কেবিনেট
২০২৬-২৭ চনৰ পৰা ২০৩০-৩১ চনলৈ অব্যাহত ৰাখিবলগীয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ যোজনাত ৩.১৫ লাখ কোটিৰ আৰ্থিক অনুদান প্ৰদানত অনুমোদন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ
31 JUL 2026 4:13PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (PM-KISAN) যোজনা ২০২৬-২৭ৰ পৰা ২০৩০-৩১ চনলৈ অব্যাহত ৰখাত অনুমোদন জনাইছে। এই সময়ছোৱাত আঁচনিখনৰ বাবে মুঠ ৩.১৫ লাখ কোটি টকাৰ আৰ্থিক আবণ্টন অনুমোদন কৰা হৈছে।
এই অনুমোদনে চৰকাৰৰ এই প্ৰতিশ্ৰুতিক পুনৰ দৃঢ় কৰে যে কৃষকৰ সমৃদ্ধি ৰাষ্ট্ৰৰ সমৃদ্ধিৰ আধাৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ যোজনাৰ জৰিয়তে প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ (ডি বি টি) ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে যোগ্য কৃষক পৰিয়ালক সময়োপযোগী আৰু স্বচ্ছ আয়ৰ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে, যাৰ ফলত কৃষকসকলক কৃষি বিনিয়োগ বৃদ্ধি আৰু জীৱিকা শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰা হৈছে।
পি এম-কিষাণ : স্বচ্ছ আৰু প্ৰযুক্তিভিত্তিক কৃষক কল্যাণৰ এক সফল আৰ্হি
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ যোজনা ২০১৯ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰতি বছৰে ৬,০০০ টকা আৰ্থিক সাহায্য যোগ্য মাটিধাৰী কৃষক পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ তিনিটা সমান কিস্তিত হস্তান্তৰ কৰা হয়। আধাৰ প্ৰমাণীকৰণ, ডিজিটেল পৰীক্ষণ আৰু এটা শক্তিশালী ডিবিটি ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে আঁচনিখনে স্বচ্ছতা, দক্ষতা আৰু জবাবদিহিতাৰ এক ফলপ্ৰসূ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে।
পিএম-কিষাণ আঁচনিৰ মূল কৃতিত্বসমূহ ঃ
• এই আঁচনিৰ অধীনত ২৩ টা কিস্তিত ৪.৪৭ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে।
• ২৩ সংখ্যক কিস্তিৰ অধীনত ৯.৪৯ কোটিতকৈ অধিক কৃষক উপকৃত হৈছে, য’ত ১৮,৯৮৪ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন মুকলি কৰা হয়।
• ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত কৃষকক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে ১.৭১ লাখ কোটিতকৈ অধিক ধন প্ৰদান কৰা হৈছিল।
• পিএম-কিষাণ আঁচনিৰ অধীনত মহিলা কৃষকে ১.০৬ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা লাভ কৰিছে আৰু চাৰিজন হিতাধিকাৰীৰ ভিতৰত এগৰাকী মহিলা কৃষক বুলি পূৰ্বানুমান কৰা হৈছে।
কৃষি বিনিয়োগ আৰু কৃষকৰ আয় শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আঁচনিখনৰ উল্লেখযোগ্য ভূমিকা ঃ
পি এম-কিষাণ আঁচনিৰ অধীনত প্ৰদান কৰা সাহায্যই কৃষকসকলক বীজ, সাৰ, জলসিঞ্চন, কৃষি যন্ত্ৰপাতি আৰু অন্যান্য কৃষি প্ৰয়োজনীয়তাত সময়মতে বিনিয়োগ কৰাত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকৰ উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি পাইছে, অনানুষ্ঠানিক ঋণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাইছে আৰু গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ অৰ্থনৈতিক স্থিতিশীলতা শক্তিশালী হৈছে।
স্বতন্ত্ৰ মূল্যায়নৰ জৰিয়তে নিশ্চিত কৰা ইতিবাচক প্ৰভাৱ ঃ
পি এম-কিষাণ আঁচনিৰ প্ৰভাৱৰ মূল্যায়ন বিভিন্ন স্বতন্ত্ৰ প্ৰতিষ্ঠানে কৰিছে। নিটী আয়োগৰ উন্নয়ন নিৰীক্ষণ আৰু মূল্যায়ন কাৰ্যালয় (ডিএমইঅ’)ৰ এক মূল্যায়ন অনুসৰি :
• ৯২ শতাংশতকৈ অধিক হিতাধিকাৰীয়ে এই সাহায্যৰ পৰিমাণ কৃষি কাৰ্যকলাপ আৰু কৃষি বিনিয়োগৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা বুলি কয়।
• প্ৰায় ৮৫ শতাংশ হিতাধিকাৰীয়ে কৃষি আয়ৰ উন্নতি আৰু অনানুষ্ঠানিক ঋণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে।
• ২০২০-২১ চনৰ পৰা ২০২৫-২৬ চনলৈকে খাদ্য শস্যৰ উৎপাদন যথেষ্ট বৃদ্ধি পোৱা গৈছে। এই সময়ছোৱাত কৃষি খণ্ডত প্ৰায় ৯.৬৫ শতাংশ, উৎপাদনশীলতা প্ৰায় ১০.৫৩ শতাংশ আৰু মুঠ খাদ্য শস্য উৎপাদন প্ৰায় ২১.১৮ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে পিএম-কিষাণ আঁচনিৰ অধীনত কৃষকসকলক প্ৰদান কৰা ব্যাপক সহায় আৰু কৃষি খণ্ডৰ বৃদ্ধি পোৱা সম্ভাৱনাক প্ৰতিফলিত কৰে।
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে কৃষকলৈ প্ৰত্যক্ষ লাভ ঃ
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ পি এম-কিষাণ আঁচনি। আধাৰ ভিত্তিক প্ৰমাণীকৰণ, ডিজিটেল হিতাধিকাৰী পৰীক্ষণ আৰু ডিবিটি ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ কৃষকসকললৈ আৰ্থিক সাহায্য হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। এই আঁচনিখন কেৱল আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰতে সীমাবদ্ধ নহয়; ইয়াৰ উপৰি কৃষকৰ আত্মবিশ্বাস, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু কৃষিত বিনিয়োগ কৰাৰ ক্ষমতাও শক্তিশালী কৰিছে।
আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত আৰু সমৃদ্ধিশালী কৃষকৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ ঃ
পি এম-কিষাণ আঁচনিৰ অবিৰত সম্প্ৰসাৰণে কৃষকসকলৰ কৃষিক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ কৰাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব, উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব, কৃষিৰ বিপদ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিব।
