প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৬.০৭.২০২৬তা শন্দোকখিবা মন কী বাতকী ১৩৬শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
26 JUL 2026 12:08PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং। খুরুমজরি।
ঐখোয়গী পুন্সিদা নীংশিংনবা কেলেন্দর মথৌ তাদবা নুমিৎ খরদি লৈ। ঙসি, জুলাই ২৬ অসি অসিগুম্বা তাং অমনি। ঙসি অসি 'কারগিল বিজয় দিবস'নি। নুমিৎ অসিনা ঐখোয়বু চাউথোকচবা পোকহল্লি। নুমিৎ অসিনা ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী থোইদোক হেন্দোকপা থৌনা অদু ঐখোয়দা নীংশিংহল্লি। কারগিলগী অৱাংবা চীংদোনশিং, শাথিরবা ৱেদরগী ফীভম, য়েক্নবা পীরকপা শীংনবা – অসিগুম্বা ফীভমশিং অসি ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মায়োক্নখি অদুম ওইনমক মখোয়গী থৌনা অসি শীংনবশিংদগী হেন্না চাউই। মখোয়না মা ভারতীগী ঙাকশেন্নবগীদমক মখোয়গী পুম্নমক কত্থোকখি। ঙসি, "কারগিল বিজয় দিবস" অসিদা, ঐহাক্না থৌনা ফরবা অথৌবশিং অমসুং লান্মী পুম্নমক্তা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারতনা মহাক্কী অথৌবশিংবু নীংশিংবতা নত্তনা মখোয়গী ৱারীবু অনৌবা মীরোলদা শন্দোক্লি। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা চহি অসিদা অখন্নবা 'শৌর্য় বিজয় যাত্রা' অমা পাংথোকখ্রে। জুলাইগী ১৪দা দিল্লীগী নেস্নেল ৱার মেমোরিএলদগী হৌখিবা মোতোরসাইকল রেলী অসিনা দ্রাসকী কারগিল ৱার মেমোরিএল ফাওবা চৎকনি।
মসিগী পাউজেলদি - "ৱান রাইদ, ৱান নেসন, ৱান সেল্যুৎ" অসিনি। খোঙচৎ অসিনা লৈবাক অসিগীদমক কত্থোকখিবা অদু কৈদৌঙৈদসু কাওথোক্লোই হায়বা নীংশিংহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা মাগী লান্মীশিংগী থৌনাগা লোয়ননা মহাক্কী তেক্নোলোজিকেল কেপাসিতীশিংসু লেপ্তনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, আই.এন.এস. মহেন্দ্রাগিরি অসি ভারতকী নেভীদা হাপচিনখ্রে। মোদর্ন ওইবা লানগী জহাজ অসি ভারত্তা মশামক্না দিজাইন তৌদুনা শাখ্রে। মসিদা শীজিন্নরিবা পোৎলমশিংগী চাদা ৭৫ হেন্না লমদমসিগীনি। মসি "আত্মনির্ভর ভারত"কী চাউখৎলক্লিবা মপাঙ্গলগী খুদম অমনি। হায়রিবা থা অসিদা দি.আর.দি.ও.না পিনাকা লোং-রেঞ্জ গাইদেদ রোকেতপু মায় পাক্না চাংয়েং তৌখি। মসিগী মায় পাকপগী মরুমদা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংগী অপুনবা পাঙ্গল অদু য়াওরি। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা দি.আর.দি.ও.না কুশা মিসাইলসু মায় পাক্না চাংয়েং তৌখি।
মরুপশিং,
দিফেন্স প্রদক্সন ওইগেরা, দিফেন্স এক্সপোর্ত ওইগেরা, নৎত্রগা মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা পোলিতিকেল কোওপরেসন ওইগেরা, ভারতনা লেপ্পা লৈতনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌরি। থা অসিগী অঙনবা শরুক্তা, ঐহাক ইন্দোনেসিয়াদা চৎখি, মফম অদুদা ব্রহ্মোস অমসুং এস্ত্রা মিসাইলগী মতাংদা অচৌবা এগ্রীমেন্ত অমা লোইশিনখি। ভারতকী দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজীদা মালেমগী থাজবা হেনগৎলক্লি।
হন্দক্কী "কারগিল বিজয় দিবস" অসিদা, ঐখোয়গী অমর ওইখ্রবা অথৌবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলসি অমসুং সেক্যুর ওইবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী ৱারেপ অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লসি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
মন কী বাতকী মমাংগী তাঙ্কক্তা ঐহাক্না ময়ামদা 'কেৎচ দি রেন' কেম্পেনগী মতাংদা ৱারী শাখি। ঈশিংগী মরিক খুদিংমক য়োকশিন্নবা কেম্পেন অসি মীয়ামগী খোংজং অমা ওইহন্নবা ঐনা আপিল তৌখি। 'কেৎচ দি রেন'গী পাউজেল অসি য়াম্না অচম্বনি: ঈশিং তারিবা মফমদা অমসুং নোং চুবা মতমদা য়োকশিল্লু। মসিনা মরম ওইদুনা জুলাই ৪দগী হৌনা লৈবাক শিনবা থুংনা অখন্নবা কেম্পেন অমা পাংথোক্লি। মসিগী খোঙথাং অসিগী মখাদা, নোংগী ঈশিং য়োকশিনবা, গ্রাউন্দ ৱাতর রিচার্জ তৌবা, অরিবা ঈশিং ঈপাকশিং নৌহৌননা শেমগৎপা অমসুং উ পাম্বী থাবদা অনৌবা থৌনা পীরি। খুঙ্গং নৎত্রগা সহর, পঞ্চায়ৎ নৎত্রগা সোসিএল ওর্গানাইজেসনশিং ওইরো, মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা মীওইশিংনা শরুক য়াবা উবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
মফম খরদা, অরিবা পুখ্রিশিংদগী লৈনাং অসি লৌথোক্লি, অদুগা অতোপ্পা মফমশিংদা, গুহাশিং অমসুং স্তেপৱেলশিং অমুক হন্না শেমগৎলি। শীজিন্নদ্রবা বোরৱেলশিং অসি হৌজিক গ্রাউন্দৱায়র রিচার্জ তৌনবগী চেনেলশিং ওইনা মথৌ তৌরি।
মরুপশিং,
