৈনবগী থৌরমদা লোক সভাদা ৱা ঙাংখ্রে
ভারত অসি দেমোক্রেসীগী মমানি: পি.এম.
ঐখোয়গী সম্বিধান অসি ভারতকী অপুনবগী য়ুম্ফম ওইরি: পি.এম.
2014দা NDAনা সরকার শেম্বগী খুদোংচাবা ফংখিবা মতমদা দেমোক্রেসী অমসুং সম্বিধান মপাঙ্গল কনখৎহনখি: পি.এম.
লায়রববু মখোয়গী অৱাবদগী কোকহনবা অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা পান্দম অমসুং ফিরেপনি: পি.এম.
করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী ফন্দামেন্তেল দ্যুতীশিং ঙাক্না চৎলবদি কনাগুম্বা অমত্তনা ঐখোয়না ভিকসিৎ ভারত ওইহনবদা অথিংবা পীবা ঙম্লোই: পি.এম.
14 DEC 2024 11:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লোক সভাদা সম্বিধানগী 75শুবা চহিগী থৌরমদা অখন্নবা খন্ন-নৈনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। হাউসতা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না দেমোক্রেসীগী কুহ্মৈ অসি পাংথোক্লিবা অসি ভারতকী প্রজা খুদিংমক্কী অমসুং মালেম পুম্বগী দেমোক্রেসীবু ইকায় খুম্নবা মীওই খুদিংমক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। ঐখোয়গী সম্বিধানগী চহি 75গী অঙকপা খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়গী সম্বিধান শেমগৎপশিংগী ৱাখল্লোন, মীৎয়েং অমসুং হোৎনরিবশিং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি চহি 75 মাই পাক্না মপুং ফারক্লবা মতুংদা হৌজিক্তি দেমোক্রেসীগী কুহ্মৈ পাংথোকপগী মতম ওইরে। শ্রী মোদীনা পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎশিং ফাওবনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
চহি 75 মপুং ফারকপা অসি অখন্নবা মাইপাকপা অমনি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নীংতম্বা হেক ফংবগা সম্বিধান্না ভারতকীদমক্তা থোলক্কনি পানরম্বা ওইথোকপা য়াবা পুম্নমক মায়োক্নখি অমসুং ঙসি ফাওবা য়ৌরকপদা থেংনরিবা শীংনবশিং মায়োক্নখিবদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মসিগী অচৌবা মাই পাকপগীদমক মহাক্না সম্বিধান শেম্লিবশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াদা থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী প্রজাশিংনা সম্বিধান শেম্লবশিংনা শাগৎচম্বা ভেল্যুশিং মাই পাক্না ঙাক্না চৎপা অমসুং ঙাক্না হিংহিংবগী চাংয়েং খুদিংমক মাইপাকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মরম অসিনা তশেংনা থাগৎফম থোকপা অসি প্রজাশিংনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সম্বিধান শেম্লিবশিংনা ভারত অসি 1947তা শেমখি নৎত্রগা সম্বিধান অসি 1950দগী চৎনবা হৌরগনি হায়বা ৱাখল্লোন অসি কৈদৌঙৈদসু শৌগৎখিদে মদুগী মহুত্তা ভারতকী চাউরবা চৎনবী অমসুং হেরিতেজ অমসুং মাগী দিমোক্রেসীদা থাজবা থমখি অমসুং চাউথোকচখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী দেমোক্রেসী অমসুং রিপব্লিক্কী মমাংঙৈগী মতম পুম্নমক্তা শীংথানিংঙাই ওইদুনা লাক্লি অমসুং মালেমগীদমক্তা ইথিল অমা ওইদুনা লাক্লি। মরম অদুনা, মহাক্না হায়খি মদুদি "ভারত অসি দেমোক্রেসীগী মমা হায়না খঙনৈ।" শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না চাউরবা দেমোক্রেসীগী লৈবাক্তা নত্তনা দেমোক্রেসীগী ক্রিএতরসু ওইরি।
সম্বিধানগী দিবেৎতা য়াওখিবা রাজর্শী পুরুশোত্তম দাস তন্দনগী ৱারোল পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি "চহি চা কয়াগী মতুংদা অসিগুম্বা অচৌবা মীফম অমা পাংথোক্লি মসিনা ঐঙোন্দা ঐখোয়গী অরিবা মতমগী অমসুং ঐখোয়না নীংতমলিঙৈগী মতমশিং অমসুং সভাশিংদা লৌশিং লৈবা মীওইশিংনা কান্নরবা হীরমশিংদা খন্ন-নৈনরমখিবশিং অদু নীংশিংহল্লি”। মহাক্না দা. এস. রাধাকৃষ্ণননা হায়খিবা অদু পনখি, "রিপব্লিক সিস্তেম অসি লৈবাক অসিগীদমক অনৌবা ৱাখল্লোন অমা নত্তে মরমদি ঐখোয়গী পুৱারীগী হৌরকপদগী ঐখোয়দা সিস্তেম অসি লৈদুনা লাকখি।" মতুংদা মহাক্না বাবাসাহেব দা. অম্বেদকরগী ৱারোলশিং পল্লদুনা হায়খি, "ভারতনা দিমোক্রেসীগী মতাংদা খঙলে হায়বা নত্তে, মতম অমদা ভারত্তা রিপব্লিক কয়া লৈরম্মি।"
প্রধান মন্ত্রীনা সম্বিধান শেম্বগী থৌওং অমসুং মদুবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবদা নুপীশিংগী থৌদাংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীদা ইকায় খুম্নরবা অমসুং এক্তিব ওইবা মেম্বর 15 লৈখি অমসুং মখোয়না মখোয়গী অশেংবা ৱাখল্লোন, মীৎয়েং অমসুং আইদিয়াশিং পীদুনা সম্বিধান শেম্বগী থৌওংবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মখোয় খুদিংমক তোঙান-তোঙানবা বেকগ্রাউন্দদগী লাকপনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নুপী মেম্বরশিংনা পীরম্বা কান্নরবা ৱাফমশিংনা সম্বিধানদা য়াম্না চাউনা ইথিল পীরি। মালেমগী অতোপ্পা লৈবাক কয়ানা চহি কয়াগী মতুংদা নুপীশিংদা ভোৎ থাদনবগী হক ফংহনখিবা অদুগা চাংদম্নবদা মনীং তম্বা মতমদগী নুপীশিংদা ভোৎ থাদনবগী হক ফংহনখিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা G-20 সম্মিৎকী প্রসিদেন্সীগী মতমদা ভারতনা মালেমগী মমাংদা নুপীনা লুচিংবা দিবেলপমেন্তকী ভিজন পুথোকখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা পার্লিয়ামেন্তরী পুম্নমক্না মাই পাক্না নারিশক্তি বন্দন আধিনিয়ম চৎনহনখিবা অদুসু পনখি অমসুং নুপীশিংগী রাজনিতীগী থৌদাং হেনগৎহন্নবা সরকারনা খোংথাং লৌখৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী মোদীনা মরুওইবা পোলিসীগী ৱারেপ খুদিংমক্কী ময়াইদা নুপীশিং লৈ হায়না অকনবা ৱাফম থমখি অমসুং সম্বিধানগী চহি 75 মপুং ফারকপা অসিদা, ভারতকী রাস্ত্রপতিগী পোস্ত অসি ত্রাইবেল নুপী অমনা পাইরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসি ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসনগী স্পিরিৎকী অশেংবা ৱাহন্থোক্নি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পার্লিয়ামেন্ত অমসুং মন্ত্রীশিংগী কাউন্সিলদা নুপীশিংগী রিপ্রজেন্তেসন অমসুং কন্ত্রিব্যুসন লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "সোসিএল, পোলিতিকেল, এজুকেসন, স্পোর্তস নৎত্রগা অতোপ্পা হিরম অমহেক্তদা নুপীশিংগী রিপ্রজেন্তেসন অমসুং কন্ত্রিব্যুসন অসিনা লৈবাক অসিদা চাউথোকচবা পোকহল্লি।" সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা, মরুওইনা স্পেস সেক্তরদা নুপীশিংনা কন্ত্রিব্যুসন পীরিবা অসিদা ভারত মচা খুদিংমক চাউথোকচৈ। মসিগীদমক্তা সম্বিধান অসিনা খ্বাইদগী চাউবা ইথিল পীবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতনা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি হায়না নৌহৌননা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অথুবা মতমদা ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি 2047 ফাওবদা ভারত অসি চাউখৎপা ওইহন্নবা ভারত মচা করোর 140গী অপুনবা ৱারেপ অদুনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ৱারেপ অসি ফংবা ঙম্নবগীদমক ভারতকী অপুনবা অসি খ্বাইদগী মরুওইবা মথৌ তাবনি। ঐখোয়গী