Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre issues 63 show cause notices to the manufactures/importers of weighing and measuring instruments to seek details of compliance
30 AUG 2022 10:44AM by PIB Delhi
Centre, through Department of Legal Metrology has issued 63 show cause notices to the manufacturers/importers of the weighing and measuring instruments for seeking details of compliance. The notices were issued to manufacturers/ importers/ sellers on e-commerce platforms, seeking details of the approval of model, manufacturing/importer/dealer license and verification of weighing scales.
It has been observed that some manufacturers/importers of the weighing & measuring instruments are selling the Person Weighing Machines & Kitchen Scales etc on the e-commerce platforms without complying with the provisions of Law. Such unauthorized sales on e-commerce sites have not only created deficiency in service to the consumer but have also caused revenue loss to the Government.
To protect and safeguard the interest of consumers, the manufacturers/importers of the weighing & measuring instrument are required to get the approval of model (Section 22) of their weighing & measuring instrument, manufacturing license (Section 23)/ importer registration (Section 19) and verification/stamping of weighing & measuring instrument (Section 24) under the Legal Metrology Act, 2009.
Further the declarations on the pre package/e commerce platform of the weighing & measuring instrument need to comply the provisions (Rule 6) of the Legal Metrology (Packaged Commodities), Rules 2011.
The approval of model of the weighing & measuring instruments, manufacturing license/importer registration and verification/stamping of weighing & measuring instruments is mandatory in the interest of consumers and to regulate trade & commerce in weights, measures and other goods sold by weight measure or number. Further the mandatory declaration of the product needs to be made on the pre-package commodity/e–commerce platform for the consumers to make an informed choice.
The manufacturer/importer is required to maintain the records of the number of weighing & measuring instrument and their parts manufactured/ imported, sold/distributed and the details of verification fees paid to the Government.
Violation of these provisions of the Legal Metrology Act is punishable under Section 32 (Failure to get approval of model), Section 45 (penalty for manufacture of weight and measure without license), Section 38 (Penalty for non-registration by importer of weight or measure), Section 33 (Penalty for use of unverified weight or measure) and Section 36 (Penalty for selling, etc., of non-standard packages) with fine or imprisonment or with both.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଜନ ଏବଂ ମାପନ ଉପକରଣ ନିର୍ମାତା/ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ନୋଟିସ : ମାଗିଲେ ଅନୁପାଳନ ବିବରଣୀ
30 AUG 2022 10:44AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବୈଧ ମାପ ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗ ଜରିଆରେ ଓଜନ ଓ ମାପନ ଉପକରଣ ନିର୍ମାତା ଓ ରପ୍ତାନିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ୬୩ଟି କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ନୋଟିସ ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ଏସବୁ ନୋଟିସ ଜରିଆରେ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅନୁପାଳନ ବିବରଣୀ ମଗାଯାଇଛି ।