মধ্য প্রদেশকী সিধি দিস্ত্রিক্ততা পুখ্রি ১৫০০ রোম শেমখ্রে। নরসিংহপুরদা ‘অমৃত সরোভর’শিং অমুক হন্না শেমগৎখ্রে। মহারাস্ত্রাগী নাশিকতা য়াম্না চাউবা ৱাতর স্তোরেজ কেপাসিতী শেমগৎখ্রে। অন্ধ্র প্রদেশকী নন্দিয়ালদা, গ্রাম পঞ্চায়ৎ পুম্নমক্না মসিগী কেম্পেন অসিদা য়াওখি, অমসুং অরিবা পুখ্রিশিং অমুক হন্না মথৌ তৌহনখি। ঐখোয়গী সহরশিং অসিসু শোত্থবা নত্তে; মসিগী কেম্পেন অসিদগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা মহৈশিং কোরবা (ছত্তীসগর), ভুবনেশ্বর (ওরিশা), অমসুং বিজয়নগরম (অন্ধ্র প্রদেশ)দা উবা ফংলি। লাক্লো, ঐখোয়গী মনাক নকপদা লৈবা পুখ্রি, গুহা, নত্ত্রগা স্তেপৱেলগীদমক ঐখোয়সু থৌদাং লৌরসি - ঈশিং মরিক খুদিংমক কল্লসি। ঙসি কনখিবা মরিক খুদিংমক লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনগী তুংলমচৎকীদমক্তা খ্বাইদগী চাউবা এসেৎ অমা ওইনা মথৌ তৌরি। ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, কম্মনৱেল্থ গেম্স গ্লাসগোদা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা হৌখ্রে। ভারত মচা খুদিংমক্না ইন্দিয়ন কন্তিঞ্জেন্তদা য়াইফ-মঙ্গোল পীনরক্লি। শান্নরোইশিং অমসুং এথেলিৎ পুম্নমক্না অখন্নবা মওংদা পর্ফোর্ম তৌদুনা মীয়ামগী থম্মোয় জোয় তৌবা হায়বসি মখোয়গী অপাম্বনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী নহারোলশিংনা শান্ন-খোৎনবদা শীংথানীংঙাই ওইবা মওংদা মায় পাক্লি। পি.ভি. সিন্ধুনা বেদমিন্তনদা জপান ওপন তাইতল লৌরকপা অহানবা ভারত মচা ওইরে; মহাক্কী মায় পাকপদা লৈবাক পুম্বনা চাউথোকচরি। ভারতকী নুপীগী ক্রিকেৎ তীমনা লন্দনগী লোর্দস স্তেদিয়মদা পাংথোকপা অহানবা তেস্ত মেৎচতা মায় পাকখি। মসি পুৱারী ওইরবা মায় পাকপা অমনি; ঐখোয়গী তীমনা মেৎচ অসি রন ২৭০গী অচৌবা মার্জিনদা মায় পাকখি। অদুবু মসিনা লোইবা নত্তে - লোর্দসকী অশাংবা পুৱারীদা, মসি নুপীগী তীম অমনা শান্নখিবা অহানবা তেস্ত মেৎচনি। মসিগী গ্রাউন্দ অসিমক্তদা ১৯৮৩দা ভারতনা অহানবা ক্রিকেৎ ৱর্ল্দ কপ লৌখি। হৌজিক ঐখোয়গী 'নরি শক্তি'না লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরক্লে।
মরুপশিং,
য়াম্না মরু ওইবা অপীকপা ইনিসিয়েতিবশিংসু লৈ। ঐহাক্না কেরলমগী ইর্নাকুলমদা লৈবা সাউথ চিতুরদা শান্ন-খোৎনবগা মরী লৈনবা থৌরাং অমা তৌবগী মতাংদা তাজখি। মফম অদুদা লৈরিবা স্কুল অমদা সংস্কৃত ক্লব অমা লৈরি অমসুং মফম অদুদা ওজা অভিলাশ জীনা সংস্কৃতপু তোপ তোপ্পা মওংদা মীয়ামদা খঙহনলি। প্রোজেক্ত অসিবু 'অক্ষরাকন্দুক' হায়না মিংথোনখি। মসিনা সংস্কৃতকী ময়েকশিংবু ফুতবোলদা শীজিন্নরিবা ৱাহৈশিংগা লিঙ্ক তৌদুনা অচম্বা মওংদা শন্দোক্না তাক্লি। মসিনা লর্নিংবু নুংঙাইহল্লি অমসুং মীওইশিং অমসুং স্পোর্তসকী মরক্তা অচেৎপা মরী অমা লৈহল্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
হৌখিবা নোংমাইজিং নুমিৎতা 'বিক্রম-১' মায় পাক্না থাগৎখিবদা ভারত মচা খুদিংমক চাউথোকচবা পোক্লি। ঐখোয় ভারত মচা খুদিংমক্না ভারতকী স্পেস সেক্তরগীদমক পুৱারী ওইরবা তাঙ্কক অসি উবা ফংলি। মসি প্রাইবেৎ সেক্তরনা শেমগৎপা ভারতকী অহানবা রোকেৎনি। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিংনা ৱাখলনা শাগৎপদা অরুবা করিগুম্বা অমা ফংবা ঙমখি... মখোয়না শিংথানীংঙাই ওইবা হৈশিংবা, পেসন, অমসুং পেসেন্স উৎখি। মতম শাংনা, ঐখোয়গী স্পেস সেক্তর অসি প্রাইবেৎ সেক্তরগীদমক থিংজিনখি, মদুনা পামজবা নহা কয়াবু মখোয়গী হৈশিংবশিং উৎনবগী খুদোংচাবা পীখিদে। নহারোলশিংগী অপাম্বশিং ৱাখলদা থমদুনা ঐখোয়না স্পেস সেক্তরবু প্রাইবেৎ এন্তর্প্রাইজকীদমক হাংদোকখি, অমসুং ঙসিদি, মালেম অসিনা মসিগী মহৈ অদু উবা ফংলে।
Top of Form
Bottom of Form
মরুপশিং,
ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা সাইন্সকী লমদা ভারতকী মীংচৎ পুরক্লি। সাইন্স ওলিম্পিএদ অসি মালেমদা খ্বাইদগী মরুওইবা কম্পিতিসনশিংগী মরক্তা অমনি। হায়রিবা ইভেন্তশিং অসিদা মহৈরোই মশিং য়াম্না শরুক য়াখি। ফিজিক্স, কেমিস্ত্রী, বাইওলোজী, অমসুং মেথমেতিক্সকী ওলিম্পিএদশিং অসি থা অসিদা পাংথোকখ্রে। ভারতকী কন্তিঞ্জেন্তনা কম্পিতিসনশিং অসিদা মশক থোকপা পর্ফোমেন্স অমা পীখি। ফিজিক্স ওলিম্পিএদতা ঐখোয়গী মহৈরোয় মঙামক্না সনাগী মেদল ফংখি অমসুং ভারতনা তোপ রেঙ্কতা লৈখি।
হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মহৈরোয়শিংনা ফিজিক্স ওলিম্পিএদ খুদিংদা গোল্দ নৎত্রগা সিলভর মেদল ফংখ্রে। কেমিস্ত্রী ওলিম্পিএদতাসু ঐখোয়গী মহৈরোয় পুম্নমক্না সনাগী মেদল ফংখি। মসি হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফজবা পর্ফোমেন্সনি। ঐখোয়গী মহৈরোয় পুম্নমক্না বাইওলোজী ওলিম্পিএদতা গোল্দ মেদল য়াওনা মেদল কয়া ফংখি। অমরোমদা, মেথমেতিক্স ওলিম্পিএদতা ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংনা গোল্দ মেদল অনি অমসুং সিলভর মেদল মরি ফংখি। লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী শক্তি অসিদা ঐহাক চাউথোকচৈ। ওলিম্পিএদ অমসুং হেক্কাথোনগী চৎনবী অসি ভারত্তা লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা অসি উবদা নুংঙাইবা ফাওই। লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা নহা কয়া কয়ানা অসিগুম্বা ফোরমশিংদা থৱায় য়াওশিনগনি অমসুং ভারতকী ফিরাল ৱাংনা পাইহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ ।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং.