সম্বিধান অসি ভারতকী অমত্তা ওইবগী য়ুম্ফমসুনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। সম্বিধান শেমগৎপগী থৌওং অসিদা অচৌবা নীংতম্বগী লান্মীশিং, অইবশিং, লৌশিং লৈবা মীওইশিং, সোসিএল এক্তিভিস্তশিং, এজুকেস্নিস্তশিং অমসুং অতোপ্পা তোঙান তোঙানবা লমশিংগী প্রোফেস্নেলশিং য়াওরম্মি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয় পুম্নমক্না ভারতকী য়ুনিতীগী ফেক্ত অদুদা য়াম্না সেন্সিতিব ওইরম্মি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নুংঙাইতবা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি নীংতম্লবা মতুংদা, সম্বিধান শেম্লিবশিংনা মখোয়গী থম্মোয় অমসুং ৱাখলদা অপুনবগী ৱাখল্লোন অমা লৈখি। অদুম ওইনমক, নীংতম্বগী মতুংদা, ফত্তবা ৱাখল্লোন নৎত্রগা মশাগী ওইজবা থীবনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী অপুনবগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন অদুদা খ্বাইদগী চাউনা অকাইবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতী অসি ভারতকী মশক ওইরি অমসুং ঐখোয়না দাইভর্সিতী অসি সেলেব্রেৎ তৌরি, অমসুং লৈবাক অসিনা চাউখৎলকপা অসি মাগী দাইভর্সিতী অসি সেলেব্রেৎ তৌবদা য়ুম্ফম ওই। অদুম ওইনমক, কোলোনিএলগী ৱাখল্লোন লৈবা, ভারত্তা অফবা অমত্তা উবা ঙমদবা অমসুং ভারত অসি 1947তা শেমখি হায়না থাজবা মীওইশিংনা, মসিগী দাইভর্সিতী অসিগী ওন্ন-তৈনবা তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দাইভর্সিতী মমল য়াম্লবা পুকৈ অসি থাগৎপগী মহুত্তা, লৈবাক অসিগী অপুনবা অসি শোকহন্নবা পান্দম থমদুনা মসিগী মনুংদা মহু চেনবা ৱাখল্লোন পোকহন্নবা হোৎনখি। শ্রী মোদীনা মীপুম খুদিংমক্তা হায়খি মদুদি দাইভর্সিতীগী কুহ্মৈ অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহন্নবা অমসুং মসিনা দা. বি.আর. অম্বেদকরদা অশেংবা ইকায় খুম্নবা ওইগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10 অসিদা, সরকারগী পোলিসীশিংনা ভারতকী অপুনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা পান্দম থম্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি আর্তিকল 370 অসি লৈবাক্কী অমত্তা ওইবদা অপনবা অমা ওইখি অমসুং পল অমা ওইখি। শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি সম্বিধানগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী অপুনবা অসি অখন্নবা মরুওইবা অমনি অমসুং মরম অদুনা আর্তিকল 370 মুত্থৎখি।
শেন্মিৎলোনদা খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং গ্লোবেল ইনভেস্তমেন্ত লাকপা ঙমহন্নবগীদমক ভারত্তা খুদোংচাবা ফীভমশিং লৈহনবগী তঙাইফদবা অদু শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি লৈবাক অসিদা GSTগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী থৌওং অসি মতম শাংনা চত্থদুনা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি GSTনা ইকোনোমিক য়ুনিতীদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মহাক্না মমাংগী সরকারগী থৌদাংশিং অদু খঙখি অমসুং হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিদা "ৱান নেসন, ৱান তেক্স"কী ৱাখল্লোন অসি মাংলোমদা পুখৎতুনা মসি চৎনহন্নবা খুদোংচাবা ফংখি হায়না পনখি।
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লাইরবশিংগীদমক রেসন কার্দ অসি করম্না মমল য়াম্লবা দোক্যুমেন্ত অমা ওইরকপগে অমসুং লাইরবা অমনা রাজ্য অমদগী অতোপ্পা রাজ্য অমদা চৎপা মতমদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয়দা কান্নবা অমত্তা ফংহনখিদে। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি প্রজা খুদিংমক্না অচৌবা লৈবাক অসিদা কদায়দা লৈবগে হায়বগী খেন্নবা থমদনা চপ মান্নবা হকশিং ফংগদবনি। অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক সরকারনা "ৱান নেসন, ৱান রেসন কার্দ"কী ৱাখল্লোন অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লায়রবশিং অমসুং মীচম প্রজাশিংদা লেম্না হেল্থকেয়র ফংহনবা অসিনা লায়রবা লান্থেংনবগী মখোয়গী তৌবা ঙম্বদা চাউনা মতেং পাংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না থবক তৌরিবা মফমদা হেল্থকেয়র ফংলবসু, মখোয়না মপান্দা লৈরিঙৈ অমসুং পুন্সিদা খুদোংথীবা থোরকপা মতমদা মসি ফংহনগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেস্নেল য়ুনিতীগী প্রিন্সিপল ঙাক্নবা, সরকারনা আয়ুশ্মান ভারতকী খুত্থাংদা "ৱান নেসন, ৱান হেল্থ কার্দ" ইনিসিয়েতিব হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি বিহারগী অরাপ্পা মফমদগী পুনেদা থবক তৌরিবা মীওই অমা ফাওবা আয়ুশ্মান কার্দকী খুত্থাংদা মথৌ তাবা মেদিকেল সর্ভিসশিং ফংবা ঙমগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী শরুক অমদা মৈ ফংবা অদুগা সপ্লাইগী সমস্যা লৈবনা অতোপ্পা শরুক অমদা মৈ ফংদবগী মতম অমা লৈরমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা, ভারত অসি মৈগী অৱাৎপা লৈতবগীদমক মালেম শিনবা থুংনা ক্রিতিসাইজ তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি সম্বিধানগী ৱাখল্লোন অমসুং অমত্তা ওইবগী মন্ত্র অসি ঙাক্না চৎনবগীদমক সরকারনা "ৱান নেসন, ৱান গ্রীদ" ইনিসিয়েতিব অসি চৎনহনখি। ঙসিদি ভারতকী মফম খুদিংমক্তা মৈ ফংহনবগী খুদোংচাবা লৈরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা নেস্নেল য়ুনিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তংদু লৈতাবা দিবেলপমেন্ততা মীৎয়েং থম্লি। অৱাং-নোংপোক, জম্মু অমসুং কাশ্মীর, হিমালয়গী মফমশিং নৎত্রগা মরুভুমিশিং ওইরো, সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মপুং ফানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না পনখি মদুদি থৌরাং অসিনা চাউখৎপা ৱাৎপনা মরম ওইদুনা লাপথোক্না লৈবগী ৱাখল্লোন অমত্তা লৈহন্দনবা পান্দম থম্লি, মসিনা অমত্তা ওইবগী থৌনা হেনগৎহল্লি।
দিজিতেল ইন্দিয়াদা ভারতকী মাই পাকপগী ৱারী অসি মালেম পুম্বদা চাউথোকচনীংঙাইনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। তেক্নোলোজীগী দেমোক্রেতাইজেসন অসি মাই পাকপগী মরুওইবা মরম অমা ওইরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি সম্বিধান শেম্লম্বশিংগী মীৎয়েংদগী লমজিংদুনা, সরকারনা নেস্নেল য়ুনিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারতকী পঞ্চায়ত খুদিংমক্তা ওপ্তিকেল ফাইবর শন্দোক্নবা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সম্বিধান্না অমত্তা ওইবগী আশা তৌরি, অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন্দা, মমা লোলগী মরুওইবা অদু খঙলে। মহাক্না পনখি মদুদি মমাগী লোলবু নমথবনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু কলচরেল ওইনা চাউখৎহনবা ঙম্লোই। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা মমাগী লোলদা মরুওইবা পীরি। মসিনা খ্বাইদগী লা‌ইরবা অঙাংশিং ফাওবা মখোয়গী মশাগী লোলদা দোক্তর অমসুং ইঞ্জিনীয়র ওইহনবদা মতেং পাংলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সম্বিধান্না মীপুম খুদিংমকপু মতেং পাংই অমসুং মখোয়গী মথৌ তাবশিং কোকহন্নবা থৌদাং লৌই। ক্লাসিকল লোল কয়াদা মখোয়গী হকচাংগী মফম অমসুং ইকাই খুম্নবা পীরি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি "এক ভারত শ্রেস্থ ভারত" কেম্পেন অসিনা নেস্নেল য়ুনিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং অনৌবা জেনরেসনদা কলচরেল ভেল্যুশিংগী ইথিল পোকহল্লি।
