Prime Minister's Office
PM addresses the nation on achieving the milestone of 100 crore vaccinations
“100 crore vaccinations are not just a figure, but a reflection of the strength of the country”
“A success of India and the success of every countryman”
“If the disease does not discriminate, then there cannot be any discrimination in the vaccination. That's why it was ensured that the VIP culture of entitlement does not dominate the vaccination campaign”
“Acceptance that India enjoys in the world as a pharma hub will be further strengthened.”
“Government made public participation the first line of defence in the country's fight against the pandemic”
“The entire vaccination program of India has been Science-born, Science-driven and Science-based”
“Today not only are record investments coming in Indian companies but new employment opportunities are also being created for the youth. With record investment in start-ups, unicorns are emerging”
“Just like Swachh Bharat Abhiyan is a mass movement, in the same way, buying things made in India, buying things made by Indians, being Vocal for Local has to be put into practice”
“No matter how good the cover is, no matter how modern the armour is, even if armour gives a complete guarantee of protection, weapons are not given up while the battle is on. There is no reason to get careless. Celebrate our festivals with utmost precautions”
22 OCT 2021 11:36AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the nation on achieving the milestone of 100 crore vaccinations.
Addressing the nation, the Prime Minister lauded the difficult but remarkable feat of administering 100 crore vaccine doses.. He attributed this achievement to the dedication of 130 crore countrymen and said this success is the success of India and the success of every countryman. He said 100 crore vaccinations are not just a figure, but a reflection of the strength of the country, it is the creation of a new chapter of history. This is a picture of a new India that sets difficult goals and knows how to achieve them.
The Prime Minister noted that today many people are comparing India's vaccination program with other countries of the world. He said the speed with which India crossed the 100 crore mark, 1 billion, is also being appreciated. However, he pointed out, in this analysis the point of beginning for India is often missed. He said developed countries had decades of expertise in researching and developing vaccines. India mostly depended on vaccines made by these countries. He said for this reason when the biggest pandemic of the century struck, various questions were raised about India’s ability to fight the global pandemic. Questions like, from where will India get the money to buy so many vaccines from other countries? When will India get the vaccine? Will the people of India get the vaccine or not? Will India be able to vaccinate enough people to stop the pandemic from spreading? Were answered by achieving this feat of administering 100 crore vaccinations. He stressed that India has not only administered 100 crore vaccine doses to its citizens but has also done that free of cost. He said the acceptance that India enjoys in the world as a pharma hub will be further strengthened.
The Prime Minister said at the beginning of the Corona pandemic, people were anxious that it would be very difficult to fight this pandemic in a democracy like India. Questions were also raised whether so much restraint and so much discipline work here? He said that for us, democracy means taking everyone along - Sabka Saath. The country started the campaign of 'Free Vaccine and Vaccine for Everyone'. Vaccinations were given to Poor-rich, Rural-urban alike. He remarked that the country has only one mantra that if the disease does not discriminate, then there cannot be any discrimination in the vaccination. He said that's why it was ensured that the VIP culture of entitlement does not dominate the vaccination campaign.
The Prime Minister said questions were raised that most of the people in India would not go to the vaccination centre to get vaccinated. Vaccine hesitancy remains a major challenge even today in many major developed countries of the world. But the people of India have answered it by taking 100 crore vaccine doses. He said a campaign is 'everybody's effort' and if everyone’s efforts are synergized, the results are amazing. He said that the Government made public participation the first line of defence in the country's fight against the pandemic.
The Prime Minister said India's entire vaccination program is born in the womb of science, has grown on scientific grounds and has reached all four directions through scientific methods. He said it is a matter of pride for all of us that the entire vaccination program of India has been Science born, Science driven and Science-based. He said that before the vaccine was made and until the vaccine was administered, the entire campaign was based on a scientific approach. The challenge was also a need to scale up the production. After that, distribution to different states and timely delivery of vaccines to far-flung areas. But, with scientific methods and new innovations, the country has found solutions to these challenges. Resources were increased with extraordinary speed. He said the Cowin platform, made in India, not only gave convenience to the common people but also made the work of our medical staff easier.