করিগুম্বা অমা ফংনবগীদমক হৈশিংবা অমসুং পামজবা অনিমক লৈরবা মতমদা, লম্বী খুদিংমক লায়রকই। কাশ্মীরগী ত্রেদিস্নেল 'ভাগু' ফক্কী মতাংদা হৌজিক হোৎনরিবশিং অসিদা মদুগী মমি অমা উবা ফংই। মসি কৌনা অমসুং চরুদগী শেম্মী। হায়রিবা ফক অসি শাবগী চৎনবী অসি চহি কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লি। থৌওং অসি কাশ্মীরগী পাৎকী লমদমশিংদগী নাপী অমসুং কৌনা খাউদুনা হৌই। মখোয় অসি নুংশাদা কংহল্লবা মতুংদা অমসুং পোৎলমশিংবু মনথোক্লবা মতুংদা, খুৎনা শাবগী থৌওং হৌই।
আর্তিসান অনিনা ফক অমা শাবদা চাউরাক্না নুমিৎ মরি চংই। মসিগী ফক অসি তোপ-তোপ্পী অমসুং ইকো-ফ্রেন্দলী ওই। মসিগী মরুওইবা মগুনদি মসিনা কালেনগী মতমদা ইংহল্লি অমসুং নীংথমগী মতমদা শাহল্লি। কাশ্মীরগী য়ুমথোং খুদিংদা মসি ফংনরম্মি, অদুবু হৌখিবা চহি খরা অসিদা মসি শীজিন্নবা হন্থরক্লি। চৈরক অসিদা শ্রীনগরদগী গুলাম হুসেনজী অমসুং মহাক্কী মচানুপী তানজিলাজীনা ৱাশক লৌখি। মখোয় অনিমক্না 'ভাগু' ক্রাফকী চৎনবী অমুক হন্না হিংহন্নবা হোৎনখি। গুলাম হুসেনজী অসি য়াম্না চম্বা ইমুং অমদগী হৌরকখি। মহাক্না খোঙথাং অসিদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। অদুম ওইনমক, মহাক্কী ৱারেপ্না ভাগু’বু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা হোৎনখি। অমসুং মতম খরগী মনুংদা, মীওই কয়া অমা থৌরাং অসিদা শরুক য়াবা হৌরকখি। গুলাম হুসেনজীনা মসিগী ক্রাফ অসি য়াম্না চাউখৎহনখি। মহাক্না মহাক্কী মিসনগীদমক লোকেল গভর্নমেন্তকী মতেংসু ফংখি।
ঙসিদি, ‘ভাগু’ অসি য়াম্না থুনা মীয়াম্না পাম্নরক্লি অমসুং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদা য়ৌরক্লি। ঐহাক্না মসিগী খোঙথাং অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক্কীদমক চাউথোকচরি। ঙসিদি, ঐখোয় পুম্নমক্না লোকেল প্রদক্তশিংদা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না "ভোকেল ফোর লোকেল"গী মন্ত্র অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মতাং অসিদা, কাশ্মীরগী ‘ভাগু’ অসি অদোমগী য়ুমগী শরুক অমা ওইহন্নবা খল্লু।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, চা অসি থক্নবা অমা খক্তমক নত্তে - মসিনা পুন্না লৈমিন্নবগী ৱাখল্লোনবু মশক তাকই। নুমিৎ অমা হৌরকপদা, মরুপশিংগা উন্নবদা, নৎত্রগা ইমুং মনুংগা লোয়ননা নুংঙাইনা মতম লেনবদা, চা অসি থৌরম খুদিংমক্কী মরুওইবা শরুক অমা ওইরকই। তশেংনমক্কীদি নহাক্না ঐহাক্কী চাগা লৈনবা মরী অদু ফজনা খঙই।
অদুম ওইনমক, ঐনা ঙসি খন্ন-নৈনরিবা চা অসিনা মহাও পীবতা নত্তনা নুপী কয়াগী পুন্সিদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী অনৌবা মগুনসু পীরি। উত্তর প্রদেশকী বিজনোর দিস্ত্রিক্তকী লক্ষীৱালা খুঙ্গংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমগা মরী লৈনবা নুপীশিংনা 'ভিদুর প্রর্না স্বদেশী হর্বেল তী' শেমখ্রে। মসিদা মহৌশাগী ওইবা মচাকশিং হায়বদি লিমনগ্রাস, গিলোই, মুলেথি (লিকরিস), তুলসী, অতেকপা য়াইঙং, উশিংসা, এলাইচি, অমসুং মিথী মরু য়াওই। মসিগী তোপ তোপ্পা মচাক অমসুং মগুনশিং অসিনা মরম ওইদুনা, হায়রিবা চা অসি য়াম্না থুনা মীয়ামগী মরক্তা মমিং চৎপা অমা ওইরক্লি। হর্বেল চা অসিনা প্রয়াগরাজকী মহাকুম্ভ অমসুং দিল্লীদা পাংথোকপা ইন্তর্নেস্নেল ফুদ ফেস্তিবেলদা চাউনা পাম্নখি। মপান্দগী লাকপা মীওইশিংনসু মসিদা পুক্নিং চিংশিনখি।
মরুপশিং,
খ্বাইদগী পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইবা ৱাফমদি মসি করম্না হৌখিবনো হায়বসিনি। মসিগী অপুনবা থবক অসি লুপা লাখ অমা খক্তগী ইনভেস্তমেন্ত অমগা লোয়ননা হৌখি। ঙসিদি, ব্রান্দ অসি লৈবাক অসিগী মরুওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা য়ৌরে। মসিগী খোঙথাং অসিনা উৎলি মদুদি লোকেল নোলেজ, মহৌশা অমসুং নুপীশিংগী মশানা মশাদা থাজবা অসি পুন্না চৎমিন্নবা মতমদা, অপীকপা খোঙথাং অমা ওইরবসু অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্মী।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং.
লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মীওইশিংনা "এক পের মা কে নাম" কেম্পেনগী খুত্থাংদা মহৌশাগী মায়কৈদা মখোয়গী থৌদাংশিং অসি মপুং ফাহল্লি। খুন্নাইনা ৱাখল্লোন অসিগা মরী লৈনরকপা মতমদা, ফজবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইবা খুদমশিং থোরকই। মরুপশিং, মীয়ামগী শরুক য়াবগী থোইদোক হেন্দোকপা শক্তি অদু অহমাদাবাদতা উবা ফংখি। ভাদাজ এরিয়াদা, মীওই ২৫,০০০ হেন্না শরুক য়াদুনা পুং অমা খক্তগী মনুংদা উ চারা লাখ ৩.৫ হেন্না থাখি। স্কুলগী অঙাংশিং, এন.সি.সি.গী কেদেৎশিং, ভোলুন্তিয়রশিং অমসুং মীচম প্রজা পুম্নমক্না কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, হায়রিবা উ চারাশিং অসি অকুংবা সহরগী উমং অমা ওইরক্লগনি। মসিগী মায়পাকপা অসি গিনিস বুক ওফ ৱর্ল্দ রেকোর্দতা রেকোর্দ তৌখ্রে।
মরুপশিং,
মীয়ামগী শিংথানীংঙাই ওইরবা ৱারেপ অসি উত্তর প্রদেশতা 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগী মখাদা উবা ফংখি। মফম অসিদা জুলাইগী তাং ১২দা নুমিৎ অমা খক্তদা উ চারা করোর ৩৫গী মথক্তা থাখি। য়ু.পি.গী কন্সতিত্যুসন অমগী মহুৎ শিন্দুনা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা, মসি ঐহাক্কীদমক্তা অখন্নবা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং.
উ পাম্বীশিং অসি মীওইবশিং খক্তগী নত্তে; মখোয় অসি অহিংবা জিবা কয়াগী য়ুমসু ওইরি। চহি ৬০ রোমগী মতুংদা, ইন্দিয়ন গ্রে হোর্নবিল অসি গুজরাতকী গির উমংশিংদা অমুক্কা হন্না লৈবা লাক্লে। মসি গিরদা চহি কয়াগী কঞ্জার্বেসন অমসুং রিস্ত্রোবেসনগী থবকশিংগী মহৈনি। হোর্নবিল অসি অয়াম্বা মতমদা ‘ফার্মর ওফ দি ফোরেস্ত’ হায়না খঙনৈ। মখোয়না মহৈশিং অসি চাই অমসুং মখোয়গী মরু অসি মফম কয়াদা শন্দোকই; হায়রিবা মরুশিং অসিদগী হৌরগা উমং অসিদা অনৌবা পাম্বীশিং হৌরকই। মতৌ অসুম্না, উচেক অমা খক্তনা উমং অসিবু অমুক্কা হন্না অশং-অমাননা থনবা ওইহনবদা মতেং পাংই। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু নখোয়গী পুন্সিদা অখন্নবা থৌরম অমবু মহৌশাগা শম্নহন্নবা হায়জনীংই – অদোমগী ইমাগী মিংদা উ পাম্বী অমা থাবীয়ু। ঙসি থাবা অপিকপা উ চারা অসি তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক্তা অশং-অমান, অশেংবা নুংশিৎ, অমসুং ফজরবা তুংলমচৎকী লেগেসী অমা ওইহনবা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং.
প্লাস্তিক পোলুসন অসিনা ঙসি মালেমগী অকোইবগী ফীভমদা অচৌবা শীংনবা অমা ওইরে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্কী ৱেস্তনা চহি কয়াদগী মহৌশাগী ফীভমদা শোকহল্লি। মরম অদুনা প্লাস্তিক অসি মতিক চাবা মওংদা দিস্পোজ তৌবা অসি য়াম্না মরু ওই। মরুপশিং, বিহারগী সিতামারহীদগী 'ৱাস্ত তু ৱেল্থ'গী অচৌবা খুদম অমা থোরক্লি। মফম অসিদা, অমোৎ-অকাইশিং অসি অমুক হন্না শীজিন্নদুনা ফজরবা বেঞ্চশিং শেম্মী। বেঞ্চ অমা শেম্বদা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক কেজি ৪০ রোম শীজিন্নৈ। হায়রিবা বেঞ্চশিং অসি মপাঙ্গল কনবা, শাফবা, অমসুং নুংঙাইবা ওইবতা নত্তনা ইকো-ফ্রেন্দলী ওই। মখোয় অসি সরকারগী স্কুলশিং, পার্কশিং, অমসুং মীয়াম তিনবা মফমশিংদা ইনস্তোল তৌই।
মসিগী খোঙথাং অসিনা অকোইবগী ফীভম ঙাক-শেনবগী মতাংদা মীয়ামগী মরক্তা এৱেরনেস হেনগৎহল্লি। মসিগী খোঙথাং অসিদা লোকেল বোদীশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন অনিমক্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিনা লোকেল এমপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবসু পীরি। সিতামারহীদা পাইখৎলিবা খোঙথাং অসিনা ঐখোয়দা উৎলি মদুদি 'রিদ্যুস, রিয়ুজ, অমসুং রিসাইকল' অসি হৌজিক্তি স্লোগান অমা খক্তা নত্তে অদুবু ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
'মন কী বাত'কী মমাংগী তাঙ্কক্তা ঐনা 'গনেশ উৎসব’কী মতাংদা ঙাংখিবা অদু ময়াম্না নীংশিংলম্বা য়াই। ঐহাক্না মীপুম খুদিংমকপু ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ক্লেদগী শাবা গনেশজীগী মীতমশিংবু খুরুম্বীনবা হায়জরি।
পি.ও.পি. নৎত্রগা মপান্দগী পুশিল্লকপা গনেশজীগী মহুৎতা ঐখোয়না ঐখোয়গী য়ুমশিংদা লমদমসিগী লৈবাক্তগী শাবা গনেশজী থম্বা তাই। মীওই কয়ানা ঐঙোন্দা মেসেজ থারক্লি অমসুং হীরম অসিগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ঐঙোন্দা ফোংদোরক্লি। ঐনা হায়জবশিং অদু মখোয়না তারে হায়না মীওইশিংনা ঐঙোন্দা হায়বিরকই। মখোয়না লমদম অসিগী ক্লেদগী শাবা গনেশজীগী মীতমশিং থম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। হীরম অসি মমাংদা 'মন কী বাত'তা খন্ন-নৈনখি অমসুং মসিনা মখোয়দা মতম চানা অচুম্বা খোঙথাং লৌবদা মতেং পাংখি হায়না মীওইশিংনা ইদুনা হায়খি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না হায়জরি মদুদি: হন্দক্তি গনপতি পুজাগীদমক্তা, ঐখোয়গী লমগী লৈমায়দগী শাজবা গনেশজীগী মীতম অমা অদোমগী য়ুমদা লাৎপীয়ু অমসুং থৌনিবীয়ু। অদোমগী খোঙথাং অসিনা, মওং অমদা, মহৌশাবু লাৎচবগী মওং অমা ওইরগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং.