কাশী তামিল সঙ্গমম অমসুং তেলুগু কাশী সঙ্গমম অসি মরুওইবা ইন্সতিত্যুস্নেল ইভেন্ত অমা ওইরে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কলচরেল ইনিসিয়েতিবশিং অসিনা খুন্নাইগী মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতকী অমত্তা ওইবগী মরুওইবা অসি সম্বিধানগী মরুওইবা প্রিন্সিপলশিংদা মশক খঙলে, অমসুং মসিবু একনোলেজ তৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সম্বিধানগী চহি 75শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোক্লি। চহি 25, 50 অমসুং 60গী মাইলস্তোনশিং অসিসু মরু ওই। পুৱারীগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি সম্বিধানগী 25শুবা চহি মপুং ফারকপদা, লৈবাক অসিদা সম্বিধান অসি কায়থরকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইমর্জেন্সী থমজিনখি, কন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তশিং অসি লৌথোকখি, লৈবাক অসি জেলদা ওন্থোকখি প্রজাশিংগী হকশিং মৎখি, অমসুং প্রেসকী নীংতম্বা অসি লোক তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দেমোক্রেসী অসি তুহৎখি, অমসুং সম্বিধান শেম্লিবশিংগী কত্থোকপশিং অদু নমথনবা হোৎনবা হৌখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অতল বিহারী বাজপায়ীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিনা নবেম্বর 26, 2000দা সম্বিধানগী 50শুবা চহিগী থৌরম পাংথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি অতল বাজপায়ীজীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরিঙৈদা লৈবাক মীয়ামদা অখন্নবা পাউজেল অমা পীখি। মহাক্না অমত্তা ওইবগী মরুওইবা, মীয়ামগী শরুক য়াবা অমসুং পার্তনরশিপকী মতাংদা পনখি। শ্রী বাজপায়ীগী হোৎনরিবশিং অসি সম্বিধানগী স্পিরিৎ অদু হিংনবা অমসুং মীয়াম্বু য়কাইহন্নবা পান্দম থম্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সম্বিধানগী চহি 50শুবা মপোক কুমওনগী মনুংদা মহাক্না সম্বিধানগী ওইবা থৌওং অমগী খুত্থাংদা মুখ্য মন্ত্রী ওইবগী খুদোংচাবা ফংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা গুজরাত্তা সম্বিধানগী 60শুবা চহিগী থৌরম পাংথোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি পুৱারীদা ইহান হানবা ওইনা, সম্বিধান অসি অখন্নবা মওংদা শামু অমদা থমখি অমসুং সম্বিধান গৌরব যাত্রা পাংথোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সম্বিধান অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং ঙসি, চহি 75 মপুং ফারকপদা মহাক্না লোক সভাদা চহি য়াম্লবা লুচিংবা অমনা জনুৱারী 26 অসি হান্ননা লৈরম্বা অদু য়েংলগা নবেম্বর 26তা সম্বিধান নুমিৎ পাংথোকপগী তঙাই ফদবগী মতাংদা ৱাহং হংখিবা থৌদোক অমা নীংশিংখি।
শ্রী মোদীনা অখন্নবা মীফম অদুদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি সম্বিধানগী শক্তি অমসুং দাইভর্সিতী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অসিনা কান্নবা ফংলগনি, মসিনা অনৌবা মীরোলগীদমক কান্নরবা অমা ওইরগনি। অদুম ওইনমক মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী মশাগী ওইবা অথিংবা, মখোয়গী মশাগী ওইবা তোঙান-তোঙানবা মওংদা লৈজবা, খরনা মখোয়গী অশোয়বা অদু উৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি করিগুম্বা খন্ন-নৈনবশিং অসি পার্তিসন সেন্তিমেন্তশিংগী ৱাংমদা চৎহল্লবা অমসুং অনৌবা মীরোলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা, লৈবাক্কী কান্নবশিংদা মীৎয়েং থম্লবদি হেন্না ফগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সম্বিধানগীদমক অখন্নবা ইকাই খুম্নবা উৎলদুনা হায়খি সম্বিধানগী স্পিরিৎ অসিনা মহাক্কা মান্নবা মীওই কয়া অমা ঙসি থাক অসি য়ৌহনবা ঙমখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি বেকগ্রাউন্দ অমত্তা লৈতনা, সম্বিধানগী শক্তি অমসুং মীয়ামগী য়াইফ-মঙ্গোলনা মখোয়বু মফম অসিদা পুরকখি। অসিগুম্লবা ফিভমদা লৈবা মীওই কয়ানা সম্বিধান্না মরম ওইদুনা মরুওইবা থাক্তা য়ৌরক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা অমুক্তা নত্তনা, অহুম্লক অচৌবা থাজবা অমা উৎখিবা অসি য়াম্না লাইবক ফবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি সম্বিধান য়াওদনা ওইথোকপা ঙম্লোই।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 1947দগী 1952 ফাওবদা ভারত্তা মীখলগী খুত্থাংদা লৈঙাক অমা লৈখিদে অদুবু মতম খরগী ওইনা খনগৎলবা লৈঙাক অমা লৈখি অমসুং মীখল অমত্তা পাঙথোকখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি 1952গী মমাংদা রাজ্য সভা শেমখিদে অমসুং রাজ্যগী মীখল অমত্তা পাংথোকখিদে, মসিনা তাকপদি মীয়ামদগী মেন্দেত অমত্তা লৈখিদে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মসি লৈজরবসু, 1951দা, মীখলগী মতুং ইন্না লৈঙাক অমা লৈত্রিঙৈদা, ফ্রীদম ওফ এক্সপ্রেসন শীংনদুনা সম্বিধান শেমদোক্নবা ওর্দিনান্স অমা থোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসি কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীদা খন্নখিদবা অসিনা সম্বিধান শেম্লিবশিংবু খোঙ্গোইনবা অমনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি খুদোংচাবা লাকপা মতমদা, মখোয়না ফ্রীদম ওফ এক্সপ্রেসন নমথখি, মসি সম্বিধান শেম্লিবশিংবু খোঙ্গোইনবনি প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীদা ফংবা ঙমখিদবা অদু মীখল তৌদনা খনবা প্রধান মন্ত্রী অমনা বেক দোরদগী তৌখি, মসিদি পাপ অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 1971দা সুপ্রিম কোর্তকী ৱারেপ অমা সম্বিধান শেমদোক্তুনা ঙাকখিদে, জুদিসিয়রীগী মপাঙ্গল মাংহনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এমেন্দমেন্ত অসিদা পার্লিয়ামেন্তনা কন্সতিত্যুসনগী আর্তিকল অমহেক্তবু জুদিসিএল রিভিয়ু য়াওদনা হোংদোকপা য়াই হায়না পনখি। মসিনা মতমদুগী সরকারদা ফন্দামেন্তেল রাইতশিং ককথৎপা অমসুং জুদিসিয়রী লাকশিনবা ঙমহনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইমর্জেন্সীগী মতমদা, সম্বিধানবু লান্না শীজিন্নখি, অমসুং দিমোক্রেসীবু থুগাইখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি, 1975দা 39শুবা এমেন্দমেন্ত পাস তৌখিবনা, রাস্ত্রপতি, উপ রাস্ত্রপতি, প্রধান মন্ত্রী অমসুং স্পিকরগী মীখলদা কোর্ত অমত্তনা চেলেঞ্জ তৌবা য়াহনখিদে অমসুং মসি হান্নগী থবকশিং কোনশিন্নবা রেত্রোস্পেক্তিব ওইনা চৎনখি।
