কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা অরূম্বা ওন্নবা অমসুং চাং ওন্নবা খুৎলাইশিং পুথোক্লিবা/মপান্দগী পুশিল্লক্লিবশিংদা পথাপ ঙাক্লিব্রা হায়বগী অকুপ্পা মরোল পীরক্নবা শো কোজ নোতিস ৬৩ থোকখ্রে
30 AUG 2022 10:44AM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা দিপার্তমেন্ত ওব লিগেল মেত্রোলোজীগী থোঙদা অরূম্বা ওন্নবা অমসুং চাং ওন্নবা খুৎলাইশিং পুথোক্লিবা/মপান্দগী পুশিল্লক্লিবশিংদা পথাপ ঙাক্লিব্রা হায়বগী অকুপ্পা মরোল পীরক্নবা শো কোজ নোতিস ৬৩ থোকখ্রে। নোতিসশিং অসি মেন্যুফেকচরর/ইম্পোর্তর/ ই কম্মর্স প্লেৎফোর্মদা য়োল্লিবশিংদা মোদেলশিং অদুগী অয়াবা পীবগী অকুপ্পা মরোলশিং, মেন্যুফেকচরিং/ইম্পোর্তর/দিলর লাইসেন্স অমসুং ৱৈইং স্কেলগে ভেরিফিকেসন পীরক্নবা খঙহনখি।
কনাগুম্বা ৱৈইং মচিন অমসুং মিজরিং ইন্সত্রুমেন্তশিংগী মেন্যুফেকচরর/ইম্পোর্তর খরনা ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মদা আইনগী অয়াবা য়াওদনা মীগী অরূম্বা ওন্নবা মচিন অমসুং কিৎচন স্কেলশিং অসিনচিংবা কয়া য়োল্লে হায়বা থেংনরে। অসিগুম্বা অয়াবা য়াওদনা ই-কম্মর্স সাইৎশিংদা য়োল্লিবসিনা কঞ্জুমরশিংদা সর্ভিস শেম্বা হন্থহনবদা নত্তনা লৈঙাক্তসু রেভিন্যু মাঙহল্লি।
কঞ্জুমরশিংগী ইন্তরেস্ত ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক অসিগুম্বা ৱৈইং অমসুং মিজরিং ইন্সত্রুমেন্তশিংগী মেন্যুফেকচরর/ইম্পোর্তরশিংনা লিগেল মেত্রোলোজী এক্ত, ২০০৯গী মখাদা ৱৈইং অমসুং মিজরিং ইন্সত্রুমেন্তশিংগী মোদেল (সেক্সন ২২)গী অয়াবা, মেন্যুফেকচরিং লাইসেন্স (সেক্সন ২৩)/ইম্পোর্তর রেজিস্ত্রেসন (সেক্সন ১৯) অমসুং ৱৈইং অমসুং মিজরিং ইন্সত্রুমেন্তশিংগী ভেরিফিকেসন/স্তাম্পিং (সেক্সন ২৪) লৌগদবনি। মখা তানা প্রি পেকেজ/ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মদা ৱৈইং অমসুং মিজরিং ইন্সত্রুমেন্তশিং অদুগী দিক্লারেসনশিং অদু লিগেল মেত্রোলোজী (পেকেজ কম্মোদিতীস), রুল ২০১১গী প্রোভিজন (রুল ৬) ঙাকনা চৎকদবনি।
ৱৈইং অমসুং মিজরিং ইন্সত্রুমেন্তশিংগী মোদেল, মেন্যুফেকচরিং লাইসেন্স/ইম্পোর্তর রেজিস্ত্রেসন অমসুং ৱৈইং অমসুং মিজরিং ইন্সত্রুমেন্তশিংগী ভেরিফিকেসন/স্তাম্পিং অসি কঞ্জুমরশিংগী ইন্তরেস্ততা অমসুং অরূম-অয়াংগী ত্রেদ অমসুং কম্মর্স রিগুলেৎ তৌনবা, মশীংদা নৎত্রগা অরূম্বা ওল্লগা য়োল্লিবা পোৎশিংবু রিগুলেৎ তৌনবা হোৎনবদা চঙই। মখা তাবা পোত্থোকশিং অদুগী তঙাইফদবশিং দিক্লারেসনশিং অসি কঞ্জুমরশিংনা অপাম্বা খন্ননবা প্রি-পেকেজ কম্মোদিতী/ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মদা তঙাইফদনা হাপকদবনি।
মেন্যুফেকচরর/ইম্পোর্তরশিংনা ৱৈইং অমসুং মিজরিং ইন্সত্রুমেন্তশিং অদুগী মশীং অমসুং মখোয়গী শাখ্রবা/ইম্পোর্ত তৌরকখ্রবা পার্তশিং, য়োনখ্রবা/দিস্ত্রিব্যুত তৌখ্রবা অমসুং লৈঙাক্তা থিখ্রবা ভেরিফিকেসন ফীশিংগী রেকোর্দশিং থমগদবনি।
হায়রিবা লিগেল মেত্রোলোজী এক্তকী প্রোভিজনশিং অসিবু থুগাইবা হায়বসি সেক্সন ৩২ (মোদেলগী এপ্রুবেল পীবা ঙমদবগী), সেক্সন ৪৫ (লাইসেন্স য়াওদনা ৱৈৎ অমসুং মিজর শাবা), সেক্সন ৩৮ (ৱৈৎ অমসুং মিজরগী ইম্পোর্তরনা রেজিস্ত্রেসন তৌদবগী পেনালতি), সেক্সন ৩৩ (ভেরিফাই তৌদবা ৱৈৎ অমসুং মিজর শীজিন্নবগী পেনালতি) অমসুং সেক্সন ৩৬ (নোন-স্তেন্দার্দ ওইবা পেকেজদা য়োনবনচিংবা তৌবগী পেনালতি)গী মখাদা ফাইন নৎত্রগা ফাদোকপা পীবা নৎত্রগা অনিমক পীবা য়াই।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre issues 63 show cause notices to the manufactures/importers of weighing and measuring instruments to seek details of compliance
