মন্ত্রীমন্দল
কেমিকেল পার্কস স্কিম “ভারত উদ্যোগিক বিকাস য়োজনা রসায়ন (ভাব্যা রসায়ন) মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
24 JUL 2026 4:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা লৈবাক অসিদা কেমিকেল পার্ক অহুম লিংখৎনবা ভারত উদ্যোগিক বিকাস য়োজনা রসায়ন নত্ত্রগা ভাব্যা-রসায়ন অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসি শেনবা চহি ২০২৬-২৭ গী কেন্দ্রগী বজেত্ত লাউথোকখ্রে।
স্কিম অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৩,০৩০ ওইগনি, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৩,০০০ না পার্ক মনুংদা কম্মন ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফেসিলিতিশিং অমসুং বেসিক য়ুতিলিতিশিং শেমগৎপদা শীজিন্নগনি অমসুং লুপা করোর ৩০ না এদমিনিষ্ট্রেতিপ এক্সপেন্দিচর ওইগনি। স্কিম অসি শেনবা চহি ২০২৬-২৭ দগী শেনবা চহি ২০৩০-৩১ ফাওবা চহি ৫ গী মতমদা পাংথোক্কনি।
স্কিমগী তার্মশিংনা হায়খি, পার্ক অমদা লুপা করোর ১,০০০ ফাওবগী গ্রান্ত অমা কেন্দ্র সরকারনা পীগনি। মসি মরী লৈনবা রাজ্য সরকারনা খ্বাইদগী য়ামদনা পুথোকপা লুপা করোর ৫০০ ফাওবগী মতুংইন্না পীগনি।
ভাব্যা রসায়ন স্কিমনা শেন্মিৎলোন্দা মখাগী কান্নবশিং পীরবা য়াই:
• মসিনা কেমিকেল ইন্দষ্ট্রি, অপষ্ট্রিম অমসুং দাউষ্ট্রিম ভেলু চেনশিং চাউখৎহনগনি অমসুং এন্সিলিারি ইন্দষ্ট্রিশিংনা রিছোর্স কয়া ফজনা শীজিন্নগনি অমসুং পুথোক-পুশিন্দা চঙবা শেনফম হন্থহনগনি।
• পুন্না শীজিন্নবা য়াবা কম্মন ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফেসিলিতিশিং অমসুং বেসিক য়ুতিলিতিশিংগী খুৎথাংদা, কেমিকেল ইন্দষ্ট্রিনা দরকার ওইবা অদু য়েংলগা, মসিনা শেন চঙবা হন্থহনগনি অমসুং ভারতকী উদ্যোগ মালেমগী লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা ঙমহনগনি।
• মসিনা ভারতকী কেমিকেল ইন্দষ্ট্রি মালেমগী ভেলু চেনশিংদা মপুংফানা শরুক য়াবদা মতেং পাংগনি অমসুং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহনগনি অমসুং মপান্দগী পুশিল্লকপগী মহুৎশীনগনি।
• কম্মন ইফ্লুয়েন্ত ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত, ত্রিৎমেন্ত, ষ্টোরেজ অমসুং ফুমজিনবগী খুদোংচাবা অমসুং হকচাং শোকপা য়াবা অমোৎপা লোইশিনবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরগুম্বা খুদোংচাবশিং য়াওরবা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা ভারতকী কেমিকেল ইন্দষ্ট্রি অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। মসিনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা চৎন-কাংলোনশিং হেন্না মপুংফানা ঙাকপা ঙমহনগনি অমসুং মহৌশাগী ফিবম শোকহন্দবা উদ্যোগ চাউখৎহনগনি।
• কেমিকেল সেক্তর চাউখৎহনবা অসিনা ইকোনোমিগী দাউনষ্ট্রিম সেক্তরশিং চাউখৎহন্দুনা কান্নবা অমা পীগনি অমসুং মসিনা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি অমসুং শেন-থুম হেন্না চাউখৎহনগনি, বিকসিত ভারত @ 2047 গী পান্দম ফংবদা মতেং পাংগনি।
লৌউ-শিংউ, তেক্সতাইলশিং, হিদাক-লাংথকশিং, ন্যুত্রাসিউতিকেলশিং, য়ুম-কৈ শাবা, ওতোমোবাইল, ইলেক্ত্রোনিক্সগুম্বা তোঙান তোঙানবা দাউনষ্ট্রিম ইন্দষ্ট্রিশিংদা শীজিন্নরিবা কেমিকেলশিং অমসুং পেত্রোকেমিকেলশিং সেক্তর অসিনা পুথোক্লিবা অদু খঙলদুনা, ভাব্যা স্কিম হৌদোকপা অসিনা লৈবাক মনুং অমসুং মপানগী ইনভেষ্টরশিংগী পুক্নিং চিংশীন্দুনা সেক্তর অসি চাউখৎহনগনি, লৈবাক অসিদা পোৎথোক পুথোকপা অমসুং থবক ফংহনবা হেনগৎকনি। মসিনা সেক্তর অসি মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি, অত্মনির্ভরতা য়োকখৎকনি।
স্কিমগী তার্মশিংদা, চেলেঞ্জ রুতকী মখাদা রাজ্য সরকারশিংনা কেমিকেল পার্ক অহুম লিংখৎপদা কেন্দ্রনা মতেং পাংগনি। পার্ক অমদা য়ামদ্রবদা ইসক্বার কিমি ৮ (য়ামদ্রবদা একর ২,০০০) গী লম লৈগদবনি। কেমিকেল ইন্দষ্ট্রিগীদমক কম্মন ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফেসিলিতিশিং অমসুং বেসিক য়ুতিলিতিশিংগী মওংদা পার্কশিং অসিনা অসিগুম্বা প্লগ-এন্দ-প্লে ইনফ্রাষ্ট্রকচর পীগনি:
• কম্মন ইফ্লুয়েন্ত ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত(সি ই তি পি),
• ত্রিৎমেন্ত, ষ্টোরেজ অমসুং দিস্পোসেল ফেসিলিতি( তি এস দি এফ),
• ঈশিং ফংহন্নবা থবকশিং,
• সোলভেন্ত রিকভরি অমসুং চুমথোক্নবা খুদোংচাবশিং,
