ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
বুচাৰেষ্ট ইউনিভাৰ্চিটি অৱ ইকনমিক ষ্টাডিজে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক প্ৰদান কৰিলে সন্মানীয় ডক্টৰেট ডিগ্ৰী
যৌথ গৱেষণা আৰু অনুষদ তথা শিক্ষাৰ্থীৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে সহযোগিতা গভীৰ কৰক: ৰোমানিয়ান বিশ্ববিদ্যালয়সমূহলৈ ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰ আহ্বান
24 JUL 2026 11:01PM by PIB Guwahati
বুচাৰেষ্ট ইউনিভাৰ্চিটি অৱ ইকনমিক ষ্টাডিজে আজি (২৪ জুলাই, ২০২৬) ৰোমানিয়াৰ বুচাৰেষ্টত অনুষ্ঠিত এক অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক সন্মানীয় ডক্টৰেট ডিগ্ৰী প্ৰদান কৰে।এই উপলক্ষ্যে দিয়া ভাষণত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এই স্বীকৃতিৰ বাবে বুচাৰেষ্ট ইউনিভাৰ্চিটি অৱ ইকনমিক ষ্টাডিজৰ ৰেক্টৰ, চেনেট আৰু সমগ্ৰ বিশ্ববিদ্যালয় সম্প্ৰদায়ক ধন্যবাদ জনায়। ভাৰত আৰু ৰোমানিয়াৰ জনগোষ্ঠীৰ মাজত থকা চিৰস্থায়ী বন্ধুত্বৰ প্ৰতিফলন হিচাপে তেওঁ এই সন্মান গ্ৰহণ কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি মুৰ্মুৱে কয় যে শিক্ষাই তেওঁৰ জীৱনৰ একক তথা আটাইতকৈ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি হিচাবে কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে তেওঁ শিক্ষয়িত্ৰী হিচাপে কাম কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিল আৰু প্ৰত্যক্ষভাৱে অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল যে কেনেকৈ এটা শ্ৰেণীকোঠাF, যিমানেই সাধাৰণ নহওক, এটা পৰিয়ালৰ ভৱিষ্যত আৰু লগতে সময়ৰ লগে লগে সমগ্ৰ সম্প্ৰদায়ৰ ভৱিষ্যত সলনি কৰিব পাৰে। শিক্ষা কেৱল ব্যক্তিগত উন্নতিৰ মাধ্যম নহয়, বৰঞ্চ ন্যায়সংগত আৰু সৰ্বাংগীন সমাজৰ ভেটি বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত আৰু ৰোমানিয়াৰ মাজৰ বন্ধুত্ব পাৰস্পৰিক সন্মান, বিশ্বাস আৰু ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। শিক্ষা এই অংশীদাৰিত্বৰ অন্যতম শক্তিশালী স্তম্ভ হৈ আহিছে। দশক দশক ধৰি ৰোমানিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক আদৰণি জনাই আহিছে, বিশেষকৈ চিকিৎসা, অভিযান্ত্ৰিক আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ক্ষেত্ৰত। বুখাৰেষ্ট ইউনিভাৰ্চিটি অৱ ইকনমিক ষ্টাডিজ আৰু অন্যান্য ৰোমানিয়াৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক যৌথ গৱেষণা আৰু অধ্যাপক আৰু ছাত্ৰ বিনিময়ৰ জৰিয়তে সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে আজি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু অন্যান্য দ্ৰুত বৈজ্ঞানিক অগ্ৰগতিৰ দ্বাৰা বিশ্বক নতুন ৰূপ দিয়াৰ লগে লগে বুচাৰেষ্ট ইউনিভাৰ্চিটি অৱ ইকনমিক ষ্টাডিজৰ দৰে বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ আৰু এনে অধিক দায়িত্ব আছে যাতে ই প্ৰজ্ঞা, নৈতিকতা আৰু মমতাই জ্ঞানক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক কয় যে তেওঁলোক কাইলৈৰ পৃথিৱীৰ স্থপতি। সফলতা কেৱল পেছাদাৰী কৃতিত্বৰ দ্বাৰাই নহয়, তেওঁলোকে ৰক্ষা কৰা মূল্যবোধ আৰু আনৰ জীৱনত তেওঁলোকে সৃষ্টি কৰা ইতিবাচক পাৰ্থক্যৰ দ্বাৰাও জুখিব পাৰি। জ্ঞানৰ সন্ধানত কৌতুহলী, সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাসী আৰু কৰ্মত সততা বজাই ৰাখিবলৈও তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁলোকৰ প্ৰতিভাক ব্যৱহাৰ কৰি সংস্কৃতিৰ মাজত সেতু নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আৰু অধিক শান্তিপূৰ্ণ তথা সমৃদ্ধিশালী পৃথিৱীৰ বাবে অৰিহণা যোগাবলৈ তেওঁ আহ্বান জনায়।
বুচাৰেষ্ট ইউনিভাৰ্চিটি অৱ ইকনমিক ষ্টাডিজ হৈছে অৰ্থনীতি, ব্যৱসায় আৰু ৰাজহুৱা প্ৰশাসনৰ উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে ৰোমানিয়াৰ আগশাৰীৰ প্ৰতিষ্ঠান। ১৯১৩ চনত স্থাপিত এইখন ৰোমানিয়াৰ প্ৰথমখন বিশ্ববিদ্যালয় , যিয়ে একান্তভাৱে অৰ্থনৈতিক বিজ্ঞানৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত হৈ আছে আৰু তেতিয়াৰে পৰাই ই বহু অৰ্থনীতিবিদ, নীতি নিৰ্ধাৰক, ব্যৱসায়িক নেতা আৰু ৰাজহুৱা প্ৰশাসকৰ প্ৰজন্মৰ সৃষ্টি কৰিছে। ডাক্তৰ অনাৰিছ কাউছা বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ সৰ্বোচ্চ শৈক্ষিক সন্মান, যিটো শিক্ষা, জনসেৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত ব্যতিক্ৰমী অৱদানৰ বাবে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক প্ৰদান কৰা হয়।