The Prime Minister said experts and many agencies from home and abroad are very positive about India's economy. Today not only are record investments coming in Indian companies but new employment opportunities are also being created for the youth. With record investment in start-ups, unicorns are being made. New energy is also visible in the housing sector. He said many reforms and initiatives taken in the last few months, will play a big role in making India's economy grow faster. He said during the pandemic, the agriculture sector kept our economy strong. Today government procurement of food grains is happening at a record level. The money is going directly into the bank accounts of the farmers.
The Prime Minister insisted the people on buying every little thing, which is Made in India, which was made by the hard work of an Indian. He said that this will be possible only with the efforts of everyone. Just like Swachh Bharat Abhiyan is a mass movement, in the same way, buying things made in India, buying things made by Indians, being Vocal for Local has to be put into practice.
The Prime Minister said the country knows how to set big goals and achieve them. But, for this, we need to be constantly careful. He stressed that no matter how good the cover is, no matter how modern the armour is, even if armour gives a complete guarantee of protection, weapons are not given up while the battle is on. Similarly, he said there is no reason to get careless. He requested the people to celebrate our festivals with utmost care.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୦୦କୋଟି ଟିକାକରଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଛୁଇଁବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
“୧୦୦କୋଟି ଟିକାକରଣ କେବଳ ମାତ୍ର ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଶକ୍ତିର ପ୍ରତିଫଳନ”
“ଏହା ଭାରତ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଫଳତା”
“ଯେତେବେଳେ ରୋଗ କୌଣସି ବାଛବିଚାର ଦେଖେ ନାହିଁ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ତାରତମ୍ୟ ରହିବ ନାହିଁ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ କୌଣସି ଭିଆଇପି ସଂସ୍କୃତି ଯେପରି ନ ରହେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି”
“ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଭେଷଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ରହିଛି ତାହା ଆହୁରି ମଜବୁତ ହୋଇଛି”
“ଦେଶରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧ ସଂଗ୍ରାମରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶୀଦାରୀତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ସରକାର”
“ଭାରତର ସମଗ୍ର ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ଭୁତ, ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ଓ ବିଜ୍ଞାନ ପରିଚାଳିତ”
“ଆଜି ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକରେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ସହିତ ଯୁବସମାଜ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ରେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଯୋଗୁଁ ନୂତନ କାହାଣୀମାନ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି”
“ଯେପରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ସେହିଭଳି ଭାରତରେ ତିଆରି ଜିନିଷ କ୍ରୟ, ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି ଜିନିଷ କିଣିବା, ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲକୁ କାମରେ ଲଗାଯାଇଛି”
“ପ୍ରଚ୍ଛଦ ଯେତେ ଭଲ ସେଥିରେ କିଛି ଯାଏ ଆସେନା, ଅସ୍ତ୍ରୋପକରଣଭାବେ ଯେତେ ଆଧୁନିକ ହେଉ ପଛେ ଓ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ନିରାପତ୍ତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଲେ ମଧ୍ୟ ଯୁଦ୍ଧବେଳେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରକୁ ଫୋପାଡି ଦିଆଯାଏ ନାହିଁ, ଲଗାମଛଡା ହେବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ, ଆମର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଖୁବ୍ ସତର୍କତାର ସହ ପାଳନ କରନ୍ତୁ”
22 OCT 2021 11:36AM by PIB Bhubaneswar