হৌজিক ঐহাক্না অদোমদা য়াম্না চাউথোকচবা পোকহনগদবা মীওই অমগী মরমদা শন্দোক্না তাক্কনি। মহাক্না সাইন্স অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা থবক তৌরি অমসুং মালেমগী থাক্তা শকখঙনরক্লি; মসি ওইজরবসু মহাক্না মহাক্কী হৌরকফমগা অনকপা মরী অমা থম্মি অমসুং খুদোংচাবা ফংবা মতম খুদিংদা মহাক্কী পোক্নফম লমদমবু ইকায় খুম্নবা উৎপা হায়বা অসি কৈদৌনুংদা কাওবা লৈতে। মীওই অদুদি মনিপুরদগী দোক্তর রোনালদো লাইশ্রমনি। মহাক্কী মমিংদি দোক্তর রোনালদো, অদুবু শিনফমদদি মহাক এস্ত্রোফিজিসিস্ত অমনি। মহাক্না জাপানদা থবক তৌরি অমসুং চহি নৌরিবা গেলেক্সীশিংগী অচৌবা ক্লস্তর অমা ফংখিবা তীম অদুগী শরুক অমা ওইখি।
মহাক্না তশেংনা করি তৌখিবনো হায়না অদোম্না খল্লম্বা য়াই। অফবা ৱাফমদি, মহাক্না অপুনবা ক্লস্তর অসিবু 'লোক্তাক প্রোতো-ক্লস্তর' হায়না মমিংথোনখি, মসিনা মনিপুরগী ফজরবা পাৎ অমগা মরী লৈনহল্লি। লোক্তাক অসি অচৌবা ফ্রেশৱাতর লেক অমনি। লোক্তাক পাৎতা লৈরিবা ফুমদীশিং অসিনা তোপ-তোপ্পা লেন্দস্কেপ অমা শেম্মি; মসি অচৌবা সমুদ্র অমদা অপীকপা ইথৎশিং তাউদুনা লৈবগা মান্নৈ। মতৌ অসুম্না য়ুনিভর্স অসিদা লৈরিবা চহি নৌরিবা গেলেক্সীশিং অসিনা অচৌবা স্ত্রকচর অমা শেম্মি। ঙসিদি, মনিপুরগী লোক্তাক অসি লৈবাক অসিগী মেপতা নত্তনা পাক চাউরবা কোস্মোস পুম্বদা মঙাল পীরি। মসিগী মায়পাকপা অসি ভারত মচা খুদিংমক্কী চাউথোকচনীংঙাই অমনি। মসিনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংবু মখোয়গী চৎনবীশিংগা অনকপা মরী থম্বগা লোয়ননা অনৌবা অৱাংবা থাকশিং য়ৌহনবা ঙম্মি হায়বা তাক্লি। মসি মালেমগী থৱানমীচাকশিংবু মঙাল পীবা ঙম্বা হৌরকফমশিংনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং.
নুমিৎ খরনিগী মতুংদা - ওগস্তকী তাং ৭দা - ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা নেস্নেল হেন্দলুম দে পাংথোক্কনি। থৌরম অসিদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী ফীশা লোনশা তৌরিবা ইচিল-ইনাওশিংগী স্কিল অমসুং ক্রিএতিবিতীবু পালন তৌগনি। ঐখোয়গী মরুপশিং অসিনা মীরোল কয়াদগী চৎনবীশিং অসি মাংলোমদা পুখৎলি।
মরুপশিং,
খুৎনা শাবা পোৎশক খুদিংমক্না অকক্নবা লমদম, খুন্নাই অমসুং মসিগা মরী লৈনবা মশিং থিঙমদ্রবা মীওইশিংগী ৱারী তাকই। মখোয়শিং অসি ভারতকী নাৎকী ওইবা হেরিতেজ অসি ঙাক-শেন্দুনা থমদুনা চাউথোকচবা পোহল্লিবা মীওইশিংনি।
ঙসি, ঐহাক্না নখোয়দা ঐখোয়গী ফীশা লোনশা তৌরিবা মরুপশিংবু হন্দলুম ক্রাফশিং পুক্নিং থৌগৎতুনা ইকায় খুম্নবা উৎনবা হায়জরি। লাকপীয়ু, ঐখোয় 'ভোকেল ফোর লোকেল' ওইবগী ৱাখল্লোন অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লসি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা হেন্দলুম প্রমোৎ তৌরিবা মওং অসিনা মীওই কয়াগী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লি। পোচাম্পল্লিদগী হৌরগা পাত্না ফাওবা অমসুং কুথম্পল্লিদগী হৌরগা কচ্ছ ফাওবা ঐখোয়না মসিগী খুদম কয়া উবা ফংলি। ঙসিদি, মীওই অমসুং লুপ কয়ানা ঐখোয়গী মমিং লৈরবা হেন্দলুম ত্রেদিসনদা অনৌবা ইনর্জী অমসুং মশক অমা হাপচিল্লি। কনাগুম্বা খরনা ‘পোচাম্পল্লি ইকাৎ’কী ফজরবা চৎনবী অসি মখা তানা চত্থরি। অদুগা অতোপ্পা খরনা নুপী ফীশাবীশিংনা শামতুগী পোত্থোকশিং শেম্নবা হোৎনরি। খরনা কেরলমগী চৎনবী ওইরবা ‘কাসাভু কালা’ ঙাক্না চৎলি। মসিনা ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদা থবক ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মরুওইনা পনবা পাম্বা অতোপ্পা হীরমদি 'খাদী'নি। ঐখোয় পুম্নমক্না খংই মদুদি 'খাদী' অসি মহাত্মা গান্ধীনা য়াম্না নুংশিজবা অমনি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, খাদী’ অসি য়াম্না পাম্নরক্লি। হৌখিবা চহি ১২ অসিদা মসি য়োনবা অসি শরুক তরুক হেনগৎখ্রে। মসিগী সেল্সকী ফিগর অসি হৌজিক্তি লুপা করোর ৮,০০০ রোম য়ৌরে। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু লাক্কদৌরিবা কুহ্মৈগী মতম অসিদা খাদী, হেন্দলুম, নৎত্রগা হেন্দিক্রাফকী পোত্থোক অমা নৎত্রগা অমা তশেংনা লৈনবা হায়জরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং.
ভারত্তা ঈশৈ খোংনবা খুৎলাই কয়া লৈবগে হায়না অদোমদা হংলবদি, অদোম্না খন্দুনা লৈবা য়াই! মরমদি ঐখোয়দা মখল কয়াগী ঈশৈ খোংনবা খুৎলাইশিং অমসুং মখোয়গা মরী লৈনবা চৎনবীশিং লৈ। অসিগুম্বা ঈশৈ খোংনবা খুৎলাই অমা হায়রগদি ত্রিপুরাগী চোংপ্রেং’নি; মসি মফম অদুগী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা য়াম্না মমিং চৎলি। ৱাদগী শাবা, স্ত্রিং অহুম য়াওবা ঈশৈ খোংনবা খুৎলাই অমনি। মসিদগী *সারোদ*গা মান্নবা নুংশিরবা মখোল অমা পুথোকই। মরম খরগীদমক, নহারোলশিংগী মরক্তা মসি পাম্নবা হন্থরকপা হৌরকখি। মদুগী মরক্তা, সুরজকুমার দেববরমা জীনা মসি অমুক হন্না পাম্নহন্নবা ৱারেপ লৌখি। ঙসিদি, মহাক্কী খোঙথাং অসিনা মহৈ অমা পীরি; মহাক্না মফম অদুগী অতোপ্পা নাৎকী খুৎলাইশিংগা লোয়ননা চোংপ্রেংসু শীজিন্নরি। মহাক কোকবোরোক ফোক্কী ঈশৈশিং, বৌল ঈশৈশিং অমসুং বেঙ্গালী ফোক ম্যুজিকেলদা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনবা মীশক অমনি। হৌজিক, ঐহাক্না অদোমগীদমক অতেনবা ক্লিপ অমা থাবা পাম্মি; মসি অদোম্না কৈদৌনুংদা কাউররোইদবা ঈশৈ অমনি।
# ঈশৈ #
মরুপশিং,
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসি তাবদা অদোম্না শোইদনা নুংঙাইবা পোকলমগনি। ঐহাক দেববার্মাজীগীদমক য়াম্না চাউথোকবা পোকই। মহাক্না ত্রেদিস্নেল ম্যুজিকপু মীয়াম্না পাম্নহন্নবা হোৎনরিবা অসি থাগৎনীংঙাইনি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু সোসিএল মীদিয়াদা অদোমগী অকোইবদা থেংনরিবা ঈশৈ খোংনবা খুৎলাইশিংগী মরমদা ইপাউশিং শেয়র তৌনবা হায়জরি। অদোমগী মায়কৈদগী অসিগুম্বা হোৎনবা অসিনা অতোপ্পশিংবু ভারতকী ত্রেদিস্নেল ম্যুজিক্কা শম্নহনগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং.