30 AUG 2022 10:44AM by PIB Delhi
Centre, through Department of Legal Metrology has issued 63 show cause notices to the manufacturers/importers of the weighing and measuring instruments for seeking details of compliance. The notices were issued to manufacturers/ importers/ sellers on e-commerce platforms, seeking details of the approval of model, manufacturing/importer/dealer license and verification of weighing scales.
It has been observed that some manufacturers/importers of the weighing & measuring instruments are selling the Person Weighing Machines & Kitchen Scales etc on the e-commerce platforms without complying with the provisions of Law. Such unauthorized sales on e-commerce sites have not only created deficiency in service to the consumer but have also caused revenue loss to the Government.
To protect and safeguard the interest of consumers, the manufacturers/importers of the weighing & measuring instrument are required to get the approval of model (Section 22) of their weighing & measuring instrument, manufacturing license (Section 23)/ importer registration (Section 19) and verification/stamping of weighing & measuring instrument (Section 24) under the Legal Metrology Act, 2009.
Further the declarations on the pre package/e commerce platform of the weighing & measuring instrument need to comply the provisions (Rule 6) of the Legal Metrology (Packaged Commodities), Rules 2011.
The approval of model of the weighing & measuring instruments, manufacturing license/importer registration and verification/stamping of weighing & measuring instruments is mandatory in the interest of consumers and to regulate trade & commerce in weights, measures and other goods sold by weight measure or number. Further the mandatory declaration of the product needs to be made on the pre-package commodity/e–commerce platform for the consumers to make an informed choice.
The manufacturer/importer is required to maintain the records of the number of weighing & measuring instrument and their parts manufactured/ imported, sold/distributed and the details of verification fees paid to the Government.
Violation of these provisions of the Legal Metrology Act is punishable under Section 32 (Failure to get approval of model), Section 45 (penalty for manufacture of weight and measure without license), Section 38 (Penalty for non-registration by importer of weight or measure), Section 33 (Penalty for use of unverified weight or measure) and Section 36 (Penalty for selling, etc., of non-standard packages) with fine or imprisonment or with both.