ବିଶେଷ କରି ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ କାରବାର କରୁଥିବା ଉତ୍ପାଦନକାରୀ/ ରପ୍ତାନିକାରୀ/ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମଡେଲର ଅନୁମୋଦନ, ଉତ୍ପାଦନ, ରପ୍ତାନିକାରୀ/ ଡିଲର ଲାଇସେନ୍ସ ଏବଂ ଓଜନ ନିକିତି ଯାଞ୍ଚର ବିବରଣୀ ମଗାଯାଇଛି ।
କେତେକ ଓଜନ ଓ ମାପନ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ/ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନେ ଆଇନରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପାଳନ ନକରି ମଣିଷ ଓଜନ ମେସିନ ଏବଂ ରୋଷେଇ ଘର ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ନିକିତି ଆଦି ବିକ୍ରି କରୁଛନ୍ତି । ଇ-କମର୍ସ ସାଇଟରେ ଏଭଳି ଅନଧିକୃତ ଭାବେ ବିକ୍ରି କାରଣରୁ କେବଳ ଗ୍ରାହକମାନେ ଉଚିତ୍‌ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଉନାହାନ୍ତି ବରଂ ସରକାର ମଧ୍ୟ ରାଜସ୍ୱ କ୍ଷତି ସହୁଛନ୍ତି ।
ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ହିତ ରକ୍ଷା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ, ବୈଧ ମାପ ଆଇନ, ୨୦୦୯ ଅଧୀନରେ ଓଜନ ଓ ମାପନ ଉପକରଣର ନିର୍ମାତା/ରପ୍ତାନିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଓଜନ ଓ ମାପ ଉପକରଣର ମଡେଲ (ଧାରା ୨୨) ପାଇଁ ଅନୁମତି ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେହିପରି ଧାରା ୨୩ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ମାଣ ଲାଇସେନ୍ସ ଏବଂ ଧାରା ୧୯ ଅନୁଯାୟୀ ରପ୍ତାନିକାରୀ ପଞ୍ଜିକରଣ କରାଇବା ଜରୁରି । ଏହାଛଡ଼ା ଧାରା ୨୪ ଅଧୀନରେ ଓଜନ ଓ ମାପ ଉପକରଣର ଯାଞ୍ଚ/ ଷ୍ଟାମ୍ପିଙ୍ଗ କରାଯିବାର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଆହୁରି ବୈଧ ମାପ (ପ୍ୟାକେଜ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦ), ନିୟମାବଳୀ ୨୦୧୧ର ବ୍ୟବସ୍ଥା (ନିୟମ ୬) ଅନୁଯାୟୀ ଓଜନ ଏବଂ ମାପନ ଉପକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଗୁଆ ପ୍ୟାକେଜିଂ ବେଳେ କିମ୍ବା ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଘୋଷଣାନାମା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଗ୍ରାହକଙ୍କ ହିତ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଓଜନ ଓ ମାପ ଉପକରଣ ମଡେଲକୁ ମଞ୍ଜୁରି, ନିର୍ମାଣ ଲାଇସେନ୍ସ/ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଓଜନ ଓ ମାପ ଉପକରଣର ଯାଞ୍ଚ/ଷ୍ଟାମ୍ପିଙ୍ଗ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ । ଏହା ଓଜନ, ମାପ ତଥା ଓଜନ ମାପନ ଓ ସଂଖ୍ୟା ଆଧାରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ଅନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବସାୟ ଓ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଅତି ଜରୁରି । ପୂର୍ବରୁ ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦ/ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରାଯିବା ମଧ୍ୟ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ, ଯାହାଫଳରେ ଗ୍ରାହକମାନେ ସୂଚିତ ହୋଇ ସଠିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ ।
ନିର୍ମାତା/ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନେ ନିର୍ମାଣ, ରପ୍ତାନି, ବିକ୍ରି, ବିତରଣ ହେଉଥିବା ଓଜନ ଏବଂ ମାପ ଉପକରଣ ସଂଖ୍ୟାର ରେକର୍ଡ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କୁ ପଇଠ କରାଯାଉଥିବା ଶୁଳ୍କର ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ରଖାଯିବା ଜରୁରି ।
ବୈଧ ମାପ ଆଇନର ଏହିସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଧାରା ୩୨ (ମଡେଲ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରି ନେବାରେ ବିଫଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ), ଧାରା ୪୫ (ବିନା ଲାଇସେନ୍ସରେ ଓଜନ ଏବଂ ମାପ ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜୋରିମାନା), ଧାରା ୩୮ (ଓଜନ କିମ୍ବା ମାପ ଉପକରଣ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନେ ପଞ୍ଜିକରଣ ନକରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜୋରିମାନା), ଧାରା ୩୩ (ଓଜନ କିମ୍ବା ମାପର ବିନା ଯାଞ୍ଚରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଜୋରିମାନା) ଏବଂ ଧାରା ୩୬ (ଅଣ-ମାନକୀକୃତ ପ୍ୟାକେଜ ପାଇଁ ଜୋରିମାନା ଆଦି) ଅଧୀନରେ ଜୋରିମାନା କିମ୍ବା ଜେଲ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ଅଥବା ଉଭୟ ଦଣ୍ଡାଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।