• ঈশিং মনিল পুথোকপা অমসুং ফংহন্নবা নেতৱার্ক,
• অমা অমগা শম্নবা পাইপলাইন নেতৱার্ক,
• পুথোক-পুশিন অমসুং থম্ফমগী খুদোংচাবশিং।

Cabinet
Cabinet approves scheme of Chemical Parks “Bharat Audyogik Vikas Yojana Rasayan (BHAVYA Rasayan)
24 JUL 2026 4:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Bharat Audyogik Vikas Yojana Rasayan or BHAVYA - Rasayan Scheme for establishing three dedicated Chemical Parks in the country. The Scheme was announced in the Union Budget of FY 2026–27.
The Scheme will have a total financial outlay of Rs.3,030 crore, with Rs.3,000 crore towards meeting the cost of establishing the Common Infrastructure Facilities and Basic Utilities inside the park and Rs. 30 Crores as administrative expenditure. The scheme would run for a period of 5 years from FY 2026-27 to FY 2030-31.
In terms of the said scheme, the Centre would provide a grant of up to Rs.1,000 crore per park. This will be subject to minimum contribution of Rs.500 crore by the concerned State Government.
BHAVYA Rasayan Scheme is expected to bring the following benefits to the economy:
• It will promote development of the Chemical industry along the whole value chains including upstream, downstream and ancillary industries promoting efficient utilization of resources, leading to lower logistics cost.
• Through shared Common Infrastructure Facilities and Basic Utilities, keeping the needs of chemicals industry in mind, it will lead to enhanced cost competitiveness and will make the Indian Industry globally competitive.
• It will help the Indian Chemical industry better integrate in Global Value Chains leading to greater exports and higher import substitution.
• It will promote development of Indian Chemical industry in a sustainable way by creating an environment friendly ecosystem which will consist of centralized facilities such as Common Effluent Treatment Plant, Treatment, Storage, and Disposal Facility, and Hazardous Waste Management infrastructure. It will ensure better compliance management with environmental regulations, thereby promoting development of industry in eco-friendly manner.
• Development of Chemical sector will lead to a cascading effect through enhanced development of downstream sectors of the economy as well, thereby leading to higher employment generation and greater development of the economy, helping achieve the goal of Viksit Bharat @ 2047.
Recognising that this sector produces Chemicals and Petrochemicals which are used in various downstream industries such as Agriculture, Textiles, Pharmaceuticals, Nutraceuticals, Construction, Automobile, Electronics, introducing BHAVYA Rasayan Scheme shall facilitate development of the sector by attracting domestic and foreign investments, enhancing domestic production capacity and generating employment. It will boost the global competitiveness of the sector thereby, promoting Atmanirbharta.
In terms of the said Scheme, the Centre will facilitate development of three dedicated Chemical Parks by the State Governments under Challenge Route. Each such park will have a minimum contiguous area of 8 sq. km. (minimum 2,000 acres) of encumbrance-free land. These parks will provide plug-and-play infrastructure, in the form of Common Infrastructure Facilities and Basic Utilities for the chemical industry such as:
• Common Effluent Treatment Plant (CETP),
• Treatment, Storage, and Disposal Facility (TSDF),
• Water supply and distribution systems,
• Solvent recovery and distillation facilities,
• Steam generation and distribution network,
• Interconnected pipeline network,
• Logistics and warehousing facilities.