ইমর্জেন্সীগী মতমদা মীয়ামগী হকশিং মাংহনখি, মীওই লিশিং কয়াবু জেলদা থমখি, জুদিসিয়রীবু খোঙ্গোইনখি অমসুং প্রেসকী নীংতম্বা থিংজিনখি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তানা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কম্মিত তৌরবা জুদিসিয়রীগী ৱাখল্লোন অসি মপুং ফানা চৎনহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা কোর্তকী কেস অমদা মতমদুগী প্রধান মন্ত্রীগী মায়োক্তা ৱায়েল পীখিবা জস্তিস ঐচ.আর. খান্না, মহাক্কী সেনিওরিতী লৈরবসু, ভারতকী চীফ জস্তিসকী পোজিসন ফংহনখিদে। মসি সম্বিধানগী অমসুং দেমোক্রেসীগী চৎনবীশিং লান্না চত্থবনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
শাহ বানোগী কেসতা সুপ্রিম কোর্তকী জজমেন্তনা সম্বিধানগী ইকাই খুম্নবা অমসুং ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইদুনা ভারতকী নুপী অমবু অচুম্বা ৱায়েল পীখিবা অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সুপ্রিম কোর্তনা চহি য়াম্লবা নুপী অমবু মহাক্কী হক ফংহনখি, অদুবু মতমদুগী প্রধান মন্ত্রীনা ৱাখল্লোন অসিবু য়ানীংখিদে সম্বিধানগী ইসেন্স মাংহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পার্লিয়ামেন্তনা সুপ্রিম কোর্তকী ৱারেপ অমুক হন্না ওন্থোক্নবা আইন অমা পাস তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পুৱারীদা অহানবা ওইনা, সম্বিধানবু য়াম্না চাউনা চৈনা পীখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সম্বিধান শেম্লিবশিংনা মীখল তৌদুনা শেম্বা সরকার অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী ৱাখল্লোন থমখি। অদুম ওইনমক, কন্সতিত্যুসনগী ৱাংমদা লৈবা এদভাইজরী কাউন্সিল অমা প্রধান মন্ত্রীগী ওফিস (PMO) গী মথক্তা থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি এন্তিতী অসিবু PMOগী মথক্তা ওফিসিএল ওইদবা থাক অমা পীরম্মি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী সম্বিধানগী মখাদা, মীয়াম্না সরকারবু খনবনি, অমসুং সরকার অদুগী মকোক্তা মন্ত্রীমন্দল শেম্মী। মন্ত্রীমন্দলনা লৌখিবা ৱারেপ অমবু সম্বিধানবু ইকায় খুম্নদবা ফত্তবা মীওইশিংনা জর্নেলিস্তশিংগী মমাংদা শেগাইখিবগী থৌদোক অমবু নৌহৌননা নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীওইশিং অসিনা সম্বিধানবু মহুৎতা পাইদুনা শান্নখি অমসুং ইকায় খুম্নখিদে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মতমদুগী মন্ত্রীমন্দলনা মসিগী ৱারেপ অদু হোংদোকখিবা অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আর্তিকল 370 অসি মীয়াম্না খঙনরবসু আর্তিকল 35Aগী মতাংদা খঙবা মীওই কয়া লৈতে। আর্তিকল 35A অসি পার্লিয়ামেন্তকী অয়াবা য়াওদনা থমখিবনি, মসিদা অয়াবা লৌগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সম্বিধানগী মরুওইবা গার্জিয়ন ওইরিবা পার্লিয়ামেন্ত অসি বাইপাস তৌখি অমসুং আর্তিকল 35A অসি লৈবাক অসিদা থমখি, মসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী ফীভম অসি ওইহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি পার্লিয়ামেন্ত অসি অমমমবা মরক্তা থমদুনা পর্সিদেন্সিএল ওর্দর অমগী খুত্থাংদা পাংথোকখি।
শ্রী মোদীনা পনখি মদুদি অতল বিহারী বাজপায়ীগী সরকারগী মতমদা, দা. অম্বেদকরগী নীংশিং মমি ওইনা মেমোরিএল অমা শানবা ৱারেপ লৌখি অদুবু মসিগী থবক অসি হৌখিদে অমসুং মথংগী চহি 10 ফাওবা হৌবা য়াহনখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মহাক্কী সরকারনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা, দা. অম্বেদকরবু ইকায় খুম্নবা উৎতুনা, মখোয়না দা. অম্বেদকরগী মেমোরিএল অসি আলিপুর রোদতা শঙ্গাখ্রে।
1992দা শ্রী চন্দ্র শেখরগী মতমদা দিল্লীগী জনপথ মনাক্তা অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখিবা অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত অসি চহি 40 ফাওবা পেপরদা লৈখি অমসুং থবক ওইনা পাংথোকখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা লৈঙাক পায়রকপা 2015 খক্তদা থবক অসি লোইশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত রত্নগী মনা অসি দা. বি.আর. অম্বেদকরদা পীবগী থবক অসি নীংতম্লবা মতুংদা মতম কয়াগী মতুংদা পাংথোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দা. বি. আর. অম্বেদকরগী 125শুবা মপোক কুমওনগী থৌরম অসি মালেমগী ওইনা লৈবাক 120দা পাংথোকখি অমসুং দা. অম্বেদকরগী চহি চাবা শুবা মপোক কুমওন্দা মহৌদা, দা. অম্বেদকরগী পোক্নফমদা মেমোরিএল অমা অমুক হন্না শাখি।
মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা দা. বি.আর. অম্বেদকর অসি খুন্নাইগী শোত্থরবা কাঙলুপশিংবু মেনস্ত্রীমদা পুরক্নবা হোৎনবদা অচেৎপা মীৎয়েং থমখিবগীদমক শ্রী মোদীনা থাগৎলদুনা হায়খি মদুদি ভারতনা চাউখৎনবা, লৈবাক অসিগী শরুক অমত্তা শোত্থহল্লোইদবনি হায়না অম্বেদকরনা থাজখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হায়রিবা ৱাফম অসিনা রিজর্বেসন সিস্তেম লিংখৎপদা মতেং পাংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীদা চংশিল্লিবা মীওইশিংনা রিজর্বেসন সিস্তেমগী মনুংদা ধর্মগী ওইবা মীৎয়েংদগী তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া পায়খৎনবা হোৎনখি। মসিনা SC, ST, অমসুং OBC কাংলুপশিংদা চাউনা অকাইবা পীখি।
মমাংগী সরকারশিংনা রিজর্বেসন থম্বদা কন্না য়ানীংদবা ফোংদোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি অমসুং বি.আর. অম্বেদকরনা ভারত্তা চপ মান্নবা অমসুং তংদু লৈতাবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক রিজর্ভেসনশিং হৌদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মন্দল কম্মিসনগী রিপোর্ত অসি দিকেদ কয়াগী মমাংদগী থিংদুনা লাকখিবনা মরম ওইদুনা OBCগী রিজর্বেসনগী থবক পায়খৎপদা থিন্থহনখি। করিগুম্বা রিজর্বেসন অসি মমাংদা পীরম্লবদি, OBCগী মীওই কয়া অমা ঙসি তোঙান তোঙানবা পোজিসনশিংদা থবক তৌরমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
সম্বিধান শেম্বা মতমদা ধর্মদা য়ুম্ফম ওইদুনা রিজর্বেসন পীগদরা হায়বগী মতাংদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনখিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সম্বিধান শেম্লিবশিংনা ভারতগুম্বা লৈবাক অমগী অপুনবা অমসুং অপুনবগীদমক ধর্ম নৎত্রগা কাংলুপতা য়ুম্ফম ওইদুনা রিজর্বেসন পীবা অসি ওইথোকপা য়ারোই হায়না য়ানখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মসি ৱাখল তানা খল্লবা ৱারেপনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারশিংনা ধর্মদা য়ুম্ফম ওইবা রিজর্বেসনশিং হৌদোকখি, মসি সম্বিধানগী ইথিলগী মায়োক্তা চৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি থবক ওইনা পাংথোকপা খরা লৈরবসু, সুপ্রিম কোর্তনা অসিগুম্বা থৌরাংশিং অসি য়াখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ধর্মগী ওইবা য়ুম্ফমদা রিজর্বেসন পীনবা অপাম্বা লৈ হায়বা খঙলে। মসি সম্বিধান শেম্লিবশিংগী পুক্নিংবু শোকহন্নবা ইকাই খঙদবা থৌওং অমনি।