হয়েং, জুলাই ২৭ অসি ভারত রত্ন দা. এ.পি.জে. অব্দুল কালামজীগী লৈখিদবগী কুমওন তাই। দোক্তর কালামগী মওং-মতৌদা ইথিলগী হৌরকফম ওইবা মশক কয়া অমা য়াওরি, অদুম ওইনমক ওজাগী থৌদাং অসি মহাক্কী থম্মোয়গা খ্বাইদগী নকশিন্নৈ। মহাক্না অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংদা অচৌবা মঙলান শাগৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি। মরক অসিদা, চয়োল অসিদা ঐখোয়না 'গুরু পুর্নিমা'গী থৌরম অসিসু পাংথোক্কনি। ঐখোয়গী ইমা-ইপাশিং অসি ঐখোয়গী অহানবা ওজাশিংনি, অদুগা স্কুলগী ওজাশিংনা ময়েকশিংগী লৌশিং পীরি অমসুং তাকপী-তম্বীরি। গুরু পুর্নিমা অসি অসিগুম্বা ওজা পুম্নমক্কী মফমদা থাগৎপা ফোংদোক্নবগী তাঞ্জা অমনি। লৈবাক অসিগী ওজাশিং অমসুং মেন্তর পুম্নমক্তা ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মরুপশিং, চয়োল খরগী মতুংদা ঐখোয়না ঐখোয়গী নীংতম্বগী চাউরবা কুহ্মৈ পাংথোক্কনি। ওগস্ত ১৫ অসি ভারত মচা খুদিংগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা নুমিৎ অমনি। ভারত মাতাগী নীংতম্বা ফংনবগীদমক মপুং ফানা কত্থোকখিবা অথৌবশিংবু নীংশিংনবগী নুমিৎনি।
মখোয়গী কত্থোকপা অমসুং থৌনা অসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না ঐখোয়গী খুৎতা তিরঙ্গা পাইবা ফংলি; তিরঙ্গা অসিদা ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোনশিং য়াওরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরা অসিদা, 'হর ঘর তিরঙ্গা' কেম্পেননা লৈবাক পুম্ববু মশক থোকপা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা পুনশিনখি। তিরঙ্গাগী থৌরম অসি য়ুম খুদিংমক্তা অমসুং লম্বী খুদিংমক্তা উবা ফংই। চহি অসিদসু ঐখোয়না "হর ঘর তিরঙ্গা" কেম্পেন অসি য়াম্না থৱায় য়াওনা মাংলোমদা চংশিনগদবনি। ঐখোয়না তিরঙ্গা অসি ঐখোয়গী য়ুমশিংদা চাউনা ইকায় খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা থেৎকদবনি।
মরুপশিং,
চহি খুদিংগী ওগস্তকী ১৫গী মমাংদা, অদোম্না ঐঙোন্দা ৱাখল্লোন অমসুং সজেসন কয়া অমা থারকই। চহি অসিদসু, মাইগোভতা অদোমগী ৱাখল্লোনশিং শিয়র তৌবীয়ু। ঐহাক্না অদোমগী সজেসনশিং অদুগীদমক খৌরাংনা ঙাইজরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী 'মন কী বাত'কীদমক্তদি মসিদা লোইজরে। লাক্কদৌরিবা থাদা ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী অনৌবা মায়পাকপশিং অমসুং পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইবা থৌনা কয়াগী ৱারীশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না অমুক হন্না উন্নগনি। মতম অদু ফাওবগী ওইনদি ঐহাক্না ময়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি, খুরুমজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 136th Episode of Mann Ki Baat on 26.07.2026
26 JUL 2026 12:08PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
There are certain days in our lives that do not require a calendar to be remembered. Today, the 26th of July, is one such date. Today is ‘Kargil Vijay Diwas’. This day fills us with pride. This day reminds us of the extraordinary courage of our brave soldiers. Towering peaks of Kargil, harsh weather, the challenge posed by the enemy—our soldiers faced every such circumstance, yet their spirit was greater than every challenge. They sacrificed their all for the defence of Maa Bharati. Today, on ‘Kargil Vijay Diwas’, I respectfully bow to all the brave martyrs and soldiers.
Friends,
The India of today not only remembers her heroes but also conveys their saga to the new generation. With this very sentiment, a special ‘Shaurya Vijay Yatra’ has been organized this year. Having started on the 14th of July from the National War Memorial in Delhi, this motorcycle rally will reach the Kargil War Memorial in Dras.
Its message is - "One Ride, One Nation, One Salute." This journey reminds us that the sacrifice made for the nation can never be forgotten.
Friends,
Today, alongside the courage of her soldiers, India is also continuously strengthening her technological capabilities. A few days ago, INS Mahendragiri was inducted into the Indian Navy. This modern warship has been designed and built in India itself. More than 75 percent of the materials used in it are indigenous. It is a symbol of the growing strength of an ‘Atmanirbhar Bharat’. This very month, the DRDO also successfully tested the Pinaka Long-Range Guided Rocket. Behind this success lies the collective perseverance of our scientists and engineers. Only two-three days ago, the DRDO also successfully tested the Kusha missile.
Friends,
Whether it is defence production, defence exports, or political cooperation with friendly nations—India is continuously scaling new heights. Earlier this month, I was in Indonesia, where a major agreement regarding BrahMos and Astra missiles was concluded. Global confidence in India’s defence equipment and technology is growing.
This ‘Kargil Vijay Diwas’, let us pay tribute to our immortal martyrs and further strengthen our resolve to build a secure, capable, and self-reliant India.
My dear countrymen,
In the previous episode of ‘Mann Ki Baat’, I spoke to you about the ‘Catch The Rain’ campaign. I had appealed that this campaign to conserve every drop of rain be turned into a mass movement. The message of ‘Catch The Rain’ is very simple: conserve the water right where and when the rain falls. That is why a special nationwide campaign has been underway since the 4th of July. Under this initiative, fresh momentum is being given to rainwater harvesting, groundwater recharge, the rejuvenation of old water bodies, and tree plantation. I am delighted to see overwhelming participation from people everywhere - be it villages or cities, panchayats or social organizations.