Please click here to see the President’s Speech

President's Secretariat
BUCHAREST UNIVERSTY OF ECONOMIC STUDIES CONFERS HONORARY DOCTORATE ON THE PRESIDENT
DEEPEN COOPERATION THROUGH JOINT RESEARCH AND FACULITY AND STUDENT EXCHANGES: PRESIDENT DROUPADI MURMU TO ROMANIAN UNIVERSITIES
24 JUL 2026 11:01PM by PIB Delhi
The Bucharest University of Economic Studies conferred an Honorary Doctorate on the President of India, Smt Droupadi Murmu, at a ceremony held in Bucharest, Romania today (July 24, 2026).
In her acceptance address, the President thanked the Rector, Senate and entire university community of the Bucharest University of Economic Studies for this recognition. She accepted the honour as a reflection of the enduring friendship between the peoples of India and Romania.
The President said that education has been the single most transformative force in her life. She stated that she had the privilege of working as a teacher and experienced first-hand how a single classroom, however modest, can change a family's future, and also whole community's future in course of time. She underlined that education is not merely a means of individual advancement, but the foundation of a just and inclusive society.
The President said that the friendship between India and Romania is based on mutual respect, trust and shared democratic values. Education has been one of the strongest pillars of this partnership. For decades, Romanian Universities have welcomed Indian students, particularly in medicine, engineering and technology. She urged the Bucharest University of Economic Studies and other Romanian educational institutions to deepen cooperation through joint research and faculty and student exchanges.
The President said that today, as the world is being reshaped by artificial intelligence, digital technologies and other rapid scientific advances, universities like the Bucharest University of Economic Studies have even greater responsibility to ensure that wisdom, ethics and compassion guide knowledge.
The President told students that they are the architects of tomorrow's world. Success is measured not only by professional achievement, but also by the values they uphold and the positive difference they make in the lives of others. She advised them to remain curious in their pursuit of knowledge, confident in their abilities and compassionate in their actions. She urged them to use their talents to build bridges across cultures and contribute to a more peaceful and prosperous world.
The Bucharest University of Economic Studies is Romania's foremost institution for higher education in economics, business and public administration. Established in 1913, it was the first university in Romania dedicated exclusively to economic sciences and has since educated generations of economists, policymakers, business leaders and public administrators. The Doctor Honoris Causa is the university's highest academic distinction, awarded to eminent personalities for exceptional contributions to academia, public service and international cooperation.
Please click here to see the President’s Speech