য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদ (UCC) অসি কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীনা কুপ্না য়েংশিনখিদবা মরুওইবা ৱাফম অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীনা UCC মসি কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীগী দিরেক্তিবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দা. অম্বেদকরনা UCCগীদমক ৱা ঙাংখি, অমসুং মহাক্কী ৱাহৈশিং অসি লান্না ৱাহন্থোক পীরোইদবনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দা. বি.আর. অম্বেদকরনা ধর্মদা য়ুম্ফম ওইবা পর্সনেল লোশিং লৌথোক্নবা অকনবা ৱাফম থমখি। কে.এম. মুনসি, কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীগী মেম্বর অমা ওইরিবা অসিনা হায়খি মদুদি য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদ (UCC) অসি লৈবাক্কী অপুনবা অমসুং মোদর্নিতীগীদমক তঙাইফদবা অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সুপ্রিম কোর্তনা য়ু.সি.সি.গী UCCগী তঙাইফদবা অদু হন্না হন্না ফোংদোকখ্রে অমসুং সরকারশিংদা মদু অথুবা মতমদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা খঙহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি সম্বিধানগী ৱাখল্লোন অমসুং মদু শেমখিবশিংগী অপাম্বগী মতুং ইন্না সরকারনা সেক্যুলর সিবিল কোদ অমা শেম্নবা মপুং ফানা থৌরাং তৌরি।
মমাংদা থোকখিবা থৌদোক অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হংখি মদুদি মশাগী পার্তীগী সম্বিধানবু ইকায় খুম্নদবা মীওইশিংনা লৈবাক অসিগী সম্বিধানবু করিগীদমক ইকায় খুম্নগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 1996তা BJPনা খ্বাইদগী চাউবা পার্তী ওইখি অমসুং রাস্ত্রপতিনা সম্বিধানবু ইকাই খুম্নবা উৎতুনা মখোয়বু সরকার শেম্নবা কৌখি। অদুম ওইনমক, সরকার অসিনা নুমিৎ 13 খক্তমক লৈখি মরমদি মখোয়না সম্বিধানবু ইকাই খুম্নবা উৎখি। শ্রী অতল বিহারী বাজপায়ীনা য়েৎনবা পামখিদে অদুবু সম্বিধানবু ইকাই খুম্নবা উৎখি অমসুং নুমিৎ 13গী মতুংদা রিজাইন তৌখি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি, 1998দা NDA সরকারনা অৱাবা মায়োক্নখি, অদুবু সম্বিধানগী ৱাখল্লোনদা থাজবা থম্লিবা বাজপায়ীগী সরকারনা ভোৎ অমগা মাংজিল থাবা অমসুং সম্বিধানগী ৱাংমদা লৈবা পোজিসনশিং লৌশিনবগী মহুত্তা রিজাইন তৌবা পামখি। মসিনা মখোয়গী পুৱারী, ভেল্যু অমসুং চৎনবীনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। অতোপ্পা নাকল অমরোমদা, মহাক্না পনখি মদুদি শেলগীদমক ভোৎ থাদবগী কেসকী ৱাথোক্তা শেলনা মাইনোরিতী গভর্নমেন্ত অমা কন্নবা শীজিন্নখি, মসিনা ভারতকী দেমোক্রেসীগী স্পিরিৎ অসি ভোৎশিং লৈবা কৈথেল অমদা ওন্থোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2014গী মতুংদা, NDA দা সম্বিধান অমসুং গনতন্ত্রবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না লৈবাক অসিদগী অরিবা লায়নাশিং মুত্থৎনবা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10 অসিদা, লৈবাক অসিগী য়ুনিতী অমসুং ইন্তিগ্রিতীগীদমক, মাগী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকীদমক অমসুং সম্বিধানগী ৱাখল্লোন অদুগীদমক মপুং ফানা কত্থোকপগা লোবননা মখোয়না সম্বিধানগী শেমদোক-শাদোকশিংসু তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি OBC কম্ম্যুনিতীনা OBC কম্মিসনগীদমক চহি তরাগী খুজিং অহুমগী মমাংদগী সম্বিধানগী ওইবা থাক অমা পীবীনবা দিমান্দ তৌদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না কন্সতিত্যুসন শেমদোক্তুনা মসিগী থাক অসি পীনবা হোৎনখি অমসুং মসিদা মখোয়না চাউথোকচখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি খুন্নাইগী শোত্থরবা কাংলুপশিংগা লোয়ননা লেপমিন্নবা অসি মখোয়গী থৌদাংনি, মরম অসিনা সম্বিধান শেমদোকপগী থবক অসি পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুন্নাইগী কাংলুপ কয়া অমা লৈরি, মখোয়না কাংলুপকী খেন্নবা থমদনা লাইরবনা মরম ওইদুনা খুদোংচাবশিং ফংলমদে অমসুং চাউখৎপা ঙমদে। পেন্দবা অসি হেনগৎলক্লি অমসুং দিমান্দ কয়া তৌরবসু ৱারেপ অমত্তা লৌদ্রি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি জেনরেল কেতেগোরীগী ইকনোমিকেল্লী ৱীকর ওইবা কাংলুপকীদমক 10% রিজর্বেসন পীনবা মখোয়না সম্বিধান শেমদোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি লৈবাক অসিদা য়েৎনবা অমত্তা লৈতবা রেজর্বেসনগী অহানবা এমেন্দমেন্তনি অমসুং মীপুম খুদিংমক্না নুংশিনা য়াখি, অমসুং পার্লিয়ামেন্তনা অমত্তা ওইনা অয়াবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা খুন্নাইগী অপুনবগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং সম্বিধানগী ৱাখল্লোনগা চুনহল্লি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয়না সম্বিধানগী শেমদোক-শাদোকশিংসু তৌখ্রে, অদুবু মখোয়শিং অসি নুপীশিংদা শক্তি পীনবনি। লৈবাক অসিগী অপুনবগীদমক মখোয়না সম্বিধান শেমদোকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দা. বি.আর. অম্বেদকরগী সম্বিধান অসি আর্তিকল 370না মরম ওইদুনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা মপুং ফানা চৎনবা ঙমখিদে। ভারতকী মফম খুদিংমক্তা অম্বেদকরগী সম্বিধান চৎনহনগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মখোয়না জাতিগী অপুনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং দা. অম্বেদকরবু ইকায় খুম্নবা উৎনবগীদমক সম্বিধান শেমদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়না আর্তিকল 370 লৌথোকখি, অমসুং হৌজিক্তি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা মসিগী ৱারেপ অসিবু ঙাক্না চৎলি।
আর্তিকল 370 লৌথোক্নবা সম্বিধান শেমদোকপগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয়না মহাত্মা গান্ধী অমসুং অতৈ মকোক থোংবা লুচিংবশিংনা লৈবাক খায়দোকপা মতমদা পীখিবা ৱাশক অদু মপুং ফাহনবগীদমক আইনশিং শেমখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মখোয়না সিতিজনশিপ এমেন্দমেন্ত এক্ত (CAA) পুথোকখিবসি মসিগী অচেৎপা ফিরেপ অসিবু ইকায় খুম্নবা উৎনবগীদমক্তনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না মসিগী আইন অসিগী মায়কৈদা চাউথোক্না লেপ্লি, মরমদি মসিনা সম্বিধানগী স্পিরিৎকা চুনৈ অমসুং লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা শেমখিবা সম্বিধানগী অহোংবশিং অসি মমাংগী অশোয়বশিং চুমথোক্নবা অমসুং হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী য়াৎনবা পান্দম থম্লি। মখোয়না মতমগী চাংয়েংদা থেংনবা ঙমগদ্রা হায়বদু মতমনা তাক্কনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হায়রিবা শেমদোক-শাদোকশিং অসি ইশাগী ওইবা শক্তিগী ইন্তরেস্তনা মরম ওইদুনা শেমদোকপা নত্তে, লৈবাক অসিগী কান্ননবগীদমক অফবা থবকশিংনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না হংলকপা ৱাহং খুদিংমক্তা কনফিদেন্ত লৈনা পাউখুম পীবা ঙমহনখি।