At some places, silt is being removed from old ponds, while at others, wells and stepwells are being revived. Borewells no longer in use are now serving as channels for groundwater recharge.
Friends,
Around 1,500 ponds have been constructed in the Sidhi district of Madhya Pradesh. 'Amrit Sarovars' have been restored in Narsinghpur. Significant water storage capacity has been developed in Nashik, Maharashtra. In Nandyal, Andhra Pradesh, all gram panchayats have joined this campaign, and old ponds have been made functional again. Our cities as well are not lagging behind either; encouraging results from this campaign are visible in Korba (Chhattisgarh), Bhubaneswar (Odisha), and Vizianagaram (Andhra Pradesh). Come, let us also take responsibility for a pond, well, or stepwell in our vicinity - save every drop of water. Every drop saved today serves as the greatest asset for the future of coming generations. My dear fellow citizens, the Commonwealth Games began in Glasgow, just a few days ago. Every Indian is constantly extending one’s best wishes to the Indian contingent. It is their wish that all players and athletes perform exceptionally well and win the hearts of the people.
Friends,
Our youth have achieved remarkable feats in sports recently. PV Sindhu has become the first Indian to win the Japan Open title in badminton; the entire nation is proud of this achievement of hers. The Indian women's cricket team also won its first-ever Test match at the Lords Stadium in London. This is a historic victory; our team won the match by a massive margin of 270 runs. But that is not all - in the long history of Lord’s, this was the first Test match played by a women's team. It was on this very ground that India won her first Cricket World Cup in 1983. Now, our 'Nari Shakti' has brought glory to the nation there.
Friends,
There are also small initiatives that hold great significance. I learned about one such sports-related initiative in South Chittoor, Ernakulam, Keralam. A school there has a Sanskrit club where a teacher, Abhilash ji, is popularizing Sanskrit in a unique way. This project has been named 'Aksharakanduk'; it explains Sanskrit letters in a simple manner by linking them to terms used in football. This makes learning enjoyable while also fostering a deeper connection between people and sports.
My dear countrymen,
Every Indian is filled with pride following the successful launch of 'Vikram-1' last Sunday. All of us Indians were witness to this historic moment for India's Space sector. It is India's first rocket developed by the private sector. Our young innovators achieved something that was once difficult to even imagine… they displayed remarkable skill, passion, and patience. For a long time, our Space sector remained closed to the private sector, denying many interested young people the opportunity to showcase their talent. Keeping the interests of the youth in mind, we opened up the space sector to private enterprise, and today, the world is witnessing the results.
Friends,
Our young friends are also bringing glory to India in the field of science. Science Olympiads are among the most important competitions in the world. A large number of students participate in these events. Olympiads in Physics, Chemistry, Biology, and Mathematics were held just this month. The Indian contingent delivered a spectacular performance in these competitions. In the Physics Olympiad, all five of our students won gold medals, and India secured the top rank.
Over the past decade, students from our country have won either a gold or a silver medal in every Physics Olympiad. In the Chemistry Olympiad, too, all our students won gold medals. This has been our best performance so far. All our students also won medals in the Biology Olympiad, including a gold medal. On the other hand, in the Mathematics Olympiad, our students secured two gold and four silver medals. I am immensely proud of the nation's youth power. It is heartening to see the culture of Olympiads and Hackathons steadily growing in India. I am confident that more and more young people across the country will show interest at such forums and keep the flag of India flying high.
My dear countrymen,
When one possesses both talent and the passion to achieve something, every path becomes easy. A glimpse of that is evident in the efforts currently being made regarding Kashmir's traditional 'Vagu' mat. It is crafted out of reeds and paddy straw. The tradition of making this mat dates back many years. The process begins with harvesting grass and reeds from the marshy regions of Kashmir. After drying them in the sun and sorting the materials, the hand-weaving process begins.
It takes approximately four days for two artisans to complete a single mat. This mat is both unique and eco-friendly. A major feature is that it provides coolness in the summer and warmth in the winter. While it used to be found in every Kashmiri household, its usage had declined over the last few years. Amidst that, Ghulam Hussain ji from Srinagar and his daughter, Tanzila ji, took a pledge. Both dedicated themselves to reviving the tradition of the 'Vagu' craft. Ghulam Hussain ji comes from a very humble background. He faced numerous challenges in this endeavour. However, his resolve to preserve ‘Vagu’ remained unflinched. And within no time, many people began joining this initiative. Ghulam Hussain ji significantly advanced this craft. He also received local government support for his mission.
Today, ‘Vagu’ is rapidly gaining popularity and reaching other parts of the country. I am immensely proud of everyone associated with this effort. Today, we are all emphasizing local products; we are moving forward with the mantra of ‘Vocal for Local.’ In this context, do consider making Kashmir’s ‘Vagu’ a part of your home as well.
Friends,
In our country, tea is not merely a beverage—it embodies a sense of togetherness. Whether it is the start of the day, a meeting with friends, or spending quality time with family, tea becomes an integral part of every occasion. In fact you are, well aware of my own bond with tea.
However, the tea I am bringing into discussion today has not only offered taste but has also infused the lives of many women with the fresh aroma of self-reliance. Women associated with a Self-Help Group in Lakhiwala village, Bijnor district, Uttar Pradesh, have created ‘Vidur Prerna Swadeshi Herbal Tea.’ It contains natural ingredients such as lemongrass, Giloy, Mulethi (licorice), Tulsi, raw turmeric, cinnamon, cardamom, and fennel seeds. Due to its unique taste and qualities, this tea has quickly carved a niche for itself among the people. This herbal tea has garnered immense appreciation at the Mahakumbh in Prayagraj and the International Food Festival in Delhi; even visitors from abroad have shown interest in it.
Friends,
The most inspiring aspect is how it all began. This entire venture started with an investment of just one lakh rupees. Today, the brand has reached major institutions across the country. This initiative demonstrates that when local knowledge, nature, and the self-confidence of women come together, even a small effort can initiate significant change.
My dear countrymen,
People across the country are fulfilling their responsibility towards nature through the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign. When society connects with this sentiment, beautiful and inspiring examples emerge. Friends, the incredible power of public participation was witnessed in Ahmedabad. In the Bhadaj area, over 3.5 lakh saplings were planted within a single hour, with more than 25,000 people joining the effort. School children, NCC cadets, volunteers, and ordinary citizens—everyone participated in this campaign. In the coming years, these saplings will grow into a dense urban forest. This achievement has been recorded in the Guinness Book of World Records.
Friends,
The remarkable resolve of the people was also evident in Uttar Pradesh under the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign, where over 35 crore saplings were planted in a single day - on the 12th of July. As a Member of Parliament representing a constituency in UP, this is a matter of special pride for me.