ଶହେ କୋଟି ଟିକାକରଣର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଛୁଇଁବା ପରେ ଆଜି(ତା୨୨-୧୦-୨୦୨୧) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶହେ କୋଟି ଟିକାକରଣ ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଏହାକୁ ଏକ ଅସାଧାରଣ ପଦକ୍ଷେପଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଏହି ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ୧୩୦କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଦେବା ସହ ଭାରତରେ ଏହି ସଫଳତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଫଳତା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଶହେ କୋଟି ଟିକାକରଣ କେବଳ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ ଏହା ଦେଶର ସଫଳତାର ପ୍ରତିଫଳନ ଓ ଇତିହାସରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ସୃଷ୍ଟି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହା ନବଭାରତର ଏକ ଛବି ଯାହା କଷ୍ଟକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କଲେ ଓ ତାହାକୁ ହାସଲ କରିବା ମଧ୍ୟ ଜାଣେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଅନେକ ଲୋକ ଭାରତର ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ସହ ତୁଳନା କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଗତିରେ ଭାରତ ଶହେ କୋଟି (ଏକ ବିଲିୟନ) ଟିପିଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଛି । ଏହି ବିଶ୍ଳେଷଣରେ ଏହାର ଆରମ୍ଭ ନେଇ କୌଣସି ବିଷୟ ଆଲୋଚିତ ହୋଇନାହିଁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉନ୍ନତ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ଟିକା ବିକଶିତ କରିବାରେ ଯୁଗବ୍ୟାପୀ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଓ ଗବେଷଣା ରହିଛି । ଭାରତ ବିଶେଷକରି ଏହି ସବୁ ଦେଶଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଗରୁ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଆବିର୍ଭାବ ହେଲା ଏହାକୁ ଭାରତରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ନେଇ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନବାଚୀ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା ଭାରତ ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ଟିକା ମଗାଇବା ବାବଦ ଅର୍ଥ ପଇଠ କରିପାରିବ ତ? ଭାରତବାସୀ ଟିକା ନେବେ ତ? ମହାମାରୀକୁ ରୋକିବାରେ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଟିକାକରଣ କରିପାରିବ ତ? ଶହେ କୋଟି ଟିକାକରଣ କରି ଭାରତ ଏହାର ଉତ୍ତର ଦେଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଶହେ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଟିକାକରଣ କରିବା ସହ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଏହା ଦେଇପାରିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଭେଷଜ ପେଣ୍ଠ ହୋଇପାରିଥିବା ଯେଉଁ ସୁନାମ ଅଛି ତାହା ଆହୁରି ଦୃଢ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଭାରତ ଭଳି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶରେ ଏପରି ମହାମାରୀକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରାଯିବ, ସେଥିନେଇ ଜନସାଧାରଣ ବେଶ୍ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ । ଅନେକ କାଇଦା କଟକଣାକୁ ନେଇ ପ୍ରଶ୍ନମାନ ଉଠିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥ ହେଲା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଥିରେ ନେଇ ଚଳିବା, ସବ୍‌କା ସାଥ । ଦେଶ ମାଗଣା ଟିକା ଓ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲା । ଗରିବ-ଧନୀ, ଗ୍ରାମ-ସହର ନିର୍ବିଶେଷରେ ଟିକାକରଣ କରାଗଲା । ଦେଶର ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ର,. ତାହା ହେଲା ଯଦି ରୋଗ କିଛି ବାଛବିଚାର ନ କରୁଛି, ଟିକାକରଣରେ ତାହା ହେବ କାହିଁକି ? ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ ଭିଆଇପି ସଂସ୍କୃତି ଯେପରି ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର ନ କରେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥିଲା ଭାରତରେ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଟିକା ନେବାକୁ ଆସିବେ ନାହିଁ । ଟିକା ପ୍ରତି ଉଦାସୀନ ମନୋଭାବ ଏବେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଉନ୍ନତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ରହିଛି । ମାତ୍ର ଭାରତବାସୀ ଶହେ କୋଟି ମାତ୍ରା ନେଇ ଏହି ଆଶଙ୍କାର ଉତ୍ତର ଦେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଭିଯାନ ସାମୁହିକ ଉଦ୍ୟମ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ଓ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏକାଠି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ସେତେବେଳେ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଚକିତ କରିଦେବା ଭଳି ହୋଇଥାଏ । ଦେଶରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ ସରକାର ଜନ ଭାଗିଦାରୀତାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଜ୍ଞାନ ଗର୍ଭ ସମ୍ଭୂତ । ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିକଶିତ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଚାରିଆଡେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଆମ ପାଇଁ ଏକା ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଭାରତରେ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ଭୂତ, ବିଜ୍ଞାନ ଭିତ୍ତିକ ଓ ବିଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟିକାକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା । ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା । ତାପରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ଟିକା ପଠାଇବା ଓ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରୁ ଏହା ସମୟାନୁଯାୟୀ ପହଞ୍ଚାଇବାଇବା ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟା ଥିଲା । ମାତ୍ର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି ଓ ନୂତନ ଉଦ୍‌ଭାବନ ବଳରେ ଏ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଗଲା । ଅସାଧାରଣ ଗତିରେ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରାଗଲା । କୋୱିନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ଭାରତରେ ତିଆରି, ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଦେବା ସହ ମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ବିଦେଶର ଅନେକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ସଂସ୍ଥା ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ନେଇ ବେଶ୍ ଆଶାବାଦୀ। ଏବେ ଦେଶର ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେବା ସହ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌‌ରେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ନୂତନ କାହାଣୀର ମଧ୍ୟ ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଛି । ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଂଚାର ହୋଇଛି । ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଆମ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ବେଶ୍ ମଜବୁତ ହୋଇଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆଜି ସରକାର ଦ୍ୱାରା ରେକର୍ଡ ପରିମାଣ ଶସ୍ୟ ଆହରଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଭାରତ ନିର୍ମିତ ସବୁ ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । କାରଣ ଏହା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ବଳରେ ସଫଳ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଯେପରି ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହେଲା, ସେହିଭଳି ଭାରତରେ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା, ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ଓ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ହେବା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅଭ୍ୟାସରେ ପଡିଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ସହ ତାହାକୁ ହାସଲ କରିବା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛି । ମାତ୍ର ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ସର୍ବଦା ସତର୍କ ରହିବାକୁ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଚ୍ଛଦ ଯେତେ ଭଲ ହେଉ ସେଥିରେ କିଛି ଯାଏ ଆସେ ନାହିଁ । ଅସ୍ତ୍ରୋପକରଣ ଯେତେ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ ହେଉ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ନିରାପତ୍ତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଲେ ମଧ୍ୟ ଯୁଦ୍ଧବେଳେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଫୋପାଡି ଦିଆଯାଏ ନାହିଁ । ଲଗାମଛଡା ହେବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ । ଆମର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଖୁବ ସାବଧାନତାର ସହ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
सबको साथ लेकर देश ने ‘सबको वैक्सीन-मुफ़्त वैक्सीन’ का अभियान शुरू किया।
गरीब-अमीर, गाँव-शहर, दूर-सुदूर, देश का एक ही मंत्र रहा कि अगर बीमारी भेदभाव नहीं नहीं करती, तो वैक्सीन में भी भेदभाव नहीं हो सकता!
इसलिए ये सुनिश्चित किया गया कि वैक्सीनेशन अभियान पर VIP कल्चर हावी न हो: PM
— PMO India (@PMOIndia) October 22, 2021
जैसे स्वच्छ भारत अभियान, एक जनआंदोलन है, वैसे ही भारत में बनी चीज खरीदना, भारतीयों द्वारा बनाई चीज खरीदना, Vocal for Local होना, ये हमें व्यवहार में लाना ही होगा: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 22, 2021
देश बड़े लक्ष्य तय करना और उन्हें हासिल करना जानता है।
लेकिन, इसके लिए हमें सतत सावधान रहने की जरूरत है।
हमें लापरवाह नहीं होना है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 22, 2021
कवच कितना ही उत्तम हो,
कवच कितना ही आधुनिक हो,
कवच से सुरक्षा की पूरी गारंटी हो, तो भी, जब तक युद्ध चल रहा है, हथियार नहीं डाले जाते।
मेरा आग्रह है, कि हमें अपने त्योहारों को पूरी सतर्कता के साथ ही मनाना है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 22, 2021