সম্বিধানগী মতাংদা ৱা ঙাংখিবশিং অমসুং হীরম কয়া অমা পুখৎলকপা উবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সম্বিধান অসি ভারতকী মীয়াম, "ঐখোয় প্রজাশিং"গীদমক য়াম্না সেন্সিতিব ওই অমসুং মখোয়গী য়াইফ-থৌরাং, ইকাই খুম্নবা অমসুং ৱেল-বিংগীদমক ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি সম্বি‌ধান্না ঐখোয়বু চাউখৎপা লৈবাক অমগী মায়কৈদা লমজিংলি, মসিনা প্রজা খুদিংমক্কীদমক ইকাই খুম্নরবা পুন্সি অমা ফংহল্লগনি।
নীংতম্বা ফংলবা চহি কয়াগী মতুংদা, ইমুং কয়াদা ইজৎ লৈবা তোইলেৎ অমত্তা লৈখিদে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, তোইলেৎ শাবগী কেম্পেন অসি লাইরবশিংগীদমক্তা মঙলান অমা ওইখি অমসুং মখোয়না মসি মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়নন থবক লৌখৎখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি করেম্নরবসু, মখোয়না লেপখি মরমদি মীচম প্রজাগী ইকাই খুম্নবসি মখোয়গী মরু ওইবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংনা নুমিৎ থোক্ত্রিঙৈ নৎত্রগা নুমিৎ তারবা মতুংদা ওপন দেফিকেসন তৌনবা চৎপা তারম্মি অমসুং মসি] TVদা নৎত্রগা পাউচেগী হেদলাইনশিংদা লাইরবশিং খক্তা উরিবা মীওইশিংদা খেন্নবা লৈখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইরবশিংগী পুন্সিবু খঙবা মীওইশিংনা অসিগুম্বা অরানবা থবকশিং অসি তৌরোই। সম্বিধান্না মীপুম খুদিংমক্তা তঙাইফদবা মীওইবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লবসু, লৈবাক অসিগী মীওই চাদা 80দি থক্নবা ঈশিং ফংদ্রি হায়না শ্রী মোদীনা হংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা মমা মিলিয়ন কয়ানা ত্রেদিস্নেল স্তোবশিংদা চাক থোংবগী চৎনবী লৈরম্মি মদুদগী থোরকপা মৈখুনা মখোয়গী মমিৎ অদু অঙাংবা ওনহনখি। মসি সিগরেৎ চাম্মরোমগী মৈখু হোঞ্জিনবগা মান্নৈ। মসিনা মখোয়গী মীৎয়েং শোকহনবতা নত্তনা মখোয়গী হকশেলসু শোকহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নীংতম্বগী চহি 70গী মতুংদা 2013 ফাওবদা, সিলিন্দর মাপন নৎত্রগা তরুক পীনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনরম্মি, অদুবু মহাক্কী সরকারনা য়ুমথোং খুদিংদা গ্যাস সিলিন্দর পীনবা হোৎনখি মরমদি মসিনা প্রজা খুদিংদা মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মরুওইবা পীখি।
হেল্থকেয়র সেক্তরগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লাইনা-লাইচৎ অমখক্তনা লায়রবা ইমুং অমা, মখোয়গী অঙাংশিং অমসুং মখোয়গী থৌরাংশিং অমসুং হোৎনরিবশিং অদু মাঙহল্লকপা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না সম্বিধানগী ৱাখল্লোনবু ইকাই খুম্নদুনা প্রজা করোর 50-60দা লেম্না লায়েংনবা আয়ুশ্মান ভারত স্কিম পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্কিম অসিনা খুন্নাইগী সেক্সন অমহেক্তগী চহি 70গী মথক্তা লৈবা মীওইশিং য়াওনা মীপুম খুদিংমক্তা হেল্থকেয়র ফংহনগনি।
লায়রবশিংদা লেম্না পীরিবা রাশনগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীওই করোর 25না লায়রবা কোকহনবা ঙমখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি লাইরবদগী থোরকপা মীওই খক্তনা মতেং পীনবগী মরুওইবা অদু খঙই। মহাক্না হায়খি মদুদি অনাবা অমনা হোস্পিতালদগী দিসচার্জ তৌরবা মতুংদা অমুক হন্না অনাবা ওইহন্দনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা খঙহনবগুম্না, লাইরবশিংবু লাইরবা ওইহন্দনবা মতেং পাংবসি য়াম্না মরু ওই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না লেম্না রাশন পীরিবসি, লাইরবদগী থোরকপা মীওইশিং অদু লাইরবগী মরক্তা অমুক হন্না লৈহন্দবা অমসুং লাইরবগী মরক্তা লৈরিবশিং অদু লাইরবগী মরক্তগী থোরকপদা মতেং পাংগনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মসিগী খোঙথাং অসিবু করেম্নবা অসি অচুম্বা নত্তে, মরমদি মসিনা প্রজাশিংগী ইকাই খুম্নবা অমসুং য়াইফ-থৌরাং ঙাক-শেনবদা য়াম্না মরু ওই।
লাইরবশিংগী মমিংদা স্লোগানশিং খক্তমক লাউখি অমসুং মখোয়গী মমিংদা বেঙ্কশিং নেস্নেলাইজ তৌখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2014 ফাওবদা লৈবাক অসিগী প্রজা করোর 50না বেঙ্ক অমত্তা উবা ফংলমখিদে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মখোয়না লাইরবশিংগীদমক বেঙ্ককী থোঙ হাংদোক্তুনা প্রজা করোর 50গীদমক বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোক্লে। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অমনা দিল্লীদগী থারকপা লুপা 1গী মনুংদা লুপা 0.15 খক্তমক লাইরবশিংদা ফংই হায়না হায়রম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না দিল্লীদগী থারকপা লুপা 1গী মনুংদা শেনফম পুম্নমক লাইরবশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা দিপোজিৎ তৌবা ঙম্নবগী লম্বী তাক্লে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়না বেঙ্কশিংবু মতিক চাবা মওংদা শীজিন্নবগী মওং উৎলে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হান্ননা বেঙ্ককী থোঙ ফাওবা চঙবা য়াদবা মীওইশিংনা হৌজিক গরেন্তী অমত্তা য়াওদনা লোন ফংবা ঙম্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি লাইরবশিংবু শক্তি পীবা অসিনা সরকারনা সম্বিধানগীদমক কত্থোক্লিবা অসিগী খুদম্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি "গারীবি হাতাও" (লাইরবা মুত্থৎপা) হায়বা স্লোগান অসি স্লোগান অমখক্তমক ওইদুনা লাকখি মরমদি লাইরবশিং অসি মখোয়গী অৱা-অনাশিংদগী কোকহল্লমখিদে। মখোয়গী মিসন অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অসি লাইরবশিং অসি অৱাবা অসিদগী কোকপীবনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসি ফংনবা মখোয়না নুমিৎ চুপ্পা থবক তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মখোয়বু তেংবাংগদবা কনা অমত্তা লৈতবশিংগীদমক লেপ্লি।
দিব্যাংশিংনা থেংনরিবা অৱাবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি মখোয়না তোঙান তোঙানবা মওংদা খুদোংচাবা ফংলবা মীওইশিংগীদমক এক্সেসিবল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেম্লে, মসিনা মখোয়গী হ্বীল চেয়রশিংবু ত্রেনগী কম্পার্তমেন্তশিংদা য়ৌহন্নবগী খুদোংচাবা পীরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিগী খোঙথাং অসি খুন্নাইগী শোত্থরবা কাংলুপশিংগীদমক খনবা অসিনা লমজিংখি। লোলগী মতাংদা য়ানিংদবা কয়া লৈরবসু, মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা চাউনা ইনজস্তিস তৌখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। রাজ্যশিংগী মরক্তা সাইন লেংগ্বেজ সিস্তেমশিং খেন্নৈ, মসিনা দিসএবল ওইরবা মীওইশিংদা অৱাবা কয়া থোকহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীমান্নদ্রবা মীওই পুম্নমক্তা কান্নবা পীরিবা কম্মন সাইন লেংগ্বেজ অমা শেম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নোমেদ অমসুং সেমি-নোমেদ কম্ম্যুনিতীশিংদা মখোয়গী য়াইফনবা য়েংশিন্নবা মীওই অমত্তা লৈখিদে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মখোয়গী য়াইফ-থৌরাংগীদমক্তা মখোয়গী সরকারনা ৱেলফেয়র বোর্দ অমা লিংখৎখি, মরমদি হায়রিবা মীওইশিং অসি সম্বিধানগী মখাদা প্রাইওরিতী ওই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংনা অয়ুক্তগী নুমিদাং ফাওবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। মখোয়না অয়াম্বা মতমদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। মখোয়না মখোয়গী কার্তশিং রেন্ত তৌরি অমসুং অৱাংবা শেন্দোইদা শেল লৌরি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি সরকারনা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা কোলেতরেল য়াওদনা লোন পীনবা পি.