পি এম-কিষাণ আঁচনিৰ কৃষককেন্দ্ৰিক নীতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ। এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য দেশৰ কোটি কোটি কৃষকক সবলীকৰণ কৰা, যাতে বিকশিত ভাৰতৰ দিশত দেশৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ভূমিকা পূৰ্বতকৈ অধিক হ’ব পাৰে।

Cabinet
Cabinet approves continuation of the PM-KISAN Scheme from 2026-27 to 2030-31 with a Financial Outlay of Rs.3.15 lakh crore
31 JUL 2026 4:13PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved continuation of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Scheme from 2026–27 to 2030–31. A total financial outlay of Rs.3.15 lakh crore has been approved for the Scheme during this period.
The approval reiterates the Government’s commitment that the prosperity of farmers forms the foundation of the nation’s prosperity. Through the PM-KISAN Scheme, timely and transparent income support is being provided to eligible farmer families through the Direct Benefit Transfer (DBT) system, enabling farmers to increase agricultural investment and strengthen their livelihoods.
PM-KISAN: A Successful Model of Transparent and Technology-driven Farmer Welfare
The PM-KISAN Scheme was launched in February 2019. Under the Scheme, eligible landholding farmer families receive financial assistance of Rs.6,000 per year, transferred directly into their bank accounts in three equal instalments. Through Aadhaar authentication, digital verification and a robust DBT system, the Scheme has set an effective example of transparency, efficiency and accountability.
Key Achievements of the PM-KISAN Scheme:
• More than Rs.4.47 lakh crore has been transferred directly into farmers’ bank accounts through 23 instalments under the Scheme.
• Under the 23rd instalment, more than 9.49 crore farmers benefited, with over Rs.18,984 crore released.
• During the COVID-19 pandemic, more than Rs.1.71 lakh crore was disbursed to provide financial assistance to farmers.
• Women farmers have received more than Rs.1.06 lakh crore under PM-KISAN, and nearly one out of every four beneficiaries is a woman farmer.
Significant Role in Strengthening Agricultural Investment and Farmers’ Income:
The assistance provided under PM-KISAN has enabled farmers to make timely investments in seeds, fertilizers, irrigation, agricultural machinery and other agricultural requirements. This has enhanced farmers’ productive capacity, reduced their dependence on informal credit and strengthened the financial stability of rural households.
Positive Impact Confirmed through Independent Evaluations:
The impact of the PM-KISAN Scheme has been assessed by various independent institutions. According to the evaluation conducted by the Development Monitoring and Evaluation Office (DMEO) of NITI Aayog:
• More than 92% of beneficiaries reported that they utilised the assistance amount for agricultural activities and agricultural investment.
• Approximately 85% of beneficiaries confirmed an improvement in agricultural income and a reduction in dependence on informal credit.
During the period 2020–21 to 2025–26, foodgrain production recorded significant growth. During this period, the area under cultivation increased by approximately 9.65%, productivity by approximately 10.53%, and total foodgrain production by approximately 21.18%, reflecting the comprehensive support being provided to farmers under PM-KISAN and the growing capacity of the agriculture sector.
Direct Benefits to Farmers through Digital India
The PM-KISAN Scheme is an excellent example of the effective use of Digital India. Through Aadhaar-based authentication, digital beneficiary verification and the DBT system, financial assistance is being transferred directly to farmers. The Scheme is not limited to providing financial assistance alone; it is also strengthening farmers’ confidence, self-reliance and capacity to invest in agriculture.
An Important Step Towards an Atmanirbhar Bharat and Prosperous Farmers:
The continued expansion of the PM-KISAN Scheme will enhance farmers’ capacity to invest in agriculture, improve productivity, help reduce agricultural risks and strengthen the rural economy.
The PM-KISAN Scheme is an important pillar of the Government’s farmer-centric policies. The Scheme is aimed at empowering crores of the country’s food producers, thereby strengthening their role in India’s journey towards Viksit Bharat.