My dear countrymen,
Trees are not just for humans; they are also home to countless living creatures. After nearly 60 years, the Indian Grey Hornbill is once again making its abode in the Gir forests of Gujarat. This is the result of years of conservation and restoration efforts in Gir. The Hornbill is often referred to as the ‘farmer of the forest.’ They eat these fruits and disperse the seeds far and wide; from these very seeds, new trees grow in the forest. In this way, a single bird helps make the forest lush and green again. I would urge all of you to connect a special occasion in your lives with nature—plant a tree in your mother's name. A small sapling planted today can become a legacy of greenery, clean air, and a beautiful future for generations to come.
My dear countrymen,
We all know that plastic pollution poses a major challenge to the global environment today. Waste from single-use plastic continues to harm nature for years; therefore, proper disposal of plastic is crucial. Friends, a magnificent example of 'Waste to Wealth' has emerged from Sitamarhi in Bihar. Here, waste is being recycled to create attractive benches. About 40 kilograms of single-use plastic are consumed to make one bench. These benches are not only strong, durable, and comfortable but also eco-friendly. They are installed in government schools, parks, and public spaces.
This initiative is also raising awareness among people about environmental conservation. Both local bodies and the district administration play a vital role in this effort. That’s also generating local employment opportunities. This initiative in Sitamarhi shows us that 'Reduce, Reuse, and Recycle' is no longer just a slogan but is becoming a part of our lives.
Friends,
You might recall that in the last episode of 'Mann Ki Baat', I had spoken of 'Ganesh Utsav'. I had urged everyone to worship idols of Ganesha ji made from our country's own clay.
Instead of Ganesh ji made of POP or those imported from abroad, we should install Ganesh ji made from indigenous soil in our homes. Many people have sent me messages and shared their thoughts on this subject. People have told me that they have heeded my request. They have resolved to install idols of Ganesha ji made from local clay. People have written in to say that this topic was previously discussed in ‘Mann Ki Baat,’ and that it helped them take the right steps at the right time. I reiterate my appeal: this time, for Ganpati Puja, install an idol of Ganesha ji made from the soil of our own land in your home and worship it. This effort of yours will, in a way, be a form of worshipping nature itself.
My dear countrymen,
I will now tell you about a person who will make you feel very proud. He is someone actively working in the fields of science and innovation and gaining global recognition; yet, despite that, he remains deeply connected to his roots and never forgets to honour his homeland whenever the opportunity arises. That person is Dr. Ronaldo Laishram from Manipur. His name is Dr. Ronaldo, but professionally, he is an astrophysicist. He works in Japan and has been part of the team that discovered a massive cluster of young galaxies.
You might be wondering what exactly he has done. Well, he named this entire cluster the ‘Loktak Proto-cluster,’ linking it to a beautiful lake in Manipur. Loktak is a vast freshwater lake. ‘Phumdis’, the floating islands of vegetation in Loktak Lake create a unique landscape; it appears as if small islands are floating in a vast ocean. Similarly, these young galaxies in the universe form a massive structure. Today, Manipur’s Loktak is shining not only on the country's map but also across the vast cosmos. This achievement is a source of pride for every Indian. It teaches our young friends that they can scale new heights while remaining connected to their traditions. These are roots that can also light up the world of stars.
My dear countrymen,
In just a few days - on the 7th of August - our country will celebrate ‘National Handloom Day’. On this occasion, we celebrate the skills and creativity of our weaver brothers and sisters. These friends of ours are carrying forward traditions that have been passed down through generations.
Friends,
Every handloom garment tells the story of a specific region, a community, and the countless people associated with it. These are the people who are proudly dedicated to preserving India’s cultural heritage.
Today, I urge you to honour our weaver friends by encouraging handloom crafts. Come, let us further strengthen the spirit of being ‘Vocal for Local’.
Friends,
The way handloom is being promoted in the country today is improving the lives of a large number of people. We see many examples of this, from Pochampally to Patna and from Kuthampally to Kutch. Today, there are many individuals and groups infusing new energy and identity into our glorious handloom tradition. Some are carrying forward the beautiful tradition of ‘Pochampally Ikat’, while others are engaging women weavers to create wool products. Some are preserving Keralam’s traditional ‘Kasavu Kala’. This is also providing employment to our mothers and sisters.
Friends,
Another subject I would particularly like to mention is ‘Khadi’. We all know that ‘Khadi’ was very dear to Mahatma Gandhi. During recent years, ‘Khadi’ has become quite popular. Its sales have increased six-fold over the last 12 years. This sales figure has now reached nearly ₹8,000 crore. I urge all of you to definitely buy at least one product or the other made of Khadi, handloom, or handicraft during the upcoming festive season.
My dear countrymen,
If you were asked how many types of musical instruments exist in India, you would likely be left wondering! That is because we possess a vast array of musical instruments and the traditions associated with them. One such instrument is the ‘Chongpreng’ from Tripura; it is quite popular among the tribal communities there. Made of bamboo, this instrument features three strings. It produces a melodious tune that bears resemblance to the *Sarod*. For some reasons, its popularity among the youth had begun to wane. Amid that, Suraj Kumar Debbarma ji resolved to revive its popularity. Today, his efforts are bearing fruit; he performs using the Chongpreng as well as other traditional instruments from the region. He has a deep fondness for Kokborok folk songs, Baul songs & Bengali folk music. Now, I would like to play a short clip for you; it is a piece of music that you will never forget.
# Music #
Friends,
I am sure listening to that must have made you feel good. I am very proud of Debbarma ji; his efforts to popularize traditional music is truly commendable. I urge all of you to share information about traditional musical instruments found in your own vicinity on social media. Such efforts on your part will certainly connect others with traditional Indian music.
My dear countrymen,
Tomorrow, the 27th of July, marks the death anniversary of Bharat Ratna Dr. A.P.J. Abdul Kalam ji. Dr. Kalam’s personality embodied many inspiring facets, yet the role of a teacher was closest to his heart. He inspired children and the youth to dream big. Coincidentally, this week we will also celebrate the pious festival of ‘Guru Purnima’. Our parents are our first teachers, while school teachers impart the knowledge of letters and learning. Guru Purnima is an occasion to express gratitude towards all such mentors. I offer my respectful Pranaam to all the teachers and mentors across the country. Friends, in just a few weeks, we will celebrate the grand festival of our Independence. 15th August is a day of pride for every Indian. It is a day to remember the countless heroes who dedicated their all for the freedom of ‘Bharat Mata’.
It is because of their sacrifice and devotion that we hold the Tricolour in our hands today; this Tricolour embodies the ideals of our Constitution.
Friends,
Over the past few years, the ‘Har Ghar Tiranga’ campaign has united the entire nation with a remarkable spirit. The celebration of the Tricolour is visible in every home and every street. This year too, we must carry forward the ‘Har Ghar Tiranga’ campaign with great enthusiasm. We must display the Tricolour at our homes with the utmost respect.
Friends,
Every year before 15th of August, you send me myriad ideas and suggestions. This year as well, please do share your thoughts on MyGov. I look forward to your suggestions.
Friends,
That’s all for today’s ‘Mann Ki Baat’. We will meet again next month with stories of many new achievements and inspiring efforts by our countrymen; until then, I take leave of you.
Thank you very much; Namaskar.