এম. স্বানিধি স্কিম হৌদোক্লে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্কিম অসিগী মতুং ইন্না লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংনা অহুমশুবা রাউন্দগী লোন ফংখ্রে, ইকাই খুম্নবা ফংখ্রে অমসুং মখোয়গী ললোন-ইতিক পাকথোক চাউথোকহল্লে।
লৈবাক অসিদা বিশ্বকর্মা আর্তিসানশিংগী সর্বিসশিং মথৌ তাদবা মীওই অমত্তা লৈতে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি চা কয়াগী মমাংদগী মশক থোকপা পথাপ অমা লৈরি, অদুবু বিশ্বকর্মা আর্তিসানশিংগী য়াইফনবা অমত্তা খন্নখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি মখোয়না বিশ্বকর্মা আর্তিসানশিংগী য়াইফনবা থৌরাং অমা শেম্লে। মসিগী মনুংদা বেঙ্ক লোন, অনৌবা ত্রেনিং, মোদর্ন তুলশিং অমসুং ইন্নোবেতিব দিজাইনশিংগী প্রোভিজন য়াওরি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মখোয়না বিশ্বকর্মা কম্ম্যুনিতীদা মতেং পাংনবা থৌরাং অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী সম্বিধানগী মখাদা সরকারনা ত্রান্সজেন্দরশিংগী হকশিং ফংহনখ্রে অমসুং মখোয়গী হকশিং ঙাকথোক্নবা অমসুং মখোয়বু ইকাই খুম্নরবা পুন্সি অমা ফংহন্নবা আইনশিং শেমখ্রে।
মহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা, উমরগামদগী অম্বাজী ফাওবা ত্রাইবেল বেল্ত পুম্বদা সাইন্স স্ত্রিম স্কুল অমত্তা লৈরমদে হায়না নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সাইন্স স্ত্রিম স্কুলশিং লৈতবা, ত্রাইবেল মহৈরোইশিংনা ইঞ্জিনীয়র নৎত্রগা দোক্তর ওইরকপা ঙম্লোই। ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী এজুকেস্নেলগী মথৌ তাবশিং কোকহন্নবা মখোয়না লমদম অসিদা সাইন্স স্ত্রিম স্কুলশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিং লিংখৎলে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. জন মন য়োজনা শেম্নবা লমজিং-লমতাকপীবগীদমক রাস্ত্রপতিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। পি.এম. জন মন য়োজনা অসিনা খ্বাইদগী হন্থবা থাক্কী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী চাউখৎ থৌরাংদা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভোৎ পোলিসীদা থওইবীদ্রবা অপীকপা কাংলুপশিং অসি হৌজিক্তি স্কিম অসিগী খুত্থাংদা মীৎয়েং চংলি অমসুং মতেং ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না খ্বাইদগী শোত্থরবা মীওইশিং ফাওবা খঙদোক্নবা অমসুং মতেং পাংনবা ৱাশক্লি।
চহি 60গী মনুংদা, জিলা 100বু বেকৱার্দ ওইনা মশক খঙদোকখ্রে অমসুং হায়রিবা লেবেল অসি থৌদাং লৌরিবা ওফিসরশিংগীদমক পেনালিতী পোস্তিং অমা ওইখ্রে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মখোয়না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী ৱাখল্লোন হৌদোক্তুনা, ওনলাইনদা চাং নাইনা পেরামিতর 40 য়েংশিন্দুনা ফীভম অসি হোংদোক্লে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসি মখোয়গী রাজ্যশিংদা খ্বাইদগী ফবা দিস্ত্রিক্তশিংগা মান্নরে অমসুং খরনা নেস্নেল এভরেজ ফাওবা য়ৌরে। মহাক্না হায়খি মদুদি লমদম অমত্তা শোত্থনা থম্লোইদবনি অমসুং মখোয়না হৌজিক ব্লোক 500বু এস্পিরেস্নেল ব্লোকশিং ওইনা শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি।
ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী অসি রাম অমসুং কৃষ্ণগী মতমদা লৈরম্মি, অদুবু নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়াগী মতুংদসু মখোয়গীদমক তোঙানবা মন্ত্রালয় শেমখিদে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অতল বিহারী বাজপায়ীগী সরকারনা অহানবা ওইনা ত্রাইবেল এফিয়র্সকীদমক তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা লিংখৎখি অমসুং মখোয়গী চাউখৎপা অমসুং পাকথোক চাউথোকপগীদমক বজেৎ অমমম থমখি। ঙামীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা মখোয়গী সরকারনা তোঙানবা ঙামীশিংগী মন্ত্রালয় অমা শেমখি অমসুং মখোয়গী য়াইফ-থৌরাংগীদমক তোঙানবা বজেৎ পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুন্নাইগী শরুক অসিবু য়েংশিনবীরি।
লৈবাক অসিগী অপীকপা লৌমীশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোওপরেসন অসি মখোয়গী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমনি। অপীকপা লৌমীশিংগী অৱাবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি অপীকপা লৌমীশিংগী পুন্সিদা মপাঙ্গল হাপ্নবা কোওপরেতিব সেক্তরবু থৌদাং লৌবা, মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং শক্তি পীরবা তোঙানবা কোওপরেতিব মন্ত্রালয় অমা শেম্লে। স্কিল লৈবা শিন্মীশিংগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি মালেম পুম্বনা শিন্মীশিংগী মথৌ তারি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না লৈবাক অসিদা দেমোগ্রাফিক দিভিদেন্দ ফংহনবা পাম্লবদি, ঐখোয়গী থবক শুবা মীওইশিং অসি স্কিল লৈবা ওইগদবনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা মালেমগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না শেম-শারি অমসুং মালেমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়বগীদমক তোঙানবা স্কিল মন্ত্রালয় অমা শেমখ্রে।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক লমদম অসি মফম অদুদা ভোৎ নৎত্রগা সিৎ মশিং হন্থবনা মরম ওইদুনা কান্নবা ফংদ্রি। অতল জীগী সরকারনা অহানবা ওইনা অৱাং-নোংপোক্কী য়াইফনবা দোনর মন্ত্রালয় শেমখি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা অৱাং-নোংপোক্তা ঙসি রেলৱেজ, লম্বী-থোং, পোর্ত, এয়রপোর্ত শাবদা খুমাং চাউশিনবা উবা ফংলে হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা লমগী রেকোর্দকী মরুওইবা অমসুং ঙসিসু খ্বাইদগী চাউখৎলবা লৈবাকশিংদা থেংনরিবা সমস্যাশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈঙাক অসিনা লমগী মপু ওইবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। মসিনা মরম ওইদুনা খুঙ্গংগী মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী য়ুমগী লমগী রেকোর্দশিং, মখোয়গী য়ুমগী মপু ওইবগী চে-চাংশিং লৈহল্লগনি। মসিনা মরম ওইদুনা বেঙ্কতগী লোন লৌবা ঙম্লগনি।
অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহি 10দা হোৎনখিবশিং অসিনা লাইরবশিংদা অনৌবা মশা-মরোমদোম থাজবা পীনবা ঙমহল্লে অমসুং অতেনবা মতমগী মনুংদা মীওই করোর 25না লাইরবদগী থোরকপা ঙম্লে হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি পুম্নমক অসি ওইথোকপা ঙম্বগী মরম অসি ঐখোয়না সম্বিধানগী লমজিং মখাদা থবক তৌবননি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সবকা সাথ, সবকা বিকাস অসি স্লোগান খক্তা নত্তে, মসি ঐখোয়গী থাজবগী ৱাফম্নি অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়না সরকারগী স্কিমশিংবু খেন্নবা অমত্তা থমদনা পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা স্কিমশিং অসি মপুং ফাহন্নবা হোৎনরি। মসিনা বেনিফিসরীশিংগী 100%না কান্নবা ফংহল্লগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি করিগুম্বা অশেংবা সেক্যুলরিজম অমা লৈরবদি মদু সেচুরেসনদা লৈগনি অমসুং করিগুম্বা অশেংবা সোসিএল জস্তিস অমা লৈরবদি মদু সেচুরেসন ওইগনি, হায়বদি 100%গী কান্নবা অদু, খেন্নবা অমত্তা লৈতনা, মদুগী হক ফংফম থোকপা মীওই অদুদা পীগদবনি। মহাক্না হায়খি মসিদি অশেংবা সেক্যুলরিজম অমসুং অশেংবা সোসিএল জস্তিসনি।
লৈবাক অসিদা লমজিং-লমতাক পীনবগী মেদিয়ম অমা ওইনা সম্বিধানগী স্পিরিৎকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজনীতি অসি লৈবাক অসিগী দ্রাইভিং ফোর্সনি। লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংদা ঐখোয়গী দেমোক্রেসী, ঐখোয়গী পোলিসীগী মায়কৈ করম্না ওইগদগে হায়বদু ঐখোয়না খন্থগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী মোদীনা পাতী খরদা মখোয়গী রাজনিতীগী কান্নবা অমসুং শক্তিগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা ৱাহং হংখি মদুদি মখোয় মশামক্না করিগুম্বা মতমদা খল্লমগদ্রা অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি পার্তী পুম্নমক্কীদমক মহাক্না হায়রম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি মহাক্কী ৱাখল্লোনশিংনি অমসুং মহাক্না হায়রিবা হাউস অসিগী মমাংদা পুখৎপা পাম্মি।
প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি রাজনিতী দল পুম্নমক্না লৈবাক অসিগী নহাশিংবু পুক্নিং চিংশিনবা, দেমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং লৈবাক অসিগী নহাশিংবু মাংলোমদা পুখৎনবা হোৎনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহারোলশিংবু রাজনিতীদা পুরকপা অসি লৈবাক অসিগী দেমোক্রেসীগী মথৌ তাই। মহাক্না অমুক হন্না হায়খি মদুদি রাজনিতীগা মরী অমত্তা লৈনদবা ইমুংগী নহারোল লাখ অমা লৈবাক অসিগী রাজনিতীদা পুরকপা মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা অনৌবা ইনর্জী অমসুং অনৌবা রিজোলুসনশিং অমসুং মঙলানশিংগা লোয়ননা লাকপা নহাশিং মথৌ তাই। ঐখোয়না ভারতকী সম্বিধানগী চহি 75 মপুং ফারকপদা ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা চংশিনগদবনি।
কনস্তিত্যুসন্দা ঐখোয়গী থৌদাংশিংগী মতাংদা মহাক্না লাল কিলাদগী ঙাংখিবা ৱাফমশিং অদু নৌহৌনা নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কনস্তিত্যুসন্না প্রজাশিংগী হকশিং অদু লেপথোক্লবসু মখোয়দগী থৌদাংশিংসু পাম্মি হায়বা খঙদ্রিবা অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী মচাক অসি ধর্ম, ঐখোয়গী মথৌনি। মহাক্না মহাত্মা গান্ধীজীগী ৱাহৈশিং পল্লদুনা হায়খি মদুদি মহাত্মা গান্ধীজীনা হায়রম্মি মদুদি ঐখোয়গী থৌদাংশিং করম্না পাংথোকপগে হায়বা অসিগী হকশিং থোরকই হায়না মহাক্না মহাক্কী লাইরিক ময়েক চৎতবা অদুবু লৌশিং লৈবা মমাদগী তমজখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মহাত্মা জীগী ৱাহৈশিং অদু মাংলোমদা পুখৎপা পাম্মি অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী ফন্দামেন্তেল দ্যুতীশিং অদু ঙাক্না চৎলবদি চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা ঐখোয়বু কনানসু থিংবা ঙম্লোই হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি সম্বিধানগী চহি 75 অসিনা ঐখোয়গী থৌদাং, ঐখোয়গী ফিরেপ অমসুং লৈবাক অসিনা থৌদাং অদুগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা অসি মতম অসিদা খ্বাইদগী মথৌ তাবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তুংলমচৎকীদমক সম্বিধানগী ৱাখল্লোন অসিনা ইথিল পীদুনা মহাক্না হাউস অসিগী মমাংদা ৱারেপ 11 পুখৎপা পাম্মি। অহানবা ৱারেপদি, প্রজা ওইগেরা নত্ত্রগা সরকার ওইগেরা, মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী মথৌশিং পাংথোক্কদবনি। অনিশুবা ৱারেপদি সেক্তর খুদিংমক্তা, খুন্নাই খুদিংমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবা ফংহনগদবনি, সবকা সাথ সবকা বিকাস। অহুমশুবা ৱারেপ অসিদি করপ্সনগী মায়কৈদা জিরো তোলরেন্সী লৈগদবনি, করপ্সন তৌবশিংবু খুন্নাইনা লৌশিল্লোইদবনি। মরিশুবা ৱারেপদি লৈবাক অসিগী প্রজাশিংনা লৈবাক অসিগী আইনশিং, লৈবাক অসিগী কাংলোনশিং অমসুং লৈবাক অসিগী চৎনবীশিং ঙাক্না চৎপদা চাউথোকচবা পোক্কদবনি। মঙাশুবা ৱারেপ অসিদি মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন অসি মুত্থৎনবা, লৈবাক অসিগী হেরিতেজ অসিদা চাউথোকচবা পোক্কদবনি। তরুকশুবা ৱারেপদি লৈবাক অসিগী রাজনিতী অসি নেপোতিজমদগী নীংতমগদবনি হায়বসিনি। সম্বিধান অসি ইকাই খুম্নগদবনি, সম্বিধান অসি রাজনিতীগীদমক খুৎলাই ওইনা শীজিন্নরোইদবনি। নিপালশুবা ৱারেপদি সম্বিধানগী স্পিরিৎ অদু ঙাক্না চৎতুনা, রিজর্বেসন ফংলিবশিংদগী রিজর্বেসন লৌথোক্লোইদবনি অমসুং ধর্মদা য়ুম্ফম ওইদুনা রিজর্বেসন পীনবা হোৎনবা খুদিংমক থিংগদবনি। মাপলশুবা ৱারেপ, ভারতনা নুপীশিংনা লুচিংবা চাউখৎ থৌরাংগী লমদা মালেমগীদমক খুদম অমা ওইগদবনি। তরাশুবা ৱারেপদি রাজ্যগী চাউখৎ থৌরাংগী থোংদা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাং, মসি ঐখোয়গী চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্র ওইগদবনি। 11শুবা ৱারেপ, এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী পান্দম অসি খ্বাইদগী মরু ওইগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয় পুম্নমক্না মসিগী ৱারেপ অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা তারবদি, মীপুম খুদিংমক্কী হোৎনবশিংগা লোয়ননা, ঐখোয়না, মীয়ামনা, চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অসি মপুং ফাহনবা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140গী মংলান অদু মপুং ফারকপা অমসুং লৈবাক অসিনা ৱারেপ অদুগা লোয়ননা খোঙজেল য়াঙখৎপা হৌরকপা মতমদা, মদুগী পাম্লিবা মহৈ অদু ফংলগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140বু য়াম্না ইকায় খুম্নৈ অমসুং মখোয়গী শক্তিদা থাজবা থম্লি। মহাক্না লৈবাক অসিগী য়ুবা শক্তি, লৈবাক অসিগী নারি শক্তিদা থাজবা থম্লি। মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 2047দা লৈবাক অসিনা নীংতম্বা চহি 100 শুরকপা মতমদা, ঐখোয়না ৱারেপ লৌদুনা মাংলোমদা চংশিন্দুনা ভিকসিৎ ভারত অমা ওইনা পালন তৌগদবনি।